ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Page 40 of 50 Previous  1 ... 21 ... 39, 40, 41 ... 45 ... 50  Next

Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 40 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by T. 15/2/2023, 13:19

RayMabus wrote:Ukrajini nikad dosta

Ogroman problem je što Ukrajina uopće nije ulagala u jačanje svoje obrane od 2014. do početka 2022., pa joj sada nedostaje doslovno svega. Stoga joj nikad dosta. Povrh toga, Kijev stalno mijenja prioritete. Upravo kad se počnu ispunjavati jedni, krenu novi zahtjevi. Zbog toga ne čudi da neke članice NATO-a nisu dobro primile inzistiranje Kijeva da dobije borbene avione.

Ukrajini nikad dosta oružja. I to postaje sve veći problem
trening američkog pilota traje 500-600 sati...
og čega najprije pola na simulatoru, ostalo u živo...
godinu i pol minimalno traje obuka novih pilota...
u obzir dolazi dakle jedino da tim zrakoplovima upravljaju nato-vi piloti...
kažu znalci da je zapravo minus što su ukrajinski piloti do sada letjeli samo na ruskim zrakoplovima...
i da je takve 'stare' pilote zapravo još teže obučiti nego 'nove', friškog mozga, na potpuno drugačijem sustavu...

T.

2014-04-14

Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 40 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by Hektorović 16/2/2023, 00:33

Hektorović
Hektorović

2018-04-10

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 16/2/2023, 14:34

Osim nekih video snimaka gubitaka jedne i druge strane, nema nekih promjena na fronti.

Navodno su 2-3 velike eksplozije na Krimu.  Za dvije su snimljene glljive. Čekamo neke detalje

Ovo su Ruski gubici kod Ugljedara. Skoro pa jedna mehanizirana brigada po količini teške tehnike.
Ali kako autor ovoga twita govori, postoji šansa da se dio ovih "abadoned" vozila spasi od strane Rusa, zato ih Ukrainci često , ta napuštena vozila koja su na "ničijoj zemlji" , dokrajče tako da kroz otvoreni poklopac ubace ručnu granatu iz drona koja onda napravi štetu unutra i požar.

Evo ima još jedna ekipa koja skuplja gubitke. Ovo su njihovu skupljeni gubici;
Malo su ali malo konzervativniji od Oryxa. Nisam išao u detalje, ali oni valjda ova napuštena vozila manje registriraju u gubitke, dok po njima postoji šansa da se "spase".  ali nisam išao u detalje

Evo kakvi bi mogli biti omjeru u aktivnom broju tenkova na fronti;
Nisam pročitao source, to ću kasnije, ali Rusi vs Ukrainci

Rusi su prije rata u aktivnim službama imali 3800 funkcionalnih tenkova, Ukrainci 1000 (mislim da su Rusi cca 2500 angažirali u invaziji).

Sada brojke za RU su 2200 a UKR 1000 .

Ja bih rekao da ova broja za RU nije točna, jer ne ubacuje 800 tenkova koje Rusi godišnje mogu staviti na front. To uključuje 600 tenkova iz zaliha SSSRa i 200 novih tenkova.

Dakle onda je realna Ruska brojka sada malo manje od 3000 tenkova.
Ukrainska realna broja je i dalje cca 1000 tenkova, - sjećate se da sam ja u svojim analizaa davao slične brojke, imate mislim na ovoj temi

Ne virujem da su Rusi spali na 2200 tenkova to bi bila katastrofa, rekao sam zašto.
Pročitat ću blog link kasnije da vidim na koji je način on računa

edit: da pročitao sam ovo gore.
Lik je uračunao Oryx gubitke i tako izračunao RU tenkove. Pri tome je gornju granicu o Ruskih aktivnih tenkova stavio na 3800.
Neki su prije rata govorili da RU ima 2700 aktivnih tenkova. Ja sam u svojim procjenama stavlja 3500. Sa Ukrainom se svi slažu, cca 1000, prije rata, i 1000 imaju danas. (par desetaka koja stotina gore dolje).

Recimo da je RU imala 3500 -1800(Oryx i nešto što nije snimljeno), +800 novih - -- Rusija je danas na 2500 aktivnih tenkova. Ukraina na cca 1000.
Naravno ovo su moje brojke koje se poklapaju donekle sa raznim analitičarima.

