Ja sam malo zbunjen..povlačenje, bežanija, iskrcavanje, junaci...:)
Page 3 of 5
Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Ja sam malo zbunjen..povlačenje, bežanija, iskrcavanje, junaci...:)
Eroo wrote:Stanojko wrote:Tek ti Mujaga nista ne razumes... Ti si izgubljen u vremenu i prostoru...Eroo wrote:Stanojko wrote:Ne budi grub Dzango. Ja njemu stvarno verujem da ne razume. Ne moze da shvati zasto se neko ne bi predao, pretrpeo uzasne muke, samo da bi se ponovo borio i oslobodio zemlju. Ne razume zasto bi neko umirao od tifusa, smrzavanja, arnautskih metaka u ledja, nemackih podmorica, na kamenim ostrvima prepunim zmija...kad je mogao lepo da se preda i zavrsi pricu.dzango wrote:
Šta ti nije jasno? Jesi glup, ali baš toliko...
Moras da shvatis da to i jeste sustinska razlika izmedju nas i njih. Ja njima stvarno verujem da ne razumeju, najiskrenije. Rvati su to, "narod koji je svakom zavojevacu uvek rekao DA"... Moze i tako...al` je bljutavo...
Za kraj samo jedan mali citat, od ekipe za bezaniju:
“Šezdeset dve hiljade srpskih vojnika odlučilo je rat. SRAMOTA!”
Ko sazna odakle ovaj citat dobije kolacic...
Je li to bilo prije ili kasnije nego što ste NATO pobedili?
Pa zna se, i Marko Kraljević je bio najveći srpski borac protiv Turaka. Tako mi Mehmed paše Sokolovića.
Omer pašu Latasa da i ne spominjemo.
Guest- Guest
Otvorio si temu...dobio po picci...i sad baljezgas o necem desetom. Sta je poAnta svega sto pises na ovu temu?Eroo wrote:Stanojko wrote:Tek ti Mujaga nista ne razumes... Ti si izgubljen u vremenu i prostoru...Eroo wrote:Stanojko wrote:Ne budi grub Dzango. Ja njemu stvarno verujem da ne razume. Ne moze da shvati zasto se neko ne bi predao, pretrpeo uzasne muke, samo da bi se ponovo borio i oslobodio zemlju. Ne razume zasto bi neko umirao od tifusa, smrzavanja, arnautskih metaka u ledja, nemackih podmorica, na kamenim ostrvima prepunim zmija...kad je mogao lepo da se preda i zavrsi pricu.dzango wrote:
Moras da shvatis da to i jeste sustinska razlika izmedju nas i njih. Ja njima stvarno verujem da ne razumeju, najiskrenije. Rvati su to, "narod koji je svakom zavojevacu uvek rekao DA"... Moze i tako...al` je bljutavo...
Je li to bilo prije ili kasnije nego što ste NATO pobedili?
Pa zna se, i Marko Kraljević je bio najveći srpski borac protiv Turaka. Tako mi Mehmed paše Sokolovića.
Srbi su se borili a jedini način da sačuvaju svoju vojsku od fizičkog uništenja je bilo povlačenje preko Albanije. Sa vojskom se povlačila diplomatija, Narodna banka, glumci, pisci, pesnici. Srbija je jednostavno odbila da bude pobeđena i uništena. A šta o tome govore savremenici:Eroo wrote:Pa jebote da ste se borili, umjesto što ste bežali, ne bi vas onoliko pomrlo. 'Ko je tu sad glup?dzango wrote:Šta ti nije jasno? Jesi glup, ali baš toliko...Eroo wrote:Eroo wrote:Srpska vojska i narod počeli su povlačenje preko zavejanih planina Albanije nakon invazije Nemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju u zimu 1915/16 godine.
Tokom albanske golgote veliki broj vojnika i civila umro je od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.
Bugarska je 29. septembra u 23 časa potpisala konvenciju primirja. Već 1. novembra 1918. srpski vojnici ponosno su oslobodili Beograd. O ovoj veličanstvenoj pobedi pisane su knjige i monografije. Sigurno najiteresantniji citat je telegram nemačkog cara Vilhelm II bugarskom kralju Ferdinandu oktobar 1918. godine:
"Šezdeset dve hiljade srpskih vojnika odlučilo je rat. SRAMOTA!"
