Trebinjska deklaracija: Ćirilici dati status jedinog službenog pisma u Republici Srpskoj
Page 3 of 5
Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Trebinjska deklaracija: Ćirilici dati status jedinog službenog pisma u Republici Srpskoj
Cirilica je neprakticna ako netko ide na to da proda knjigu šta više ...latinica bilo ije ili e uvijek ima vecu prođu ....moš prodavati po Sloveniji i po Makedoniji ...i po Becu ...ono jednostavno vece tržište.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Trebinjska deklaracija: Ćirilici dati status jedinog službenog pisma u Republici Srpskoj
Ja bih glagoljicu, ali posve mi je svejedno, možemo konstruirati i neko novo.Noor wrote:tko će to objasniti arapima, azijatima, židovima, rusima, itd?Regoč wrote:Na svjetskoj razini trebamo uzeti jedno pismo, lakše bismo se snalazili.max123 wrote:danasnja civilizacija zasniva na latinskom alfabetu...
i koje bi to pismo bilo? :)
govinda wrote:Ovo je dova koja nosi tvoje ime, Nur (svjetlo)Noor wrote:čuje se u izgovoru svakakvih glasova, nama teško izgovorljivih, ali sve je vježba. no, sve to zajedno stavit u univerzalno pismo je utopija.govinda wrote:au arapskom jeziku postoje tri glasa h, dva glasa z, postoji v i nesto sto bi bilo najblize engleskom w a nemaju samoglasnik o...i nemaju glas p...Noor wrote:da je sprovedivo, već bi svi imali iste abecede. zamisli sve one zvukove i glasove iz poljskog jezika označiti glasovnim znakom, koliko bi toga bilo i iz drugih jezika, da o arapskom ili hebrejskom hračkanju ne govorim, a takvih ili i puno gorih ima koliko želiš.jastreb wrote:
Tako je. Zar to ne bi bilo kudikamo lakše,nego li pisati Bruxelles,Bordeaux, i sl.
Kažem,ovo nije moja ideja,ovo su još davno predlagali neki njemački lingvisti i književnici iz drugih zemalja.
jastrebe, to je prosto neizvedivo :)
Bismillâhir Rahmânir Rahîm. Allâhumma shalli `ala Muhammadin wa âli Muhammad Bismillâhin Nûr, bismillâhi Nûrin nûr, bismillâhi Nûrun ‘alâ nûr, bismillâhil ladzî Huwa Mudabbirul umûr, bismillâhil ladzî khalaqan nûra minan nûr. Alhamdulillâhil ladzî khalaqan nûra minan nûr, wa anzalan nûra ‘alath thûr, fî kitâbin masthûr, fî riqqin mansyûr, bi-qadarin maqdûr, ‘alâ nabiyyin mahbûr. Alhamdulillâhil ladzî Huwa bil-’izzi madzkûr, wa bil-fakhri masyhûr, wa ‘alas sarrâ-i wadh dharrâi masykûr, wa shallallâhu ‘alâ sayyidinâ Muhammadin wa âlihith thâhirîn.
baš zgodno, sad ću si to sve stavit u nick :D
aj prevedi mi to, jel znaš?
Guest- Guest
Netreba ništa , pustiš sve prirodnim tokom i ono pismo il jezik koje je najprakticnije od svih kandidata se probija.Regoč wrote:Ja bih glagoljicu, ali posve mi je svejedno, možemo konstruirati i neko novo.Noor wrote:tko će to objasniti arapima, azijatima, židovima, rusima, itd?Regoč wrote:Na svjetskoj razini trebamo uzeti jedno pismo, lakše bismo se snalazili.max123 wrote:danasnja civilizacija zasniva na latinskom alfabetu...
2014-04-11
Kad su jezici u pitanju tu ti je isto na dijelu zakon ponude i potražnje tj koliko ljudi neki jezik prica il razumije te gdje su tj jel komuniciraš s njima il ceš potencijalno komunicirat ....znaci zakoni ponude i potražnje.
Đabe Rusu forsiranje cirilice kad u Sibiru ni nema ljudi a ispod je miljarda i 300 miljona Kineza.
Đabe Rusu forsiranje cirilice kad u Sibiru ni nema ljudi a ispod je miljarda i 300 miljona Kineza.
2014-04-11
Pišeš bedastoće.RayMabus wrote:Kad su jezici u pitanju tu ti je isto na dijelu zakon ponude i potražnje tj koliko ljudi neki jezik prica il razumije te gdje su tj jel komuniciraš s njima il ceš potencijalno komunicirat ....znaci zakoni ponude i potražnje.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Nepišem , to ti je tako ...moš ti forsirat nešto na silu al ako to ljude nezanima za kuraz ti je.jastreb wrote:Pišeš bedastoće.RayMabus wrote:Kad su jezici u pitanju tu ti je isto na dijelu zakon ponude i potražnje tj koliko ljudi neki jezik prica il razumije te gdje su tj jel komuniciraš s njima il ceš potencijalno komunicirat ....znaci zakoni ponude i potražnje.
2014-04-11
Ne mogu da nadjem prevod, valjda zato sto se ne smatra vjerodostojnom dovom...Noor wrote:govinda wrote:Noor wrote:govinda wrote:a
baš zgodno, sad ću si to sve stavit u nick :D
aj prevedi mi to, jel znaš?
