Potpuni sumrak humanosti u Švedskoj
Page 8 of 18
Page 8 of 18 • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 13 ... 18
Re: Potpuni sumrak humanosti u Švedskoj
kretenčino bosanska, na toliko mi je stan osiguran.Eroo wrote:Majmune bezobrani i nepismeni, osiguranje na 10 milja kuna je pičkin dim kad je u pitanju potres. Za 10 milja kuna ne možeš pošteno ni ofarban kuću.veber wrote:kretenčino udbaška, naravno da imam osigurano od potresa i kada prođe karantena grawe će poslati svoje ljude.Eroo wrote:Nepismeni čovječe, nemaš osigurano na potres. Sad nastavi kričat po miloj volje, a ja ti kažem da nemaš.veber wrote:ja imam sve osigurano, da mi ljubavnica zapali stan sve je osigurano.marcellus wrote:
ovo potonje, vrlo malo je zgrada osigurano, oko četvrtine, a i od te četvrtine većina nije ugovorila potres.
inače to nije neka lova.
knjige, ormari, jebeni klavir koji služi kao stalak za tv i audio opremu.
full osiguranje je malo manje od 1800kn godišnje.
što će reći manje od 20€ mjesečno. to su dva ručka u njemačkoj.
Možeš osigurati pucabnje vodovodnih cijevi (poplavu), udar groma u TV, ali potres - jok.
i budaletino bosanska veća je šansa da će ti nekaj riknut od poplave, strujnog udara ili od nemara ukućana, nego da će ti potres srušit kuću.
prestani lagat, budi barem u okviru laži.
veber- Posts : 53509
2014-12-30
Udbaš ti je ćaća, kretenu. A možda i ti - ono, držte lopova.veber wrote:kretenčino udbaška, naravno da imam osigurano od potresa i kada prođe karantena grawe će poslati svoje ljude.Eroo wrote:Nepismeni čovječe, nemaš osigurano na potres. Sad nastavi kričat po miloj volje, a ja ti kažem da nemaš.veber wrote:ja imam sve osigurano, da mi ljubavnica zapali stan sve je osigurano.marcellus wrote:סמאל wrote:Oprostite što se ubacujem u ovu vašu diskusiju,ali ....nije li na osiguravajućim društvima da isplate štetu za oštećene kuće ?
Ili samo kod nas nitko ne osigurava svoje nekretnine od elementarne nepogode,već se po starom dobrom socijalističkom običaju očekuje,,da država plati štetu''.
ovo potonje, vrlo malo je zgrada osigurano, oko četvrtine, a i od te četvrtine većina nije ugovorila potres.
inače to nije neka lova.
Možeš osigurati pucabnje vodovodnih cijevi (poplavu), udar groma u TV, ali potres - jok.
i budaletino bosanska veća je šansa da će ti nekaj riknut od poplave, strujnog udara ili od nemara ukućana, nego da će ti potres srušit kuću.
Nego, nepismen si za ove stvari i sad prestajem s tobom o ovome raspravljat.
lik misli da je to supertehnologija, već prebacuje na norku, a uskoro će na Ra.Gnječ wrote:Eroo wrote:To nije istina. Proračun i lijepljenje karboske tkanine i lamela, injektiranje s posebnim emulzijama, izvedba novih zidova, ili ojčenje starihGnječ wrote:Eroo wrote:Kuća nije 10 milja kuna. Neka je proba osigurat na potres na 300,000 €, pa neka ti javi cijenu.סמאל wrote:
Navodno GRAWE ok.dok sam za Euroherc čuo da ga treba izbjegavat.
Stvar je u tome da na tu svotu je neće osigurati.Nisu blesavi. Potres je masovna pojava. Kod maksimalnog
projektnog potresa pukotine nosivih zidova su uzete u proračun. Sanacije takvih oštećenja
su veoma skupe, jerih rade specijalizirane ekipe.
jer treba jako puno vremena i novaca za sanirati zgradu. "specijalizirane" ekipe su jako mali dio ukupnog troška.
temelja, eventualna izvedba "jet groutinga" etc...jebeno skupo...+iinterpolacija armiranobetonskih stropova, novi tlaki, nova električna, strojna i plinska instalacija. Plus vertikalne armirano betonske povezave, plus horizontalne ojačevanje na nivou stropa (sve smjeri).
