Nedostatak radnika uzrokovao pad plaća
Page 1 of 13
Page 1 of 13 • 1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Nedostatak radnika uzrokovao pad plaća
Velika potražnja za građevinarima, a plaće im pale 5 posto: 'To je opći nered!'
Zanimljiva je činjenica da su plaće u građevinarstvu, sektoru koji se počeo zamjetnije oporavljati, pale za 4,8 posto
Iako je prerano govoriti o razlozima takvog trenda, Zrinka Živković Mijatović, analitičarka Raiffeisen banke, pretpostavlja da bi to mogao biti uvoz radne snage iz zemalja u kojima su plaće niže. S tim se slaže i Mirko Habijanec, predsjednik granske udruge građevinara u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koji posebno ukazuje na problem nepoštovanja kolektivnoga granskog ugovora.
U građevinarstvu je trenutačno oko 78.000 zaposlenih, a Habijanec računa da je od toga 25.000 do 30.000 stranih radnika. Da pojedine građevinske tvrtke kalkuliraju sa smanjenjem troškova, pokazuje i podatak da je nominalna plaća smanjena 4,1 posto, ali ostali troškovi, kao što su doprinosi na plaću, pali su za čak 8,4 posto.
Guest- Guest
Re: Nedostatak radnika uzrokovao pad plaća
U Austriji su veće plaće
https://dalicom.eu/slijedi-novi-egzodus-iz-rh-austrija-brutalno-povecava-place-trziste-rada-2020-otvara-hrvatima/
https://dalicom.eu/slijedi-novi-egzodus-iz-rh-austrija-brutalno-povecava-place-trziste-rada-2020-otvara-hrvatima/
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Nema dovoljno radnika, vlada nestašica, zato plaće padaju.
Treba povećat kvote, pa će i plaće rast.
Guest- Guest
RayMabus wrote:U Austriji su veće plaće
Naši poslodavci su smanjili plaće. Što se vidi iz podataka Fine / porezne.
Guest- Guest
Pa nek su smanjili. Kao da više tko kod njih traži posao.slobodan wrote:RayMabus wrote:U Austriji su veće plaće
Naši poslodavci su smanjili plaće. Što se vidi iz podataka Fine / porezne.
2014-04-11
a što ja tu cijelo vrijeme pišem dok me drugi rade budalom?Svakog jebenog poslodavca kad zacvili da nema radne snage treba momentalno nogom u dupe.Uništavaju radi svojeg džepa sve pred sobom i to naravno uz obilatu pomoć majmuna na vlasti.
vili40-
2015-08-02
To ti je tako. Šta očekuješ od njih kad ih već 2 desetljeća nije brige za natalitet ? Da će se oni prominit priko noći ? Da šta će. Sad će ti Pakistance uvozit maksimalno.vili40 wrote:a što ja tu cijelo vrijeme pišem dok me drugi rade budalom?Svakog jebenog poslodavca kad zacvili da nema radne snage treba momentalno nogom u dupe.Uništavaju radi svojeg džepa sve pred sobom i to naravno uz obilatu pomoć majmuna na vlasti.
2014-04-11
atomska je još mila majka što nam ovi godinama rade.RayMabus wrote:To ti je tako. Šta očekuješ od njih kad ih već 2 desetljeća nije brige za natalitet ? Da će se oni prominit priko noći ? Da šta će. Sad će ti Pakistance uvozit maksimalno.vili40 wrote:a što ja tu cijelo vrijeme pišem dok me drugi rade budalom?Svakog jebenog poslodavca kad zacvili da nema radne snage treba momentalno nogom u dupe.Uništavaju radi svojeg džepa sve pred sobom i to naravno uz obilatu pomoć majmuna na vlasti.
vili40-
2015-08-02
Alarmantno stanje kršenja prava domaćih radnika u turizmu
CVITIĆ: „NAJPRIJE SU IZ TURIZMA POTJERALI RADNIKE, A SADA PLAČU ZA NJIMA“
„Bili smo prepoznatljiva destinacija upravo po tome što su u turističkim objektima radili domaći ljudi koji su poznavali našu kulturu i običaje i znali su gostima reći gdje otići, gdje se zabaviti, a danas ovdje rade stranci koji ne znaju beknuti niti strani jezik, a kamoli hrvatski“, smatra Marina Cvitić iz SIKD-a i osuđuje odluku Vlade koja će se danas najvjerojatnije donijeti o povećanju kvote za uvoz stranih radnika.
Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić održala je u srijedu, 19. lipnja konferenciju za medije tijekom koje je upozorila na alarmantno stanje nepoštivanja radničkih prava domaćih radnika u turizmu.
„Gotovo je degutantno, a svakako je žalosno slušati u posljednje vrijeme ugostitelje i hotelijere kako mole Vladu da omogući uvoz dodatnih stranih radnika jer, eto, nema dovoljno radnika i sezona je ugrožena“. Upravo su ti poslodavci koji sada vape za radnicima otjerali te iste radnike, dodala je.
Problem stranih radnika prema Marini Cvitić dvojak je – stranim radnicima koji dolaze raditi u Hrvatsku sve je plaćeno, smještaj i obroci, pa oni ovdje ništa ne troše nego svoje plaće šalju u svoje rodne zemlje, no problem je i da su vlasnici turističkih kompanija stranci, pa tako i sav profit odlazi u strane zemlje. Domicilni radnici diskriminirani su u odnosu na strane radnike zbog prava koji potonji imaju kada dođu raditi ovdje, bez obzira na lošiju kvalitetu njihovog rada. "Domicilni radnici moraju si čak plaćati i topli obrok", dodala je Cvitić.
Predsjednica SIKD-a upozorila je na praksu koja se odvija u velikim turističkim kompanijama na području Istre: „Zapošljavaju radnike na određeno vrijeme koji tri godine uzastopce rade po 10 do 12 mjeseci bez prekida, da bih onda poslali na tzv. Obavezni prekid od dva mjeseca i tako nanovo tri godine i tako u nedogled. I to se radi upravo o domicilnim radnicima ili onima koji su se ovdje nastanili“. Smatra da ovakvim pristupom poslodavci tjeraju svoje radnike da odu negdje gdje će se njihov rad cijeniti.
Rad na crno u turizmu
„Prosječna je plaća u djelatnosti turizma (5 175 kn) 18% niža od hrvatske prosječne plaće. A kada govorimo o ugostiteljstvu tj. usluživanju i pripremi hrane, onda je razlika 33%“, a radi se o plaći od 4 175 kuna. Cvitić je kazala da su ove brojke ovakve zato što se radnike plaća na crno: „Radnika se prijavljuje na minimalac, a ostalo se daje ispod stola i to svi jako dobro znaju, a Ministarstvo i Vlada nisu učinili dovoljno da se spriječi ova siva ekonomija“.
Potreba za smanjenjem PDV-a
Cvitić se složila s nastojanjima poslodavaca da se smanji PDV: „Sve zemlje na području Mediterana, a i šire imaju stopu PDV-a od 5 do 10%, onda ne vidim razloga zašto Vlada ne bi odobrila smanjenje PDV-a pa da dosita poslodavci realiziraju ono što su javno rekli. Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma rekao je da će oni jednokratno povećati plaće za 30%, a onda svake naredne godine u sljedećih 5 godina povećavati za 5-8%“.
„Iz Hrvatske je otišlo 500 000 radno sposobnih radnika u zadnjih nekoliko godina, pa treba li nama onda uopće država?“, zaključila je predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i apelirala na Vladu i poslodavce da se usmjere na povećanje plaća i poboljšanje uvjeta domaćim radnicima u turizmu.
http://www.regionalexpress.hr/site/more/alarmantno-stanje-krenja-prava-domaih-radnika-u-turizmu
CVITIĆ: „NAJPRIJE SU IZ TURIZMA POTJERALI RADNIKE, A SADA PLAČU ZA NJIMA“
„Bili smo prepoznatljiva destinacija upravo po tome što su u turističkim objektima radili domaći ljudi koji su poznavali našu kulturu i običaje i znali su gostima reći gdje otići, gdje se zabaviti, a danas ovdje rade stranci koji ne znaju beknuti niti strani jezik, a kamoli hrvatski“, smatra Marina Cvitić iz SIKD-a i osuđuje odluku Vlade koja će se danas najvjerojatnije donijeti o povećanju kvote za uvoz stranih radnika.
Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić održala je u srijedu, 19. lipnja konferenciju za medije tijekom koje je upozorila na alarmantno stanje nepoštivanja radničkih prava domaćih radnika u turizmu.
