„Putanja povijesti ne slijedi svoj tijek. Trebaju ju prilagoditi. Zaista sam se angažirao da ju prilagodim na pravi smjer“, rekao je Soros.
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
„Putanja povijesti ne slijedi svoj tijek. Trebaju ju prilagoditi. Zaista sam se angažirao da ju prilagodim na pravi smjer“, rekao je Soros.
Foto: EPA
GEORGE Soros je milijarder i filantrop, bivši trgovac valutama, istaknuti liberal, a u određenim krugovima i bauk. Ova posljednja etiketa može se shvatiti i kao počast.
''Vrlo sam ponosan na svoje neprijatelje. Diktatora ili onoga tko želi postati diktator može se lako prepoznati ako mene smatra neprijateljem'', rekao je u razgovoru za The New York Times u svom domu u njujorškoj četvrti Upper East Side.
Popis ljudi koji Sorosa smatraju neprijateljem uključuje američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova osobnog odvjetnika Rudolpha Giulianija, kinesku vladu i nebrojene teoretičare zavjere. Ono što oni zamjeraju 89-godišnjem Sorosu proizlazi iz njegove podrške liberalnim idejama, izbornim kampanjama koje su se suprotstavljale Trumpu i podržavale demokratske kandidate kao što je bila Hillary Clinton, te njegova Open Society Foundation (Zaklada Otvoreno društvo) koja je s njegovim milijardama podržavala demokraciju i ljudska prava u 120 zemalja te se često suprotstavljala autokratskim režimima.
Kaže da je globalizam njegov brend
Prema Sorosu je usmjerena i znatna količina antisemitizma jer je rođen u židovskoj obitelji u Mađarskoj. Upravo je ovaj tjedan objavio zbirku eseja pod naslovom ''In Defense of Open Society'' (U obranu Otvorenog društva) te priznao da njegov brend ''globalizam'', pod čim podrazumijeva integriranu globalnu ekonomiju pod vladavinom zakona, više nije popularan s obzirom na Trumpovo geslo ''America First'', trgovinski rat, raspravu o Brexitu i eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.
Gledajući kroz prozor prema Central Parku, Soros govori o Kini, Trumpu i svom protukandidatu na predsjedničkim izborima sljedeće godine.
Soros je, naime, uvjeren da će voda uskoro ponovno krenuti na njegov mlin, da su Trumpov izbor i Brexit vrhunac antiglobalizma i da dolazi do reakcije na nacionalizam.
''Trump i dalje radi ogromnu štetu. Pogledaj samo što je prošlog tjedna učinio na Bliskom istoku, a što je poražavajuće po američki utjecaj u svijetu“, govori podižući se malo za svojim radnim stolom, a referirajući se na povlačenje američkih snaga iz Sirije.
Soros smatra da je Trump ''anomalija zato što očito stavlja svoje osobne interese ispred nacionalnih i to je činjenica''. Njegovo se lice razvedrava dok govori: ''Mislim da će to pridonijeti njegovom porazu sljedeće godine, tako da predviđam da će se stvari malo okrenuti.''
Soros se kladi da će senatorica Elizabeth Warren iz Massachusettsa postati demokratska protukandidatkinja Trumpu.
''Ona se pojavila kao jasna protukandidatkinja. Ne zauzimam javno njenu stranu, ali vjerujem da ona ima najviše kvalifikacija za predsjednicu.''
Brzo je dodao kako ne podržava Warren, možda shvaćajući da će bilo kakav komentar koji se može protumačiti kao njegova podrška vjerojatno iskoristiti njena opozicija.
''Ne podržavam nikoga zato što želim surađivati sa svima. Općenito ne izražavam svoje stavove zato što moram živjeti s onim koga glasačko tijelo izabere.''
O porezu na bogatstvo
Ipak, kad mu je njegov novinarski sugovornik Andrew Ross Sorkin ukazao da mnogi milijarderi i njegovi kolege na Wall Streetu smatraju da je politika Elizabeth Warren, oporezivanje bogatih i strogo reguliranih banaka, prijetnja kapitalističkom sustavu u kojem je i on stvorio svoje bogatstvo, Soros se nije složio sa svojim nekadašnjim kolegama i ponovno je podržao uvođenje poreza na bogatstvo.