Sudjeovao sam u izradi amalize cijene sanacije 100 starih objekata u Ljubljani. Cijena saniranog kvadratnog metra starog objekta je jednaka cijeni kvadratnog metra novog objekta, a u slučaju da se radi o objektu iz kulturne baštine cijena je viša za 2x.
Tada smo rekli ako samo nanovo ofarbaš cijeli objekat to ti 40% cijene novog kvadrata.
Više od mene o ovome zna Noor. Predpostavljam. (ja sam samo projektant i boli me qraz za cijenu )
i šta je toliko specijalno i mistično u svemu ovome što si nadrobio?
već u upisu da je cijena sanacije i novog objekta ista pokazuje cijelo njegovo neznanje.
sanacija objekta je 2-10×skuplja od gradnje novog.
2014-12-30
Noor wrote:Eroo wrote:Eventualno se poruši neki stari dimnjak, onda oni zabatni zidovi štab zatvaraju podkrovlje. Ništa dramatično.marcellus wrote:Eroo wrote:Majmune, s takvim postupcima ugrožavaš i sebe i ostale stanare.veber wrote:
daj udahni.
ja sam u centru i zgradi nije nikaj. prvo su bili s arhitektonskog i ocjenili da nije nikaj, čak i moj laserski zapis sejvali, onda su došli tvoji frendovi od bandića koji su zaključili da bi trebalo sanitat cijelu zgradu. vidjela stoka u poglvarstvu da imamo pun kurac love u pričuvi pa bi bandićevi dječaci malo gradili.
sada je na ulazu obavjest da iz grada mogu samo sudskim nalogom ući u stan.
imam plinski senzor koji nisu vidjeli u plinari. kada je bio potres ventil je sam zatvorio plin.
ali to sam ja ugradio o mojem trošku i mimo plinare.
nijemci uredno ruše kvartove starije od 50g stalno.
mentalitet im je kao i za auto. kada prođe amortizacija bace ga u hrvatsku, stanove ne mogu pa ih ruše.
Nisi ti tamo da mijenjaš išta u zajedničkim insatalacijama.
I za sve koji ovo čitaju: Onaj potres ((intezitet!) ne bi smio izazvati nikakva oštećenja na nosivoj konstrukciji.
Ako jeste onda je objekt zreo za detaljnu analizu i sanaciju. Nema tog boga koji ti u fazi dok još potresi traju
podpisao da se možeš mirno vratiti u objekat koji je oštećen kod potresa koji ne bi trebao izazvati čak ni pukotinice.
točno ovo je realno bio pičkin dim od potresa a sad ne znam na koliko se gradi u zagrebu, mislim da je propis da zgrada mora izdražat osam richtera jer je ovo trusno područje
ak potres od pet ošteti nosivu konstrukciju onda to treba rušit jer su u zegeju mogući puno jači potresi od ovog
Mogu ispucan stopovi u podkrovlju (knauf) a to tako i tako nitko ne proračunava...niti ima smisla. Ispuca šta god učinio.
Mislim da je u Zagreb ag=0,24 (projektno horizontalno ubrzanje tla). Stbvarno ubrzanje ovisi od tipa tla.
Na "šoderu" bi ga morao pomnožit sa Si = 0,24x1,2x2,5/q - q je faktor ponašanja konstrukcije i za zidani objekat iznosi 1.5 -2.5 (recimo).
q= 1.5 ako objekt nema horizontalne i vertikalne serklaže. Za sve objekte zidane prije 1962 važi : Si= 0.24x1.2x2.5/1.5 = 0.48.
Što to znači? To znači ako je zid opterećen silo 100 kN (10 tona) moraš mu dokazati nosivost na djelovanje horizontalne sile :
Hproj = 100x0,48 = 480 kN, iliti 4,8 tone.
Zabatni zidovi i dimnaci su konzolni. Sruše se ako bi se Veber na njih naslonio.
prosječno proračunsko ubrzanje za cijelo gradsko područje iznosi ag=0,296g (0,30g)
Znači Si=0,3x1.2x2.5/1.5 = 0.6. Mlogo.
A je li ti poznato koliki je bio ag* na tlu, u centru ZG, kod zadnjeg potresa?
