Preminula prva Uhura Zvjezdanih staza
Page 3 of 4
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Preminula prva Uhura Zvjezdanih staza
Nemas ti blage veze sta je SF
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
niels wrote:Lijepa ženska, kratka suknjica :)
Ali svejedno nisam gledao SF, pa ni Star Trek. Nečija mašta, gubitak vremena.
Isto tako,bravo.Kada sam bio kao dijete u fazi sazrijevanja znao sam navecher leci na dekicu i promatrati zvijezde,posebno padalice i zamishljao ih kao svemirske brodove.Jebo te ,u sat vremena sam mogao napisati tri romana o postojanju svijeta.Zashto,zato,tko smo ,shto smo i kamo srljamo?
Znam. To je izmišljotina koja se nekome sviđa, a nekome ne.Ringo10 wrote:Nemas ti blage veze sta je SF
Guest- Guest
Ringo10 wrote:Nemas ti blage veze sta je SF
Josh malo Holivud ce izmisliti kako su vanzemaljci pederi i lezbache i zato su evoulirali do takvog stupnja razvoja.Radje pogledam neki Alzirski film nego te holivudske bolesnike.Jebi ga,ne mogu se oteti da ne analiziram svaku scenu i zato sam zadnjih godina sva holivudska sranja gasiio nakon 1 minute.Ako neshto i gledam sa namjerom,onda gledam uglavnom dokumentarne filmove o prirodi,zivotinjama,biiljkama.Zivotinjski svijet je uzbudljiviji od tih SF sranja,plus toga mozesh neshto ii nauchiti.Evo ja obozavam pchele i divim se prirodi koja ih je tako ustroila.Fantastiichan sviijet od kojega imam i koristi.Chista SF.
niels likes this post
Problem je taj sto je preko 90% SF filmova smece
Ali to je slucaj i sa svim ostalim zanrovima
2015-09-24
Ringo10 wrote:Problem je taj sto je preko 90% SF filmova smece
Uz to, problem je što je i 90% od svih današnjih filmova - SF filmovi (ili barem imaju “SF trenutak”).
Superheroji, mutanti, ratovi u svemiru (valjda nije dosta na zemlji), vanzemaljci…kad sam bio klinac, pročitao sam Gospodara prstenova, i uglavnom sve od Julesa Verne-a, jer sam to smatrao općom kulturom.
Zato sam valjda i pogledao Jacksonove filmove, i bili su dobri.
Ostatak, ne mogu ni reći koliko su loši. Radije i ja pogledam dokumentarac o prirodi, bio je Opstanak, unuk i ja smo rado gledali. Odmoriš dušu i nešto naučiš. Ili Jacques Cousteau.
niels-
2021-04-26
Svaka beletristika ima umjetničku slobodu i maštu, ali one su uvjerljivije kad su ograničene na poznato koje se modificira.
Čovjek, ili set ljudi, ma koliko kreativni bili, ne može izmisliti paralelnu realnost, pa onda još i naprednu tehnologiju, da sve to bude konzistentno i uvjerljivo - pa ni ne pokušavaju. To je sve plošna zabava za djecu.
Čovjek, ili set ljudi, ma koliko kreativni bili, ne može izmisliti paralelnu realnost, pa onda još i naprednu tehnologiju, da sve to bude konzistentno i uvjerljivo - pa ni ne pokušavaju. To je sve plošna zabava za djecu.
niels-
2021-04-26
Pogrešno percipirate SF jer nemate pojma
Evo kratka priča Arthur C. Clarke-a
Sagorjeli komadi Zemlje još su ispunjavali pola neba, kada se pitanje profiltriralo iz Generatora radoznalosti do Centrale.
- Zašto je to bilo nužno? Iako su bili organski, oni su ipak dostigli treći stupanj inteligencije.
- Nismo imali izbora, pet predhodnih jedinica ostalo je beznadežno zaraženo kada je stupilo u kontakt.
- Zaraženo? Kako?
