Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 13 of 50 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 31 ... 50
Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Ovo mogu razumiti, ali pitanje je hoće li posli svega Rusi imati dobru volju opet orkestrirati te "poraze", ka što je bija slučaj sa "podvijanjem repa" iz okolice Kijeva i sjevera Ukrajine.
U najboljem slučaju, Ukri se mogu nadati nekom prećudnom dogovoru o trejdanju teritorije gdi će postpuno napuštati Donetsk Oblast, a vamo čistiti desnu stranu Dnjepra, što uključuje i sam grad Kherson.
Alternativna je hipotetski scenario u kojem će Ukrajina jednog dana do te mjere ojačati da će zaista biti u stanju vraćati svoj teritorij bez potrebe da pregovaraju i dogovaraju išta sa Rusima. Taj film pak nećemo gledati u bioskopima.
AlfaOmega- Posts : 10385
2015-09-11
crvenkasti-
2014-04-17
AssadNaPodmornici wrote:
Friške detonacije Ruskog streljiva - 150km iza fronte??
bogami evo udar Ukraianca na Rusku vojnu bazu na Krimu. Ovo je prvo rokanje po Krimu od početka rata. Fronta se približava Krimu a to znači da će Rusi prije ili posli prijetiti uporabom nuk oružja.
ovo više nije slučajnost. Neki UKR izvori govore da imaju projektile +200km dometa inače imali su i UKR svoje krstareće rakete takvog dometa... u teoriji mogu sa njima gađati ali moraš prvo oneposobiti PZO obranu - navodno su to obavili HARM američkim raketama ovo podcrtano je moj zaključak koji nužno nemora biti točan
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
WHAT AIRDEFENSE DOING pic.twitter.com/W6f7GpnFyL
— jabuttee - luxurious memes and takes (@jabuttee) August 9, 2022
sto kazu rusi ? strasna odmazda slijedi ili umorni kuhar s vrelim uljem... to bitno za naredne dane
nelos tekst o mladim moskovljanima
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/rat-bjesni-tisuce-ginu-a-moskovljani-uzivaju-politika-nas-ne-zanima-zelimo-pricati-o-sminki-i-fitnessu-15233123
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
e da klince iz Moskve i njihovu familiju se ne tiče rat za sada, dok Putin ne proglasi mobilizaciju.. Ukrainci su mentalno u ratnom stanju od prvog dana, Rusi još misle da je specijalna operacija.. za sada gine sirotinja koju novače sa velikim plaćama i manjine i profesionalci pa ono.. "jebiga"..
ali očito da takav tip rata Ruse ne vodi nigdje.. ili će se morati povući iz Ukraine ili proglasiti mobilizaciji, pa onda Ruski klinci koji pričaju o tereatni i šminki će morati u stare T-62 tenkove stare 60godina na Ukrainske projektile proizvedene prije par tjedana ...e da Ruska familija ima 1-2 djece, pa teško će da ovi stati mirno.. zato Putin i ne proglašava ratno stanje..
Šandor Winnetou likes this post
Tako tako, nek osjete barbari na svojoj koži ono što im se činilo nezamislivoAssadNaPodmornici wrote:AssadNaPodmornici wrote:
Friške detonacije Ruskog streljiva - 150km iza fronte??
bogami evo udar Ukraianca na Rusku vojnu bazu na Krimu. Ovo je prvo rokanje po Krimu od početka rata. Fronta se približava Krimu a to znači da će Rusi prije ili posli prijetiti uporabom nuk oružja.
ovo više nije slučajnost. Neki UKR izvori govore da imaju projektile +200km dometa inače imali su i UKR svoje krstareće rakete takvog dometa... u teoriji mogu sa njima gađati ali moraš prvo oneposobiti PZO obranu - navodno su to obavili HARM američkim raketama ovo podcrtano je moj zaključak koji nužno nemora biti točan
One of the Su-24s just north of the smaller of the two munitions storage sites after today's explosions.
— Oliver Alexander (@OAlexanderDK) August 9, 2022
Depending on exactly where the explosions happened, it is entirely possible that Russia lost 6 Su-24s and 3 Su-30s in today's explosions.
