UMRO FIDEL KASTRO
Page 23 of 32
Page 23 of 32 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 27 ... 32
Re: UMRO FIDEL KASTRO
ma gluposti pa niti jedna yu željezara nije radila s plusom, a samo su rijetke svjetske koje u radile s plusom, tj na pozitivnoj nuli.... poznata je činjenica da je čak i ruhrska oblast morala porastavljat čeličanske komplekse jer su generirali strahovite gubitke.....abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
dobro, u pravu ste, sve su bili gubitasi a sada su u Hrvatskoj sve uspjesne firme jedan do druge, divovi na svjetskom trzistu. Slazhem se, ne treba industrija.abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
2016-11-17
aha, i preselili ih u Kinu..zanimljivo, samo kineske celicane ne proizvode gubitke? A nisu mozda rastavili zeljezare zbog eko zakona koje su Zeleni progurali u Njemackoj? I na mjestu tih zeljezara i celicana otvorili tehnoloske centre i pogone koji se i dalje bave metalnom industrijom, samo je sada celik iz Kine?michaellcmacha wrote:ma gluposti pa niti jedna yu željezara nije radila s plusom, a samo su rijetke svjetske koje u radile s plusom, tj na pozitivnoj nuli.... poznata je činjenica da je čak i ruhrska oblast morala porastavljat čeličanske komplekse jer su generirali strahovite gubitke.....abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
govinda- Posts : 8930
2016-11-17
Zato sada imaju Trumpa koji govori o vracanju pogona iz inostranstva nazad u USA...marcellus wrote:govinda wrote:Nijemci su napravili najvece tri jahte na svijetu, toliko o zatvaranju svih skverova...volis ti prrtljat a da ne provjeris prvo podatke...a Amerikancima razarace i nosace aviona valjda prave Koreanci?marcellus wrote:a gubici sigurno ne vode u budućnost. Ameri i Briti i Švabe nisu zatvorili sve svoje škverove jer su glupi, nego jer znaju da na tome ne mogu zaraditi.
Blohm i Voss, da
a kad su nijemci zadnji put sagradili tanker, brod za kontejnere, tako nešto? Da ti ja kažem? Šezdeset i neke
Znaš kad je u Americi proizveden zadnji frižider, TV uređaj? Sedamdeset i neke.
govinda- Posts : 8930
2016-11-17
marcellus wrote:govinda wrote:marcellus wrote:Znaš kad je u Americi proizveden zadnji frižider, TV uređaj? Sedamdeset i neke.
Amerkanci to mogu jer bolje zarađuju na trgovini naftom i financijskim malverzacijama. U usporedbi s tim, ništa se ne isplati. Takav sistem prirodno dovodi do deindustrijalizacije.
Tako smo i mi trebali nakon što smo postali samostalni.
Petrokuna, a ne kuna.
crvenkasti-
2014-04-17
koreanci su dolazili u hrvatska brodogradilišta ućiti se kako se rade brodovi. danas ne izvozimo brodove i ne proizvodimo gubitke, a svaki brod, bilo gdje da se proivede proizvodi gubitak, pitanje je samo koliko je domaćeg proizvoda ugrađeno u taj brod, da se vidi jel se isplati ili ne....marcellus wrote:govinda wrote:Koliki je hrvatski izvoz bio u osamdesetim? Znas da je Hrvatska, tada u sklopu SFRJ naravno, bila cetvrta u svijetu po brodogradnji? U tim godinama kad se nista nije radilo...da, podizale su se zeljezare tamo gdje ih nije ni trebalo bitim, ono