grandiozni uspjesi istanbulske konvencije
Page 13 of 14
Page 13 of 14 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14
Re: grandiozni uspjesi istanbulske konvencije
Seven people are striving for better lives in countries where the top 0.1 percent owns as much wealth as the bottom 90 percent.
Guest- Guest
Seljačke revolucije nisu bile europski trend koji je zahvatio hrvatsku nego hrvatski proizvod.slidingdoorsoperator wrote:HDZ u srcu wrote:slidingdoorsoperator wrote:neve wrote:mislim da je mnogima dosta i željeli bi reset i povratak na početne postavkemarcellus wrote:znaš što je najgore, neve... što me uopće više nije briga hoće li se takav scenarij odigrati i kad, znam da kad tad hoće. I čak mi je toliko dosta ove žabokrečine da na neki perverzan način i priželjkujem jednu masnu revoluciju, ne ono ko oni anonymusi i njihov sitzkrieg (sjedenje oko banaka s ajfonima) nego onak, pravu, krvavu i beskompromisnu, kakve revolucije obično jesu.
ali to još uvijek ne žele dovoljno jako, dovoljno složno i u dovoljnom broju, zato se to neće tako brzo ni dogoditi
a dotad bi se ova država mogla dosta isprazniti, pa bi za revoluciju ostali samo penzići
Mislim da je problem u tome da se nemaju u koga ugledati izvana. Mi se izgleda ozbiljno dohvatimo neke revolucije samo kada one postanu neka vrsta svjetske mode pa kud svi Turci...
I to je tako otprilike od vremena Matije Gubca.
ima Venezuela trenutno, na njih se možemo ugledati
trpaj, što prije dođe do sloma to bolje
trpaj
Ne, ne, revolucija mora postati svjetski trend. Ili bar europski, kao seljačke revolucije nakon koji je došla i ona kod nas navodno na čelu sa Gubcem ili ona iz 1848. godine. Hrvate tek takvi opći fenomeni potaknu na akciju, a do tada samo trpe, makar ne šute nego uredno njurgaju.
Austrijskom dvoru nije bilo nikako jasno zašto u samo jednom dijelu carstva imaju stalno bune od kojih je najpoznatije ona sa Gupcem. Onda su shvatili da hrvatski feudalci a isto pravo su dali i stranima dižu do neba porez jer nemaju limit u pljački ( poznato?), seljacima je ostajao krumpir nakon sto bi im uzeli sve pa je bečki dvor, odnosno carica stavila limit na namet, gornju granicu do koje mogu ići. I tada su seljačke bune prestale.
Last edited by kaja on Wed 28 Mar - 6:50; edited 1 time in total (Reason for editing : .)
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Gnječ wrote:kako to? najbogatija država na svijetu...
Katar. SAD na 11. mjestu.
https://www.worldatlas.com/articles/the-richest-countries-in-the-world.html
Guest- Guest
kaja wrote:
Seljačke revolucije nisu bile europski trend koji je zahvatio hrvatsku nego hrvatski proizvod.
Austrijskom dvoru nije bilo nikako jasno zašto u samo jednom dijelu carstva imaju stalno bune od kojih je najpoznatije ona sa Gupcem. Onda su shvatili da hrvatski feudalci a isto pravo su dali i stranima dižu do neba porez jer nemaju limit u pljački ( poznato?), seljacima je ostajao krumpir nakon sto bi im uzeli sve pa je bečki dvor, odnosno carica stavila limit na namet, gornju granicu do koje mogu ići. I tada su seljačke bune prestale.
S dužnim poštovanjem, ali mislim da je u tom smislu Nada Klaić puno bolje informirana od tebe i svojevremeno na njene intepretacije nije od strane povijesne struke bilo niti jednog jedinog protuargumenta. Samo nemušto njurganje da što sad ona to brani feudalce kao klasne neprijatelje i tako narušava temelje socijalizma.
Ne moram niti napominjati da sam imao upravo u vidu njenu analizu uzroka seljačke bune kod nas.
