Alarmantno: Najmoćnija privreda Evrope propada
Page 1 of 6
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Alarmantno: Najmoćnija privreda Evrope propada
[size=31]Verovatno da nema boljeg svedočanstva o stanju privrede i finansija Nemačke od otkrića "Fajnenšel tajmsa" da Bundesbanka planira da otpusti stotine svojih službenika "u nastojanju da umiri političke kritike zbog svojih sve većih gubitaka".[/size]
[size=31]"Fajnenšel tajms", pozivajući se na svoje upućene izvore, računa da je nemačka centralna banka nagomilala 20 milijardi evra gubitaka zbog dramatičnog rasta kamatnih stopa, sa ništa na nešto više od toga, do čega je inače došlo radi suzbijanja inflacije.[/size]
Usled ove uklještenosti između Scile i Haribde svojih finansija, neželjene inflacije i skupe kamate koja treba da je suzbije, federalna revizorska služba opominje da Bundesbanci čak može biti potrebno finansijsko spašavanje, a ironija leži u tome što je upravo predsednik nemačke centralne banke Joakim Nagel bio najglasniji među zagovornicima podizanja kamatne stope koje mu se sad obija o glavu.
"Opipljiv osećaj opadanja"
[size=31]Svojevremeno je, kažu, predsednik Evropske komisije Žak Delor primetio da "ne veruju svi Nemci u Boga, ali svi veruju u Bundesbanku", no, takva vremena izgleda sve više postaju prošlost. Ne zato što su svi Nemci počeli da veruju u Boga, nego zato što imaju sve manje razloga da veruju u Bundesbanku, to jest, preciznije, u nemačko industrijsko čudo.[/size]
[size=31]Naime, izveštava ovih dana "Juronjuz" u svom engleskom izdanju, a to je tek jedan u nizu sličnih izveštaja, da je "Nemačka prešla put od nekoga ko izaziva zavist čitavog sveta, do najgore ekonomije razvijenog sveta. Šta se to dogodilo?"[/size]
[size=31]"Poslova je bilo na pretek, džepovi nemačke vlade su se punili dok su se ostale evropske vlade davile u dugu, a knjige su pisane o tome šta bi druge zemlje mogle da nauče od Nemačke. Ne više. Sada Nemačka ima najgore pokazatelje od svih razvijenih ekonomija", opominje "Juronjuz".[/size]
[size=31]A londonski "Telegraf" u istom duhu skreće pažnju da je "osećaj opadanja u Nemačkoj opipljiv" te da "svi prognozeri – OECD, MMF, Evropska komisija, Bundesbanka – predviđaju da će se, bukvalno jedina u G20, nemačka ekonomija smanjiti ove godine, a onda i samo stagnirati naredne".[/size]
[size=31]Doduše, konteksta radi, to ne znači da će biti mnogo, nego samo malo lošija od ostalih sa Kolektivnog zapada, jer, navodi "Telegraf", "sve napredne ekonomije imaju poteškoće da prikažu nekakav rast".[/size]
Alarmantne brojke
[size=31]U pogledu duga pak, poslovni portal "Blumberg" donosi otrežnjujuće podatke da se Nemačka u poslednje tri godine zadužila oko 1.500 milijardi evra, po stopi više nego duplo većoj u odnosu na prethodni period i 50 odsto većoj nego i u vreme velike svetske ekonomske krize 2008. To pomenuti problem podizanja kamatnih stopa i servisiranja takvog duga, čini još znatnijim.[/size]
[size=31]Ukratko, kako konstatuje i "Fajnenšel tajms" u još jednom od sličnih priloga, "ovde je sve umorno: turobno raspoloženje širi se nemačkom proizvodnom industrijom". Brojke su, uostalom, dovoljno alarmantne da podrže ovakav utisak: industrijska proizvodnja je u poređenju sa 2018. opala za 12,2 odsto, a u energetski intenzivnim sektorima industrije za čak 20 odsto.[/size]
[size=31]"Ekonomisti brinu da će industrijsko srce najveće evropske ekonomije biti izjedeno jer sve više kompanija prebacuje proizvodnju u inostranstvo", navodi "Fajnenšel tajms" i ukazuje da je istraživanje nemačke Trgovinske i industrijske komore pokazalo da skoro trećina kompanija preferira investicije u inostranstvu u odnosu na ekspanziju kod kuće.[/size]
