ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Lijevi centar napreduje, Liga i Zvjezdice gube teren

Go down

Lijevi centar napreduje, Liga i Zvjezdice gube teren Empty Lijevi centar napreduje, Liga i Zvjezdice gube teren

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 4:12

Lijevi centar je u prvom krugu osvojio Milano, Napulj i Bolognu, vodi u Torinu, a ima šanse u drugom krugu i u Rimu

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/djelomicni-lokalni-izbori-u-italiji-lijevi-centar-napreduje-liga-i-zvjezdice-gube-teren-15107408
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Lijevi centar napreduje, Liga i Zvjezdice gube teren Empty Re: Lijevi centar napreduje, Liga i Zvjezdice gube teren

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 4:13

Talijanski djelomični lokalni izbori u nedjelju i ponedjeljak donijeli su neočekivanu prednost snagama lijevog centra, i ondje gdje je Demokratska stranka kandidirala zajednički s populističkim PoKretom 5 zvjezdica, ali i ondje gdje su Zvjezdice radije išle same, pa su same i potamnjele.

Lijevi centar je u prvom krugu osvojio Milano, Napulj i Bolognu, vodi u Torinu, a ima šanse u drugom krugu i u Rimu. Kad je riječ o milijunskim općinama, to bi bilo pet od pet. Vidjet ćemo za 14 dana.

Već danas se vidi da su u Italiji i suverenisti i populisti u krizi, barem kad su posrijedi veliki gradovi, te da se u žižu vraćaju desni i lijevi centar. To još nije ponovni bipolarizam, ali na nj najviše sliči. PoKret 5 zvjezdica, relativni pobjednik parlamentarnih izbora 2018 i još glavna snaga u Parlamentu, u teškoj je krizi. U Torinu i u Rimu, gdje su dosad vladale na općinskoj razini Zvjezdice su dobile samo po trećinu glasova koje su požnjele 2016. Rimska gradonačelnica Virginia Raggi stigla je u prvom krugu tek četvrta, pretekla ju je i građanska lista bivšeg ministra Carla Calende (jednoga koji kaže da ima rješenja za sve i ostalo).
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Lijevi centar napreduje, Liga i Zvjezdice gube teren Empty Re: Lijevi centar napreduje, Liga i Zvjezdice gube teren

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 4:15

Po postocima vodi Demokratska stranka, koja podržava premijera Marija Draghija najčvršće od sviju stranaka u glomaznoj vladinoj koaliciji (svi osim neofašističke Braće Italije).

Je li na tu preobrazbu biračkog tijela utjecala pandemija covida-19? Prerano je reći, ali možda je strah od smrti – u zemlji gdje se broji 130.000 i kusur mrtvih od koronavirusa – pojačao usredotočenost na bitno, a smanjio privlačnost partikularnoga.

Beppe Sala (lijevi centar) potvrđen je kao gradonačelnik Milana. U glavnom gradu Lombardije Salvinijeva Liga nije stigla ni do 12 posto, a preklani je na evroizborima imala 27 posto.

U Bologni je Matteo Lepore okupio široku koaliciju centrista, ljevice i PoKreta 5 zvjezdica (skrahiraloga na 3 posto) i pregazio Fabija Battistinija, zajedničkog kandidata desnog centra, sa 60,1 naprama 30,7 posto.

U Napulju je novi gradonačelnik Gaetano Manfredi, bivši rektor, za koga potučeni rival sudac Catello Maresca jetko primjećuje da je iz Nole a ne iz Napulja, te uz to, strašno je i reći, navija za Juventus. Ali zemlja se nije otvorila, a Vezuv ne riga vatru i lavu.

U Torinu Stefano Lo Russo (lijevi centar) ima 44,2 posto glasova, a 38,3 ima Paolo Damilano (desni centar), pa njih dvojica idu u pripetavanje za dva tjedno.