''Zalažem se za oporezivanje bogatih, što uključuje i porez na bogatstvo.''
Na trenutak je zastao, izgledao je kao da traži pravu riječ kako bi se izrazio.
''Financijaš čini ljude sumnjičavim. I to kod mene stvara moralni problem. Budući da sam postao tako uspješan, u osnovi sam morao sam sebe ograničavati u zarađivanju.''
Ipak, Soros je odbio pomisao da su on i njemu slični s Wall Streeta imali političku moć i utjecaj koji im se često pripisuju ili barem da će u ovom izbornom ciklusu imati manje moći nego u prethodnom.
''U Americi ima više Main Streetova nego Wall Streetova. Dakle, ne mislim da će Wall Street, osim kao izvor novca, imati glavnu riječ u izboru predsjednika“.
To je njegovo mišljenje, ali novac je očito važan u američkoj politici, dijelom i zbog toga što je Vrhovni sud svojom odlukom o financiranju kampanje dopustio strankama da prikupe ogromne iznose, te da ih troše na oglašavanje i dopiranje do birača. U tri mjeseca do rujna, kampanja za reizbor Donalda Trumpa i Republikanska stranka prikupile su rekordnih 125 milijuna dolara.
Misli da su ljudi sve umorniji od nacionalizma
Međutim, Soros kaže kako vidi znakove da su ljudi sve umorniji od nacionalističkih tendencija. Razgovaralo se potom o poteškoćama NBA lige u Kini zbog slobode govora, a Soros je rekao da to pokazuje kako opasna zatvorena društva mogu biti.
„Xi Jinpingovu Kinu smatram najgorom prijetnjom otvorenom društvu“, rekao je o kineskom predsjedniku, ponovivši deklaraciju koju je ove godine izrekao je Davosu u Švicarskoj, a koja je Kinu nagnala da odmah odgovori ovim riječima: „Nadamo se da relevantan Amerikanac može ispraviti ovaj stav“.
Soros je dugo poticao slobodnu trgovinu kao strategiju otvaranja inače zatvorenih zemalja, ali je rekao da ta strategija u Kini nije funkcionirala onako kako je očekivao, te da je potrebna veća intervencija. Upirući prstom u zrak, nazvao je Kinu „smrtnim neprijateljem“, te rekao kako se zapad možda previše bojao donositi preuranjene zaključke.
„Morali bismo priznati da se radi o drukčijem sustavu. Potpuno je suprotan našem, dijametralno je suprotan našem“, kaže Soros, te kako bi pojasnio svoje riječi dodao: „Ja uopće nisam protiv Kine. Ja sam samo protiv Xi Jinpinga“.
Prema njegovu mišljenju, SAD bi trebale izvršiti pritisak na kompanije kao što je Huawei kako bi one potaknule Kinu na otvaranje. Inače, kaže Soros, ne samo da će predsjednik Xi i dalje držati Kinu zatvorenom, nego će i njen razvoj novih tehnologija, kao što je umjetna inteligencija, održati takvo stanje još generacijama.
"Angažirao sam se da putanju povijesti prilagodim na pravi smjer"
Aludirajući na slavnu izjavu Martina Luthera Kinga: „Putanja moralnog svemira je duga, ali naginje prema pravdi“, Soros iznosi ideju da su društva predisponirana da budu otvorena.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: „Putanja povijesti ne slijedi svoj tijek. Trebaju ju prilagoditi. Zaista sam se angažirao da ju prilagodim na pravi smjer“, rekao je Soros.
Nema on niti bilo tko ispravljati povijest po svom
No, neke stvari stoje :
Nacionslizam naravno stvara zatvorene sustave kpjima je liberalizam
Smrtni neprijatelj
Kao i svaki politicki smjer i liberalizam ima dobru stranu i losu
Dobra je ako se u drustvu stvaraju mogucnosti za toleranciju različitosti , za demokratski put rijesavanja sukoba u drustvu, za solidarnost itd
Liberalizam dakle nema samo ekonomski dio.
E sad.
Soros dobro veli da mu je oponent onaj tko tezi diktaturi ili bar sužavanju ljudskih prava i unošenju čvrste ruke putem vladavine razlicitih ideolpgija,
A tu odobito mislim na nacionalizam
Zato sorosa ne vole ni Hrvati.