[size=31]U tom smislu je rečit primer hemijskog giganta, kompanije BASF, koja smanjuje proizvodnju u svom sedištu u Ludvigshafenu u korist investicije od 10 milijardi evra u Kini. Logična investicija, jer, ovo postrojenje u Nemačkoj godišnje potroši prirodnog gasa koliko i čitava Švajcarska.[/size]
[size=31]Sada, kad je cena gasa još i koliko-toliko ukroćena zahvaljujući vladinim subvencijama, ona je duplo viša nego što je bila. Pri čemu, zbog pomenutog problema rasta duga i cene njegovog servisiranja, ni te intervencije na relativnom spuštanju cene gasa ne mogu da traju doveka.[/size]
Uništenje Severnog toka
[size=31]S tim u vezi, Nemačka je ovog utorka proslavila prvu godišnjicu uništenja gasovoda Severni tok; a ovim povodom proslavljeni istraživački novinar Simor Herš, koji je već otkrio da su krivi Amerikanci, sad otkriva i da to nije učinjeno zbog Ukrajine i kraja sukoba, nego da se spreči pomirenje Nemačke i Rusije. Uzgred, Herš otkriva i da je nemački kancelar Olaf Šolc, po svemu sudeći, bio obavešten šta se sprema; tako bar procenjuje američka CIA.[/size]
[size=31]U svakom slučaju, citira "Juronjuz" industrijalce pogođene ovakvim stanjem stvari, "Nemačka je u riziku od deindustrijalizacije. Gubitak jeftinog ruskog prirodnog gasa, neophodnog za rad fabrika, bolno je oštetio poslovni model nemačke ekonomije" jer je "tečni gas koji se dovozi brodovima znatno skuplji od ruskog gasa iz gasovoda".[/size]
[size=31]Tako da sad imamo novi i očigledno izuzetan poslovni model. Umesto onog jeftinog ruskog gasa uvozi se skupi ruski tečni gas – 40% više nego pre dve godine – i naročito skupi američki tečni gas.[/size]
[size=31]U poslednje dve godine, naime, Evropa je postala najveća američka mušterija. "Fajnenšel tajms" donosi i prognozu da će se do 2030. količina uvezenog američkog gasa utrostručiti, a Dita Jul Jorgensen, generalna direktorka za energetiku u Evropskoj komisiji, iz Njujorka poručuje da će američki tečni gas Evropi biti potreban decenijama.[/size]
Alternativa za Nemačku
[size=31]Cena je predvidiva, ekonomska ali i politička, što u slučaju Nemačke znači da je Alternativa za Nemačku, koja ima drugačije ideje od, recimo, Šolca, ubedljivo druga po popularnosti, s podrškom 23 odsto Nemaca. Pa je zato sud po hitnoj proceduri dozvolio tajnoj službi da ovu opozicionu stranku stavi pod svoj nadzor.[/size]
https://www.b92.net/biz/vesti/svet/alarmantno-najmocnija-privreda-evrope-propada-2407220
Serbinho-3- Posts : 27691
2014-08-25
Re: Alarmantno: Najmoćnija privreda Evrope propada
U svakom slučaju, citira "Juronjuz" industrijalce pogođene ovakvim stanjem stvari, "Nemačka je u riziku od deindustrijalizacije. Gubitak jeftinog ruskog prirodnog gasa, neophodnog za rad fabrika, bolno je oštetio poslovni model nemačke ekonomije" jer je "tečni gas koji se dovozi brodovima znatno skuplji od ruskog gasa iz gasovoda".[/size]
[size=31]Tako da sad imamo novi i očigledno izuzetan poslovni model. Umesto onog jeftinog ruskog gasa uvozi se skupi ruski tečni gas – 40% više nego pre dve godine – i naročito skupi američki tečni gas.[/size]
[size=31]U poslednje dve godine, naime, Evropa je postala najveća američka mušterija. "Fajnenšel tajms" donosi i prognozu da će se do 2030. količina uvezenog američkog gasa utrostručiti, a Dita Jul Jorgensen, generalna direktorka za energetiku u Evropskoj komisiji, iz Njujorka poručuje da će američki tečni gas Evropi biti potreban decenijama.[/size]
Alternativa za Nemačku
[size=31]Cena je predvidiva, ekonomska ali i politička, što u slučaju Nemačke znači da je Alternativa za Nemačku, koja ima drugačije ideje od, recimo, Šolca, ubedljivo druga po popularnosti, s podrškom 23 odsto Nemaca. Pa je zato sud po hitnoj proceduri dozvolio tajnoj službi da ovu opozicionu stranku stavi pod svoj nadzor.