Je li za centar ZG dovoljno za utjecaj tla uzeti 1,2?
koliko si ljudi cinkao?Eroo wrote:Udbaš ti je ćaća, kretenu. A možda i ti - ono, držte lopova.veber wrote:kretenčino udbaška, naravno da imam osigurano od potresa i kada prođe karantena grawe će poslati svoje ljude.Eroo wrote:Nepismeni čovječe, nemaš osigurano na potres. Sad nastavi kričat po miloj volje, a ja ti kažem da nemaš.veber wrote:ja imam sve osigurano, da mi ljubavnica zapali stan sve je osigurano.marcellus wrote:
inače to nije neka lova.
zašto nakon jna nisi kao tvoji rođe otišao za njemačku nego si ostao u ljubljani.
daj nam malo o kući na vodi piši.
2014-12-30
10 milja kuna? Je li to živiš u kokošinjcu, jebate?veber wrote:kretenčino bosanska, na toliko mi je stan osiguran.Eroo wrote:Majmune bezobrani i nepismeni, osiguranje na 10 milja kuna je pičkin dim kad je u pitanju potres. Za 10 milja kuna ne možeš pošteno ni ofarban kuću.veber wrote:kretenčino udbaška, naravno da imam osigurano od potresa i kada prođe karantena grawe će poslati svoje ljude.Eroo wrote:Nepismeni čovječe, nemaš osigurano na potres. Sad nastavi kričat po miloj volje, a ja ti kažem da nemaš.veber wrote:
ja imam sve osigurano, da mi ljubavnica zapali stan sve je osigurano.
izgleda.Eroo wrote:10 milja kuna? Je li to živiš u kokošinjcu, jebate?veber wrote:kretenčino bosanska, na toliko mi je stan osiguran.Eroo wrote:Majmune bezobrani i nepismeni, osiguranje na 10 milja kuna je pičkin dim kad je u pitanju potres. Za 10 milja kuna ne možeš pošteno ni ofarban kuću.veber wrote:kretenčino udbaška, naravno da imam osigurano od potresa i kada prođe karantena grawe će poslati svoje ljude.Eroo wrote:
Nepismeni čovječe, nemaš osigurano na potres. Sad nastavi kričat po miloj volje, a ja ti kažem da nemaš.
2014-12-30
Došlo vrijeme, sve ćemo vas pronaći. Vratit ćete sve što je partija opljačkala i vama dala.veber wrote:koliko si ljudi cinkao?Eroo wrote:Udbaš ti je ćaća, kretenu. A možda i ti - ono, držte lopova.veber wrote:kretenčino udbaška, naravno da imam osigurano od potresa i kada prođe karantena grawe će poslati svoje ljude.Eroo wrote:Nepismeni čovječe, nemaš osigurano na potres. Sad nastavi kričat po miloj volje, a ja ti kažem da nemaš.veber wrote:
zašto nakon jna nisi kao tvoji rođe otišao za njemačku nego si ostao u ljubljani.
Ja sam ovdje imao "Njemačku".veber wrote:koliko si ljudi cinkao?Eroo wrote:Udbaš ti je ćaća, kretenu. A možda i ti - ono, držte lopova.veber wrote:kretenčino udbaška, naravno da imam osigurano od potresa i kada prođe karantena grawe će poslati svoje ljude.Eroo wrote:Nepismeni čovječe, nemaš osigurano na potres. Sad nastavi kričat po miloj volje, a ja ti kažem da nemaš.veber wrote:
O kakvoj to vodi i kući pričaš? Misliš na "Beograd na vodi". Nisam tamo angažiran, a nisu me ni zvali. A i da jesu ne bih sudjelovao.
nije mi to poznato, nisam nigdje pročitalaEroo wrote:Noor wrote:Eroo wrote:Eventualno se poruši neki stari dimnjak, onda oni zabatni zidovi štab zatvaraju podkrovlje. Ništa dramatično.marcellus wrote:Eroo wrote:
Majmune, s takvim postupcima ugrožavaš i sebe i ostale stanare.
Nisi ti tamo da mijenjaš išta u zajedničkim insatalacijama.
I za sve koji ovo čitaju: Onaj potres ((intezitet!) ne bi smio izazvati nikakva oštećenja na nosivoj konstrukciji.
Ako jeste onda je objekt zreo za detaljnu analizu i sanaciju. Nema tog boga koji ti u fazi dok još potresi traju
podpisao da se možeš mirno vratiti u objekat koji je oštećen kod potresa koji ne bi trebao izazvati čak ni pukotinice.
točno ovo je realno bio pičkin dim od potresa a sad ne znam na koliko se gradi u zagrebu, mislim da je propis da zgrada mora izdražat osam richtera jer je ovo trusno područje
ak potres od pet ošteti nosivu konstrukciju onda to treba rušit jer su u zegeju mogući puno jači potresi od ovog
Mogu ispucan stopovi u podkrovlju (knauf) a to tako i tako nitko ne proračunava...niti ima smisla. Ispuca šta god učinio.
