Zašto Rusija Više NE KORISTI MIG 29?
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Re: Zašto Rusija Više NE KORISTI MIG 29?
pa da ne gledam sad video jer mi nije zgodno, ali koliko znam rusi su još prije 15 godina prizemljili cijelu svoju flotu mig-29 radi brojnih nesreća, nisu pouzdani, navodno loše održavanje...
Ti Ruski su starija verzija verovatno i to je razlog. Ima i do te Moldavske price, ali su zastareli. Oni prebacuju sve to na Mig 35 pricu, poskidaju sve sa Mig 29 i navuku opremu za Mig 35. Sporo ide proizvodnja strukture, Alzir im vratio nazad avione, videli da su namontirali na prethodne Mig 29. Putni cvki avioni imaju C i D Check, vojni ne znam.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Ruski portal News.ru navodi da je Ukrajina dobila 13 borbenih aviona MiG-29 od Slovačke. Poljska je od Njemačke zatražila dopuštenje za ponovni izvoz aviona istog tipa za ukrajinsku vojsku, u okviru prve isporuke aviona iz zemalja NATO saveza u Kijev.
Ruski portal u izvještaju citira slovačkog ministra odbrane Jaroslava Nagya koji je rekao da su 17. marta ukrajinski piloti prevezli četiri lovca MiG-29, dok su ostali kopnenim putem prebačeni u Ukrajinu.
News.ru citira rezervnog pukovnika Vladimira Popova koji je rekao da su lovci MiG-29 bili u službi ukrajinskih snaga te da Kijev ima svu potrebnu opremu za popravak i održavanje.
S druge strane, vojni stručnjak, umirovljeni pukovnik Viktor Litovkin rekao je da Ukrajina računa na MiG-29 iz nekoliko razloga, između ostalog što u zemlji još ima pilota koji mogu upravljati njima i neće biti potrebno trošiti vrijeme na obuku profesionalnih pilota.
Portal prenosi riječi ruskog pilota Jurija Sitnika koji kaže da su ti lovci sposobni izvoditi jurišne letove i bacati bombe te da mogu presresti napade helikoptera i običnih aviona. Sitnik je primijetio da je MiG-29 ”strašan stroj”, ali je sam lovac prilično star u usporedbi s modernim lovcima koje Rusija ima, poput Su-27, Su-30 i Su-34.
Litovkin ističe da lovci koje je Ukrajina dobila nisu bili modernizirani od 1990-ih godina, posebno elektronička oprema, sistem upravljanja avionom te radarski sistem. Također, Kijev nema dovoljno aerodroma za prihvat aviona koji zahtijevaju održavanje prije leta.
Litovkin je sugerirao da će ruske oružane snage koristiti borbene avione Suhoj protiv ukrajinskih MiG-29 ili će ih oboriti raketama sa zemlje. Dodaje da Rusija ima protivzračne raketne sisteme sposobne da im se suprotstavi, te je naglasio da to neće imati nikakvog utjecaja na tok vojne operacije.
Na kraju izvještaja, Litovkin je konstatirao da Njemačka i Poljska na taj način nastoje ispuniti svoju međunarodnu dužnost i pomoći Ukrajini, dok se, s druge strane, rješavaju starog oružja.
Ruski portal u izvještaju citira slovačkog ministra odbrane Jaroslava Nagya koji je rekao da su 17. marta ukrajinski piloti prevezli četiri lovca MiG-29, dok su ostali kopnenim putem prebačeni u Ukrajinu.
News.ru citira rezervnog pukovnika Vladimira Popova koji je rekao da su lovci MiG-29 bili u službi ukrajinskih snaga te da Kijev ima svu potrebnu opremu za popravak i održavanje.
S druge strane, vojni stručnjak, umirovljeni pukovnik Viktor Litovkin rekao je da Ukrajina računa na MiG-29 iz nekoliko razloga, između ostalog što u zemlji još ima pilota koji mogu upravljati njima i neće biti potrebno trošiti vrijeme na obuku profesionalnih pilota.
Portal prenosi riječi ruskog pilota Jurija Sitnika koji kaže da su ti lovci sposobni izvoditi jurišne letove i bacati bombe te da mogu presresti napade helikoptera i običnih aviona. Sitnik je primijetio da je MiG-29 ”strašan stroj”, ali je sam lovac prilično star u usporedbi s modernim lovcima koje Rusija ima, poput Su-27, Su-30 i Su-34.
