Razmišljanja
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 40 of 50
Page 40 of 50 • 1 ... 21 ... 39, 40, 41 ... 45 ... 50
Re: Razmišljanja
Ne jadim se. I ja sam dio nje. Ali, dovoljno sam daleko od nje. Zašto ti je drago da nisam gnostik? Meni su oni dragi. Duh. To je naša svijest. Ono što sebe prepoznaje na ovom trulom mjestu, zna da je tu, ali i da nije dio toga.metilda wrote:red wolf wrote:Ti kad kažeš ''Duh'', ti misliš na ono što te podučava tvoja Crkva...Ja pod ''duh'' podrazumijevam nešto drugo. Nisam gnostik.metilda wrote:red wolf wrote:Zanimljivo pitanje...Pa i ne. Imaš ''Ja'' ego, ali i imaš to ''Ja'' koje nema veze s materijalnim...Ja to zovem malo drugačije, ali nebitno je sad za ovdje.metilda wrote:
zar nije samo jedno Ja u svakome od nas, ono od Boga udahnuto i ono što smo sami stvorili svojim izborima?
da, ali razumijem što govoriš, samo ne znam kako ti zoveš to "ja" koje nema veze s materijalnim.. ja to zovem Duhom koji Jest u tijelu ... ali opet ... ako bih razdvojila duh od tijela onda bih upala u dualizam koji nema filozofsko opravdanje ... gnostici tu jako griješe.. jesi li ti gnostik?
nemoj s eodmah jediti kad prepoznaš nauk moje Crkve.. drago mi je što nisi gnostik.. objasni mi što ti podrazumijevaš pod duhom.. ja podrazumijevam (kako me uči Crkva) onaj božanski dio u nama...
red wolf- Posts : 15947
2016-02-10
red wolf wrote:Ne jadim se. I ja sam dio nje. Ali, dovoljno sam daleko od nje. Zašto ti je drago da nisam gnostik? Meni su oni dragi. Duh. To je naša svijest. Ono što sebe prepoznaje na ovom trulom mjestu, zna da je tu, ali i da nije dio toga.metilda wrote:red wolf wrote:Ti kad kažeš ''Duh'', ti misliš na ono što te podučava tvoja Crkva...Ja pod ''duh'' podrazumijevam nešto drugo. Nisam gnostik.metilda wrote:red wolf wrote:
Zanimljivo pitanje...Pa i ne. Imaš ''Ja'' ego, ali i imaš to ''Ja'' koje nema veze s materijalnim...Ja to zovem malo drugačije, ali nebitno je sad za ovdje.
da, ali razumijem što govoriš, samo ne znam kako ti zoveš to "ja" koje nema veze s materijalnim.. ja to zovem Duhom koji Jest u tijelu ... ali opet ... ako bih razdvojila duh od tijela onda bih upala u dualizam koji nema filozofsko opravdanje ... gnostici tu jako griješe.. jesi li ti gnostik?
nemoj s eodmah jediti kad prepoznaš nauk moje Crkve.. drago mi je što nisi gnostik.. objasni mi što ti podrazumijevaš pod duhom.. ja podrazumijevam (kako me uči Crkva) onaj božanski dio u nama...
Gnostici su duslisti i smatraju tijelo nečim lošim, a Stvoritelja koji je sama ljubav smatraju zlim bićem, Demijurgom... .. točno je da duh ima oznaku nadindividualnosti... ono što nas čini svakoga jedinstvenim i što nas misaonim sadržajem razlikuje ne samo od životinja nego i svakog ponaosob...
Guest- Guest
Ne bih rekao da su dualisti. Smatraju tijelo lošim? Jesi čitala koju poslanicu Pavla? I ljudi su ''životinje''.metilda wrote:red wolf wrote:Ne jadim se. I ja sam dio nje. Ali, dovoljno sam daleko od nje. Zašto ti je drago da nisam gnostik? Meni su oni dragi. Duh. To je naša svijest. Ono što sebe prepoznaje na ovom trulom mjestu, zna da je tu, ali i da nije dio toga.metilda wrote:red wolf wrote:Ti kad kažeš ''Duh'', ti misliš na ono što te podučava tvoja Crkva...Ja pod ''duh'' podrazumijevam nešto drugo. Nisam gnostik.metilda wrote:
Gnostici su duslisti i smatraju tijelo nečim lošim, a Stvoritelja koji je sama ljubav smatraju zlim bićem, Demijurgom... .. točno je da duh ima oznaku nadindividualnosti... ono što nas čini svakoga jedinstvenim i što nas misaonim sadržajem razlikuje ne samo od životinja nego i svakog ponaosob...
red wolf-
2016-02-10
red wolf wrote:Ne bih rekao da su dualisti. Smatraju tijelo lošim? Jesi čitala koju poslanicu Pavla? I ljudi su ''životinje''.metilda wrote:
čitala sam i gnostike i Pavla.. objasni mi odakle si izvukao te zaključke...
