Tisuće građana Moldavije traže pripajanje Rumunjskoj
Page 4 of 7
Page 4 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Tisuće građana Moldavije traže pripajanje Rumunjskoj
.
Imaš problema sa logikom kao i longi pa vas bune jednostavne stvari.
Pa ti u prvoj rečenici stoji: is one of the two names of the Romanian language in the Republic of Moldova.Speare Shaker wrote:Founding Father wrote:Nemoj wiki na južnoslavenskim jezicima, ko Boga te molim.Speare Shaker wrote:Founding Father wrote:Moldavski niti formalno ne postoji, u moldavskom ustavu jasno stoji rumunjski jezik. Moldavski postoji samo u ludim glavama Rusa i Srba.Speare Shaker wrote:
Formalno moldavski postoji. Pogledaj na wiki. Druga je priča što je praktički riječ o rumunjskom. Za latinicu si u pravu, izgleda da sam ja sjećanjem ostao po pitanju upotrebe pisma u Moldaviji u nekom starijem razdoblju, ali mi se sad ne provjerava detalje.
Moldavski je jedan dijalekt rumunjskog, koji ima više govornika u Rumunjskoj, nego Moldaviji.
Dobro, evo link na wiki stranicu, pustimo sad ustavne definicije:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Moldavski_jezik
Inače za mene nije bilo spora da je moldavski zapravo ista stvar kao i rumunjski.
I da, ovdje piše da se ćirilica upotrebljava samo u Pridnjestrovlju, ali ja i dalje imam dojam da se ranije upotrebljavala u cijeloj Moldaviji, samo se ne sjećam točno u kojem razdoblju.
1945 do 1989 godine. I nitko ništa niej upotrebljavao, nego je bio nametnutno, kad je ruska okupacija prestala, s njom je otišla i ćirilica.
Evo ista stvar (u osnovama) na engleskom:
https://en.wikipedia.org/wiki/Moldovan_language
Većina wiki članaka na južnoslavenskim jezicima je ionako barem djelomično prevedena sa wiki na engleskom. Barem onih korektnijih.
Slažem se da je ćirilica bila nametnuta, kao uostalom što je okupacija Besarabije i priključenje SSSR-u bio akt sile od strane SSSR-a prema Rumunjskoj.
Guest- Guest
Founding Father wrote:.Pa ti u prvoj rečenici stoji: is one of the two names of the Romanian language in the Republic of Moldova.Speare Shaker wrote:Founding Father wrote:Nemoj wiki na južnoslavenskim jezicima, ko Boga te molim.Speare Shaker wrote:Founding Father wrote:
Moldavski niti formalno ne postoji, u moldavskom ustavu jasno stoji rumunjski jezik. Moldavski postoji samo u ludim glavama Rusa i Srba.
Moldavski je jedan dijalekt rumunjskog, koji ima više govornika u Rumunjskoj, nego Moldaviji.
Inače za mene nije bilo spora da je moldavski zapravo ista stvar kao i rumunjski.
I da, ovdje piše da se ćirilica upotrebljava samo u Pridnjestrovlju, ali ja i dalje imam dojam da se ranije upotrebljavala u cijeloj Moldaviji, samo se ne sjećam točno u kojem razdoblju.
1945 do 1989 godine. I nitko ništa niej upotrebljavao, nego je bio nametnutno, kad je ruska okupacija prestala, s njom je otišla i ćirilica.
Većina wiki članaka na južnoslavenskim jezicima je ionako barem djelomično prevedena sa wiki na engleskom. Barem onih korektnijih.
Slažem se da je ćirilica bila nametnuta, kao uostalom što je okupacija Besarabije i priključenje SSSR-u bio akt sile od strane SSSR-a prema Rumunjskoj.
Pa cijelo vrijeme govorim da su moldavski i rumunjski praktički ista stvar tako da ovdje baš cjepidlačiš. I nemoj mene uspoređivati s longijem, ako Boga znaš!
Guest- Guest
Nemam problema s logikom, nisam ništa komentira na onak post da bi Moldavija bila priključna Rumunjskoj tj nije spajanje dviju zemalja u jednu
Ok
Ok
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Moldavski je ruska politika stvaranja novog etniciteta Moldavaca u svrhu slabljenja Rumunja. Kroz tu prizmu moraš gledat te akrobacije sa nazivima.Speare Shaker wrote:Founding Father wrote:.Pa ti u prvoj rečenici stoji: is one of the two names of the Romanian language in the Republic of Moldova.Speare Shaker wrote:Founding Father wrote:Nemoj wiki na južnoslavenskim jezicima, ko Boga te molim.Speare Shaker wrote:
Pa cijelo vrijeme govorim da su moldavski i rumunjski praktički ista stvar tako da ovdje baš cjepidlačiš. I nemoj mene uspoređivati s longijem, ako Boga znaš!
Tako su ti u Kareliji, od Finaca napravili Karelijce.
Vjera: Islam
Jezik: bosanski
Etnicitet: Bošnjak
---------------------------
Cirkus, trebalo ih je učit da znaju što su.