Litovkin ističe da lovci koje je Ukrajina dobila nisu bili modernizirani od 1990-ih godina, posebno elektronička oprema, sistem upravljanja avionom te radarski sistem. Također, Kijev nema dovoljno aerodroma za prihvat aviona koji zahtijevaju održavanje prije leta.
”Neće biti dovoljno”
S tim u vezi, pukovnik Popov kaže da broj lovaca koji je isporučen i koje će osigurati zemlje NATO-a neće biti dovoljan da promjeni odnos snaga tokom ruske vojne operacije. Prema tome, to neće predstavljati problem za rusku ratnu avijaciju i sistem protivzračne odbrane. Sitnik ističe da će se ruski lovci moći suprotstaviti avionima MiG-29, a da po broju lovaca Moskva uveliko premašuje Kijev.Litovkin je sugerirao da će ruske oružane snage koristiti borbene avione Suhoj protiv ukrajinskih MiG-29 ili će ih oboriti raketama sa zemlje. Dodaje da Rusija ima protivzračne raketne sisteme sposobne da im se suprotstavi, te je naglasio da to neće imati nikakvog utjecaja na tok vojne operacije.
Na kraju izvještaja, Litovkin je konstatirao da Njemačka i Poljska na taj način nastoje ispuniti svoju međunarodnu dužnost i pomoći Ukrajini, dok se, s druge strane, rješavaju starog oružja.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Treba im Sasija za Mig 35.
2014-08-25
Bivši beloruski modernizovani MiG-29. Uočavaju se rakete vazduh-vazduh R-60MK. Avion se najverovatnije nalazio u dežurnoj pari lovačkih aviona u okviru sistema PVO
Većina 29-ki bile su modernizovani višenamenski jednosedi MiG-29SM, a prvi put imamo (vizuelnu) potvrdu da je na taj nivo doveden i deo aviona koje je Srbiji donirala Belorusija. U formacijama su bila tri ‘‘Belorusa‘‘, od kojih se kod dva moglo uočiti da na vertikalnim stabilizatorima i ispod krila imaju antene signalizatora radarskog ozračenja SPO-32 odnosno L-150-29 ‘‘Pastelj‘‘ koji je karakterističan za MiG-29SM u varijatni za Srbiju (zvanično označenu i kao MiG-29SM+).
Kako za MiG-ove 29 iz beloruske donacije do pre bar godinu dana na javno dostupnim fotografijama i video snimcima nije primećeno da su dodatno modernizovani, to bi značilo da je to urađeno u skorije vreme. Do sada smo imali vizuelnu potvrdu da su modernizaciju prošli avioni MiG-29 koje je Srbija nasledila od bivše Jugoslavije (dakle jednosedi MiG-29B koji su naknadno dorađeni na standard MiG-29SD), kao i avioni iz ruske donacije (jednosedi MiG-29A i MiG-29 9.13 takođe prvo modifikovani na nivo MiG-29SD).
Prvo zvanično predstavljanje srpskog MiG-a 29SM imali smo na prošlogodišnjem prikazu ‘‘Štit-2022‘‘ kada smo na statičkoj izložbi mogli da vidimo avion ispod čijih krila su bile podvešene, u inventaru RV i PVO VS nove rakete vazduh-vazduh R-27ER1 i R-77. Takođe su se ispred aviona mogle videti vođene rakete vazduh-zemlja H-29TE kao i sredstvo za obuku KAB-500Kr-U koje se koristi za upotrebu vođenih bombi KAB-500Kr. Nakon sletanja je pred publikom tada parkirano još nekoliko aviona za koje se na osnovu nekih detalja takođe mogo zaključiti da su u pitanju MiG-ovi 29SM.
Tango poveznica
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Ta 29-ka je zastarela realno, ona stara verzija. To sto oni salju Ukrajini jeste glineni golub. Belorusija, ne znam koliko je odmakla, ali Rusi to prebacuju na Mig 35. Tesko da ce to vise videti neka beda sa Istoka i predati USA tehnologiju. Rumunska posla.
2014-08-25
Serbinho-3 wrote:Ta 29-ka je zastarela realno, ona stara verzija. To sto oni salju Ukrajini jeste glineni golub. Belorusija, ne znam koliko je odmakla, ali Rusi to prebacuju na Mig 35. Tesko da ce to vise videti neka beda sa Istoka i predati USA tehnologiju. Rumunska posla.