svaka republika po jedu zeljezaru, komunisticka glupost, dovoljna je bila Zenica za cijelu drzavu..a ina takvih orimejra i kod mene, uljara prije rata zaposlajvala preko hiljadu ljudi, privatizovana, sada 300 ljudi proizvidi dva puta vise nego prije rata..doduse, ubacena je kompletno nova tehnologija..a to sto je moj jaran do podne ispusio pola kutije cigara hodajuci po pogonu a danas ima 10 minuta pus pauze na poslu, to je vec neka druga prica..medjutim, i tada je bilo, barem kod mene, znalo se koje su firme dobre i u kojima se radi a koje su bas ono socijala..jbg, eto u mom gradu se proizvodili akumulatori za VW, Varta i ostali nisu mogli ni da prismrde tim akumulatorima..michaellcmacha wrote:
ponovit ću hrvatska danas po općoj percepciji nema radnika u industriji, a hrvatska industrija izvozi industrijskih roba u vrijednosti od 10 milijardi eura.... ja dolazim iz grada koji je nekada imao 33000 radnika ali ako bi im se postavilo pitanje što su oni to radili a oni bili iskreni, odgovor bi bio da kurca oni pojma nemaju ni što su radili ni koja je bila svrha tog rada.... izvoz i zarada nisu bili... jebiga to sam pojasnio sa željezarom i sa proizvodnjom legiranog čelika koji je realna roba iz željezare.... 35 godina 6 željezarskih sustava i 150 tona legiranog čelika zadovoljavajuće kvalitete, talijan došao u sisak u čeličanu koja se raspadala, posložio pogon i za 3 godine u tom kinu od pogona ispekao 120 tisuća tona legiranog čelika... znači ne u 6 pogona čeličanske proizvodnje nego u jednom i taj je bio u kurcu... dok on nije došao.....
Hrvatski izvoz je 1979. bio 259 dolara po stanovniku, jedno deset puta manji nego italije i austrije, duplo manji nego grčke.
izvoz nije pokrivao niti 50% uvoza, i to legalnog.
jugoslavija je bila 4 u svijetu po brodogradnji osamdesetih samo zato jer su svi drugi prestali graditi brodove jer je uz konkurenciju japana i koreje postalo neisplativo.
po svakom izvezenom brodu smo gubili nekoliko milijuna dolara, često i nekoliko deseataka milijuna (amorela i izabela su bile ponos jugobrodogradnje i isporučene su uz veliku medijsku pompu - i gubitak od cca 10 milijuna dolara po svakom, što novine nikad nisu javile...)
danas ne gradimo brodove s gubicima nego izvozimo banane s dobitkom...
To nitko nije rekao ali nemojmo uljepsavati sto je bilo. Da je bilo tako bajno, ne bi se u krvi raspalo. Bilo kako bilo ali zenicka zeljezara radi, kupili je Indijci. Popricaj sa ljudima koji rade tamo, sa ekolozima i sl. Katastrofa. Mrtvih i ozljedjenih koliko hoces. Vise nego za vrijeme elktrifikacije. Bilo kako bilo, radi se, proizvodi i zenicani presretni. I svakog prvog, oppppaaa 100 mara u dzep.govinda wrote:dobro, u pravu ste, sve su bili gubitasi a sada su u Hrvatskoj sve uspjesne firme jedan do druge, divovi na svjetskom trzistu. Slazhem se, ne treba industrija.abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
2014-04-14
ne lupetaj, itekako se rade. friđevi, šrednjaci, saugeri i sl..marcellus wrote:Znaš kad je u Americi proizveden zadnji frižider, TV uređaj? Sedamdeset i neke.