Francuski Maršal Franše d’Epere je u svom izvešataju krajem oktobra 1918. godine napisao sledeće reči:
"To su seljaci, skoro svi. To su Srbi tvrdi na muci, trezveni, skromni, nesalomivi. To su ljudi slobodni, gordi na svoju rasu i gospodari svojih njiva… Ali, došao je rat. I, eto, kako su se namah za slobodu zemlje ti seljaci, bez napora, pretvorili u vojnike najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, stvorene od izdržljivosti i poleta, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine…"
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Naravno da ne razume. On bi tada sedeo u Ljubljani, isto kao i devedesetih. Takav čovek jebiga.Stanojko wrote:Ne budi grub Dzango. Ja njemu stvarno verujem da ne razume. Ne moze da shvati zasto se neko ne bi predao, pretrpeo uzasne muke, samo da bi se ponovo borio i oslobodio zemlju. Ne razume zasto bi neko umirao od tifusa, smrzavanja, arnautskih metaka u ledja, nemackih podmorica, na kamenim ostrvima prepunim zmija...kad je mogao lepo da se preda i zavrsi pricu.dzango wrote:Šta ti nije jasno? Jesi glup, ali baš toliko...Eroo wrote:Eroo wrote:Srpska vojska i narod počeli su povlačenje preko zavejanih planina Albanije nakon invazije Nemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju u zimu 1915/16 godine.
Tokom albanske golgote veliki broj vojnika i civila umro je od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Stanojko wrote:Ima i toga...dosta se pizona nakotilo po Srbiji...omni wrote:Dzaba svi citati, sada se ti junaci u grobovima okrecu gledajuci u kakav sljam im se narod pretvorio.
poserko jedan
da nam je neko a la pizzon bio na vlasti umesto hrvata slobe
sve bi bilo povoljnije za srbe.
Guest- Guest
Recimo ovaj ljigavac... On bi "prihvatio realnost"...ko rvatpizzon wrote:Stanojko wrote:Ima i toga...dosta se pizona nakotilo po Srbiji...omni wrote:Dzaba svi citati, sada se ti junaci u grobovima okrecu gledajuci u kakav sljam im se narod pretvorio.
poserko jedan
i velis, Rusi pobegli?Stanojko wrote:
(ruska brigada je povučena posle Oktobarske revolucije),
koji ste vi mamlazi...
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
Ti`s co`ek rvat, znaci pojma nemas o bilo cemu, ponajmanje o istoriji...flumen wrote:i velis, Rusi pobegli?Stanojko wrote:
koji ste vi mamlazi...
Bežao preko albanskih gudura zasigurno ne bi. Nisam ni kad je JNA pretila da će nas satrat.dzango wrote:Naravno da ne razume. On bi tada sedeo u Ljubljani, isto kao i devedesetih. Takav čovek jebiga.Stanojko wrote:Ne budi grub Dzango. Ja njemu stvarno verujem da ne razume. Ne moze da shvati zasto se neko ne bi predao, pretrpeo uzasne muke, samo da bi se ponovo borio i oslobodio zemlju. Ne razume zasto bi neko umirao od tifusa, smrzavanja, arnautskih metaka u ledja, nemackih podmorica, na kamenim ostrvima prepunim zmija...kad je mogao lepo da se preda i zavrsi pricu.dzango wrote:Šta ti nije jasno? Jesi glup, ali baš toliko...Eroo wrote:Eroo wrote:Srpska vojska i narod počeli su povlačenje preko zavejanih planina Albanije nakon invazije Nemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju u zimu 1915/16 godine.
Dobili su nogu u dupe i to je to. Ero pomagao prema svojim moćima i znanju, naravno.
