Razmišljanja
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 41 of 50
Page 41 of 50 • 1 ... 22 ... 40, 41, 42 ... 45 ... 50
Re: Razmišljanja
Nije. Kada bi Bog prepustio ljudima samo da djeluju po njihoj slobodnoj volji, svijeta možda danas ne bi bilo, već samo opustošena Zemlja.Maria wrote:To je proturječno, vjerovanje u sudbinu znači da je unaprijed sve zadano a mi samo vozimo život kao po stazi za bob ..Možemo birati jesmo dobri ili zli ali u krajnjem slučaju je svejedno ...)red wolf wrote:Zanimljivo pitanje na kojeg nema jednostavnog odgovora. Onako općenito, ja vjerujem i u sudbinu, ali i vjerujem u slobodnu volju i izbor. Možeš biti dobar ali i loš. Tvoj izbor.metilda wrote:red wolf wrote:Nije na nama...metilda wrote:
i jesmo ako to želimo biti.. ali i sam si svjedok da mnogi ne žele biti jedno... kako to riješiti i tko to uopće može riješiti...
vjeruješ u predestinaciju i da mi zapravo uopće nemamo slobodnu volju i mogućnost izbora?
red wolf- Posts : 15947
2016-02-10
red wolf wrote:Moraš razmišljati...metilda wrote:nema jednostavnog odgovora.. točno.. zato sam izabrala što manje razmišljati a što više živjeti.. to valjda dođe i s nekim godinama...
pa razmišljam... dok je god mozak u funkciji mora se razmišljati.. samo biram koje ću misli razmišljati... a meditacijom sam naučila isprazniti um od misli.. tako da .. forum mi dođe kao kvar na duhovnom polju... počinjem misliti i ono što ne treba...
Guest- Guest
red wolf wrote:Nije. Kada bi Bog prepustio ljudima samo da djeluju po njihoj slobodnoj volji, svijeta možda danas ne bi bilo, već samo opustošena Zemlja.Maria wrote:To je proturječno, vjerovanje u sudbinu znači da je unaprijed sve zadano a mi samo vozimo život kao po stazi za bob ..Možemo birati jesmo dobri ili zli ali u krajnjem slučaju je svejedno ...)red wolf wrote:Zanimljivo pitanje na kojeg nema jednostavnog odgovora. Onako općenito, ja vjerujem i u sudbinu, ali i vjerujem u slobodnu volju i izbor. Možeš biti dobar ali i loš. Tvoj izbor.metilda wrote:red wolf wrote:
Nije na nama...
vjeruješ u predestinaciju i da mi zapravo uopće nemamo slobodnu volju i mogućnost izbora?
A možeš sve tako spojiti , ali ako ćemo logikom, a zato mozak imamo, ako nam je sudbina unaprijed zadana, onda je svejedno trudili se ili ne...Svijet je danas već dovoljno loš, da stvarno ne znam čija je to "zasluga"..Ako smo samo zločesta djeca, onda nas netko treba kontrolirati, ako smo svjesna i savjesna bića, onda bi to morali moći sami :)
Ovako me to podsjeća na politiku, podijeljena odgovornost i zasluge, bogu zasluge ljudima krivnja.)
Maria- Posts : 519
2016-09-20
red wolf wrote:Zanimljivo pitanje na kojeg nema jednostavnog odgovora. Onako općenito, ja vjerujem i u sudbinu, ali i vjerujem u slobodnu volju i izbor. Možeš biti dobar ali i loš. Tvoj izbor.metilda wrote:red wolf wrote:Nije na nama...metilda wrote:red wolf wrote:
Kad jesmo...Što se ostalog tiče, nije više bitno...
i jesmo ako to želimo biti.. ali i sam si svjedok da mnogi ne žele biti jedno... kako to riješiti i tko to uopće može riješiti...
načelno si u pravu jer smo određeni tolikim stvarima na koje zbilja nismo imali i nemamo nikakvog utjecaja: nismo mogli birati vrijeme i mjesto rođenja, roditelje, porodicu, nismo čak mogli birati ni hoćemo li se uopće roditi kad smo već bili začeti.. određeni smo genetskim materijalom i duhovnim nasljeđem porodice i nacije, ali istina je da (donekle) možemo birati prijatelje i okolinu u kojoj ćemo bivati, političke i duhovne utjecaje kojima ćemo se prikloniti, empatiju ili ravnodušnost.. zlo ili dobro i to samo u onom segmentu osobnog odabira kada razmišljamo kako postupiti u određenoj situaciji.. inače na naše ponašanje utječu (životinjski.. da... ) nagoni kojima ne možemo upravljati ako ih ne suspregnemo dugotrajnim vježbanjem... odgovor zbilja nije jednostavan jer je činjenica da slobodna volja postoji.. ali je njena primjena u stvarnosti određena i onim naizgled dalekim događajima i stvarima na koje ne možemo utjecati... jedan tsunami u Japanu ostavlja na nas duhovne posljedice.. da ne spominjem stanje na svjetskim burzama koje ostavlja i ekonomske i shodno tomu i psihičke posljedice iako s burzama nemamo nikakve osobne veze...