Mislim da je u Zagreb ag=0,24 (projektno horizontalno ubrzanje tla). Stbvarno ubrzanje ovisi od tipa tla.
Na "šoderu" bi ga morao pomnožit sa Si = 0,24x1,2x2,5/q - q je faktor ponašanja konstrukcije i za zidani objekat iznosi 1.5 -2.5 (recimo).
q= 1.5 ako objekt nema horizontalne i vertikalne serklaže. Za sve objekte zidane prije 1962 važi : Si= 0.24x1.2x2.5/1.5 = 0.48.
Što to znači? To znači ako je zid opterećen silo 100 kN (10 tona) moraš mu dokazati nosivost na djelovanje horizontalne sile :
Zabatni zidovi i dimnaci su konzolni. Sruše se ako bi se Veber na njih naslonio.
prosječno proračunsko ubrzanje za cijelo gradsko područje iznosi ag=0,296g (0,30g)
dovoljno je 1,2..možda čak i manje..1,18, jer je cijeli grad na tlu B i C (ne znam točno po kvartovima, ali negdje ima i taj podatak)
ti nemreš pronaći sebe. tvoji, sorini i trtrjebovi su mojoj obitelji uzeli sve osim životaEroo wrote:Došlo vrijeme, sve ćemo vas pronaći. Vratit ćete sve što je partija opljačkala i vama dala.veber wrote:koliko si ljudi cinkao?Eroo wrote:Udbaš ti je ćaća, kretenu. A možda i ti - ono, držte lopova.veber wrote:kretenčino udbaška, naravno da imam osigurano od potresa i kada prođe karantena grawe će poslati svoje ljude.Eroo wrote:
Nepismeni čovječe, nemaš osigurano na potres. Sad nastavi kričat po miloj volje, a ja ti kažem da nemaš.
sada mi naslijednici u strasbourgu vodimo parnice za povrat, na teritoriju bivše juge što su nam tvoji partizani oduzeli.
naša djeca će dobiti sve oduzeto i to s kamatom.
hrvatska i bosna su ponudile da vrate sve ali bez kamate.
s obzirom da su u startu to odbijali sada mi potražujemo i glavnicu i kamatu.
zagrebu sam dao prijedlog da ako su mogli crkvi dati zemljište na ksaveru neka i meni dadu pokraj jer je crkveno zemljište graničilo s djedovim.
tvoj zemo bandić je odbio, tako da će ići o trošak građana.
a, ti nam prepričaj kako si klavir svirao i cukao ga na ispašu.
2014-12-30
nešto sam iskopala...Noor wrote:nije mi to poznato, nisam nigdje pročitalaEroo wrote:Noor wrote:Eroo wrote:Eventualno se poruši neki stari dimnjak, onda oni zabatni zidovi štab zatvaraju podkrovlje. Ništa dramatično.marcellus wrote:
dovoljno je 1,2..možda čak i manje..1,18, jer je cijeli grad na tlu B i C (ne znam točno po kvartovima, ali negdje ima i taj podatak)
Zagreb, 22.3.2020, potres M=5.5
PROCJENA AMPLIFIKACIJE POTRESNOGA GIBANJA
UTJECAJ LOKALNIH UVJETA TLA
Izradio dr.sc. Davor Stanko
https://www.pmf.unizg.hr/_news/48311/Zagreb%20EQ2020%20amplifikacija_v1.pdf
Gnječ wrote:Eroo wrote:To nije istina. Proračun i lijepljenje karboske tkanine i lamela, injektiranje s posebnim emulzijama, izvedba novih zidova, ili ojčenje starihGnječ wrote:Eroo wrote:Kuća nije 10 milja kuna. Neka je proba osigurat na potres na 300,000 €, pa neka ti javi cijenu.סמאל wrote:
Navodno GRAWE ok.dok sam za Euroherc čuo da ga treba izbjegavat.