Alternativa za Nemačku
[size=31]Cena je predvidiva, ekonomska ali i politička, što u slučaju Nemačke znači da je Alternativa za Nemačku, koja ima drugačije ideje od, recimo, Šolca, ubedljivo druga po popularnosti, s podrškom 23 odsto Nemaca. Pa je zato sud po hitnoj proceduri dozvolio tajnoj službi da ovu opozicionu stranku stavi pod svoj nadzor.
Serbinho-3- Posts : 27691
2014-08-25
ajde kretenu sendvičarski odjebi.
jedino kaj znaš je pušiti kurčeve, davati čmar i spamat za sendviče.
na vašu žalost kao i na rusku eu ima problem s viškom energenata.
pride kada proradi 2024e prva H2 rafinerija u quwaitu, a 2025e druga vaša majčica je popušila kurčinu malo veću.
prvi tanker od njih 25 je već u plovidbi.
svaki mjesec jedan ide u plov.
do kraja 2025e će svi biti u funkciji.
glupi četnik, pederčina i sendvičar na aparatima.
daj malo piši kako firme napuštaju "moćnu" srbiju.
jebote plaće su vam na nivou moje dvije dnevnice.
2,7% je udio uvoza ruskih energenata iz rusije ove godine.
16,4% bio je prošle godine.
tek toliko o ovisnosti o rusima
glavni dobavljači su kao i zadnjih 20g norveša i amerika
odkrekeći srbendo.
jedino kaj znaš je pušiti kurčeve, davati čmar i spamat za sendviče.
na vašu žalost kao i na rusku eu ima problem s viškom energenata.
pride kada proradi 2024e prva H2 rafinerija u quwaitu, a 2025e druga vaša majčica je popušila kurčinu malo veću.
prvi tanker od njih 25 je već u plovidbi.
svaki mjesec jedan ide u plov.
do kraja 2025e će svi biti u funkciji.
glupi četnik, pederčina i sendvičar na aparatima.
daj malo piši kako firme napuštaju "moćnu" srbiju.
jebote plaće su vam na nivou moje dvije dnevnice.
2,7% je udio uvoza ruskih energenata iz rusije ove godine.
16,4% bio je prošle godine.
tek toliko o ovisnosti o rusima
glavni dobavljači su kao i zadnjih 20g norveša i amerika
odkrekeći srbendo.
2014-12-30
"poslednje dve godine, naime, Evropa je postala najveća američka mušterija. "Fajnenšel tajms" donosi i prognozu da će se do 2030. količina uvezenog američkog gasa utrostručiti, "
...
Ako se Američki plin utrostruči, znači li to da će nam biti tri puta bolje?
...
Ako se Američki plin utrostruči, znači li to da će nam biti tri puta bolje?
Tonu polako al sigurno.
Pa njima idućih pola stoljeća najmanje triba svake godine 400 tisuća novih radnika ( ne računamo i pola sela šta će svaki od njih dovuć ) samo da bi držali ekonomiju iznad vode.
Pa njima idućih pola stoljeća najmanje triba svake godine 400 tisuća novih radnika ( ne računamo i pola sela šta će svaki od njih dovuć ) samo da bi držali ekonomiju iznad vode.
RayMabus- Posts : 184137
2014-04-11
Objasnit ću vam stvari: Ovi koji su sad na vlasti su 20.02.2022 meni rekli da odjeben i da će oni opet Komšića i onda im je uslijedio napad i sad su na polovici mandata a da se održe izbori u Njemačkoj izgubili bi ih. Sad prvo koljemo Liberale na pokrajinskim izborima da ne pređu prag i da im se trese ta koalicija u Berlinu. Kako god okreneš meni se i ne žuri jer za dvije godine svakako moraju na regularne izbore.
Polako. Kafica.
Polako. Kafica.
