ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

To je bio hrvatski Alamo-sjecanje na zrtvu Vukovara

Page 4 of 14 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9 ... 14  Next

Go down

To je bio hrvatski Alamo-sjecanje na zrtvu Vukovara - Page 4 Empty Re: To je bio hrvatski Alamo-sjecanje na zrtvu Vukovara

Post by Guest 18/11/2017, 21:14

slidingdoorsoperator wrote:
mativka wrote:
Osnovna moja misao je da ljudi ne uče.

Naravno da uče. Drugo je pitanje dinamika učenja i stupnja usvojenog iz naučenog te primjena u svakodnevnici.
Kako ocjenjuješ današnje znanje i spoznaje?
Smatraš li da ljudi uče potrebno, kvalitetno il diktirano?

Guest
Guest

Back to top Go down

To je bio hrvatski Alamo-sjecanje na zrtvu Vukovara - Page 4 Empty Re: To je bio hrvatski Alamo-sjecanje na zrtvu Vukovara

Post by orion 18/11/2017, 21:17

mativka wrote:
mativka wrote:

Naravno da uče. Drugo je pitanje dinamika učenja i stupnja usvojenog iz naučenog te primjena u svakodnevnici.

malo se ubacujem iako me niko niš ne pita   B-)  .....

daklem, mislim da ljudi definitivno uče, da su danas na najvišem civilizacijskom stupnju od kada postoje, i da konstantno - sa oscilacijama- ali ipak globalno konstatno napreduju prema dobrome.
orion
orion

2017-06-06

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:19

orion wrote:
mativka wrote:
mativka wrote:

malo se ubacujem iako me niko niš ne pita   B-)  .....

daklem, mislim da ljudi definitivno uče, da su danas na najvišem civilizacijskom stupnju od kada postoje, i da konstantno - sa oscilacijama- ali ipak globalno konstatno napreduju prema dobrome.
Nadajmo se :)
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:22

mativka wrote:

Misliš na razini cijelog svijeta? Svakako kvalitetnije i obilmnije nego se to bilo prije nekoliko desetljeća.
Ali nije samo to u pitanju nego i načina kako se određena znanja koriste.
Ako npr, pogledaš naš genom, on se jako malo razlikuje u odnosu na građu nekih drugih živih bića pa otkuda onda tolika završna razlika?
Upravo u načinima na koji se koriste informacije iz svoje biološke građe od strane živih bića.
O tome je dobro pisao Francis S. Collins u svojoj knjizi "Božji jezik" (moja preporuka za čitanje, a knjiga je puno lakša od "Prazne ploče" Stevena Pinkera).
Međutim, sad samo na nekakvoj prelomnici, ekonomskoj, kulturološkoj, religijskoj, ideološkoj. Svijet je u velikom previranju, a jako je puno dezinformacija i laži, pa i notornih svinjarija.
Trebat će nekoliko desetljeća da se ovaj gordijski čvor razmrsi i stvari postave na koliko toliko solidne i prirodne odnose i temelje.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:25

orion wrote:

I to je u osnovi to. Napredak nije linearan, do njega se ne dolazi lako, ali je evidentan u odnosu na stanje iz nekih prošlih vremena.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by orion 18/11/2017, 21:27

Ja sam duboku i iskreno uvjerena u to. Argumenti ... da ih sada pojedinačno ne nabajam, treba se samo osvrnuti u prošlost - prije ,200,300,500 god. /što je sitno u vremenu postojanja/ i prema dostupnim podacima procjeniti odnos, panašanja i aktivnosti prema drugim ljudima.

mislim da smo to već komentirali na jednoj temi, da je i Sli bio prisutan.
orion
orion

2017-06-06

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 18/11/2017, 21:29

michaellcmacha wrote:biti će još dugo te kolone... u hrvatskoj ima preko 100 000 ljudi koji su na neki od načina povezani sa bar jednim od 16 000 i kusur nasilnih smrti koja je zadesila nekog od njihovih bližnjih

Elementarna matematika. Da ne spominjemo psihološku i kulturološku težinu svih tih događaja koji su se duboko urezali u identitet nacije da bi se mogli samo tako lako zaboraviti.
da... neki uistinu ne kuže ni matematiku,ali ni ontologiju u užem smislu... također nejasna im je količina vrijednosti u Žrtvi koja je na oltar Domovine položena u i oko Vukovara... nije to samo 20 tisuća litara krvi netom živih ljudi u pitanju, iako je i tih 20 kubika krvi pečatnjak kojem otisak na hrvatskoj grudi dugo dugo neće izblijedjeti...

