Švedska problemi zdravo
Page 2 of 4
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Švedska problemi zdravo
abraham wrote:????!!!!!....... Kila mozga....... Zao mi je sto se radi od nekada predivne zemlje.
čekaj ti živiš u šveckoj nemaš pojma o ovom? Bemtimedije
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
Za 12 Gripena wam nabawim i čowijeka koji nije Šweđanin ( da wi ne ispadnete naziji šta i jeste ) i počme u Malmnou prowodit antiimigrantsku anitislamsku retoriku.
12 Gripena dowedi .....i to đabe.
12 Gripena dowedi .....i to đabe.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
"Hrvatski križar" i strah od izbjeglica u Njemačkoj
Mnogi njemački građani koji potječu iz inozemstva neprijateljski su raspoloženi prema izbjeglicama i novim migrantima. Pritom su mnogi od njih i sami došli u Njemačku kao izbjeglice - iz zemalja bivše Jugoslavije.
Cilj većine izbjeglica je Njemačka
Rat, razaranje, bijeg. Darko Tolić je sve to osobno doživio. Kada je početkom 90-ih godina na sjeveru Bosne i Hercegovine bjesnio rat između Hrvata i Srba, njegovi su roditelji tada petogodišnjeg Darka i njegovu sestru iz sela Johovca kod Doboja odveli na sigurno, kod djeda i bake u Njemačku. Otac se vratio na bojišnicu. Majka je ostala u Njemačkoj.
Ona je bila bolnička sestra i vrlo brzo je našla posao u jednoj bolnici. Zbog toga se Darkova obitelj nakon kraja rata nije morala vratiti u BiH kao velika većina drugih izbjeglica. Oni su ostali. Tolić danas ima 28 godina i u Njemačkoj se angažira politički – protiv izbjeglica i migranata. Prvenstveno ne-europskih. „Europa je domovina europskih naroda. Europa treba ostati europska, a Njemačka njemačka!“, kaže ovaj bosanski Hrvat iz Stuttgarta.
„Dekadentni Europljani“
Tolić je utemeljitelj njemačkog ogranka Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP). Posljednjih je godina otvoreno podržavao njemačke desne ekstremiste, npr. iz stranke NPD, zato što su „najbliži njegovom svjetonazoru“.
Darko Tolić: Europa je dekadentna!
„Hrvatski križar“ (kako ga nazivaju njemački mediji) „želi spasiti Europu od izumiranja europskih naroda i razmnožavanja neeuropskih naroda“. Nijemci su naivni oko izbjeglica, kaže on u razgovoru za DW, „oni ne prepoznaju opasnosti nekontroliranog doseljavanja“. Afričke i azijske migrante naziva „uljezima koji zlorabe dekadentnost Europe“. O tome se mora otvoreno pričati, dodaje.
Tolić nije usamljen. Njegovo mišljenje dijele i drugi mladi političari s područja bivše Jugoslavije koji su u 90-im godinama u Njemačku došli kao izbjeglice ili ekonomski migranti. Oni su aktivni u populističkim, desno-radikalnim ili čak neonacističkim skupinama i strankama.
Na primjer Safet Babić, šef NPD-a u Trieru, okorjeli neonacist bosanskog podrijetla koji preko društvenih mreža širi anti-izbjegličku propagandu. Jedan od njegovih slogana: „Buntes Trier, nicht mit mir!“ U prijevodu: „Šareni Trier, sa mnom ne!“
Ili Dubravko Mandić, pravnik iz Freiburga i jedan od mlađih uzdanica populističkog AfD-a (Alternative za Njemačku). Ta stranka se odlučno protivi prihvatu izbjeglica, a njezina je šefica Frauke Petry rekla kako bi na granicama u slučaju nužde trebalo pucati na njih – kako bi ih se spriječilo u prelasku granice.
Profesor Friedrich Heckmann: radi se strahovima etabliranih migranata od novih došljaka
Mandić je svojedobno javno američkog predsjednika Baracka Obamu nazvao „crnčugom koja je samo zbog svoje boje kože postao predsjednik SAD-a“. On je rođen u Sarajevu, njegov je otac, kako nam je rekao u kratkom telefonskom razgovoru, kao socijalni radnik početkom 70-ih godina došao u Njemačku kako bi gastarbajterima iz bivše Jugoslavije pomogao oko privikavanja na novi život. Za DW Mandić nije htio opširnije govoriti o svojoj priči i svojim stavovima oko izbjeglica.