Ne znam, do nedavno si tvrdio kako je Mig-29 atomska tehnologija u odnosu na F-18 Hornet.
Što se to u međuvremenu dogodilo?
I što je s vašim glinenim golubovima?
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:Serbinho-3 wrote:Ta 29-ka je zastarela realno, ona stara verzija. To sto oni salju Ukrajini jeste glineni golub. Belorusija, ne znam koliko je odmakla, ali Rusi to prebacuju na Mig 35. Tesko da ce to vise videti neka beda sa Istoka i predati USA tehnologiju. Rumunska posla.
Ne znam, do nedavno si tvrdio kako je Mig-29 atomska tehnologija u odnosu na F-18 Hornet.
Elektronika iz 1987 je zastarela i to nema veze sa konstrukcijom aviona. Cak i sa dizel motorima, Mig 29 dimi ko SDI vw, pocepa ko Vuk Magarca F18 Hornet. Pogledaj vertical samo, pocepao bi ga i Learjet 25, pocket rocket. F18 je usisivac, ali neka ih. F18 I SU-27, nerealno.
2014-08-25
Serbinho-3 wrote:Speare Shaker wrote:Serbinho-3 wrote:Ta 29-ka je zastarela realno, ona stara verzija. To sto oni salju Ukrajini jeste glineni golub. Belorusija, ne znam koliko je odmakla, ali Rusi to prebacuju na Mig 35. Tesko da ce to vise videti neka beda sa Istoka i predati USA tehnologiju. Rumunska posla.
Elektronika iz 1987 je zastarela i to nema veze sa konstrukcijom aviona. Cak i sa dizel motorima, Mig 29 dimi ko SDI vw, pocepa ko Vuk Magarca F18 Hornet. Pogledaj vertical samo, pocepao bi ga i Learjet 25, pocket rocket. F18 je usisivac, ali neka ih. F18 I SU-27, nerealno.
Pa gle, ruski avioni su uvijek imali prednost u manevarskim sposobnostima, ali su zapadni puno bolju dog fight statistiku u odnosu na ruske. Manevarske sposobnosti su danas zapravo skoro pa nevažne, nismo više u dobu tehnologije iz ww1.
Zašto rusi ne koriste Pak-Fa u ovom ratu?
Jer bi ih ubrzo sve izgubili u dogfightu, a to im je strateški važan proizvod.
Guest- Guest
Serbinho-3 wrote:Cak i sa dizel motorima, Mig 29 dimi ko SDI vw, pocepa ko Vuk Magarca F18 Hornet. Pogledaj vertical samo, pocepao bi ga i Learjet 25, pocket rocket. F18 je usisivac, ali neka ih. F18 I SU-27, nerealno.
Činjenica je da niti jedan od 1,600 napravljenih MIG-ova 29 nikad, u cijeloj povijesti borbene upotrebe tog modela, a to je 40 godina, nije srušio niti jedan zapadni borbeni avion. Tijekom rata u Jugi vaši migovi nikad nisu uspjeli niti zapucati na savezničke F-15, nisu došli dovoljno blizu. Ali su zato zapadni borbeni avioni srušili solidan broj migova.
Prva brojka su dobiveni zračni dvoboji, druga izgubljeni, zadnja avioni srušeni sa zemlje.
Od tih 6 dobivenih dvoboja, tri su u etiopsko eritrejskom ratu protiv migova 21, dva na kubi (protiv nenaoružanih turističkih cessni!) i jedan u sukobu rusije i gruzije protiv isto nečeg ruskog
https://migflug.com/jetflights/the-combat-statistics-for-all-the-aircraft-currently-in-use/
MiG-29 6-18-1
Lebanon War 1982-2000 (Syria) 0-2-0
Gulf War (Iraq) 0-5-0
Transnistria War (Moldova, Russia) 0-0-0
Brothers in Rescue incident (Cuba) 2-0-0
Slovenian War (Yugoslavia) 0-0-0
Croatian War (Yugoslavia) 0-0-0
Bosnia (Serbia) 0-0-0
Kosovo (Serbia) 0-6-0
Kargil War (India) 0-0-0
Ethiopian-Eritrean War (Eritrea) 3-5-0
Georgian border violation 2008 (Russia) 1-0-0
Darfur War (Sudan) 0-0-1
u libanonskom ratu srušene su dvije dvajstdevetke, srušili ih izraelski lovci, a tada je to bio NOV avion i najmoderniji ruski.