Naravno Ukrainsko ministarstvo obrane tvrdi da su unišili 3600 tenkova :D :D svaki dan izbacuju izvješća, to bi značilo da su Rusi skoro pa bez tenkova ostali :D kao što vidimo to nije istina, ali eto ima ljudi koji puše te priče, kao i priče da Ukrainci imaju pola milijuna gubitaka, i uništeno 225% HIMARS sustava (u stvarnosti ne postoji vizualni dokaz da je iti jedan uništen)

2018-06-14

Back to top Go down

Post by melkior 16/2/2023, 20:17

U očekivanju proljetne ofenzive:

melkior

2015-08-09

Back to top Go down

Post by Hektorović 16/2/2023, 21:20

AssadNaPodmornici wrote:Recimo da je RU imala 3500 -1800(Oryx i nešto što nije snimljeno), +800 novih - -- Rusija je danas na 2500 aktivnih tenkova.  Ukraina na cca 1000. 

Što je zanimljivo, večina ruske flote bili su jako oskudno modernizirani T-72BM3, od kojih su bolje čak i eksport verzije poput one MS za Srbiju i Nikaragvu (sa panoramskom optikom za zapovjednika tenka koju ruski BM3 uopće nemaju). Velika lova ulagana u razvoj zadnjih 10 godina je jednostavno nestala.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 40 Tan2020-11-28_121850947_7
Hektorović
Hektorović

2018-04-10

Back to top Go down

Post by Hektorović 16/2/2023, 22:07

Aviation contraction
The Russian military decided to massively use aviation in Ukraine, a source close to the Ministry of Defense told Important Stories. According to him, Russia still has an undeniable advantage in aviation over the Armed Forces of Ukraine.
"Previously, it [aviation] was protected, it almost did not fly into the zone of operation of Ukrainian air defense. Now we have decided to change tactics," says our interlocutor. He believes that planes and helicopters "will shoot down en masse," but the Armed Forces of Ukraine will still have problems.
On February 14, the Financial Times, citing sources, wrote that Russia is relocating combat aircraft and helicopters to the border with Ukraine to use them to support the offensive. According to a high-ranking American politician, at a recent meeting with representatives of Ukraine's allies, U.S. Secretary of Defense Lloyd Austin said that Russian aviation still poses a serious threat.
"The Russian ground forces are very depleted, this is the main indicator that they will start using aviation," said the FT interlocutor. According to him, Ukraine should receive as many air defenses and shells to them as possible.
At the same time, at a press conference on February 14, Austin said that the United States saw no signs of an impending "massive air attack" of Russia. At the same time, the Minister noted that Russia has a significant number of aviation, and the Armed Forces of Ukraine does not yet have enough air defense systems.

Does Russia have enough planes and pilots?

After the outbreak of the war, Russia retained about 80% of its aviation, a NATO official told FT. The report of British intelligence of February 16 states that the Russian Aerospace Forces (AFS) now has about 1,500 combat vehicles, and losses during the war amounted to about 130 units.
Military analysts explained to "Important Stories" that Russia has enough aircraft, but most likely there is a shortage of experienced and qualified pilots.
Military expert Yan Matveev believes that it is the shortage of pilots that prevents the Russian army from using aviation more than now. "Everye in March last year, there was information that untrained cadets were put on planes. Perhaps since then, HQS has intensified training and after 11 months were able to urgently train a large batch of crews. But knowing the effectiveness of the Russian army and power, it is doubtful," says Matveev.
An anonymous military observer of a large international publication explains the shortage of experienced pilots by the fact that Russian Aerospace Forces have not yet carried out operations like the one that may have to be in Ukraine. "Perhaps air defense suppression tactics were practiced at the exercises, but nothing can replace real combat experience," the analyst believes.

Will Ukrainian air defense cope?

The anonymous expert believes that it will be difficult to suppress Ukrainian air defenses of Russian aviation. The Armed Forces of Ukraine has medium-range systems: to hide from their radars, planes must fly at low altitude. However, in this case, they become vulnerable to man-portable anti-aircraft missile systems, such as Stingers, the analyst explains.
"For direct support of troops, aircraft usually operate at low altitude. Where they can be obtained by manual installations," Matveev adds.
For the Ukrainian military, the fight against aviation will be very different from countering Russian cruise missiles and drones. According to an anonymous expert, on the one hand, missiles and drones can be more complex targets than planes, because they can fly fast (missiles) or low (drones). On the other hand, the fighter can maneuver, and the missile flies "on a built-up trajectory, perhaps quite complex, but still more predictable."