Domovina(otadžbina) se brani, jebate...Osvajače vodi interes, a branitelje ljubav, zato oni
mogu samo na kraju najebati. Ni mržnja spram komšija, koju vam danas bude u Srbiji, ne
može biti jača od ljubavi spram domovine i obitelji onih, koje bi ste danas-sutra htjeli porobiti.
Sve vaše muke proističu od vas samih. Ne poštujete Božju zapovijed: "Ne poželi nikakve tuđe stvari".
Stanojko wrote:Ti`s co`ek rvat, znaci pojma nemas o bilo cemu, ponajmanje o istoriji...flumen wrote:i velis, Rusi pobegli?Stanojko wrote:
koji ste vi mamlazi...
a Rusi vam kao pomogli? ono - istorijski?
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
Bla-bla-truc... Opet ne odgovori, sta si hteo da kazes otvarajuci ovu temu?Eroo wrote:Bežao preko albanskih gudura zasigurno ne bi. Nisam ni kad je JNA pretila da će nas satrat.dzango wrote:Naravno da ne razume. On bi tada sedeo u Ljubljani, isto kao i devedesetih. Takav čovek jebiga.Stanojko wrote:Ne budi grub Dzango. Ja njemu stvarno verujem da ne razume. Ne moze da shvati zasto se neko ne bi predao, pretrpeo uzasne muke, samo da bi se ponovo borio i oslobodio zemlju. Ne razume zasto bi neko umirao od tifusa, smrzavanja, arnautskih metaka u ledja, nemackih podmorica, na kamenim ostrvima prepunim zmija...kad je mogao lepo da se preda i zavrsi pricu.dzango wrote:Šta ti nije jasno? Jesi glup, ali baš toliko...Eroo wrote:
Dobili su nogu u dupe i to je to. Ero pomagao prema svojim moćima i znanju, naravno.
Domovina(otadžbina) se brani, jebate...Osvajače vodi interes, a branitelje ljubav, zato oni
mogu samo na kraju najebati. Ni mržnja spram komšija, koju vam danas bude u Srbiji, ne
može biti jača od ljubavi spram domovine i obitelji onih, koje bi ste danas-sutra htjeli porobiti.
Sve vaše muke proističu od vas samih. Ne poštujete Božju zapovijed: "Ne poželi nikakve tuđe stvari".
ono...jesuflumen wrote:Stanojko wrote:Ti`s co`ek rvat, znaci pojma nemas o bilo cemu, ponajmanje o istoriji...flumen wrote:i velis, Rusi pobegli?Stanojko wrote:
koji ste vi mamlazi...
Kada se srpska vojska, iscrpljena od ratovanja nakon prelaska Albanije, našla na obalama Jadranskog mora, bespomoćna i bez hrane, ruska strana je neumorno insistirala na njenom spasavanju. Regent Aleksandar se obratio caru Nikolaju iz Skadra decembra 1915. sa molbom da „visokom intervencijom“ kod saveznika utiče da se spase srpska vojska i on je sve učinio da saveznici osiguraju morski put u Jadranskom moru. Rusija Nikolaja Drugog ostala je verna izjavi Aleksandra Prvog, datoj 1813, da on neće prepustiti Srbiju volji sudbine. Car Nikolaj je poslao telegrame da je neophodno pomoći srpskoj vojsci da se preveze na Krf britanskom kralju Džordžu Petom, svom bratu od tetke, i predsedniku Francuske Poenkareu, na koje su oni uskoro pozitivno odgovorili
Hrvati nisu prihvatili vašu "realnost"...imaš problem s rezoniranjem.Stanojko wrote:Recimo ovaj ljigavac... On bi "prihvatio realnost"...ko rvatpizzon wrote:Stanojko wrote:Ima i toga...dosta se pizona nakotilo po Srbiji...omni wrote:Dzaba svi citati, sada se ti junaci u grobovima okrecu gledajuci u kakav sljam im se narod pretvorio.