2014-12-30
u principu da, gubitaši su bili većinom.... pogledaj malo kako je u to doba funkcionirala poljska koja je imala "brutalnu" crnu metalurgiju i rudarstvo.... to je bila doslovno katstrofa za državu ja sam bio u poljskoj 1989. godine kad je kod nas već bio kuršlus.... plaća profesora u srednjoj školi je bila 70 000 zlota a za 100 maraka si mogao dobiti 570 000 zlota.... oni doslovno nisu imali ništa u mesnicama osim slika.... ja sam to imao prilike svojim očima vidjeti a ono što su po trgovinama i imali je bilo blago rečeno nejestivo.... ali eto i oni su tada izvozili srebro (jer su imali neke rudokope i njih su eksploatirali do besvijesti) i krzno.... sve drugo je bilo teški šrot.... ja kupio starom neke gedore... jbte a one željezne... s njima si mogo jedino plastične matice pritezat.... ;) eto ti industrije... jebo te industrija....govinda wrote:dobro, u pravu ste, sve su bili gubitasi a sada su u Hrvatskoj sve uspjesne firme jedan do druge, divovi na svjetskom trzistu. Slazhem se, ne treba industrija.abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
2015-08-08
Kolega, mati i jeni su bili u Poljskoj 1975-te. Ono sto su pricali i slike koje su donijeli je bilo uzas. Ostali su bukvalno gladni. Ja bio u Poljskoj i to u Gdansk-u prosli mjesec. Poljska je sada zapad teski za DNRH. Da, nema vise ni B od brodogradilista. Samo zracna luka koja se zove po Lech Walesa-i.michaellcmacha wrote:u principu da, gubitaši su bili većinom.... pogledaj malo kako je u to doba funkcionirala poljska koja je imala "brutalnu" crnu metalurgiju i rudarstvo.... to je bila doslovno katstrofa za državu ja sam bio u poljskoj 1989. godine kad je kod nas već bio kuršlus.... plaća profesora u srednjoj školi je bila 70 000 zlota a za 100 maraka si mogao dobiti 570 000 zlota.... oni doslovno nisu imali ništa u mesnicama osim slika.... ja sam to imao prilike svojim očima vidjeti a ono što su po trgovinama i imali je bilo blago rečeno nejestivo.... ali eto i oni su tada izvozili srebro (jer su imali neke rudokope i njih su eksploatirali do besvijesti) i krzno.... sve drugo je bilo teški šrot.... ja kupio starom neke gedore... jbte a one željezne... s njima si mogo jedino plastične matice pritezat.... ;) eto ti industrije... jebo te industrija....govinda wrote:dobro, u pravu ste, sve su bili gubitasi a sada su u Hrvatskoj sve uspjesne firme jedan do druge, divovi na svjetskom trzistu. Slazhem se, ne treba industrija.abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
2014-04-14
Da, radi, jeste, bilo je nesreca, vlast uopste ne reagira na to, cak je i sindikatu zabranjeno djelovanje. Znam, bababa smo drzava, gora i od Indije.abraham wrote:To nitko nije rekao ali nemojmo uljepsavati sto je bilo. Da je bilo tako bajno, ne bi se u krvi raspalo. Bilo kako bilo ali zenicka zeljezara radi, kupili je Indijci. Popricaj sa ljudima koji rade tamo, sa ekolozima i sl. Katastrofa. Mrtvih i ozljedjenih koliko hoces. Vise nego za vrijeme elktrifikacije. Bilo kako bilo, radi se, proizvodi i zenicani presretni. I svakog prvog, oppppaaa 100 mara u dzep.govinda wrote:dobro, u pravu ste, sve su bili gubitasi a sada su u Hrvatskoj sve uspjesne firme jedan do druge, divovi na svjetskom trzistu. Slazhem se, ne treba industrija.abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
2016-11-17
mutava baštarda wrote:koreanci su dolazili u hrvatska brodogradilišta ućiti se kako se rade brodovi. danas ne izvozimo brodove i ne proizvodimo gubitke, a svaki brod, bilo gdje da se proivede proizvodi gubitak, pitanje je samo koliko je domaćeg proizvoda ugrađeno u taj brod, da se vidi jel se isplati ili ne....marcellus wrote:govinda wrote:Koliki je hrvatski izvoz bio u osamdesetim? Znas da je Hrvatska, tada u sklopu SFRJ naravno, bila cetvrta u svijetu po brodogradnji? U tim godinama kad se nista nije radilo...da, podizale su se zeljezare tamo gdje ih nije ni trebalo bitim, ono svaka republika po jedu zeljezaru, komunisticka glupost, dovoljna je bila Zenica za cijelu drzavu..a ina takvih orimejra i kod mene, uljara prije rata zaposlajvala preko hiljadu ljudi, privatizovana, sada 300 ljudi proizvidi dva puta vise nego prije rata..doduse, ubacena je kompletno nova tehnologija..a to sto je moj jaran do podne ispusio pola kutije cigara hodajuci po pogonu a danas ima 10 minuta pus pauze na poslu, to je vec neka druga prica..medjutim, i tada je bilo, barem kod mene, znalo se koje su firme dobre i u kojima se radi a koje su bas ono socijala..jbg, eto u mom gradu se proizvodili akumulatori za VW, Varta i ostali nisu mogli ni da prismrde tim akumulatorima..michaellcmacha wrote:
ponovit ću hrvatska danas po općoj percepciji nema radnika u industriji, a hrvatska industrija izvozi industrijskih roba u vrijednosti od 10 milijardi eura.... ja dolazim iz grada koji je nekada imao 33000 radnika ali ako bi im se postavilo pitanje što su oni to radili a oni bili iskreni, odgovor bi bio da kurca oni pojma nemaju ni što su radili ni koja je bila svrha tog rada.... izvoz i zarada nisu bili... jebiga to sam pojasnio sa željezarom i sa proizvodnjom legiranog čelika koji je realna roba iz željezare.... 35 godina 6 željezarskih sustava i 150 tona legiranog čelika zadovoljavajuće kvalitete, talijan došao u sisak u čeličanu koja se raspadala, posložio pogon i za 3 godine u tom kinu od pogona ispekao 120 tisuća tona legiranog čelika... znači ne u 6 pogona čeličanske proizvodnje nego u jednom i taj je bio u kurcu... dok on nije došao.....
