Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
Page 37 of 38
Page 37 of 38 • 1 ... 20 ... 36, 37, 38
Re: Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
О, вы настоящий джентльменStanojko wrote:Добро`итро. Боље кад тебе чујемо селе...Eva wrote:Добро јутро! Как сте кај?
Guest- Guest
Кога боли, нек узме таблету.dzango wrote:Moже, али боли.Eva wrote:Марчело, виш да се хрватски може писат и на ћирилици ганц еинфах
Guest- Guest
Inače tu kod nas kad se kaže "ćirilica" misli se na ono kad npr. trešte narodnjace iz nekog auta i sl. :)
Slusajus! :)Eva wrote:О, вы настоящий джентльменStanojko wrote:Добро`итро. Боље кад тебе чујемо селе...Eva wrote:Добро јутро! Как сте кај?
Niti jedno znanje nije naodmet i može samo koristiti, a nikako odmoći. Tko to ne prihvati kao životni moto, uvijek će bit ignorant.jastreb wrote:Pa ćirilica je i hrvatsko pismo,ako ni zbog čega drugog zbog tradicije pravoslavlja u Hrvatskoj.
Mnogi su spomenici u Hrvatskoj na ćirilici. Recimo u svojoj si zemlji i mislim da ti ćirilični natpis na nekoj ploči ne bi trebao biti nepoznanica.
Kad sam bio u Lici zahvaljujuć znanju ćirilice saznao sam da je pravoslavna crkva u mjestu Bruvno podignuta 1870 i neke i da je posvećena sv.jovanu.
U selu Johovo na Kordunu saznao sam sa jedne ploče imena palih boraca i žrtava fašist.terora u tom selu,a sve to neće saznati oni koji ćirilicu ne znaju.
recimo sa znanjem ćirilice si u prednosti pred onim tko je ne zna,iako će neki reći da nisam jer da im to znanje uopće ne koristi.
Guest- Guest
Bravo sele! TacnoEva wrote:Niti jedno znanje nije naodmet i može samo koristiti, a nikako odmoći. Tko to ne prihvati kao životni moto, uvijek će bit ignorant.jastreb wrote:Pa ćirilica je i hrvatsko pismo,ako ni zbog čega drugog zbog tradicije pravoslavlja u Hrvatskoj.
Mnogi su spomenici u Hrvatskoj na ćirilici. Recimo u svojoj si zemlji i mislim da ti ćirilični natpis na nekoj ploči ne bi trebao biti nepoznanica.
Kad sam bio u Lici zahvaljujuć znanju ćirilice saznao sam da je pravoslavna crkva u mjestu Bruvno podignuta 1870 i neke i da je posvećena sv.jovanu.
U selu Johovo na Kordunu saznao sam sa jedne ploče imena palih boraca i žrtava fašist.terora u tom selu,a sve to neće saznati oni koji ćirilicu ne znaju.
recimo sa znanjem ćirilice si u prednosti pred onim tko je ne zna,iako će neki reći da nisam jer da im to znanje uopće ne koristi.
Отлично!Stanojko wrote:Slusajus! :)Eva wrote:О, вы настоящий джентльменStanojko wrote:Добро`итро. Боље кад тебе чујемо селе...Eva wrote:Добро јутро! Как сте кај?
U utorak imam ispit iz ruskog i svaki dan pomalo ponavljam, a najviše глагóлы движéния, jer ih mi nemamo, kao ni srpski mislim. Svaki dan spoznajem koliko je ruski bogat jezik.
Guest- Guest
Mislim imamo glagole kretanja, da me ne bi krivo skužil, nego nemamo tako striktna pravila za njih jel je pješice, jel uz prijevozno sredstvo, jel jednom ili više puta i slično. Mi kažemo idemo za sve, i s autom i pješice i svaki dan i često. A Rusi tu rade distinkiciju i u tome se vidi bogatstvo jezika.
Guest- Guest
Eva wrote:Отлично!Stanojko wrote:Slusajus! :)Eva wrote:О, вы настоящий джентльменStanojko wrote:Добро`итро. Боље кад тебе чујемо селе...Eva wrote:Добро јутро! Как сте кај?
U utorak imam ispit iz ruskog i svaki dan pomalo ponavljam, a najviše глагóлы движéния, jer ih mi nemamo, kao ni srpski mislim. Svaki dan spoznajem koliko je ruski bogat jezik.
Meni prosto drago što sam učio ruski u OŠ, jedno vrijeme to nije bilo fora, dočim danas mi baš paše :)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
A na autu reklama HDZ-a, ili bar HDZ naljepnica. Da, to je ta asocijacija u negativnom kontekstu. Cajke i HDZ.dawson wrote:Inače tu kod nas kad se kaže "ćirilica" misli se na ono kad npr. trešte narodnjace iz nekog auta i sl. :)
Guest- Guest
Meni jedan od ljepših jezika. Ja ga nisam učila ranije, kod nas u OŠ nije bio u ponudi, a i da je, vjerojatno ga tada ne bih izabrala. Zato sam sada marljiva učenica. A i tko zna, može nam zatrebati u budućnosti.epikur37 wrote:Eva wrote:Отлично!Stanojko wrote:Slusajus! :)Eva wrote:О, вы настоящий джентльменStanojko wrote:Добро`итро. Боље кад тебе чујемо селе...Eva wrote:Добро јутро! Как сте кај?