u zaljevskom ratu u zračnim dvobojima s američkim avionima također je srušeno pet 29-ki
u etiopsko eritrejskom ratu srušeno ih je pet, uglavnom od istih takvih migova.
u srbiji su ameri s F-15 skinuli s neba šest 29-ki
tako da taj avion ni kad je bio nov nije imao šansi protiv američkih aviona tog vremena - a današnjoj f35-ici ne bi mogao doći na bliže od 100 km i bio bi srušen prije nego bi primijetio neprijateljski avion na radaru.
u zaljevskom ratu u zračnim dvobojima s američkim avionima također je srušeno pet 29-ki
tako da taj avion ni kad je bio nov nije imao šansi protiv američkih aviona tog vremena - a današnjoj f35-ici ne bi mogao doći na bliže od 100 km i bio bi srušen prije nego bi primijetio neprijateljski avion na radaru.
Speare Shaker wrote:Serbinho-3 wrote:Speare Shaker wrote:Serbinho-3 wrote:Ta 29-ka je zastarela realno, ona stara verzija. To sto oni salju Ukrajini jeste glineni golub. Belorusija, ne znam koliko je odmakla, ali Rusi to prebacuju na Mig 35. Tesko da ce to vise videti neka beda sa Istoka i predati USA tehnologiju. Rumunska posla.
Pa gle, ruski avioni su uvijek imali prednost u manevarskim sposobnostima, ali su zapadni puno bolju dog fight statistiku u odnosu na ruske. Manevarske sposobnosti su danas zapravo skoro pa nevažne, nismo više u dobu tehnologije iz ww1.
Znam da se stavljas u poziciju da sam ja Rusofil a ti u korist Zapada. Sretnes Republikanca, cujes kako razmislja i mislis Rusofil a ono 100% Redneck, Hillbilliy, Whitetrash. Amerikanci su dokaz da je F18 kanta. Potvrdjuju moju teoriju, jer da vredi konstrukcija, modernizovali bi ga. F16 vide da moze i rade isto kao Rusi sa Mig 29. Su27 ista prica, Su35. Ostaje skoljka, montira se sve modernizovano. F18 treba da se doradi, moze i od njega postati avion, ali treba dorada. Nisam navijac, vec realno svakom kazem u lice. Sada sam jednom skresao u brk, rece mi da trebam biti vise umile. Mozda po Italiji i bivsoj Jugoslaviji, Amerikanac vec puca a ja nosim kulturu i iz USA, dok me vi etiketirate Rusofilom. Rusi imaju defekte takodje, mnoge smo nabrojali sa Longijem ovde. Analiza mozes dosta raditi i svima naci mane, ukljucujuci i Titu, barem dve sam nasao. Svi imamo mane, bitno je analizirati i korigovati ili znati da ne naletis na nagazne mane mine, pa stradas.
2014-08-25
marcellus wrote:u libanonskom ratu srušene su dvije dvajstdevetke, srušili ih izraelski lovci, a tada je to bio NOV avion i najmoderniji ruski.
Gde ti je dokaz za Zalivski Rat i 5 Mig 29?
Ostalo ne znam, stavljali 2 Mig 21, oborili ih
F18, kasnije im se smejali, jer te 21-ice, nisu ni mogle da napadnu a Ameri stavljaju uvek, gde napadnu slabijeg protivnika. Stavi dokaze za tvoju tvrdnju, dok za Zaliv ima taj video. Srpski su bili neispravni, to nije ni za primer.
2014-08-25
Speare Shaker wrote:Serbinho-3 wrote:Speare Shaker wrote:Serbinho-3 wrote:Ta 29-ka je zastarela realno, ona stara verzija. To sto oni salju Ukrajini jeste glineni golub. Belorusija, ne znam koliko je odmakla, ali Rusi to prebacuju na Mig 35. Tesko da ce to vise videti neka beda sa Istoka i predati USA tehnologiju. Rumunska posla.
F-35 mogu srušiti bilo što rusko bez da ga rusi uopće opaze, bez da opaze i raketu koja ide prema njima.
Kažem "mogu" a ne "može" jer je čitava poanta novih američkih aviona u taktičkim sposobnostima, međusobnom povezivanju, dakle oni "love u čoporu" i tu manevarske sposobnosti ne igraju ulogu uopće.