Hrvatski izvoz je 1979. bio 259 dolara po stanovniku, jedno deset puta manji nego italije i austrije, duplo manji nego grčke.
jugoslavija je bila 4 u svijetu po brodogradnji osamdesetih samo zato jer su svi drugi prestali graditi brodove jer je uz konkurenciju japana i koreje postalo neisplativo.
po svakom izvezenom brodu smo gubili nekoliko milijuna dolara, često i nekoliko deseataka milijuna (amorela i izabela su bile ponos jugobrodogradnje i isporučene su uz veliku medijsku pompu - i gubitak od cca 10 milijuna dolara po svakom, što novine nikad nisu javile...)
danas ne gradimo brodove s gubicima nego izvozimo banane s dobitkom...
Kako nema brodogradnje? Evo brodogradilište Uljanik proizvodi brodove non stop. jednog porinu drugome je već kobilica na navozu.
http://www.uljanik.hr/index.php/en/
Last edited by Gnječ on 27/11/2016, 16:30; edited 1 time in total
Guest- Guest
Sutite kolega, radi se, ljudi imaju gdje otici ujutro, lova kapa, procvat zenickog kantona je samo pitanje dana. Mozda ako povjesaju Titove slike po uredima i na ulazu??? Vrag bi ga znao.govinda wrote:Da, radi, jeste, bilo je nesreca, vlast uopste ne reagira na to, cak je i sindikatu zabranjeno djelovanje. Znam, bababa smo drzava, gora i od Indije.abraham wrote:To nitko nije rekao ali nemojmo uljepsavati sto je bilo. Da je bilo tako bajno, ne bi se u krvi raspalo. Bilo kako bilo ali zenicka zeljezara radi, kupili je Indijci. Popricaj sa ljudima koji rade tamo, sa ekolozima i sl. Katastrofa. Mrtvih i ozljedjenih koliko hoces. Vise nego za vrijeme elktrifikacije. Bilo kako bilo, radi se, proizvodi i zenicani presretni. I svakog prvog, oppppaaa 100 mara u dzep.govinda wrote:dobro, u pravu ste, sve su bili gubitasi a sada su u Hrvatskoj sve uspjesne firme jedan do druge, divovi na svjetskom trzistu. Slazhem se, ne treba industrija.abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
2014-04-14
govinda wrote:aha, i preselili ih u Kinu..zanimljivo, samo kineske celicane ne proizvode gubitke? A nisu mozda rastavili zeljezare zbog eko zakona koje su Zeleni progurali u Njemackoj? I na mjestu tih zeljezara i celicana otvorili tehnoloske centre i pogone koji se i dalje bave metalnom industrijom, samo je sada celik iz Kine?michaellcmacha wrote:ma gluposti pa niti jedna yu željezara nije radila s plusom, a samo su rijetke svjetske koje u radile s plusom, tj na pozitivnoj nuli.... poznata je činjenica da je čak i ruhrska oblast morala porastavljat čeličanske komplekse jer su generirali strahovite gubitke.....abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
kineske čeličane ne proizvode gubitke jer je sirovina tamo jeftina... jer rudari tamo kopaju za manje love nego u njemačkoj
i rad je jeftin
ti u hrvatskoj ni u njemačkoj ne možeš proizvest tonu čelika standardne kvalitete ni blizu cijene za koju to rade kinezi.