Guest- Guest
Čuj ne znam za Nadu Klaic i koliko je informirana i koliko si ju shvatio ali sumnjam da je napisala nešto suprotno od školskog gradiva na fakultetu.slidingdoorsoperator wrote:kaja wrote:
Seljačke revolucije nisu bile europski trend koji je zahvatio hrvatsku nego hrvatski proizvod.
S dužnim poštovanjem, ali mislim da je u tom smislu Nada Klaić puno bolje informirana od tebe i svojevremeno na njene intepretacije nije od strane povijesne struke bilo niti jednog jedinog protuargumenta. Samo nemušto njurganje da što sad ona to brani feudalce kao klasne neprijetelje i tako narušava temelje socijalizma.
Ne moram niti napominjati da sam imao upravo u vidu njenu analizu uzroka seljačke bune kod nas.
Dakle ako te bas zanima , Eugen Pusić je napisao nekoliko knjiga a sto su osnovno gradivo o upravi od tada pa na dalje. Tu je jasno organizacija uprave, reforme, pa i ove bune i uzroci.
Pa si pročitaj ako te zanima, dosadno je ali nakon toga nećeš napisati da su bile europski trend ..
2015-08-15
slidingdoorsoperator wrote:neve wrote:mislim da je mnogima dosta i željeli bi reset i povratak na početne postavkemarcellus wrote:znaš što je najgore, neve... što me uopće više nije briga hoće li se takav scenarij odigrati i kad, znam da kad tad hoće. I čak mi je toliko dosta ove žabokrečine da na neki perverzan način i priželjkujem jednu masnu revoluciju, ne ono ko oni anonymusi i njihov sitzkrieg (sjedenje oko banaka s ajfonima) nego onak, pravu, krvavu i beskompromisnu, kakve revolucije obično jesu.
ali to još uvijek ne žele dovoljno jako, dovoljno složno i u dovoljnom broju, zato se to neće tako brzo ni dogoditi
a dotad bi se ova država mogla dosta isprazniti, pa bi za revoluciju ostali samo penzići
Mislim da je problem u tome da se nemaju u koga ugledati izvana. Mi se izgleda ozbiljno dohvatimo neke revolucije samo kada one postanu neka vrsta svjetske mode pa kud svi Turci...
I to je tako otprilike od vremena Matije Gubca.
ma, treba angažirat seljake s vilama i dat im dovoljno katrana i perja...
jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
2015-08-08
kaja wrote:Čuj ne znam za Nadu Klaic i koliko je informirana i koliko si ju shvatio ali sumnjam da je napisala nešto suprotno od školskog gradiva na fakultetu.slidingdoorsoperator wrote:kaja wrote:
S dužnim poštovanjem, ali mislim da je u tom smislu Nada Klaić puno bolje informirana od tebe i svojevremeno na njene intepretacije nije od strane povijesne struke bilo niti jednog jedinog protuargumenta. Samo nemušto njurganje da što sad ona to brani feudalce kao klasne neprijetelje i tako narušava temelje socijalizma.
Dakle ako te bas zanima , Eugen Pusić je napisao nekoliko knjiga a sto su osnovno gradivo o upravi od tada pa na dalje. Tu je jasno organizacija uprave, reforme, pa i ove bune i uzroci.
Pa si pročitaj ako te zanima, dosadno je ali nakon toga nećeš napisati da su bile europski trend ..
Svakako ću napisati da su bile europski trend, jednostavno zato što su to i bile, isto kao što su društvene revolucije u Europi bile trend 1848. godine. To je jednostavno činjenica.
Nada Klaić je najbolje obradila tu materiju, ali ne na opće zadovoljstvo struke koja se jednostavno nije dala sramotiti od strane jedne žene koja je uz to pokazala kako je baratala puno boljim argumentima od svih muških povjesničara, a uz to nije fermala tada aktualne argumente o vjekovnoj borbi potlačenih klasa za socijalnom pravdom koja je konačno ispunjena tekovinama naše narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije na što se loži i osoba koju imaš na avataru.
