Zamke uma
Page 3 of 4
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Zamke uma
Nije toliko problem u mjerenjima da su nepouzdana. Stvar je u tome da su neka mjerenja nemoguća jer nije moguće napraviti potpuni matematički model materijalne stvarnosti. Dapače, objektivna stvarnost ni ne postoji. Objektivno dokazano, na primjer John Stewart Bellovim eksperimentom.dawson wrote:maggie13 wrote:leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.
Mjerenja upravo služe jer je um nepouzdan. Npr. kad netko tvrdi da je glazba zapisana na vinilu kvalitetnija od glazbe zapisane na CDu mjerenjima lako dokažeš da je to samo njegov subjektivan dojam a ne činjenica ;)
Guest- Guest
Jel' ima aparat koji mjeri bol, ljubav, strah, mržnju i slično?veber wrote:baš zato je čovjek napravio mjerne uređaje koji kompariraju zadane vrijednosti.maggie13 wrote:Precizniji i pouzdaniji su svakako..jedini problem, kod nekih mjerenja naročito, leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.
npr osjećaj slatkoće istog pića nije jednak tebi i meni, no glukometar će dati apsolutnu vrijednost šećera ;)
De požurite i s tim...
sve je to vezano uz kemiju znači da se da napraviti.Ero wrote:
Jel' ima aparat koji mjeri bol, ljubav, strah, mržnju i slično?
De požurite i s tim...
2014-12-30
ostap.phender wrote:
I senzori se očitavaju ljudskim osjetilima, koja su njepouzdana. Evo na primjer, kvadrat A i kvadrat B su potpuno iste boje, ali, da ga jebeš, nama to tako ne izgleda u datom kontekstu.
Zato što u prirodi nema takvih pojvava. Osjet vida razvio nam se evolucijom u skladu sa prirodom u kojoj živimo. Da smo živjeli u drugačijim uvjetima imali bi drugačiji vid.
U prirodi područje ispod sjene neće neočekivano biti odjednom drugačije boje.
Guest- Guest
Ima odavno. I ne samo da mjeri, već i proizvodi. I to još odavno.Ero wrote:Jel' ima aparat koji mjeri bol, ljubav, strah, mržnju i slično?veber wrote:baš zato je čovjek napravio mjerne uređaje koji kompariraju zadane vrijednosti.maggie13 wrote:Precizniji i pouzdaniji su svakako..jedini problem, kod nekih mjerenja naročito, leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.
npr osjećaj slatkoće istog pića nije jednak tebi i meni, no glukometar će dati apsolutnu vrijednost šećera ;)
De požurite i s tim...
A danas sa MRI scanom pogotovo.
Guest- Guest
Mi smo nekad punili rupe u sjećanjima mecima. Onda se ovi drugi sete svega gde su bili išta su radili. Istina je da ljudi nekad sami sebe uvjere u nešto kad lažu okolo, prođe čoek na detektoru istine ko Crnoja kroz fotelju.
Priroda je prepuna takvih pojava. Čak i životinje svjesno koriste optičke iluzije. Mužjaci ptice vrtlarice, na primjer, se služe trikom forsirane percepcije da zavedu ženku.deda na aparatima wrote:ostap.phender wrote:
I senzori se očitavaju ljudskim osjetilima, koja su njepouzdana. Evo na primjer, kvadrat A i kvadrat B su potpuno iste boje, ali, da ga jebeš, nama to tako ne izgleda u datom kontekstu.
Zato što u prirodi nema takvih pojvava. Osjet vida razvio nam se evolucijom u skladu sa prirodom u kojoj živimo. Da smo živjeli u drugačijim uvjetima imali bi drugačiji vid.
U prirodi područje ispod sjene neće neočekivano biti odjednom drugačije boje.
Last edited by ostap.phender on 4/2/2016, 16:40; edited 1 time in total
Guest- Guest
Trik je da kad lažeš, samom sebi vjeruješ da govoriš istinu. Problem je da ako to sustavno činiš, više ne možeš razlikovati što je stvarno bilo, a što si slagao.udba wrote:Mi smo nekad punili rupe u sjećanjima mecima. Onda se ovi drugi sete svega gde su bili išta su radili. Istina je da ljudi nekad sami sebe uvjere u nešto kad lažu okolo, prođe čoek na detektoru istine ko Crnoja kroz fotelju.
Guest- Guest
evolucija je razvila mehanizam da možeš lagat i sam sebe uvjerit da je tako bilo jer ako sumnjaš u vlastitu laž nećeš bit vjerodostojan i past ćeš na prvim izborima.ostap.phender wrote:Trik je da kad lažeš, samom sebi vjeruješ da govoriš istinu. Problem je da ako to sustavno činiš, više ne možeš razlikovati što je stvarno bilo, a što si slagao.udba wrote:Mi smo nekad punili rupe u sjećanjima mecima. Onda se ovi drugi sete svega gde su bili išta su radili. Istina je da ljudi nekad sami sebe uvjere u nešto kad lažu okolo, prođe čoek na detektoru istine ko Crnoja kroz fotelju.
udba- Posts : 4945
2015-11-10
za dobiti izbore ne trebaš lagati, nego trebaš govoriti ono što birači žele čuti, slično kao što govoriš nekoj ženi kad joj se želiš uvući u ... ono što ona želi čuti, to se onda zove šarmudba wrote:
evolucija je razvila mehanizam da možeš lagat i sam sebe uvjerit da je tako bilo jer ako sumnjaš u vlastitu laž nećeš bit vjerodostojan i past ćeš na prvim izborima.
zar je laž dati potvrdu nečijem vjerovanju i očekivanjima?
