Zamke uma
Page 2 of 4
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Zamke uma
Precizniji i pouzdaniji su svakako..jedini problem, kod nekih mjerenja naročito, leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.dawson wrote:maggie13 wrote:..koliko su osjetila pouzdana,
Ljudska osjetila su neopuzdana, zato smo razvili senzore i uređaje koji obavljaju bolji posao.
L'âme- Posts : 25744
2014-04-12
Dosadan si,crveni..ajde, budi jedan dan vanzemaljac, ok?crvenkasti wrote:U pravu si, biti glup nije ograničavajuće. Naprotiv.
Btw, tema i jest o iskrivljenim sjećanjima, uvjerenjima i izmijenjenim stanjima u mozgu.
Ja se u mozgu osjećam kao da sam generacijama Hrvat.
Sad vidim da je to normalno i da je masovno.
2014-04-12
maggie13 wrote:Lijepo si to napisao, ali dileme ostaju...koliko su osjetila pouzdana,na kakvim osnovama leži percepcija ( sociološko-kulturološkim, prvenstveno)..sve je tu subjektivno, bojim se..prckov wrote:maggie13 wrote:Što je uopće stvarnost na kraju..ono što je doista 'opipljivo' i dokazivo činjenično, ili ono što mi doživljavamo stvarnošću..gdje je razlika i granica, kad počinje jedno, a završava drugo, kolike su i kakve zloupotrebe manipulacije..čitav niz otvorenih pitanja..
stvarnost je sve ono sto mozes osjetiti osjetilima, a dozivljavanje toga sto percepciras je tvoja refkeksija na tu stvarnost i ona je individualna i subjektivna.
Jesam li pogodio
osjetila su pouzdana 100% ukoliko se radi o zdravoj individui. Svi mi vidimo sunce i svakog od nas ce auto udarit ako iskocimo pred njega neovisno kako mi dozivljavali to auto. To ti je kao eksperiment koji ce svaki put pokazat isti rezultat. Metafizika je druga stvar i ne bavi se stvarnoscu
2014-04-19
maggie13 wrote:Dosadan si,crveni..ajde, budi jedan dan vanzemaljac, ok?crvenkasti wrote:U pravu si, biti glup nije ograničavajuće. Naprotiv.
Btw, tema i jest o iskrivljenim sjećanjima, uvjerenjima i izmijenjenim stanjima u mozgu.
Ne znam zašto mi se rugaš?
Pišem iskreno o tome kako se osjećam...
crvenkasti-
2014-04-17
Zaboravio si na Carlos Ray "Chuck" Norris-a, njega neće auto udariti....prckov wrote:maggie13 wrote:Lijepo si to napisao, ali dileme ostaju...koliko su osjetila pouzdana,na kakvim osnovama leži percepcija ( sociološko-kulturološkim, prvenstveno)..sve je tu subjektivno, bojim se..prckov wrote:maggie13 wrote:Što je uopće stvarnost na kraju..ono što je doista 'opipljivo' i dokazivo činjenično, ili ono što mi doživljavamo stvarnošću..gdje je razlika i granica, kad počinje jedno, a završava drugo, kolike su i kakve zloupotrebe manipulacije..čitav niz otvorenih pitanja..
stvarnost je sve ono sto mozes osjetiti osjetilima, a dozivljavanje toga sto percepciras je tvoja refkeksija na tu stvarnost i ona je individualna i subjektivna.
Jesam li pogodio
osjetila su pouzdana 100% ukoliko se radi o zdravoj individui. Svi mi vidimo sunce i svakog od nas ce auto udarit ako iskocimo pred njega neovisno kako mi dozivljavali to auto. To ti je kao eksperiment koji ce svaki put pokazat isti rezultat. Metafizika je druga stvar i ne bavi se stvarnoscu
bakho-
2015-10-22
maggie13 wrote:leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.
Mjerenja upravo služe jer je um nepouzdan. Npr. kad netko tvrdi da je glazba zapisana na vinilu kvalitetnija od glazbe zapisane na CDu mjerenjima lako dokažeš da je to samo njegov subjektivan dojam a ne činjenica ;)
prckov wrote:wtf?! O cemu ti
Nrp. kad ti neki "znalci" tvrde da je snimak na ploči kvalitetniji od onog na CDu jer "njihovom uhu" bolje zvuči :)
dawson wrote:maggie13 wrote:leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.
Mjerenja upravo služe jer je um nepouzdan. Npr. kad netko tvrdi da je glazba zapisana na vinilu kvalitetnija od glazbe zapisane na CDu mjerenjima lako dokažeš da je to samo njegov subjektivan dojam a ne činjenica ;)
Glupane. Digitalni zapis zvuka nikada ne može biti isti kao pravi analogni.
crvenkasti-
2014-04-17
ostap.phender wrote:Kako sada stvari stoje, stvarnost koju doživljavamo je u potpunosti rezultat percepcije našeg mozga. A i sam mozak je onda rezultat percepije...čega? Ukleti krug, kako god da okreneš. This mortal coil...maggie13 wrote:Što je uopće stvarnost na kraju..ono što je doista 'opipljivo' i dokazivo činjenično, ili ono što mi doživljavamo stvarnošću..gdje je razlika i granica, kad počinje jedno, a završava drugo, kolike su i kakve zloupotrebe manipulacije..čitav niz otvorenih pitanja..
wtf?!
