Denkverbot
Page 15 of 50
Page 15 of 50 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 32 ... 50
Re: Denkverbot
Watching a British comedy from the mid-1950s recently, I grasped the speed and completeness of that change. In the film was a scene in which the outraged working-class father of a pregnant teenage daughter demanded that the middle-class boy who had made love to her must now marry her. The present-day audience giggled helplessly at this absurdly old-fashioned demand, which only 45 years previously would still have seemed perfectly normal, indeed unarguable. Such naïveté is not for us in our superior, enlightened state, however, and we prove our sophistication by finding it ridiculous.
But who, one might ask, had the deeper and subtler moral understanding of human relations: the audience of the mid-1950s or that of today? To the 1950s audience it would have been unnecessary to point out that, once a child had been conceived, the father owed a duty not only to the child, but to the mother; that his own wishes in the matter were not paramount, let alone all-important, and that he was not simply an individual but a member of a society whose expectations he had to meet if he were to retain its respect; and that a sense of moral obligation toward a woman was not inimical to a satisfying relationship with her but a precondition of it. To the present-day audience, by contrast, the only considerations in such a situation would be the individual inclinations of the parties involved, floating free of all moral or social constraints. In the modern view, unbridled personal freedom is the only good to be pursued; any obstacle to it is a problem to be overcome.
dobar članak,
al triba ga staviti u kontekst; čovik ima ordinaciju sto jardi od bebi štajga. inner city ološ nije reprezentativan i njih ne krasi samo teen trudnoća, nego i opće zapuštanje tijela, ugađanje hranom, drogom, ljenčarenje, neučenje..i jednom si ti reko, fali in znatiželje.
ukinuti im socijalne naknade i normalni ljudi u predgrađima neće biti u opasnosti.
al triba ga staviti u kontekst; čovik ima ordinaciju sto jardi od bebi štajga. inner city ološ nije reprezentativan i njih ne krasi samo teen trudnoća, nego i opće zapuštanje tijela, ugađanje hranom, drogom, ljenčarenje, neučenje..i jednom si ti reko, fali in znatiželje.
ukinuti im socijalne naknade i normalni ljudi u predgrađima neće biti u opasnosti.
2014-04-16
malo pretjeruješ, nije tisućljeća i samo u hrvackoj,metilda wrote:najzabranjenija misao tisućljeća. Za dom spremni!
al izraz je loš, odaje strukturne probleme koje trpe stanovnici doma- kolektivizam.
kad te u crikvi masovno krstu ili pričešćuju, pa padre pito odričete li se sotone, puk jednoglasno odgovoro- odričemo, iako je jasno da se ne moreš odreknuti sotone u tuje ime.
za dom spreman- jedina je prihvatljiva verzija.
2014-04-16
aben wrote:malo pretjeruješ, nije tisućljeća i samo u hrvackoj,metilda wrote:najzabranjenija misao tisućljeća. Za dom spremni!
al izraz je loš, odaje strukturne probleme koje trpe stanovnici doma- kolektivizam.
kad te u crikvi masovno krstu ili pričešćuju, pa padre pito odričete li se sotone, puk jednoglasno odgovoro- odričemo, iako je jasno da se ne moreš odreknuti sotone u tuje ime.
za dom spreman- jedina je prihvatljiva verzija.
a jok! čovjek je društveno biće pa kad je i spreman sam braniti dom ne može ga obraniti bez pomoći drugih.. vidiš kako Živi zid skuplja političke poene braneći tuđe domove... korijen riječi je isti.. dom-domovina ... domovina se brani zajedničkim naporom kad je pojedinac u zajedništvu za to spreman - braniti dom i domovinu... ali što naši multi-kulti znaju što je dom i domovina... oni mrze jedno mjesto pod suncem koje ih je iznjedrilo a vole sva ostala mjesta ... oksimoron...
Guest- Guest
Politička nesposobnost KP da očuva zemlju, da je unapredi u civilizovanu evropsku zemlju, dovela je do diktature medija, koja nije ništa blaža od političke diktature, koja zapravo ovom zemljom u najdirektnijem obliku vlada. Može vas napasti Milošević ili Kučan, to će biti pa će proći, ako vas napadne komentator neke novine on će to uraditi u 10 do 15 nastavaka, dok ne učini vaš život i život vaše porodice nemogućim. Odatle taj strah od diktature medija i odatle moj strah pred profesijom koja počinje da koristi svoju neograničenu moć u uslovima stalnog i neprestanog razdraživanja svojih čitalaca opasnostima koje prete naciji, njima, njihovoj djeci, istoriji.
