Bunjevci neće da budu Hrvati!
Page 3 of 19
Page 3 of 19 • 1, 2, 3, 4 ... 11 ... 19
Re: Bunjevci neće da budu Hrvati!
Regoč wrote:Četničkom čizmom.max123 wrote:kako objasniti taj fenomen...
Eto tako
Ko o cemu mi opet o 45,toj
Ta godina ko ukleta jel
Tito poubijao tamo na slovenskoj granici hrvata pol milijuna da bi naredio ovo ..
E mamu mu i povijesti , ko zna sto jos nosi 45,ta
Ako hdzeju ne bude islo ..ima da tu godinu jos danima proucavamo
Sora- Posts : 23832
2014-04-29
A ovo neka nose, ne treba nam...
Bože me sačuvaj šta rade od jedne divne kulture, na koju bi trebali biti ponosni.
Ne osta ovdje ni B od Bunjevaca...fujjjj, mangupi pokvareni...
Bože me sačuvaj šta rade od jedne divne kulture, na koju bi trebali biti ponosni.
maggie13 wrote:naravno, pa nije drzava osoba, predmet ili sl.dzango wrote:Mogu da budu i Eskimi. Njihova stvar. Nije stvar države da ih na nešto tera i vređa.maggie13 wrote:samo nastavite poticat..te pitome ste i asimilirali ;-)dzango wrote:maggie13 wrote:
stovise, pozeljno je da se izjasnjavaju kao Hrvati. Cak se i potice.
:D
Što bi neko poticao drugoga da bude Šiptar ili Hrvat ako ovaj to neće?
No, njena politika itekako..:-)
Ja sam putovao 3-4 puta sa jednim Madjarom iz Srbije iz OS za London u zadnje 2 godine, on je skoro svaki vikend putovao jedno vreme dok mu je zena bila trudna. Radi u Londonu, inace iz jednog sela pored Sombora pa mu OS blizu a i nije skup.
On ne zna sastaviti 5 reci na srpskom a kamoli recenicu, covek rodjen i zavrsio osnovnu, srednju i fakultete, obavaljao funkcije na lokalnom nivou u opstini.
Ja i on smo pricali pola na engleskom pola na srpskom, on se sve meni izvinjava sto ne zna kako treba pricati a meni opet neugodno da insistiram.
Decko stvarno fin, negde oko 30 godina. Pitam ga ja pa kako to..kaze on u tom selu njegovom svi pricaju madjarski a sve srednje skole i fakultet je zavrsio na madjarskom. Cak i Srbi kaze u tom selu pricaju madjarski, mada ih nema puno. Zaboravio sam ime sela naci cu ga na mapi..
Pitam jel imao kakvih problema i sl, kaze nikada. Ljudi su vrlo tolerantni u Vojvodini vecinom i naucili su ziviti jedni s drugima.
Malo je ovo oko Bunjevaca preterano, nema tu drzavnog pritiska. Ljudi su se asimilirali i to je to. Isto se desava i Srbima u HR, ja ih znam vise nego sto bi stalo na jednu stranicu.
I znam ih Srba pred rat koji su se isli prekrstiti tj odjaviti iz manastira Krka i onda se krstili ponovo u katolickoj crkvi.
Ne trebam napominjati da su bili ekstremniji od vecine Hrvata.
ako se iko istopio to su Srbi, na to mislim i u inostranstvu. Mi se brzo asimiliramo za razliku od drugih i to je tako. U Hrvatskoj da nije bilo rata Srbi bi za 50 godina bili asimillirani i procentualno bi nas bilo kao i sada sto nas ima bas iz toga jer je na odredjenim mestima postajao pritisak sredine da se uklopis. Naravno da je ovaj rat sve to upeterostrucio
Guest- Guest
Eroo wrote:A ovo neka nose, ne treba nam...
Sta panicis, ko moze ljudima ukinuti njihove obicaje ako ih se oni pridrzavaju?
Lupetas malo i dizes tenziju bezveze, Bunjevci ce biti ono sto oni odluce da jesu. Ne moze im nikakva drzava to nametnuti a cak sta vise ako im bude neko nameto sigurno ce stvoriti otpor.
Meni da niko ne zanoveta sto govorim neke reci na ekeavici ja bih odavno pricao ijekavicu.
