ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Igre u Riju bile su neoprostiva katastrofa...

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

Igre u Riju bile su neoprostiva katastrofa... - Page 4 Empty Re: Igre u Riju bile su neoprostiva katastrofa...

Post by Guest 29/8/2016, 18:39

MaximusDecimusMiridije wrote:Pala je cijena istoga u par navrata. To pod 1. Pod 2 nece svugdje bas da raste. 3. Ima tu zajebancije ipak vise od kosenja korova svako toliko. Da je poljoprivreda bas takva pizdarija nebi svi bjezali od toga ko od djavla :)
pa što se tiče smilja masovno se investira po dalmaciji, otocima i hercegovini , ali upravo to da - ljudi investiraju, pada cijena

Guest
Guest

Back to top Go down

Igre u Riju bile su neoprostiva katastrofa... - Page 4 Empty Re: Igre u Riju bile su neoprostiva katastrofa...

Post by Guest 29/8/2016, 18:48

dva brata wrote:gle iskreno jebe se mene šta će država raditi.. neka sreže poreze, i neke glupe birokratske prepreke da se ljudi bave businessom bez da se tresu države
ja sam isto za rezanje poreza, no rezanje poreza znači i veći deficit ako potrošnja ostane ista

a potrošnja države mora ostati ista da ne bi pao BDP, inače nikakvog efekta od povećanja prihoda privatnom sektoru ako ti se smanjuje BDP zbog rezanja javnog sektora
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 29/8/2016, 19:08

deda ultimate nemesis wrote:
dva brata wrote:gle iskreno jebe se mene šta će država raditi.. neka sreže poreze, i neke glupe birokratske prepreke da se ljudi bave businessom bez da se tresu države
ja sam isto za rezanje poreza, no rezanje poreza znači i veći deficit ako potrošnja ostane ista

a potrošnja države mora ostati ista da ne bi pao BDP, inače nikakvog efekta od povećanja prihoda privatnom sektoru ako ti se smanjuje BDP zbog rezanja javnog sektora
ček ček, nikakovog efekta od prihoda privatnog sektora? pa prihod je efekt. kako švicarcima ne pada bdp, gov spen je ispod 20%?

And insofar as it is compulsory, it is not educational
aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 19:16

aben wrote:

ček ček, nikakovog efekta od prihoda privatnog sektora? pa prihod je efekt. kako švicarcima ne pada bdp, gov spen je ispod 20%?

što ti nije jasno?

BDP se izražava kao tijek proizvodnje (BDP = C + I + G + X, gdje je C = osobna potrošnja, I = investicije, G = državna potrošnja i X = razlika izvoza i uvoza)

ako smanjiš G, pada BDP, pa onda nema nikakve razlike ako povećaš C za 10 milijardi, a smanjiš G za 10 milijardi, nema nikakve promjene

ako smanjiš poreze, te time povećaš C, a G ti ostane isti, onda raste deficit budući da je G = porezi + deficit

Last edited by deda ultimate nemesis on 29/8/2016, 19:20; edited 1 time in total
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 19:20

lako je filozofirati abene :comfort
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 29/8/2016, 19:20

aben wrote:

što ti nije jasno?

BDP se izražava kao tijek proizvodnje (BDP = C + I + G + X, gdje je C = osobna potrošnja, I = investicije, G = državna potrošnja i X = razlika izvoza i uvoza)

ako smanjiš G, pada BDP, pa onda nema nikakve razlike ako povećaš C za 10 milijardi, a smanjiš G za 10 milijardi, nema nikakve promjene

ako smanjiš poreze, te time povećaš C, a G ti ostane isti, onda raste deficit
ali s 10 milijardi više nije samo c više, nego i, a i je ono di se stvaraju šoldi. ili uništavaju, ovisi. manje države znoči manje prepreka.

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by aben 29/8/2016, 19:22

deda ultimate nemesis wrote:lako je filozofirati abene :comfort
a ča istobun čovik more, tebi je ekonomija broj novčića i spojene posude,
a meni je osobno poboljšavanje uvjeta života, normalno da se mi ne moremo nojti.

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 19:25

aben wrote:

ako smanjiš poreze, te time povećaš C, a G ti ostane isti, onda raste deficit budući da je G = porezi + deficit
ali s 10 milijardi više nije samo c više, nego i, a i je ono di se stvaraju šoldi. ili uništavaju, ovisi. manje države znoči manje prepreka.

samo C, investicije I nisu oporezovane, izuzete su od poreza, pa promjena porezne stope na njih ne utječe

slabo se razumiješ u biznis
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 29/8/2016, 19:29

aben wrote:

ako smanjiš poreze, te time povećaš C, a G ti ostane isti, onda raste deficit

samo C, investicije I nisu oporezovane, izuzete su od poreza, pa promjena porezne stope na njih ne utječe

haha, investicije nisu oporezovane, ahaha

kad meni država manje uzme porezov, jo ću ih ili spičkati ili oploditi.

nego, reci mi za švicarsku, zoč je njima 20 a nami 50 posto gov spen? jel to znoči da njihova država troši manje šoldov u ekonomiju pa in je privatni sektor siromašniji od našeg?

