Trebinjska deklaracija: Ćirilici dati status jedinog službenog pisma u Republici Srpskoj
Page 5 of 5
Page 5 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Trebinjska deklaracija: Ćirilici dati status jedinog službenog pisma u Republici Srpskoj
ja učilo godinu dana u bavarsko, od domicilnih. čim zinem dojče svi me pitaju kaj sam u bavarskoj učil jezikepikur37 wrote:Njemački mi je nakon ruskog bio drugi strani jezik al baš sam se rekli bi infišao u njega.
Pored 4 godine u srednjoj školi učio sam samoinicijativno doma. prema odličnom udžbeniku dr. Antona Šmausa.
Cijelu gramatiku prošao, čitao goticu i u vrhuncu imao sam rječnik od 5000 riječi, auswendig ;)
Čak sam dr. Faustusa čitao na njemačkom....jednom u vlaku od Graza do Beča tad kao 18. godina pričao s nekim austrijancem starijim o knutu hamsunu i njegovoj nacifilnoj epizodi....e vrijeme
No zaboravi se kad ne govoriš...
veber- Posts : 53509
2014-12-30
Re: Trebinjska deklaracija: Ćirilici dati status jedinog službenog pisma u Republici Srpskoj
pizzon wrote:4- osnovna, 4- srednja i 3 na fakultetu
vučićeva direktiva je da ssrbi uče njemački, nema labavo...
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
veber wrote:ja učilo godinu dana u bavarsko, od domicilnih. čim zinem dojče svi me pitaju kaj sam u bavarskoj učil jezikepikur37 wrote:Njemački mi je nakon ruskog bio drugi strani jezik al baš sam se rekli bi infišao u njega.
Pored 4 godine u srednjoj školi učio sam samoinicijativno doma. prema odličnom udžbeniku dr. Antona Šmausa.
Cijelu gramatiku prošao, čitao goticu i u vrhuncu imao sam rječnik od 5000 riječi, auswendig ;)
Čak sam dr. Faustusa čitao na njemačkom....jednom u vlaku od Graza do Beča tad kao 18. godina pričao s nekim austrijancem starijim o knutu hamsunu i njegovoj nacifilnoj epizodi....e vrijeme
No zaboravi se kad ne govoriš...
da si htio nisi mogao bolje :D još povezao gastronomiju i biru ...
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
veber wrote:laupm. mala mi rekla da se ne cerakam kao neki idiotNoor wrote:i armaturu auf di štrom prikapčalveber wrote:kaj bu mešal mort u sibiru?Noor wrote:miha, ok, mi se zafrkavamo, a svele nam je možda kandidat za studentsku razmjenu na relaciji Berlin-Moskva..nek uči, znanja nikad previše.michaellcmacha wrote:
ja sam učio njemački u petom osnovne... dao bih se kladit da znam bolje šprehat od našeg managera koji studieren in deutschland... :))) na ćirilici i to još ruskoj
mit nicht auf, mit drotom prikapčal
mit drotom prikapčal, aber sa štrom verhajcal, vajl in sibir ist groses temperaturminus, jel veršten sad, her veber?
Guest- Guest
ales klar majne libe norka.Noor wrote:veber wrote:laupm. mala mi rekla da se ne cerakam kao neki idiotNoor wrote:i armaturu auf di štrom prikapčalveber wrote:kaj bu mešal mort u sibiru?Noor wrote:
miha, ok, mi se zafrkavamo, a svele nam je možda kandidat za studentsku razmjenu na relaciji Berlin-Moskva..nek uči, znanja nikad previše.
mit nicht auf, mit drotom prikapčal
mit drotom prikapčal, aber sa štrom verhajcal, vajl in sibir ist groses temperaturminus, jel veršten sad, her veber?
ih feršten.
2014-12-30
du calen štrudle mit kirše, ih calen cvo bir.
fur mih.
fur mih.
2014-12-30
tvoji nisu imali nikog drugog da pošalju u školu... jeli a koji si ti fakultet pohađao... nisi valjda i ti ko i svetozar na neki auzmješ išo...pizzon wrote:4- osnovna, 4- srednja i 3 na fakultetu
2015-08-08
jebota znaš da ne pijem ništa... eventualno bih mogao neke friške mutne... al samo dva dec..veber wrote:du calen štrudle mit kirše, ih calen cvo bir.
fur mih.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
alo bolan, nisu svi za mješalicu završili. valja to imati skule, a e.michaellcmacha wrote:tvoji nisu imali nikog drugog da pošalju u školu... jeli a koji si ti fakultet pohađao... nisi valjda i ti ko i svetozar na neki auzmješ išo...pizzon wrote:4- osnovna, 4- srednja i 3 na fakultetu
2014-12-30
bu te svele otpeljal u DVD Bavaria, neš niš moral coltat :Dveber wrote:du calen štrudle mit kirše, ih calen cvo bir.
fur mih.
