ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Demografski slom Slavonije i Baranje

Page 8 of 14 Previous  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 14  Next

Go down

Demografski slom Slavonije i Baranje - Page 8 Empty Re: Demografski slom Slavonije i Baranje

Post by Kermit Tue 6 Dec - 15:24

marcellus wrote:
asilovski wrote:
marcellus wrote:
asilovski wrote:
Regoč wrote:E, kako to riešiti, Aso? Odbijam jedinstvenu regiju unapried, da ti bude jasno. A odbit će i Vinkovčani, Požežani, Virovitičani...
Neće imati tko odbiti jer ih neće biti, ali no dok se nešto ne promijeni u Slavoniji i ne pobuni protiv nasilne centralizacije Zagreba koji kao karcinom siše i ubija svo tkivo oko sebe pretvarajući u pustoš neće se ništa postići, a kako će otići još 300000 ljudi ne vidim išta što bi moglo preokrenuti situaciju, naravno zagrepčane ili boli kurac ili im je čak i drago, osim kad je riječ o godišnjici pada Vukovara onda svi idu paliti lampijone i malo hodočastiti ostatak godine ih boli kurac i za Vukovar i ostatak države

Mislim da je centralizacija dobrim dijelom prirodan proces u Hrvatskoj, ljudi jednostavno sele za poslom.

Mislim da je problem Slavonije druge prirode:

a) okrupniti seoska gospodarstva, staviti svu obradivu zemlju u funkciju na bilo koji način - oporezivanjem onih koji ne obrađuju a ne daju u podnajam iz bilo kog razloga, davanjem u trajno vlasništvo nakon 20 godina obrađivanja državne, promoviranjem visokotehnoloških i krupnih gospodarstava na račun manje učinkovitih

b) povezati seljake po njemačkom modelu zadruga (ne komunističkom)

c) navodnjavanje - slavonija nema rješeno navodnjavanje

d) promoviranje uzgoja isplativijih kultura od pšenice koje zahtjevaju više znanja i posla

e) naseljavanjem iz poljske mađarske i sl. EU zemalja onih koji su spremni preuzeti obvezu obrađivanja zemlje, daš im u besplatan zakup ako treba 30-40 hektara za prvih pet godina i zemlju u vlasništvo nakon 20 godina ako su uspješni

Marcele ne mogu sva ministarstva, agencije, zavodi, uredi biti u Zagrebu, ne mogu svi porezi koje se odvuku ići u glavni grad a druge tko jebe

sva ministarstva su uvijek u glavnom gradu, to je u svakoj državi tako, porezi isto tako ne idu u glavni grad već u državnu blagajnu, grad ima svoje račune, a ako baš želite da vlada i sabor budu u osijeku drage volje, Zagreb će manje zaudarat
Mi govorimo o najcentraliziranijoj državi u Europi poslije San Marina gdje aposlutno ništa se ne može ukoliko se ne ode ne koljena lijevom referentu u Zagreb, a ne o malom problemu ili zagađenosti zraka ili odbacivanju seoskog načina života to su babe i žabe, ovdje nestaje sve istočno os zagreba manje više zbog Zagreba i ne ljudi ne žele ići u Zagreb već su primorani zapravo zbog prvo navedenog a to je nevjerojatna centralizacija svega u jednom gradu

Kermit

2014-04-17

Back to top Go down

Demografski slom Slavonije i Baranje - Page 8 Empty Re: Demografski slom Slavonije i Baranje

Post by Guest Tue 6 Dec - 15:30

marcellus wrote:
Gnječ wrote:
epikur37 wrote:Kako god, kaj se triče hrane najbolje je domaće.

Po mogućnosti prva ruka i nemaš problem.

Dućan, napose veći centar za meso, povrće i voće mi je zadnji izbor.

Zna se za što su tržni centri. Za konzerve, deterdžente, toletni papir, pivo i tako to...

to se slažem domaće iz vrtla ili direktno kod proizvođača evo ja imam kokoši tu u vrtlu i poberem jaja direktno od proizvođača bez PDV-a i silnih poreza i salmonele.

vidio ja takvih malih što hrane kokoše u vrtu

a ono u vodi za kokoše više antibiotika nego na farmi

ovi veliki bar znaju kolko treba stavit tih sranja, kod malih gospodarstava nikad ne znaš koliko je seljak diletant s tim

ma ti si budala. moje kokoške piju kišnicu nikad antibiotika nisu vidjele majkomila koji si ti dezinformator i chaosmaker to je za Vrapče.

je sad treba imat i diplomu za antibiotike zvat veterinara jer ako sam daješ anti kurc biotike to je nadrilječništvo tj. nadriveterinarstvo. koji si ti debil nevjerojatno

