Trebinjska deklaracija: Ćirilici dati status jedinog službenog pisma u Republici Srpskoj
Page 2 of 5
Page 2 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Trebinjska deklaracija: Ćirilici dati status jedinog službenog pisma u Republici Srpskoj
...Kypau
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Re: Trebinjska deklaracija: Ćirilici dati status jedinog službenog pisma u Republici Srpskoj
Nece ti to bit jer kinezi imaju svoje rusi svoje , indijci svoje , arapi svoje ...al vecinom ljudi pišu latinicu i vecinom to kuže ovi ostali ...jer teško da ce arap ucit kinesk jel.Regoč wrote:Na svjetskoj razini trebamo uzeti jedno pismo, lakše bismo se snalazili.max123 wrote:danasnja civilizacija zasniva na latinskom alfabetu...
Dobro imaš na internetu alat za prijevod ...komplicirano je kad je na papiru a želiš prodavat literaturu.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Latinično pismo i pisanje i čitanje "po Vuku".
Nije to moja ideja. Veću su neki njemački jazikoslovci to predlagali.
Znači za svako slovo jedan glas. Primjerice,ako se Bordo piše Bordo,nije li to logičnije nego Bordeaux???
Tako bismo puno lakše naučili i strane jezike,a i stranci naš.
Nije to moja ideja. Veću su neki njemački jazikoslovci to predlagali.
Znači za svako slovo jedan glas. Primjerice,ako se Bordo piše Bordo,nije li to logičnije nego Bordeaux???
Tako bismo puno lakše naučili i strane jezike,a i stranci naš.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
to znači da bi mnogi u svoje abecede trebali uvrstiti nove glasovne znakove, koje ionako koriste u izgovoru, ali ne i u pismu, kao npr. š,č,đ
Guest- Guest
ima jedan zajeb..naime,bordo, moze imate sasvim drugo znacenje od jednog, bordeaux...jastreb wrote:
max123- Posts : 2853
2015-10-28
Tako je. Zar to ne bi bilo kudikamo lakše,nego li pisati Bruxelles,Bordeaux, i sl.Noor wrote:to znači da bi mnogi u svoje abecede trebali uvrstiti nove glasovne znakove, koje ionako koriste u izgovoru, ali ne i u pismu, kao npr. š,č,đ
Kažem,ovo nije moja ideja,ovo su još davno predlagali neki njemački lingvisti i književnici iz drugih zemalja.
2014-04-22
Kako god okreneš cirilica je za širokuporabu na ovom jugoslavenskom prostoru neprakticna ....pola raje je nezna.
U suštini štampaš neku knjigu a te materijale može citat svak i ako je štampaš na cirilicu suzio si tržište dok ekavica i na latinici ima prođu jer ljude zanima tekst tj napisano a ne ije i e.
U suštini štampaš neku knjigu a te materijale može citat svak i ako je štampaš na cirilicu suzio si tržište dok ekavica i na latinici ima prođu jer ljude zanima tekst tj napisano a ne ije i e.
2014-04-11
Pa koliko takvih riječi imaš kod nas? Luk(oružje,kapula i oblik),pas(životinja,pojas i naraštaj) itd itdmax123 wrote:ima jedan zajeb..naime,bordo, moze imate sasvim drugo znacenje od jednog, bordeaux...jastreb wrote:
2014-04-22
Није баш ћирилица непрактична, један глас једно слово.
2016-11-17
Misliš na srpsku ćirilicu. Kod Rusa je drugač. Oni imaju opet nešto drugačije znakove,od kojih neki označavaju i neke međuglasove,kao i dva ili više glasova.govinda wrote:Није баш ћирилица непрактична, један глас једно слово.
2014-04-22
Neprakticna je. To je jedna recenica a knjigu od sto i više strana nemam volje citat , pa strucni izrazi na cirilici ...odustajem odma.govinda wrote:Није баш ћирилица непрактична, један глас једно слово.
Primjerice evo ti knjiga na srpskom al na latinici , srpski jezik nije zabranjen u Hr u smsilu prodaje knjiga i to al ako je na cirilici slabo ce to tko kupit jer to pismo slabo il nikako zna ,,,,a kad je na latinici a tema ga zanima onda hoce.
