grandiozni uspjesi istanbulske konvencije
Page 14 of 14
Page 14 of 14 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14
Re: grandiozni uspjesi istanbulske konvencije
michaellcmacha wrote:ali slovenci su se ranije pobunili od gupca... kako i žakerija, kao švapska crna družina kao i oni u flandriji, kao i francuzi, a bogami i po engleskoj su se bunili uzduž i poprijeko i sve je to bila igranka u okviru 150 godina prije gupca...slidingdoorsoperator wrote:michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
Bunili su se i slovenski kmetovi tu u neposrednom susjedstvu pa po logici vidla' žaba da konja potkivaju...
Pa o tome i govorim. Mi smo kao i obično bili na repu događaja (i ne samo) kada su pobune i revolucije u pitanju pa je jako teško izbjeći onaj zaključak o tome kako je uz naravno druge razloge na kraju ipak prevladao onaj vidla' žaba.
Guest- Guest
kaja wrote:Bile su pobune i drugdje naravno ali u hrvatskom slučaju nije “ vidla žaba da se konj potkiva”.michaellcmacha wrote:ali slovenci su se ranije pobunili od gupca... kako i žakerija, kao švapska crna družina kao i oni u flandriji, kao i francuzi, a bogami i po engleskoj su se bunili uzduž i poprijeko i sve je to bila igranka u okviru 150 godina prije gupca...slidingdoorsoperator wrote:michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
Bunili su se i slovenski kmetovi tu u neposrednom susjedstvu pa po logici vidla' žaba da konja potkivaju...
Carici kojoj nisu pasale pobune u samo jednom dijelu carstva je oformila tijelo sa svojim ljudima da dijagnosticiraju uzrok i našli su ga vrlo brzo . Ovi hrvatski šerifi a i stranci kojima su to dozvolili nisu ostavili seljacima ništa . I zato su stalno imali pobune.
Kojoj carici? O kojem ti vremenskom periodu uopće govoriš?
Guest- Guest
kaja wrote:
ako vam je već Pusić dvojben..
Jel znaš u čemu je prednost Nade Klaić u odnosu spram kolega iz struke koji su također razmatrali zbivanja u seljačkoj buni?
U tome što je ona svoje intepretacije zasnivala praktički isključivo na povijesnim vrelima, dokumentima, a oni su uvijek barem jednim okom gledali što o tome misli (dnevna) politika, a nisu bili ni osobito vrijedni u prikupljanju i istraživanju izvora, niti blizu kao Nada.
Guest- Guest
kaja wrote:
seljacima je ostajao krumpir nakon sto bi im uzeli sve pa je bečki dvor, odnosno carica stavila limit na namet, gornju granicu do koje mogu ići.
Seljacima je krumpir u hrvatskim zemljama mogao ostajati tek u 18. stoljeću kada se ta biljka raširila iz drugih dijelova Europe otkuda je dopremljena iz Amerike.
Carica Marija Terezija je vladala u to vrijeme, odnosno u 18. stoljeću, a velika seljačka buna se dogodila u drugoj polovici 16. zaključno sa konačnim porazom seljaka u stubičkom kraju iz veljače 1573. godine.
Tako da se tu tebi nešto pobrkalo.
Guest- Guest
Zgodni su ovi revizionisti povijesti
Odgovor na pitanje STO POKRECE POBUNE
Sto pokrece povijest i napredak uopce
Hi hi ..
nemore po Marxu jel
Kao budala Marx to tumaci na sukob među klasama i kaze da su svi dosadašnji sukobi uvjetovani interesima i sukobima interesa vladajuce klase i one potlačene
Sad je dakle važeća povijest u ključu sukoba Kultura i razlicitih pogleda na sta ja znam . Obitelj recimo .
E pa..
Nece bit tako sejkeru ..nece ...
zbog takvih tumačenja i povjesnicara po NARUDZBI VLADAJU IH ..
mi i idemo u kurac ..
Do sad smo dodli uspjesno u 1945. G
Odgovor na pitanje STO POKRECE POBUNE
Sto pokrece povijest i napredak uopce
Hi hi ..
nemore po Marxu jel
Kao budala Marx to tumaci na sukob među klasama i kaze da su svi dosadašnji sukobi uvjetovani interesima i sukobima interesa vladajuce klase i one potlačene
Sad je dakle važeća povijest u ključu sukoba Kultura i razlicitih pogleda na sta ja znam . Obitelj recimo .
E pa..
Nece bit tako sejkeru ..nece ...
zbog takvih tumačenja i povjesnicara po NARUDZBI VLADAJU IH ..
mi i idemo u kurac ..
Do sad smo dodli uspjesno u 1945. G
Ova Katastrofalna politika , ova ktastrifa od povijesti
sve je to posljedica jebene klerikalizacije cjelokupne duhovne atmosfere u Hrvata
Zbljuje mi se kad citam te analize Sejkerove , kad se sjetim uopce koje su povijesne slike u zadnjih cetvrt stoljeca nafarbsne da bi .hrvati imsli osjecaj povijesne nacije.