poserko jedan
Šta si bio nesposoban za pušku?Eroo wrote:Bežao preko albanskih gudura zasigurno ne bi. Nisam ni kad je JNA pretila da će nas satrat.dzango wrote:Naravno da ne razume. On bi tada sedeo u Ljubljani, isto kao i devedesetih. Takav čovek jebiga.Stanojko wrote:Ne budi grub Dzango. Ja njemu stvarno verujem da ne razume. Ne moze da shvati zasto se neko ne bi predao, pretrpeo uzasne muke, samo da bi se ponovo borio i oslobodio zemlju. Ne razume zasto bi neko umirao od tifusa, smrzavanja, arnautskih metaka u ledja, nemackih podmorica, na kamenim ostrvima prepunim zmija...kad je mogao lepo da se preda i zavrsi pricu.dzango wrote:Šta ti nije jasno? Jesi glup, ali baš toliko...Eroo wrote:
Srpska vojska je prešla Albaniju da ne bi bila fizički uništena. Zajedno sa svim institucijama jedne države. Od administracije, do glumaca, činovnika, bankara, do običnog naroda. Ali se ta ista vojska vratila i uništima austrougarsko carstvo i pobedila Nemačku, Bugarsku i ostale vaše gospodare. Mislilu su da ih više nema ali su se prevarili. Zato su Bugari panično bežali vičući: Bežite živi, idu mrtvi.
Ali džaba ja to tebi pričam kada ti to ne razumeš. Mentalnom sklopu Hrvata i Šiptara je to jednostavno nepojmljivo.
Tipično "srpski". Valjda se pomoć traži izravno od saveznika, koji su bili nadomak ruke...Stanojko wrote:ono...jesuflumen wrote:Stanojko wrote:Ti`s co`ek rvat, znaci pojma nemas o bilo cemu, ponajmanje o istoriji...flumen wrote:i velis, Rusi pobegli?Stanojko wrote:
koji ste vi mamlazi...
Kada se srpska vojska, iscrpljena od ratovanja nakon prelaska Albanije, našla na obalama Jadranskog mora, bespomoćna i bez hrane, ruska strana je neumorno insistirala na njenom spasavanju. Regent Aleksandar se obratio caru Nikolaju iz Skadra decembra 1915. sa molbom da „visokom intervencijom“ kod saveznika utiče da se spase srpska vojska i on je sve učinio da saveznici osiguraju morski put u Jadranskom moru. Rusija Nikolaja Drugog ostala je verna izjavi Aleksandra Prvog, datoj 1813, da on neće prepustiti Srbiju volji sudbine. Car Nikolaj je poslao telegrame da je neophodno pomoći srpskoj vojsci da se preveze na Krf britanskom kralju Džordžu Petom, svom bratu od tetke, i predsedniku Francuske Poenkareu, na koje su oni uskoro pozitivno odgovorili
A možda je i ovo gore izmišljotina, koja se koristi u političke svrhe.
Tipično.dzango wrote:Šta si bio nesposoban za pušku?Eroo wrote:Bežao preko albanskih gudura zasigurno ne bi. Nisam ni kad je JNA pretila da će nas satrat.dzango wrote:Naravno da ne razume. On bi tada sedeo u Ljubljani, isto kao i devedesetih. Takav čovek jebiga.Stanojko wrote:Ne budi grub Dzango. Ja njemu stvarno verujem da ne razume. Ne moze da shvati zasto se neko ne bi predao, pretrpeo uzasne muke, samo da bi se ponovo borio i oslobodio zemlju. Ne razume zasto bi neko umirao od tifusa, smrzavanja, arnautskih metaka u ledja, nemackih podmorica, na kamenim ostrvima prepunim zmija...kad je mogao lepo da se preda i zavrsi pricu.dzango wrote:
Srpska vojska je prešla Albaniju da ne bi bila fizički uništena. Zajedno sa svim institucijama jedne države. Od administracije, do glumaca, činovnika, bankara, do običnog naroda. Ali se ta ista vojska vratila i uništima austrougarsko carstvo i pobedila Nemačku, Bugarsku i ostale vaše gospodare. Mislilu su da ih više nema ali su se prevarili. Zato su Bugari panično bežali vičući: Bežite živi, idu mrtvi.
Ali džaba ja to tebi pričam kada ti to ne razumeš. Mentalnom sklopu Hrvata i Šiptara je to jednostavno nepojmljivo.