Guest- Guest
michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
Bunili su se i slovenski kmetovi tu u neposrednom susjedstvu pa po logici vidla' žaba da konja potkivaju...
Guest- Guest
U Hrvatskoj su imale svoj uzrok i u Hrvatskoj im se stalo na kraj na način kako sam vec napisala.michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
Tako da je Terezija rekla dosta, gornji limit za poreze za hrvatske feudalce je taj i taj. Iznad toga ne smiješ.
2015-08-15
A nada klaic je mozda obradila tu materiju opcenito, Pusić se pozabavio isključivo hrvatskom.
2015-08-15
ali slovenci su se ranije pobunili od gupca... kako i žakerija, kao švapska crna družina kao i oni u flandriji, kao i francuzi, a bogami i po engleskoj su se bunili uzduž i poprijeko i sve je to bila igranka u okviru 150 godina prije gupca...slidingdoorsoperator wrote:michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
Bunili su se i slovenski kmetovi tu u neposrednom susjedstvu pa po logici vidla' žaba da konja potkivaju...
2015-08-08
jebiga sad pa nisu se drugdje bunili zbog drugih razloga, nego zbog istih... tako da tvoja teza o seljačkoj buni kao hrvatskom proizvodu ne stoji...kaja wrote:U Hrvatskoj su imale svoj uzrok i u Hrvatskoj im se stalo na kraj na način kako sam vec napisala.michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
Tako da je Terezija rekla dosta, gornji limit za poreze za hrvatske feudalce je taj i taj. Iznad toga ne smiješ.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
Bile su pobune i drugdje naravno ali u hrvatskom slučaju nije “ vidla žaba da se konj potkiva”.michaellcmacha wrote:ali slovenci su se ranije pobunili od gupca... kako i žakerija, kao švapska crna družina kao i oni u flandriji, kao i francuzi, a bogami i po engleskoj su se bunili uzduž i poprijeko i sve je to bila igranka u okviru 150 godina prije gupca...slidingdoorsoperator wrote:michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
Carici kojoj nisu pasale pobune u samo jednom dijelu carstva je oformila tijelo sa svojim ljudima da dijagnosticiraju uzrok i našli su ga vrlo brzo . Ovi hrvatski šerifi a i stranci kojima su to dozvolili nisu ostavili seljacima ništa . I zato su stalno imali pobune.
2015-08-15
ma nije to točno što pišeš... to je bila problematika koja je bila prisutna i aktualna diljem europe kroz kasni srednji vijek i rani novi vijek sve do 19 stoljeća... netočno je da je prvo austrijski carski dvor pokrenuo pitanje nepravednog sustava i realizirao neke olakšice spram seljaštva... Tijekom XV. stoljeća dogodio se i jedini uspješni seljački rat, ustanak katalonskih seljaka zvanih otkupljenici (katalonski remences) protiv takozvanih loših običaja (mals usos), kojim su katalonski velikaši tlačili seljake još od XII. stoljeća. Katalonski seljački rat trajao je od 1462. do 1486, a odvijao se u okvirima sukoba između aragonskoga kralja i katalonskih velikaša te je završio znatnim poboljšanjem seljačkoga položaja i formalnim ukinućem kmetstva 1486.kaja wrote:Bile su pobune i drugdje naravno ali u hrvatskom slučaju nije “ vidla žaba da se konj potkiva”.michaellcmacha wrote:ali slovenci su se ranije pobunili od gupca... kako i žakerija, kao švapska crna družina kao i oni u flandriji, kao i francuzi, a bogami i po engleskoj su se bunili uzduž i poprijeko i sve je to bila igranka u okviru 150 godina prije gupca...slidingdoorsoperator wrote:michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
Carici kojoj nisu pasale pobune u samo jednom dijelu carstva je oformila tijelo sa svojim ljudima da dijagnosticiraju uzrok i našli su ga vrlo brzo . Ovi hrvatski šerifi a i stranci kojima su to dozvolili nisu ostavili seljacima ništa . I zato su stalno imali pobune.
tak da ti je bezveze navoditi ovu našu bunu kao neki rezultat u plusu kad se uopće nakon iste nije bitnije popravio status hrvatskih kmetova koji su taj vrlo nepovoljan status imali još dobrih 150 godina... kasnije, a bili su građani drugog reda (seljaci) sve do 1939. godine....