Tim gore za njih.
No, neke stvari stoje :
Nacionslizam naravno stvara zatvorene sustave kpjima je liberalizam
Smrtni neprijatelj
Kao i svaki politicki smjer i liberalizam ima dobru stranu i losu
Dobra je ako se u drustvu stvaraju mogucnosti za toleranciju različitosti , za demokratski put rijesavanja sukoba u drustvu, za solidarnost itd
Liberalizam dakle nema samo ekonomski dio.
E sad.
Soros dobro veli da mu je oponent onaj tko tezi diktaturi ili bar sužavanju ljudskih prava i unošenju čvrste ruke putem vladavine razlicitih ideolpgija,
A tu odobito mislim na nacionalizam
Zato sorosa ne vole ni Hrvati.
Tim gore za njih.
Re: „Putanja povijesti ne slijedi svoj tijek. Trebaju ju prilagoditi. Zaista sam se angažirao da ju prilagodim na pravi smjer“, rekao je Soros.
Soroš je seronja.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Epijev mecena...
Svijet je previše složen i kompleksan, imamo tehnologiju 21. stoljeća ali svijest nam je na razini 20., 19. ili ranijih stoljeća. Naše kolektivno (pod)svjesno se vuče nekoliko desetina tisuća - do stotinu tisuća godina, stoga je iluzorno očekivati da će sama tehnologija ili otvorena trgovina ili nekakve parole, deklaracije ili čak političko nametanje poništavanja razlike među spolovima, rasama, vjerama, zapravo poništavanje prirodnih razlika pojedinih ljudskih zajednica u ime apstraktnog čovječanstva koje ne postoji, imaginarnog pojedinca fiksirati povijesni smjer kretanja čovječanstva. To je nemoguće.
Globalisti žele da jedina razlika među ljudima bude ona koliko tko ima novaca, što je na tragu i marksizma prema kojem je važna isključivo podjela na klase. Pogrešno je što takva ideologija priznaje isključivo materijalističku prirodu čovječanstva, a ostalo kao nebitno - odbacuje, iako nema ozbiljnog povjesničara koji će upravo razlike između civilizacija i njihov povijesni razvoj sa svim svojim specifičnostima i vrijednosnom filozofskom bazom koja ju čini različitom u odnosu na ostale - važnom za određivanje identiteta kako pojedinca, tako i zajednice u cjelini.
Liberalni globalni kapitalisti stoga čine jednaku pogrešku kao i komunisti; u osnovi nema razlike između obožavanja novca i svođenja čitave povijesti isključivo na sukob klasa.
Globalno unificirani pojedinac - globalno unificirana zajednica - globalno unificiran svijet, i to sve putem tehnologije? To je moguće, jedino pod uvjetom da se čovječanstvu u ime humanizma i napretka iščupaju njegovi vlastiti korijeni.
Čovjek nije vječito lutalačka zvijer u potrazi za hranom i zaklonom.
Čovjek nije ni drvo kojeg možeš samo tako premjestiti i presaditi kako ti volja da raste bilo gdje.
Ni globalni liberalni kapitalisti ni komunisti ne poštuju ljudsku prirodu kao takvu, a povijest mjere ili vrijednošću profita (sebični narcisoidni kapitalisti) ili negacijom iste, svodeći čovjeka isključivo na praznu ploču (tabula rasa - komunisti).
Nacionalisti su u krivu iako su najbliže Voltaireovoj povijesno-humanističkoj istini neka svatko obrađuje svoj vrt. Ali i oni griješe, jer bi rado vlastiti vrt (to ih čini sličnim kapitalističkim imperijalistima) proširili na račun ostalih, negirajući drugima pravo na njihov vlastiti vrt ili im priznajući pravo na neki skučeni prostor kojeg će im određivati netko drugi.
Zaključak je: i globalni liberalni imperijalni kapitalisti i nacionalisti i komunisti boluju od iste moralne bolesti: otimali bi drugima njihovu vlastitu ispašu, a razlika među njima samo je u ambiciji i kapacitetima da naude drugima: nacionalisti bi opljačkali drugi narod, komunisti bi opljačkali vladajuću klasu i nametnuli svima jednakost u siromaštvu, a globalni liberalni imperijalisti su najsposobniji i u ambiciji i po kapacitetima: oni bi opljačkali i porobili čitav svijet.