Prednji avion iz formacije nikad ne pali radar ni bilo što, nevidljiv je za neprijatelja dok ne dođe blizu, u domet radara (a ionako ima jako mali odraz i mora doći jako blizu da ga se opazi). Ali nikad ne dođe. Oni straga ga upale nakratko, imaju dulji domet od bilo čega, i mogu opaziti avion prije nego taj drugi njih. Šalju radarske podatke onom naprijed, on i dalje ostaje nevidljiv osim (možda nakratko) u trenutku ispaljivanja rakete. Samo je tada u biti kasno. Mala je vjerojatnost da bi pilot bilo kojeg miga u sukobu s F-35 shvatio da je uopće naciljan prije nego ga nešto raznese.
Serbinho-3 wrote:
Znam da se stavljas u poziciju da sam ja Rusofil a ti u korist Zapada. Sretnes Republikanca, cujes kako razmislja i mislis Rusofil a ono 100% Redneck, Hillbilliy, Whitetrash. Amerikanci su dokaz da je F18 kanta. Potvrdjuju moju teoriju, jer da vredi konstrukcija, modernizovali bi ga. F16 vide da moze i rade isto kao Rusi sa Mig 29. Su27 ista prica, Su35. Ostaje skoljka, montira se sve modernizovano. F18 treba da se doradi, moze i od njega postati avion, ali treba dorada. Nisam navijac, vec realno svakom kazem u lice. Sada sam jednom skresao u brk, rece mi da trebam biti vise umile. Mozda po Italiji i bivsoj Jugoslaviji, Amerikanac vec puca a ja nosim kulturu i iz USA, dok me vi etiketirate Rusofilom. Rusi imaju defekte takodje, mnoge smo nabrojali sa Longijem ovde. Analiza mozes dosta raditi i svima naci mane, ukljucujuci i Titu, barem dve sam nasao. Svi imamo mane, bitno je analizirati i korigovati ili znati da ne naletis na nagazne mane mine, pa stradas.
Evo, ako ja griješim, a ti ne, onda mi pronađi jednu jednu jedinu registriranu pobjedu ruskih lovaca bombardera nad F-16 ili F-18 u dogfightu (F-18 je inače mornarički lovac bombarder, ne onaj kopnene vojske) i ja ću ti se osobno ispričati i ako treba kupiti ti bocu Ballantines scotch whiskeya da se uredno napijemo kao ljudi o mom trošku i na lokaciji koju ti izabereš.
Ako ti griješiš, neću od tebe tražiti ama baš ništa.
Guest- Guest
Serbinho-3 wrote:marcellus wrote:u libanonskom ratu srušene su dvije dvajstdevetke, srušili ih izraelski lovci, a tada je to bio NOV avion i najmoderniji ruski.
Gde ti je dokaz za Zalivski Rat i 5 Mig 29?
Ostalo ne znam, stavljali 2 Mig 21, oborili ih
F18, kasnije im se smejali, jer te 21-ice, nisu ni mogle da napadnu a Ameri stavljaju uvek, gde napadnu slabijeg protivnika. Stavi dokaze za tvoju tvrdnju, dok za Zaliv ima taj video. Srpski su bili neispravni, to nije ni za primer.
kakav kurčev video, pa postoje potvrde broja srušenih aviona.
to je službeni combat record migova 29.
uspjeli su srušit cessnu iznad kube (mali turistički jednomotorac), nekoliko prastarih migova 21 i u međusobnim sukobima 29-ki bi naravno poneka pobijedila a ona druga stradala.
Ponavljam, tada su to, u libiji i iraku, bili moderni avioni, najnovija ruska generacija.
A ni tada nisu bili match za američke. Loša obuka arapskih pilota je doduše tome pridonijela, nisu baš disciplinirani i to, možda bi s boljim pilotima TADA imali neke šanse protiv tadašnjih F-16. Ali danas protiv američkih aviona nemaju nikakvih šansi. Pa vaše 29-ke su ameri odnosno nizozemci u F-15 skidali s neba čim bi poletjele s batajnice.
