Denkverbot
Page 4 of 50
Page 4 of 50 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 27 ... 50
Re: Denkverbot
Ra wrote:aben wrote:Ra wrote:
Malo dijete će dobrovoljno krenuti sa stričekom koji mu nudi čokoladu. Neće ga prisiliti da uđe u kombi. Osoba koja nema što jesti će dobrovljno (svjesno) pristati na vrijeđanje i potplaćenost jer u tom trenutku nema izbora. Glad je jača od pravednosti, ponosa itd. Nisu najsretniji primjeri ali će poslužiti.
Oba primjera su radnje bez prisile i na dobrovoljnoj osnovi, ali nisu pravedne.
Ta teorija o pravednosti baziranoj na dobrovoljnom pristajanju ne drži vodu jer se koristi nečije neznanje ili osnovna potreba po preživljavanju kako bi se došlo do cilja.
dobri su ti primjeri.
ali samo potvrđuju moj stav.
dite koje ulazi u silovateljev kombi rodi to bez prisile i dobrovoljno ali
uzimanje tujeg diteta je otmica, i to je nepravedno.
glodni će pristati činiti stvori ke inače da nisu glodni ne bi pristali. to je dobrovoljno, i bez prisile. kad odrasla osoba ulazi u razmjenu isnekin dobrovoljno, to je pravedno.
Nije pravedno jer mu je oduzeta mogućnost izbora... osim kriminal ili smrt od gladi.
ali, čekoj, mi moremo redefinirati sintagmu mogućnost izbora, ako oćeš, pa reći da je stvarnost oduzela glodnima mogućnost izbora jer ako ne unosiš dovoljno kalorija, bit ćeš glodan ča će te natirati da rodiš stvori ke ne bi rodi da nisi glodan. ali to je besides the point. mi vode želimo definirati odnose između dvoje ljudi, tj opisati njihovu razmjenu i viditi je li jedun prema drugomu činu nepravdu, a ne je li stvarnost nad nami vrši nepravdu.
ako riječ glod generaliziromo na potribu, unda lako vidimo da se svaka razmjena svodi na isto. postoji potriba, postoji mogućnost razmjene, ne postoji prisila jednog na drugog i drugog na prvog, stvor je pravedna.
jo ću se vrlo rado upuštiti u teoretiziranje je li nepravedno da čovik imo potribe, ali u sklopu novog razgovora, jer to vode ne spado.
korištenje neznanja ( ne u orvon primjeru, nego obćenito) i osnovnih potrib je pravedno. to je samo gljedanje jene strone jednadžbe, pa se čini da ne nešto čudno. druga strona jednadžbe se more izroziti na tvoj nočin ovako: glodni i glupi iskorištavaju čovika ki voli vriđjati da bi došli do njegovih šoldi.
Ovo bih rijetko kome napisala, ali ti si zaslužio: Želim ti da ti doživiš takvu pravdu i da nekog iskoristiš na taj način,otmešmu šoldi kako bi jedva preživio sebe i obitelj. Ne zato što si glup i ne znaš što ti se događa, nego zato što nemaš drugog izbora. Tvoj recept za pravednost bi trebao isprobati na vlastitoj koži. Možda bi onda nešto i shvatio.
gljedoj, jo nika nis reko da je lako biti siromah ili glup. jo ti sa omoh morin reći, ako me tvoja kletva snađe, siguro nika ne ću reći da je nepravedna. plakati ću, proklinjati bogove, svemir, prirodu, čovječanstvo, samosažalijevati se, misliti da su se svi urotili protiv mene i beštimati ostale uobičajene dežurne krivce, ali ono ča nika ne ću reći je da je to nepravedno, i to samo zoto ča ni.
ne zun zoč si napisala "otmeš", ni riječ o otimanju, nego o dobrovoljnoj razmjeni.
naravski, to je dramatizirani pogljed na jednadžbu razmjene. ovo je puno primjerenije;
glodni čovik koga ni briga da ga vriđaju našo je nekoga ki imo viška hrone i voli vriđati. vin vin situacija.
ono ča biš ti hoitila da neko spriječi otu interakciju i da glodni čovik umre?