Koja je razlika između diktature nekog lokalnog krvopije i nacionalističkog tiranina i diktature globalnog kapitala? Isključivo po dosezima vlastite toksičnosti.
Stoga je jedina istina da nema jedne ideologije koja može i koja treba vladati čitavim svijetom i svim ljudima bez obzira na vrijednosni sustav, rasne, civilizacijske razlike među njima i razlika u stadiju povijesnog razvoja ali i načina na koji su taj stadij dosegli.
Bezobrazno je vlastitu pohlepu uzdizati kao poželjnu vrijednost čitavog društva i civilizacije, a pogotovo čitavog svijeta (kapitalistički imperijalisti).
Bezobrazno je vlastitu naciju uzdizati u odnosu na ostale. Ne samo da je bezobrazno nego je i lažno (nacionalisti svih zemalja, ujedinite se ).
Bezobrazno je vlastitu zavist prema onima koji su bolji od tebe po bilo kojoj osnovi predstavljati kao vlastitu potlačenost (komunisti).
Ljudi su općenito bezobrazni, a to pogotovo vrijedi na području politike. Količina njihovog bezobrazluka ujedno je i mjera laži, a njihova uspješnost ujedno je i sindrom ljudskih ograničenja njihovih suvremenika, na vlastitu žalost, a na prokletstvo vlastitom potomstvu.
Globalisti žele da jedina razlika među ljudima bude ona koliko tko ima novaca, što je na tragu i marksizma prema kojem je važna isključivo podjela na klase. Pogrešno je što takva ideologija priznaje isključivo materijalističku prirodu čovječanstva, a ostalo kao nebitno - odbacuje, iako nema ozbiljnog povjesničara koji će upravo razlike između civilizacija i njihov povijesni razvoj sa svim svojim specifičnostima i vrijednosnom filozofskom bazom koja ju čini različitom u odnosu na ostale - važnom za određivanje identiteta kako pojedinca, tako i zajednice u cjelini.
Liberalni globalni kapitalisti stoga čine jednaku pogrešku kao i komunisti; u osnovi nema razlike između obožavanja novca i svođenja čitave povijesti isključivo na sukob klasa.
Globalno unificirani pojedinac - globalno unificirana zajednica - globalno unificiran svijet, i to sve putem tehnologije? To je moguće, jedino pod uvjetom da se čovječanstvu u ime humanizma i napretka iščupaju njegovi vlastiti korijeni.
Čovjek nije vječito lutalačka zvijer u potrazi za hranom i zaklonom.
Čovjek nije ni drvo kojeg možeš samo tako premjestiti i presaditi kako ti volja da raste bilo gdje.
Ni globalni liberalni kapitalisti ni komunisti ne poštuju ljudsku prirodu kao takvu, a povijest mjere ili vrijednošću profita (sebični narcisoidni kapitalisti) ili negacijom iste, svodeći čovjeka isključivo na praznu ploču (tabula rasa - komunisti).
Nacionalisti su u krivu iako su najbliže Voltaireovoj povijesno-humanističkoj istini neka svatko obrađuje svoj vrt. Ali i oni griješe, jer bi rado vlastiti vrt (to ih čini sličnim kapitalističkim imperijalistima) proširili na račun ostalih, negirajući drugima pravo na njihov vlastiti vrt ili im priznajući pravo na neki skučeni prostor kojeg će im određivati netko drugi.
Zaključak je: i globalni liberalni imperijalni kapitalisti i nacionalisti i komunisti boluju od iste moralne bolesti: otimali bi drugima njihovu vlastitu ispašu, a razlika među njima samo je u ambiciji i kapacitetima da naude drugima: nacionalisti bi opljačkali drugi narod, komunisti bi opljačkali vladajuću klasu i nametnuli svima jednakost u siromaštvu, a globalni liberalni imperijalisti su najsposobniji i u ambiciji i po kapacitetima: oni bi opljačkali i porobili čitav svijet.