Guest- Guest
Ewo pajdo od tamo priča o katastrofalnom stanju željeznica u WOjwodini :
Odavno sam ja rekao da je centralizacija i "Beogradizacija" preduzeća uništila železnicu u Vojvodini i Centralnoj Srbiji...
http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/9421-sombore-domovinovie-voza-nemaostade-samo-seta/page-6
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
dzmrdz wrote:Ljudi su se asimilirali i to je to.
Usporedi moja dva videa iznad i vidjet ćeš u čemu je problem.
Trovanje bunjevačke kulture s "užičkim" kolom nije nešto s čime se Srbija trebala hvaliti.
Asimilacija na najgori mogući način.
Još nešto: narod ili nacionalnu manjinu čini jezik, kultura, pismo, zajednička povijest,
zajednički neprijatelji...često i vjera(običaj na Balkanu).
Bunjevci imaju imaju sve hrvatsko od navedenog, osim zajedničke povijesti.
Uzmeš li im jezik i kulturu šta ostane?
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
To i ja kazem za Srbe u Hrvatskoj isto.Eroo wrote:dzmrdz wrote:Ljudi su se asimilirali i to je to.
Trovanje bunjevačke kulture s "užičkim" kolom nije nešto s čime se Srbija trebala hvaliti.
Još nešto: narod ili nacionalnu manjinu čini jezik, kultura, pismo, zajednička povijest,
medjutim, to uzicko kolo su sami uzeli bez da ih iko tera na to. Jebote pa moras nesto uzeti iz zemlje u kojoj zivis vekovima.
Pa vidi nas Srbe koliko smo uzeli od Hrvata a sada ti tu jebeno uzicko kolo smeta, kako te nije blam da to uopste spominjes.
Pola Hrvata bar u Slavoniji se keri na te kako vi kazete cajke i srpsku narodnu muziku.
Vi bi svuda da ste autohtoni i nerazvodnjeni ali ne i obratno.
Guest- Guest
Prema popisu stanovništva iz 2002.
Hrvati, bez onih koji su popisani kao Bunjevci - 56.546 (2,78%) (vidi dolje napomenu)
Bunjevci - 19.766 (0,97%)
Prema popisu stanovništva iz 2011.
Hrvati - 47.033 (2,43%)
Bunjevci - 16.469 (0,85%)
Bunjevci - 19.766 (0,97%)
Hrvati - 47.033 (2,43%)
Bunjevci - 16.469 (0,85%)
2016-07-22
Boli me kuraz za Bunjevce a mislim da je i njima puna kapa nacionalista pa ono eto sad nečemo bit ni jedni ni drugi i ostawite nas na miru.
Pošteno.
Pošteno.
2014-04-11
Eroo wrote:Prema popisu stanovništva iz 2002.
- Hrvati, bez onih koji su popisani kao Bunjevci - 56.546 (2,78%) (vidi dolje napomenu)
- Bunjevci - 19.766 (0,97%)
- Hrvati - 47.033 (2,43%)
- Bunjevci - 16.469 (0,85%)
iskreno receno, mozda su ljudi odlucili da odsele pa ih i nema vise a masa ih je zgrabila HR ili madjarski pasos i radi i zivi u Evropi. Znam nekoliko slucajeva a cak i nisam iz tih krajeva.
U tim krajevima nema nikakvih problema niti tenzija onakvima kakve ti zamisljas, a ako su se odlucili izjasniti Srbima nemoj da te cudi.
masa Srba se izjasnjava Hrvatima, neki meni bliski. Sto se mene tice neka ih, ali nema povratka u stado.
Meni je covek covek ali ne volim kad se neko nalazi sad s jedne strane ograde a sada s druge, a da smo stado stado smo..svi.
To preletanje mi je vise odraz loseg karaktera nego sto mi nesto znaci sto ce biti jedan Srbin ili Hrvat manje. prijetvornost..znas kako se kaze u hr ;)
Guest- Guest
RayMabus wrote:Boli me kuraz za Bunjevce a mislim da je i njima puna kapa nacionalista pa ono eto sad nečemo bit ni jedni ni drugi i ostawite nas na miru.
Pošteno.
I ja se slazem s time, i ja se izjasnjavam kao Sremac i vise imam zajednickog sa nekim Sokcem nego s nekim iz Pirota a i taj Sokac samnom nego s nekim iz Splita ako cemo ruku na srce i ta nacionalnost je padala u vodu nakon uglavnom brzo kod normalnih ljudi.