2016-11-17
Sta rus forsira cirilicu? Pisu ljudi svojim pismom na svom jeziku, svasta...RayMabus wrote:Kad su jezici u pitanju tu ti je isto na dijelu zakon ponude i potražnje tj koliko ljudi neki jezik prica il razumije te gdje su tj jel komuniciraš s njima il ceš potencijalno komunicirat ....znaci zakoni ponude i potražnje.
2016-11-17
ljudska vrsta ako zeli prezivjeti morat ce sve da pojednostavi i normira.znaci,jedan jezik,jedan zemaljski narod.sve drugo.nacije,granice,jezici,ovo-ono vode kadtad u sukobe i ratove,i na kraju do totalnog iztrebljenja ljudske vrste.poviest nam je najbolji pokazatelj...
max123- Posts : 2853
2015-10-28
Ima tehnologija ..google translate ....doduše kod papirnatih knjiga nefunkcionira.max123 wrote:ljudska vrsta ako zeli prezivjeti morat ce sve da pojednostavi i normira.znaci,jedan jezik,jedan zemaljski narod.sve drugo.nacije,granice,jezici,ovo-ono vode kadtad u sukobe i ratove,i na kraju do totalnog iztrebljenja ljudske vrste.poviest nam je najbolji pokazatelj...
2014-04-11
Teško je, nije nemoguće. Ali dovoljno je da bude slično, da ne stvara nered. Recimo, Kierkegaard je danski filozof i izgovara se Kjerkegor, no mnogi ga čitaju po njemački Kirkegard. E, barem bi se to izbjeglo, ako bi već bila razlika između š i ś.Noor wrote:sve to zajedno stavit u univerzalno pismo je utopija.
Ne, probije se onaj jezik i ono pismo iza kojega stoji sila. Da je po tvom probil bi se esperanto, a nije.RayMabus wrote:Netreba ništa , pustiš sve prirodnim tokom i ono pismo il jezik koje je najprakticnije od svih kandidata se probija.Regoč wrote:Ja bih glagoljicu, ali posve mi je svejedno, možemo konstruirati i neko novo.Noor wrote:tko će to objasniti arapima, azijatima, židovima, rusima, itd?Regoč wrote:Na svjetskoj razini trebamo uzeti jedno pismo, lakše bismo se snalazili.max123 wrote:danasnja civilizacija zasniva na latinskom alfabetu...
ufffff vrlo nezgodno pismo..patim se sa ruskom ćirilicom..
Guest- Guest
Ja glasam za hrvatski jezik i latinično pismo.max123 wrote:pa imamo vec,engleski i latinicno pismo..Regoč wrote:Na svjetskoj razini trebamo uzeti jedno pismo, lakše bismo se snalazili.max123 wrote:danasnja civilizacija zasniva na latinskom alfabetu...
Kinezi vjerojatno za kineski i svoje znakove....
Najbolje da to riješimo ratovanjem.
Točno. I svi moraju isto misliti i dosta sranja o poticanju različitosti i osobnosti kod ljudi.max123 wrote:ljudska vrsta ako zeli prezivjeti morat ce sve da pojednostavi i normira.znaci,jedan jezik,jedan zemaljski narod.sve drugo.nacije,granice,jezici,ovo-ono vode kadtad u sukobe i ratove,i na kraju do totalnog iztrebljenja ljudske vrste.poviest nam je najbolji pokazatelj...
Sve različite treba indoktrinirati ako je moguće ako ne pobit.
jel na faksu.... :))))))))))pismejker wrote:ufffff vrlo nezgodno pismo..patim se sa ruskom ćirilicom..
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
michaellcmacha wrote:jel na faksu.... :))))))))))pismejker wrote:ufffff vrlo nezgodno pismo..patim se sa ruskom ćirilicom..
dobro, to je fakultativno
Guest- Guest
ne znam moguće se pati sa tepanjem na ćirilici... ruskoj jel... :)Noor wrote:michaellcmacha wrote:jel na faksu.... :))))))))))pismejker wrote:ufffff vrlo nezgodno pismo..patim se sa ruskom ćirilicom..
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
to kod nas lepo funkcionise, drzavne institucije pisu cirilicom,
a gradjani po sopstvenom izboru. ekavica se podrazumeva,
osim po zakonu gde je to dopusteno. u kontri, ne lomimo table
i ne padamo u nesvest ako neko progovori jekavicu ili ijekavicu.
a gradjani po sopstvenom izboru. ekavica se podrazumeva,
osim po zakonu gde je to dopusteno. u kontri, ne lomimo table
i ne padamo u nesvest ako neko progovori jekavicu ili ijekavicu.
Guest- Guest
možda, ili ima kolegij njemački jezik na ruskoj ćirilici, treba to položit :Dmichaellcmacha wrote:ne znam moguće se pati sa tepanjem na ćirilici... ruskoj jel... :)Noor wrote:michaellcmacha wrote:jel na faksu.... :))))))))))pismejker wrote:ufffff vrlo nezgodno pismo..patim se sa ruskom ćirilicom..
Guest- Guest
Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Ćirilici status glavnog pisma u RS
» KRIZA U REPUBLICI SRPSKOJ
» Malkolm Muharem: Ja sam dao ime Republici Srpskoj
» Propadaju sela u Republici Srpskoj
» Mektić napao usidjelice u republici Srpskoj
» KRIZA U REPUBLICI SRPSKOJ
» Malkolm Muharem: Ja sam dao ime Republici Srpskoj
» Propadaju sela u Republici Srpskoj