U Rimu pak vodi Enrico Michetti (desni centar) s 31,5 posto, a s u balotažu ide bivši ministar Roberto Gualtieri (lijevi centar), koji može u drugom krugu računato na većinu glasova iz bazena poraženih Carla Calende i Virginije Raggi.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 4:29

PoKret 5 zvjezdica, relativni pobjednik parlamentarnih izbora 2018 i još glavna snaga u Parlamentu, u teškoj je krizi. U Torinu i u Rimu, gdje su dosad vladale na općinskoj razini Zvjezdice su dobile samo po trećinu glasova koje su požnjele 2016. Rimska gradonačelnica Virginia Raggi stigla je u prvom krugu tek četvrta.

---

Ovi su dobili 2018 dosta protesnih glasova i postali najjaća parlamentarna stranka u Italiji no oduševljenje njima je vrlo brzo splasnilo. Praktički 2/3 birača koje im je dalo glas 2018 više neće. Ovi mogu bit sretni ako na idućim parlamentarnim izborima u Italiji uvate i tu 1/3 glasova iz 2018.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 5:16

Beppe Sala (lijevi centar) potvrđen je kao gradonačelnik Milana. U glavnom gradu Lombardije Salvinijeva Liga nije stigla ni do 12 posto, a preklani je na evroizborima imala 27 posto.

...

Bepo Sala izašao iz stranke ljevice i nakon godinu dana kao nezavisni ove godine se pridružio stranci Zelenih.

Dakle Zeleni u Milanu imaju gradonačelnika.Lijevi centar napreduje, Liga i Zvjezdice gube teren Beppe-sala-linkiesta
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 5:17

Nakon PD Gradonačelnik Milana Beppe Sala prelazi u Europske Zelene

"S njima se osjećam kao kod kuće", kaže. "To je europska politička snaga s kojom se najviše identificiram sa stajališta vrijednosti i sadržaja". Demokratska stranka? "Izbor davanja previše prostora strujama se daje previše godina isplati se"

"Odlučio sam, pridružujem se Europskim zelenima", rekao je gradonačelnik Milana Beppe Sala u intervjuu za Repubblicu. „Nema više vremena za gubljenje. Pitanje zaštite okoliša tiče se naše sadašnjosti i budućnosti naše djece. Kao građanin i kao gradonačelnik sve sam uvjereniji da poboljšanje javnih politika počinje razvojnim strategijama gradova. A poboljšanje za mene znači hrabro i odlučno fokusiranje na održivi razvoj i ekološku avangardu. Uvijek sam tako mislio. U Milanu sam stvorio i osobno vodio Odjel za ekološki prijelaz ".

Ali zašto ova odluka sada kada je u izbornoj kampanji s obzirom na sljedeću općinu? "Sada se ova dva moja puta - gradonačelnik i strastveni ekolog - spajaju", odgovara. “A za mene pridruživanje europskim Zelenima prije svega znači biti bolji gradonačelnik Milana. I učiniti Milan sve vodećim gradom na međunarodnoj sceni. Moj nije "iznenađujući" izbor, smatra se ».

Kako je rekao, utjecao je na izbor i Covid: "Naše društvo pati od pandemije i bori se cjepivima i karantenama. Nije dovoljno. Moramo pronaći hrabrosti reagirati promjenom. Dopustite mi da objasnim. Neće biti dovoljno znanstvenih dokaza, ali život na području poput našeg, u niskoj vjetrovitoj ravnici, gdje zagađenje stagnira, a s toliko industrija i mnogo intenzivnih farmi, ne pomaže našem dišnom sustavu. Obrana javnog zdravlja prolazi kroz smanjenje emisija i smoga ".

Zeleni su, kaže gradonačelnik, “čvrsto proeuropski orijentirani i uvijek brane demokratske i antifašističke vrijednosti. Istakli su se po temeljnim borbama oko pravosuđa i porezne reforme, rodnim pitanjima, energetskom siromaštvu i općenito o pravima građana. Znaju razgovarati s tvrtkom, budući da su po prirodi skloni dijalogu te promiču inovacije i traženje novih poslova. Oni su prvaci alternativnih politika štednje, čak i kad se činilo tabu. S njima se osjećam kao kod kuće ».