Stvar je u tome da na tu svotu je neće osigurati.Nisu blesavi. Potres je masovna pojava. Kod maksimalnog
projektnog potresa pukotine nosivih zidova su uzete u proračun. Sanacije takvih oštećenja
jer treba jako puno vremena i novaca za sanirati zgradu. "specijalizirane" ekipe su jako mali dio ukupnog troška.
temelja, eventualna izvedba "jet groutinga" etc...jebeno skupo...+iinterpolacija armiranobetonskih stropova, novi tlaki, nova električna, strojna i plinska instalacija. Plus vertikalne armirano betonske povezave, plus horizontalne ojačevanje na nivou stropa (sve smjeri).
Sudjeovao sam u izradi amalize cijene sanacije 100 starih objekata u Ljubljani. Cijena saniranog kvadratnog metra starog objekta je jednaka cijeni kvadratnog metra novog objekta, a u slučaju da se radi o objektu iz kulturne baštine cijena je viša za 2x.
Tada smo rekli ako samo nanovo ofarbaš cijeli objekat to ti 40% cijene novog kvadrata.
Više od mene o ovome zna Noor. Predpostavljam. (ja sam samo projektant i boli me qraz za cijenu )
pa nije mistično ali je očito ekstremno skupo, čak i ako se ne kužiš bogzna kaj u bauštelu i to. Uostalom je općepoznato da je adaptacija stare kuće, i kad nije zaštićeni objekt i dio kulturne baštine, obično skuplja nego da sve srušiš i sagradiš od nule. A kad je onda je katastrofa. U biti svako pametan se neće zajebavat s adaptacijom, ruši gradi novo
Noor wrote:nešto sam iskopala...Noor wrote:nije mi to poznato, nisam nigdje pročitalaEroo wrote:Noor wrote:Eroo wrote:
Eventualno se poruši neki stari dimnjak, onda oni zabatni zidovi štab zatvaraju podkrovlje. Ništa dramatično.
aj mi to prevedi na "kolko richtera zgrada u zg treba izdržat da bi dobila građevinsku ili upotrebnu"
dok ti je bila mrska juga i kada je holjevac krenuo preko save sve zgrade su računane na 8 po rihteru.marcellus wrote:Noor wrote:nešto sam iskopala...Noor wrote:nije mi to poznato, nisam nigdje pročitalaEroo wrote:Noor wrote:
aj mi to prevedi na "kolko richtera zgrada u zg treba izdržat da bi dobila građevinsku ili upotrebnu"
danas vidimo da bandićeva politika gradnje dozvoljava stepenište bez armature.
ili da arhitektonski fax nije relevantan već bandićevi statičari. zanimljivo da treba sanirati zgrade koje imaju višak u pričuvi.
2014-12-30
Materijale i tehnologiju koju Ero nabraja možda budu nekad negdje i korišteni na spomenicima kulture, ali za renoviranje privatnih stanova u Zagrebu, e to može objesiti mačku o rep.veber wrote:lik misli da je to supertehnologija, već prebacuje na norku, a uskoro će na Ra.Gnječ wrote:Eroo wrote:To nije istina. Proračun i lijepljenje karboske tkanine i lamela, injektiranje s posebnim emulzijama, izvedba novih zidova, ili ojčenje starihGnječ wrote:Eroo wrote:
Kuća nije 10 milja kuna. Neka je proba osigurat na potres na 300,000 €, pa neka ti javi cijenu.
već u upisu da je cijena sanacije i novog objekta ista pokazuje cijelo njegovo neznanje.
Te i takve velike poslove će ionako raditi Bandićevci tako da neće biti napravljeno ni ono najnužnije, a ne sve nabrojano.
Vidjela sam nedavno kako su renovirali neboder na Iblerovom trgu. Ajmemajko.
Te spike "rade posebni arhitekti, specijalne ekipe itd" uvaljuju ljudima koji ne znaju pa bez pogovora plate nikakav ili prosječan rad suhim zlatom.
Istina je da bi statičari morali pregledati svako oštećenje i dati prijedloge sanacije ili rušenja, ali da će tu biti nekih velikih posega, čisto sumnjam.
Do prije 2 godine sam radila u Zagrebu uglavnom uređenje interijera i renoviranje starih građevina. Ne znam kakve su sad cijene, ali 2018. je recimo za stan u centru grada (ovisno koji je kat i koliko je ograničen pristup odvoza šute i dostave materijala, sistem obij sve do greda i opeke i napravi sve novo, ali bez vađenja šute iz podova) totalno renoviranje koštalo od 800 do 2000 €/m2, ovisno kakvu opremu se stavljalo unutra.