Nije to novi fenomen
Izbjeglice i migranti protiv novih izbjeglica i migranata – to nije ništa novo, tvrdi bamberški sociolog Friedrich Heckmann: „I migranti na koncu konca imaju predrasude. Oni ih donose sa sobom i ovdje ih razvijaju i dalje. Predrasude protiv drugih migrantskih grupa i naravno predrasude protiv većinskog njemačkog stanovništva.“
Profesor Heckmann podsjeća na brojne doseljenike iz bivših sovjetskih republika, koji su početkom 90-ih godina prošlog stoljeća došli u Njemačku. „I oni su sa sobom donijeli vrlo jake predrasude, posebice protiv muslimana.“
Etablirani doseljenici često imaju osjećaj nelagode kad se radi o novim doseljenicima. To je fenomen poznat iz SAD-a, klasične doseljeničke zemlje, gdje se većina došljaka redovito protivi novom doseljavanju.
U Njemačkoj su primjerice Turci u 90-im godinama bili kivni na došljake s istoka Europe zbog navodnog privilegiranja oko četiri milijuna novih “sovjetskih” žitelja Njemačke. Žalili su se kako su se oni (Turci) “za sve morali sami izboriti kao gastarbajteri” te da se sad “novim došljacima sve servira na pladnju”, da im se nude tečajevi integracije, pomaže oko potrage za stanom te da bez problema dobiju i njemačko državljanstvo.
Nova konkurencija
„Mi smo u Njemačkoj i početkom 90-ih imali veliku migracijsku krizu, koju se može usporediti sa sadašnjom. U 1992. smo zabilježili 1,5 milijuna doseljenika, bilo je nasilja prema migrantima, podmetala se vatra u domove u kojima su bili azilanti, bilo je i mrtvih. To se s vremenom sve smirilo nakon što su postrožena pravila za dobivanje azila, a time je reducirana migracija”, podsjeća Heckmann.
Porsvjedi Pegide na kojem se čuju uvijek iste parole: izbjeglice nisu dobrodošle!
Za DW on kaže kako je razlog negativnog stava „starih“ došljaka prema „novima“ jednostavno strah. Strah od nove „konkurencije“, strah oko onoga što su „stari“ doseljenici uspjeli izgraditi u novoj domovini i strah da će „novi“ postati novi miljenici Nijemaca:
„To je borba između etabliranih i novih došljaka oko istih ili sličnih resursa, oko poslova i stanova.“ Borba koja se vodi i preko društvenih mreža. Tamo se izbjeglice (često i od strane bivših izbjeglica) paušalno naziva „ljenčinama“, „silovateljima“ i „parazitima“.
Za Darka Tolića, „hrvatskog križara“ iz Stuttgarta i samoproglašenog „spasitelja Europe“, financijska strana priče nikada nije bila primarna. „Ja sam u Njemačku došao kao mladi Europljanin u jednu europsku zemlju. Zbog toga je legitimno što sam ja ovdje. Vidim se kao gosta koji će se jednoga dana vratiti u svoju domovinu, gosta koji se želi vratiti u domovinu.“
Uspješna integracija?
Svaki peti od oko 80 milijuna žitelja Njemačke potječe iz inozemstva. Znači da su se oni sami, njihovi roditelji ili roditelji njihovih roditelja doselili u Njemačku. Stavovi etabliranih doseljenika oko izbjeglica ne razlikuju se dakle u većoj mjeri od stavova većinskog, njemačkog stanovništva.
Kako je pokazala jedna anketa Instituta za istraživanje javnog mnijenja YouGov provedena koncem prošle godine, 40% njemačkih doseljenika smatra da je Njemačka trebala prihvatiti manje izbjeglica nego što ih je doista primila. Kod Nijemaca to smatra 45% ispitanika. 24% doseljenika je mišljenja da Njemačka uopće ne bi trebala prihvatiti izbjeglice – to mišljenje dijeli 25% Nijemaca.
Mnogi njemački građani koji potječu iz inozemstva neprijateljski su raspoloženi prema izbjeglicama i novim migrantima. Pritom su mnogi od njih i sami došli u Njemačku kao izbjeglice - iz zemalja bivše Jugoslavije.
Cilj većine izbjeglica je Njemačka
Rat, razaranje, bijeg. Darko Tolić je sve to osobno doživio. Kada je početkom 90-ih godina na sjeveru Bosne i Hercegovine bjesnio rat između Hrvata i Srba, njegovi su roditelji tada petogodišnjeg Darka i njegovu sestru iz sela Johovca kod Doboja odveli na sigurno, kod djeda i bake u Njemačku. Otac se vratio na bojišnicu. Majka je ostala u Njemačkoj.