Meni prosto drago što sam učio ruski u OŠ, jedno vrijeme to nije bilo fora, dočim danas mi baš paše :)
Guest- Guest
Kod nas je to - turbo. Ćirilica su stari narodnjaci u kojima dominira harmonika.dawson wrote:Inače tu kod nas kad se kaže "ćirilica" misli se na ono kad npr. trešte narodnjace iz nekog auta i sl. :)
А кога сврби?Eva wrote:Кога боли, нек узме таблету.dzango wrote:Moже, али боли.Eva wrote:Марчело, виш да се хрватски може писат и на ћирилици ганц еинфах
Нек се тушира чешће!dzango wrote:А кога сврби?Eva wrote:Кога боли, нек узме таблету.dzango wrote:Moже, али боли.Eva wrote:Марчело, виш да се хрватски може писат и на ћирилици ганц еинфах
Guest- Guest
Можда није до пицајзли.Eva wrote:Нек се тушира чешће!dzango wrote:А кога сврби?Eva wrote:Кога боли, нек узме таблету.dzango wrote:Moже, али боли.Eva wrote:Марчело, виш да се хрватски може писат и на ћирилици ганц еинфах
E, jest ti korist, izgradnja crkve i lažirani popis žrtavah. Da je bolje nešto nešto znati (uključujući ćirilicu), nego ne znati posve je normalno. No, koliko je prosječnom Hrvatu to znanje potrebno? Nimalo. Komu treba, neka uči. Ostali ne žele i ne moraju. Kod Milorada javio se neki slušatelj da "u dubrovačkom arhivu je trećina dokumenatah pisana ćirilicom" pa mu je to dokaz za nužnost učenja. E, čovječe, koliko ljudi uopće ide u dubrovački arhiv, a kamoli da čita te ćirilične tekstove. Tko tamo ide radi ćirilice, neka ju nauči, nemojte sve time gnjaviti. Uostalom, sve i da nauče vukovu ćirilicu, slabe im vajde jer se radi o srednjovjekovnoj rukopisnoj kancelarijskoj ćirilici pa se nju mora posebno učiti, kao recimo goticu.jastreb wrote:Pa ćirilica je i hrvatsko pismo,ako ni zbog čega drugog zbog tradicije pravoslavlja u Hrvatskoj.
Ovu bih razliku pozdravio. Jedno su Ilić, Tozovac ili Bešlić, pjesme koje imaju pučki melos u osnovi, ali su prilagođene suvremenosti pa su mješavina tradicije i zabavnjaka, mogli bismo reći folk pop. Tu mogu ići još Škoro i Oliver, jasno prepoznatljivo regionalno podrietlo, a aranžman suvremenih zabavnjakah. Takve pjesme treba jasno razlikovati od turbofolkloraškoga smeća, Cece, Sevke, Rozge...dzango wrote:Kod nas je to - turbo. Ćirilica su stari narodnjaci u kojima dominira harmonika.dawson wrote:Inače tu kod nas kad se kaže "ćirilica" misli se na ono kad npr. trešte narodnjace iz nekog auta i sl. :)
Inače, izraz "govoriti ćirilicu" znači i intenzivno psovati ("svaka druga mu je 'jebem ti'").
Kod nas ide prvo Toma Zdravković pa sve ostalo.Regoč wrote:Ovu bih razliku pozdravio. Jedno su Ilić, Tozovac ili Bešlić, pjesme koje imaju pučki melos u osnovi, ali su prilagođene suvremenosti pa su mješavina tradicije i zabavnjaka, mogli bismo reći folk pop. Tu mogu ići još Škoro i Oliver, jasno prepoznatljivo regionalno podrietlo, a aranžman suvremenih zabavnjakah. Takve pjesme treba jasno razlikovati od turbofolkloraškoga smeća, Cece, Sevke, Rozge...dzango wrote:Kod nas je to - turbo. Ćirilica su stari narodnjaci u kojima dominira harmonika.dawson wrote:Inače tu kod nas kad se kaže "ćirilica" misli se na ono kad npr. trešte narodnjace iz nekog auta i sl. :)
Inače, izraz "govoriti ćirilicu" znači i intenzivno psovati ("svaka druga mu je 'jebem ti'").
veber-
2014-12-30
Page 37 of 38 • 1 ... 20 ... 36, 37, 38
Similar topics
» Srđa Popović napokon nagrađen: postao rektor St Andrews sveučilišta
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
Page 37 of 38