Ali to je doista značilo mijenjati sve, instalacije, žbuku, podne obloge, vrata i prozore (koji su velika stavka jer su van standardnih dimenzija i rade se po narudžbi) itd.
Većina štete u centru je nastala rušenjem dimnjaka, a nastradale su uglavnom zgrade u kojima ima više preuređenih stanova tj. gdje je debelo narušena statika probijanjem otvora u nosivim zidovima. Dečki koji rade izrezivanje s dijamantnim pilama se ubijaju od posla režući te debele zidine po centru grada.
Tu nema neke velike pomoći niti kvalitetne sanacije koja bi zaštitila zgradu kod slijedećeg jačeg potresa.
Plinara bi trebala odraditi svoje, vodovod i elektra također, a ostalo će riješiti Bandićevci.
Pokrpa se to što je otišlo, pukotine se povežu, dimnjaci i krovišta poprave i učvrste, ofarba i zakamuflira, naplati, da malo kumu i ode. A poslije... bit će što bude. :D
Neke bi bilo pametnije srušiti i napraviti nove, ali za tako nešto bi trebali imati ljude koji znaju kako iz EU fondova povući novac . A nemamo ih. Odnosno imamo ih, ali nemamo nekog tko bi ih angažirao i pošteno platio. A rodijaci i kumovi su uglavnom nepismeni. Jbg.
Teško je napraviti točan troškovnik za kompletno renoviranje, jer tek kad se sve počupa vidi se koji radovi su nužni, a nisu bili predviđeni u ponudi.
Ali kako god okrenemo ne može biti skuplje nekoliko puta od nove gradnje.
Naravno, uvijek je lakše graditi novo, jer imaš jasnu situaciju, projekt, čistu parcelu, novi materijal i samo šibaš.
Kod obnova, renoviranja i reastauriranja imamo i stavku rušenja i odvoza koja povećava cijenu radova 20-30%, ovisno o lokaciji objekta.
Dalje, ne možeš raditi dugo zbog kućnog reda, pa imaš svakodnevno čišćenje gradilišta, pa dobava materijala u malim količinama itd. Sve to dodatno povisi cijenu radova, ali ne baš toliko. :)
U principu bi to značilo da je kompletno renoviranje i izgradnja novog tu negdje, li la.
Sanacije ovakvih oštećenja su parcijalne i ne mogu koštati jednako kao i kompletno renoviranje po m2.
Guest- Guest
dođi da ti dam pusu.Ra wrote:Materijale i tehnologiju koju Ero nabraja možda budu nekad negdje i korišteni na spomenicima kulture, ali za renoviranje privatnih stanova u Zagrebu, e to može objesiti mačku o rep.veber wrote:lik misli da je to supertehnologija, već prebacuje na norku, a uskoro će na Ra.Gnječ wrote:Eroo wrote:To nije istina. Proračun i lijepljenje karboske tkanine i lamela, injektiranje s posebnim emulzijama, izvedba novih zidova, ili ojčenje starihGnječ wrote:
Te i takve velike poslove će ionako raditi Bandićevci tako da neće biti napravljeno ni ono najnužnije, a ne sve nabrojano.
Vidjela sam nedavno kako su renovirali neboder na Iblerovom trgu. Ajmemajko.
Te spike "rade posebni arhitekti, specijalne ekipe itd" uvaljuju ljudima koji ne znaju pa bez pogovora plate nikakav ili prosječan rad suhim zlatom.
Istina je da bi statičari morali pregledati svako oštećenje i dati prijedloge sanacije ili rušenja, ali da će tu biti nekih velikih posega, čisto sumnjam.
Do prije 2 godine sam radila u Zagrebu uglavnom uređenje interijera i renoviranje starih građevina. Ne znam kakve su sad cijene, ali 2018. je recimo za stan u centru grada (ovisno koji je kat i koliko je ograničen pristup odvoza šute i dostave materijala, sistem obij sve do greda i opeke i napravi sve novo, ali bez vađenja šute iz podova) totalno renoviranje koštalo od 800 do 2000 €/m2, ovisno kakvu opremu se stavljalo unutra.
Ali to je doista značilo mijenjati sve, instalacije, žbuku, podne obloge, vrata i prozore (koji su velika stavka jer su van standardnih dimenzija i rade se po narudžbi) itd.