Speare Shaker wrote:
Evo, ako ja griješim, a ti ne, onda mi pronađi jednu jednu jedinu registriranu pobjedu ruskih lovaca bombardera nad F-16 ili F-18 u dogfightu
ili nad bilo kojim drugim američkim avionom (ne računajući cessnu 152 oborenu nad kubom :D to je onaj za zaprašivat usjeve avion iz tridesetih godina i ne nosi naoružanje niti je vojni avion) u bilo kakvom fightu, kad smo kod toga.
nema.
pardon nije bila cessna 152 nego 337.
to je ovo
Dva takva su srušili migovi.
jedini američki avioni koje su ikad srušili.
https://en.wikipedia.org/wiki/1996_shootdown_of_Brothers_to_the_Rescue_aircraft
to je ovo
Dva takva su srušili migovi.
jedini američki avioni koje su ikad srušili.
https://en.wikipedia.org/wiki/1996_shootdown_of_Brothers_to_the_Rescue_aircraft
avion ko avion, više je fora kakav je stupanj modernizacije u njemu i kakvo oružje nosi.
ameri i zapad imaju od rusa uvijek jedan korak bolju elektroniku, radare, i rakete dužeg dometa. u prijevodu to znači što je marc rekao, ovi te primjete prije nego ti njih vidiš i ispale raketu prema tebi prije nego ti imaš šansu ispaliti raketu na njih. i to je sva filozofija.
naravno ne znači da su mig-29etke ili neki ruski avioni loši. treba biti iskren da su se ameri uglavnom iživljavali nad nekim kozojebima.
da daš neki ruski avion sa najnovijom elektronikom, a nekim kozojebima daš neki stariji F16 i sa starijim raketama i još drljavo održavan, onda je rezultat isti.
da je izreal imamo najnovije ruske, a neka arapska zemlja generaciju starije američke, rezultat je isti.
samo je zapad ima puno više modernijih aviona od rusa i tu je kraj rasprave.
rusi imaju odlične aeronautičke inžinjere, odlične metalurge ,dakle narave vrlo areodinamičan avion, mogu sastaviti kvalitetne legure, ali zaostaju u elektronici , mislim , RU nije SSSR i nema šanse vs "kolektivnog zapada".. "kolektivni zapad" ima na raspolaganju 900milijuna ljudi(EU+USA) bez Japana, j.koreje, australije, itd, a Rusija ima 140milijuna i hrpa Ruskih stručnjaka davno je na zapadu.
SSSR je bio druga priča 300milijuna obrazovanog stanovništva, +Varšavsku ugovor 150milijuna
evo ukrajinci okolo žicaju i starije Mig-29etke jer im trebaju kao suvo zlato.
i stariji Mig29 se može modificirati da ispaljuje protu-radijacijske zapadne rakete(ovo su UKR već koristili), da ispaljuje čak i malo modernije zapadne zrak-zrak rakete većeg dometa(ovo još nismo vidjeli a dobro bi došlo ukrajincima jer ih Rusi upravo jebu sa svojim avionima koji im stvarno nanose gadne gubitke), i da ispaljuje "glide JDAM bombe" zapadne. (ovo bi trebalo svakog trena biti moguće)
---
ruska i sovjetska doktrina nikada i nije bila 1vs1 pobjede NATO ili USA, bila je više da imaju gust PZO network koji bi sjeba zapadnu avijaciju..
nesreća za Ruse jest što je Ukrajina na svom teritoriju 2014(bez Krima gdje su izgubili dosta oružja) nasljedili 30ak baterija S-300 sustava, sve skupa 250 lansera, desetke baterija BUKa.. jesu sovjetsku sustavi ali i dalje jebeno moćni. Ukrajinci su ih zadnjih 8godina većinu osposobili
ludi Rusi su napali državu koja ima jednu od najjačih protuzračnih obrana na svijetu, kakvu debili haha. umjesto da su se kao Ameri iživljavali nad nekim na bliskom istoku..
i USA bi se mučila sa Ukrajinom sigurno ne bi bilo lako skršiti državu koja ima 250 lansera S-300 projektila.. tu je hrpa posla prije nego ih lociraš, uništiš, -- ok ameri imaju više satelita, i drugih stvari pa bi možda to uspjeli kroz par mjeseci ,a rusi niti dan danas nisu ..
zapravo ruska nada za ukrajinu jest da ukrajinci jednostavno ispale sve sovjetske projektile sa skladišta.. međutim stižu zapadni sustavi, a neki sovjetski sustavi se trenutno modificiraju da mogu ispaljivati zapadne projektile..