Koja je razlika između diktature nekog lokalnog krvopije i nacionalističkog tiranina i diktature globalnog kapitala? Isključivo po dosezima vlastite toksičnosti.
Stoga je jedina istina da nema jedne ideologije koja može i koja treba vladati čitavim svijetom i svim ljudima bez obzira na vrijednosni sustav, rasne, civilizacijske razlike među njima i razlika u stadiju povijesnog razvoja ali i načina na koji su taj stadij dosegli.
Bezobrazno je vlastitu pohlepu uzdizati kao poželjnu vrijednost čitavog društva i civilizacije, a pogotovo čitavog svijeta (kapitalistički imperijalisti).
Bezobrazno je vlastitu naciju uzdizati u odnosu na ostale. Ne samo da je bezobrazno nego je i lažno (nacionalisti svih zemalja, ujedinite se ).
Bezobrazno je vlastitu zavist prema onima koji su bolji od tebe po bilo kojoj osnovi predstavljati kao vlastitu potlačenost (komunisti).
Ljudi su općenito bezobrazni, a to pogotovo vrijedi na području politike. Količina njihovog bezobrazluka ujedno je i mjera laži, a njihova uspješnost ujedno je i sindrom ljudskih ograničenja njihovih suvremenika, na vlastitu žalost, a na prokletstvo vlastitom potomstvu.
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
Stoga, niti politika niti ekonomija mogu spasiti našu ili bilo koju drugu civilizaciju. To može isključivo umjetnost, jer ona ne samo da čini razliku između barbarina i građanina, ona u metafizičkom smislu donekle može ispraviti i posljedice pohlepe religijskih i vjerskih vođa da Boga i čovjeka svode na razinu vlastite ograničenosti i oholosti.
Ni pravo, ni zakoni ni religija neće nas učiniti boljim osobama i ljudima. Baš naprotiv. Što sam duže u pravu, to više cijenim glazbu jer ona je kao i molitva - neposredna komunikacija duše s dušom ili božanstvom. Uostalom, ako se ostvare predviđanja futurologa i roboti preuzmu upravljanje čitavim svijetom i ekonomskom produkcijom, jedino po čemu ćemo znati da smo ljudska bića jest upravo - umjetnost. Sve drugo smo uništili.
Ni pravo, ni zakoni ni religija neće nas učiniti boljim osobama i ljudima. Baš naprotiv. Što sam duže u pravu, to više cijenim glazbu jer ona je kao i molitva - neposredna komunikacija duše s dušom ili božanstvom. Uostalom, ako se ostvare predviđanja futurologa i roboti preuzmu upravljanje čitavim svijetom i ekonomskom produkcijom, jedino po čemu ćemo znati da smo ljudska bića jest upravo - umjetnost. Sve drugo smo uništili.
2015-08-09
ajde ča pišeš pizdarije, ali ne moroš baš začiniti smećen od glazbe...
2014-04-16
nego, soros je svoje otvoreno društvo preuze od poppera, ki se jasno odredi protiv historicima... možda je malo ostari i ventili popuštili...
2014-04-16
Svijet je lopta šarena, uvijek bio i uvijek će biti, jer je takva i ljudska vrsta. Pa ipak, tko god dođe na poziciju moći (ne nužno i vlasti9 rado bi od tog svijeta učinio zatvor ili koncentracijski logo, ili u najboljem slučaju - multinacionalnu korporaciju pod vlastitom upravom i za vlastiti račun, što i nije ništa drugo nego samo malo modificirani radni logor.
Sve što je lijepo želimo posjedovati, zato smo na najboljem putu da to i uništimo.
Sve što je lijepo želimo posjedovati, zato smo na najboljem putu da to i uništimo.
2015-08-09
Evo još jednog kapitaliste kojem je država i socijalistički sustav omogućio da bude uhljebaben wrote:ajde ča pišeš pizdarije,
2015-08-09
sve ono sto se spontano prihvati od strane naroda kojem to koristi je ok
sve ono sto se silom namece od ideologa, politickih elita I korporacija a nije u interesu naroda nego u interesu tih elita nije ok
globalizacija se fura na tri trake
komunjarska traka
korporativna
narodna
sve ono sto se silom namece od ideologa, politickih elita I korporacija a nije u interesu naroda nego u interesu tih elita nije ok
globalizacija se fura na tri trake
komunjarska traka
korporativna
narodna
2014-04-19
mutava baštarda wrote:Epijev mecena...
