Preminula prva Uhura Zvjezdanih staza
Page 4 of 4
Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Preminula prva Uhura Zvjezdanih staza
Ne znam za to, nisam čitaozganci_i_jetrica wrote:Mate Hanžeković - Gospodin Čovjek
Sad sam vidio ...objavljeno 1932
Od naših autora tu su Predrag Raos (Brodolom kod Thule), Zvonimir Furtinger, Damir Mikuličić, Branko Belan ...
Raos ima jednu komičnu priču objavljenu u SIRIUSu broj 78 - ANABIOZA, sjećam se da sam se smijao
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
zganci_i_jetrica wrote:Inception je odličan SF film, iako je u biti manje SF nego što bi pomislioniels wrote:Uz to, problem je što je i 90% od svih današnjih filmova - SF filmovi (ili barem imaju “SF trenutak”).Ringo10 wrote:Problem je taj sto je preko 90% SF filmova smece
Ali to je slucaj i sa svim ostalim zanrovima
Superheroji, mutanti, ratovi u svemiru (valjda nije dosta na zemlji), vanzemaljci…kad sam bio klinac, pročitao sam Gospodara prstenova, i uglavnom sve od Julesa Verne-a, jer sam to smatrao općom kulturom.
Zato sam valjda i pogledao Jacksonove filmove, i bili su dobri.
Ostatak, ne mogu ni reći koliko su loši. Radije i ja pogledam dokumentarac o prirodi, bio je Opstanak, unuk i ja smo rado gledali. Odmoriš dušu i nešto naučiš. Ili Jacques Cousteau.
Nisam gledao na Inception kao na SF. Riječ je o snovima koji se programiraju.
Možda je to i anti-SF, demistificira se ono inače mistično, upravlja se snovima.
Sličnu subverziju Nolan izvodi u svojoj trilogiji o Batmanu, nema neobjašnjivih trenutaka, jer ih kod Batmana ni ne treba biti. Batman nije roman na ekranu, Batman je akcijski triler.
niels-
2021-04-26
Da, Inception je samo uvjetno SF...
Batman nema elemenata SF osim sto se odvija u hipoteticnom svijetu
Ako ima elemenata SF oni su periferni i manje vise nebitni
Batman nema elemenata SF osim sto se odvija u hipoteticnom svijetu
Ako ima elemenata SF oni su periferni i manje vise nebitni
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Ozbiljni eksperimenti sa snoviđenjem se provode zadnjih 30 godina. To je dakle neupitno science. Ostatak je fiction. Inception je dakle definitivno SFniels wrote:Nisam gledao na Inception kao na SF. Riječ je o snovima koji se programiraju....zganci_i_jetrica wrote:Inception je odličan SF film, iako je u biti manje SF nego što bi pomislioniels wrote:Uz to, problem je što je i 90% od svih današnjih filmova - SF filmovi (ili barem imaju “SF trenutak”).Ringo10 wrote:Problem je taj sto je preko 90% SF filmova smece
Superheroji, mutanti, ratovi u svemiru (valjda nije dosta na zemlji), vanzemaljci…kad sam bio klinac, pročitao sam Gospodara prstenova, i uglavnom sve od Julesa Verne-a, jer sam to smatrao općom kulturom.
Ostatak, ne mogu ni reći koliko su loši. Radije i ja pogledam dokumentarac o prirodi, bio je Opstanak, unuk i ja smo rado gledali. Odmoriš dušu i nešto naučiš. Ili Jacques Cousteau.
zganci_i_jetrica- Posts : 1406
2021-06-05
niels wrote:Ringo10 wrote:Problem je taj sto je preko 90% SF filmova smece
Uz to, problem je što je i 90% od svih današnjih filmova - SF filmovi (ili barem imaju “SF trenutak”).
da, ja sam isto odrastao uz opstanak i costeaua, nemjerljivo spram današnjih dokumentaraca
a i hollywood, prije si mjesečno imao film ili dva koje je trebalo ili vrijedilo pogledati. Danas imaš jedan godišnje. Ako.
a star trek je u biti soap opera u svemiru, puno više nego regularni sf.
volio sam ga kao klinac, a gledao sam i kasnije serije TNG pogotovo
moram vidjet kakav je "Picard"
marcellus wrote:a star trek je u biti soap opera u svemiru, puno više nego regularni sf.
Nije loš Picard, gledao sam.
A imaš sada novu sezonu zvjezdanih staza, super je!
Posve na tragu starih sezona. https://www.imdb.com/title/tt12327578/
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
A Zvjezdane staze su mi uvijek bili daleko zanimljivije i ozbiljnije od Ratova zvijezda. To mi je baš ono djetinjasto.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Inače, pomalo paradoksalno, Ilijada je bio prvi SF.
Događaji koji su se uistinu desili, opsada Troje (desili su se, vjerujte mi :) do 19. st. su bili smatrani jednako fantastičnima kao i dijelovi epa o bogovima i božicama.
Schliemanovo otkriće Troje je potvrdilo povijesnu utemeljenost epa, a s korekcijom obale, vrlo točan opis Troje i okruženja u doba opsade.
Do tog trenutka se hvalila Homerova mašta, ispao je malo bolji kroničar.
Događaji koji su se uistinu desili, opsada Troje (desili su se, vjerujte mi :) do 19. st. su bili smatrani jednako fantastičnima kao i dijelovi epa o bogovima i božicama.
Schliemanovo otkriće Troje je potvrdilo povijesnu utemeljenost epa, a s korekcijom obale, vrlo točan opis Troje i okruženja u doba opsade.
Do tog trenutka se hvalila Homerova mašta, ispao je malo bolji kroničar.
niels-
2021-04-26
epikur37 wrote:marcellus wrote:a star trek je u biti soap opera u svemiru, puno više nego regularni sf.
Nije loš Picard, gledao sam.
A imaš sada novu sezonu zvjezdanih staza, super je!
Posve na tragu starih sezona. https://www.imdb.com/title/tt12327578/
Discovery je bio negledljiv, Picard se čini nešto boljim.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» CBS Potvrdio: Ide nova serija Zvjezdanih staza!
» Dara iz Jasenovca - prva minuta prva srpska laž
» U Kninu otvorena nova atletska staza
» Strani mediji u šoku: "Sljeme je najprljavija staza posljednjih godina"
» Engleska: Liječnik s 26 godina staža dobio otkaz jer smatra da je spol određen rođenjem!
» Dara iz Jasenovca - prva minuta prva srpska laž
» U Kninu otvorena nova atletska staza
» Strani mediji u šoku: "Sljeme je najprljavija staza posljednjih godina"
» Engleska: Liječnik s 26 godina staža dobio otkaz jer smatra da je spol određen rođenjem!
Page 4 of 4