Ona je bila bolnička sestra i vrlo brzo je našla posao u jednoj bolnici. Zbog toga se Darkova obitelj nakon kraja rata nije morala vratiti u BiH kao velika većina drugih izbjeglica. Oni su ostali. Tolić danas ima 28 godina i u Njemačkoj se angažira politički – protiv izbjeglica i migranata. Prvenstveno ne-europskih. „Europa je domovina europskih naroda. Europa treba ostati europska, a Njemačka njemačka!“, kaže ovaj bosanski Hrvat iz Stuttgarta.
„Dekadentni Europljani“
Tolić je utemeljitelj njemačkog ogranka Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP). Posljednjih je godina otvoreno podržavao njemačke desne ekstremiste, npr. iz stranke NPD, zato što su „najbliži njegovom svjetonazoru“.
Darko Tolić: Europa je dekadentna!
„Hrvatski križar“ (kako ga nazivaju njemački mediji) „želi spasiti Europu od izumiranja europskih naroda i razmnožavanja neeuropskih naroda“. Nijemci su naivni oko izbjeglica, kaže on u razgovoru za DW, „oni ne prepoznaju opasnosti nekontroliranog doseljavanja“. Afričke i azijske migrante naziva „uljezima koji zlorabe dekadentnost Europe“. O tome se mora otvoreno pričati, dodaje.
Tolić nije usamljen. Njegovo mišljenje dijele i drugi mladi političari s područja bivše Jugoslavije koji su u 90-im godinama u Njemačku došli kao izbjeglice ili ekonomski migranti. Oni su aktivni u populističkim, desno-radikalnim ili čak neonacističkim skupinama i strankama.
Na primjer Safet Babić, šef NPD-a u Trieru, okorjeli neonacist bosanskog podrijetla koji preko društvenih mreža širi anti-izbjegličku propagandu. Jedan od njegovih slogana: „Buntes Trier, nicht mit mir!“ U prijevodu: „Šareni Trier, sa mnom ne!“
Ili Dubravko Mandić, pravnik iz Freiburga i jedan od mlađih uzdanica populističkog AfD-a (Alternative za Njemačku). Ta stranka se odlučno protivi prihvatu izbjeglica, a njezina je šefica Frauke Petry rekla kako bi na granicama u slučaju nužde trebalo pucati na njih – kako bi ih se spriječilo u prelasku granice.
Profesor Friedrich Heckmann: radi se strahovima etabliranih migranata od novih došljaka
Mandić je svojedobno javno američkog predsjednika Baracka Obamu nazvao „crnčugom koja je samo zbog svoje boje kože postao predsjednik SAD-a“. On je rođen u Sarajevu, njegov je otac, kako nam je rekao u kratkom telefonskom razgovoru, kao socijalni radnik početkom 70-ih godina došao u Njemačku kako bi gastarbajterima iz bivše Jugoslavije pomogao oko privikavanja na novi život. Za DW Mandić nije htio opširnije govoriti o svojoj priči i svojim stavovima oko izbjeglica.
Nije to novi fenomen
Izbjeglice i migranti protiv novih izbjeglica i migranata – to nije ništa novo, tvrdi bamberški sociolog Friedrich Heckmann: „I migranti na koncu konca imaju predrasude. Oni ih donose sa sobom i ovdje ih razvijaju i dalje. Predrasude protiv drugih migrantskih grupa i naravno predrasude protiv većinskog njemačkog stanovništva.“
Profesor Heckmann podsjeća na brojne doseljenike iz bivših sovjetskih republika, koji su početkom 90-ih godina prošlog stoljeća došli u Njemačku. „I oni su sa sobom donijeli vrlo jake predrasude, posebice protiv muslimana.“
Etablirani doseljenici često imaju osjećaj nelagode kad se radi o novim doseljenicima. To je fenomen poznat iz SAD-a, klasične doseljeničke zemlje, gdje se većina došljaka redovito protivi novom doseljavanju.
U Njemačkoj su primjerice Turci u 90-im godinama bili kivni na došljake s istoka Europe zbog navodnog privilegiranja oko četiri milijuna novih “sovjetskih” žitelja Njemačke. Žalili su se kako su se oni (Turci) “za sve morali sami izboriti kao gastarbajteri” te da se sad “novim došljacima sve servira na pladnju”, da im se nude tečajevi integracije, pomaže oko potrage za stanom te da bez problema dobiju i njemačko državljanstvo.
