Uvezimo radnike s Filipina, vrijedni su i skromni, a radit će i za 500 do 600 eura
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Uvezimo radnike s Filipina, vrijedni su i skromni, a radit će i za 500 do 600 eura
Hrvatski biznismen i bivši ministar, počasni je konzul Filipina i smatra da nam upravo odande može stići pomoć za rješavanje gorućeg problema hrvatskog turizma i ugostiteljstva.
Davor Štern, hrvatski biznismen i bivši ministar smatra da ima načina brzo i kvalitetno riješiti gorući problem hrvatskog turizma i ugostiteljstva, pa i zdravstva, a to je nedostatak nekoliko desetaka tisuća radnika koliko ih sada manjka u tim sektorima gospodarstva.
Došli smo u apsurdnu situaciju da se Hrvati iseljavaju, a nemamo dosta radne snage. Najviše se u ovom trenutku to osjeća u turizmu, građevinskom sektoru i brodogradnji?
Nije to neka novost. Taj problem postoji, samo smo se od njega udaljavali. Mislim da ga vlasti ni danas nisu svjesne. Sjećam se kad sam još bio u Vladi 1995., pojavio se problem manjka zavarivača u Uljaniku u Puli, bilo ih je viška u 3. maju, no nismo mogli dobiti ljude da se presele iz Rijeke u 80 kilometra udaljenu Pulu. Radije su išli raditi u Italiju, a mi smo morali odobriti kvote za Rumunje. To je bilo prije 22 godine, a situacija je svakom godinom postajala još teža. Rupe u ugostiteljstvu smo zatvarali uvozom radne snage, najviše iz BiH, no i oni su sada radije krenuli dalje u EU. Očito se BiH kao rezervoar radne snage isušuje. Od dubrovačkih turističkih i ugostiteljskih poduzetnika već godinama čujem da im manjka kvalitetne kvalificirane radne snage, nadkonobarima i kuharima već nude veliki novac, no tu je glavni problem povoljan smještaj. Naši su ljudi destimulirani kada shvate da bi se trebali gurati njih četiri, pet u jednoj sobi, a za adekvatan smještaj potrošit će pola plaće. Nameće mi se rješenje koje je moguće i ad hoc provesti, a to je uvoz radne snage s Filipina.
Predlažem Filipince po uzoru na mnoge europske države kod kojih je veliki dio radnika u ugostiteljstvu, turizmu i medicinskim djelatnostima, naročito kad su medicinske sestre u pitanju, alimentiran preko Filipinaca. Filipini su zemlja sa 100 milijuna stanovnika, ljudi su skromni, obrazovani, imaju radne navike, govore perfektno engleski i španjolski jezik, a spremni su za relativno mali novac ići na rad u inozemstvo.
Filipinci bi za našu prosječnu plaću, uz riješenu prehranu i smještaj, naravno, vrlo rado došli raditi na Jadran.
Morate znati da oni dolaze isključivo raditi, u pravilu ne troše zarađeni novac, nego ga šalju obiteljima na Filipine.
Radili bi za mjesečnu plaću od 500-600 eura neto. No, mora biti riješen smještaj. Oni ne računaju da bi bili smješteni sami, nego po nekoliko njih. Mi ćemo morati riješiti problem uvozom radne snage, a ne budu li to Filipinci preostaju nam jedino zemlje okruženja, uglavnom BiH i Srbija, odakle već dolazi veliki broj glazbenika na Jadran, te Ukrajina.
http://www.poslovni.hr/hrvatska/uvezimo-radnike-s-filipina-vrijedni-su-i-skromni-a-radit-ce-i-za-500-do-600-eura-330150
Guest- Guest
Re: Uvezimo radnike s Filipina, vrijedni su i skromni, a radit će i za 500 do 600 eura
Hrvatski radnik hoće 800 a da ništa ne radi.
Ugostitelji trebaju marljive radnike za 500 da bi mogli profitabilno poslovati
Ugostitelji trebaju marljive radnike za 500 da bi mogli profitabilno poslovati
Guest- Guest
Re: Uvezimo radnike s Filipina, vrijedni su i skromni, a radit će i za 500 do 600 eura
Saborski zastupnici su fraj prek ljeta a i plaćeni već iz proračuna. Njih 151 nek se prvo angažira pa onda razmišlja o strancima.
Eva_- Posts : 5681
2017-03-21
Morate znati da oni dolaze isključivo raditi, u pravilu ne troše zarađeni novac...
to je dobro što ne troše zarađeni novac, svi znaju da je potrošnja loša za gospodarstvo
Hrvatski radnik bi potrošio ono što zaradi u lokalnim kafićima i domaćim trgovinama što je loše za ekonomiju
od štednje imigranata porasle bi investicije pa bi BDP rastao u dvoznamenkastim iznosima
Guest- Guest
čačić je želio pola miliona ukrajinaca...
hehe potrošnja u hrvatskoj je loša za filipinsko gospodarstvocuddle bitch wrote:Morate znati da oni dolaze isključivo raditi, u pravilu ne troše zarađeni novac...
to je dobro što ne troše zarađeni novac, svi znaju da je potrošnja loša za gospodarstvo
Hrvatski radnik bi potrošio ono što zaradi u lokalnim kafićima i domaćim trgovinama što je loše za ekonomiju
od štednje imigranata porasle bi investicije pa bi BDP rastao u dvoznamenkastim iznosima
Filipinci su previše inteligentni. U Americi su 80% programeri Filipinci.