ameri i zapad imaju od rusa uvijek jedan korak bolju elektroniku, radare, i rakete dužeg dometa. u prijevodu to znači što je marc rekao, ovi te primjete prije nego ti njih vidiš i ispale raketu prema tebi prije nego ti imaš šansu ispaliti raketu na njih. i to je sva filozofija.
naravno ne znači da su mig-29etke ili neki ruski avioni loši. treba biti iskren da su se ameri uglavnom iživljavali nad nekim kozojebima.
da daš neki ruski avion sa najnovijom elektronikom, a nekim kozojebima daš neki stariji F16 i sa starijim raketama i još drljavo održavan, onda je rezultat isti.
da je izreal imamo najnovije ruske, a neka arapska zemlja generaciju starije američke, rezultat je isti.
samo je zapad ima puno više modernijih aviona od rusa i tu je kraj rasprave.
rusi imaju odlične aeronautičke inžinjere, odlične metalurge ,dakle narave vrlo areodinamičan avion, mogu sastaviti kvalitetne legure, ali zaostaju u elektronici , mislim , RU nije SSSR i nema šanse vs "kolektivnog zapada".. "kolektivni zapad" ima na raspolaganju 900milijuna ljudi(EU+USA) bez Japana, j.koreje, australije, itd, a Rusija ima 140milijuna i hrpa Ruskih stručnjaka davno je na zapadu.
SSSR je bio druga priča 300milijuna obrazovanog stanovništva, +Varšavsku ugovor 150milijuna
evo ukrajinci okolo žicaju i starije Mig-29etke jer im trebaju kao suvo zlato.
i stariji Mig29 se može modificirati da ispaljuje protu-radijacijske zapadne rakete(ovo su UKR već koristili), da ispaljuje čak i malo modernije zapadne zrak-zrak rakete većeg dometa(ovo još nismo vidjeli a dobro bi došlo ukrajincima jer ih Rusi upravo jebu sa svojim avionima koji im stvarno nanose gadne gubitke), i da ispaljuje "glide JDAM bombe" zapadne. (ovo bi trebalo svakog trena biti moguće)
---
ruska i sovjetska doktrina nikada i nije bila 1vs1 pobjede NATO ili USA, bila je više da imaju gust PZO network koji bi sjeba zapadnu avijaciju..
nesreća za Ruse jest što je Ukrajina na svom teritoriju 2014(bez Krima gdje su izgubili dosta oružja) nasljedili 30ak baterija S-300 sustava, sve skupa 250 lansera, desetke baterija BUKa.. jesu sovjetsku sustavi ali i dalje jebeno moćni. Ukrajinci su ih zadnjih 8godina većinu osposobili
ludi Rusi su napali državu koja ima jednu od najjačih protuzračnih obrana na svijetu, kakvu debili haha. umjesto da su se kao Ameri iživljavali nad nekim na bliskom istoku..
i USA bi se mučila sa Ukrajinom sigurno ne bi bilo lako skršiti državu koja ima 250 lansera S-300 projektila.. tu je hrpa posla prije nego ih lociraš, uništiš, -- ok ameri imaju više satelita, i drugih stvari pa bi možda to uspjeli kroz par mjeseci ,a rusi niti dan danas nisu ..
zapravo ruska nada za ukrajinu jest da ukrajinci jednostavno ispale sve sovjetske projektile sa skladišta.. međutim stižu zapadni sustavi, a neki sovjetski sustavi se trenutno modificiraju da mogu ispaljivati zapadne projektile..
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Zašto se za golu pljačku koristi naziv okupacija?
» Rusija koristi cjepivo da izazove razdor u istočnoj Evropi
» BOGATAŠI BEŽE DUBOKO U KOPNO ZEMLJE! Postoji više teorija zašto se to dešava, a jedna je i više nego zastrašujuća! (VIDEO)
» Zašto Rusija ponovo pokreće proizvodnju Mig-35
» Zašto se Rusija još nije ekonomski urušila?
» Rusija koristi cjepivo da izazove razdor u istočnoj Evropi
» BOGATAŠI BEŽE DUBOKO U KOPNO ZEMLJE! Postoji više teorija zašto se to dešava, a jedna je i više nego zastrašujuća! (VIDEO)
» Zašto Rusija ponovo pokreće proizvodnju Mig-35
» Zašto se Rusija još nije ekonomski urušila?
Page 1 of 2