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju DOMOVINU" 
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:30

mativka wrote:

Misliš na razini cijelog svijeta? Svakako kvalitetnije i obilmnije nego se to bilo prije nekoliko desetljeća.
Ali nije samo to u pitanju nego i načina kako se određena znanja koriste.
Ako npr, pogledaš naš genom, on se jako malo razlikuje u odnosu na građu nekih drugih živih bića pa otkuda onda tolika završna razlika?
Upravo u načinima na koji se koriste informacije iz svoje biološke građe od strane živih bića.
O tome je dobro pisao Francis S. Collins u svojoj knjizi "Božji jezik" (moja preporuka za čitanje, a knjiga je puno lakša od "Prazne ploče" Stevena Pinkera).
Međutim, sad samo na nekakvoj prelomnici, ekonomskoj, kulturološkoj, religijskoj, ideološkoj. Svijet je u velikom previranju, a jako je puno dezinformacija i laži, pa i notornih svinjarija.
Trebat će nekoliko desetljeća da se ovaj gordijski čvor razmrsi i stvari postave na koliko toliko solidne i prirodne odnose i temelje.
Da,
danas je dostupnost znanja obimnija. Isto tako dostupnost sama po sebi ne izaziva znatiželju za njim.
Danas je znanje jednako diploma, primjer. Čisto ispunjavanje obrazovne norme, jer ako pogledamo unazad 50 godina, koliki je bio postotak obrazovanosti.
Kada je prestala praksa s famoznim X?! :)

Svaka prelomnica počiva na ideološkim formama,
pitanje je koja će prevagnuti...
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:33

orion wrote:Ja sam duboku i iskreno uvjerena u to. Argumenti ... da ih sada pojedinačno ne nabajam

Pa ako tražimo konkretne znanstvene argumente, dovoljno se osvrnuti na radove Stevena Pinkera (opet posebno preporučujem njegovu "Praznu ploču"), sa kojim sam ja prilično zagnjavio publiku u posljednjih godina dana na ovome forumu :) a neki su počeli dobivati i napade bijesa čim bih ga spomenuo.
Pri čemu on zapravo uopće nije iznio neke svoje argumente za koje bi se moglo reći da su problematočni, nego sada već dobro poznate argumente znanosti gdje je on u svojim radovima samo napravio rezime služeći se interdisciplinarnim pristupom i praktički ništa više od toga.
Pametnima i to sasvim dovoljno, a ludima ionako nikad dosta.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:38

michaellcmacha wrote:
također nejasna im je količina vrijednosti u Žrtvi koja je na oltar Domovine položena u i oko Vukovara... 

Samo da se osvrnem na ovo. Nevjerojatno je kako mnogima niti dan danas nakon 2 000 godina kršćanstva nije jasan fenomen, dubina i dometi Žrtve. 
Pa i nije samo kršćanstvo u pitanju nego i primjerice poučne priče i mitovi iz antičkih vremena u međuvremenu prerasli u arhetipove, koji svjedoče o važnosti žrtve junaka koja u konačnici dovodi do okupljanja i napretka zajednice, a te se priče povlače vjerojatno još iz pretpovijesnih vremena, makar o tome naravno nemamo pisanih dokaza zbog same prirode pretpovijesnosti.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 18/11/2017, 21:39

aben wrote:
aben wrote:
tako i tribo. to je povijest.

Objasni Židovima da se tako trebaju ponašati u vezi holokausta. :)
ma ne ću, neka činu ča oće.

iako ni usporedivo, oni imaju koristi od holokausta.