specijalni legirani čelici su drugo, visokotehnološki čelici, i takve stvari, jer tu kinezi još uvijek nisu skroz doma
specijalni legirani čelici su drugo, visokotehnološki čelici, i takve stvari, jer tu kinezi još uvijek nisu skroz doma
Energija subvencionirana sto je zabranjeno u EU. itd.....marcellus wrote:govinda wrote:aha, i preselili ih u Kinu..zanimljivo, samo kineske celicane ne proizvode gubitke? A nisu mozda rastavili zeljezare zbog eko zakona koje su Zeleni progurali u Njemackoj? I na mjestu tih zeljezara i celicana otvorili tehnoloske centre i pogone koji se i dalje bave metalnom industrijom, samo je sada celik iz Kine?michaellcmacha wrote:ma gluposti pa niti jedna yu željezara nije radila s plusom, a samo su rijetke svjetske koje u radile s plusom, tj na pozitivnoj nuli.... poznata je činjenica da je čak i ruhrska oblast morala porastavljat čeličanske komplekse jer su generirali strahovite gubitke.....abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
kineske čeličane ne proizvode gubitke jer je sirovina tamo jeftina... jer rudari tamo kopaju za manje love nego u njemačkoj
i rad je jeftin
2014-04-14
abraham wrote:Sutite kolega, radi se, ljudi imaju gdje otici ujutro, lova kapa, procvat zenickog kantona je samo pitanje dana. Mozda ako povjesaju Titove slike po uredima i na ulazu??? Vrag bi ga znao.govinda wrote:Da, radi, jeste, bilo je nesreca, vlast uopste ne reagira na to, cak je i sindikatu zabranjeno djelovanje. Znam, bababa smo drzava, gora i od Indije.abraham wrote:To nitko nije rekao ali nemojmo uljepsavati sto je bilo. Da je bilo tako bajno, ne bi se u krvi raspalo. Bilo kako bilo ali zenicka zeljezara radi, kupili je Indijci. Popricaj sa ljudima koji rade tamo, sa ekolozima i sl. Katastrofa. Mrtvih i ozljedjenih koliko hoces. Vise nego za vrijeme elktrifikacije. Bilo kako bilo, radi se, proizvodi i zenicani presretni. I svakog prvog, oppppaaa 100 mara u dzep.govinda wrote:dobro, u pravu ste, sve su bili gubitasi a sada su u Hrvatskoj sve uspjesne firme jedan do druge, divovi na svjetskom trzistu. Slazhem se, ne treba industrija.abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
ja mislim kolega da ste vi šveđani ugasili saab i prodali volvo kinezima jer ne kužite kako je saab bio dobar poso.
petsto eura gubitka po svakom autu u prosjeku, al to je zato jer ne kužite da ste trebali ostavit proizvodnju auta u Trollhättanu
marcellus wrote:govinda wrote:aha, i preselili ih u Kinu..zanimljivo, samo kineske celicane ne proizvode gubitke? A nisu mozda rastavili zeljezare zbog eko zakona koje su Zeleni progurali u Njemackoj? I na mjestu tih zeljezara i celicana otvorili tehnoloske centre i pogone koji se i dalje bave metalnom industrijom, samo je sada celik iz Kine?michaellcmacha wrote:ma gluposti pa niti jedna yu željezara nije radila s plusom, a samo su rijetke svjetske koje u radile s plusom, tj na pozitivnoj nuli.... poznata je činjenica da je čak i ruhrska oblast morala porastavljat čeličanske komplekse jer su generirali strahovite gubitke.....abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
i rad je jeftin
Glupane, Kina nema željeza, ruda se uvozi iz Australije.