Nova konkurencija
„Mi smo u Njemačkoj i početkom 90-ih imali veliku migracijsku krizu, koju se može usporediti sa sadašnjom. U 1992. smo zabilježili 1,5 milijuna doseljenika, bilo je nasilja prema migrantima, podmetala se vatra u domove u kojima su bili azilanti, bilo je i mrtvih. To se s vremenom sve smirilo nakon što su postrožena pravila za dobivanje azila, a time je reducirana migracija”, podsjeća Heckmann.
Porsvjedi Pegide na kojem se čuju uvijek iste parole: izbjeglice nisu dobrodošle!
Za DW on kaže kako je razlog negativnog stava „starih“ došljaka prema „novima“ jednostavno strah. Strah od nove „konkurencije“, strah oko onoga što su „stari“ doseljenici uspjeli izgraditi u novoj domovini i strah da će „novi“ postati novi miljenici Nijemaca:
„To je borba između etabliranih i novih došljaka oko istih ili sličnih resursa, oko poslova i stanova.“ Borba koja se vodi i preko društvenih mreža. Tamo se izbjeglice (često i od strane bivših izbjeglica) paušalno naziva „ljenčinama“, „silovateljima“ i „parazitima“.
Za Darka Tolića, „hrvatskog križara“ iz Stuttgarta i samoproglašenog „spasitelja Europe“, financijska strana priče nikada nije bila primarna. „Ja sam u Njemačku došao kao mladi Europljanin u jednu europsku zemlju. Zbog toga je legitimno što sam ja ovdje. Vidim se kao gosta koji će se jednoga dana vratiti u svoju domovinu, gosta koji se želi vratiti u domovinu.“
Uspješna integracija?
Svaki peti od oko 80 milijuna žitelja Njemačke potječe iz inozemstva. Znači da su se oni sami, njihovi roditelji ili roditelji njihovih roditelja doselili u Njemačku. Stavovi etabliranih doseljenika oko izbjeglica ne razlikuju se dakle u većoj mjeri od stavova većinskog, njemačkog stanovništva.
Kako je pokazala jedna anketa Instituta za istraživanje javnog mnijenja YouGov provedena koncem prošle godine, 40% njemačkih doseljenika smatra da je Njemačka trebala prihvatiti manje izbjeglica nego što ih je doista primila. Kod Nijemaca to smatra 45% ispitanika. 24% doseljenika je mišljenja da Njemačka uopće ne bi trebala prihvatiti izbjeglice – to mišljenje dijeli 25% Nijemaca.
2014-04-11
12 Gripena i to đabe ti je čijena ....inače češ bit proglašen nazijem šta i jesi samo to skriwaš od swijeta ko zmija noge.
2014-04-11
Jebiga Marcel, oni su 'napredni', a nas 'zaostale' ko jebe dok ne postanemo pederizirani retardi kao oni. Samo udri po homoliberalizmu, a tko je protiv njega - uništi ga.marcellus wrote:http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/sokantni-video-usred-stockholma-brutalno-pretucena-ekipa-australske-tv-policija-odbacila-prijavu-906029
Last edited by Fénix on 21/3/2016, 16:59; edited 1 time in total
Guest- Guest
Ne. Totalno pomracenje. vec sam pisao o ovome. Ne pratim avpixlat jer je to ultra desnicarski medij. Nije da nema sto procitaiti ali mi se ne da traziti jer od 10 max 1-2 priloga su ok. Pratim forum Flashback . Princip kao ovdje , moras imati link na neki medij. Svi ostali mediji su ovo uredno presutjeli. Cak je oformljen neki odbor ili kurac koji ce gledati da popravi sliku svedske kod Daily Mail-a. Najvjerojatnije ce danas i mein stream mediji objaviti nesta. Sovjetizacija na kvadrat. Rezultat da ultra desnica raste i raste...Inace jako cudno. Naime svadjani i ljudi i vlast se jako brinu sto o njima pisu, govore i sl mediji na engleskom jeziku. To je isto na razini bolesti.marcellus wrote:abraham wrote:????!!!!!....... Kila mozga....... Zao mi je sto se radi od nekada predivne zemlje.
2014-04-14
Nedaš li mi 12 Gripena đabe obečajem i kunem ti se da ču naprawit swe u mojoj moči da češ tu odluku zažaliti miljon puta.