"Both sides very rarely fly directly over the front line and over enemy territory. This just shows that they are afraid of air defense and it is effective."

Yan Matveev, military expert

Matveev adds that the pilot can use the air defense radar detection system: "The pilot knows when he was spotted and can take the plane out of the affected area. Therefore, of course, the effectiveness of air defense is falling slightly."
Both experts note that now both the Russian and Ukrainian armies do not use aviation far beyond the enemy front line. "Both sides very rarely fly directly over the front line and over enemy territory. This just shows that they are afraid of air defense and it is effective," says Matveev.
British intelligence notes that the number of aviation used by the Russian army has not changed significantly since the summer. Recently, there were fewer departures in a few weeks, but over the past week the use of aviation has returned to its previous level. The report says that, most likely, Russia will not carry out large-scale operations in the sky, as this will lead to large losses.

What about the Russian offensive

Ukraine continues to talk about Russia's plans to completely capture Donetsk and Luhansk regions. On February 16, Andrei Yusov, a representative of the Main Directorate of Intelligence of the Ministry of Defense, said that the military had set a task to do so before the end of March. According to him, there may be aggravations in other areas, but the main goal remains to seize territories in Donbass - to "demonstrate something during the year of this shameful war."
On February 15, CNN reported, citing sources, that the United States, Great Britain and Ukraine do not believe in the success of the Russian offensive. "It is unlikely that the Russian units will be much better organized, which means that they are unlikely to achieve much greater success. At the same time, it seems that they [the Russian military] are ready to send more troops to this meat grinder," says a high-ranking British official.
In early February, sources close to the Russian Defense Ministry and the General Staff told "Important Stories" that the Russian military does not believe in the success of a major offensive.
Hektorović
Hektorović

2018-04-10

Back to top Go down

Post by RayMabus 16/2/2023, 22:18

Možda su doveli te avione na granicu kao neku taktičku varku a neće ih koristit ili će ih koristiti malo i to više po konceptu čarki. Načičkano je to sve PZO sistemima tako da...

No ono što smo vidjeli i šta je potvrđeno je da Wagnerovi piloti lete i na Su-24 a inače to je malo jači avion a koji ti plaćenici ne koriste inače ili vrlo rijetko pa je očito neki dogovor regularne vojske i Wagnera da plačenici pilotiraju na tim starim kantama tako da regularna vojska tj njeni službeni piloti ne gube ludu nego ovi tko hoće.

Al svejedno to je načičkano sve PZO sistemima tako da su im djelovanja ograničena po tom pitanju. Možda kao čarke i onako blizu bojišta al sve dublje u neprijateljski teren je preriskatno za obje strane.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by MDMiridije 17/2/2023, 10:28

Hektorović wrote:
AssadNaPodmornici wrote:Recimo da je RU imala 3500 -1800(Oryx i nešto što nije snimljeno), +800 novih - -- Rusija je danas na 2500 aktivnih tenkova.  Ukraina na cca 1000. 

Što je zanimljivo, večina ruske flote bili su jako oskudno modernizirani T-72BM3, od kojih su bolje čak i eksport verzije poput one MS za Srbiju i Nikaragvu (sa panoramskom optikom za zapovjednika tenka koju ruski BM3 uopće nemaju). Velika lova ulagana u razvoj zadnjih 10 godina je jednostavno nestala.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 40 Tan2020-11-28_121850947_7

Dosta je pojela korupcija. No dosta nije nestalo. Nego jednostavno.....golemi vojni stroj zahtjeva golema ulaganja. Kad 20 godina krpaš samo, krene odjednom puštati na sve strane a nikad dovoljno love za sve živo nabaviti...a i tu su osobne ambicije skladištara,narednika itd...koji moraju imati opet dovoljno opreme i za sebe i za prodati.
MDMiridije
MDMiridije

2022-10-01

Back to top Go down

Post by MDMiridije 17/2/2023, 10:34

Hektorović wrote:
AssadNaPodmornici wrote:biti će horor i Ukraincima probijati Ruske linije obrane dole na jugu. Kod Hersona su stvarno imali gadne gubitke

I Rusi i Ameri su u nekim svojim procjenama bili razmaženi ratovanjem protiv kozojeba po Siriji, Iraku,... Protiv jakog organiziranog protivnika gubitci se vaćaju na razine iz WW2 gdje na kraju presudna bila masa. Švabe su u Ardenima izgubili 500 tenkova naspram 900 Američkih, pa su svejedno bili strateški izbačeni nakon te bitke jer nisu imali više kritičnu masu za obranu na zapadu. Kod Kurska je bilo još gore, 6 Sovjetskih tenkova izgubljno naprema 1 Njemačkom.