Stanojko wrote:ono...jesuflumen wrote:Stanojko wrote:Ti`s co`ek rvat, znaci pojma nemas o bilo cemu, ponajmanje o istoriji...flumen wrote:i velis, Rusi pobegli?Stanojko wrote:
koji ste vi mamlazi...
telegram? a malo ruske krvi za srpsku otadzbinu?
jebovaspas - pa vise su HRVATI ginuli za to Vase sranje od drzave od svih drugih - a uvijek nas mrzite - stoko neobrazovana i nezahvalna
flumen-
2015-08-21
Stanojko wrote:Recimo ovaj ljigavac... On bi "prihvatio realnost"...ko rvatpizzon wrote:Stanojko wrote:Ima i toga...dosta se pizona nakotilo po Srbiji...omni wrote:Dzaba svi citati, sada se ti junaci u grobovima okrecu gledajuci u kakav sljam im se narod pretvorio.
poserko jedan
ti prihvatas kataklizmu za srbe kao resenje
ti prihvatas da samo veru primili sa urala, tibeta i mandzurije
yebiga, nisam na tvom niovu, jos ne mogu to da ukapiram
Guest- Guest
Odjebi sa ove teme, govno kvislinsko... Ne prljaj uspomenu na ljudepizzon wrote:Stanojko wrote:Recimo ovaj ljigavac... On bi "prihvatio realnost"...ko rvatpizzon wrote:Stanojko wrote:Ima i toga...dosta se pizona nakotilo po Srbiji...omni wrote:Dzaba svi citati, sada se ti junaci u grobovima okrecu gledajuci u kakav sljam im se narod pretvorio.
poserko jedan
Kad si vec pokrenuo temu, red je da nesto i naucis kad vec pitas:Eroo wrote:Tipično "srpski". Valjda se pomoć traži izravno od saveznika, koji su bili nadomak ruke...Stanojko wrote:ono...jesuflumen wrote:Stanojko wrote:Ti`s co`ek rvat, znaci pojma nemas o bilo cemu, ponajmanje o istoriji...flumen wrote:
i velis, Rusi pobegli?
koji ste vi mamlazi...
A možda je i ovo gore izmišljotina, koja se koristi u političke svrhe.
Кад министар војни предложи влади 1906.године куповину савремених топова у Француској а не у Аустро-Угарској, та одлука изазвала отворени царински рат из кога је Србија изашла као победник, са тада највећим привредним растом у Европи, али се то данас нерадо помиње, јер европски стручњаци нису саветиовали те министре у Београду, који претходно јесу завршили школе у Европи, али су најпре били Срби и штитили национални интерес државе!
Користећи ту гужву, драги Французи су покушали Србима да утрапе и свој митраљез још пун „дечијих болести“, нудећи га притом за скоро упола нижу цену од немачког „Максима“, тада суверено најбољег на свету, али је српска војно-стручна комисија ставила рампу на ту неразумну трговину, купујући „Максим“, да би у Кумановској битки настала позната изрека „лупа ко „Максим“ по дивизији“!
Французи су потом детаљно прерадили свој митраљез, да би био спреман за Велики рат.
Артиљеријску муницију, продавали су Французи за готов новац а не поклањали, у два Балканска рата, као и сву осталу војну спрему, за разлику од руске братске помоћи која је била заиста помоћ, без икаквог плаћања.
Кад изби Велики рат, потстицани енглеским покварењацима, устезали су се Французи да одобре ратни кредит и шаљу топовску муницију (која није произвођена у Србији) и неопходна ратна средства, док је царска Русија одмах у августу 1914.године ставила исцрпљену српску војску на снабдевање, успоставивши водени транспорт Дунавом од своје луке Рени до Прахова, шаљући неопходно оружје да се може хитно преоружати српска војска, те тако одмах стиже 120000 пушака и 120000000 метака, да се опреми једна српска армија и преоружа и црногорска војска. Стиже и 25 брдских батерија (100 топова) са муницијом, како би Срби могли да парирају добро опремљеној аустроугарској казненој експедицији, у њеној жестокој септембарској навали.