Guest- Guest
Nije problem užičko, već to da tamo ništa drugo ne vidim od bunjevačkog osim konja i kola.dzmrdz wrote:To i ja kazem za Srbe u Hrvatskoj isto.Eroo wrote:dzmrdz wrote:Ljudi su se asimilirali i to je to.
medjutim, to uzicko kolo su sami uzeli bez da ih iko tera na to. Jebote pa moras nesto uzeti iz zemlje u kojoj zivis vekovima.
Pa vidi nas Srbe koliko smo uzeli od Hrvata a sada ti tu jebeno uzicko kolo smeta, kako te nije blam da to uopste spominjes.
Pola Hrvata bar u Slavoniji se keri na te kako vi kazete cajke i srpsku narodnu muziku.
2016-07-22
Eroo wrote:Nije problem užičko, već to da tamo ništa drugo ne vidim od bunjevačkog osim konja i kola.dzmrdz wrote:To i ja kazem za Srbe u Hrvatskoj isto.Eroo wrote:dzmrdz wrote:Ljudi su se asimilirali i to je to.
Pa dobro, ko je za to kriv?!
ja sam imao slican razgovor kada sam letos bio kuci u Hr sa mojim seljanima. Pitao sma ih pa dobro kako to da mi nemamo narodne nosnje a svako hrvatsko selo ima a mi smo ovde i duze od nekih pojedinih sela?
Odgovor je bio uglavnom da su jako retki sacuvali a tokom perioda komunizma to je odbaceno kao nesto nazadno. ko nam je za to kriv? Hrvati? Nisu sigurno...
ne treba od muve praviti slona, ja ako ista mrzim to je kada se kulture pocnu stapatati u jednu bezlicnu masu i stavrno je bogatstvo videti sarenilo obicaja i tradicija. Za mene je ta vrsta nacionalizna pozitivna skroz..ili bolje reci regionalizma.
Zaboravio sma reci, pa i negativan prirastaj je isto sigurno faktor u nestanku Sokaca i Bunjevaca, svi narodi u tim krajevima su u nestanku..nazalost.
Guest- Guest
Sve je to ok, samo je problem ako predsjednik Nikolić ima nekakvo pokroviteljstvo nad Bunjevcima.dzmrdz wrote:RayMabus wrote:Boli me kuraz za Bunjevce a mislim da je i njima puna kapa nacionalista pa ono eto sad nečemo bit ni jedni ni drugi i ostawite nas na miru.
Pošteno.
I ja se slazem s time, i ja se izjasnjavam kao Sremac i vise imam zajednickog sa nekim Sokcem nego s nekim iz Pirota a i taj Sokac samnom nego s nekim iz Splita ako cemo ruku na srce i ta nacionalnost je padala u vodu nakon uglavnom brzo kod normalnih ljudi.
Posjećuje ih s poklonom knjiga, šalje izaslanstvo na njihove proslave, skupa sa TV ekipom...
Da to radi i ostalim manjinama bilo bi hvale vrijedno, a ovako...Zna se, cilj je jasan.
Iz zadnja 2 popisa se rezultati vide....Vidi gore, koji post unatrag!
2016-07-22
Eroo wrote:Sve je to ok, samo je problem ako predsjednik Nikolić ima nekakvo pokroviteljstvo nad Bunjevcima.dzmrdz wrote:RayMabus wrote:Boli me kuraz za Bunjevce a mislim da je i njima puna kapa nacionalista pa ono eto sad nečemo bit ni jedni ni drugi i ostawite nas na miru.
Pošteno.
Posjećuje ih s poklonom knjiga, šalje izaslanstvo na njihove proslave, skupa sa TV ekipom...
Da to radi i ostalim manjinama bilo bi hvale vrijedno, a ovako...Zna se, cilj je jasan.
Iz zadnja 2 popisa se rezultati vide....Vidi gore, koji post unatrag!
to isto rade i sa Srbima u Hr. Prave srpske predstavnike, zatim ih podplate sa nekim mestom u firmi, stranci ili sl i tako ti "srpski" predstavnici predsatvlajju samo sebe.
Pa ako su ti Hrvati Bunjevci tako nisko pali da ih neko moze tako prevesti na takav nacin onda sta reci.
Btw sta je to lose ako salje Tv ekipe? Pa da ne salje nista bilo bi onda kako ih se zapostavlja. Longi je rekao najbolje..pustitie ljude i jedne i druge i trece.
Da nas ne mire vec bi se svi i pomirili.