„Gotovo je degutantno, a svakako je žalosno slušati u posljednje vrijeme ugostitelje i hotelijere kako mole Vladu da omogući uvoz dodatnih stranih radnika jer, eto, nema dovoljno radnika i sezona je ugrožena“. Upravo su ti poslodavci koji sada vape za radnicima otjerali te iste radnike, dodala je.
Problem stranih radnika prema Marini Cvitić dvojak je – stranim radnicima koji dolaze raditi u Hrvatsku sve je plaćeno, smještaj i obroci, pa oni ovdje ništa ne troše nego svoje plaće šalju u svoje rodne zemlje, no problem je i da su vlasnici turističkih kompanija stranci, pa tako i sav profit odlazi u strane zemlje. Domicilni radnici diskriminirani su u odnosu na strane radnike zbog prava koji potonji imaju kada dođu raditi ovdje, bez obzira na lošiju kvalitetu njihovog rada. "Domicilni radnici moraju si čak plaćati i topli obrok", dodala je Cvitić.
Predsjednica SIKD-a upozorila je na praksu koja se odvija u velikim turističkim kompanijama na području Istre: „Zapošljavaju radnike na određeno vrijeme koji tri godine uzastopce rade po 10 do 12 mjeseci bez prekida, da bih onda poslali na tzv. Obavezni prekid od dva mjeseca i tako nanovo tri godine i tako u nedogled. I to se radi upravo o domicilnim radnicima ili onima koji su se ovdje nastanili“. Smatra da ovakvim pristupom poslodavci tjeraju svoje radnike da odu negdje gdje će se njihov rad cijeniti.
Rad na crno u turizmu
„Prosječna je plaća u djelatnosti turizma (5 175 kn) 18% niža od hrvatske prosječne plaće. A kada govorimo o ugostiteljstvu tj. usluživanju i pripremi hrane, onda je razlika 33%“, a radi se o plaći od 4 175 kuna. Cvitić je kazala da su ove brojke ovakve zato što se radnike plaća na crno: „Radnika se prijavljuje na minimalac, a ostalo se daje ispod stola i to svi jako dobro znaju, a Ministarstvo i Vlada nisu učinili dovoljno da se spriječi ova siva ekonomija“.
Potreba za smanjenjem PDV-a
Cvitić se složila s nastojanjima poslodavaca da se smanji PDV: „Sve zemlje na području Mediterana, a i šire imaju stopu PDV-a od 5 do 10%, onda ne vidim razloga zašto Vlada ne bi odobrila smanjenje PDV-a pa da dosita poslodavci realiziraju ono što su javno rekli. Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma rekao je da će oni jednokratno povećati plaće za 30%, a onda svake naredne godine u sljedećih 5 godina povećavati za 5-8%“.
„Iz Hrvatske je otišlo 500 000 radno sposobnih radnika u zadnjih nekoliko godina, pa treba li nama onda uopće država?“, zaključila je predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i apelirala na Vladu i poslodavce da se usmjere na povećanje plaća i poboljšanje uvjeta domaćim radnicima u turizmu.
http://www.regionalexpress.hr/site/more/alarmantno-stanje-krenja-prava-domaih-radnika-u-turizmu
Guest- Guest
A dobro ja se ne mogu žalit em iman nekeretnina em san deset godina radija na pumpi kad je ovdje bila velika nezaposlenost a para na pumpi ko blata osin zadnje dvi tri godine pa san iša sam ća.vili40 wrote:atomska je još mila majka što nam ovi godinama rade.RayMabus wrote:To ti je tako. Šta očekuješ od njih kad ih već 2 desetljeća nije brige za natalitet ? Da će se oni prominit priko noći ? Da šta će. Sad će ti Pakistance uvozit maksimalno.vili40 wrote:a što ja tu cijelo vrijeme pišem dok me drugi rade budalom?Svakog jebenog poslodavca kad zacvili da nema radne snage treba momentalno nogom u dupe.Uništavaju radi svojeg džepa sve pred sobom i to naravno uz obilatu pomoć majmuna na vlasti.
Za razliku od većine vas ja kužin šta se dešava , zato sad i ležin doma , lova od podstanarstva kapa i boli me kurac šta će ovi uvozit Pakistance.
2014-04-11
RH = Čardak.
Maramih dao sve za Hrvatsku, proveo godine na fronti, ranjavan, mora djecu slati u Njemačku.