Imagery tomorrow will confirm. https://t.co/FesHpzBJCz pic.twitter.com/ehYlYodxEk
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
lijep nered, nije tu stradalo samo 6 zraplova, tu je pista, pomoćne zgrade, oprema...jeben gubitak za ruse i to na zemljiHektorović wrote:[size=38][/size]One of the Su-24s just north of the smaller of the two munitions storage sites after today's explosions.
— Oliver Alexander (@OAlexanderDK) August 9, 2022
Depending on exactly where the explosions happened, it is entirely possible that Russia lost 6 Su-24s and 3 Su-30s in today's explosions.
Imagery tomorrow will confirm. https://t.co/FesHpzBJCz pic.twitter.com/ehYlYodxEk
Koba wrote:Je l' Ukrajina zauzela Herson? Nije? Ništa onda. Dođoh, vidjeh, odoh. Zdra'o.
Strpljenja. Nije ni Knin oslobođen 1991. odnosno prve godine trajanja rata.
Guest- Guest
Inače već pomalo izlaze slike.. ima jedna kratka slika gdje je uništen Ruski Su25.
Inače na ovom gore linku 300 metara od centra jedne explozije su snimljeni uništeni i izgorili automobili. Što znači da vrlo lako moguće sve što je bilo od aviona tamo je izgorilo.. procjene za sada idu tipa 6-10 borbenih aviona/bombardera , plus gorivo i lubrikanti i ulja.
Što je uzrokovalo ovu ekploziju? Rusi govore ljudski faktor.
Ukrainci da su oni izveli raketni napad. E ovako, problem sa raketnim napadom je sljedeći. Navodno nitko nije čuo eksplozije(navodno) prije nego su se one gljive pojavile.. (ili to nije prijavljeno kako treba).
Ako je i bio raketni napad mislim da ga nisu izveli UKR sa Američkim projektilima iz razloga što Ameri za sada su bili poprilično transparetni u oružuju što daju Ukraincima. Doslovno nije bilo neke "tajne". Tako da sumnjam da su poslali projektile koji imaju domet preko 200km koliko je ova baza udaljena od UKR položaja.
Sa druge strane UKR je imala razvoj vlastitih balističkih projektila, ali po internetu ne piše puno o tome razvoju osim da je stao zbog nedostatka love. However postoji šansa da se razvoj ubrzao sada kada je počeo rat, iako je teško tako nešto testirati i razvijati dok Rusi pretražuju svaki čošak Ukraine i raketiraju.
Ostaju UKR krstareće rakete Neptun one navodno imaju takav domet, međutim, .. dosta je tu međutim da ne pričam.. tipa PZO ih može oboriti itd.. (Ruska PZO je uspjela skidati i balističke rakete ispaljene u par navrata, tu se pokazala dobra - pod uvjetom da oni koji upravljaju tim sustavima nisu pijani na smjeni)
Ostaje treća mogućnost ono što se dogodilo a to je da su Ukrainci zabili dron samoubojicu. Već je izveden jedan takav napad na zapovjedništvo u sevastapolju prije koji tjedan. Taj napad je mogao biti pokrent sa samog Krima, da ne zaboravimo na Krimu je 30% stanovnika etnički Ukrainci i velik dio njih ako ne i većina bi rado vidjela Krim pod Kijevom i naravno da je među njima lako ubaciti sabotere itd.
Osim kratke snimke jednog Suhoja koji je procurio na telegram, čekamo još par sliki.. ali šteta je jebačka kako god okreneš, barem što se tiče avijacije.. .
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
AssadNaPodmornici likes this post
U ukrajinskom ratu, bitka za rudna i energetska bogatstva nacije
Manje od 100 milja istočno, topničke salve gađaju ukrajinske obrambene položaje dok ruske snage napreduju. Ali ispod površine ovog prostranog polja ugljena u Donbasu, sve manji broj rudara i dalje radi, vadeći gorivo koje je simbol jednog od najvećih izazova Ukrajine.
Kremlj ovoj naciji otima temelje njezine ekonomije — prirodne resurse.
Nakon gotovo šest mjeseci borbi, traljavi rat Moskve donio je barem jednu veliku nagradu: proširenu kontrolu nad nekim od mineralima najbogatijih zemalja u Europi. Ukrajina krije neke od najvećih svjetskih rezervi titana i željezne rude, polja neiskorištenog litija, kao i ogromna nalazišta ugljena. Zajedno, oni vrijede desetke trilijuna dolara.