Meni i Orbanu je bio koristan u jednom periodu.
No međutim evo iz priloženog, čovjek je jednostavno eksplodirao.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
melkior wrote:Evo još jednog kapitaliste kojem je država i socijalistički sustav omogućio da bude uhljebaben wrote:ajde ča pišeš pizdarije,
jo na vašemu mestu nika ne bi zaposli sebe...ali, eto, vi znote bolje...
2014-04-16
...Hektorović wrote:
[size=45]Foto: EPA[/size]
[size=45]
GEORGE Soros je milijarder i filantrop, [/size]
T.- Posts : 17557
2014-04-14
aben wrote:nego, soros je svoje otvoreno društvo preuze od poppera, ki se jasno odredi protiv historicima... možda je malo ostari i ventili popuštili...
samo nominalno radi atrakcije, mimikrije i filozofske težine...ali u biti je totalitaran liberalglobalist
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
ma to je kad budala umisli da sve zna zato sto ima paraepikur37 wrote:aben wrote:nego, soros je svoje otvoreno društvo preuze od poppera, ki se jasno odredi protiv historicima... možda je malo ostari i ventili popuštili...
samo nominalno radi atrakcije, mimikrije i filozofske težine...ali u biti je totalitaran liberalglobalist
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
Normalno da je filantrop kad mu se te "donacije" odbijaju od poreza. Ali eto, čovjek se zalaže za oporezivanje bogatih, on i aben svaki na svoj način su budućnost čovječanstvaT. wrote:...Hektorović wrote:
[size=45]
2015-08-09
mutava baštarda wrote:Epijev mecena...
Mene zanima Sorosev mecena.
£otk@-
2019-02-12
soroš je samo bogatun ki se želi potvrditi ko čovik, jer si nikako ne more oprostiti ča su ga nacisti držali drugorazrednon robom.melkior wrote:Normalno da je filantrop kad mu se te "donacije" odbijaju od poreza. Ali eto, čovjek se zalaže za oporezivanje bogatih, on i aben svaki na svoj način su budućnost čovječanstvaT. wrote:...Hektorović wrote:
[size=45]
ali ne razumin kako mene vidiš ko budućnost, nis zno da si optimist
2014-04-16
je li ono on radio u logoru za nijemceaben wrote:soroš je samo bogatun ki se želi potvrditi ko čovik, jer si nikako ne more oprostiti ča su ga nacisti držali drugorazrednon robom.melkior wrote:Normalno da je filantrop kad mu se te "donacije" odbijaju od poreza. Ali eto, čovjek se zalaže za oporezivanje bogatih, on i aben svaki na svoj način su budućnost čovječanstvaT. wrote:...Hektorović wrote:
[size=45]
ali ne razumin kako mene vidiš ko budućnost, nis zno da si optimist
ima neki njegov intervju di se vidi to njegovo potvrdivanje u malo objektivnijem svjetlu od onog kojim on sam sebe osvjetljava
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Fukuyama:'Ovo je zaista kraj povijesti'
» '' SENZACIONALNO OTKRIĆE + AAA - (VIDEO) Glineni tablet star 3700 godina je otkriće koje mijenja tijek povijesti ''
» Trivić: Nama ne trebaju lažne patriote nego pravi četnici
» Soroš uložio 18 milijrdi dolara u svoj NGO "Otvoreno društvo"
» 97-GODIŠNJI SUOSNIVAČ CIONISTIČKOG POKRETA I ŽIDOVSKE DRŽAVE: Hrvati trebaju imati svoj entitet
» '' SENZACIONALNO OTKRIĆE + AAA - (VIDEO) Glineni tablet star 3700 godina je otkriće koje mijenja tijek povijesti ''
» Trivić: Nama ne trebaju lažne patriote nego pravi četnici
» Soroš uložio 18 milijrdi dolara u svoj NGO "Otvoreno društvo"
» 97-GODIŠNJI SUOSNIVAČ CIONISTIČKOG POKRETA I ŽIDOVSKE DRŽAVE: Hrvati trebaju imati svoj entitet
Page 1 of 3