2014-04-19
dawson wrote:prckov wrote:wtf?! O cemu ti
Nrp. kad ti neki "znalci" tvrde da je snimak na ploči kvalitetniji od onog na CDu jer "njihovom uhu" bolje zvuči :)
ma nije to tebi upuceno
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
baš zato je čovjek napravio mjerne uređaje koji kompariraju zadane vrijednosti.maggie13 wrote:Precizniji i pouzdaniji su svakako..jedini problem, kod nekih mjerenja naročito, leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.
npr osjećaj slatkoće istog pića nije jednak tebi i meni, no glukometar će dati apsolutnu vrijednost šećera ;)
2014-12-30
Stvarnost ne postoji. Postoji samo percepcija i interpretacija. I jedno i drugo je ograničeno zbog milijun razloga.
I kad još tu stvarnost pohraniš u memoriju s rupama, onda imaš to što imaš.
Sranje.
Sranje.
crvenkasti-
2014-04-17
bakho wrote:Zaboravio si na Carlos Ray "Chuck" Norris-a, njega neće auto udariti....prckov wrote:maggie13 wrote:Lijepo si to napisao, ali dileme ostaju...koliko su osjetila pouzdana,na kakvim osnovama leži percepcija ( sociološko-kulturološkim, prvenstveno)..sve je tu subjektivno, bojim se..prckov wrote:maggie13 wrote:Što je uopće stvarnost na kraju..ono što je doista 'opipljivo' i dokazivo činjenično, ili ono što mi doživljavamo stvarnošću..gdje je razlika i granica, kad počinje jedno, a završava drugo, kolike su i kakve zloupotrebe manipulacije..čitav niz otvorenih pitanja..
Jesam li pogodio
oce i njega, samo sto on to nece ni osjetit osjetilima sto naravno znaci da ga nije ni udario. Ali ako ja gledam sa strane i vidim da ga je auto udarilo onda je sve to relativno. Mogu ja jos o ovome
2014-04-19
crvenkasti wrote:Stvarnost ne postoji. Postoji samo percepcija i interpretacija. I jedno i drugo je ograničeno zbog milijun razloga.
Sranje.
pa de da ti zavezem jednu iza usiju pa ti percepciraj i interpretiraj ali kako god to uradis to se nije STVARNO dogodilo
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
to je jedino moguće u društvu koje nema kritičke misli, ne čita ništa osim mass medija, dobro i školovanje je veliki problem jer potiče submisivno ponašanjemaggie13 wrote:To je definitivno oblik submisivne manipulacije--ustvari, nije više ni submisivna..prešla je taj stadij i postala otvorena..najvažnije je naučit nekoga da ne misli, ne razmišlja, ne uspoređuje i ne percipira, već da slijepo prati, oponaša, prihvaća..asilovski wrote:eo kao u slučaju emigranta i da su oni neophodni i dobri za Evropu, te da se radi većinom o profesorima, učiteljima i doktorima
Kermit-
2014-04-17
Vino nije ni kiselo ni slatko nego onako kako se čovjeku čini. Osjetila samo prenesu podatke do mozga a mozgom gledamo, okušamo, slušamo,... s tim da osjetila šalju i više podataka nego što ih mozak može obraditi...veber wrote:baš zato je čovjek napravio mjerne uređaje koji kompariraju zadane vrijednosti.maggie13 wrote:Precizniji i pouzdaniji su svakako..jedini problem, kod nekih mjerenja naročito, leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.
npr osjećaj slatkoće istog pića nije jednak tebi i meni, no glukometar će dati apsolutnu vrijednost šećera ;)
definicije okusa su ionako dogovorne norme.
za šećer smo mogli reći da je gorak.
žlica šećera nije jednako slatka tebi ili meni, ali apsolutno jest.
za šećer smo mogli reći da je gorak.
žlica šećera nije jednako slatka tebi ili meni, ali apsolutno jest.
2014-12-30
I senzori se očitavaju ljudskim osjetilima, koja su njepouzdana. Evo na primjer, kvadrat A i kvadrat B su potpuno iste boje, ali, da ga jebeš, nama to tako ne izgleda u datom kontekstu.maggie13 wrote:Precizniji i pouzdaniji su svakako..jedini problem, kod nekih mjerenja naročito, leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.dawson wrote:maggie13 wrote:..koliko su osjetila pouzdana,
Ljudska osjetila su neopuzdana, zato smo razvili senzore i uređaje koji obavljaju bolji posao.
Guest- Guest
Crvenkasti je najpametniji kad se glupira.maggie13 wrote:Dosadan si,crveni..ajde, budi jedan dan vanzemaljac, ok?crvenkasti wrote:U pravu si, biti glup nije ograničavajuće. Naprotiv.
Guest- Guest
Nije toliko problem u mjerenjima da su nepouzdana. Stvar je u tome da su neka mjerenja nemoguća jer nije moguće napraviti potpuni matematički model materijalne stvarnosti. Dapače, objektivna stvarnost ni ne postoji. Objektivno dokazano, na primjer John Stewart Bellovim eksperimentom.dawson wrote:maggie13 wrote:leži u tome što je i njih smislio/izradio nepouzdani ljudski um, sklon samoobmanama.
Guest- Guest
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Sve zamke i pošasti Interneta
» Ukrajina čeka s ofenzivom. Ima velike probleme i zamke na svakom koraku
» Ukrajina čeka s ofenzivom. Ima velike probleme i zamke na svakom koraku
Page 2 of 4