Imamo i mi od Vukovara, samo što to nekima izgleda još nije jasno.
kakovu korist imote od vukovara?

And insofar as it is compulsory, it is not educational
aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 18/11/2017, 21:41

društvena stvarnost svojim vizualnim ekstrakcijama upućuje javnost na predodžbu iste da po vertikalnoj osi imamo eksponencijalni progres koji se proteže u zadnjih 150 godina a po vodoravnoj osi umjereni linearni i to unazad nekih 70 godina...

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju DOMOVINU" 
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by vuksadinare 18/11/2017, 21:41

aben wrote:
aben wrote:
aben wrote:
tako i tribo. to je povijest.

tko to vi?
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by orion 18/11/2017, 21:43

michaellcmacha wrote:
također nejasna im je količina vrijednosti u Žrtvi koja je na oltar Domovine položena u i oko Vukovara... 

Samo da se osvrnem na ovo. Nevjerojatno je kako mnogima niti dan danas nakon 2 000 godina kršćanstva nije jasan fenomen, dubina i dometi Žrtve. 
Pa i nije samo kršćanstvo u pitanju nego i primjerice poučne priče i mitovi iz antičkih vremena u međuvremenu prerasli u arhetipove, koji svjedoče o važnosti žrtve junaka koja u konačnici dovodi do okupljanja i napretka zajednice, a te se priče povlače vjerojatno još iz pretpovijesnih vremena, makar o tome naravno nemamo pisanih dokaza zbog same prirode pretpovijesnosti.

je, oduvijek su lokalni junaci i njihove žrtve učvršivali zajednice iz kojih potječu.....
orion
orion

2017-06-06

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:44

mativka wrote:
Danas je znanje jednako diploma, primjer. Čisto ispunjavanje obrazovne norme, jer ako pogledamo unazad 50 godina, koliki je bio postotak obrazovanosti.
..
Svaka prelomnica počiva na ideološkim formama,
pitanje je koja će prevagnuti...

To nema direktne veze sa znanjem, nego stupnjem formalnog obrazovanja i s tim povezanog socijalnog statusa. Znanje itekako može biti i neformalno stečeno, makar prevladava ono formalno.
Koja će prevagnuti nitko ne može dati posve pouzdan odgovor, ali ako je suditi po dosadašnjoj praksi, kontinuitet nelinearne povijesti će biti nastavljen.
No, povijest bilježi zaostajanje čitavih civilizacija zbog odbijanja učenja od drugih i stjecanja novih znanja promatranjem svijeta oko sebe nakon čega je slijedio dug i mukotrpan oporavak.
Primjer Kine koja se tijekom čitavih stoljeća izolirala od svijeta računajući da nema što naučiti od po njima divljaka sa zapada, a probudili su se i shvatili gdje se nalaze valjda tek u Opijumskim ratovima.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 18/11/2017, 21:45

vuksadinare wrote:
aben wrote:
aben wrote:

tko to vi?
reko je mi

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:46

aben wrote:

Homogenizacija zajednice, politička, kulturološka, civilizacijska, socijalna... Samo navodim ono elementarno, ostalo bi trebalo biti svima jasno.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:47

aben wrote:
vuksadinare wrote:
aben wrote:
tko to vi?
reko je mi

Mi Hrvati.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 18/11/2017, 21:48

aben wrote:

Homogenizacija zajednice, politička, kulturološka, civilizacijska, socijalna... Samo navodim ono elementarno, ostalo bi trebalo biti svima jasno.
jo nis zno ni za to elementarno, a kamoli za ostalo.

ok, good luck with that

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by aben 18/11/2017, 21:49

uglovnomu, kolone će biti puno duže kad budu uvodili novi porez, mark my wordz

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 18/11/2017, 21:49

aben wrote:
aben wrote:

jo nis zno ni za to elementarno, a kamoli za ostalo.

ok, good luck with that

Hvala. :) I tebi, također. :)
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 4 of 14 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9 ... 14  Next

Back to top

- Similar topics