Guest- Guest
U meni su.metilda wrote:red wolf wrote:Ne bih rekao da su dualisti. Smatraju tijelo lošim? Jesi čitala koju poslanicu Pavla? I ljudi su ''životinje''.metilda wrote:
red wolf-
2016-02-10
i u meni ima puno zaključaka... ali nije lako istražiti sve u misaonom, duhovnom području.. tada bismo bili savršeni a samo je Jedan Savršen.. ljudi, podložni umiranju ne mogu biti savršeni... ili misliš da mogu? ako misliš da mogu molim te da mi objasniš...red wolf wrote:U meni su.metilda wrote:red wolf wrote:Ne bih rekao da su dualisti. Smatraju tijelo lošim? Jesi čitala koju poslanicu Pavla? I ljudi su ''životinje''.metilda wrote:
Guest- Guest
Nisi me baš razumjela.metilda wrote:i u meni ima puno zaključaka... ali nije lako istražiti sve u misaonom, duhovnom području.. tada bismo bili savršeni a samo je Jedan Savršen.. ljudi, podložni umiranju ne mogu biti savršeni... ili misliš da mogu? ako misliš da mogu molim te da mi objasniš...red wolf wrote:U meni su.metilda wrote:red wolf wrote:Ne bih rekao da su dualisti. Smatraju tijelo lošim? Jesi čitala koju poslanicu Pavla? I ljudi su ''životinje''.metilda wrote:
red wolf-
2016-02-10
red wolf wrote:Nisi me baš razumjela.metilda wrote:i u meni ima puno zaključaka... ali nije lako istražiti sve u misaonom, duhovnom području.. tada bismo bili savršeni a samo je Jedan Savršen.. ljudi, podložni umiranju ne mogu biti savršeni... ili misliš da mogu? ako misliš da mogu molim te da mi objasniš...red wolf wrote:U meni su.metilda wrote:red wolf wrote:
Ne bih rekao da su dualisti. Smatraju tijelo lošim? Jesi čitala koju poslanicu Pavla? I ljudi su ''životinje''.
zato sam i stavila upitnik... ne razumijem sve što napišeš a željela bih razumjeti
Guest- Guest
Ne odlučujem ja o tome...metilda wrote:red wolf wrote:Nisi me baš razumjela.metilda wrote:i u meni ima puno zaključaka... ali nije lako istražiti sve u misaonom, duhovnom području.. tada bismo bili savršeni a samo je Jedan Savršen.. ljudi, podložni umiranju ne mogu biti savršeni... ili misliš da mogu? ako misliš da mogu molim te da mi objasniš...red wolf wrote:U meni su.metilda wrote:
zato sam i stavila upitnik... ne razumijem sve što napišeš a željela bih razumjeti
red wolf-
2016-02-10
da.. ali stalno pišeš da svi moramo biti jedno... treba umnog napora da bi se to razumjelo i postiglo.. ili misliš da te spoznaje ne ovise o nama i našoj slobodnoj volji i izborima?red wolf wrote:Ne odlučujem ja o tome...metilda wrote:red wolf wrote:Nisi me baš razumjela.metilda wrote:i u meni ima puno zaključaka... ali nije lako istražiti sve u misaonom, duhovnom području.. tada bismo bili savršeni a samo je Jedan Savršen.. ljudi, podložni umiranju ne mogu biti savršeni... ili misliš da mogu? ako misliš da mogu molim te da mi objasniš...red wolf wrote:
U meni su.
Guest- Guest
Kad jesmo...Što se ostalog tiče, nije više bitno...metilda wrote:da.. ali stalno pišeš da svi moramo biti jedno... treba umnog napora da bi se to razumjelo i postiglo.. ili misliš da te spoznaje ne ovise o nama i našoj slobodnoj volji i izborima?red wolf wrote:Ne odlučujem ja o tome...metilda wrote:red wolf wrote:Nisi me baš razumjela.metilda wrote:
i u meni ima puno zaključaka... ali nije lako istražiti sve u misaonom, duhovnom području.. tada bismo bili savršeni a samo je Jedan Savršen.. ljudi, podložni umiranju ne mogu biti savršeni... ili misliš da mogu? ako misliš da mogu molim te da mi objasniš...
red wolf-
2016-02-10
red wolf wrote:Kad jesmo...Što se ostalog tiče, nije više bitno...metilda wrote:da.. ali stalno pišeš da svi moramo biti jedno... treba umnog napora da bi se to razumjelo i postiglo.. ili misliš da te spoznaje ne ovise o nama i našoj slobodnoj volji i izborima?red wolf wrote:Ne odlučujem ja o tome...metilda wrote:red wolf wrote:
Nisi me baš razumjela.
i jesmo ako to želimo biti.. ali i sam si svjedok da mnogi ne žele biti jedno... kako to riješiti i tko to uopće može riješiti...