2014-04-11
abraham wrote:Ne. Totalno pomracenje. vec sam pisao o ovome. Ne pratim avpixlat jer je to ultra desnicarski medij. Nije da nema sto procitaiti ali mi se ne da traziti jer od 10 max 1-2 priloga su ok. Pratim forum Flashback . Princip kao ovdje , moras imati link na neki medij. Svi ostali mediji su ovo uredno presutjeli. Cak je oformljen neki odbor ili kurac koji ce gledati da popravi sliku svedske kod Daily Mail-a. Najvjerojatnije ce danas i mein stream mediji objaviti nesta. Sovjetizacija na kvadrat. Rezultat da ultra desnica raste i raste...Inace jako cudno. Naime svadjani i ljudi i vlast se jako brinu sto o njima pisu, govore i sl mediji na engleskom jeziku. To je isto na razini bolesti.marcellus wrote:abraham wrote:????!!!!!....... Kila mozga....... Zao mi je sto se radi od nekada predivne zemlje.
a ima cijeli TV prilog australske tv, imaš sve na jubitu, vimeu... inače jebeš šveđane kad ova bagra mlati a jedino invalid u kolicima se suprotstavi taj je valjda formirao moralni stav prije nego je švedsku napao liberalizam
nadam se da će se ljevičarskim novinarima i aktivistima jednog dana suditi za suučesništvo u genocidu zbog skrivanja činjenica i lažiranja podataka
Šta te boli kuraz za Šweđane ?marcellus wrote:nadam se da će se ljevičarskim novinarima i aktivistima jednog dana suditi za suučesništvo u genocidu zbog skrivanja činjenica i lažiranja podataka
Šta su ti oni ???
2014-04-11
Bio prilog neki dan ovdje na 60minutes, uvalio sam se od smijeha. Dva puta su napadnuti. Kazu daizbjegavaju tamo slat policiju jer se uznemire
2014-04-19
200 godina nisu ratowali al zato im nije problem da imaju jakuwojnu industriju koju prodaju po suwo zlato .....plakali su ko kišna godina kad su morali smanjit priljew izbjegliča jer znaju da su prikriweni naziji i sad to pliwa na powršinu ( zato su i kmečali ).
Očeš ostat čistog obraza i da ne uprljaš ruke ?
12 Gripena đabe ti je čijena.
Očeš ostat čistog obraza i da ne uprljaš ruke ?
12 Gripena đabe ti je čijena.
2014-04-11
abraham wrote:Ne. Totalno pomracenje. vec sam pisao o ovome. Ne pratim avpixlat jer je to ultra desnicarski medij. Nije da nema sto procitaiti ali mi se ne da traziti jer od 10 max 1-2 priloga su ok. Pratim forum Flashback . Princip kao ovdje , moras imati link na neki medij. Svi ostali mediji su ovo uredno presutjeli. Cak je oformljen neki odbor ili kurac koji ce gledati da popravi sliku svedske kod Daily Mail-a. Najvjerojatnije ce danas i mein stream mediji objaviti nesta. Sovjetizacija na kvadrat. Rezultat da ultra desnica raste i raste...Inace jako cudno. Naime svadjani i ljudi i vlast se jako brinu sto o njima pisu, govore i sl mediji na engleskom jeziku. To je isto na razini bolesti.marcellus wrote:abraham wrote:????!!!!!....... Kila mozga....... Zao mi je sto se radi od nekada predivne zemlje.
pa engleska ne prima migrante uopće zašto bi onda nekom solili pamet
U Britaniju swi žele a u Šwedsku samo owi šta nemogu u WB ....otpad uglawnom.
Znam šta Šweđane žulja .....al 12 Gripena đabe je moja čijena.
Ako im je to puno onda NIŠTA.
AJ BOG.
Znam šta Šweđane žulja .....al 12 Gripena đabe je moja čijena.
Ako im je to puno onda NIŠTA.
AJ BOG.
2014-04-11
Dat ču im čak i popust da ne kažu da nisam fleksibilan itd itd itd
Šest đabe , ostalih šest kupujemo ....tj u prewodu Gripeni u pol čijene.
To naprawite i znati čemo wratit uslugu.