Guest- Guest
Štoviše, i proširuje vlast preko Dnjestra kao naknadu za gubitak diela Erdelja u mađarsku korist.Founding Father wrote:Regoč wrote:Rumunji su do srjedine 19. stoljeća rabili ćirilicu pa su prešli na latinicu, ali je u Rusiji zadržana ćirilica. Nakon sjedinjenja Besarabije s Rumunjskom 1918. na cielom je teritoriju bila latinica, ali je nakon Bečke arbitraže 1940. u Moldavskoj SSR vraćena ćirilica i tako je bilo do raspada SSSR-a.Speare Shaker wrote:Founding Father wrote:Moldavski jezik ne postoji, u Moldaviji je rumunjski jezik službeni, a službeno pismo je latinica. Čisto da ljude ne navedeš na krivi trag.Speare Shaker wrote:
Čuj, rumunjskim (moldavskim - ista stvar, samo na ćirilici) govori oko 80% stanovništva. Tu je riječ o nepravdi, ali ni prva ni zadnja takva u Europi nakon 2. s. rata i nitko se ne bi puno bunio zbog toga, pogotovo jer je riječ o malom broju ljudi.
Za međunarodnu zajednicu je jako važan prividni mir zbog nemijenjanja sadašnjih granica pa bi zažmirila na oba oka, moguće i sa obrazloženjem kako je dobro da se stabilnost (EU) širi dalje na istok.
Formalno moldavski postoji. Pogledaj na wiki. Druga je priča što je praktički riječ o rumunjskom. Za latinicu si u pravu, izgleda da sam ja sjećanjem ostao po pitanju upotrebe pisma u Moldaviji u nekom starijem razdoblju, ali mi se sad ne provjerava detalje.
U srpnju 1941 Rumunjska vraća vlast nad Besarabijom i drži je sve do kraja 1944godine.
Pridnjestovlje pripojiti Ukraini, a ostatak Moldavije , Rumunjskoj. Simple
To će, s vrjemenom, i biti.AssadNaPodmornici wrote:Pridnjestovlje pripojiti Ukraini, a ostatak Moldavije , Rumunjskoj. Simple
Vjetar piri, Ukraina se širiRegoč wrote:To će, s vrjemenom, i biti.AssadNaPodmornici wrote:Pridnjestovlje pripojiti Ukraini, a ostatak Moldavije , Rumunjskoj. Simple
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
AssadNaPodmornici wrote:Vjetar piri, Ukraina se širiRegoč wrote:To će, s vrjemenom, i biti.AssadNaPodmornici wrote:Pridnjestovlje pripojiti Ukraini, a ostatak Moldavije , Rumunjskoj. Simple
Za sada ipak neće ništa biti jer nekako stvari stoje tako da ostaje sve kako jest do daljnjega
2014-04-11
RayMabus wrote:Za sada ipak neće ništa biti jer nekako stvari stoje tako da ostaje sve kako jest do daljnjega
Bude, kad vojna tehnika Rusa iz doba SSSR-a bude out of date:)
Guest- Guest
Neznam na šta točno ciljašFounding Father wrote:RayMabus wrote:Za sada ipak neće ništa biti jer nekako stvari stoje tako da ostaje sve kako jest do daljnjega
Bude, kad vojna tehnika Rusa iz doba SSSR-a bude out of date:)
2014-04-11
Ako si mislio na ove nebih baš rekao da su nešto moderno naoružani nit tu ima nešto bitno za izdvojiti
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Armed_Forces_of_Transnistria
Nisu to baš neki sistemi da ih Rusija nebi mogla snadbjevati i sada osim tenkova i helikoptera tj takve krupne stvari nemogu prinit tamo
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Armed_Forces_of_Transnistria
Nisu to baš neki sistemi da ih Rusija nebi mogla snadbjevati i sada osim tenkova i helikoptera tj takve krupne stvari nemogu prinit tamo
2014-04-11
Konacno rjesenjeRegoč wrote:To će, s vrjemenom, i biti.AssadNaPodmornici wrote:Pridnjestovlje pripojiti Ukraini, a ostatak Moldavije , Rumunjskoj. Simple
Moldavija se spaja sa Rumunjskom sto je i prirodno a Pridnjestrovlje sa Novorusijom odnosno regijom Odesa, koja se pripaja Rusiji.
naravno, ovo nece biti odmah nego u nekoj doglednoj buducnosti.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Kažeš linija Virovitica -Karlovac -Karlobag hahhaahha baš sam se nasmija. I onda se ljutite kada se vuku parele Srbi-Rusi, btw onih 30-tak Rusa što je bilo za Rusiju je izgorilo u onoj zgradi u Odesi:)Ringo10 wrote:Konacno rjesenjeRegoč wrote:To će, s vrjemenom, i biti.AssadNaPodmornici wrote:Pridnjestovlje pripojiti Ukraini, a ostatak Moldavije , Rumunjskoj. Simple
Moldavija se spaja sa Rumunjskom sto je i prirodno a Pridnjestrovlje sa Novorusijom odnosno regijom Odesa, koja se pripaja Rusiji.