Guest- Guest
Nije na nama...metilda wrote:red wolf wrote:Kad jesmo...Što se ostalog tiče, nije više bitno...metilda wrote:da.. ali stalno pišeš da svi moramo biti jedno... treba umnog napora da bi se to razumjelo i postiglo.. ili misliš da te spoznaje ne ovise o nama i našoj slobodnoj volji i izborima?red wolf wrote:Ne odlučujem ja o tome...metilda wrote:
i jesmo ako to želimo biti.. ali i sam si svjedok da mnogi ne žele biti jedno... kako to riješiti i tko to uopće može riješiti...
red wolf-
2016-02-10
moram sad ići, načeli smo puno zanimljivih tema.. drago mi je što smo opet konstruktivno razgovarali...
Guest- Guest
I meni je drago.metilda wrote:moram sad ići, načeli smo puno zanimljivih tema.. drago mi je što smo opet konstruktivno razgovarali...
red wolf-
2016-02-10
red wolf wrote:Nije na nama...metilda wrote:red wolf wrote:Kad jesmo...Što se ostalog tiče, nije više bitno...metilda wrote:da.. ali stalno pišeš da svi moramo biti jedno... treba umnog napora da bi se to razumjelo i postiglo.. ili misliš da te spoznaje ne ovise o nama i našoj slobodnoj volji i izborima?red wolf wrote:
Ne odlučujem ja o tome...
vjeruješ u predestinaciju i da mi zapravo uopće nemamo slobodnu volju i mogućnost izbora?
Guest- Guest
Zanimljivo pitanje na kojeg nema jednostavnog odgovora. Onako općenito, ja vjerujem i u sudbinu, ali i vjerujem u slobodnu volju i izbor. Možeš biti dobar ali i loš. Tvoj izbor.metilda wrote:red wolf wrote:Nije na nama...metilda wrote:red wolf wrote:Kad jesmo...Što se ostalog tiče, nije više bitno...metilda wrote:
da.. ali stalno pišeš da svi moramo biti jedno... treba umnog napora da bi se to razumjelo i postiglo.. ili misliš da te spoznaje ne ovise o nama i našoj slobodnoj volji i izborima?
vjeruješ u predestinaciju i da mi zapravo uopće nemamo slobodnu volju i mogućnost izbora?
red wolf-
2016-02-10
nema jednostavnog odgovora.. točno.. zato sam izabrala što manje razmišljati a što više živjeti.. to valjda dođe i s nekim godinama...
Guest- Guest
To je proturječno, vjerovanje u sudbinu znači da je unaprijed sve zadano a mi samo vozimo život kao po stazi za bob ..Možemo birati jesmo dobri ili zli ali u krajnjem slučaju je svejedno ...)red wolf wrote:Zanimljivo pitanje na kojeg nema jednostavnog odgovora. Onako općenito, ja vjerujem i u sudbinu, ali i vjerujem u slobodnu volju i izbor. Možeš biti dobar ali i loš. Tvoj izbor.metilda wrote:red wolf wrote:Nije na nama...metilda wrote:red wolf wrote:
Kad jesmo...Što se ostalog tiče, nije više bitno...
Maria- Posts : 519
2016-09-20
Moraš razmišljati...metilda wrote:nema jednostavnog odgovora.. točno.. zato sam izabrala što manje razmišljati a što više živjeti.. to valjda dođe i s nekim godinama...
red wolf-
2016-02-10
Nije. Kada bi Bog prepustio ljudima samo da djeluju po njihoj slobodnoj volji, svijeta možda danas ne bi bilo, već samo opustošena Zemlja.Maria wrote:To je proturječno, vjerovanje u sudbinu znači da je unaprijed sve zadano a mi samo vozimo život kao po stazi za bob ..Možemo birati jesmo dobri ili zli ali u krajnjem slučaju je svejedno ...)red wolf wrote:Zanimljivo pitanje na kojeg nema jednostavnog odgovora. Onako općenito, ja vjerujem i u sudbinu, ali i vjerujem u slobodnu volju i izbor. Možeš biti dobar ali i loš. Tvoj izbor.metilda wrote:red wolf wrote:Nije na nama...metilda wrote:
red wolf-
2016-02-10
Page 40 of 50 • 1 ... 21 ... 39, 40, 41 ... 45 ... 50
Similar topics
» Razmišljanja
» Razmišljanja
» Razmišljanja
» Najmnogoljudnija država Indije razmišljanja o uvođenju politike dvoje djece
» bez obzira što među aktivnim korisnicima samo 5 % čine ljudi koji iskazuju zavjerničke načine razmišljanja, oni su odgovorni za 64 % svih komentara.
» Razmišljanja
» Razmišljanja
» Najmnogoljudnija država Indije razmišljanja o uvođenju politike dvoje djece
» bez obzira što među aktivnim korisnicima samo 5 % čine ljudi koji iskazuju zavjerničke načine razmišljanja, oni su odgovorni za 64 % svih komentara.
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 40 of 50