Nekoliko mikrosekundi proteklo je sporo, dok je Centrala prizivala ono malo izblijedjela sećanja koje je procurilo pokraj Cenzorskog ulaza, kada je preopterećenim Vodovima za izviđanje bilo naredjeno da pristupe samouništenju.
- Oni su se suočili s... problemom... koji se do kraja ne može analizirati u toku vijeka svemira. Iako uključuje samo šest operatora, oni su postali sasvim opsjednuti njime.
- Kako je to moguće?
- Ne znamo; mi to nikada ne smijemo saznati. Ako bi tih šest operatora ikada ponovo bilo nađeno, to bi bio kraj svih racionalnih računanja.
- Kako se oni mogu prepoznati?
- To također ne znamo; zabilježili smo im samo nazive prije nego što se Cenzorski ulaz zatvorio. Naravno, oni nam ne govore ništa.
- Svejedno, želim ih znati.
Voltaža Cenzure počela je rasti, ali nije blokirala ulaz.
- Evo ih: kralj, dama, lovac, skakač, top, pješak...
..........................................................................................................
Gospodo, to je genijalni Arthur C. Clarke
Evo kratka priča Arthur C. Clarke-a
KARANTIN
Sagorjeli komadi Zemlje još su ispunjavali pola neba, kada se pitanje profiltriralo iz Generatora radoznalosti do Centrale.
- Zašto je to bilo nužno? Iako su bili organski, oni su ipak dostigli treći stupanj inteligencije.
- Nismo imali izbora, pet predhodnih jedinica ostalo je beznadežno zaraženo kada je stupilo u kontakt.
- Zaraženo? Kako?
Nekoliko mikrosekundi proteklo je sporo, dok je Centrala prizivala ono malo izblijedjela sećanja koje je procurilo pokraj Cenzorskog ulaza, kada je preopterećenim Vodovima za izviđanje bilo naredjeno da pristupe samouništenju.
- Oni su se suočili s... problemom... koji se do kraja ne može analizirati u toku vijeka svemira. Iako uključuje samo šest operatora, oni su postali sasvim opsjednuti njime.
- Kako je to moguće?
- Ne znamo; mi to nikada ne smijemo saznati. Ako bi tih šest operatora ikada ponovo bilo nađeno, to bi bio kraj svih racionalnih računanja.
- Kako se oni mogu prepoznati?
- To također ne znamo; zabilježili smo im samo nazive prije nego što se Cenzorski ulaz zatvorio. Naravno, oni nam ne govore ništa.
- Svejedno, želim ih znati.
Voltaža Cenzure počela je rasti, ali nije blokirala ulaz.
- Evo ih: kralj, dama, lovac, skakač, top, pješak...
..........................................................................................................
Gospodo, to je genijalni Arthur C. Clarke
2015-09-24
Po SF magazinu SIRIUS (imam sve brojeve) , 12 najvećih majstora SF literature. Potpuno sam suglasan sa izborom uredništva SIRIUSa ...iako je izbor napravio mislim Zoran Živković
1. Isaac Asimov
2. Arthur C. Clarke
3.-4. Braća Strugacki, Arkadij i Boris
5. Stanislaw Lem
6. James Blish
7. Frederick Pohl
8. Ray Bradbury
9. Clifford Simak
10. Robert Sheckley
11.Frank Herbert
12. Ursula Le Guinn
Poredak ovdje ne označava kvalitet
1. Isaac Asimov
2. Arthur C. Clarke
5. Stanislaw Lem
6. James Blish
7. Frederick Pohl
8. Ray Bradbury
9. Clifford Simak
10. Robert Sheckley
11.Frank Herbert
12. Ursula Le Guinn
2015-09-24
Inception je odličan SF film, iako je u biti manje SF nego što bi pomislioniels wrote:Uz to, problem je što je i 90% od svih današnjih filmova - SF filmovi (ili barem imaju “SF trenutak”).Ringo10 wrote:Problem je taj sto je preko 90% SF filmova smece
Superheroji, mutanti, ratovi u svemiru (valjda nije dosta na zemlji), vanzemaljci…kad sam bio klinac, pročitao sam Gospodara prstenova, i uglavnom sve od Julesa Verne-a, jer sam to smatrao općom kulturom.