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
pa npr u sisačkom državnom arhivu imaš podatke kakav je odnos bio gradske vlasti spram seoskih naselja tijekom velike poplave 1934. godine gdje gradska vlast nije dozvoljavala seljacima iz okolnih naselja da dođu po bilo kakav oblik pomoći na gradsko područje jer ih se smatrala manje vrijednim po pitanju stališkog statusa...... pa upravo zbog takvih katastrofalnih odnosa u već na pragu dvadesetog stoljeća imaš prvo veliko odseljavanje iz ruralnih sredina 1901-1910, pa onda 1919-1924 i 1930-1939 kad je u ta 3 vala s ovih hrvatskih prostora odselilo preko pol milijuna ljudi... samo u prvom valu je sa šireg zagrebačkog područja uključujući karlovac sisak bjelovar i varaždin odselilo preko 200 000 ljudi
2015-08-08
dobro, ja sam onda izmislila sve to ...a ti si pročitaj ovo ako te baš zanima (mada upozorenje dosadno je) ako vam je već Pusić dvojben..michaellcmacha wrote:ma nije to točno što pišeš... to je bila problematika koja je bila prisutna i aktualna diljem europe kroz kasni srednji vijek i rani novi vijek sve do 19 stoljeća... netočno je da je prvo austrijski carski dvor pokrenuo pitanje nepravednog sustava i realizirao neke olakšice spram seljaštva... Tijekom XV. stoljeća dogodio se i jedini uspješni seljački rat, ustanak katalonskih seljaka zvanih otkupljenici (katalonski remences) protiv takozvanih loših običaja (mals usos), kojim su katalonski velikaši tlačili seljake još od XII. stoljeća. Katalonski seljački rat trajao je od 1462. do 1486, a odvijao se u okvirima sukoba između aragonskoga kralja i katalonskih velikaša te je završio znatnim poboljšanjem seljačkoga položaja i formalnim ukinućem kmetstva 1486.kaja wrote:Bile su pobune i drugdje naravno ali u hrvatskom slučaju nije “ vidla žaba da se konj potkiva”.michaellcmacha wrote:ali slovenci su se ranije pobunili od gupca... kako i žakerija, kao švapska crna družina kao i oni u flandriji, kao i francuzi, a bogami i po engleskoj su se bunili uzduž i poprijeko i sve je to bila igranka u okviru 150 godina prije gupca...slidingdoorsoperator wrote:michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
tak da ti je bezveze navoditi ovu našu bunu kao neki rezultat u plusu kad se uopće nakon iste nije bitnije popravio status hrvatskih kmetova koji su taj vrlo nepovoljan status imali još dobrih 150 godina... kasnije, a bili su građani drugog reda (seljaci) sve do 1939. godine....