Ne, Abende. Željela bih društvo u kojem će svaki čovjek imati mogućnost izbora, a ne biti ucijenjen ni od države ni od bogatog pojedinca, tj. ne biti prisiljen na te tvoje tzv. dobrovoljne odnose. Meni sloboda znači mogućnost izbora, ali ne takvu da biraš život ili smrt, nego mogućnost odabira najoptimalnijeg odnosa za obje strane. U društvu koje ja priželjkujem ne bi smjelo biti gladnih.
ok, moreš ti hotiti ča oćeš. jo bi dodo i da želin i da svaki od nos imo svoj avijun.
ali odgovori mi na pitanje, bi li ti spriječila da glodan čovik dojde do hrone zato ča ti sita iz svoga salona smatraš da ni humano da poide u zamjenu za vriđanje?
socijalizam je po definiciji nedobrovoljan, to je državno uzimanje i dovanje onima kima oni mislu da se tribo dati. i to ga čini nepravednin.
kako to misliš gre uz nekoga? oćeš reći da bi tribo zastupati socijalizma jer od socijalizma živin? ali to bi znočilo lagati.
Ne Abende. Hoću reći da ne bi trebao živjeti na način za koji tvrdiš da ti se toliko gadi. Živjeti u socijalizmu dobrovoljno znači lagati da ti se to uređenje ne sviđa. Nema veze lažeš li nama ili sebi. :)
ne zun izdokle ti da mi se gadi živiti u socijalizmu. meni je u socijalizmu sasvin udobno. a to sun već odovna napiso. na zahtjev ću ti to nojti. moj mentalni sklop je definirun u jugosloveniji i mislin da imun puno socijalističkih odlika.
međutin, ono ča jo ne morin reći to je da je pravedno živiti na grbači ljudi kih niko ni pito želu li me uzdržavati. je znoš zoč ne morin?
jer ni.
Eh, ja ne znam cjepkati postove pa sam odgovorila ovako seljački u tvom postu.nešto si pomišala. ča mene briga kako se svit minjo? izdokle ti da jo nešto očekivun?
nemun kompleks mesije. jo ne želin spasiti svit.
Na osnovu tvog pisanja... citiram:
"u svon običnon danu, prosječni libertarijanac prečito bar 10 stranic rozličitih teorija sa svojih omiljenih institucija kako bi se nedobrovoljne odnose moglo smanjiti, i kako bi takovo društvo izgljedalo. unda se teoretiziro o potpuno novin slobodami (napr. isključivo privatni sudovi), i kombiniro ih se is storim slobodami ke više nemomo (npr. privatni šoldi), i tako se pomalo grodi vizija budućnosti."
Očito sam nešto pogrešno shvatila. Nije mi palo na pamet da vi čitate radi čitanje, a ne radi znanja koje bi bilo primjenjivo u praksi.
ok, ne morin tvrditi ča ostali želu.
ono ča morin reći je meni znanje samo sebi nagrada.
aben- Posts : 35492
2014-04-16
već smo imali ot video, hoti sun samo prepisati svoj post, ali ne zun kako bi pretraživo video na ex iskonu :(ebenica wrote:aben wrote:ebenica wrote:tako je druže aben, nastavimo dalje bez ikakvog srama.aben wrote:
i sa se vrotimo na poantu,
je li kapitalizam otključo potencijale? naravski da je. ploća je resla, radni uvjeti su se poboljšali, auti su puno bolji. svi su bogatiji.
pa ne zelin te previse pritiskati kad pogrisis, ni tebe ni loleka, jer znun da van morun probiti emotivnu blokadu, a to ne cu moci ako van svaku brojin. zoto, ne sromi se, i nastavimo.
Net Worth & Salary of Nick Hanauer in 2020
As of February 2020, Nick Hanauer has an estimated net worth of more than $1.5 billion. His main source of income is his career as an entrepreneur. He has founded many companies which are doing very well.
i lagano odjebi.
no, nemo veze. ponovo ću.
drogo mi je da ti se ov video sviđu, jer čovik u nekoliko navrata slavi kapitalizam ko nojbolji ekonomski model ikad.
reko je još puno dobrih stvori, ali ne ću ti to nabijati na nos, nego ću se samo usredotočiti na ono ča je krivo reko.
prvo, nazivo se plutokraton, a čini mi se da ne zno ča je to. plutokracija je očit neprijatelj kapitalizma. to je oblik vladavine, a un vjerojatno samo želi naglositi kako su odvratno bogati. ok, puštimo mu to i uvatimo se bitnijega.
prvo, un dobro primjećuje da je income gap čak i poželjan, ali da je trenutno na nojvišemu ikad, i misli da tribo biti manji. ono ča ni reko, jer ne more reći, to je koliki bri tribo biti.
