Nova Austro-Ugarska monarhija
Page 14 of 18
Page 14 of 18 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18
Re: Nova Austro-Ugarska monarhija
moj susjed je davne 1978. na kopi, dio kupe u pavelićevom naselju upecao soma od 154 kilograma.... mi smo to ko klinci gledali kad su ga njih 4-ica nosili.... jebote koje je to čudovište skoro 3 metra dugačko.... da u pravu si eto đango vjerojatno ima iskustvo sa dunavom.... ja se sjetim tamo 1990. bila je zima, siječanj.... i tada dunav izgleda sablasno uz onu silnu magluštinu i nigdje kraja onoj drugoj obali..... s druge pak strane mi smo se svi navikli i saživjeli sa tim rijekama, ali one su u stvari uglavnom pitome, međutim ako i kad podivljaju i otmu se kontroli u pravilu smo sjebani dok si rekao piksla.... moje naselje broji 7 000 stanovnika i doslovno se nalazi u okruženju tih triju rijeka, međutim sava u Boku naglo zavija ulijevo i na tom mjestu da kad je visok vodostaj pukne nasip moja kuća bi za manje od 5 minuta bila pod vodom u visini prve deke....kic wrote:michaellcmacha wrote:ovaj stup na suhom je do luka visok 8 metara pa ti sad zamisli koja je to sila vode kad dođe u zonu na onoj prvoj slici.... a imam jednu razglednicu iz 1964, na kojoj je ista ova pozicija uslikana kad ju se doslovno može prehodati.... inače je kupa još nekih pol kilometra plovna od starog mosta za brodove.... znači tad (1964) je doslovno bila tolika suša da je bila potok a ne rijeka....kic wrote:michaellcmacha wrote:slavonijom se u to doba smatralo i ovo di sam ja tj tu se kod mene taj rub lomio recimo novljani se maltene smatraju slavoncima a i imaju drugačiji govor od kutinjana s kojima su daljinom u prepišaju.... uglavnom to je uistinu u to doba bila zona sumraka.... ovo kod mene je i dan danas opasan prostor kad je u pitanju voda.... kada bi kojim slučajem pala malo žešća kiša koje u principu nema već pitaj boga koliko dugo sisak stari i sisak prečki bi komplet bio pod vodom kako je to nekada bilo svako malo sve pod vodom... jebote da je doć kod nas kad su vodostaji visoki.... a grad opkoljen odrom, kupom i savom a to vam onda izgleda ovako u samom centru gradagovinda wrote:
ma da, Bosna u to doba Osmanskog osvajanja mozda da je brojala 300 000 stanovnika...Slavonija je bila sva mocvarna, Morovic bio veliko naselje u to doba, mos mislit kakva su ostala naselja bila..
a ovako kupa izgleda kad je pitoma
bome, i potoci imaju nekad strašnu moć transformacije, u Umagu ima jedan jedva teče većinu godine, i onda napravi milijunsku štetu jedne godine kad su kiše napadale, jer budale iz komunalnog ne čiste odvode..
ali to je samo jedna a tu su još i odra i sava... odra čak ima i kontra tok kad ju kupa zatvori.... doslovno voda teče uzvodno....
ne znam si gledao kad svjetske rijeke po youtube, neke od njih su čudovišta, nevjerovatne zvijeri, npr Kongo, preko 4,700km dužine, na nekim mjestima do 1km dubine, u njemu postoje vjerojatno još i neotkrivene vrste, divljina..
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
kod nas su sva pravoslavna sela na šamarici potomci tih martologa... sad je to sve pustoš s obzirom da su morali otić Kući svojoj....govinda wrote:Turci su u pocetku bili sasvim ok prema pokorenom pravosalvnom stanovnistvu, katolike su smatrali neprijateljima, nisu vjerovali katolicima ni u osvojenim zemljama..i masovno su novacili Srbe, Bugare, Arnaute u svoju vojskua citao sam i deftere gdje se spominju pravoslavni spahije i begovi u Bosni..kasnije, kad je pocelo nestajati love a nameti postajali sve veci, tada dolazi do pobuna i ustanaka ali to je vec neka druga prica...michaellcmacha wrote:eto i srbi su bili u toj bitki.... kao pomoćne turske čete... ;):)
2015-08-08
kic wrote:
154kg lol, prirodu nikad ne podcijenit..
to je ova voda krila....