Guest- Guest
Ten paralele su budalastine, niti je Rusija Srbija, niti je Ukrajina Hrvatska, lupetate nebuloze. A pogotovo se ne moze poistovjetiti Novorusija sa tvorevinom SAO Krajinom.Founding Father wrote:Kažeš linija Virovitica -Karlovac -Karlobag hahhaahha baš sam se nasmija. I onda se ljutite kada se vuku parele Srbi-Rusi, btw onih 30-tak Rusa što je bilo za Rusiju je izgorilo u onoj zgradi u Odesi:)Ringo10 wrote:Konacno rjesenjeRegoč wrote:To će, s vrjemenom, i biti.AssadNaPodmornici wrote:Pridnjestovlje pripojiti Ukraini, a ostatak Moldavije , Rumunjskoj. Simple
Novorusiju je Lenjin pripojio Ukrajini a sto se tice raspolozenja stanovnistva, to se rjesava referendumom.
Rusija sad ne bi mogla ekonomski podnijeti da joj se pripoje toliki teritoriji sa tolikim stanovnistvom i propalom ekonomijom.
Ali vremenom ce to i biti.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Ukrainu podijeliti, to je izmišljena nacija.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Naravno da nisu budalaštine, Srbi Ruse imitiraju, to je evidentno još od 19stoljeća. Zadnje vrime nisam baš siguran tko, koga imitira, Srbi-Ruse ili Rusi-Srbe.Ringo10 wrote:Ten paralele su budalastine, niti je Rusija Srbija, niti je Ukrajina Hrvatska, lupetate nebuloze. A pogotovo se ne moze poistovjetiti Novorusija sa tvorevinom SAO Krajinom.Founding Father wrote:Kažeš linija Virovitica -Karlovac -Karlobag hahhaahha baš sam se nasmija. I onda se ljutite kada se vuku parele Srbi-Rusi, btw onih 30-tak Rusa što je bilo za Rusiju je izgorilo u onoj zgradi u Odesi:)Ringo10 wrote:Konacno rjesenjeRegoč wrote:To će, s vrjemenom, i biti.AssadNaPodmornici wrote:Pridnjestovlje pripojiti Ukraini, a ostatak Moldavije , Rumunjskoj. Simple
Novorusiju je Lenjin pripojio Ukrajini a sto se tice raspolozenja stanovnistva, to se rjesava referendumom.
Rusija sad ne bi mogla ekonomski podnijeti da joj se pripoje toliki teritoriji sa tolikim stanovnistvom i propalom ekonomijom.
Uglavno Srbi svi i svuda. pardon Rusi:)
Guest- Guest
Kserksu srbi i pod jastukom :D
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
A što je Doneck te Luhansk , nego ruska SAO Krajina. jedno i drugo područje je služilo za obranu od Turaka.,kasnije ta područja potražuju Velikosrbi, pardon VelikorusiRingo10 wrote:Ten paralele su budalastine, niti je Rusija Srbija, niti je Ukrajina Hrvatska, lupetate nebuloze. A pogotovo se ne moze poistovjetiti Novorusija sa tvorevinom SAO Krajinom.Founding Father wrote:Kažeš linija Virovitica -Karlovac -Karlobag hahhaahha baš sam se nasmija. I onda se ljutite kada se vuku parele Srbi-Rusi, btw onih 30-tak Rusa što je bilo za Rusiju je izgorilo u onoj zgradi u Odesi:)Ringo10 wrote:Konacno rjesenjeRegoč wrote:To će, s vrjemenom, i biti.AssadNaPodmornici wrote:Pridnjestovlje pripojiti Ukraini, a ostatak Moldavije , Rumunjskoj. Simple
Guest- Guest
Sve se nacije konstituiraju kroz poviest na slične ili različite načine. S obzirom na struku, sramotna ti je koncepcija "izmišljene nacije". Inače, o Ukrajincima kao izmišljenoj naciji u nas najviše govore Srbi.epikur37 wrote:Ukrainu podijeliti, to je izmišljena nacija.
Page 4 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Počela komemorativna šetnja u Sarajevu, tisuće građana odaje počast žrtvama NDH, slogani o UZP i HDZ-u
» kakva smo mi država da Spomenik domovini, koji bi trebao biti ponos svih građana, moraju čuvati zaštitari od istih tih građana?
» Što traže muslimani izbjeglice u Europi? Traže Krista kojega je ‘kolijevka kršćanstva’ zaboravila!
» SLOVENCI TRAŽE ODŠTETU: U Drugom svjetskom ratu su izgubili sve, a sad traže da im Njemačka plati
» Većina Srba u RS bi se izjasnila za pripajanje Srbiji!
» kakva smo mi država da Spomenik domovini, koji bi trebao biti ponos svih građana, moraju čuvati zaštitari od istih tih građana?
» Što traže muslimani izbjeglice u Europi? Traže Krista kojega je ‘kolijevka kršćanstva’ zaboravila!
» SLOVENCI TRAŽE ODŠTETU: U Drugom svjetskom ratu su izgubili sve, a sad traže da im Njemačka plati
» Većina Srba u RS bi se izjasnila za pripajanje Srbiji!
Page 4 of 7