Ako dođu, mrzit ćemo ih, isko kao i Srbe.
crvenkasti-
2014-04-17
filipinci su glupi ko hrvati. svi oko njih prosperiraju, jedino oni šupak istočne polutke. jedun filipinac, suočen is tun činjenicun, reko je da je rješenje da pobiju sve odrasle filipince, da se prekine mentalitet. očito i oni imaju problijem sa socijalizmon.
uglovnomu, nami tribaju kinezi, a ne filipinci.
uglovnomu, nami tribaju kinezi, a ne filipinci.
2014-04-16
nekako ni ispalo jasno iz posta, hoti sun reći da smo mi šupak zapadne polutke
2014-04-16
aben wrote:nekako ni ispalo jasno iz posta, hoti sun reći da smo mi šupak zapadne polutke
kolega, sve kristalno jasno
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
1 Filipinac vrijedi kao 100 Srba. Tko bi takve mrzio.crvenkasti wrote:Filipinci su previše inteligentni. U Americi su 80% programeri Filipinci.
omni-
2014-04-12
za svakog uvezenog radnika filipinca, 5 političara će platiti životom, 10 policjota bit će smaknuto, 20 uhljeba ubijeno.
Guest- Guest
To se ti dao u neki kao fol terorizam? :D Imas li ti pokrica za takve manevre momcino?Gnječ wrote:za svakog uvezenog radnika filipinca, 5 političara će platiti životom, 10 policjota bit će smaknuto, 20 uhljeba ubijeno.
omni-
2014-04-12
Molimo jednu zgodnu Filipinku za našeg druga Gnječa, da se čovjek smiri već jednom...
omni wrote:To se ti dao u neki kao fol terorizam? :D Imas li ti pokrica za takve manevre momcino?Gnječ wrote:za svakog uvezenog radnika filipinca, 5 političara će platiti životom, 10 policjota bit će smaknuto, 20 uhljeba ubijeno.
imam i više nego ti možeš sanjat. no nebitno meni dobro čak i super dok me rvati ne shvaćaju za ozbiljno. najbolje skrivanje je kad ništa ne skrivaš i svi te smatraju budalom i luđakom. sve je tu javno i opet nitko ne vjeruje a ako vjeruje neka mi dokaže da imam pokrića za takve manevre.
Guest- Guest
Eroo wrote:Molimo jednu zgodnu Filipinku za našeg druga Gnječa, da se čovjek smiri već jednom...
ti si mi na...ček sad ima i vlak pu-lj...
Guest- Guest
Ajd priznaj da si se sad onako posteno zakasljao pred zrcalom.Gnječ wrote:omni wrote:To se ti dao u neki kao fol terorizam? :D Imas li ti pokrica za takve manevre momcino?Gnječ wrote:za svakog uvezenog radnika filipinca, 5 političara će platiti životom, 10 policjota bit će smaknuto, 20 uhljeba ubijeno.
imam i više nego ti možeš sanjat. no nebitno meni dobro čak i super dok me rvati ne shvaćaju za ozbiljno. najbolje skrivanje je kad ništa ne skrivaš i svi te smatraju budalom i luđakom. sve je tu javno i opet nitko ne vjeruje a ako vjeruje neka mi dokaže da imam pokrića za takve manevre.
omni-
2014-04-12
omni wrote:Ajd priznaj da si se sad onako posteno zakasljao pred zrcalom.Gnječ wrote:omni wrote:To se ti dao u neki kao fol terorizam? :D Imas li ti pokrica za takve manevre momcino?Gnječ wrote:za svakog uvezenog radnika filipinca, 5 političara će platiti životom, 10 policjota bit će smaknuto, 20 uhljeba ubijeno.
nisam nisam niti nemam ogledalo u blizini. a koji si ti kurac jebote? drot? uhljeb? mangup? kreten?
Guest- Guest
omni wrote:1 Filipinac vrijedi kao 100 Srba. Tko bi takve mrzio.crvenkasti wrote:Filipinci su previše inteligentni. U Americi su 80% programeri Filipinci.
Pa to ti velim, a mrzimo sve koji vrijede više od nas.
crvenkasti-
2014-04-17
Stara lopina hehe
Brain32-
2014-04-15
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Morat ćemo uvozit radnike iz Irana , Filipina , Nepala ...
» Hotel na Ilidži ne može naći radnike, nude 2 eura po satu za sobarice
» Burger 22 eura, 2 kugle sladoleda 7 eura
» samo u hrvatskoj, za uplatu od 10 eura dobijete 200 eura, još traje akcija...
» faljen isus najveci katolik u rvata ima mjesecna primanja od 800 eura a bivsa mu zena 650 eura
» Hotel na Ilidži ne može naći radnike, nude 2 eura po satu za sobarice
» Burger 22 eura, 2 kugle sladoleda 7 eura
» samo u hrvatskoj, za uplatu od 10 eura dobijete 200 eura, još traje akcija...
» faljen isus najveci katolik u rvata ima mjesecna primanja od 800 eura a bivsa mu zena 650 eura
Page 1 of 4