un se boji da će ako tako nastavi, kapitalizam deevoluirati u feudalno rentijersko društvo. iako me momi napisati pa ča, znun da je to još daleko otebe, pa ću se koncentrirati na ocjenu da je to moguće, ali ne i stabilno stanje. zoč je to tako ću posli, doli u postu.
dakle, un misli da je isplativije plotiti čovika više, jer će tako ti ljudi moći kupovati više usluga. to je skroz resonable. un išće nočin kako više zaroditi, totalno kapitalistički, pohvalno. i unda se sunovroti u socijalistički diskors; kako bi un to postigo? tako da država nasiljem potakne poslodavce da daju više šoldov radnicima. henry ford, koga je spomenu ko čovika ki je udvostruči ploći radnicima, okriće se u grobu.
trickle down ekonomija zapravo ne postoji. to je novinarsko strašilo, a ne neki postulironi ekonomski mehanizam. niti jedun moderni ekonomist ga ne podupire niti iko lobiro za to.
un zazivo nasilan državni minimum wage (kaže resonable minimum wage, ko da to uopće postoji), unatoč himalaju dokaza kako je to štetna mjera. i unda to pravda kako to ni podizanje cijene zapošljavanja jer menagerska ploća stalno reste. mislin, osnovni ekonomske stvori zanemaruje, ko provi socijalist. no, jo sa vode ne ću ulaziti zoč je nasilna minimalna ploća štetna, ali na zahtjev, moremo otvoriti novu raspravu.
založe se ya nasilni minimum wage, nasilno plaćeno odsustvo, nasilni progresivni tax, nasilno školstvo, nasilni r&d itd. un se založe za nasilje, ko i ti.
dakle, da sumirum.
ov čovik, isto kako i ti, krivo adresiro problijem income gapa, ko problijem kapitalizma. un misli da će se sve strmopizditi u provalije feudalizma i pitchforks, ča se zapravo ne bi dogodilo (osin ako se država ne umišo) jer oni ki visoko letu prvi propadu. jednostavno je, kad income gap toliko nareste da potane nemoguće kupovati proizvode plutokratov, oni će propasti i skokati iz svojih funestrov na wall streetu. kapitalizam zapravo imo failsafe mehanizam, samo ga se ne smi ometati.
još jedna objekcija. income gap, sticky wages (odbijanje menadžmenta da podiže ploće jer ih je unda teško smanjivati) to ni problijem ni rezultat kapitalizma, to je rezultat menadžmenta. ako se boju pitchforksa, sve ča bi tribali to je podignuti svojin radnicima ploće. a ne zahtjevati da država to nasilno čini.
za kroj, želin ostaviti nešto lipo, da nan ne ostane gorak okus u ustima;
"genious of capitalism is that it is evolutionary solution finding system. it rewards people for solving for other peoples problems" couldnt agree more, mr. hanauer.
2014-04-16
ne, ja ću sumirati za tebe, čovjek živi u kapitalizmu i profesionalni je kapitalist i vrijedi 1,5 biliona dolara. a ti si?aben wrote:
dakle, da sumirum.
Guest- Guest
i zašto se to kod tebe apsolutno nigdje ne vidi? što ti to točno znaš?aben wrote:
Guest- Guest
ebenica wrote:ne, ja ću sumirati za tebe, čovjek živi u kapitalizmu i profesionalni je kapitalist i vrijedi 1,5 biliona dolara. a ti si?aben wrote:
dakle, da sumirum.
interesantno je da ti smeto ka jo lobirun za kapitalizam a živin u socijalizmu, a ne smeto ti
ča un živi u kapitalizmu, a lobiro za socijalizam.
zoč?
2014-04-16
ebenica wrote:i zašto se to kod tebe apsolutno nigdje ne vidi? što ti to točno znaš?aben wrote:
a ne zun zoč ne vidiš. možda je to do tebe.
znun zoč je minimum wage udar na nojsiromašnije.
2014-04-16
gdje on lobira za socijalizam? on priča o kapitalizmu, objektivno, bez obzira što mu je isti omogućio život koji ti možeš sanjati. ti pričaš o čemu? o nečemu gdje nikad nisi živio niti imaš pojma o istome. koji su tvoji kapitalistički dosezi? knjiga iz 1886.?aben wrote:ebenica wrote:ne, ja ću sumirati za tebe, čovjek živi u kapitalizmu i profesionalni je kapitalist i vrijedi 1,5 biliona dolara. a ti si?aben wrote:
dakle, da sumirum.
interesantno je da ti smeto ka jo lobirun za kapitalizam a živin u socijalizmu, a ne smeto ti
zoč?
ako leo messi igra u barceloni a ja u nk kustošiji ja i on nemamo kai pričati o nogometu već ja mogu učiti od njega. stoga usrano smeće smrdljivo UČI od Nicka!