I ponosa valjda.
A gle. nemaju .
Hrvati su depresivni, sluđeni i preplašeni .
To je nama Sejkeru vasa crkvena povijest dala.
zbljuv
sve je to posljedica jebene klerikalizacije cjelokupne duhovne atmosfere u Hrvata
Zbljuje mi se kad citam te analize Sejkerove , kad se sjetim uopce koje su povijesne slike u zadnjih cetvrt stoljeca nafarbsne da bi .hrvati imsli osjecaj povijesne nacije.
I ponosa valjda.
A gle. nemaju .
Hrvati su depresivni, sluđeni i preplašeni .
To je nama Sejkeru vasa crkvena povijest dala.
zbljuv
Totalna zbunjoza u vezi IK
Jbt
Vec sam vam sto put napisala da se ponašate tako da bacate s vodom dijete
Cak i one stvari oko IK KOJE BI TREBALO uzeti s oprezom , vase mlataranja jezikom i pozivanje na otpor Plenkiju je mimo svake pameti .
I ljudima je sve svejedno.
Sad ih zanima vise tko ce pobijediti . Jel Pljenki ili obiteljasi i popovi
Od rodne ideologije
Ionsko ne znaju sto je to
Jbt
Cak i one stvari oko IK KOJE BI TREBALO uzeti s oprezom , vase mlataranja jezikom i pozivanje na otpor Plenkiju je mimo svake pameti .
Od rodne ideologije
a ti kao nešto znaš? pa objasni ondaSora wrote:Totalna zbunjoza u vezi IK
Jbt
Od rodne ideologije
opet baljezgaš, a ni slova od IK nisi pročitala
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
Nisam nasla grešku kod Kaje
Ona govori o drugim periodima nego sejker
No.
Puno je tog sto nas povijest uci
Ali ne nauci
Citala nesto o Turoplojcima kako su se odlučivali između UGARSKE I AUSTRISKE KRUNE .
E JBT.
POUČNO ALI . ne bi nista o hrbatskim izdajama htjeli znati ..
Nebeski narod
Ho hi
Ona govori o drugim periodima nego sejker
No.
Puno je tog sto nas povijest uci
Ali ne nauci
Citala nesto o Turoplojcima kako su se odlučivali između UGARSKE I AUSTRISKE KRUNE .
E JBT.
POUČNO ALI . ne bi nista o hrbatskim izdajama htjeli znati ..
Nebeski narod
Ho hi
A cujNoor wrote:Ua ti kao nešto znaš? pa objasni ondaSora wrote:Totalna zbunjoza u vezi IK
Jbt
Od rodne ideologije
Nisam citala ali se ni ne hvalim da jesam.
Niti idem na prosvjede ako mi je Nejasno .
Pa si razjasnite sami. Imate sigurno konvenciju tu negdje.
I necu ti vise objasnjavati nista l necu baljezgati .
ma ne kažem ja da si ti išta izmislila nego kažem da nije točno da je naša seljačka buna bila povod za bilo kakve promjene u AU carstvu, s obzirom da su se već na području carstva 150 godina ranije događale bune kako na području carstva tako i u drugim europskim kraljevinama, ali i u ruskoj carevini i svugdje je bio takav tijek da su krvavo ugušene eto izuzev te katalonske koja je izvojevala značajne ustupke kojima kao jedan vid ostavštine svjedočimo i u određenom vidu katalonske autonomnosti... a onda su jedini u to doba izborili ukidanje kmetstva.... ali naravno mi po običaju se kurčimo kak smo mi neki jebeni faktor... u osnovi ponekad su ovi blentavi srbalji i u pravu kad ustvrde da smo goli krc... jedino eto što nas može tješiti da su oni poprilično goliji krc od nas....kaja wrote:dobro, ja sam onda izmislila sve to ...a ti si pročitaj ovo ako te baš zanima (mada upozorenje dosadno je) ako vam je već Pusić dvojben..michaellcmacha wrote:ma nije to točno što pišeš... to je bila problematika koja je bila prisutna i aktualna diljem europe kroz kasni srednji vijek i rani novi vijek sve do 19 stoljeća... netočno je da je prvo austrijski carski dvor pokrenuo pitanje nepravednog sustava i realizirao neke olakšice spram seljaštva... Tijekom XV. stoljeća dogodio se i jedini uspješni seljački rat, ustanak katalonskih seljaka zvanih otkupljenici (katalonski remences) protiv takozvanih loših običaja (mals usos), kojim su katalonski velikaši tlačili seljake još od XII. stoljeća. Katalonski seljački rat trajao je od 1462. do 1486, a odvijao se u okvirima sukoba između aragonskoga kralja i katalonskih velikaša te je završio znatnim poboljšanjem seljačkoga položaja i formalnim ukinućem kmetstva 1486.kaja wrote:Bile su pobune i drugdje naravno ali u hrvatskom slučaju nije “ vidla žaba da se konj potkiva”.michaellcmacha wrote:ali slovenci su se ranije pobunili od gupca... kako i žakerija, kao švapska crna družina kao i oni u flandriji, kao i francuzi, a bogami i po engleskoj su se bunili uzduž i poprijeko i sve je to bila igranka u okviru 150 godina prije gupca...slidingdoorsoperator wrote:
Carici kojoj nisu pasale pobune u samo jednom dijelu carstva je oformila tijelo sa svojim ljudima da dijagnosticiraju uzrok i našli su ga vrlo brzo . Ovi hrvatski šerifi a i stranci kojima su to dozvolili nisu ostavili seljacima ništa . I zato su stalno imali pobune.