Last edited by Gnječ on Tue 6 Dec - 15:32; edited 1 time in total
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 6 Dec - 15:31

asilovski wrote:
marcellus wrote:
asilovski wrote:
marcellus wrote:
asilovski wrote:
Neće imati tko odbiti jer ih neće biti, ali no dok se nešto ne promijeni u Slavoniji i ne pobuni protiv nasilne centralizacije Zagreba koji kao karcinom siše i ubija svo tkivo oko sebe pretvarajući u pustoš neće se ništa postići, a kako će otići još 300000 ljudi ne vidim išta što bi moglo preokrenuti situaciju, naravno zagrepčane ili boli kurac ili im je čak i drago, osim kad je riječ o godišnjici pada Vukovara onda svi idu paliti lampijone i malo hodočastiti ostatak godine ih boli kurac i za Vukovar i ostatak države

Mislim da je centralizacija dobrim dijelom prirodan proces u Hrvatskoj, ljudi jednostavno sele za poslom.

a) okrupniti seoska gospodarstva, staviti svu obradivu zemlju u funkciju na bilo koji način - oporezivanjem onih koji ne obrađuju a ne daju u podnajam iz bilo kog razloga, davanjem u trajno vlasništvo nakon 20 godina obrađivanja državne, promoviranjem visokotehnoloških i krupnih gospodarstava na račun manje učinkovitih

d) promoviranje uzgoja isplativijih kultura od pšenice koje zahtjevaju više znanja i posla

e) naseljavanjem iz poljske mađarske i sl. EU zemalja onih koji su spremni preuzeti obvezu obrađivanja zemlje, daš im u besplatan zakup ako treba 30-40 hektara za prvih pet godina i zemlju u vlasništvo nakon 20 godina ako su uspješni

Marcele ne mogu sva ministarstva, agencije, zavodi, uredi biti u Zagrebu, ne mogu svi porezi koje se odvuku ići u glavni grad a druge tko jebe

sva ministarstva su uvijek u glavnom gradu, to je u svakoj državi tako, porezi isto tako ne idu u glavni grad već u državnu blagajnu, grad ima svoje račune, a ako baš želite da vlada i sabor budu u osijeku drage volje, Zagreb će manje zaudarat
Mi govorimo o najcentraliziranijoj državi u Europi poslije San Marina gdje aposlutno ništa se ne može ukoliko se ne ode ne koljena lijevom referentu u Zagreb, a ne o malom problemu ili zagađenosti zraka ili odbacivanju seoskog načina života to su babe i žabe, ovdje nestaje sve istočno os zagreba manje više zbog Zagreba i ne ljudi ne žele ići u Zagreb već su primorani zapravo zbog prvo navedenog a to je nevjerojatna centralizacija svega u jednom gradu

pa čuj u austriji je beč pol države, u mađarskoj budimpešta, stvar je da je slavonija zapuštena a ne da je država centralizirana

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 6 Dec - 15:32

mislim, teško je reć što je u ovom kontekstu "centralizacija", SAD su recimo jebeno decentralizirane ali ne na državnoj razini nego jednostavno korporacije imaju sjedišta u raznim gradovima i gradićima, čak i malim

a u washingtonu dc su samo političari i ništa drugo

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 15:33

marcellus wrote:
asilovski wrote:
marcellus wrote:
asilovski wrote:
marcellus wrote:

pa čuj u austriji je beč pol države, u mađarskoj budimpešta, stvar je da je slavonija zapuštena a ne da je država centralizirana

hehe u Austriji nemaš pedlja kvadratnog zemlje neobrađene. odi malo pa vidi.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 6 Dec - 15:34

dakle decentralizacija nema veze u tom kontekstu s ministarstvima i institucijama, one su gdje jesu, kamo sreće da smeće isele iz zagreba u neko "savezno selo" tipa bonna nekad u njemačkoj ili washingtona koji je mali i bezveze grad

radi se o tome da svaka jebena banka, osiguravajuće društvo, informatička tvrtka, čak i prijevoznička veća, ima sjedište u zg

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 15:35

marcellus wrote:mislim, teško je reć što je u ovom kontekstu "centralizacija", SAD su recimo jebeno decentralizirane ali ne na državnoj razini nego jednostavno korporacije imaju sjedišta u raznim gradovima i gradićima, čak i malim

a u washingtonu dc  su samo političari i ništa drugo

RH-NDH je centralizirana nasilno jer da nije centralizirana raspala bi se odavno. vidiš da kad je Istra u pitanju odmah hrvati dobiju osip po spolnim organima.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Eroo Tue 6 Dec - 15:35

Gnječ wrote:
Eroo wrote:Gnječ je očigledno negdje u dnu duše zaljubljen u Hrvate i Hrvatsku.
Treba mu samo malo da postane Hrvat, nešto slično kao Crvenkasti.
Na kraju će završiti u HOS-u. :D

nemam ja ništa i nikad nisam imao ništa protiv normalnih hrvata ali protiv ustaša i svakojakog hrvatskog ološa i lupeža itekako imam a taj hrvatski korov i ološ je očito postao mainstream.