Većina štete u centru je nastala rušenjem dimnjaka, a nastradale su uglavnom zgrade u kojima ima više preuređenih stanova tj. gdje je debelo narušena statika probijanjem otvora u nosivim zidovima. Dečki koji rade izrezivanje s dijamantnim pilama se ubijaju od posla režući te debele zidine po centru grada.
Tu nema neke velike pomoći niti kvalitetne sanacije koja bi zaštitila zgradu kod slijedećeg jačeg potresa.
Plinara bi trebala odraditi svoje, vodovod i elektra također, a ostalo će riješiti Bandićevci.
Pokrpa se to što je otišlo, pukotine se povežu, dimnjaci i krovišta poprave i učvrste, ofarba i zakamuflira, naplati, da malo kumu i ode. A poslije... bit će što bude. :D
Neke bi bilo pametnije srušiti i napraviti nove, ali za tako nešto bi trebali imati ljude koji znaju kako iz EU fondova povući novac . A nemamo ih. Odnosno imamo ih, ali nemamo nekog tko bi ih angažirao i pošteno platio. A rodijaci i kumovi su uglavnom nepismeni. Jbg.
Teško je napraviti točan troškovnik za kompletno renoviranje, jer tek kad se sve počupa vidi se koji radovi su nužni, a nisu bili predviđeni u ponudi.
Ali kako god okrenemo ne može biti skuplje nekoliko puta od nove gradnje.
Naravno, uvijek je lakše graditi novo, jer imaš jasnu situaciju, projekt, čistu parcelu, novi materijal i samo šibaš.
Kod obnova, renoviranja i reastauriranja imamo i stavku rušenja i odvoza koja povećava cijenu radova 20-30%, ovisno o lokaciji objekta.
Dalje, ne možeš raditi dugo zbog kućnog reda, pa imaš svakodnevno čišćenje gradilišta, pa dobava materijala u malim količinama itd. Sve to dodatno povisi cijenu radova, ali ne baš toliko. :)
U principu bi to značilo da je kompletno renoviranje i izgradnja novog tu negdje, li la.
Sanacije ovakvih oštećenja su parcijalne i ne mogu koštati jednako kao i kompletno renoviranje po m2.
zanemarimo eru, nije ionako bitan.
moj stan je 17m dugačak i 10 širok.
zgrada je napravljena 1936e
zgrada je projektirana i napravljena. arhitektoski ured je isprojektirao, statičari i svi ostali odradili svoj posao,
moj stan je vlasnički. kako je prethodni vlasnik htio veliku blagavaonicu(36m2) i veliku dnevnu sobu(odokativno 8×6)
sve nosive grede su premještene gore kako ne bi kvarile vizuru prostora.
susjed iznad je narušio statiku cijele zgrade kada je nad mojom dnevnom prerezao traverzu i oslabio zgradu po vertikali.
brzo sam ga uvjerio da neka napravi luk.
on je htio u početku da o njegovom trošku usred moje dnevne stavim gredu.
2014-12-30
veber wrote:dok ti je bila mrska juga i kada je holjevac krenuo preko save sve zgrade su računane na 8 po rihteru.marcellus wrote:Noor wrote:nešto sam iskopala...Noor wrote:nije mi to poznato, nisam nigdje pročitalaEroo wrote:
ili da arhitektonski fax nije relevantan već bandićevi statičari. zanimljivo da treba sanirati zgrade koje imaju višak u pričuvi.
joj daj veber mojne srat
kaj bandić ima s tim kaj budala nije ugradila armaturu? Jel to grad kontrolira?
centar zagreba ne da treba sanirat nego ga treba komplet porušiti i sagraditi ponovo jer tam praktički nema jedne zdrave zgrade, ak se ulagalo ulagalo se u fasade a unutra je sve staro sto godina, tu svakih 20 godina treba skinut stropove i obnoviti i zaštiti grede recimo a ni to se nije radilo, radile su se preinake i svašta.
zgrade preko save? Živel sam u njima. Fala, ne fala. Ne, ne buju se zrušile, ali božesačuvaj standarda po kom je to građeno. A afrički žuti mravi su bili uračunati u cijenu, jer je izolacija kupovana od nesvrstanih
uglavnom, stan u kom sam živio je ljeti bio nepodnošljivo vruć, zimi leden onog časa kad bi toplana ugasila grijanje, suseda iz prizemlja si čul na sedmom katu kad prdne, mirisi iz svih kuhinja na vertikali su se prenosili prek ventilacije (razgovori isto), sa susedom smo komunicirali morseovim kodom kucanjem u radijator, a razizemlje je u biti bilo visoki prvi kat pa iznad njega prizemlje tak da su u biti napravili deset katova umjesto max osam koliko je smjela imat zgrada s jednim liftom po stubištu i to bez agregata, tak da kad su bile redukcije struje (a bile su stalno) sam moral vuć bajk po stubištu na sedmi kat. U biti deveti.
