štetnost spolnih odnosa s osobama s kojima niste u bračnoj zajednici koju je blagoslovio Bog
Page 9 of 13
Page 9 of 13 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13
Re: štetnost spolnih odnosa s osobama s kojima niste u bračnoj zajednici koju je blagoslovio Bog
Ali ni taj običaj nije oduvijek.Regoč wrote:
Jer je običaj u Crkvi. A to što nije prirodan, ne znači ništa. Radi se o svojevoljnom odricanju od tjelesnih užitakah radi posvećenosti Bogu i Crkvi.
Uveden je kao obavezan tek tisuću sto i neke.
Iz Biblije znamo da je sveti Petar imao i ženu i punicu.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Re: štetnost spolnih odnosa s osobama s kojima niste u bračnoj zajednici koju je blagoslovio Bog
Neženstvo je bilo običaj na Zapadu i prije, tisuću i njeke je samo kanonski regulirano.jastreb wrote:Ali ni taj običaj nije oduvijek.Regoč wrote:
Jer je običaj u Crkvi. A to što nije prirodan, ne znači ništa. Radi se o svojevoljnom odricanju od tjelesnih užitakah radi posvećenosti Bogu i Crkvi.
Nemam ja frke s tom, kako ti veliš prizemnošću. Ne vidim dalje od nosa i ne više od metar osamdeset u visinu, ali sublimacija je ipak Freudov pojam ;Pepikur37 wrote:Da, ali ja nisam svećenik, moja sublimacija je na drugim poljima.Oh_Femder wrote:Jel' ti to govoriš kao čovjek svjesno biće u čijoj je prirodi viši cilj: odricanje i nadilaženje sebe?epikur37 wrote:Kad bi imao trećinu žena što sam ja imao bio bi sretan..ali što se može...libido trošiš na neobrazovane poludiskusije :)Oh_Femder wrote:Nedrk Epikurepikur37 wrote:
Ovaj argument ne stoji, ostali mogu proći.
Čovjek je svjesno biće i u njegovoj prirodi je i viši cilj, odricanje i nadilaženje sebe.
Bože sve ti se mora dodatno pojasniti, tako si prizeman.
Oh_Femder wrote:Nemam ja frke s tom, kako ti veliš prizemnošću. Ne vidim dalje od nosa i ne više od metar osamdeset u visinu, ali sublimacija je ipak Freudov pojam ;Pepikur37 wrote:Da, ali ja nisam svećenik, moja sublimacija je na drugim poljima.Oh_Femder wrote:Jel' ti to govoriš kao čovjek svjesno biće u čijoj je prirodi viši cilj: odricanje i nadilaženje sebe?epikur37 wrote:Kad bi imao trećinu žena što sam ja imao bio bi sretan..ali što se može...libido trošiš na neobrazovane poludiskusije :)Oh_Femder wrote:
Nedrk Epikur
I što s tim čiji je pojam?
Jasno je o prevazilaženju poriva za nešto drugo. U tom smislu je pojam i upotrijebljen.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
jastreb wrote:
Jer celibat nije prirodan
nije ni monogamija ni puno toga drugog, civiliziranost je općenito borba čovjeka protiv vlastite ljudske prirode, zato se razlikujemo od divljaka koji su prirodni
Što je više znanja, to je više i sumnje. Tko gomila znanje, gomila muku i strah.
crvenkasti-
2014-04-17
Kermit wrote:Sorbonne pokreće protiv njega proces, osuđuje ga kao neprijatelja Crkve (1527.), a prevoditelj njegovih »Razgovora«, Louis Berquin, biva spaljen na lomači. ... toliko o kriticislidingdoorsoperator wrote:Kermit wrote:
Reformacija se nikad ne bi dogodila bez indulugencije, opće korupcije i truleži Crkve, zapravo reformaciji možemo zahvaliti što taj bliskoistočni kult još uvijek sije trulež po Europi, jer bez njega sam bi se od sebe urušio u to more gnoja i protuprirdnih navada
Erazmo je kao jedan od najuglednijih ljudi svoga vremena pokazao da je moguča kritika unutar Crkve koja ne podrazumjeva revoluciju i otpadništvo od organizacije.