2014-04-11
Ako je Bog uvijek zašto bi nešto šta je uvijek negdje žurilo ? I njegovi pipci ( agenti ) u fizičkom svemiru ?
Znači nema žurbe jer ova Kina će se u međuvremenu isto malo srokat a Kina je najveći gospodarski partner Njemačke koja tamo puno izvozi.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/kini-prijeti-velika-kriza-sto-to-znaci-za-svijet/2499655.aspx
Znači nema žurbe jer ova Kina će se u međuvremenu isto malo srokat a Kina je najveći gospodarski partner Njemačke koja tamo puno izvozi.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/kini-prijeti-velika-kriza-sto-to-znaci-za-svijet/2499655.aspx
2014-04-11
Ispričat ću vam priču kako sam ja s nekakvih 14 godina ubio divlju mačku koja mi je počela ulazit u moj prostor ( dvor ).
Izvadio sam nekakvu šunku i jednostavno pobacao komadiće do mjesta di sam stavio vješala a ispod stolicu.
Kako je bila divlja a gladna moro sam biti ko kip pored nje da mi ne utekne.
I onda tako satima strpljivo dok nije sama došla do mjesta smaknuća.
Poanta je da ona drug strana ne smije znati šta smjeraš i da je guraš u stupicu.
To vam je sad priča s ovom Njemačkom i ekipom tamo uključujući i taj posrani CDU.
Polako. Nigdje nije priša.
Izvadio sam nekakvu šunku i jednostavno pobacao komadiće do mjesta di sam stavio vješala a ispod stolicu.
Kako je bila divlja a gladna moro sam biti ko kip pored nje da mi ne utekne.
Poanta je da ona drug strana ne smije znati šta smjeraš i da je guraš u stupicu.
To vam je sad priča s ovom Njemačkom i ekipom tamo uključujući i taj posrani CDU.
2014-04-11
Ne mislim ih ostavit na životu nakon šta su mi i četvrti put rekli da će oni Komšića.
To znači da je to njihova trajna geostrategija ovamo tj islamska BiH umotana u nekakvu tzv građansku kako bi je oni lakše stavili pod svoju upravu ( EU i NATO ).
Ako niste shvatili do sad onda da ponovimo: Ubit ću ih.
To znači da je to njihova trajna geostrategija ovamo tj islamska BiH umotana u nekakvu tzv građansku kako bi je oni lakše stavili pod svoju upravu ( EU i NATO ).
Ako niste shvatili do sad onda da ponovimo: Ubit ću ih.
2014-04-11
Nakon 229 godina, tradicionalna tvrtka Zeller iz Njemačke morala je proglasiti bankrot. Proizvođač posuđa poznat je po brojnim kultnim proizvodima, pišu njemački mediji.
Ovo je drugi put da je njemački proizvođač keramike Zeller zapao u financijske poteškoće. Sada je tvrtka iz Zell am Harmersbacha (Baden-Württemberg) ponovno morala podnijeti zahtjev za stečaj, pišu njemački mediji.
https://www.poslovni.hr/strane/poznata-njemacka-tvrtka-bankrotirala-nakon-229-godina-4411190
A baš šteta.
Ovo je drugi put da je njemački proizvođač keramike Zeller zapao u financijske poteškoće. Sada je tvrtka iz Zell am Harmersbacha (Baden-Württemberg) ponovno morala podnijeti zahtjev za stečaj, pišu njemački mediji.
https://www.poslovni.hr/strane/poznata-njemacka-tvrtka-bankrotirala-nakon-229-godina-4411190
A baš šteta.
2014-04-11
U Njemačkoj su rezervni dijelovi, stakla i karoserije automobila značajno poskupjeli tijekom posljednjih dvanaest mjeseci. Prema izračunima osiguravajućeg društva GDV, proizvođači vozila su u razdoblju od kolovoza 2022. do kolovoza 2023. prosječno povećali cijene komponenata koje često stradaju u nesrećama za 9,7 posto, izvještava Fenix-magazin.
Neki rezervni dijelovi, poput automobilskih vrata, poskupjeli su čak do 13 posto u usporedbi s prošlogodišnjim cijenama. Dijelovi prtljažnika i stražnji bočni dijelovi poskupjeli su za 93 posto, dok su stražnja svjetla poskupjela za 97 posto.
https://www.poslovni.hr/europska-unija/vozaci-u-njemackoj-na-udaru-neki-dijelovi-poskupili-su-za-vise-od-90-posto-4411172
Sad kad dođu jeftini kineski e-autići i preplave Europu onda neće morat kod vas kupovat preskupe rezervne dijelove.