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:marcellus wrote:govinda wrote:aha, i preselili ih u Kinu..zanimljivo, samo kineske celicane ne proizvode gubitke? A nisu mozda rastavili zeljezare zbog eko zakona koje su Zeleni progurali u Njemackoj? I na mjestu tih zeljezara i celicana otvorili tehnoloske centre i pogone koji se i dalje bave metalnom industrijom, samo je sada celik iz Kine?michaellcmacha wrote:ma gluposti pa niti jedna yu željezara nije radila s plusom, a samo su rijetke svjetske koje u radile s plusom, tj na pozitivnoj nuli.... poznata je činjenica da je čak i ruhrska oblast morala porastavljat čeličanske komplekse jer su generirali strahovite gubitke.....abraham wrote:Kolega sta se sada zove Govinda (nije to stari) lupa gluposti o zeljezari Zenica koja je bila gubitas i imala zastarjelu tehnologiju jos 70-tih. Naime na zapadu je zadnja visoka pec zenickog tipa ugasena 58 ili 59 godine proslog stoljeca. Takodjer srpska zeljezara bila gubitas. Rafinerija nafte u BB 900 miolja dolara 89-te godine i tako to.
i rad je jeftin
Glupane, Kina nema željeza, ruda se uvozi iz Australije.
https://en.wikipedia.org/wiki/Steel_industry_in_China
The Steel industry in China has developed over several decades into the world biggest. China accounted for over 50% of world steel production in 2013
https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_ore#Production_and_consumption
China | 1500* |
Australia | 660 |
Brazil | 320 |
India | 150 |
Russia | 105 |
Posteno govoreci, pojmama nemem kako ovo sve ide. Bilo kako bilo ali sva proizvodnja je ugasena, uglavnom. Postoji dosta malih poduzeca sta nesta cackaju. Postoje visoketehnologije ali i tu se vidi kraj. Naime ulaganja u znanstvena istrazivanja su desetkovana. S druge strane dolaze gotovi strucnjaci iz Sirije, Eritreje, Somalije i Pakistana. Tako da uvijek nesto.marcellus wrote:abraham wrote:Sutite kolega, radi se, ljudi imaju gdje otici ujutro, lova kapa, procvat zenickog kantona je samo pitanje dana. Mozda ako povjesaju Titove slike po uredima i na ulazu??? Vrag bi ga znao.govinda wrote:Da, radi, jeste, bilo je nesreca, vlast uopste ne reagira na to, cak je i sindikatu zabranjeno djelovanje. Znam, bababa smo drzava, gora i od Indije.abraham wrote:To nitko nije rekao ali nemojmo uljepsavati sto je bilo. Da je bilo tako bajno, ne bi se u krvi raspalo. Bilo kako bilo ali zenicka zeljezara radi, kupili je Indijci. Popricaj sa ljudima koji rade tamo, sa ekolozima i sl. Katastrofa. Mrtvih i ozljedjenih koliko hoces. Vise nego za vrijeme elktrifikacije. Bilo kako bilo, radi se, proizvodi i zenicani presretni. I svakog prvog, oppppaaa 100 mara u dzep.govinda wrote:
dobro, u pravu ste, sve su bili gubitasi a sada su u Hrvatskoj sve uspjesne firme jedan do druge, divovi na svjetskom trzistu. Slazhem se, ne treba industrija.
ja mislim kolega da ste vi šveđani ugasili saab i prodali volvo kinezima jer ne kužite kako je saab bio dobar poso.