1. FAZA... jocolor
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by michaellcmacha Tue 6 Dec - 15:36

Gnječ wrote:

nemam ja ništa i nikad nisam imao ništa protiv normalnih hrvata ali protiv ustaša i svakojakog hrvatskog ološa i lupeža itekako imam a taj hrvatski korov i ološ je očito postao mainstream.
jbg kad su za tebe normalni hrvati hrvoje klasić, dragan markovina i tvrtko jakovina.... a njih normalni hrvati uopće ne smatraju hrvatima.... tu ti je zajeb....

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju DOMOVINU" 
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 6 Dec - 15:36

Gnječ wrote:

hehe u Austriji nemaš pedlja kvadratnog zemlje neobrađene. odi malo pa vidi.

nemaš ni u irskoj, engleskoj, francuskoj, kad se voziš kroz te zemlje ili letiš avionom iznad sve lijepo polja, stoka, ograđeno, parcele

iznad hrvatske avionom kad letiš sve šuma šikara i divljina, ono afrika

s 10 000 metara točno vidiš gdje si

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 6 Dec - 15:37

Gnječ wrote:
marcellus wrote:mislim, teško je reć što je u ovom kontekstu "centralizacija", SAD su recimo jebeno decentralizirane ali ne na državnoj razini nego jednostavno korporacije imaju sjedišta u raznim gradovima i gradićima, čak i malim

RH-NDH je centralizirana nasilno jer da nije centralizirana raspala bi se odavno. vidiš da kad je Istra u pitanju odmah hrvati dobiju osip po spolnim organima.

ma ako ćete u italiju putujte... kog boli kurac

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 15:37

Eroo wrote:
Gnječ wrote:

1. FAZA... jocolor

pa ta 1. faza traje oduvijek ista ta 1. faza važi i za srbe i sve ostale osim hercegovaca i šiptara.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by michaellcmacha Tue 6 Dec - 15:41

marcellus wrote:
Gnječ wrote:

šta da ponesu sa sobom... opanke... :))
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by Eroo Tue 6 Dec - 15:42

Gnječ wrote:
Eroo wrote:
Gnječ wrote:

1. FAZA... jocolor

pa ta 1. faza traje oduvijek ista ta 1. faza važi i za srbe i sve ostale osim hercegovaca i šiptara.

Jadno, jadno...s 3 faze ste spali na jednu.Još malo pa će te glumit uzemljenje. king
.
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 15:43

michaellcmacha wrote:
marcellus wrote:
Gnječ wrote:

šta da ponesu sa sobom... opanke... :))

vi ste hrvati došli u opancima u Istru to će ti svatko reć tko je iz Istre da je proklet vlak koji vas je u Istru dopeljao.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 15:47

michaellcmacha wrote:
Gnječ wrote:

jbg kad su za tebe normalni hrvati hrvoje klasić, dragan markovina i tvrtko jakovina.... a njih normalni hrvati uopće ne smatraju hrvatima.... tu ti je zajeb....

pa ti svakako i u svakom pogledu nisi normalan ja o takvima poput tebe pričam. ti si običan ruralni siledžija sa kraja života sad se tu kočoperiš ko tetrijeb jer si pobio neznam koliko srba. i sad si ti veliki hrvatina sa kraja života i margine ruralnih taraba.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 15:50

"TEHNOLOŠKA voda crpi se u količinama većim nego što je propisano ugovorom jer završava u raznim bezalkoholnim napicima kao sirovina, a originalno je trebala služiti pranju pogona i boca”, naglasio je danas Tomislav Tomašević s Instituta za političku ekologiju predstavljajući Analize hrvatskog sustava koncesija za crpljenje vode radi flaširanja i prodaje na tržištu.

Analiza je pokazala da tehnološka voda koja se koristi u pogonima za funkcije kao što je primjerice pranje strojeva, dolazi iz istih izvora kao i ona za proizvodnju bezalkoholnih napitaka i flaširan vode za piće.

S druge strane, koncesijska naknada za korištenje vode za prodaju iznosi 30 kuna po metru kubičnom, dok je tehnološka značajno jeftinija, pa je malo jasnije kako se Todorićeva Jamnica po prihodima nalazi tako visoko - iznad 40-tog mjesta među svim hrvatskim tvrtkama, a po dobiti čak na devetom mjestu u Hrvatskoj.