@ maria ..što se tiče krivnje i odgovornosti za izbore u odnosu na Boga.. to je već duboko teološko razmišljanje..
Guest- Guest
Zapravo je sve spojeno. Nisam nigdje napisao da je sudbina zadana. Jednim dijelom jest, ali to ne znači da nemaš slobodnu volju ,a ona ti daje mogućnost izbora. Svijet je danas ''loš'', a bio je i prije ''loš'', jer mi zaista nismo izašli još uvijek iz ''pečine''...Naša svijest nije dovoljno evoluirala. Mi se nismo duhovno pomaknuli niti pedlja.Maria wrote:red wolf wrote:Nije. Kada bi Bog prepustio ljudima samo da djeluju po njihoj slobodnoj volji, svijeta možda danas ne bi bilo, već samo opustošena Zemlja.Maria wrote:To je proturječno, vjerovanje u sudbinu znači da je unaprijed sve zadano a mi samo vozimo život kao po stazi za bob ..Možemo birati jesmo dobri ili zli ali u krajnjem slučaju je svejedno ...)red wolf wrote:Zanimljivo pitanje na kojeg nema jednostavnog odgovora. Onako općenito, ja vjerujem i u sudbinu, ali i vjerujem u slobodnu volju i izbor. Možeš biti dobar ali i loš. Tvoj izbor.metilda wrote:
A možeš sve tako spojiti , ali ako ćemo logikom, a zato mozak imamo, ako nam je sudbina unaprijed zadana, onda je svejedno trudili se ili ne...Svijet je danas već dovoljno loš, da stvarno ne znam čija je to "zasluga"..Ako smo samo zločesta djeca, onda nas netko treba kontrolirati, ako smo svjesna i savjesna bića, onda bi to morali moći sami :)
Ovako me to podsjeća na politiku, podijeljena odgovornost i zasluge, bogu zasluge ljudima krivnja.)
red wolf-
2016-02-10
Kad ćete shvatiti da se konačno morate izdignuti iz ''vašeg'' životinjskog?
red wolf-
2016-02-10
Vi niste to...Vi ste više od toga!!!
red wolf-
2016-02-10
Maria wrote:da bi bilo svjetlo mora biti i tama ...tko je tama ?
i tama i svjetlo je u čovjeku.. samo treba izabrati što će slijediti.. ako pitaš odakle tama - opet je to duboko teološko promišljanje o spoznaji dobra i zla.. ako pitaš tko je uzročnik tame - to sam opisala u jednom od prethodnih tekstova - ako pitaš tko poništava tamu evo za početak jedna starozavjetna priča koja vodi do odgovora :
Žrtveni jarac je metaforični izraz za nevinu žrtvu na koju je usmjerena agresivnost okolice i koja ispašta za tuđe grijehe. Ovaj fenomen je opisao i dao mu naziv antropolog J.J. Fraser. Naziv potječe od poznate biblijske priče, ο jarcu kojeg su stari Hebreji svake godine ritualno žrtvovali tako što su ga izgonili u pustinju natovarenog njihovim grijesima, kako bi Bog (strašni Jahve) iskalio svoju ljutnju na toj životinji, kažnjavajući nedužnog jarca, a ne njih...
Guest- Guest
Iz tvog je upisa vidljivo kako su zidovi oduvijek smatrali da je posteno , ispravno i pravedno da netko drugi plati za njihove grijehe.Ne cudi stoga sto su kasnije upleli i samo Sina Bozjeg u takve besmislene i apsurdne konstrukcije!
Adriano50- Posts : 500
2016-01-12
Da sve je u čovjeku..sav dualizam...a čovjek je samo dio okruženja u kojem se opet sve tako odvija.......noć-dan, vruće-hladno, muško-žensko, dobro-zlo...Bog-?
U psihologiji je ljudi da traže " dežurnog krivca " ..ali mi smo samo ljudi, pa smo to pripisali i Bogu :)
U psihologiji je ljudi da traže " dežurnog krivca " ..ali mi smo samo ljudi, pa smo to pripisali i Bogu :)
2016-09-20
A neki cijelom jednom narodu i njihovom Bogu.Maria wrote:Da sve je u čovjeku..sav dualizam...a čovjek je samo dio okruženja u kojem se opet sve tako odvija.......noć-dan, vruće-hladno, muško-žensko, dobro-zlo...Bog-?
Guest- Guest
metilda wrote:Maria wrote:da bi bilo svjetlo mora biti i tama ...tko je tama ?