Neki rezervni dijelovi, poput automobilskih vrata, poskupjeli su čak do 13 posto u usporedbi s prošlogodišnjim cijenama. Dijelovi prtljažnika i stražnji bočni dijelovi poskupjeli su za 93 posto, dok su stražnja svjetla poskupjela za 97 posto.
https://www.poslovni.hr/europska-unija/vozaci-u-njemackoj-na-udaru-neki-dijelovi-poskupili-su-za-vise-od-90-posto-4411172
Sad kad dođu jeftini kineski e-autići i preplave Europu onda neće morat kod vas kupovat preskupe rezervne dijelove.
2014-04-11
Kako je navedeno u analizi, prihodi jednočlanog kućanstva u Njemačkoj koji prima građanski dohodak iznose 966 eura, dok prihodi jednočlanog kućanstva koji radi za minimalnu satnicu iznose 1.498 eura. Radi se dakle o razlici od 532 eura.
Samohrani roditelj s djetetom (dob 14-17) godina ima prihode od 1.701 eura ako prima građanski dohodak. S druge strane, isti roditelj ako radi za minimalnu plaću ima primanja od 2.465 eura. Razlika dakle iznosi 764 eura u korist onoga koji radi.
Obitelj s troje djece ima primanja od 3.514 eura ako primaju naknadu građanski dohodak. Primanja ove obitelji ako roditelji rade za minimalnu satnicu iznose 3.960 eura. Radi se o razlici od 446 eura, piše Fenix Magazin.
https://www.poslovni.hr/europska-unija/u-njemackoj-nezaposleni-dobivaju-gotovo-1-000-eura-gradanskog-dohotka-4411174
Tako treba. I sad kad ti to po sistemu domino učinka sve bankrotira onda ovi idu na zavod za nezaposlene i imaju pravo na tu naknadu.
VADITE PARE.
Samohrani roditelj s djetetom (dob 14-17) godina ima prihode od 1.701 eura ako prima građanski dohodak. S druge strane, isti roditelj ako radi za minimalnu plaću ima primanja od 2.465 eura. Razlika dakle iznosi 764 eura u korist onoga koji radi.
Obitelj s troje djece ima primanja od 3.514 eura ako primaju naknadu građanski dohodak. Primanja ove obitelji ako roditelji rade za minimalnu satnicu iznose 3.960 eura. Radi se o razlici od 446 eura, piše Fenix Magazin.
https://www.poslovni.hr/europska-unija/u-njemackoj-nezaposleni-dobivaju-gotovo-1-000-eura-gradanskog-dohotka-4411174
Tako treba. I sad kad ti to po sistemu domino učinka sve bankrotira onda ovi idu na zavod za nezaposlene i imaju pravo na tu naknadu.
VADITE PARE.
2014-04-11
Poanta nije da shvate. Ako prokuže uteći će.RayMabus wrote:Ispričat ću vam priču kako sam ja s nekakvih 14 godina ubio divlju mačku koja mi je počela ulazit u moj prostor ( dvor ).
Kako je bila divlja a gladna morao sam biti ko kip pored nje da mi ne utekne.
2014-04-11
Fino se opustite.
Meni ne bježe.
Meni ne bježe.
2014-04-11
Za RH je trenutačno problem to što situaciju u više velikih ekonomija Europe ne izgleda dobro. Treba, naravno, pratiti najgoreg kroničnog financijskog bolesnika - Italiju - koja je trenutačno osuđena na plaćanje viših prinosa nego prezadužena Grčka (4,316 Grci, 4,761 Talijani) jer je Grčka prekinula populizam Tsiprasa i Varoufakisa, dok je populizam uz vladu ekstremne desničarke Meloni u Italiji ojačao.