U proračun otišlo 12,9 milijuna kuna

Naime, po hrvatskim zakonima cijena za tehnološku vodu 187 je puta manja od cijene vode za prodaju!? Ovdje se postavlja i pitanje, varaju li nas etikete na bocama vode. No, krenimo redom.

Prema Zakonu o vodama, vode su "opće dobro i imaju osobitu zaštitu Republike Hrvatske", a njihova eksploatacija uređena je "Uredbama o uvjetima davanja koncesija za gospodarsko korištenje voda". Koncesije se daju na rok do 30 godina, a koncesijska naknada iznosi 30 kuna po metru kubičnom zahvaćene vode.

Prema podacima iz 2015. godine izdano je 29 koncesija, a crpljeno je malo više od 455 tisuća kubičnih metara vode od čega je u proračun otišlo 12,9 milijuna kuna.

Proizvedeno je 374 milijuna litara flaširane vode od čega je 193 milijuna litara prirodne mineralne vode, a 181 milijuna litara prirodne izvorske vode.

Prema podacima daleko najveći proizvođač flaširane vode u Hrvatskoj je Jamnica d.d. koja djeluje u sklopu koncerna Agrokor Ivice Todorića s 314 tisuća metara kubičnih vode.

Kako je objasnio Tomašević Todorićeva Jamnica d.d. upravo s vodom ima najveću dobit. Naime, na poslu s flaširanom vodom dobit Jamnice je 103 milijuna kuna, što je više od 2/3 ukupne dobiti tvrtke.

Naime, u 2015. godini operativna dobit Jamnice je iznosila 137 milijuna kuna. Operativna profitna marža je tako za segment vode bila 13,60 posto, a za sokove samo 2,08 posto dok je za vino i trgovačku robu bila 4,12 posto.

"Koliko je unosan posao s vodom vidljivo je i po prihodima najvećih hrvatskih tvrtki. Po ukupnim prihodima Jamnica se nalazi oko četrdesetog mjesta, a po profitabilnosti odnosno dobiti na devetom je mjestu sa 231 milijun kuna", rekao je Tomašević prezentirajući podatke iz Analize.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/istrazivanje-sto-zapravo-pijemo-od-vode-koja-sluzi-za-pranje-pogona-i-boca-rade-se-sokovi/936125.aspx
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 16:00

inače za ekipu koja govori da ZG i Hrvatska nisu centralizirani

Demografski slom Slavonije i Baranje - Page 8 198075

Zagreb (+ zagrebačka županija) imaju oko  minus(-)55milijardi kuna robne razmjene.. 

tolika je razlika ono što zagreb izveze i uveze.. 

sama ta ekonomska logika ti govori da netko drugi mora gradu Zagrebu nadoknaditi -55milijardi kuna minusa na platnoj bilanci.. 

u prijevodu u ZGu se gotovo ne stvara nikakva dodatna vrijednost, nego se u uglavnom troši tuđi rad.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 16:02

Sisačko Moslovačka županija, slika iz 2011,  stvori 4milijarde kuna izvoza, a uveze robe 2milijarde kuna, a spada u najsiromašnije županije u RH.

Grad Zagreb,  ima 75% standarda EU, a imaju -50milijardi kuna razlike
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 16:03

Ova gore slika je bez turizma, dakle od Istre do Dubrovnika, u RH državi se stvori još 60milijardi kuna izvoza od turizma,  praktički da nema ZGa,  i lova ostaje na Jadranu, praktički Jadranska regija bi imala BDP per capita.. na razini.. koga? 

dalo bi se izračunati, ali ono bio bi sigurno najveći od svih istočno europskih zemalja
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Tue 6 Dec - 16:09

mislim normalno je da je glavni grad administracija i birokracija itd, ali razmjeri centralizacije u RH su divlji.. 

dovoljno je gledati omjer populacije glavnog grada i ostatka države.. ZG i bliža okolica ima preko 1milijun ljudi, ostatak države 4milijuna..

25% populacije oko glavnog grada.. 
inače jedino je gora grčka, glavni grad Atena ima 4milijuna ljudi a ostatak države koji je veličine engleske ima sve skupa 11milijuna ljudi.. dakle u Grčkoj nekih 35% stanovnika živi u glavnom gradu, i  govori se da je Grčka prva najcentraliziranija država EU, a Hrvatska druga..

isto vremeno Grčka je prva ekonomski sjebana zemlja EU a Hrvatska druga.. itd..
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 8 of 14 Previous  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 14  Next

Back to top

- Similar topics