Guest- Guest
misliš da ti nojden točan timestamp na videu?ebenica wrote:gdje on lobira za socijalizam? on priča o kapitalizmu, objektivno, bez obzira što mu je isti omogućio život koji ti možeš sanjati. ti pričaš o čemu? o nečemu gdje nikad nisi živio niti imaš pojma o istome. koji su tvoji kapitalistički dosezi? knjiga iz 1886.?aben wrote:ebenica wrote:ne, ja ću sumirati za tebe, čovjek živi u kapitalizmu i profesionalni je kapitalist i vrijedi 1,5 biliona dolara. a ti si?aben wrote:
dakle, da sumirum.
zoč?
ako leo messi igra u barceloni a ja u nk kustošiji ja i on nemamo kai pričati o nogometu već ja mogu učiti od njega. stoga usrano smeće smrdljivo UČI od Nicka!
un pričo o kapitalizmu, unda pričo o nejednakosti, i unda zazivo socijalizam ko rješenje, jer želi da se država umišo i zabranjuje dobrovoljne razmjene.
kako misliš kapitalistički dosezi? un je genijalan u tomu kako zaroditi šolde i jo mu nis ni blizu, ali ni ne želin ni blizu biti bogat ko nick.
jo ga samo ispravljan u onomu ča siguro ne zno, a to je ekonomija.
2014-04-16
maksimalizacija okruženja oko sebe, iskorištavanje resursa i potencijala do maksimuma, produktivnost sebe i okoline do 1,5 biliona dolara. ne teorija o okruženju i kapitalizmu.aben wrote:
kako misliš kapitalistički dosezi?
a ti si što? što si točno ti? kapitalist? nisi. koji je tvoj kapitalistički doseg? osim knjige iz 1800 i neke? na koji način ti uopće možeš u istu rečenicu kao i nick?
Guest- Guest
ebenica wrote:maksimalizacija okruženja oko sebe, iskorištavanje resursa i potencijala do maksimuma, produktivnost sebe i okoline do 1,5 biliona dolara. ne teorija o okruženju i kapitalizmu.aben wrote:
kako misliš kapitalistički dosezi?
a ti si što? što si točno ti? kapitalist? nisi. koji je tvoj kapitalistički doseg? osim knjige iz 1800 i neke? na koji način ti uopće možeš u istu rečenicu kao i nick?
pa govorin da je genijalan u zarađivanju,
sun je reko da je bi srednji student, da ni nešto pametan i sl. ali da je da je dobar u podnošenju rizika i u predviđanju.
ono u čemu ni dobar je ekonomska teorija. stalno govori o trickle down ekonomiji i neoliberalnoj ekonomiji ča basically ne postoji, veruje u minimun wage...čovik je ekonomski nepismen
2014-04-16
nego, objosni mi kako ti smeto ča jo zazivun kapitalizam a živin od socijalizma, a ne smeto ti ča un zazivo socijalizam a živi na grbači skladišnih radnikov u amazonu?
2014-04-16
Chairman Favors $15 Minimum Wage,
Pays Own Employees Less
Pays Own Employees Less
Nick Hanauer’s company advertised jobs well below $15/hour wage despite his support for minimum wage hikes
2014-04-16
Forbes columnist Bruce Upbin gave the talk an acerbic review and called into question Hanauer’s grasp on basic economics and the facts.
amo nojti ot talk, da vidimo ča je ov reko o njemu
amo nojti ot talk, da vidimo ča je ov reko o njemu
2014-04-16
aben wrote:nego, objosni mi kako ti smeto ča jo zazivun kapitalizam a živin od socijalizma, a ne smeto ti ča un zazivo socijalizam a živi na grbači skladišnih radnikov u amazonu?
Guest- Guest
a, ne, bruce upbin ni držo govor, nego je napiso rewiev govora.
prečito sun ga, ali, ne ću turpijati po tomu, osim na zahtjev.
2014-04-16
aben wrote:a, ne, bruce upbin ni držo govor, nego je napiso rewiev govora.