U istovrijeme u njegovom kraju država za koju je ratovao uvozi pakistance i somalijce, i gradi im stanove, nudi poslove i tako dalje.
a metildu i ekipu boli kurac, njima je glavni problem maramih koji je malo kritizirao crkvu(koja realno podržava ove usrane trendove i današnja katolička crkva je anti-hrvatska organizacija) i sada je on od ekipe koja nije rođena uopće u RH , proglašen "yugoslovenom". :) jebena država
Maramih dao sve za Hrvatsku, proveo godine na fronti, ranjavan, mora djecu slati u Njemačku.
U istovrijeme u njegovom kraju država za koju je ratovao uvozi pakistance i somalijce, i gradi im stanove, nudi poslove i tako dalje.
a metildu i ekipu boli kurac, njima je glavni problem maramih koji je malo kritizirao crkvu(koja realno podržava ove usrane trendove i današnja katolička crkva je anti-hrvatska organizacija) i sada je on od ekipe koja nije rođena uopće u RH , proglašen "yugoslovenom". :) jebena država
Last edited by AssadNaPodmornici on Wed 19 Jun - 15:19; edited 1 time in total
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
a dobro,ti možeš doma ležat ali drugi moraju pobjeć van inače slijedi ovrha pa onda borba na život ili smrt.Ja ne mogu shvatiti koliko je tu sve skupo i čak poskupjelo od onda kad su nešto korigirali pdv a plaće onih koji stvarno rade ni da mrdnu.Vade se na prosjek koji dižu oni uhljebljeni i povlašteni,e to raste.Mi smo država slučaj i to jako jako težak.RayMabus wrote:A dobro ja se ne mogu žalit em iman nekeretnina em san deset godina radija na pumpi kad je ovdje bila velika nezaposlenost a para na pumpi ko blata osin zadnje dvi tri godine pa san iša sam ća.vili40 wrote:atomska je još mila majka što nam ovi godinama rade.RayMabus wrote:To ti je tako. Šta očekuješ od njih kad ih već 2 desetljeća nije brige za natalitet ? Da će se oni prominit priko noći ? Da šta će. Sad će ti Pakistance uvozit maksimalno.vili40 wrote:a što ja tu cijelo vrijeme pišem dok me drugi rade budalom?Svakog jebenog poslodavca kad zacvili da nema radne snage treba momentalno nogom u dupe.Uništavaju radi svojeg džepa sve pred sobom i to naravno uz obilatu pomoć majmuna na vlasti.
Za razliku od većine vas ja kužin šta se dešava , zato sad i ležin doma , lova od podstanarstva kapa i boli me kurac šta će ovi uvozit Pakistance.
vili40-
2015-08-02
Pa iselit će pa šta ima veze. Bolje ti je u Njemačkoj nego Hrvatskoj. Neće ti se ode ništa popravit. Ovo ti je samo sve gore i gore.vili40 wrote:a dobro,ti možeš doma ležat ali drugi moraju pobjeć van inače slijedi ovrha pa onda borba na život ili smrt.Ja ne mogu shvatiti koliko je tu sve skupo i čak poskupjelo od onda kad su nešto korigirali pdv a plaće onih koji stvarno rade ni da mrdnu.Vade se na prosjek koji dižu oni uhljebljeni i povlašteni,e to raste.Mi smo država slučaj i to jako jako težak.RayMabus wrote:A dobro ja se ne mogu žalit em iman nekeretnina em san deset godina radija na pumpi kad je ovdje bila velika nezaposlenost a para na pumpi ko blata osin zadnje dvi tri godine pa san iša sam ća.vili40 wrote:atomska je još mila majka što nam ovi godinama rade.RayMabus wrote:To ti je tako. Šta očekuješ od njih kad ih već 2 desetljeća nije brige za natalitet ? Da će se oni prominit priko noći ? Da šta će. Sad će ti Pakistance uvozit maksimalno.vili40 wrote:a što ja tu cijelo vrijeme pišem dok me drugi rade budalom?Svakog jebenog poslodavca kad zacvili da nema radne snage treba momentalno nogom u dupe.Uništavaju radi svojeg džepa sve pred sobom i to naravno uz obilatu pomoć majmuna na vlasti.