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 19:40

aben wrote:
aben wrote:

nego, reci mi za švicarsku, zoč je njima 20 a nami 50 posto gov spen? jel to znoči da njihova država troši manje šoldov u ekonomiju pa in je privatni sektor siromašniji od našeg?

to što tebi država oporezuje je C, osobna potrošnja, investicije I nisu oporezovane, odnosno ako se i plati neki porez na njih može se dobiti povrat poreza od države, C = bruto zarada - porezi - štednja

moraš naučiti razlikovati što je što

Švicarska ima takav omjer zato što se privatni sektor jako zadužuje, evo samo kućanstva imaju dug koji iznosi 123% BDPa, to je bez industrije

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/households-debt-to-gdp

slično je i u Švedskj što sam pokazao neki dan na drugoj temi, tamo je javni dug države 30% BDPa, a dug privatnog sektora preko 150% BDPa

slično je bilo i u Hrvatskoj za vrijeme Sanadera kad je dug privatnog sektora iznosio 140% BDPa, a javni dug države bio 30%, kad se privatni sektor počeo razduživati javni dug države je počeo rasti, slično će se dogoditi i u Švicarskoj i Švedskoj kad pukne kreditni balon

Japan npr. ima 230% javni dug, dok mu je dug privatnog sektora 50%, tj. građani gotovo da i ne koriste kredite
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by kic 29/8/2016, 20:04

ova tema:
Igre u Riju bile su neoprostiva katastrofa... - Page 4 14079810
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 20:07

ahhhahaah
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by kic 29/8/2016, 20:08

deda je svinja jel :D
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 20:10

kic wrote:deda je svinja jel :D
znam sve o tebi s fejsa, tj. ako nisi pisao laži pod info
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by kic 29/8/2016, 20:12

:P
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 20:20

abene znaš šta trebaš napraviti

uslikaj rit od tovara, i pošalji onom "John Galtu", mislim da zaslužuje nakon svega
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 29/8/2016, 21:41

aben wrote:
aben wrote:

to što tebi država oporezuje je C, osobna potrošnja, investicije I nisu oporezovane, odnosno ako se i plati neki porez na njih može se dobiti povrat poreza od države, C = bruto zarada - porezi - štednja

moraš naučiti razlikovati što je što

Švicarska ima takav omjer zato što se privatni sektor jako zadužuje, evo samo kućanstva imaju dug koji iznosi 123% BDPa, to je bez industrije

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/households-debt-to-gdp

slično je i u Švedskj što sam pokazao neki dan na drugoj temi, tamo je javni dug države 30% BDPa, a dug privatnog sektora preko 150% BDPa

slično je bilo i u Hrvatskoj za vrijeme Sanadera kad je dug privatnog sektora iznosio 140% BDPa, a javni dug države bio 30%, kad se privatni sektor počeo razduživati javni dug države je počeo rasti, slično će se dogoditi i u Švicarskoj i Švedskoj kad pukne kreditni balon

Japan npr. ima 230% javni dug, dok mu je dug privatnog sektora 50%, tj. građani gotovo da i ne koriste kredite
na tvon linku vidin da je gov stabilan od 2013 a privatni se povećava brutalno. zoč se gov ne smanjuje?

odokle ti da je hr household to gdp za vrime sanadera bi 140%?

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 21:59

aben wrote:
na tvon linku vidin da je gov stabilan od 2013 a privatni se povećava brutalno. zoč se gov ne smanjuje?

to ovisi kako BDP raste, to je relativna mjera u odnosu na BDP, ako BDP padne, omjer raste jer brojnik (državna potrošnja) ostaje isti, a nazivnik (BDP) se smanjuje

nominalno dug države se 2015. povećao u odnosu na 2014. npr.

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/government-debt

a relativno se smanjio

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/government-debt-to-gdp

tu je faktor i privatna štednja, ako građani dosta štede onda neće puno rasti BDP niti će se smanjivati državni dug

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/personal-savings

no po ovome tu vidiš da biznis očekuje pad potrošnje privatnog sektora

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/changes-in-inventories

tj. vidi se da u trgovini na malo već dvije godine pada zarada, bit će zbog porasta privatne štednje

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/retail-sales-annual

a i BDP očito pada zbog pada privatne potrošnje, 2015. je za 35 milijardi manji nego 2014.