tak da ti je bezveze navoditi ovu našu bunu kao neki rezultat u plusu kad se uopće nakon iste nije bitnije popravio status hrvatskih kmetova koji su taj vrlo nepovoljan status imali još dobrih 150 godina... kasnije, a bili su građani drugog reda (seljaci) sve do 1939. godine....
https://hrcak.srce.hr/105637
2015-08-08
ali znaš da je pozivanje na otpor ratifikaciji mimo svake pameti, jel...pa možeš malo pojasniti zašto to misliš?Sora wrote:A cujNoor wrote:Ua ti kao nešto znaš? pa objasni ondaSora wrote:Totalna zbunjoza u vezi IK
Jbt
Od rodne ideologije
2017-10-06
Noor wrote:ali znaš da je pozivanje na otpor ratifikaciji mimo svake pameti, jel...pa možeš malo pojasniti zašto to misliš?Sora wrote:A cujNoor wrote:Ua ti kao nešto znaš? pa objasni ondaSora wrote:Totalna zbunjoza u vezi IK
Jbt
Od rodne ideologije
To, Moraxella, reci joj! Nek razjasni!
crvenkasti-
2014-04-17
pa gledam ja baš sspominje kaja krumpjer a krumpjera ni u maunama u to doba... inače onaj naš glasoviti lički krumpir je u stvari austrijski krumpir... kojeg su dopremili kad su temeljito konsolidirali vojnu krajinu a to je bilo tek sredinom pa prema kraju 18. stoljeća odnosno nakon poraza turaka kod beča i uključenja slavonije i banata u vojnu krajinu... a ima čak i točan datum bila je to čak i upriličena nekakva vojna svečanost kod prvog vađenja krumpira tamo u okolici ogulina jebiga oko 1770. godine...slidingdoorsoperator wrote:kaja wrote:
seljacima je ostajao krumpir nakon sto bi im uzeli sve pa je bečki dvor, odnosno carica stavila limit na namet, gornju granicu do koje mogu ići.
Seljacima je krumpir u hrvatskim zemljama mogao ostajati tek u 18. stoljeću kada se ta biljka raširila iz drugih dijelova Europe otkuda je dopremljena iz Amerike.
Carica Marija Terezija je vladala u to vrijeme, odnosno u 18. stoljeću, a velika seljačka buna se dogodila u drugoj polovici 16. zaključno sa konačnim porazom seljaka u stubičkom kraju iz veljače 1573. godine.
Tako da se tu tebi nešto pobrkalo.
2015-08-08
u to doba (1570) je krumpir tek stigao u englesku, a u španjolsku malo ranije...
2015-08-08
imaš upalu uha ili si pretraživao?crvenkasti wrote:Noor wrote:ali znaš da je pozivanje na otpor ratifikaciji mimo svake pameti, jel...pa možeš malo pojasniti zašto to misliš?Sora wrote:A cujNoor wrote:Ua ti kao nešto znaš? pa objasni ondaSora wrote:Totalna zbunjoza u vezi IK
Jbt
Od rodne ideologije
To, Moraxella, reci joj! Nek razjasni!
2017-10-06
najjači mi je onaj naš iz jelovnika izgubljenog vremena, pola začina plus pomidor i krumpir i kupus je u tim "izgubljenim jelovnicima tek od unazad 70 godina... :)
2015-08-08
Page 14 of 14 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14
Similar topics
» SVE SAMI USPJESI
» Novi znanstveni uspjesi inžinjera u Istočnom Mostaru
» Počelo potpisivanje protiv istanbulske
» Novi uspjesi Srbije: Kina ih stigla po kupovnoj moći po glavi stanovnika...
» 10.000 na Zagreb Prajdu, kontra Istanbulske duplo manje
» Novi znanstveni uspjesi inžinjera u Istočnom Mostaru
» Počelo potpisivanje protiv istanbulske
» Novi uspjesi Srbije: Kina ih stigla po kupovnoj moći po glavi stanovnika...
» 10.000 na Zagreb Prajdu, kontra Istanbulske duplo manje
Page 14 of 14