To vrijedi zapamtiti, bilo koja strana u ofenzivama će imati na prvi pogled žestoke gubitke.

Stoji samo zapad bi obično pobijedio klasičnu vojsku jako rano. Iz zraka, prije nego je kopnena vojska još i ušla. Protivnik nebi imao ni 2-3% gubitaka a već bi bio totalno demoraliziran jer su sva skladišta,mostovi,pzo,aerodromi itd otišli kvragu. I onda preostaje gerila,planina,šuma. Gdje tehnologija opet nema tolikog utjecaja.

Toga ovdje nema. Ovdje jedino što mogu je ovima učiniti na pojedinim mjestima do te mjere život neizdrživim na položajima pogotovo gdje su rotacije manje učestale i tu pokušati lokalne proboje radi kojih bi kolabrirala šira linija. To se doslovno kod Kharkiva dogodilo. Ovdje je to puno teže zbog groznog terena.

Ovo s Bakhmutom je suludo u jednu ruku ali barbara zaglavi dole više nego Ukrainaca, međutim to ima jedino smisla ako protivnik računa na to. A barbari se previše ne zamaraju vlastitim brojkama. Vojska im je generalno taktički i kvalitativno totalni kupus i smeće. Doslovno nisu u 80 godina dogurali dalje od taktika koje su koristili u drugom svjetskom ratu.
MDMiridije
MDMiridije

2022-10-01

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 17/2/2023, 11:44

RayMabus wrote:Možda su doveli te avione na granicu kao neku taktičku varku a neće ih koristit ili će ih koristiti malo i to više po konceptu čarki. Načičkano je to sve PZO sistemima tako da...

No ono što smo vidjeli i šta je potvrđeno je da Wagnerovi piloti lete i na Su-24 a inače to je malo jači avion a koji ti plaćenici ne koriste inače ili vrlo rijetko pa je očito neki dogovor regularne vojske i Wagnera da plačenici pilotiraju na tim starim kantama tako da regularna vojska tj njeni službeni piloti ne gube ludu nego ovi tko hoće.

Al svejedno to je načičkano sve PZO sistemima tako da su im djelovanja ograničena po tom pitanju. Možda kao čarke i onako blizu bojišta al sve dublje u neprijateljski teren je preriskatno za obje strane.
bilo bi zanimljivo.

Međutim moguće je da Rusi idu na sve-ili-ništa operaciju, gdje su spremni na velike gubitke u avijaciji ako bi ova pri tome omogućila proboj Ruskim BTGovima po dubini.
Međutim sve je to jedna velika jebena kocka koja im se može odbiti od glavu.
Opet ako smo šta vidjeli a to je da Rusi su sasvim spremni izvoditi luđačke napade, sam ovaj rat je bio jedan veoma riskatan luđački poduhvat.

2018-06-14

Back to top Go down

Post by MDMiridije 17/2/2023, 11:55

Hektorović wrote:
melkior wrote:
AssadNaPodmornici wrote:lancet dron prvo nema takav domet, zato nije niti jedan HIMARS uništen.
drugo lancet dron se koristi tako da Ruski Oraln ili neki drugi locira metu i onda ovaj ide na metu.
drugo iako je načelno jeftin, nije besplatan. sigurno za njega trebaju neki čipovi i optika što Rusi nemaju u neograničenim količinama.

Onda je uopće besmisleno razmišljati o iole većoj ruskoj ofenzivi. Ako nemaš stotine dronova koji se ponašaju kao čopor lovačkih pasa i pokrivaju u isto vrijeme veliki dio bojišta, otkrivaju i uništavaju sustave neprijateljske protuzračne obrane, radare i artiljeriju - piši kući propalo. Od vojske će im ostati samo mljeveno meso, kao u Vuhledaru. Za uspješan napad moraš imati moment iznenađenja i neočekivani pravac udara i metu te dobru koordinaciju između različitih rodova vojske, ali prije svega - dronove.