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/gdp

____
bile su te analize za Hrvatsku na portalu banka.hr, no ZaBa ga je ugasila, možda postoje članci ako su arhivirani na wayback machine, ovako ih više nema na internetu
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 22:11

u Hrvatskoj opet raste dug privatnog sektora, raste potrošnja u trgovini na malo i rastu robne zalihe

ali ne dovoljno da bi se zaposlilo 200.000 ljudi

http://www.tradingeconomics.com/croatia/consumer-credit
http://www.tradingeconomics.com/croatia/retail-sales-annual
http://www.tradingeconomics.com/croatia/changes-in-inventories
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 29/8/2016, 22:15

aben wrote:

to ovisi kako BDP raste, to je relativna mjera u odnosu na BDP, ako BDP padne, omjer raste jer brojnik (državna potrošnja) ostaje isti, a nazivnik (BDP) se smanjuje

nominalno dug države se 2015. povećao u odnosu na 2014. npr.

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/government-debt

a relativno se smanjio

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/government-debt-to-gdp

tu je faktor i privatna štednja, ako građani dosta štede onda neće puno rasti BDP niti će se smanjivati državni dug

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/personal-savings

no po ovome tu vidiš da biznis očekuje pad potrošnje privatnog sektora

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/changes-in-inventories

tj. vidi se da u trgovini na malo već dvije godine pada zarada, bit će zbog porasta privatne štednje

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/retail-sales-annual

a i BDP očito pada zbog pada privatne potrošnje, 2015. je za 35 milijardi manji nego 2014.

http://www.tradingeconomics.com/switzerland/gdp

____
bile su te analize za Hrvatsku na portalu banka.hr, no ZaBa ga je ugasila, možda postoje članci ako su arhivirani na wayback machine, ovako ih više nema na internetu
jo gljedun i piše 45 od 2010 i nemo razduživanja do danas. a dotad, od 2001 rast s 15%.

kako misliš ako bdp reste, normalno da reste, pa ne ovisi ekonomija o produktivnosti, nego o državnoj potrošnji novaca u ekonomiju i kontracikličnosti, jel da.

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 29/8/2016, 22:25

aben wrote:
kako misliš ako bdp reste, normalno da reste, pa ne ovisi ekonomija o produktivnosti, nego o državnoj potrošnji novaca u ekonomiju i kontracikličnosti, jel da.

nema u BDPu produktivnosti, BDP je samo nominalna brojka

Wikipedia wrote:Bruto domaći proizvod (BDP, engleski Gross domestic product, GDP) je makroekonomski indikator koji pokazuje vrijednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji tijekom dane godine, izraženo u novčanim jedinicama.

znači to je brojka koja navodi sav novac koji se obrnuo u ekonomiji u tekućoj godini, zbog dvostrukog knjigovodstva nema magije, ako ti od mene kupiš robu za 100kn, ja sam zaradio 100kn, tebi se smanjilo stanje za 100kn, nema muljanja i kuhanja brojki, ako država potroši više nego što ubere porezima (deficit) onda privatni sektor zarađuje i BDP raste ukoliko privatni sektor ne izvlači više na štednju nego država pumpa, državna potrošnja je zarada privatnog sektora i rast BDPa odnosno rast štednje, krediti koje digne privatni sektor se moraju vratiti, kredite koje država digne u valuti koje je vlasnik se nikad ne moraju otplatiti osim u slučaju kontrole inflacije kad je potrebno smanjiti novčanu masu, stoje na knjigama centralne banke nakon što ih ona kupi od banaka i investicijskih fondova koji su prethodno taj dug kupili od države u zamjenu za novac, država ima mogućnost novac plaćati čekom u vlastitoj valuti i tako u beskonačnost

ti samo trebaš shvatiti da je država monopolist, i da zato onda po pitanju vrijednosti novca nema slobodnog tržišta i ne možeš svoje koncepte slobodnog tržišta primjenivati na državni monopol pa zagovarati smanjenje potrošnje, jer to nema smisla, promašio si sve

možeš ili ukinuti državu, pa će biti po tvom, ili ako se država neće ukinuti onda raditi ono što kaže MMT

jer nema smisla imati tolike nezaposlene samo zato što država kao monopolist sa porezima i preko centralne banke ometa slobodno tržište i sprječava da se cijena rada i vrijednost novca uskladi sa tržištem rada i tržištem roba i usluga

ti si idealist i misliš da će se država ukinuti ako budeš pokazivao dišpet

ja sam pesimist i vidim da se neće ništa promjeniti zato je jedino rješenje MMT
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Back to top

- Similar topics