Žrtveni jarac je metaforični izraz za nevinu žrtvu na koju je usmjerena agresivnost okolice i koja ispašta za tuđe grijehe. Ovaj fenomen je opisao i dao mu naziv antropolog J.J. Fraser. Naziv potječe od poznate biblijske priče, ο jarcu kojeg su stari Hebreji svake godine ritualno žrtvovali tako što su ga izgonili u pustinju natovarenog njihovim grijesima, kako bi Bog (strašni Jahve) iskalio svoju ljutnju na toj životinji, kažnjavajući nedužnog jarca, a ne njih...
#16Poslije smrti dvojice Aronovih sinova, koji su poginuli prinoseći pred Jahvom neposvećenu vatru, progovori Jahve Mojsiju. (2) Jahve reče Mojsiju: "Kaži svome bratu Aronu da ne ulazi u svako doba u Svetište iza zavjese, pred Pomirilište koje se nalazi na Kovčegu, da ne pogine. Jer ja ću se pojavljivati nad Pomirilištem u oblaku. (3) Neka Aron ulazi u Svetište ovako: s juncem za žrtvu okajnicu i ovnom za žrtvu paljenicu. (4) Neka se obuče u posvećenu košulju od lana; na svoje tijelo neka navuče gaće od lana; neka se opaše lanenim pasom, a na glavu stavi mitru od lana. To je posvećeno ruho koje ima obući pošto se okupa u vodi. (5) Od zajednice izraelske neka primi dva jarca za žrtvu okajnicu i jednoga ovna za žrtvu paljenicu. (6) Pošto Aron prinese junca za žrtvu okajnicu za svoj grijeh i izvrši obred pomirenja za se i za svoj dom, (7) neka uzme oba jarca i postavi ih pred Jahvu na ulaz u Šator sastanka. (8) Neka Aron baci kocke za oba jarca te jednoga odredi kockom Jahvi, a drugoga Azazelu. (9) Jarca na kojega je kocka pala da bude Jahvi neka Aron prinese za žrtvu okajnicu. (10) A jarac na kojega je kocka pala da bude Azazelu neka se smjesti živ pred Jahvu, da se nad njim obavi obred pomirenja i otpremi Azazelu u pustinju. (11) Zatim neka Aron prinese junca za žrtvu okajnicu za svoj grijeh; i obavi obred pomirenja za se i za svoj dom: i neka zakolje toga junca za žrtvu okajnicu za svoj grijeh. (12) Potom neka uzme kadionik pun užarena ugljevlja sa žrtvenika ispred Jahve i dvije pune pregršti miomirisnoga tamjana u prah smrvljenoga. Neka to unese iza zavjese. (13) Sad neka stavi tamjan na vatru pred Jahvom da oblak od tamjana zastre Pomirilište što je na Svjedočanstvu. Tako neće poginuti. (14) Poslije toga neka uzme krvi od junca i svojim prstom poškropi istočnu stranu Pomirilišta; a ispred Pomirilišta neka svojim prstom poškropi sedam puta tom krvlju. (15) Neka potom zakolje jarca za žrtvu okajnicu za grijeh naroda; neka unese njegovu krv za zavjesu te s njegovom krvi učini kako je učinio s krvlju od junca: neka njome poškropi po Pomirilištu i pred njim. (16) Tako će obaviti obred pomirenja nad Svetištem zbog nečistoća Izraelaca, zbog njihovih prijestupa i svih njihovih grijeha. A tako neka učini i za Šator sastanka što se među njima nalazi, sred njihovih nečistoća. (17) Kad on uđe da obavi obred pomirenja u Svetištu, neka nikoga drugog ne bude u Šatoru sastanka dok on ne iziđe. Obavivši obred pomirenja za se, za svoj dom i za svu izraelsku zajednicu, (18) neka ode k žrtveniku koji se nalazi pred Jahvom te nad žrtvenikom obavi obred pomirenja. Neka uzme krvi od junca i krvi od jarca pa stavi na rogove oko žrtvenika. (19) Neka svojim prstom poškropi žrtvenik istom krvlju sedam puta. Tako će ga očistiti od nečistoća Izraelaca i posvetiti. (20) Kad svrši obred pomirenja Svetišta, Šatora sastanka i žrtvenika, neka primakne jarca živoga. (21) Neka mu na glavu Aron stavi obje svoje ruke i nad njim ispovjedi sve krivnje Izraelaca, sve njihove prijestupe i sve njihove grijehe. Položivši ih tako jarcu na glavu, neka ga pošalje u pustinju s jednim prikladnim čovjekom. (22) Tako će jarac na sebi odnijeti sve njihove krivnje u pusti kraj. Otpremivši jarca u pustinju, (23) neka se Aron vrati u Šator sastanka, sa sebe svuče lanenu odjeću u koju se bio obukao kad je ulazio u Svetište i neka je ondje ostavi. (24) Neka potom opere