Kosovo kriza 2022
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Kosovo kriza 2022
Vlada Kosova odgodila je na 30 dana primjenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima nakon napetosti na sjeveru Kosova i srpskih blokada puteva ka granici sa Srbijom, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).
Prethodno se američki ambasador Jeffrey Hovenier u nedjelju sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Albinom Kurtijem te zatražio odgodu primjene ovih odluka koja je trebala započeti u ponedeljak 1. avgusta.
U nedjelju, nakon što su Srbi blokirali puteve ka graničnim prijelazima sa Srbijom na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, kosovska policija je saopćila da su se na pojedinim mjestima čuli pucnji, a neki su bili usmjereni prema policijskim jedinicama, no povrijeđenih nije bilo.
Ukupna sigurnosna situacija u općinama na sjeveru Kosova je napeta, ocijenila je NATO Misija na Kosovu KFOR i navela kako je spremna intervenirati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, prenosi RSE.
Prethodno se američki ambasador Jeffrey Hovenier u nedjelju sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Albinom Kurtijem te zatražio odgodu primjene ovih odluka koja je trebala započeti u ponedeljak 1. avgusta.
U nedjelju, nakon što su Srbi blokirali puteve ka graničnim prijelazima sa Srbijom na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, kosovska policija je saopćila da su se na pojedinim mjestima čuli pucnji, a neki su bili usmjereni prema policijskim jedinicama, no povrijeđenih nije bilo.
Ukupna sigurnosna situacija u općinama na sjeveru Kosova je napeta, ocijenila je NATO Misija na Kosovu KFOR i navela kako je spremna intervenirati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, prenosi RSE.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
RayMabus wrote:Jedna od Božjih zapovjedi ti je ne ubij.Serbinho-3 wrote:
Tu teritoriju proglasiti Svetom Pravoslavom Zemljom pod
Ruskom Federacijom.
To bi znacilo i konacan kraj Zapadne dominacije.
Kad to proglasiš onda ćeš šta ?
To i jeste Crkvena Zemlja.
Bila je Crna Gora, pa dali Srbiji.
Srbija da Rusiji i neka kazu onda nesto Rusiji.
Sloba je po meni treba Kineze naseliti a Tito moze Rusiji
ustupiti na 99 godina.
Zauzmu i neka se zale Putinu.
Zapad je svoje odsvirao.
Dobar deo ce se smrznuti tokom zime, Industrija ce stati,
nema gasa, nema sirovina.
Karma je cudo, sve dodje pre ili kasnije na naplatu.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Ne zanima me rasprava o nekakvim svetim zemljama a onda će to biti povod za ubijanje ljudi.
SHVAČAŠ ?
SHVAČAŠ ?
2014-04-11
Odluka je odgođena na 30 dana dakle ništa prije 1.09 a onda možda još rastegnemo do talijanskih izbora.
Moramo vidit tko će tamo dobit jer bude li Salvini Srbija ima diplomatski još jedan adut više u toj diplomatskoj borbi protiv eu žgadije i anglosasa.
Moramo vidit tko će tamo dobit jer bude li Salvini Srbija ima diplomatski još jedan adut više u toj diplomatskoj borbi protiv eu žgadije i anglosasa.
2014-04-11
RayMabus wrote:Ne zanima me rasprava o nekakvim svetim zemljama a onda će to biti povod za ubijanje ljudi.
SHVAČAŠ ?
Izvorno jeste Sveta Hriscanska Zemlja Manastira i
Hriscanskih vrednosti.
Zasto bi neko nekog ubijao?
Albanci tu nemaju sta da traze, to je realnost.
Njihove lazi me ne zanimaju.
Moraju da odu i to je poenta cele price.
Hramovi sirom Kosova i Metohije i kraj price.
Rusi ako bi to zauzeli, bila bi najbolja opcija.
Podrzali bi i Republikanci, tako da Demokratsko ludilo,
tu bi zavrsilo svoje.
Nece niko nikoga ubijati, ali pustanje tih Albanaca iz
Albanije je napravilo haos.
Oni za mene ne predstavljaju deo Jugoslavije, niti se oni
tako osecaju.
Bosna sam rekao svoje, Muslimane narod treba prihvatiti,
politicare distancirati.
Taj model je doveo vec do 1 Svetskog rata.
Koliko trebas biti glup da silujes i nameces drugima svoje
interese.
Kada Bosanci budu uredjivali odnose u Nemackoj, onda ces
i ti u Bosni a do tada navlaci Ruse, pre ili kasnije, eto njih.
Nisam kao dete kapirao, zasto toliko o tim Rusima kao
oslobodiocima se prica, sada sam shvatio.
2014-08-25
Ameri treba Republikance da izaberu i pridruze se Rusiji i Kini,
umesto da ih ove Demokrate odvedu na dno, kao podmornicu.
Nemacka uvek pravi sranja, Englezi isto, narod je doduse
dobar, ko da njih neko pita.
2014-08-25
Odnosi se svakako resetuju i Svet se menja.
Ziveti u Kolonijalnom dobu i dobu podela, nikome ne moze
doneti dobro.
Hladni ratovi, Zapadna i Istocna Evropa, sve je to zalosno.