petsto eura gubitka po svakom autu u prosjeku, al to je zato jer ne kužite da ste trebali ostavit proizvodnju auta u Trollhättanu
2014-04-14
nema veze što vi pričatemutava baštarda wrote:kad smo kurčev narod, bolje i tako kako kažeš nego da pljačkaju i namještaju kumovima poslove po škverovima. da se gradnja ne isplati zatvorile bi i razvijenije evropske države brodogradilišta.marcellus wrote:govinda wrote:Odlicno, nek su onda zatvorena sva brodogradilista..moj vam je prijedlog a vi kako hocete, ipak je to vasa zemlja, da zatvorite sve pogone i zivite od 3 mjeseca turisticke sezone...koji ce vam kurac te naslijedjene komunisticke industrije...marcellus wrote:govinda wrote:
Koliki je hrvatski izvoz bio u osamdesetim? Znas da je Hrvatska, tada u sklopu SFRJ naravno, bila cetvrta u svijetu po brodogradnji? U tim godinama kad se nista nije radilo...da, podizale su se zeljezare tamo gdje ih nije ni trebalo bitim, ono svaka republika po jedu zeljezaru, komunisticka glupost, dovoljna je bila Zenica za cijelu drzavu..a ina takvih orimejra i kod mene, uljara prije rata zaposlajvala preko hiljadu ljudi, privatizovana, sada 300 ljudi proizvidi dva puta vise nego prije rata..doduse, ubacena je kompletno nova tehnologija..a to sto je moj jaran do podne ispusio pola kutije cigara hodajuci po pogonu a danas ima 10 minuta pus pauze na poslu, to je vec neka druga prica..medjutim, i tada je bilo, barem kod mene, znalo se koje su firme dobre i u kojima se radi a koje su bas ono socijala..jbg, eto u mom gradu se proizvodili akumulatori za VW, Varta i ostali nisu mogli ni da prismrde tim akumulatorima..
jebem ja mater i onom ko je odlučio ta brodogradilišta NE privatizirat i ne zatvorit, jer su samo brodogradilišta napravila 30 milijardi kuna duga od neovisnosti do danas - 10% ukupnog duga.
da smo dali plac BADAVA nekom da napravi hotele tamo, imali bi puno više koristi.
državna brodogradilišta su zakurac.
naša brodogradilišta, ova državna su imala omjer 1 radnika i 1 u administraciji. u koreji privatno neoliberalno brodogradilište ima 8 radnika i 1 u administraciji(računovodstvo, pravnik, nabava, prodaja, itd)... kod nas je omjer bio 1:1.
a čak ovaj 1 radnik u proizvodnji.. meni je dosta rodbine bilo tamo, i susjeda.. to ti je.. radno vrijeme počinje od 7, naravno nitko ne planira raditi prije 8.. u 8 se počne.. u 10 je marenda.. onda lagano u 10 , gradele, rakija, vino.. do 11.30-12.. i onda se radi još lagano do 2h.. iako je radno vrijeme u 2h, već u 2h ili najkasnije u 2.30 se gase strojevi i čeka se kraj smjene..
i rezultat takve prozvodnje jest da su brodogradilišta nakačila hrvatskoj državi možda 10 milijardi $ duga.. radi njih je država morala dizati poreze, pa su uništili i desetke tisuća radnih mjesta u industriji koja su se mogla stvoriti da se pustilo privatnom kapitalu da vodi industriju kao što vodi u Americi, Njemačkoj pa čak i Kini i Rusiji sve više..
ali najjače mi je ono brodogradilište u Kraljevici.. 500 radnika, stvorilo 1milijardi kuna gubitka.. što matematikom kaže da je svaki radnik stvorio 2milijuna kuna gubitaka..
haha. dakle bolje bi bilo da su tih 500 ljudi, ležali 20godina doma, i dobijali 5000kn plaću za ležanje doma, imali bi manje štete..
eto toliki ti je efekat RH brodogradnje(državne-socijalističke)
na kraju čitam, u Kraljevici neki privatni kapitalist kupio ostatke socijalističkog pogona, i zanimljivo pokrenuo privatnik business, evo čitam proizvodi brodove, izvozi, održava remont brodova, uglavnom čovjek zarađuje sebi, radnicima , državi, i naciji..
Guest- Guest
Page 23 of 32 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 27 ... 32
Similar topics
» Brački Fidel Katastro
» Fidel Castro razoruzava kanadane
» Fidel Castro napisao otvoreno pismo 'bratu Obami': Nema potrebe da nam imperij daje darove
» Umro
» Umro NWO
» Fidel Castro razoruzava kanadane
» Fidel Castro napisao otvoreno pismo 'bratu Obami': Nema potrebe da nam imperij daje darove
» Umro
» Umro NWO
Page 23 of 32