Ostatak, ne mogu ni reći koliko su loši. Radije i ja pogledam dokumentarac o prirodi, bio je Opstanak, unuk i ja smo rado gledali. Odmoriš dušu i nešto naučiš. Ili Jacques Cousteau.
zganci_i_jetrica- Posts : 1406
2021-06-05
Mary Shelly, Jules Verne i Herbert George Wells su valjda totalno nebitni jer su bili začenici žanraRingo10 wrote:Po SF magazinu SIRIUS (imam sve brojeve) , 12 najvećih majstora SF literature. Potpuno sam suglasan sa izborom uredništva SIRIUSa ...iako je izbor napravio mislim Zoran Živković
1. Isaac Asimov
2. Arthur C. Clarke
5. Stanislaw Lem
6. James Blish
7. Frederick Pohl
8. Ray Bradbury
9. Clifford Simak
10. Robert Sheckley
11.Frank Herbert
12. Ursula Le Guinn
2021-06-05
Od pisaca novije generacije ističe se David Brin ... iako je i on sad ostario
Najbolja mu je trilgija UZDIZANJA
SUNČEV RONILAC
PODIZANJE ZVJEZDANE PLIME
RAT UZDIZANJA
Posebno ovaj drugi, PODIZANJE ZVJEZDANE PLIME (STAR TIDE RISING)... izvanredna stvar. Sve sam to pročitao u dahu
U SIRIUSu je objavljena njegova izvanredna novela TOR SUSREĆE KAPETANA AMERIKU
Najbolja mu je trilgija UZDIZANJA
SUNČEV RONILAC
PODIZANJE ZVJEZDANE PLIME
RAT UZDIZANJA
Posebno ovaj drugi, PODIZANJE ZVJEZDANE PLIME (STAR TIDE RISING)... izvanredna stvar. Sve sam to pročitao u dahu
U SIRIUSu je objavljena njegova izvanredna novela TOR SUSREĆE KAPETANA AMERIKU
2015-09-24
A Philip K. Dick je tu isto valjda zadnji SF amater, nedostojan spomena...zganci_i_jetrica wrote:Mary Shelly, Jules Verne i Herbert George Wells su valjda totalno nebitni jer su bili začenici žanraRingo10 wrote:Po SF magazinu SIRIUS (imam sve brojeve) , 12 najvećih majstora SF literature. Potpuno sam suglasan sa izborom uredništva SIRIUSa ...iako je izbor napravio mislim Zoran Živković
1. Isaac Asimov
2. Arthur C. Clarke
5. Stanislaw Lem
6. James Blish
7. Frederick Pohl
8. Ray Bradbury
9. Clifford Simak
10. Robert Sheckley
11.Frank Herbert
12. Ursula Le Guinn
2021-06-05
KAKO ne, to su začetnici žanra, ali oni ne spadaju u taj izbor. Izbor su moderni pisci, to sam zaboravio reci a ovo troje su klasicizganci_i_jetrica wrote:Mary Shelly, Jules Verne i Herbert George Wells su valjda totalno nebitni jer su bili začenici žanraRingo10 wrote:Po SF magazinu SIRIUS (imam sve brojeve) , 12 najvećih majstora SF literature. Potpuno sam suglasan sa izborom uredništva SIRIUSa ...iako je izbor napravio mislim Zoran Živković
1. Isaac Asimov
2. Arthur C. Clarke
5. Stanislaw Lem
6. James Blish
7. Frederick Pohl
8. Ray Bradbury
9. Clifford Simak
10. Robert Sheckley
11.Frank Herbert
12. Ursula Le Guinn
2015-09-24
Phillip K. Dick spada u mlađu generaciju, zajedno sa David Brin-om i kao takav je klasificiran. Inače jedan od najvećihzganci_i_jetrica wrote:A Philip K. Dick je tu isto valjda zadnji SF amater, nedostojan spomena...zganci_i_jetrica wrote:Mary Shelly, Jules Verne i Herbert George Wells su valjda totalno nebitni jer su bili začenici žanraRingo10 wrote:Po SF magazinu SIRIUS (imam sve brojeve) , 12 najvećih majstora SF literature. Potpuno sam suglasan sa izborom uredništva SIRIUSa ...iako je izbor napravio mislim Zoran Živković