Ja i ne misim da će biti neke velike Ruske ofenzive kako je neki zamišljaju. Jednostavno promjenit će stav iz defanzivnog ka ofenzivnom sa nekim lokalnim probojima/pokušajima proboja.

Pa to ti je i dovoljno. Barem na nekim dijelovima fronte. Sam proboj na jednome mjestu prisiljava mobilne rezerve da se upute tu, znači da ih nema na drugome mjestu i sve tako u krug. Onda usput vježba u Bjelorusiji radi koje opet na Sjeveru ostaje gomila vojske da češe jaja zajedno sa dijelom raketnih lansera i svega ostalog koji su potpuno neaktivni niti se mogu iskoristiti dole gdje je potrebno. Doduše što se tiče tih prodora, u trenutku kad se odmaknu od vlastite artiljerije i PZO kišobrana te su kolone ranjive...pogotovo ako zađu na područja koja imaju kakvu takvu zaštitu vegetacije te su prohodni pravci prethodno definirani...onda ovi sve miniraju i jednostavno čekaju da se krene sve raspadati samo od sebe. Barem do sada je tako bilo.
MDMiridije
MDMiridije

2022-10-01

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/2/2023, 12:02

AssadNaPodmornici wrote:
RayMabus wrote:Možda su doveli te avione na granicu kao neku taktičku varku a neće ih koristit ili će ih koristiti malo i to više po konceptu čarki. Načičkano je to sve PZO sistemima tako da...

bilo bi zanimljivo.

Međutim moguće je da Rusi idu na sve-ili-ništa operaciju, gdje su spremni na velike gubitke u avijaciji ako bi ova pri tome omogućila proboj Ruskim BTGovima po dubini.
Međutim sve je to jedna velika jebena kocka koja im se može odbiti od glavu.
Opet ako smo šta vidjeli a to je da Rusi su sasvim spremni izvoditi luđačke napade, sam ovaj rat je bio jedan veoma riskatan luđački poduhvat.
Možemo o tome pričat samo onda moraš pratit i neke druge stvari o kojima ja pišem al na svoj uvrnuti način ( za vas uvrnut a meni nije pošto ja imam svoj pogled na situaciju na površini ove planete itd ) i onda ćeš dobit neki bolji uvid u tu tematiku tamo. Da vas ne davim pošto ste se tek digli, trljate okice i pijuckate kavu samo ću vam izdvojit vama bitno.

Navodi kako su Rusi donekle promijenili taktiku napada jer sada sprovode aktivno izviđanje, koriste lažne mete i drugo što do sada nije bio slučaj.

Pokrenut novi napad u Ukrajini tokom noći: Rusi sada mijenjaju taktiku

Rusi nameću takozvani „rat iscrpljivanja“ s utvrđenim položajima. „A on se odlučuje resursima, dakle streljivom. U vojsci postoji pojam gladi za streljivom. Ta glad sada u Ukrajini stupa na veliku scenu." Reisner naglašava da su Rusi ispalili oko sedam milijuna granata od početka rata, ali da imaju još 13-14 milijuna komada. To, kaže, znači da će nastaviti s ratom iscrpljivanja. Moskvi odgovara i suradnja s Iranom.

„Ruski zračni napadi su daleko jeftiniji nego ukrajinska obrana. Jedna njemačka protuzračna raketa za sustav Iris ljetos je koštala 400.000 eura, a sada oko 750.000 eura. Jedan iranski dron košta oko 20.000 dolara. To je golem jaz u cijeni", kaže ovaj stručnjak.

NATO se suočava s istinom: ‘Sve smo pokušali, nemamo resursa, a Rusi ih imaju na bacanje‘

A sad će vam još i slat te balone koji koštaju pet kuna da trošite tu puno skuplju PZO na to.

Šest meta u zraku nad Kijevom, većina je srušena. Radilo se o balonima?
"Protuzračna obrana oborila je većinu od šest detektiranih meta koje su tijekom uzbune detektirane nad Kijevom", objavila je danas popodne gradska vojna administracija Kijeva.
"Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, radilo se o balonima koji su nosili reflektore i opremu za izviđanje", stoji u objavi kijevskih vlasti, koje dodaju kako se pretpostavlja da su ruske snage poslale balone kako bi im pomogli detektirati sustave ukrajinske protuzračne obrane i natjerati ih da troše streljivo na više-manje bezopasne mete.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 17/2/2023, 12:27

Taj članak sa indexa , nije potpisan a to znači preveo ga Perica Jihadi, možeš obisiti mačku o rep.
Prvo pisali da Rusi nemaju granata , a sada da Rusi imaju neograničeno a cijeli NATO pakt nema. gluposti .Sama češka godišnje proizvodi par stotina tisuća granata visokog kalibra. Australija isto. A di su tek Slovačka, Rumunjska, pa Bosanske tvornice isto štancaju grante koje idu za Ukrainu.