2015-08-08
a ovak to otprilike izgleda... ovaj ima 150 kila...
2015-08-08
koji si ti od ova dva?...ovaj desnimichaellcmacha wrote:a ovak to otprilike izgleda... ovaj ima 150 kila...
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
...hofferu...ne bi prosla ovakva ideja..citajuci forume na drugim portalima u susjednim drzavama...definitivno je popljuvana...a najbolji komentar mi jedan iz bosne..'hofferu dzaba si krecio...htio bi da zivis sa nama a mrzis nas...jarane dr'z se ti jodlanja a nece proc dugo jodlat ces sa minareta'....
2015-09-08
evo jos jednog zanimljivog komentara...'na koncu konca iza hofferove navodne islamofobije kriju se austrijske teritorijalne pretenzije slicno je i sa le pen,orbanom i drugim 'hofferima',navodna borba protiv migranata iskoristava se podmuklo za neke druge politike.A sto mogu desnicari sanjati nego nesto veliko jer im je dolje mali'.
2015-09-08
u sredini :);:)vuksadinare wrote:koji si ti od ova dva?...ovaj desnimichaellcmacha wrote:a ovak to otprilike izgleda... ovaj ima 150 kila...
Guest- Guest
balije nece trasirati buducnost balkana.vuksadinare wrote:...hofferu...ne bi prosla ovakva ideja..citajuci forume na drugim portalima u susjednim drzavama...definitivno je popljuvana...a najbolji komentar mi jedan iz bosne..'hofferu dzaba si krecio...htio bi da zivis sa nama a mrzis nas...jarane dr'z se ti jodlanja a nece proc dugo jodlat ces sa minareta'....
to mora da bude stav vecine na balkanu..
ovaj naslov teme au monarhija nije prikladan,
niti odgovara samoj ideji.vise je komercijalan.
ideja je odlicna, svakako bolja od jacanja
turske na balkanu, ekonomski i politicki.
austrija toj ideji ne prilazi kolonijalno,
u smislu teritorije koju bi kontrolisala iz beca.
zasto da ne, deo eu u okviru eu.
lepo je receno, na zapadu imamo eu gigante,
v.b.- francuska i nemacka, na istoku rusija,
na severu skandinaviju
ne vidim nista lose u sklapanju saveza ovih
zemalja o snaznijoj saradnji od one koju
sama eu ima na svom ukupnom prostoru.
to je dobro za austr. a dobro je i za ostale
navedene zemlje. ko ne zeli evropeizaciju
ovog prostora, u svakom pogledu, neka ode
sa balkana. politika jacanja balijsko
siptarske ideja o resetovanju turske svakako
je nesto najgore, bezbedonosno i politicki
Guest- Guest
Amnestiju, obnovu imovine i tri zajamčena mjesta u Skupštini?dzango wrote:Logično. Šta su drugo mogli da očekuju?govinda wrote:MalS time sto je razliku u isplati obecalo Osmansko carstvo nadoknaditi a sto nikad nije ucinjeno..i ti muhadziri, izgjeglice, su isli u pravcu Bosne, Kosova, Sandzaka ili Makedonije..u Bosni su sagradili Samac, Orasje, bezbroj sela po sjevernoj Bosni..samo Uzice su zvali Malim Carigradem, preko 100 dzamija je bilo u njemu..od muslimana su mogli ostati samo Cigani u Srbiji, niko drugi...michaellcmacha wrote:to nije točno nosili su samo osnovno tj ono što su mogli ponijeti sa sobom a za nepokretnu imovinu su isplaćeni u grošima i to u omjeru 1:8 tj za 8 traženih groša dobili su 1.... to su vaši izvori.... to je tada bio međudržavni dogovor kojeg ste se morali pridržavati jer je u to vrijeme još značajan broj tusrkih vojnika bio na tlu srbije... u beogradu, smederevu i dalje da ne nabrajam....dzango wrote:Turcima je bilo dozvoljeno da se povuku i sve svoje sa sobom ponesu. Danima su odlazili i nosili sve što su popljačkali a posle svvih nedelja i pokolja koji su počinili. Ne znam ko bi im drugi tako šta dozvolio.michaellcmacha wrote:
od džamija, ste građe, gradili klozete.... pljačkali ste komplet imovinu neturskih muslimana (čitaj srba) po užicama i sokolu.... aj užice su opstale ali sokol je nestao sa karte nakon što ste ga vi odradili.... ;)
3 mesta, ne kenjaj,
uloga srba u stvaranju hrvatske nema veze sa turskom okupacijom
Guest- Guest
odlicno, slavilo se 1.12. pa 29. 11. sad 25. 11.