Neki bi to i dalje radili, sta reci.
2014-08-25
Nema ti veze to Republikanci i Demokrati kad su američki dakle njihovi imperijalni interesi u pitanju.
Pogrešno rezoniraš geopolitičke stvari.
Izbori su kod njih samo privid da narod misli da on nešto odlučuje.
Američki predsjednik nema dozvolu da uđe Areu 51. Mislim da sam ti s time sve reka.
Pogrešno rezoniraš geopolitičke stvari.
Izbori su kod njih samo privid da narod misli da on nešto odlučuje.
Američki predsjednik nema dozvolu da uđe Areu 51. Mislim da sam ti s time sve reka.
2014-04-11
Na glavnom mostu u Mitrovici koji dijeli sjeverni i južni dio grada je mirno. Na mostu je nekoliko vozila KFOR-a, italijanskih karabinjera, bez pripadnika Policije Kosova.
Kako javlja reporter Anadolije, u sjevernom dijelu Mitrovice se sve vrijeme čuju sirene za uzbunu, iako je potpuno mirno. Na ulicama sjevernog dijela grada u kome žive većinski Srbi nema ljudi na ulicama i sve radnje i lokali su zatvoreni.
U južnom dijelu sve normalno
Barikade su na magistralnom putu Mitrovica - Leposavić kod mjesta Rudare, desetak kilometara od Mitrovice.
Istovremeno, u južnom dijelu grada se sve odvija normalno, lokali rade i ljudi su u večernjim izlascima, na ulicama i u ugostiteljskim objektima.
Granični prelazi na sjeveru, Jarinje i Brnjak su zatvoreni i za ljude i za vozila. Policija Kosova zatvorila je granične prelaze prema Srbiji nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve pred početak primjene recipročnih mjera od strane Vlade Kosova.
Zamjenik direktora Policije Kosova za region sjevera Besim Hoti potvrdio je za Anadoliju da su lokalni građani sa sjevera Kosova blokirali magistralne puteve od Mitrovice prema Laposaviću i prelazu Jarinje te prema Zubinom Potoku i prelazu Brnjak.
Blokiranje puteva kamionima
Najprije su se u Sjevernoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima.
Ranije danas premijer Kosova Albin Kurti održao je sastanak Savjeta bezbjednosti Kosova na kome se razgovaralo o bezbjednosnoj situaciji u zemlji, uoči početka primjene mjera.
Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedjeljak, 1. avgusta 2022. godine, počinje izdavanje privremenih deklaracijskih listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo s ličnim kartama Srbije. Također počinje dvomjesečni proces preregistracije registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova "PR", "KM", "PZ" i slično, koje izdaje Srbija, u tablice Republike Kosovo.
2014-04-11
kako je suljo ovo sve fino izrezirao posljednjih dana u jeku pritiska rusije i zapada na njega..pa slucaj sa zrakoplovom..i onda prvo izrezirao slucaj jasenovac pa ovo sa kosovom..lik postaje ozbiljan problem i procitana knjiga
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Aljbanezi Kosovari odgodili ono nešto zbog čega je ovo ............nešto......... što god to bilo - bilo ............. nešto ..........tako nekako. Valjda.
Dioba Kosova bilo bi najbolje.Ringo10 wrote:To na Kosovu ce se razrijesiti ratom
Kad tad...
Sjever Srbiji, ostalo ujedinjenje s Albanijom.
ne...uopce kosovska policija nije reagirala potvrdio i kfor..u tome je stos...sulji nije svejedno stislo ga..i sad mu treba jedna ili vise pizdarija..nesto ko i fakiruRingo10 wrote:Ovo je izrezirao Kurti...
2015-09-08
Oglasio se i Kadirov, kako sam vec rekao nocas...
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=01&nav_category=640&nav_id=2192380
2014-08-25
kadirov je mafijas i tlacitelj..nece ni njemu dugo svijeca dogorjevat..nema putina nema njega
2015-09-08
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Bez rešenja za Kosovo, prva kriza će nas uništiti!
» Zoki Ukrajinu da ali Kosovo ne da:'Cime ce Srbi napast Kosovo?Pistoljima na vodu'
» Kosovo ipak nije srce Srbije:'Tek 11% Srba bi ratovalo za Kosovo.'
» Ameri odlučili Kosovo ne prepustiti Srbiji,Turskoj i Rusiji!Šalju nove trupe na Kosovo
» Da li je Jupiter Bem ovom rečenicom ipak priznao Kosovo kao neovisno:"Šta ja imam da prodajem kad je Kosovo davno nezavisno"?
» Zoki Ukrajinu da ali Kosovo ne da:'Cime ce Srbi napast Kosovo?Pistoljima na vodu'
» Kosovo ipak nije srce Srbije:'Tek 11% Srba bi ratovalo za Kosovo.'
» Ameri odlučili Kosovo ne prepustiti Srbiji,Turskoj i Rusiji!Šalju nove trupe na Kosovo
» Da li je Jupiter Bem ovom rečenicom ipak priznao Kosovo kao neovisno:"Šta ja imam da prodajem kad je Kosovo davno nezavisno"?
Page 2 of 2