Guest- Guest
šta piše?Starhemberg wrote:Jedan moj poznanik treba uskoro doktorirati na novosadsmom sveučilištu na temu Bunjevaca. Pročitao sam rad i smatram ga vrlo dobrim, toliko je dobar da će mu zauvijek zatvoriti vrata gotovo svih državnih fakulteta u Srbiji nakon njegove objave. Čovjek je samo objektivno, i na osnovu izvora, novina, pisama, publikacija itd. iznio činjenice koje se "autoritetima" ne sviđaju.
Nikolič je četnik a ta Wojwodina je margilizowana .....haha ha
Centralizacija svrbije.
Centralizacija svrbije.
2014-04-11
http://www.blic.rs/print/naslovna-za-0910/shs5n88
Tararabiči press
2014-04-11
Njega i Pizona u ring i nek se trolaju i ko pobedi dobije svoju temu na mesec dana, a onda opet posle mesec dana play off i nova runda :)kic wrote:jel moraš na svakoj temi lupat offtopic neki longi?
Guest- Guest
NIje off topic ....sao imam šire poglede na stvari i znam da je tao ekonomska situacija u kurzu i da ova rasprava ovako nema smisla nego samo ako ima a ima ako se gleda to drukčije :kic wrote:jel moraš na svakoj temi lupat offtopic neki longi?
Nakon 20-ak godina : Osijek-Sombor-Osijek via Bogojevo
Started by 1142007, 15.12.2015 15:04
- Please log in to reply
19 replies to this topic
#1 1142007
-
- Članovi
- 1,082 posts
- Joined 04.06.2005.
- LocationOsijek
Posted 15.12.2015. - 15:04
Svanuo je i taj dan ! nakon 20-ak godina imamo vezu za Somborom via Bogojevo uz presjedanje. Kao što sam rekao ranije vlak prometuje samo RD po slijedećem VR OS 6.43 BO 7.59. Makoza se vraća u OS u 8.20. Iz Bogojeva ima polazak u 8.14 za NS i u 9.00 za Sombor. Povratak iz Sombora je u 13.12 uz presjedanje u Erdutu u makozu s polaskom u 14.44 i dolaskom u OS u 15.34.
Sada napokon krenimo s putopisom
Ujutro dolazim na kolodvor i provjeravam situaciju na displayu ; da tu je
Čast da prva pređe most imala je stara dama 031, koja je bilo "solidno" popunjena
Put do Erduta svi znaju pa ta jdio nema potrebe ponavljati.
Povijesni trenutak ; makoza u Bogojevu nakon 20 i kusur godina
Rus za NS, drugi put ću s njim
Vaš izvjestitelj u Rusu...
Nakon dolaska u Sombor sačekao me ljubazni domaćin hadzibane kod kojeg sam popio najbolju kafu na balkanu i šire..
Malo smo prošetali gradom..
U povratku na kol, prije polaska
I krenuli smo lijepo lagano i peb previše putnika koji su sišli putem, tako da sam bio jedini koji je prešao most...
Povijesni trenutak ; rus u Erdutu
I na kraju upotrebljne prijevozne isprave...
2014-04-11
Page 3 of 19 • 1, 2, 3, 4 ... 11 ... 19
Similar topics
» Bunjevci više nisu Hrvati
» Špirić: Plan Bošnjaka je da budu konstitutivni, a Srbi i Hrvati konstruktivni
» "Ne znam hoće li mi deca biti Srbi ili Hrvati, učim ih da budu ljudi"
» KOLINDA U VUKOVARU S USTAŠKIM ČIZMAMA I PORUKOM "Puno će vode proteći Dunavom pre nego što Srbi i Hrvati budu PRIJATELJI"
» Serija debilnih izjava u 'regionu'!Vučić:"Kada me budu smenili za 10 godina neće moći da okreče sve te fabrike koje sam otvorio"!
» Špirić: Plan Bošnjaka je da budu konstitutivni, a Srbi i Hrvati konstruktivni
» "Ne znam hoće li mi deca biti Srbi ili Hrvati, učim ih da budu ljudi"
» KOLINDA U VUKOVARU S USTAŠKIM ČIZMAMA I PORUKOM "Puno će vode proteći Dunavom pre nego što Srbi i Hrvati budu PRIJATELJI"
» Serija debilnih izjava u 'regionu'!Vučić:"Kada me budu smenili za 10 godina neće moći da okreče sve te fabrike koje sam otvorio"!
Page 3 of 19