https://hrcak.srce.hr/105637
2015-08-15
ne znam koliko se može otvoriti, ali evo ovo:
Izvorni znanstveni članak
U pozadini seljačke bune 1755. godine: prijedlozi za bolju hrvatsku javnu upravu
Ivana Horbec
=article_keywords&r=10&t[0]=upravna povijest]upravna povijest; =article_keywords&r=10&t[0]=povijest javne slu%C5%BEbe]povijest javne službe; =article_keywords&r=10&t[0]=18. stolje%C4%87e]18. stoljeće; =article_keywords&r=10&t[0]=selja%C4%8Dka buna 1755., Banska Hrvatska]seljačka buna 1755., Banska Hrvatska; =article_keywords&r=10&t[0]=Marija Terezija]Marija Terezija; =article_keywords&r=10&t[0]=stale%C5%A1ka uprava]staleška uprava
Izvorni znanstveni članak
U pozadini seljačke bune 1755. godine: prijedlozi za bolju hrvatsku javnu upravu
Ivana Horbec
Puni tekst: hrvatski, pdf (618 KB) | str. 203-233 | preuzimanja: 503* | citiraj |
Sažetak
Autorica analizira posljedice seljačke bune 1755. godine na promjene u kraljevinskoj javnoj upravi. Okosnicu rada čine prijedlozi upravnih promjena koje je u listopadu 1755. izradilo posebno za to formirano dvorsko povjerenstvo, a na temelju prijedloga kraljevskoga istražnog povjerenstva koje je djelovalo u Hrvatskoj tijekom ljeta iste godine. U radu su na temelju zapisnika dvorskoga povjerenstva, transliteracija kojega se nalazi u prilogu, te suvremenih narativnih izvora i arhivske građe preispitani mogući utjecaji na formiranje prijedloga reforme uprave, analizirani konkretni prijedlozi te utvrđene dugoročne posljedice djelovanja obaju povjerenstava.
Ključne riječiAutorica analizira posljedice seljačke bune 1755. godine na promjene u kraljevinskoj javnoj upravi. Okosnicu rada čine prijedlozi upravnih promjena koje je u listopadu 1755. izradilo posebno za to formirano dvorsko povjerenstvo, a na temelju prijedloga kraljevskoga istražnog povjerenstva koje je djelovalo u Hrvatskoj tijekom ljeta iste godine. U radu su na temelju zapisnika dvorskoga povjerenstva, transliteracija kojega se nalazi u prilogu, te suvremenih narativnih izvora i arhivske građe preispitani mogući utjecaji na formiranje prijedloga reforme uprave, analizirani konkretni prijedlozi te utvrđene dugoročne posljedice djelovanja obaju povjerenstava.
=article_keywords&r=10&t[0]=upravna povijest]upravna povijest; =article_keywords&r=10&t[0]=povijest javne slu%C5%BEbe]povijest javne službe; =article_keywords&r=10&t[0]=18. stolje%C4%87e]18. stoljeće; =article_keywords&r=10&t[0]=selja%C4%8Dka buna 1755., Banska Hrvatska]seljačka buna 1755., Banska Hrvatska; =article_keywords&r=10&t[0]=Marija Terezija]Marija Terezija; =article_keywords&r=10&t[0]=stale%C5%A1ka uprava]staleška uprava
Hrčak ID: 105637
URI
2015-08-15
michaellcmacha wrote:ali slovenci su se ranije pobunili od gupca... kako i žakerija, kao švapska crna družina kao i oni u flandriji, kao i francuzi, a bogami i po engleskoj su se bunili uzduž i poprijeko i sve je to bila igranka u okviru 150 godina prije gupca...slidingdoorsoperator wrote:michaellcmacha wrote:jebiga kajo bile su europski trend.. bunili su se španjolski kmetovi, bunili su se francuski kmetovi, a tu u okolici nekako nije pasalo ni češkim a pogotovo ne ruskim kmetovima...
Pa o tome i govorim. Mi smo kao i obično bili na repu događaja (i ne samo) kada su pobune i revolucije u pitanju pa je jako teško izbjeći onaj zaključak o tome kako je uz naravno druge razloge na kraju ipak prevladao onaj vidla' žaba.
Guest- Guest
Page 13 of 14 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14
Similar topics
» SVE SAMI USPJESI
» Novi znanstveni uspjesi inžinjera u Istočnom Mostaru
» Počelo potpisivanje protiv istanbulske
» Novi uspjesi Srbije: Kina ih stigla po kupovnoj moći po glavi stanovnika...
» 10.000 na Zagreb Prajdu, kontra Istanbulske duplo manje
» Novi znanstveni uspjesi inžinjera u Istočnom Mostaru
» Počelo potpisivanje protiv istanbulske
» Novi uspjesi Srbije: Kina ih stigla po kupovnoj moći po glavi stanovnika...
» 10.000 na Zagreb Prajdu, kontra Istanbulske duplo manje
Page 13 of 14