2014-04-11
Meni tu dvije stvari padaju na pamet
Prva je ona ako nema deset radnika nego 5 pada mu posao i prihod a naravno i placa za ovih 5. 5 radnika ne moze odraditi posao za 10. Znaci rjesenje je ukidanje radnih i da traze radnike gdje mogu da dignu promet
Druga je ona stara, da nece na jednog radnika placati jednog uhljeba pa prijava na 4 000 a 4000 na ruke.
Ove gore vase konstrukcije su gluposti odmah da vam kazem.
Oni strane radnike mogu privuci jedino placom 1000 eura a ne minimalcem jer ne bi nikoga nasli.
Najvjerojatniji jedno i drugo, a to sam vam napisala i prije ovih podataka. Sto manje radnika i kocenja dozvola obit ce se glavu vama. Kada poslodavci zatvore ni vi ne mozete dobiti 1000 eura.
Prva je ona ako nema deset radnika nego 5 pada mu posao i prihod a naravno i placa za ovih 5. 5 radnika ne moze odraditi posao za 10. Znaci rjesenje je ukidanje radnih i da traze radnike gdje mogu da dignu promet
Druga je ona stara, da nece na jednog radnika placati jednog uhljeba pa prijava na 4 000 a 4000 na ruke.
Oni strane radnike mogu privuci jedino placom 1000 eura a ne minimalcem jer ne bi nikoga nasli.
Najvjerojatniji jedno i drugo, a to sam vam napisala i prije ovih podataka. Sto manje radnika i kocenja dozvola obit ce se glavu vama. Kada poslodavci zatvore ni vi ne mozete dobiti 1000 eura.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
To drugo je u pitanju. Prijavljeni na minimalac a ostalo na ruke.kaya wrote:Meni tu dvije stvari padaju na pamet
2014-04-11
Ili jednostavnije, ako hrvatska ne nade dovoljno radnikaza vas tu nema posla, svi cete u njemacku. 5 godina rada, 130 eura penzija, pa izvolite. Ovi mladi koji odrade 40 u njemackoj ce imati naravno vecu ali to niste vi koji idete na 5 godina.
2015-08-15
I prvo. Ako netko ima 30 gradevinaca a ne 60 , odbija posao, prihod mu pada a time i prihod radnicima.RayMabus wrote:To drugo je u pitanju. Prijavljeni na minimalac a ostalo na ruke.kaya wrote:Meni tu dvije stvari padaju na pamet
2015-08-15
Nema ako. Dogodine puštaju bez kvota sve. Ne isplati se ode ni radit tako da to plašenje da neće biti posla ako ne trpamo ti ne vrijedi.kaya wrote:Ili jednostavnije, ako hrvatska ne nade dovoljno radnikaza vas tu nema posla, svi cete u njemacku. 5 godina rada, 130 eura penzija, pa izvolite. Ovi mladi koji odrade 40 u njemackoj ce imati naravno vecu ali to niste vi koji idete na 5 godina.
2014-04-11
Hrvatsko tržište rada nije ni bitno. To nitko normalan više ni ne traži posao ode. Zato i moraju useljavat radnu snagu.Sad će Austrija otvorit pa će još više hrvatskih državljana otić radit van države.
Nikog ne zanima ponuda posla koju ovi domaći poslodavci nude.
Nikog ne zanima ponuda posla koju ovi domaći poslodavci nude.
2014-04-11
Krivom logikom se vodite- sto manje radnika, veca placa.
Obrnuto je u finalu. Zato ih i njemacka panicno trazi
Obrnuto je u finalu. Zato ih i njemacka panicno trazi
2015-08-15
Page 1 of 13 • 1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Similar topics
» Hrvatsku muči nedostatak radnika u poljoprivredi
» Ovakav nedostatak radnika u turizmu se nepamti u Hrvatskoj
» Nepostoji nedostatak radnika. Postoje samo premale plaće
» imovinski pokret u epizodi stitimo domaceg radnika prestankom uvoza stranih radnika
» Dok na Jadranu nedostaje deseci tisuća radnika.. u industriji počinje faliti radnika.. Čardak iz HDZa trpa 3000novih uhljeba
» Ovakav nedostatak radnika u turizmu se nepamti u Hrvatskoj
» Nepostoji nedostatak radnika. Postoje samo premale plaće
» imovinski pokret u epizodi stitimo domaceg radnika prestankom uvoza stranih radnika
» Dok na Jadranu nedostaje deseci tisuća radnika.. u industriji počinje faliti radnika.. Čardak iz HDZa trpa 3000novih uhljeba
Page 1 of 13