Guest- Guest
zvao sam norku, di se ti guraš?michaellcmacha wrote:jebota znaš da ne pijem ništa... eventualno bih mogao neke friške mutne... al samo dva dec..veber wrote:du calen štrudle mit kirše, ih calen cvo bir.
fur mih.
platim ti friške, mutne i dva deci da mi se ne motaš oko nogu
2014-12-30
ne pijem bavariu.Noor wrote:bu te svele otpeljal u DVD Bavaria, neš niš moral coltat :Dveber wrote:du calen štrudle mit kirše, ih calen cvo bir.
fur mih.
buš me ti otpeljala na mass ;)
2014-12-30
ma svele, ne ja..ima tajnu lokaciju, ne smije odat koordinate, jer je vlasnik srbin, al leskovačka vešalica i piffo su mu prva liga, pas mu goozicu poharoveber wrote:ne pijem bavariu.Noor wrote:bu te svele otpeljal u DVD Bavaria, neš niš moral coltat :Dveber wrote:du calen štrudle mit kirše, ih calen cvo bir.
fur mih.
buš me ti otpeljala na mass ;)
Guest- Guest
a rujka mu zamorila palac u šoopku
2014-12-30
Razvila se liepo ova priča o ćirilici. Došla je od šupka.
Inače ćirilice u RS skoro da i nema. O tome sam više puta slušao na YT od nekih "predavača" i pokušao to malo istražiti.
Onda sam googlao slike Banjaluke i vidio da se ćirilica uglavnom nalazi samo na službenim natpisima i pločama,a da na izlozima,firmama,oglasima i sl. potpuno dominira latinica.
Istraživao sam još malo i opet došao do teorema o Andrićevoj i Ćopićevoj Bosni. U Ćopićevoj dominira latinica,a u Andrićevoj ćirilica.
U RSK su se ljudi u 90-95 % služili latinicom,ali je ćirilica bila forsirana do iznemoglosti.
Onda sam googlao slike Banjaluke i vidio da se ćirilica uglavnom nalazi samo na službenim natpisima i pločama,a da na izlozima,firmama,oglasima i sl. potpuno dominira latinica.
Istraživao sam još malo i opet došao do teorema o Andrićevoj i Ćopićevoj Bosni. U Ćopićevoj dominira latinica,a u Andrićevoj ćirilica.
U RSK su se ljudi u 90-95 % služili latinicom,ali je ćirilica bila forsirana do iznemoglosti.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
..ne moze krajina iz tebe..priznaj koliko postotaka imas krajiskih gena..jastreb wrote:Inače ćirilice u RS skoro da i nema. O tome sam više puta slušao na YT od nekih "predavača" i pokušao to malo istražiti.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Ako sam nešto pogrešno napisao onda to opovrgni,a ukoliko je sve točno onda reci "Svaka čast!". U protivnom,razguli!!!vuksadinare wrote:..ne moze krajina iz tebe..priznaj koliko postotaka imas krajiskih gena..jastreb wrote:Inače ćirilice u RS skoro da i nema. O tome sam više puta slušao na YT od nekih "predavača" i pokušao to malo istražiti.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
ma je'l imas samo bar dvioje,tri kapi krvi...priznaj..jastreb wrote:Ako sam nešto pogrešno napisao onda to opovrgni,a ukoliko je sve točno onda reci "Svaka čast!". U protivnom,razguli!!!vuksadinare wrote:..ne moze krajina iz tebe..priznaj koliko postotaka imas krajiskih gena..jastreb wrote:Inače ćirilice u RS skoro da i nema. O tome sam više puta slušao na YT od nekih "predavača" i pokušao to malo istražiti.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Page 5 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Ćirilici status glavnog pisma u RS
» KRIZA U REPUBLICI SRPSKOJ
» Malkolm Muharem: Ja sam dao ime Republici Srpskoj
» Propadaju sela u Republici Srpskoj
» Mektić napao usidjelice u republici Srpskoj
» KRIZA U REPUBLICI SRPSKOJ
» Malkolm Muharem: Ja sam dao ime Republici Srpskoj
» Propadaju sela u Republici Srpskoj