2018-06-14

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/2/2023, 12:30

Dakle šta je ono šta vas zanima ? Zračni dvoboji. Amo redom. Napočetku su krenili i avionima ( pričamo o lovačkoj avijaciji ) al ih je dočekala jaka ukrajinska PZO a trupe na kopnu su im doživile poraz. Sjetite se u početku napada na Kijev pa su slali lovce da bombardiraju izravno po Kijevu pa su neke nebodere pogodili ( možda im to nije bio cilj nego neboder je visok a njihove rakete neprecizne pa raketa išla na to, vjerovatno moguće neki izvor topline u nečijem stanu al ok nije sad bitno za ovu tematiku ) itd i onda su se povukli pa su bombarderima nastavili rokat al ne na način da ulaze u Ukrajinu nego iz Rusije s udaljenosti jer te rakete imaju veliki domet. Pa su nešto pokušavali jurišnim helikopterima pa je i to ispa fijasko itd. U međuvremenu zapad je dodatno naoružao tu Ukrajinu zapadnim PZO plus ove zemlje bivšeg sovjetskog bloka poslalo nešto i te sovjetske opreme i municije.

Sad uglavnom ne preferiraju upadat u Ukrajinu izravno s teritorija Bjelorusije i Rusije nego više Krim i taj tamo istok Ukrajine. Sad koriste i balone za izviđanje i iscrpljivanje njihove PZO. Raketa Iris 700-ak tisuća eura a balon obićna krpa hermetički zatvorena u koji upumpaš plin lakši od zrak da to digne u zrak ( arhimedov zakon ) i onda im još šalju one iranske dronove kamikaze i svašta nešto.

Dakle sad očito idu na to da tim wagnerovcima daju stare kante pa nek oni čarkaju a istovrmeno im rade iscrpljivanje ukrajinskog PZO-a jer ako ovi to potroše negdje a radijus tog PZO je npr 15 km onda je tu rupa u PZO obrani na toj nekoj visini na kojoj taj avion nadleće ( na nižim te može dočekat ručni PZO dometa do 5 km il tako nešto ).

I sad imamo tu igru, wagnerovi piloti, smjer upada ( za sada ) s istoka Ukrajine dakle ne izravno s teritorija Rusije i Bjelorusije i iscrpljivanje ukrajinske PZO odnosno zapada koji im šalje taj PZO.

Isto tako ja sam nazva te avione stare kante al to moram objasnit : ukrajina uopće sad nema lovačku avijaciju ili ako ima ima nešto slabo i zastarjelo ( evo Slovačka šalje desetak Mig 29 al to je opet ipak samo Mig 29 od prije 30-ak godina ) dakle ruska avijacija je nebrojeno puta jača pa čak i s tim starim kantama koje su u osnovi jako dobri avioni al su po godištu proizvodnje stari dakle nemaju ni neku modernu opremu unutra osim ako nisu nadograđivani itd dakle pojam stara kanta ne znači da je to loš avion, uopće nije, dapaće al je po godini proizvodnje stara kanta no on je ovdje Rusima sasvim dovoljan jer ova druga strana ionako nit ima bolje nit količinski to šta ima ima više od Rusa dapaće sve su tanji i tanji brojčano s onim šta uopće i imaju.

Last edited by RayMabus on 17/2/2023, 12:37; edited 1 time in total
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 17/2/2023, 12:31

U prvih sedam mjeseci BiH je izvezla oko 2.328.000 kilograma bombi, granata, mina i sličnih projektila i njihovih dijelova u vrijednosti od oko 80 miliona KM.

U 12 mjeseci to je onda +3milijuna kg, a to su doslovno stotine i stotine tisuća granata svih kalibara. Samo iz jedne siromašne Bosne točnije Federacije(pod kontrolom muslimana).