Lavovski udio tih nalazišta ugljena, koji su desetljećima pokretali kritičnu ukrajinsku industriju čelika, koncentriran je na istoku, gdje je Moskva napravila najveći prodor. To ih je stavilo u ruske ruke, zajedno sa značajnim količinama druge vrijedne energije i mineralnih naslaga koji se koriste za sve, od dijelova zrakoplova do pametnih telefona, prema analizi za The Washington Post koju je napravila kanadska tvrtka za geopolitički rizik SecDev.
Rusija posjeduje ogromne količine prirodnih resursa. Ali uskraćivanje Ukrajini vlastitih strateški je potkopalo gospodarstvo zemlje, prisiljavajući Kijev da uvozi ugljen kako bi svjetla ostala upaljena u gradovima i mjestima. Uspije li Kremlj pripojiti ukrajinski teritorij koji je zauzeo - kao što američki dužnosnici vjeruju da će pokušati učiniti sljedećih mjeseci - Kijev bi trajno izgubio pristup gotovo dvije trećine svojih nalazišta.
Ukrajina bi također izgubila bezbroj drugih rezervi, uključujući skladišta prirodnog plina, nafte i minerala rijetkih zemalja — bitnih za određene visokotehnološke komponente — koje bi mogle omesti zapadnu Europu u potrazi za alternativama uvozu iz Rusije i Kine.
Najgori scenarij je da Ukrajina izgubi zemlju, da više nema snažnu robnu ekonomiju i da postane sličnija jednoj od baltičkih država, naciji koja nije u stanju održati svoju industrijsku ekonomiju”, rekao je Stanislav Zinchenko, izvršni direktor GMK-a, ekonomskog instituta sa sjedištem u Kijevu. tenk. “To je ono što Rusija želi. Da nas oslabi.”
Krajem prošlog mjeseca, 1200 stopa pod zemljom u rudniku u regiji Donbas, čađavi radnici grabili su slojeve crnog ugljena s osjećajem hitnosti. Ugljen izvađen iz zidina pokreće obližnju elektranu, dio energetske mreže napregnute i oslabljene ratom.
“Oni koji su otišli da se bore na frontu bore se za nas ovdje”, rekao je Yuri, 29-godišnji bagerist. “Moramo nabaviti što više ugljena. Zemlji je to potrebno.”
Ruska invazija. (Wojciech Grzedzinski za The Washington Post)
Ukrajina je nadaleko poznata kao poljoprivredna sila. Ali kao matična žila sirovina, dom je za 117 od 120 najčešće korištenih minerala i metala te je glavni izvor fosilnih goriva. Službene web stranice više ne prikazuju geolokacije tih naslaga; Vlada ih je, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, skinula u rano proljeće.
Ipak, SecDev-ova analiza pokazuje da su ukrajinska energetska nalazišta, metali i minerali u vrijednosti od najmanje 12,4 trilijuna dolara sada pod kontrolom Rusije. Ta brojka predstavlja gotovo polovicu vrijednosti u dolarima od 2.209 depozita koje je tvrtka pregledala. Uz 63 posto nalazišta ugljena u zemlji, Moskva je zaplijenila 11 posto svojih nalazišta nafte, 20 posto svojih nalazišta prirodnog plina, 42 posto svojih metala i 33 posto svojih nalazišta rijetkih zemalja i drugih kritičnih minerala uključujući litij.
Neka od tih ležišta teško su dostupna ili zahtijevaju istraživanje kako bi se procijenila njihova održivost. Neki su prestignuti tijekom ili moskovske aneksije Krima 2014. ili osmogodišnjeg rata ukrajinske vlade sa separatistima na istoku koje podržava Rusija.
Otkako je invazija započela u veljači, međutim, Kremlj je stalno širio svoje posjede. Prema SecDev-u i ukrajinskim rukovoditeljima rudarstva i industrije čelika, zaplijenili su 41 polje ugljena, 27 nalazišta prirodnog plina, 14 nalazišta propana, devet naftnih polja, šest nalazišta željezne rude, dva nalazišta rude titana, dva nalazišta rude cirkonija, jedno nalazište stroncija, jedno nalazište litija, jedno nalazište urana, jedno nalazište zlata i značajan kamenolom vapnenca koji se prethodno koristio za ukrajinsku proizvodnju čelika.