Aleksandar Tijanić, novinar Beogrdskog NIN-a 07.01.1990.g.Re: Denkverbot
A jel to uključuje i sve ove proljetne radove iznutra i izvana? Ja sebi sama kažem petkom kada idem s posla: za dom spremna (motivacijska mantra)metilda wrote:najzabranjenija misao tisućljeća. Za dom spremni!
Guest- Guest
mativka wrote:metilda wrote:Ja sebi sama kažem petkom kada idem s posla: za forum spremna (motivacijska mantra)
Za ovo će mi trebati tri dana da shvatim poantu Kud inače kasno palim, prvo sam pomislila da je Kic ono napisao, pa onda dok skužim da se zapravo radi o Metildi, pa dok shvatim koja je poruka dotičnoj, pa dok shvatim što je autor htio s njom reći, eto i sljedećeg vikenda
E da, i što Mativka ima s tim :D
E da, i što Mativka ima s tim :D
Guest- Guest
A, tooooo :) Pa to jekic wrote:htio sam samo reći da je petak, dakle za forum spremna mativka
Moja misao dana, jest da nije zabranjena ali čini mi se da nekako i nije poželjna :) Zašto ljudi vole zakomplicirati kada se može jednostavno. Od primjerice jednostavnih misli upakovanih u puno slojeva celofana, do želje nekoga da pored toga što je misao tako dobro upakovana doda još i mašnicu :)
Jesam ja tupava ili ljudi vole ispasti pametni?! (ako je odgovor prvi dio, ne želim ga čuti) :D
Guest- Guest
već te dovoljno maltretiramo, pa ću reći ovo drugo, želja za kompliciranim pokazivanjem je pokušaj ostavljanja dojma..
Uljudnost i vedru narav sam upoznao najprije kod svoga djeda Vera.
Muževnost bez razmetljivosti upoznao sam preko onoga što sam čuo i zapamtio od svoga oca.
Majka mi je bila primjer pobožnosti i plemenitosti, dobrostivosti - ne samo u djelima, nego i u mislima, i primjer jednostavnoga života kakvim bogati inače ne žive.
Svome pradjedu dugujem što me savjetovao da umjesto običnog školskog obrazovanja uzmem dobre kućne učitelje i da na tome ne štedim.
Hvala na razumijevanju :)kic wrote:već te dovoljno maltretiramo, pa ću reći ovo drugo, želja za kompliciranim pokazivanjem je pokušaj ostavljanja dojma..Uljudnost i vedru narav sam upoznao najprije kod svoga djeda Vera.
Muževnost bez razmetljivosti upoznao sam preko onoga što sam čuo i zapamtio od svoga oca.
Majka mi je bila primjer pobožnosti i plemenitosti, dobrostivosti - ne samo u djelima, nego i u mislima, i primjer jednostavnoga života kakvim bogati inače ne žive.
Svome pradjedu dugujem što me savjetovao da umjesto običnog školskog obrazovanja uzmem dobre kućne učitelje i da na tome ne štedim.
Zanimljive rečenice. No, sada si dao Abendu poticaj da svoju teoriju o dobrobiti školovanja od kuće, razvije do detalja :) Šalim se malo, no sve su to stupnjevi obrazovanja i dakako da je onaj osnovni i najvažniji. To su one prve postavke daljnjeg razvoja osobnosti. Temelj svemu ostalom priučenom. Mene osobno uvijek smeta razmetljivost u svemu. Sjećam se kada sam prvi puta čula riječ: konsterniran. I od koga sam čula, od Zdravka Mamića. Nakon toga čitala sam u svim dnevnim tiskovinama tu riječ. Recimo, ne znam zašto ali to mi je ostalo u sjećanju i daljnjem praćenju meni osobnih svakodnevnih situacija u komunikaciji. Riječ je postala toliko popularna da na temelju nje ocjenjujem ljude :)
Što želim reći?! :)
Jednostavnost komunikacije, tečnost, prikladna osobnosti je ta po kojoj razlikujem osobu od osobe :)
Guest- Guest
Evo jedne zabranjene misli od mene i trenutnog promišljanja. Kako se identificirati po bilo kojem političkom ili inom usmjerenju jer osjećam da nigdje ne pripadam. Osnovne postavke su mi dane u skadu s rođenjem, a to su katolička obitelj s svim običajima. Danas, ja sam i socijalista i kapitalista, i katolik i izopčenik. U političke teme se ne mogu upustiti jer za sve nađem neko opravdanje ili negiranje. Isto tako, ne osjećam se djelom ikakve grupe, skupine. Ono čime se jedino vodim je ne čini drugome što ne bi volio da tebi čine, no jest da je zajeb žešći, ali jednostavno ne znam kako da se ponašam u današnje svijetu...
