Nakon Pariza: Muslimani u Velikoj Britaniji izloženi mržnji i diskriminaciji
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Foto: EPA
Prema izvještaju Radne grupe koju je oformila Vlada Velike Britanije, a čiji je zadatak da prati i analizira islamofobiju i općenito antimuslimansko djelovanje, zabilježeno je povećanje napada na muslimane za blizu 300 posto.
Tako je u sedmici nakon terorističkih napada u Parizu na području Velike Britanije registrirano 115 napada na muslimane, uključujući i fizičke i verbalne napade.
Većina žrtava islamofobije u Velikoj Britaniji bile su djevojke i žene u dobi od 14 do 45 godina koje su nosile tradicionalnu islamsku odjeću. Napadači su uglavnom bijelci u dobi od 15 do 35 godina.
Ipak, pretpostavlja se da je broj napada na muslimane dosta veći, jer se većina plaši pozvati policiju i ne prijavljuje slučaj.
U izvještaju se navodi da se većina prijavljenih napada dogodila na javnim mjestima, uključujući autobuse i vozove. U osam slučajeva napadi su bili usmjereni na osobe sa malom djecom. Većina napadnutih žena nosila je hidžab.
(Klix.ba)
U proteklih sedam dana u Velikoj Britaniji zabilježeno je 115 rasnih i islamofobičnih napada na muslimane, a nadležni pretpostavljau da je glavni razlog za to teroristički napad u Parizu.
Foto: EPA
Prema izvještaju Radne grupe koju je oformila Vlada Velike Britanije, a čiji je zadatak da prati i analizira islamofobiju i općenito antimuslimansko djelovanje, zabilježeno je povećanje napada na muslimane za blizu 300 posto.
Tako je u sedmici nakon terorističkih napada u Parizu na području Velike Britanije registrirano 115 napada na muslimane, uključujući i fizičke i verbalne napade.
Većina žrtava islamofobije u Velikoj Britaniji bile su djevojke i žene u dobi od 14 do 45 godina koje su nosile tradicionalnu islamsku odjeću. Napadači su uglavnom bijelci u dobi od 15 do 35 godina.
Ipak, pretpostavlja se da je broj napada na muslimane dosta veći, jer se većina plaši pozvati policiju i ne prijavljuje slučaj.
U izvještaju se navodi da se većina prijavljenih napada dogodila na javnim mjestima, uključujući autobuse i vozove. U osam slučajeva napadi su bili usmjereni na osobe sa malom djecom. Većina napadnutih žena nosila je hidžab.
(Klix.ba)
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
Re: Nakon Pariza: Muslimani u Velikoj Britaniji izloženi mržnji i diskriminaciji
A daim pošaljemo nekakav KFOR i Visokog predstvnika a la Inzko?
Re: Nakon Pariza: Muslimani u Velikoj Britaniji izloženi mržnji i diskriminaciji
Kaj ne bi bilo jednostavnije da se prilagode zemlji u kojoj već jesu, i hijab nose samo po doma ili kad su džamiji? Ja da odem u SA, Iran ili Afganistan, iako nisam Muslimanka, morala bih se zamotati da ne stršim, prvo, a drugo ćudoredna policija bi me privela i namlatila. Tak, da ono, nek ne kakaju.
Guest- Guest
Tako je. Svim na granici strgnuti hidžab i onu pustinjsku odjeću i dati zapadnjačku. Tko neće, nema ulaza.Eva wrote:Kaj ne bi bilo jednostavnije da se prilagode zemlji u kojoj već jesu, i hijab nose samo po doma ili kad su džamiji? Ja da odem u SA, Iran ili Afganistan, iako nisam Muslimanka, morala bih se zamotati da ne stršim, prvo, a drugo ćudoredna policija bi me privela i namlatila. Tak, da ono, nek ne kakaju.
Ako za istok vrijedi da se ja moram zamotat, onda treba samo primjeniti reciprocitet. Ja niti u jednu crkvu, džamiju ili hram bilo koji, nisam ušla a da se nisam odjećom prilagodila. Također i za putovanja, kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin. Ili, ako te nemreš, čuči doma.
Guest- Guest
no shit
Ja mislim da bi Vučić i Vlada Srbije trebalo da upute apel UK da se dijalogom smire nacionalne netrpeljivosti uz puno poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
A mogu doći i promatrači koji će bilježiti incidente. I najoštrije prosvjedovati. Kasnije razmještamo plave kacige.dzango wrote:Ja mislim da bi Vučić i Vlada Srbije trebalo da upute apel UK da se dijalogom smire nacionalne netrpeljivosti uz puno poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Tebe bi bilo grijeh zamotati. Naprotiv, tebe treba odmotavati i to veoma polagano, ko neki fini slatkiš.Eva wrote:Ako za istok vrijedi da se ja moram zamotat, onda treba samo primjeniti reciprocitet. Ja niti u jednu crkvu, džamiju ili hram bilo koji, nisam ušla a da se nisam odjećom prilagodila. Također i za putovanja, kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin. Ili, ako te nemreš, čuči doma.
marcus-t- Posts : 1720
2015-10-07
uostalom,i iz sigurnosnih razloga i spolnog razvrstavanja..ispod hidzaba moze biti i muskarac.Regoč wrote:Tako je. Svim na granici strgnuti hidžab i onu pustinjsku odjeću i dati zapadnjačku. Tko neće, nema ulaza.Eva wrote:Kaj ne bi bilo jednostavnije da se prilagode zemlji u kojoj već jesu, i hijab nose samo po doma ili kad su džamiji? Ja da odem u SA, Iran ili Afganistan, iako nisam Muslimanka, morala bih se zamotati da ne stršim, prvo, a drugo ćudoredna policija bi me privela i namlatila. Tak, da ono, nek ne kakaju.