2014-04-11
Nisam misli na Englesku vec na engleski jezik. Dakle sto misle USA, Canada, Australia, UK i sl. Jako bitan detalj. Ukratko svi , bukvalno svi parlaju engleski. Onaj sta ore na njivi ili netko veleucen. Engleski je jedan od osnovnih predmeta. Izuzetan kompleks prema engleskom govornom okruzju.marcellus wrote:abraham wrote:Ne. Totalno pomracenje. vec sam pisao o ovome. Ne pratim avpixlat jer je to ultra desnicarski medij. Nije da nema sto procitaiti ali mi se ne da traziti jer od 10 max 1-2 priloga su ok. Pratim forum Flashback . Princip kao ovdje , moras imati link na neki medij. Svi ostali mediji su ovo uredno presutjeli. Cak je oformljen neki odbor ili kurac koji ce gledati da popravi sliku svedske kod Daily Mail-a. Najvjerojatnije ce danas i mein stream mediji objaviti nesta. Sovjetizacija na kvadrat. Rezultat da ultra desnica raste i raste...Inace jako cudno. Naime svadjani i ljudi i vlast se jako brinu sto o njima pisu, govore i sl mediji na engleskom jeziku. To je isto na razini bolesti.marcellus wrote:abraham wrote:????!!!!!....... Kila mozga....... Zao mi je sto se radi od nekada predivne zemlje.
2014-04-14
I owo je zadnja ponuda i to je to.RayMabus wrote:Dat ču im čak i popust da ne kažu da nisam fleksibilan itd itd itd
Prikiriweni naziji.
2014-04-11
Kad cujem Svecka vatam se za pistolj
2014-04-19
abraham wrote:Nisam misli na Englesku vec na engleski jezik. Dakle sto misle USA, Canada, Australia, UK i sl. Jako bitan detalj. Ukratko svi , bukvalno svi parlaju engleski. Onaj sta ore na njivi ili netko veleucen. Engleski je jedan od osnovnih predmeta. Izuzetan kompleks prema engleskom govornom okruzju.marcellus wrote:abraham wrote:Ne. Totalno pomracenje. vec sam pisao o ovome. Ne pratim avpixlat jer je to ultra desnicarski medij. Nije da nema sto procitaiti ali mi se ne da traziti jer od 10 max 1-2 priloga su ok. Pratim forum Flashback . Princip kao ovdje , moras imati link na neki medij. Svi ostali mediji su ovo uredno presutjeli. Cak je oformljen neki odbor ili kurac koji ce gledati da popravi sliku svedske kod Daily Mail-a. Najvjerojatnije ce danas i mein stream mediji objaviti nesta. Sovjetizacija na kvadrat. Rezultat da ultra desnica raste i raste...Inace jako cudno. Naime svadjani i ljudi i vlast se jako brinu sto o njima pisu, govore i sl mediji na engleskom jeziku. To je isto na razini bolesti.marcellus wrote:abraham wrote:????!!!!!....... Kila mozga....... Zao mi je sto se radi od nekada predivne zemlje.
pa nijedna od tih zemalja ne prima kozojebe
Kad cujem neplodni dani vatam se za curtonprckov wrote:Kad cujem Svecka vatam se za pistolj
2014-04-19
Švedska u Drugom svjetskom ratu
Švedska je uspjela ostati neutralna i za vrijeme Drugog svjetskog rata, iako su svi njeni susjedi ratovali, te je i dodatno prosperirala pomažući obje zaraćene strane. O stvarnoj neutralnosti Švedske tijekom 2. svjetskog rata se ipak raspravlja. Obzirom da su joj veze prema ostatku svijeta bile zatvorene zbog blokada, Švedska je bila pod njemačkim utjecajem veći dio ratnog razdoblja. Prema stajalištu tadašnje švedske vlade, država nije bila u poziciji otvoreno se suprostavljati nacističkoj Njemačkoj, te je stoga surađivala s Nijemcima vođenim Hitlerom. Švedski volonteri u nacističkim SS jedinicama su bili među prvim vojnicima kod invazije na Sovjetski savez tijekom Operacije Barbarossa. Švedska je snabdijevala nacističku Njemačku čelikom i strojnim dijelovima tijekom cijelog razdoblja rata. Pred sam kraj rata, kada se poraz nacista činio neizbježnim, Švedska je pojačala humanitarne aktivnosti što je dovelo do spašavanja brojnih izbjeglica iz okupiranog dijela Europe. Unatoč aktivnostima pred kraj rata, kritičari švedske neutralnosti smatraju kako je zemlja mogla učiniti više u otporu nacistima, čak i pod cijenu okupacije.Nakon rata uspjela je i ostati nesvrstana između velikih svjetskih blokova.
NAZI SAWEZNIĆI.
2014-04-11
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Švedska problemi zdravo
» Švedska, problemi, zdravo...
» Švedska, problemi, zdravo...