Од септембра 1914.године, стизало је реком Дунавом комплетно снабдевање за Србе и Црногорце, тако да је задовољена дневна потреба од 80 вагона хране за војнике, и коње и волове, инжењеријска опрема, санитетски материјал, одећа и обућа, бензин и петролеј.
Све то пребацивала је руска команда о свом трошку, која је зато формирала специјализовано одељење у Ренију, којим је руководио контраадмирал Весјолков, јер су Срби третирани као део руске царске армије, указом који је потписао цар Николај II!
За то време, драги Французи и Енглези су захтевали од савезника Руса, да додатно утичу на српски генералштаб да се хитно покрене офанзива и пређе Дунав и Сава, након протеривања аустроугара преко Дрине, како би се смањио немачки притисак на њихову војску, заглављену у Фландрији и пред Верденом, готову да се распадне, ако стигне још једна немачка свежа дивизија, иако су их већ спасавали руски напади у Источној Пруској!
После сјајне српске победе у децембру 1914.године, ни Французи ни Енглези нису марили за српско доказивање да немају потребну опрему за наставак рата, предлажући да се отвори балкански фронт, како би се повезало са руском војском и спречило улазак Бугарске у рат, а изоловало Турску, те тако битно изменило перспективу развоја дотадашњих операција.
И Французи и Енглези су тада увелико шпекулисали са могућношћу употребе Италије, да за њих вади кестење из ватре, али се показало да је то промашена инвестиција, те се ипак опсетише Србије, али доцкан, кад су удружени Аустроугари, Немци и Бугари већ покренули своју здружену офанзиву, надајући се брзој српској капитулацији.
После Албанске голготе, указа се Французима прилика да успешно тргују, и продадоше Србима неопходно наоружање, опрему и провијант, што је потом драгим Французима уредно отплаћено са каматама, до последње пертле за војничке ципеле у којима је српски војник сломио кичму немачке војске на Солунском фронту, што ни данас не заборављају немачки најдражи пријатељи београдског фактиора!
Stanojko wrote:Odjebi sa ove teme, govno kvislinsko... Ne prljaj uspomenu na ljudepizzon wrote:Stanojko wrote:Recimo ovaj ljigavac... On bi "prihvatio realnost"...ko rvatpizzon wrote:Stanojko wrote:
Ima i toga...dosta se pizona nakotilo po Srbiji...
poserko jedan
ti ces meni da kenjas o ovoj teme
jedan mi je pogunuo na ceru
dvojica presla albaniju i probijali solunski front
probijali sremski front, pa sve do trsta, kretenu
majmune
yebem te olosu
ko je kvisling, ja koji ne zelim da nasa dezava i crkva budu filijale
druge drzave i crkve ili ti koji svoju politicku opciju gradis na direktnom
politickom i vojom kisobranu druge drzave.
vidim dokel smo duogruali
sve redom gubimo i tonemo
Last edited by pizzon on 26/9/2018, 10:49; edited 1 time in total
Guest- Guest
Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Malo slađa,malo Zorka,malo trupci i motorka
» Kad je u pitanju srpska politička kultura, srpska mitološka kultura, stvari su malo kompleksnije, malo dublje i malo je to više ideologizirana, pervertirana svijest nego što mi znamo i pretpostavljamo
» Prevrtljivi SDP:Malo bi ukidali općine i županije,malo ne bi-ovisno sa kim koaliraju
» SOCIJALISTIČKI RASIZAM
» Pripreme za Pelješki most - iskrcavanje s kineskog broda
» Kad je u pitanju srpska politička kultura, srpska mitološka kultura, stvari su malo kompleksnije, malo dublje i malo je to više ideologizirana, pervertirana svijest nego što mi znamo i pretpostavljamo
» Prevrtljivi SDP:Malo bi ukidali općine i županije,malo ne bi-ovisno sa kim koaliraju
» SOCIJALISTIČKI RASIZAM
» Pripreme za Pelješki most - iskrcavanje s kineskog broda
Page 3 of 5