Guest- Guest
ti zapravo (nemoj shvatiti skroz osobno) u stvari nisi uopće izopčenik već u potpunosti proizvod moderne kulture i civilizacije, da pripadaš duhom nekoj vjeri i religiji treba ti emocionalna strana biti razvijena, a za štovanje socijalističke perspektive također jedna vrsta iracionalnosti kojoj je bitna prodaja narativne priče a ne činjenice u društvu i kroz povijest..
ki je ovaj mudrac?kic wrote:Svome pradjedu dugujem što me savjetovao da umjesto običnog školskog obrazovanja uzmem dobre kućne učitelje i da na tome ne štedim.
2014-04-16
Rimski car, Marko Aurelije..aben wrote:ki je ovaj mudrac?kic wrote:Svome pradjedu dugujem što me savjetovao da umjesto običnog školskog obrazovanja uzmem dobre kućne učitelje i da na tome ne štedim.
zamisli, i jo se točno sićun te riči, u osvit svoga svjesnoga života, 2000. godine, u tjedniku hrvatsko slovo, novinar zoran vukman...tih dana san kraj postelje imo klaića:)mativka wrote:Hvala na razumijevanju :)kic wrote:već te dovoljno maltretiramo, pa ću reći ovo drugo, želja za kompliciranim pokazivanjem je pokušaj ostavljanja dojma..Uljudnost i vedru narav sam upoznao najprije kod svoga djeda Vera.
Zanimljive rečenice. No, sada si dao Abendu poticaj da svoju teoriju o dobrobiti školovanja od kuće, razvije do detalja :) Šalim se malo, no sve su to stupnjevi obrazovanja i dakako da je onaj osnovni i najvažniji. To su one prve postavke daljnjeg razvoja osobnosti. Temelj svemu ostalom priučenom. Mene osobno uvijek smeta razmetljivost u svemu. Sjećam se kada sam prvi puta čula riječ: konsterniran. I od koga sam čula, od Zdravka Mamića. Nakon toga čitala sam u svim dnevnim tiskovinama tu riječ. Recimo, ne znam zašto ali to mi je ostalo u sjećanju i daljnjem praćenju meni osobnih svakodnevnih situacija u komunikaciji. Riječ je postala toliko popularna da na temelju nje ocjenjujem ljude :)
Što želim reći?! :)
Jednostavnost komunikacije, tečnost, prikladna osobnosti je ta po kojoj razlikujem osobu od osobe :)
ne zun jel se novinari služu s tin jazikun da zvuču pametnije kod svoje nepismene publike, ali kad ti je rič jednon u vokabularu, ona je tu i teško ju je ne koristiti. meni su se tih godin svi smijali zbog korištenja latinskih inačica, al kad si izložen jednon stilu, teško ga se moreš liberati. sada sun na engleskoj literaturi, jer sloboda nije zanimljiva hrv autorima, i jednostavo teško mogu složiti rečenicu bez eng riječi.
dakle, nije folirancija, mamić je ode nevin.
2014-04-16
ludilo,kic wrote:Rimski car, Marko Aurelije..aben wrote:ki je ovaj mudrac?kic wrote:Svome pradjedu dugujem što me savjetovao da umjesto običnog školskog obrazovanja uzmem dobre kućne učitelje i da na tome ne štedim.
studiro sun stari vijek kod vrhunskih stručnjakov, ali nisu nam se usudili spomenuti tu činjenicu, samoponištili bi se:)
2014-04-16
Page 15 of 50 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 32 ... 50
Page 15 of 50