Misliš da sve to se ne trpa na vagone i ide put Ukraine :) ima Ukraina granata

2018-06-14

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/2/2023, 12:34

AssadNaPodmornici wrote:Taj članak sa indexa , nije potpisan a to znači preveo ga Perica Jihadi, možeš obisiti mačku o rep.
Prvo pisali da Rusi nemaju granata , a sada da Rusi imaju neograničeno a cijeli NATO pakt nema. gluposti .Sama češka godišnje proizvodi par stotina tisuća granata visokog kalibra. Australija isto. A di su tek Slovačka, Rumunjska, pa Bosanske tvornice isto štancaju grante koje idu za Ukrainu.

?

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/nato-se-suocava-s-istinom-sve-smo-pokusali-nemamo-resursa-a-rusi-ih-imaju-na-bacanje-15306781

Zapad još nije u stanju Ukrajini poslati dovoljno streljiva krupnog kalibra za iscrpljujući topnički rat koji se vodi, kaže austrijski pukovnik i vojni analitičar Markus Reisner. Vidi samo dva načina da rat prestane. Arsenali zapadnih vojski se prazne i namjenska industrija mora proizvoditi daleko više streljiva kako bi se podržalo Ukrajinu, rekao je početkom tjedna glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 17/2/2023, 12:46

Nemaju Rusi resursa na bacanje, niti Ukrainci(NATO) ostaje bez resursa. To su gluposti.

Evo ovdje su ti neke brojke.
Australija može proizvesti stotine tisuća 155mm granata.
USA stotine tisuća 155mm granata
EU 300 000 155mm granata.  I svi rade na povećanju proizvodnje.
Tu smo samo na 155mm granata, već na količini da samo 155mm granata Ukrainci mogu ispaliti 2000-2500 dnevno na račun proizvodnje.
A gdje su onda -
152mm  što nekoliko EU zemalja i hrpa po svijetu proizvodi(koje mogu prodati Ukraini tipa Pakistan)
122 mm granate
105 mm granate
----
onda dolaze mionobacačke granate. . Ukraina bez problema uz zapadnu podršku može godišnje dobiti nekoliko nekoliko milijuna granata, (svih kalibara)
Španjolska godišnje, sama jebena španjolska može proizvest 300 000 granata svih kalibara. Dakle neka Ukraina puca 9000 granata dnevno, to je dosta više nego što sada radi, .. to je 3milijuna godišnje, dakle sama Španjolska im može osigurati 10% ukupnog streljiva.
Bosna bi im mogla sama osigurati 5-10% ukupnog streljiva..
itd. i to računam da Ukrainci povećaju broj ispaljenih granata za 50%.

Ovaj članak je vjerojatno da se navuku Rusi na neki glupi napad gdje će potrošiti resurse. Ako su glupi. Ako imaju mozak mogu malo istražiti i skužiti da ovo nije istina što pišu inače news portali koji nisu istinu napisali o ničemu zadnjih 2-3godine

Recimo Pakistan ima solidnu vojnu industriju, ekipa je primjetila pakistanske granate u UKR arsenalu.
Bosna kako sam naveo.  to su ove zemlje koje uopće nisu u NATO paktu a mogu štancati barem granate koje će Ameri uzeti za Ukrainu.
Budi bez brige kako kaže ovaj gore video, ima način da se Ukrainu opskrbi sa dovoljno granata i bogami im ne fali. Ne bi im zapad konstatno slao sve veću količinu haubica i SPGova da im ne može osigurati streljivo za sve to.

2018-06-14

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/2/2023, 12:49

AssadNaPodmornici wrote: U prvih sedam mjeseci BiH je izvezla oko 2.328.000 kilograma bombi, granata, mina i sličnih projektila i njihovih dijelova u vrijednosti od oko 80 miliona KM.

U 12 mjeseci to je onda +3milijuna kg, a to su doslovno stotine i stotine tisuća granata svih kalibara. Samo iz jedne siromašne Bosne točnije Federacije(pod kontrolom muslimana).

Reci ti meni jel ti razumiš razliku između JEDNOG kilograma i JEDNE granate ?

Rusi nameću takozvani „rat iscrpljivanja“ s utvrđenim položajima. „A on se odlučuje resursima, dakle streljivom. U vojsci postoji pojam gladi za streljivom. Ta glad sada u Ukrajini stupa na veliku scenu." Reisner naglašava da su Rusi ispalili oko sedam milijuna granata od početka rata, ali da imaju još 13-14 milijuna komada. To, kaže, znači da će nastaviti s ratom iscrpljivanja. Moskvi odgovara i suradnja s Iranom.