Guest- Guest
a birači žele čut laž jerbo kad bi im reka istinu spalili bi te na lomači ka Španjolci tarot velemajstoricu anno domini 1528deda na aparatima wrote:za dobiti izbore ne trebaš lagati, nego trebaš govoriti ono što birači žele čuti, slično kao što govoriš nekoj ženi kad joj se želiš uvući u ...udba wrote:
evolucija je razvila mehanizam da možeš lagat i sam sebe uvjerit da je tako bilo jer ako sumnjaš u vlastitu laž nećeš bit vjerodostojan i past ćeš na prvim izborima.
2015-11-10
tebi je to laž, no njima je to istina, pa ako govoriš laži, govoriš istinu, a ako govoriš istinu, onda lažeš u njihovim očima, obmanjuješudba wrote:a birači žele čut laž jerbo kad bi im reka istinu spalili bi te na lomači ka Španjolci tarot velemajstoricu anno domini 1528deda na aparatima wrote:za dobiti izbore ne trebaš lagati, nego trebaš govoriti ono što birači žele čuti, slično kao što govoriš nekoj ženi kad joj se želiš uvući u ...udba wrote:
često se govori da istina oslobađa, no jedino što prava istina može učititi je razoriti, istina ima samo razaračku moć pa ljudi koji vole istinu su općenito mazohisti
Guest- Guest
e, pa to ti govorim, međutim kada im govoriš tu laž, moraš biti toliko uvjerljiv da i sam povjeruješ u to tako da na kraju i tebi samom to postane istina. Tako da u svom tom čvoru istine, laži i relativnosti više nije ni jasno što je istina, što ne. Samo nekolicina ljudi kao RayMabus mogu objektivno hladne glave presuditi što je istina, a što laž, to može samo netko izvana tko nije nikako upetljan u ovozemaljska zbivanja.deda na aparatima wrote:tebi je to laž, no njima je to istina, pa ako govoriš laži, govoriš istinu, a ako govoriš istinu, onda lažeš u njihovim očima, obmanjuješ
2015-11-10
Meni rupe u sjećanju nastaju samo nakon obilnih količina alkoholnih pića.
Zato i apstiniram.
Zato i apstiniram.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
koje brzo popuniš hobitskim doživljajimajastreb wrote:Meni rupe u sjećanju nastaju samo nakon obilnih količina alkoholnih pića.
2015-11-10
I od Ane Marije?jastreb wrote:Meni rupe u sjećanju nastaju samo nakon obilnih količina alkoholnih pića.
Zato i apstiniram.
Guest- Guest
Pa i ne baš.udba wrote:koje brzo popuniš hobitskim doživljajimajastreb wrote:Meni rupe u sjećanju nastaju samo nakon obilnih količina alkoholnih pića.
Znaš nekad mi nesvjesno u uho uđe recimo pjesma koja se te maglovite i mutne večeri vrtjela u kafiću i ostane mi u skrivenim kutovima sjećanja.
I onda drugi ili treći dan ta mi pjesma odzvanja u glavi. Pokušavam pokupiti i složiti u mozaik par poznatih riječi pjesme i googlam.
nađem pjesmu i kažem,pa to se vrtjelo preksinoć u kafiću. Onda sa riječima špjesme polako dolaze i slike i tonovi kritične večeri.
2014-04-22
Nije Ana,nije Marija.ostap.phender wrote:I od Ane Marije?jastreb wrote:Meni rupe u sjećanju nastaju samo nakon obilnih količina alkoholnih pića.
Zato i apstiniram.
2014-04-22
jastreb wrote:Pa i ne baš.udba wrote:koje brzo popuniš hobitskim doživljajimajastreb wrote:Meni rupe u sjećanju nastaju samo nakon obilnih količina alkoholnih pića.
Znaš nekad mi nesvjesno u uho uđe recimo pjesma koja se te maglovite i mutne večeri vrtjela u kafiću i ostane mi u skrivenim kutovima sjećanja.
I onda drugi ili treći dan ta mi pjesma odzvanja u glavi. Pokušavam pokupiti i složiti u mozaik par poznatih riječi pjesme i googlam.
nađem pjesmu i kažem,pa to se vrtjelo preksinoć u kafiću. Onda sa riječima špjesme polako dolaze i slike i tonovi kritične večeri.
ja sam u ratu bio teški pozadinac, i moj kolega, samo smo jeli i spavali u baraku, ali kad ovaj pijan počne pričat izmišljene doživljaje iz rata ovim lokalnim budaletinama sve je mene strah kako će završit i oćemo li poginit ili ne,
2015-11-10
A Marija-Ana?jastreb wrote:Nije Ana,nije Marija.ostap.phender wrote:I od Ane Marije?jastreb wrote:Meni rupe u sjećanju nastaju samo nakon obilnih količina alkoholnih pića.
Zato i apstiniram.
Guest- Guest
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Sve zamke i pošasti Interneta
» Ukrajina čeka s ofenzivom. Ima velike probleme i zamke na svakom koraku
» Ukrajina čeka s ofenzivom. Ima velike probleme i zamke na svakom koraku
Page 3 of 4