veber wrote:dok ti je bila mrska juga i kada je holjevac krenuo preko save sve zgrade su računane na 8 po rihteru.marcellus wrote:Noor wrote:nešto sam iskopala...Noor wrote:nije mi to poznato, nisam nigdje pročitalaEroo wrote:
joj daj veber mojne srat
kaj bandić ima s tim kaj budala nije ugradila armaturu? Jel to grad kontrolira?
centar zagreba ne da treba sanirat nego ga treba komplet porušiti i sagraditi ponovo jer tam praktički nema jedne zdrave zgrade, ak se ulagalo ulagalo se u fasade a unutra je sve staro sto godina, tu svakih 20 godina treba skinut stropove i obnoviti i zaštiti grede recimo a ni to se nije radilo, radile su se preinake i svašta.
zgrade preko save? Živel sam u njima. Fala, ne fala. Ne, ne buju se zrušile, ali božesačuvaj standarda po kom je to građeno. A afrički žuti mravi su bili uračunati u cijenu, jer je izolacija kupovana od nesvrstanih
uglavnom, stan u kom sam živio je ljeti bio nepodnošljivo vruć, zimi leden onog časa kad bi toplana ugasila grijanje, suseda iz prizemlja si čul na sedmom katu kad prdne, mirisi iz svih kuhinja na vertikali su se prenosili prek ventilacije (razgovori isto), sa susedom smo komunicirali morseovim kodom kucanjem u radijator, a razizemlje je u biti bilo visoki prvi kat pa iznad njega prizemlje tak da su u biti napravili deset katova umjesto max osam koliko je smjela imat zgrada s jednim liftom po stubištu i to bez agregata, tak da kad su bile redukcije struje (a bile su stalno) sam moral vuć bajk po stubištu na sedmi kat. U biti deveti.
btw zgrada u kojoj danas živim znaš kakva je, sagrađena je u bandićevom mandatu iako ne znam što ima s njim, investitora je bilo ovakvih i onakvih i zgrada dobrih i loših
a ja ti velim da je solidnija i kvalitetnija od svega kaj je sagrađeno u socijalizmu. Grijanje je pičkin dim po zimi, susede ne čujem, jedino bi parket trebalo sad pobrusit i polakirat jer mu je 15 godina. Ravni krov ne curi, za razliku od onih u novom zagrebu gdje je pol krovova na socijalističkim zgradama procurilo u tom roku.
a ja ti velim da je solidnija i kvalitetnija od svega kaj je sagrađeno u socijalizmu. Grijanje je pičkin dim po zimi, susede ne čujem, jedino bi parket trebalo sad pobrusit i polakirat jer mu je 15 godina. Ravni krov ne curi, za razliku od onih u novom zagrebu gdje je pol krovova na socijalističkim zgradama procurilo u tom roku.
btw limenke u utrinama i zapruđu treba komplet porušiti i kompletno trnsko, to nije više ni za socijalne slučajeve.
jedino je tam mamutica građevinski kvalitetna, kolko znam, samo jebo ti živjet u takvoj zgradi to je posve nehumano i otuđujuće
jedino je tam mamutica građevinski kvalitetna, kolko znam, samo jebo ti živjet u takvoj zgradi to je posve nehumano i otuđujuće
Similar topics
» sumrak zdravog razuma
» Nino Raspudić - Migranti u Hrvatskoj: ispit humanosti ili test gluposti?
» NINO RASPUDIĆ: Migranti u Hrvatskoj – ispit humanosti ili test gluposti?
» Angelina Merkel - sumrak kancelarke?
» Sumrak Grčke falage...
» Nino Raspudić - Migranti u Hrvatskoj: ispit humanosti ili test gluposti?
» NINO RASPUDIĆ: Migranti u Hrvatskoj – ispit humanosti ili test gluposti?
» Angelina Merkel - sumrak kancelarke?
» Sumrak Grčke falage...
Page 8 of 18