--

Za izvoz su razvijeni projektili K155 (više se ne nudi) i K155M u kalibru 155 mm. Masa K155M je 54 kg (bojna glava 11 kg

Pomnoži sa 50 najmanje.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 17/2/2023, 12:51

RayMabus wrote:
AssadNaPodmornici wrote: U prvih sedam mjeseci BiH je izvezla oko 2.328.000 kilograma bombi, granata, mina i sličnih projektila i njihovih dijelova u vrijednosti od oko 80 miliona KM.

Reci ti meni jel ti razumiš razliku između JEDNOG kilograma i JEDNE granate ?

--

Za izvoz su razvijeni projektili K155 (više se ne nudi) i K155M u kalibru 155 mm. Masa K155M je 54 kg (bojna glava 11 kg

Pomnoži sa 50 najmanje.

pa zato sam i rekao nekoliko stotina tisuća. Piše svih kalibara. Bosna proizvodi od minobacačkih koje mogu biti teške pola kg, do onih 155mm/152mm koje mogu biti teške 50ak kg.
Da staviš da je neka prosječna težina 10kg, to ti je 300 000 granata. To je 10% Ukrainskih potreba(i to da Ukrainci povećaju ispaljivanje za 50%).
Da je prosječna težina 20kg, i dalje je to 5% Ukrainskih potreba.

I ne znam odakle info da Rusi imaju još 13-14milijuna granata. Možda imaju možda i ne. Svako malo na Ruskim vojnim telegram kanalima kukaju kako imaju često nestašicu granata. Naravno ne znači da to odmah da su ostali bez granata, ali znači da nemaju u svakom trenutku situaciju da plivaju u granatama.

2018-06-14

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/2/2023, 12:53

Sve to stoji šta ti kažeš al oni nemaju sad. Vidiš šta ti piše u članku : da se vodi rat iscrpljivanja.

Rat se vodi u realnom vremenu a ne sutra. Sutra ćeš ti dignit tu proizvodnju granata u Europi i SAD al sad NEMAŠ.

--

Čitaj s razumijevanjem. Evo podebljat ću ti :

Zapad još nije u stanju Ukrajini poslati dovoljno streljiva krupnog kalibra za iscrpljujući topnički rat koji se vodikaže austrijski pukovnik i vojni analitičar Markus ReisnerVidi samo dva načina da rat prestane. Arsenali zapadnih vojski se prazne i namjenska industrija mora proizvoditi daleko više streljiva kako bi se podržalo Ukrajinu, rekao je početkom tjedna glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 17/2/2023, 13:02

https://www.vecernji.hr/vijesti/video-oruzje-kao-perspektivan-biznis-pogledajte-koja-se-proizvode-u-hrvatskoj-1266523

Evo ti 2018 članak iz RH. govori se da je RH sposobna proizvoditi doslovno sve vrsta kalibra granata i streljiva i GRAD projektila. Za neke treba aktivirati stare pogone, a neki proizvode cijelo vrijeme.

Naši 1000% rade punom parom sada. Inače dosta naših skladišta granata se ispraznilo . Mi smo Ukraincima poslali staro streljivo taman da ga ovi ispucaju, a lagano se popunjavamo sa ovim novijim.
Recimo Bugarska ima solidnu vojnu industriu, pa su govorili da neće slati oružje Ukraincima, pa ispalo da su im tajno poslali hrpu granata i streljiva i da u Bugarskoj im popravljaju oštećenu vojnu tehniku.

Evo šta Bugarska može štancati;
https://en.wikipedia.org/wiki/Defense_industry_of_Bulgaria#:~:text=Bulgaria%20is%20a%20NATO%20member,to%20the%20Small%20Arms%20Survey.

Svu vrstu streljiva. vjerojatno se isto bi i oni mogli naštancati koju stotinu tisuća granata godišnje. A time i oni mogu pokriti 5-10% ako ne i više Ukrainske godišnje potrošnje streljiva(i to da Ukraina poveća potrošnju za 50%)

2018-06-14

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 40 of 50 Previous  1 ... 21 ... 39, 40, 41 ... 45 ... 50  Next

Back to top

- Similar topics