2014-04-12
Kad je IRA radila pizdarije i raznosila explozivnim napravama Protestante po Irskoj i Engleskoj, jel tad cijeli svijet prezirao Katolike i smatrao sve Katolike potencijalnim teroristima?
2015-10-07
Pa nisu to radili po Rimu, Parizu i slično...marcus-t wrote:Kad je IRA radila pizdarije i raznosila explozivnim napravama Protestante po Irskoj i Engleskoj, jel tad cijeli svijet prezirao Katolike i smatrao sve Katolike potencijalnim teroristima?
De ti malo nabildaj i mozak.
2014-04-23
Aha to je onda u redu? Kad je ostalo "unutar kuće"? E jesi legenda. Usput, raznosili su ih po ostalim djelovima Britanije.Ero wrote:Pa nisu to radili po Rimu, Parizu i slično...marcus-t wrote:Kad je IRA radila pizdarije i raznosila explozivnim napravama Protestante po Irskoj i Engleskoj, jel tad cijeli svijet prezirao Katolike i smatrao sve Katolike potencijalnim teroristima?
2015-10-07
Kao prvo nisu sebe raznosili, a dijelovi Britanije su još uvijek Britanija.marcus-t wrote:Aha to je onda u redu? Kad je ostalo "unutar kuće"? E jesi legenda. Usput, raznosili su ih po ostalim djelovima Britanije.Ero wrote:Pa nisu to radili po Rimu, Parizu i slično...marcus-t wrote:Kad je IRA radila pizdarije i raznosila explozivnim napravama Protestante po Irskoj i Engleskoj, jel tad cijeli svijet prezirao Katolike i smatrao sve Katolike potencijalnim teroristima?
Kao drugo, ne zamjerim ja ISILovcima kad se raznose doma...Ustvari podržavam ih u tom slučaju.
2014-04-23
Gledaj,ja nikad ne bih bio odvjetnik glupe katolčadi,ali ovo dvoje je neuporedivo,te u slučaju IRA-a nije postojala nikakva razrađena vjerska ideologija,te su etničko-nacionalni razlozi tu bili važniji faktor nego vjerski.marcus-t wrote:Kad je IRA radila pizdarije i raznosila explozivnim napravama Protestante po Irskoj i Engleskoj, jel tad cijeli svijet prezirao Katolike i smatrao sve Katolike potencijalnim teroristima?
IL Risorto- Posts : 11215
2015-07-23
marcus-t wrote:Kad je IRA radila pizdarije i raznosila explozivnim napravama Protestante po Irskoj i Engleskoj, jel tad cijeli svijet prezirao Katolike i smatrao sve Katolike potencijalnim teroristima?
cuj ovog
2014-04-19
marcus-t wrote:Kad je IRA radila pizdarije i raznosila explozivnim napravama Protestante po Irskoj i Engleskoj, jel tad cijeli svijet prezirao Katolike i smatrao sve Katolike potencijalnim teroristima?
pa smatra još uvijek... bar protestantski svijet. Kao što je sve hrvate smatrao teroristima zbog bušića. Šta je tu čudno? Čemu se vi čudite ko pura dreku?
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
Antif_No1 wrote:Gledaj,ja nikad ne bih bio odvjetnik glupe katolčadi,ali ovo dvoje je neuporedivo,te u slučaju IRA-a nije postojala nikakva razrađena vjerska ideologija,te su etničko-nacionalni razlozi tu bili važniji faktor nego vjerski.marcus-t wrote:Kad je IRA radila pizdarije i raznosila explozivnim napravama Protestante po Irskoj i Engleskoj, jel tad cijeli svijet prezirao Katolike i smatrao sve Katolike potencijalnim teroristima?
jesil ovo opametnio od cvaraka
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
Kiša pada VB propada.
Sponzori četnika.
Sponzori četnika.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Pa ne znam zašto ih ne bi podržavao i u slučaju Pariza.Londona ?Ero wrote:Kao prvo nisu sebe raznosili, a dijelovi Britanije su još uvijek Britanija.marcus-t wrote:Aha to je onda u redu? Kad je ostalo "unutar kuće"? E jesi legenda. Usput, raznosili su ih po ostalim djelovima Britanije.Ero wrote:Pa nisu to radili po Rimu, Parizu i slično...marcus-t wrote:Kad je IRA radila pizdarije i raznosila explozivnim napravama Protestante po Irskoj i Engleskoj, jel tad cijeli svijet prezirao Katolike i smatrao sve Katolike potencijalnim teroristima?
Kao drugo, ne zamjerim ja ISILovcima kad se raznose doma...Ustvari podržavam ih u tom slučaju.
S obzirom koliko su Pariz i London radili a i dan danas rade sranja diljem svijeta,nije mi niti žao šta su napokon dobili ono što su zaslužili.Koliko su zla nanosili u svojim kolonijama,nije ni čudo da su probudili gnjev i želju za osvetom.
IL Risorto- Posts : 11215
2015-07-23
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Po prvi put više ateista u Velikoj Britaniji
» Wokizam i mentalno zdravlje u Velikoj Britaniji
» Od danas u Velikoj Britaniji počinje masovno cjepljenje
» Rusija prijeti vojnom odmazdom Velikoj Britaniji
» Pandemija pogodila i pčele...alarmantno u Velikoj Britaniji
» Wokizam i mentalno zdravlje u Velikoj Britaniji
» Od danas u Velikoj Britaniji počinje masovno cjepljenje
» Rusija prijeti vojnom odmazdom Velikoj Britaniji