Nije odustao od kritike, ali nije niti napustio Crkvu kao Martin Luther. A da su vremena bila burna, jesu.
Guest- Guest
Kad lomača gori
To su burna vremena ..
Buaaahhhaa
To su burna vremena ..
Buaaahhhaa
Regoč wrote:Dosad je bilo tako, ali me ovaj papan Sranjo brine. Više je mason, nego katolik.slidingdoorsoperator wrote:I do gubljenja vjernika dolazi iz različitih razloga, ali je KC odlučna u tome da taj proces neće spriječavati na način dodvoravanja masama i duhu modenih političkih pomodarstava na zapadu.
Onda nećeš dugo biti zabrinut, jer je papa Franjo očito pri kraju svog životnog puta.
Guest- Guest
Sora wrote:Kad lomača gori
To su burna vremena ..
Buaaahhhaa
Ne, nego su to vremena kada se raznose bombaši samoubojice.
Buaaahahhahahahha...
Guest- Guest
kaja wrote:A zašto se na ostavinskim raspravama kada umre pero peric sa stalicom i kravicom i dve stare cipele ne pojavljuju problemi financijsko vlasničke prirode a kada umre ovakav pojavljuju , ha, sto mislis ?slidingdoorsoperator wrote:maggie13 wrote:Ništa od ukidanja celibata.
Razlozi primarno vlasničke-financijske prirode.
Kako to da ti razlozi nemaju važnost među grkokatolicima?
Ovo nema veze sa temom, a razlozi se naravno znaju.
Isto kao što se zna i da među grkokatoličkim svećenstvom nema takvih problema, bar ne u nekoj značajnijoj mjeri.
Guest- Guest
jastreb wrote:Ali ni taj običaj nije oduvijek.Regoč wrote:
Običaj je od prvih dana kršćanstva, a utemeljen je na Isusovim riječima iz Novog Zavjeta, a i Pavao je ponešto rekao na tu temu.
Petar je imao ženu, što pokazuje kako celibat u to vrijeme nije bio obavezan za Isusove učenike i prvo svećenstvo.
Druga je priča što je taj običaj čak tisućljeće kasnije formalno ozakonjen.
Guest- Guest
marcellus wrote:jastreb wrote:
nije ni monogamija ni puno toga drugog, civiliziranost je općenito borba čovjeka protiv vlastite ljudske prirode, zato se razlikujemo od divljaka koji su prirodni
Može se i tako intepretirati, a to je zapravo i nekakav većinski stav među intelektualcima koji su se bavili i bave tim pitanjem.
No, ja ostajem pri stavu (kojeg također mnogi podržavaju) kako je prirodno sve ono što se odvija u skladu sa nekim zakonima i pravilima koji vrijede u prirodi. Dakle, sve što uopće postoji.
Guest- Guest
slidingdoorsoperator wrote:marcellus wrote:jastreb wrote:
Može se i tako intepretirati, a to je zapravo i nekakav većinski stav među intelektualcima koji su se bavili i bave tim pitanjem.
No, ja ostajem pri stavu (kojeg također mnogi podržavaju) kako je prirodno sve ono što se odvija u skladu sa nekim zakonima i pravilima koji vrijede u prirodi. Dakle, sve što uopće postoji.
Čovjek se u tim stvarima ne bori protiv prirode nego ju ostvaruje. Nije priroda samo poriv nego i ukupnost bića.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
epikur37 wrote:slidingdoorsoperator wrote:marcellus wrote:jastreb wrote:
Čovjek se u tim stvarima ne bori protiv prirode nego ju ostvaruje. Nije priroda samo poriv nego i ukupnost bića.
Jasno. Ali vidiš da ima dosta onih koji pod pojom prirodnosti podrazumjevaju prevladavanje nagonskog djelovanja.