Roman Opimakh, glavni direktor Ukrajinskog geološkog zavoda, rekao je da vlada još uvijek procjenjuje utjecaj rata na njezine mineralne resurse. Ali s obzirom na to koliko se ukrajinskih sirovina nalazi na istoku i jugu, sugerirao je da vrijednost izgubljenih rezervi premašuje ukupnu vrijednost izračunatu u neovisnoj analizi.
"Postoji negativna imovina koju smo izgubili - resursi koje sada koristimo za potporu naših industrijskih aktivnosti i proizvodnju energije", istaknuo je. “Ali postoji još jedna dimenzija minerala budućnosti koji su još uvijek pod zemljom. Nažalost, postoji rizik da ukrajinski narod neće imati koristi od razvoja tih materijala.”
Većina rezervi nafte i plina u zemlji ostaje pod njezinom kontrolom. Ali za Zapadnu Europu, rusko prošireno otimanje zemlje u Ukrajini predstavlja taktičko nazadovanje.
"Ruska okupacija ukrajinskog teritorija ima izravne implikacije na zapadnu energetsku sigurnost", rekao je Robert Muggah, suosnivač SecDev-a. "Ukoliko Europljani ne mogu brzo diversificirati izvore nafte i plina, ostat će jako ovisni o ruskim ugljikovodicima."
Najveća prijetnja je budućnost Ukrajine. Tijekom ruske invazije 2014. godine, u kojoj je Ukrajina izgubila otprilike 7 posto svoje kopnene mase, kritična zapadna ulaganja u energetski i rudarski sektor bila su uplašena. Sadašnji rat imao je isti učinak.
Poljsko-ukrajinska investicijska tvrtka Millstone & Co, na primjer, sklopila je ugovor 2021. s australskom rudarskom tvrtkom za aktivno istraživanje na dva netaknuta nalazišta litija. Nakon što je počeo rat, tvrtke su zamrznule te planove, rekao je Millstoneov partner Mykhailo Zhernov.
Jedno nalazište — nalazište trenutno prekriveno poljoprivrednim zemljištem — sada je tako blizu prve linije da Zhernov ostaje nesiguran je li pod ukrajinskom ili ruskom kontrolom. Početni planovi da se ondje izgradi tvornica litijskih baterija također su odloženi.
Analitičari kažu da se licence za ostala nalazišta minerala koje je prošle godine prodala ukrajinska vlada sada trguju uz velike popuste jer investitori sumnjaju u održivost eksploatacije.
"Svakog dana Ukrajinci gube svoje gospodarstvo", rekao je Zhernov. “Poznajem mnoge investitore koji su započeli geološka istraživanja, ali su prestali zbog [rata]. Sve, sad je oklada.”
Udarac Ukrajini daleko je gori zbog ruskog zauzimanja ključnih ukrajinskih luka i široke blokade Crnog mora. Neki analitičari vide izgubljene pomorske tranzitne rute značajnijima od izgubljenih rezervi minerala - posebice ugljena, unatoč njegovoj trenutnoj vrijednosti - dok se druge zemlje prebacuju na zeleniju energiju.
"Sirovine poput ugljena nisu budućnost, one su prošlost", rekao je Anders Aslund, ekonomist koji je dugo proučavao Ukrajinu. “Više se radi o tome hoće li Ukrajina izgubiti svoje luke, što mislim da neće. Da nemaju te luke, morali bi izgraditi potpuno novu infrastrukturu za izvoz.”
“Ne samo da će Ukrajina izgubiti puno svog teritorija i svojih resursa, nego će biti stalno ranjiva na nove napade Rusije”, rekao je Jacob Kirkegaard, suradnik Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju u Washingtonu. "Nitko pri zdravoj pameti, privatna tvrtka, ne bi ulagao u ostatak Ukrajine ako ovo postane zamrznuti sukob."
The Washington Post
In the Ukraine war, a battle for the nation’s mineral and energy wealth
https://www.washingtonpost.com/world/2022/08/10/ukraine-russia-energy-mineral-wealth/
crvenkasti-
2014-04-17
https://www.reuters.com/markets/europe/ukraines-creditors-agree-two-year-payment-freeze-almost-20-billion-international-2022-08-10/?taid=62f3eb3058b19d0001fac69b&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter
crvenkasti-
2014-04-17
2014-04-14
Page 13 of 50 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 31 ... 50
» Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema