Počela matura - primijenjen je konceptualni pristup
Page 1 of 1
Počela matura - primijenjen je konceptualni pristup
Počela državna matura: Na ispitu iz biologije bilo je važnije zaključivati, nego znati sve činjenice
Danas je ispitom iz biologije počela državna matura. Posjetili smo Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga i porazgovarali s maturantima koji su pisali ispit. Kako doznajemo, na ovogodišnjem ispitu iz biologije, važnije je bilo razumjeti gradivo i ispravno zaključivati, nego reproducirati činjenice.
Danas u 9 ujutro, ispitom iz biologije, službeno je počela državna matura. Biologiju je na ljetnom roku prijavilo ukupno 7.700 pristupnika, što je čini drugim najprijavljivanijim predmetom. Ispred nje je tek fizika s 9906 prijava.
Ispitni katalog iz biologije ove godine je izmijenjen. Kako stoji u katalogu, primijenjen je konceptualni pristup kako bi se učenje odmaknulo od reproduciranja opsežnoga sadržaja i kako bi učenici, rasterećeni od potrebe memoriranja brojnih podataka i naziva, usmjerili pozornost na povezivanje, uočavanje bitnoga i zajedničkoga te prepoznavanje univerzalnih obrazaca u odnosu na karakteristične posebnosti.
Prema novom katalogu, tek će se 30% pitanja bazira na reprodukciji činjenica, dok je za ostatak pitanja potrebno razumijevanje gradiva i povezivanje pojmova.
Više zaključivanja, manje štrebanja
Maturanti s kojima smo razgovarali ispred Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, promjene u ispitnom katalogu su primijetili, a većina ih je i pozdravila.
- Ispit je bio u redu. Nisam učila jer mi ne treba za FER, ali je bio dosta lagan čak. Mislim, bilo je dosta općenitih pitanja. Moglo se zaključiti, čak i ako ne znaš točno činjenicu. Ja nisam učila, nisam znala činjenice, ali sam na temelju nekog općeg znanja biologije mogla riješiti dosta toga. Meni su najteže bile biljke, a najlakše genetika jer mi ti zadatci idu, rekla nam Anja.
S njom se slaže i Marta, koja se nada da će upisati kemiju na PMF-u.
- Bilo je dosta grafova što mi se svidjelo jer mi je to bilo lagano. Bilo je malo križanja, RH - i +. Ovaj novi dio mi je bio puno lakši nego što je bio prethodnih godina, s ovim tablicama. Očekivala sam da će to biti puno teže, ali je na kraju bilo dosta lagano. Bilo par dvosmislenih pitanja, ali to je dio ispita, rekla je.
S malo razumijevanja, ispit se mogao riješiti i bez puno štrebanja.
- Ne znam točno zašto sam uopće prijavio biologiju na kraju. Nisam se puno pripremao, ali riješio sam dobar dio testa. Najteže su mi bile stanice. Mitoza, mejoza, to mi je bilo teško. Ali inače dosta dobro, rekao nam je Jakov, koji planira upisati krajobraznu arhitekturu.
Novi oblik testiranja, ipak se nije svidio svima.
- Ispit je bio teži od očekivanja. Bilo je drugačije nego prošlih godina. Trebalo se puno razmišljati i pitanja su bila za mućnut glavom. Više je trebalo zaključiti nego učiti činjenice. Najteža mi je bila ispitna knjižica broj dva, gdje si morao nešto objasniti jednom rečenicom, što je često nemoguće, pa jedna rečenica ima šest redova, rekla nam je Antonija, koja je biologiju pisala jer želi upisati veterinu.
Najviše biljaka i stanica, najmanje čovjeka
Što se samog gradiva tiče, kako nam kažu maturanti, najviše je bilo biljaka i stanica, a najmanje pitanja o biologiji čovjeka.
- Ja sam sinoć krenuo učiti za maturu, uzeo sam maturu od one godine kad sam pao razred, znači 2013. i dogodilo se to da se oko pedeset posto mature pojavilo i danas.Tipa, bili su zadaci, o ptičicama s Galapagosa, vrste kljunova zbog načina prehrane koji su bili i tada. Najviše je bilo biljaka i struktura stanice. Najteži su mi bili genotipovi, gamete, sporofiti... dosta je o bakterijama bilo i virusima, rekao nam je maturant koji planira upisati fiziku.
Novi tipovi zadataka nekima su bili i lakši nego što su očekivali.
- Iskreno, ništa nije bilo teško. Koji odgovor je možda bio dvosmislen, ali nije bilo teško. Najviše je bilo biljaka i dalje je sve bilo po zadatak od svega kaj su nudili. Bilo je ok. Čak i ovaj novi tip zadataka je bio ok. Bila je samo jedna tablica koja se trebala popuniti s podacima s grafa, ali to je bilo dosta jednostavno. S tim su nas maltretirali, da će biti teško, davali su teške primjere, ali na kraju je bilo dosta lagano, rekao nam je Leon, budući inženjer ekologije.
Svi maturanti s kojima smo razgovarali pohvalili su organizaciju ispita.