2014-04-11
a koji ce mi kurac ruska cirilica? Je li ovi u Trebinju govore o ruskoj cirilici?jastreb wrote:Misliš na srpsku ćirilicu. Kod Rusa je drugač. Oni imaju opet nešto drugačije znakove,od kojih neki označavaju i neke međuglasove,kao i dva ili više glasova.govinda wrote:Није баш ћирилица непрактична, један глас једно слово.
2016-11-17
to nema veze sa cirlicom kao pismom nego sa tvojom navikom da citas latinicu ili sa tvojim poznavanjem cirilice....ja nemam problema da citam na oba pisma....i ne primijetim nekad razliku..RayMabus wrote:Neprakticna je. To je jedna recenica a knjigu od sto i više strana nemam volje citat , pa strucni izrazi na cirilici ...odustajem odma.govinda wrote:Није баш ћирилица непрактична, један глас једно слово.
Primjerice evo ti knjiga na srpskom al na latinici , srpski jezik nije zabranjen u Hr u smsilu prodaje knjiga i to al ako je na cirilici slabo ce to tko kupit jer to pismo slabo il nikako zna ,,,,a kad je na latinici a tema ga zanima onda hoce.
2016-11-17
da je sprovedivo, već bi svi imali iste abecede. zamisli sve one zvukove i glasove iz poljskog jezika označiti glasovnim znakom, koliko bi toga bilo i iz drugih jezika, da o arapskom ili hebrejskom hračkanju ne govorim, a takvih ili i puno gorih ima koliko želiš.jastreb wrote:Tako je. Zar to ne bi bilo kudikamo lakše,nego li pisati Bruxelles,Bordeaux, i sl.Noor wrote:to znači da bi mnogi u svoje abecede trebali uvrstiti nove glasovne znakove, koje ionako koriste u izgovoru, ali ne i u pismu, kao npr. š,č,đ
Kažem,ovo nije moja ideja,ovo su još davno predlagali neki njemački lingvisti i književnici iz drugih zemalja.
jastrebe, to je prosto neizvedivo :)
Guest- Guest
Jbga ja imam a nemam namjeru ucit pismo da bi sad procitao nešto.govinda wrote:to nema veze sa cirlicom kao pismom nego sa tvojom navikom da citas latinicu ili sa tvojim poznavanjem cirilice....ja nemam problema da citam na oba pisma....i ne primijetim nekad razliku..RayMabus wrote:Neprakticna je. To je jedna recenica a knjigu od sto i više strana nemam volje citat , pa strucni izrazi na cirilici ...odustajem odma.govinda wrote:Није баш ћирилица непрактична, један глас једно слово.
2014-04-11
a
u arapskom jeziku postoje tri glasa h, dva glasa z, postoji v i nesto sto bi bilo najblize engleskom w a nemaju samoglasnik o...i nemaju glas p...Noor wrote:da je sprovedivo, već bi svi imali iste abecede. zamisli sve one zvukove i glasove iz poljskog jezika označiti glasovnim znakom, koliko bi toga bilo i iz drugih jezika, da o arapskom ili hebrejskom hračkanju ne govorim, a takvih ili i puno gorih ima koliko želiš.jastreb wrote:Tako je. Zar to ne bi bilo kudikamo lakše,nego li pisati Bruxelles,Bordeaux, i sl.Noor wrote:to znači da bi mnogi u svoje abecede trebali uvrstiti nove glasovne znakove, koje ionako koriste u izgovoru, ali ne i u pismu, kao npr. š,č,đ
2016-11-17
Ja sam hrpu dektetivskih i kaubojskih pisanih romana pročitao na onom srpskohrvatskome ....romani iz eks juge .....zato i nemam problem s citanjem tog srpskog na latinici.