svoje tijelo vodom na posvećenu mjestu, na se obuče svoju odjeću te iziđe da prinese svoju žrtvu paljenicu i žrtvu paljenicu naroda i obavi obred pomirenja za se i za narod. (25) Loj sa žrtve okajnice neka sažeže u kad na žrtveniku. (26) Onaj koji je odveo jarca Azazelu neka opere svoju odjeću, svoje tijelo u vodi okupa i poslije toga može opet doći u tabor. (27) A junca žrtve okajnice i jarca žrtve okajnice od kojih je krv bila donesena u Svetište da se obavi obred pomirenja neka odnesu izvan tabora pa neka na vatri spale njihove kože, njihovo meso i njihovu nečist. (28) Tko ih bude spaljivao, neka opere svoju odjeću, svoje tijelo okupa u vodi i poslije toga može opet doći u tabor. (29) Ovaj zakon neka za vas trajno vrijedi. U sedmom mjesecu, deseti dan toga mjeseca, postite i ne obavljajte nikakva posla: ni domorodac ni stranac koji među vama boravi. (30) Jer toga dana nad vama se ima izvršiti obred pomirenja da se očistite od svih svojih grijeha te da pred Jahvom budete čisti. (31) Neka je to za vas subotnji počinak kad postite. Trajan je to zakon. (32) Neka obred pomirenja obavi onaj svećenik koji bude pomazan i posvećen za vršenje svećeničke službe namjesto svoga oca. Neka se obuče u posvećeno laneno ruho; (33) on neka obavi obred pomirenja za posvećeno Svetište, za Šator sastanka i za žrtvenik. Zatim neka izvrši obred pomirenja nad svećenicima i nad svim narodom zajednice. (34) Tako neka to bude za vas trajan zakon; jednom na godinu neka se nad Izraelcima obavi obred pomirenja za sve njihove grijehe." Mojsije je učinio kako mu je Jahve naredio.
Levitski zakonik 16; 1-34
Guest- Guest
Najgore je kad nevin ispašta za tuđu krivnju...barem meni, jer ja bih i krivcu oprostila..Tako da mi taj koncept preuzimanja tuđih grijeha i ispaštanje za njih, nikako da doprije do razuma i srca.)
2016-09-20
Pripisivanje krivice "dezurnom krivcu" cesto je nista drugo doli problem tastine ili strah od sankcija. Kako God, takav Bog i covjek su mi pickasti.
Guest- Guest
Jos je gore kad sam savrseno i apsolutno pravedni bog osmisli koncept kazne nevinoga za spas krivaca.. Kad bi u ovozemaljskom konekstu pravda osmislila takvu ideju,svak bi se normalan covjek slozio da nesto s tom pravdom nije kako treba..A u religijskom konceptu vjernicima takva pravda izgleda jako logicno,cak primamljivo i pozeljno.. Vjerojatno se povode sebicnom idejom: bolje da za moje grijehe strada tko god drugi,nego ja.Maria wrote:Najgore je kad nevin ispašta za tuđu krivnju...barem meni, jer ja bih i krivcu oprostila..Tako da mi taj koncept preuzimanja tuđih grijeha i ispaštanje za njih, nikako da doprije do razuma i srca.)
2016-01-12
U SZ je sve logicno po tom pitanju.Krivci krivi-krivci potopljeni Opcim Potopom.Nije potopio Nou i njegove za spasenje krivaca,nego je kaznio krivce,sto je i jedino pravedno.Mirkec&Slavkec wrote:Pripisivanje krivice "dezurnom krivcu" cesto je nista drugo doli problem tastine ili strah od sankcija. Kako God, takav Bog i covjek su mi pickasti.
U NZ mu je nastao kratki spoj u glavi,pa umjesto kazne za krivce- razapinje nevinoga.
2016-01-12
Molim Vas, svoja religijska i ateistička prepucavanja nastavite negdje drugdje!
red wolf-
2016-02-10
Page 41 of 50 • 1 ... 22 ... 40, 41, 42 ... 45 ... 50
Similar topics
» Razmišljanja
» Razmišljanja
» Razmišljanja
» Najmnogoljudnija država Indije razmišljanja o uvođenju politike dvoje djece
» bez obzira što među aktivnim korisnicima samo 5 % čine ljudi koji iskazuju zavjerničke načine razmišljanja, oni su odgovorni za 64 % svih komentara.
» Razmišljanja
» Razmišljanja
» Najmnogoljudnija država Indije razmišljanja o uvođenju politike dvoje djece
» bez obzira što među aktivnim korisnicima samo 5 % čine ljudi koji iskazuju zavjerničke načine razmišljanja, oni su odgovorni za 64 % svih komentara.
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 41 of 50