Talijanska 10-godišnja je već na zastrašujućoj razini od 4,761 posto, i to zbog četiri godine uzastopnih vrlo visokih proračunskih deficita, kao i neodrživog omjera javnog duga i BDP-a na razini od oko 150 posto.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/tektonske-promjene-na-trzistima-kapitala-hrvatska-stoji-jako-dobro-padat-ce-inflacija-ali-ima-i-losih-vijesti-15380071
Talijanska 10-godišnja je već na zastrašujućoj razini od 4,761 posto, i to zbog četiri godine uzastopnih vrlo visokih proračunskih deficita, kao i neodrživog omjera javnog duga i BDP-a na razini od oko 150 posto.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/tektonske-promjene-na-trzistima-kapitala-hrvatska-stoji-jako-dobro-padat-ce-inflacija-ali-ima-i-losih-vijesti-15380071
2014-04-11
budem polako pisao jer sporo čitaš.RayMabus wrote:Tonu polako al sigurno.
odjebat će se ljudski rad.
potreba njemačke industrije je većinom u niskoobrazovanim radnicima, poznatiji kao šljakeri.
sve će to roboti zamjeniti.
ti i srblje pišete gluposti da je teško to za čitat.
što više robota više posla za mene, što manje mujaga, arapa, srba i rusa meni opet veća plaća.
njemačka kao i cijela eu ima problem s viškom energenata.
a srpske bulažnjenje o američkom plinu je baš to.
više od 20g EU uvozi plin iz US po povlaštenim cijenama.
kao što sam naveo prije, ukupan uvoz njemačke iz rusije je bio 16%, sada je ispod 3%.
ti i glupi srbi mislite da eu nema sigurnosne mehanizme.
cijene se ugovaraju unaprijed. cijena LPG iz US je iz 2018e
krepajte od jala.
2014-12-30
Pa uvedi te robote. Šta se čeka ?veber wrote:budem polako pisao jer sporo čitaš.RayMabus wrote:Tonu polako al sigurno.
odjebat će se ljudski rad.
potreba njemačke industrije je većinom u niskoobrazovanim radnicima, poznatiji kao šljakeri.
sve će to roboti zamjeniti.
ti i srblje pišete gluposti da je teško to za čitat.
što više robota više posla za mene, što manje mujaga, arapa, srba i rusa meni opet veća plaća.
njemačka kao i cijela eu ima problem s viškom energenata.
a srpske bulažnjenje o američkom plinu je baš to.
više od 20g EU uvozi plin iz US po povlaštenim cijenama.
kao što sam naveo prije, ukupan uvoz njemačke iz rusije je bio 16%, sada je ispod 3%.
ti i glupi srbi mislite da eu nema sigurnosne mehanizme.
cijene se ugovaraju unaprijed. cijena LPG iz US je iz 2018e
krepajte od jala.
2014-04-11
Ako uvedeš robote tko će ti kupovat stanove, auta itd i održavat banke i sistem na životu ?
Pa uvedi ih više. ŠTA SE ČEKA ?
Pa uvedi ih više. ŠTA SE ČEKA ?
2014-04-11
Ti šta vladaju svijetom su krvopije.
Robot nema krv. Šta će oni da piju kad uvedu robote ? Te mase ispod okrenit će se protiv gospodara ako budu završile na ulici.
UVEDI ROBOTE. ČEKAM.
Robot nema krv. Šta će oni da piju kad uvedu robote ? Te mase ispod okrenit će se protiv gospodara ako budu završile na ulici.
UVEDI ROBOTE. ČEKAM.
2014-04-11
IMK-Konjunkturindikator: Rezessionsrisiko in Deutschland bei 74 Prozent
Konsumschwäche und hohe Energiepreise für die Industrie haben das Rezessionsrisiko in Deutschland steigen lassen.
https://www.trtdeutsch.com/wirtschaft-inland/imk-konjunkturindikator-rezessionsrisiko-in-deutschland-bei-74-prozent-15032580
---------------------------
jebiga ...
crvenkasti-
2014-04-17
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Najmoćnija zemlja EU puca po šavovima
» Peta najmoćnija svjetska sila
» Njemačka privreda protiv desničarskog AfD-a
» Treba nam više egzorcista, stanje je alarmantno!
» Blic Biznis Privreda Ovo je 50 najvećih ekonomija sveta u 2023. godini
» Peta najmoćnija svjetska sila
» Njemačka privreda protiv desničarskog AfD-a
» Treba nam više egzorcista, stanje je alarmantno!
» Blic Biznis Privreda Ovo je 50 najvećih ekonomija sveta u 2023. godini
Page 1 of 6