- Organizacija je bila savršena. Profesori su pratili sa stopostotnom strogoćom, nije se moglo prepisivati. Stvarno je bilo sve u redu, rekao je jedan.
http://www.srednja.hr/Matura/Vijesti/Pocela-drzavna-matura-Na-ispitu-iz-biologije-bilo-je-vaznije-zakljucivati-nego-znati-sve-cinjenice
Guest- Guest
Re: Počela matura - primijenjen je konceptualni pristup
oni koji nisu učili su zadovoljni novim konceptualnim primjerom jer su preko intuicije mogli odsta toga odgovoriti, najnezadovoljniji su oni koji su previše učili, razočarani su novim konceptom mature te smatraju da je ona prijašnja puno bolja, dok je na današnjoj većina pitanja besmislena te nema veze sa školskim gradivom
danas je bila i matura iz vjeronauka no nju nitko nije komentirao
danas je bila i matura iz vjeronauka no nju nitko nije komentirao
Guest- Guest
Sup..kad cemo na maturu ;P
2014-04-12
Sta ih gnjave...ajoj
Meni te djece zao
Meni te djece zao
Guest- Guest
da matura iz vjeronauka...a tulave li drzave
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Svi su predmeti povezani. Ima tamo, "ako Mojsije ima tri table, na svakoj po pet zapovijedi i jedna mu se putem razbije. Koliko preostalih zapovijedi on pročita pred narodom?"debotoijusto wrote:da matura iz vjeronauka...a tulave li drzave
udba- Posts : 4945
2015-11-10
jel bio blagoslov mature ?
nemojte mi reci da je bio ,
ostavite me u neznanju
nemojte mi reci da je bio ,
ostavite me u neznanju
2014-04-12
Ne brini se,deboto,neces morat na maturu..vjerojatno imas traume jos od svoje ;D
2014-04-12
ovo baca ne na korak vec bob beamon u natragIvyTeasdale wrote:Ne brini se,deboto,neces morat na maturu..vjerojatno imas traume jos od svoje ;D
da drzavna matura iz vjeronauka...jel svore strogo s pruticem prate prepisivanje
pss pss mate , tko je ono podigao ruku pa voda...treba mi za upisat molekularnu biologiju
2014-04-12
Ti i skola tri pojma..znam prepoznat slicne ;D
2014-04-12
IvyTeasdale wrote:Ti i skola tri pojma..znam prepoznat slicne ;D
ae
sad cemo se samarat
Last edited by debotoijusto on 6/6/2016, 22:26; edited 1 time in total (Reason for editing : dvf)
2014-04-12
ovo se zove trenutak istine..pomazes mi otvorit dusu..budi pocascen 8-)debotoijusto wrote:IvyTeasdale wrote:Ti i skola tri pojma..znam prepoznat slicne ;D
ae
sad cemo se samarat
2014-04-12
Mel Brook's History of the World.udba wrote:Svi su predmeti povezani. Ima tamo, "ako Mojsije ima tri table, na svakoj po pet zapovijedi i jedna mu se putem razbije. Koliko preostalih zapovijedi on pročita pred narodom?"debotoijusto wrote:da matura iz vjeronauka...a tulave li drzave
Očito smo mi nekakav eksperiment, jer četiri smo godine učili gradivo bez ikakvih eksperimenata, a sada na državnoj maturi iz biologije sve sami eksperimenti i grafovi, a pitanja o čovjeku nigdje. Ako već žele da na sasvim drugi način pišemo ispite, onda bi nas u tom smjeru trebali i pripremati tijekom godine. Pune četiri godine smo radili jednu stvar, a to je bilo učenje, a sada nam daju stvari koje prvi put vidimo
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/pulski-gimnazijalci-zgrozeni-pitanjima-iz-biologije-526983
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/pulski-gimnazijalci-zgrozeni-pitanjima-iz-biologije-526983
Debilove uobičajene debilštine, nema veze sa stvarnošću.debotoijusto wrote:ovo baca ne na korak vec bob beamon u natragIvyTeasdale wrote:Ne brini se,deboto,neces morat na maturu..vjerojatno imas traume jos od svoje ;D
da drzavna matura iz vjeronauka...jel svore strogo s pruticem prate prepisivanje
pss pss mate , tko je ono podigao ruku pa voda...treba mi za upisat molekularnu biologiju
Koji kurac pišeš laži? Normalno da te šamaraju.debotoijusto wrote:IvyTeasdale wrote:Ti i skola tri pojma..znam prepoznat slicne ;D
ae
sad cemo se samarat
I u pravu je.dawson wrote:Očito smo mi nekakav eksperiment, jer četiri smo godine učili gradivo bez ikakvih eksperimenata, a sada na državnoj maturi iz biologije sve sami eksperimenti i grafovi, a pitanja o čovjeku nigdje. Ako već žele da na sasvim drugi način pišemo ispite, onda bi nas u tom smjeru trebali i pripremati tijekom godine. Pune četiri godine smo radili jednu stvar, a to je bilo učenje, a sada nam daju stvari koje prvi put vidimo
dajte dite materi @yodadawson wrote: sve sami eksperimenti i grafovi
2014-04-15
Similar topics
» PROBNA MATURA - Maturanti sve lošiji u matematici
» Turska blokirala pristup Wikileaksu
» Savez za NATO, EU i novi pristup Kosovu
» HDZ Ćoriću i Tepešu zabranio pristup javnosti
» "Pristup Kosova Evropskoj uniji ne dolazi u obzir"
» Turska blokirala pristup Wikileaksu
» Savez za NATO, EU i novi pristup Kosovu
» HDZ Ćoriću i Tepešu zabranio pristup javnosti