Guest- Guest
Ono prije neću opće komentirati jer nema smisla.aben wrote:naravski, to je dramatizirani pogljed na jednadžbu razmjene. ovo je puno primjerenije;
glodni čovik koga ni briga da ga vriđaju našo je nekoga ki imo viška hrone i voli vriđati. vin vin situacija.
ono ča biš ti hoitila da neko spriječi otu interakciju i da glodni čovik umre?
Ne, Abende. Željela bih društvo u kojem će svaki čovjek imati mogućnost izbora, a ne biti ucijenjen ni od države ni od bogatog pojedinca, tj. ne biti prisiljen na te tvoje tzv. dobrovoljne odnose. Meni sloboda znači mogućnost izbora, ali ne takvu da biraš život ili smrt, nego mogućnost odabira najoptimalnijeg odnosa za obje strane. U društvu koje ja priželjkujem ne bi smjelo biti gladnih.
ok, moreš ti hotiti ča oćeš. jo bi dodo i da želin i da svaki od nos imo svoj avijun.
ali odgovori mi na pitanje, bi li ti spriječila da glodan čovik dojde do hrone zato ča ti sita iz svoga salona smatraš da ni humano da poide u zamjenu za vriđanje?socijalizam je po definiciji nedobrovoljan, to je državno uzimanje i dovanje onima kima oni mislu da se tribo dati. i to ga čini nepravednin.
kako to misliš gre uz nekoga? oćeš reći da bi tribo zastupati socijalizma jer od socijalizma živin? ali to bi znočilo lagati.
Ne Abende. Hoću reći da ne bi trebao živjeti na način za koji tvrdiš da ti se toliko gadi. Živjeti u socijalizmu dobrovoljno znači lagati da ti se to uređenje ne sviđa. Nema veze lažeš li nama ili sebi. :)
ne zun izdokle ti da mi se gadi živiti u socijalizmu. meni je u socijalizmu sasvin udobno. a to sun već odovna napiso. na zahtjev ću ti to nojti. moj mentalni sklop je definirun u jugosloveniji i mislin da imun puno socijalističkih odlika.
međutin, ono ča jo ne morin reći to je da je pravedno živiti na grbači ljudi kih niko ni pito želu li me uzdržavati. je znoš zoč ne morin?
jer ni.Eh, ja ne znam cjepkati postove pa sam odgovorila ovako seljački u tvom postu.nešto si pomišala. ča mene briga kako se svit minjo? izdokle ti da jo nešto očekivun?
nemun kompleks mesije. jo ne želin spasiti svit.
Na osnovu tvog pisanja... citiram:
"u svon običnon danu, prosječni libertarijanac prečito bar 10 stranic rozličitih teorija sa svojih omiljenih institucija kako bi se nedobrovoljne odnose moglo smanjiti, i kako bi takovo društvo izgljedalo. unda se teoretiziro o potpuno novin slobodami (napr. isključivo privatni sudovi), i kombiniro ih se is storim slobodami ke više nemomo (npr. privatni šoldi), i tako se pomalo grodi vizija budućnosti."
Očito sam nešto pogrešno shvatila. Nije mi palo na pamet da vi čitate radi čitanje, a ne radi znanja koje bi bilo primjenjivo u praksi.
ok, ne morin tvrditi ča ostali želu.
Boldano-kakvo ti je to pitanje?
Zašto bih ja spriječila gladnog čovjeka da čini ono što mora?
Ne radi se o mojoj zabrani (nikom ništa ne zabranjujem, samo iznosim svoje viđenje pravde odnosno nepravde) nego o (ne)pravdi kako ti to zoveš dobrovoljne razmjene u kojoj je jedan prisiljen (u ovom primjeru zbog gladi) uzeti samo ono što mu nudi onaj koji je svjestan njegove bezizlazne situacije. To je pasivna prisila, ali je i dalje prisila.
Još jednom ću ponoviti-sloboda podrazumijeva mogućnost izbora bez prisile (pasivne ili aktivne)
Entimiša kako stalno vrtiš tu pilu, mogao bi si i ruke odrezati. :D
Tako mi se nekako i činilo. Tebi socijalizam zapravo godi, i sve ovo je teoretiziranje o pravdi i nepravdi kao pojmovima koji ti ionako nisu bitni u RL.
Ma ti nisi libertarijunac, ti si zapravo jedan obični yugotelac
Drago mi je što si to priznao. Pošteno.
Znanje koje je samo sebi svrha je jalovo znanje i ne vrijedi čak ni nosiocu istog, jer ga učini bahatim seronjom. :)
Guest- Guest
Page 4 of 50 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 27 ... 50
Page 4 of 50