Guest- Guest
He-he..., tko izgubi, ima pravo da se ljuti, pa i nedrk Epicuracepikur37 wrote:I što s tim čiji je pojam?Oh_Femder wrote:Nemam ja frke s tom, kako ti veliš prizemnošću. Ne vidim dalje od nosa i ne više od metar osamdeset u visinu, ali sublimacija je ipak Freudov pojam ;Pepikur37 wrote:Da, ali ja nisam svećenik, moja sublimacija je na drugim poljima.Oh_Femder wrote:Jel' ti to govoriš kao čovjek svjesno biće u čijoj je prirodi viši cilj: odricanje i nadilaženje sebe?epikur37 wrote:
Kad bi imao trećinu žena što sam ja imao bio bi sretan..ali što se može...libido trošiš na neobrazovane poludiskusije :)
Jasno je o prevazilaženju poriva za nešto drugo. U tom smislu je pojam i upotrijebljen.
Oh_Femder- Posts : 4103
2016-11-08
Htjeli su zamrznuti vrijeme čak što više i uspijevali su 1500 godina taki da je europa 200 bc bila daleko naprednija nego 1300 ne. Da ne go orim da bez luthera crkva nikad ne bi dobrovoljno napustila primat ... da ne misliš da branim neki ateizam dapače to grozomorno crnilo je nešto gore od svega ovoga to je ćisto ništaviloslidingdoorsoperator wrote:Kermit wrote:Sorbonne pokreće protiv njega proces, osuđuje ga kao neprijatelja Crkve (1527.), a prevoditelj njegovih »Razgovora«, Louis Berquin, biva spaljen na lomači. ... toliko o kriticislidingdoorsoperator wrote:Kermit wrote:
Reformacija se nikad ne bi dogodila bez indulugencije, opće korupcije i truleži Crkve, zapravo reformaciji možemo zahvaliti što taj bliskoistočni kult još uvijek sije trulež po Europi, jer bez njega sam bi se od sebe urušio u to more gnoja i protuprirdnih navada
Erazmo je kao jedan od najuglednijih ljudi svoga vremena pokazao da je moguča kritika unutar Crkve koja ne podrazumjeva revoluciju i otpadništvo od organizacije.
Nije odustao od kritike, ali nije niti napustio Crkvu kao Martin Luther. A da su vremena bila burna, jesu.
Kermit-
2014-04-17
Kermit wrote:
Htjeli su zamrznuti vrijeme čak što više i uspijevali su 1500 godina taki da je europa 200 bc bila daleko naprednija nego 1300 ne
haha kak da ne
200 bc su na sjeveru bili praktički ljudožderi, a 1300. je europa već uglavnom bila pismena bar u višim društvenim krugovima, ukinula robovlasništvo, uvela određene tehnologije o kojima bc nisu ni sanjali, da ne govorim o izumu kompasa, fibonacciju, danteu...
suprotno popularnim mitovima kasni srednji vijek je donio vrlo velik napredak u svim područjima i izrodio renesansu
osim toga tu je bio aquinus koji je antičku misao sasvim lijepo uključio u tkivo kršćanskog nauka
zanimljivo..a ratovi ipak jos se vode...ne vidim zlo niti neciviliziranost u zivotu sa nekoliko zena,naravno ako se financijski i seksualno sve moze pokriti..ili vice versamarcellus wrote:jastreb wrote:
Guest- Guest
Page 9 of 13 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13
Similar topics
» Njen otac projektirao je Poljud, a ona je najpoznatija Hrvatica za koju nikad niste čuli
» NOVI OBITELJSKI ZAKON Niste obitelj ako nemate djecu, a niste obitelj ni ako vam je dijete umrlo
» Marijan Knezović: Hasanbegović 'izvan javnosti zastupa potpuno druga stajališta od onih po kojima je postao prepoznatljiv i po kojima obmanjuje birače'
» Predugim kuhanjem vode povećava se njena štetnost i kancerogenost.
» Istraživanje otkrilo koliko Hrvati u prosjeku imaju spolnih partnera
» NOVI OBITELJSKI ZAKON Niste obitelj ako nemate djecu, a niste obitelj ni ako vam je dijete umrlo
» Marijan Knezović: Hasanbegović 'izvan javnosti zastupa potpuno druga stajališta od onih po kojima je postao prepoznatljiv i po kojima obmanjuje birače'
» Predugim kuhanjem vode povećava se njena štetnost i kancerogenost.
» Istraživanje otkrilo koliko Hrvati u prosjeku imaju spolnih partnera
Page 9 of 13