a plus sasvim opravdano
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras u Novom Sadu da će Vladi Srbije uputiti predlog dopune Zakona o državnim praznicima, da bi se za državni praznik proglasio 25. novembar, dan kada je doneta odluka o prisajedinjenu Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.
Guest- Guest
Grad zapravo znači naselje koje je ograđeno, što će reći utvrđeno, izvorno obzidano plemićko sjedište.govinda wrote:Ma eto, jaci plemic je zivio u kamenoj kuli za razliku od kmetova koji su zivjeli u kucama od zemlje i drveta..Spanija i Italija su imale te gradove, u kojima je zivot bio zeru bolji nego u ostatku Evrope..a to sto se kod nas gradom zvalo svako utvrdjenje ne znaci da su to bili gradovi u urbanom smislu..kic wrote:govinda wrote:I zamisliti sad zivota 1400 i neke tu..i avangarde
cijela stvar je u srednjem vijeku je, da realno, svi su živjeli u sličnim, lošim uvjetima, čak i plemići..
Jok. Ovaj u sredini.vuksadinare wrote:koji si ti od ova dva?...ovaj desnimichaellcmacha wrote:a ovak to otprilike izgleda... ovaj ima 150 kila...
Ti to kao Šiva razaranje pretvaraš u stvaranje?pizzon wrote:3 mesta, ne kenjaj,
Milo Yiannopoulos wrote:Kamo sreće da je Beč glavni grad. Kamo sreće. Jebote austrijanci u Imotskom sagradili zgradu za administraciju, prije 200godina, i ista zgrada se i dan danas koristi.. priča jedan, da su genijalni švabe tako konstruirali zgradu da ima prirodnu ventilaciju, dobru izolaciju, ono ljeti jedva da ti treba hlađenje, zimi se brzo ugrije..
koja je to bila država, koje smo budale bile pa smo izlazili iz nje
Zbig jedne zgrade smo trebali ostati ?
A je ti logika u picku
pizzon wrote:3 mesta, ne kenjaj,
Kad tebe citam slutim daje bolje da su vas izjurili iz hrvatske
Covjece, skroz ste maniti
Skroz
Ratujete i gubite ..i opet ispocetka ..Glavom u zid ...
Vi, srbende da ne bude zabune
turci su kod vas trebali dobiti bar četvrtinu skupštinskih mjesta, s obzirom da ste bar u toj mjeri i vi sami turci... dobro ti ne, tvoji su imali povlasticu da ih turci ne jebu, s obzirom da su za turke obavljali najprljavije poslove....pizzon wrote:3 mesta, ne kenjaj,
2015-08-08
za sto godina će oni govoriti kako su se srbi i hrvati zajedno borili za hrvatsku samostalnost.... od mrskog neprijatelja.... koji god bio.... k t j i ž......koji su to likovi..... :)))Regoč wrote:Ti to kao Šiva razaranje pretvaraš u stvaranje?pizzon wrote:3 mesta, ne kenjaj,
2015-08-08
Page 14 of 18 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18
Similar topics
» Proglasena uzbuna u Srbiji!Austro ugarska opet najavljuje rat Srbiji
» Ugarska se širi
» Uskrsnuće Austro-Ugarske
» Da li vam se sviđa ovo što vidite? Monarhija je rešenje
» monarhija nije prevaziđen oblik uređenja
» Ugarska se širi
» Uskrsnuće Austro-Ugarske