2014-04-11
čuje se u izgovoru svakakvih glasova, nama teško izgovorljivih, ali sve je vježba. no, sve to zajedno stavit u univerzalno pismo je utopija.govinda wrote:au arapskom jeziku postoje tri glasa h, dva glasa z, postoji v i nesto sto bi bilo najblize engleskom w a nemaju samoglasnik o...i nemaju glas p...Noor wrote:da je sprovedivo, već bi svi imali iste abecede. zamisli sve one zvukove i glasove iz poljskog jezika označiti glasovnim znakom, koliko bi toga bilo i iz drugih jezika, da o arapskom ili hebrejskom hračkanju ne govorim, a takvih ili i puno gorih ima koliko želiš.jastreb wrote:Tako je. Zar to ne bi bilo kudikamo lakše,nego li pisati Bruxelles,Bordeaux, i sl.Noor wrote:to znači da bi mnogi u svoje abecede trebali uvrstiti nove glasovne znakove, koje ionako koriste u izgovoru, ali ne i u pismu, kao npr. š,č,đ
Guest- Guest
pa jeste, pogotovo recimo sto arapski nema slova za samoglasnike..mada postoji i arapski na latinici...Noor wrote:čuje se u izgovoru svakakvih glasova, nama teško izgovorljivih, ali sve je vježba. no, sve to zajedno stavit u univerzalno pismo je utopija.govinda wrote:au arapskom jeziku postoje tri glasa h, dva glasa z, postoji v i nesto sto bi bilo najblize engleskom w a nemaju samoglasnik o...i nemaju glas p...Noor wrote:da je sprovedivo, već bi svi imali iste abecede. zamisli sve one zvukove i glasove iz poljskog jezika označiti glasovnim znakom, koliko bi toga bilo i iz drugih jezika, da o arapskom ili hebrejskom hračkanju ne govorim, a takvih ili i puno gorih ima koliko želiš.jastreb wrote:Tako je. Zar to ne bi bilo kudikamo lakše,nego li pisati Bruxelles,Bordeaux, i sl.Noor wrote:to znači da bi mnogi u svoje abecede trebali uvrstiti nove glasovne znakove, koje ionako koriste u izgovoru, ali ne i u pismu, kao npr. š,č,đ
2016-11-17
Ovo je dova koja nosi tvoje ime, Nur (svjetlo)Noor wrote:čuje se u izgovoru svakakvih glasova, nama teško izgovorljivih, ali sve je vježba. no, sve to zajedno stavit u univerzalno pismo je utopija.govinda wrote:au arapskom jeziku postoje tri glasa h, dva glasa z, postoji v i nesto sto bi bilo najblize engleskom w a nemaju samoglasnik o...i nemaju glas p...Noor wrote:da je sprovedivo, već bi svi imali iste abecede. zamisli sve one zvukove i glasove iz poljskog jezika označiti glasovnim znakom, koliko bi toga bilo i iz drugih jezika, da o arapskom ili hebrejskom hračkanju ne govorim, a takvih ili i puno gorih ima koliko želiš.jastreb wrote:Tako je. Zar to ne bi bilo kudikamo lakše,nego li pisati Bruxelles,Bordeaux, i sl.Noor wrote:to znači da bi mnogi u svoje abecede trebali uvrstiti nove glasovne znakove, koje ionako koriste u izgovoru, ali ne i u pismu, kao npr. š,č,đ
Bismillâhir Rahmânir Rahîm. Allâhumma shalli `ala Muhammadin wa âli Muhammad Bismillâhin Nûr, bismillâhi Nûrin nûr, bismillâhi Nûrun ‘alâ nûr, bismillâhil ladzî Huwa Mudabbirul umûr, bismillâhil ladzî khalaqan nûra minan nûr. Alhamdulillâhil ladzî khalaqan nûra minan nûr, wa anzalan nûra ‘alath thûr, fî kitâbin masthûr, fî riqqin mansyûr, bi-qadarin maqdûr, ‘alâ nabiyyin mahbûr. Alhamdulillâhil ladzî Huwa bil-’izzi madzkûr, wa bil-fakhri masyhûr, wa ‘alas sarrâ-i wadh dharrâi masykûr, wa shallallâhu ‘alâ sayyidinâ Muhammadin wa âlihith thâhirîn.
2016-11-17
Cirilica je neprakticna ako netko ide na to da proda knjigu šta više ...latinica bilo ije ili e uvijek ima vecu prođu ....moš prodavati po Sloveniji i po Makedoniji ...i po Becu ...ono jednostavno vece tržište.
2014-04-11
Page 2 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Ćirilici status glavnog pisma u RS
» KRIZA U REPUBLICI SRPSKOJ
» Malkolm Muharem: Ja sam dao ime Republici Srpskoj
» Propadaju sela u Republici Srpskoj
» Mektić napao usidjelice u republici Srpskoj
» KRIZA U REPUBLICI SRPSKOJ
» Malkolm Muharem: Ja sam dao ime Republici Srpskoj
» Propadaju sela u Republici Srpskoj