1. Isaac Asimov
2. Arthur C. Clarke
5. Stanislaw Lem
6. James Blish
7. Frederick Pohl
8. Ray Bradbury
9. Clifford Simak
10. Robert Sheckley
11.Frank Herbert
12. Ursula Le Guinn
Inače SIRIUS je napravio i izbor mlađih autora i tu je bio i Phillip K. Dick
Pillip K. Dick
Čitao sam
UBIK
Čovjek u visokom dvorcu
Sanjaju li androidi električne ovce
Tecite suze moje reče policajac
IMA JOŠ ALI NE MOGU SE SJETITI. Čudan mu je stil, ali je vrhunski
2015-09-24
Poljak Stanislaw Lem je bio strašan. Ameri ga nisu voljeli jer je bio komunist i nije to krio
Romani
MAGELANOV OBLAK
SOLARIS
GLAS GOSPODARA
NEPOBJEDIVI
FIJASKO
Sve su to neprevaziđeni klasici SFa
Romani
MAGELANOV OBLAK
SOLARIS
GLAS GOSPODARA
NEPOBJEDIVI
FIJASKO
Sve su to neprevaziđeni klasici SFa
2015-09-24
Da, INCEPTION je odličan filmzganci_i_jetrica wrote:Inception je odličan SF film, iako je u biti manje SF nego što bi pomislioniels wrote:Uz to, problem je što je i 90% od svih današnjih filmova - SF filmovi (ili barem imaju “SF trenutak”).Ringo10 wrote:Problem je taj sto je preko 90% SF filmova smece
2015-09-24
Inače u gornjem izboru zaboravio sam jednog velikog SF pisca. To je Theodore Sturgeon, njegovo je remek djelo VIŠE NEGO LJUDSKI. To je jedan predivan roman
I savjetujem likovima koji ovdje pametuju da nešto pročitaju od navedenih autora prije nego počnu prodavati pamet o nečemu o čemu pojma nemaju
I savjetujem likovima koji ovdje pametuju da nešto pročitaju od navedenih autora prije nego počnu prodavati pamet o nečemu o čemu pojma nemaju
2015-09-24
Mate Hanžeković - Gospodin Čovjek
2021-06-05
Također, Marvelovi super heroji nisu nikakav SF iako se tako predstavljaju. To su likovi bajki za djecu od 10 godina
2015-09-24
Ne znam za to, nisam čitaozganci_i_jetrica wrote:Mate Hanžeković - Gospodin Čovjek
Sad sam vidio ...objavljeno 1932
Od naših autora tu su Predrag Raos (Brodolom kod Thule), Zvonimir Furtinger, Damir Mikuličić, Branko Belan ...
Raos ima jednu komičnu priču objavljenu u SIRIUSu broj 78 - ANABIOZA, sjećam se da sam se smijao
2015-09-24
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» CBS Potvrdio: Ide nova serija Zvjezdanih staza!
» Dara iz Jasenovca - prva minuta prva srpska laž
» U Kninu otvorena nova atletska staza
» Strani mediji u šoku: "Sljeme je najprljavija staza posljednjih godina"
» Engleska: Liječnik s 26 godina staža dobio otkaz jer smatra da je spol određen rođenjem!
» Dara iz Jasenovca - prva minuta prva srpska laž
» U Kninu otvorena nova atletska staza
» Strani mediji u šoku: "Sljeme je najprljavija staza posljednjih godina"
» Engleska: Liječnik s 26 godina staža dobio otkaz jer smatra da je spol određen rođenjem!
Page 3 of 4