"To je europska politička snaga s kojom se najviše identificiram sa stajališta vrijednosti i sadržaja", nastavlja. «Milan može predstavljati nacionalni i međunarodni laboratorij za izgradnju vizije koja je istovremeno ambiciozna i održiva. Prihvaćam izazov prihvaćajući poziv Europske zelene stranke da potpiše njihovu Povelju o vrijednostima, a zatim me, u pravo vrijeme, kooptira u stranku. Ja bih sebe definirao kao "umjerenog radikala". Radikalnost se tiče vizije izrazito održivijeg svijeta i, ako mi je dopušteno "neologizma", ljudske ekologije ".

Sada, nastavlja, „spreman sam još pet godina kao gradonačelnik. Također sam potpredsjednik C40, organizacije koja okuplja glavne gradove svijeta. Mi smo pridonijeli poboljšanju Milana u smislu kvalitete života, a da ga to nije poremetilo. Održivost ukršta obrazovanje, prehranu, zdravlje, rad, gospodarstvo ... Svaki bi se grad trebao baviti ekološkom vizijom. Oni koji to ne primjećuju, posebno u vrijeme Covida, jednostavno su otišli s ovog svijeta ".

Što se tiče oproštaja od Demokratske stranke, on kaže: "Milanska demokratska stranka jedna je od najčvršćih u Italiji i može se pohvaliti kompetentnim i strastvenim predstavnicima i militantima. Na mnogim teritorijima i u lokalnim upravama stranka je jaka i učinkovita. Sada, međutim, nacionalna demokratska stranka prolazi kroz teško razdoblje i ja zaista ne bih imao pravo govoriti o tome iznutra, jer nisam, ali Zingaretti plaća izbor Demokratske stranke da daje previše prostora, previše godina, strujama. Nadam se da će se ovaj trenutak uskoro moći prebroditi i dodao bih samo da ću sa zanimanjem pratiti narodnu skupštinu ”. Na hipotezi Enrica Lette u tajništvu, on objašnjava da je "Enrico prijatelj i njegova aktivna uloga u ovoj fazi mogla bi mi samo ugoditi".

Talijanski Zeleni, s druge strane, trebaju obnovu. "Oni imaju respektabilnu povijest i u Milanu će popis Zelenih biti dio našeg projekta", kaže on. «Međutim, potrebno je obnoviti se, izgraditi širok, atraktivan, uključiv proces. U Njemačkoj, Zeleni putuju oko 20 posto i druga su najveća stranka. U Francuskoj su na 10 posto. Oni vladaju u šest zemalja Europske unije i gradonačelnici su u gradovima poput Amsterdama, Dublina, Stuttgarta, doma automobila. Mi u Italiji imamo zelenu skupinu u Parlamentu s tri zastupnika unutar Mješovite skupine. Ovo je dobar znak. Ali to nije dovoljno. Puno je posla i mogu vam pomoći, također tumačiti
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 6:09

Beppe Sala (lijevi centar) potvrđen je kao gradonačelnik Milana. U glavnom gradu Lombardije Salvinijeva Liga nije stigla ni do 12 posto, a preklani je na evroizborima imala 27 posto.

---

Salvini pristao na koaliciju na državnoj razini s ljevičarima i sad popušio u glavnom gradu Lombardije a njemu je ona centar. Drugo nije ni zaslužio. Po anketama na desnici ga je prestigla neofašistička stranka Braće Italije. Ništa od ideje Salvini premijer , pao s 27% na 12% u glavnom gradu Lombardije. Žešća pušiona.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 7:00

Savršeno je jasan i motiv Mattea Salvinija, iznesen izrijekom: budući da Italija računa na 209 milijardi eura evropskog Fonda za oporavak i otpor, „bolje je biti u prostoriji u kojoj se o tome odlučuje, nego izvan nje“. Pošteno.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/koji-su-zapravo-motivi-stranaka-koje-su-podrzale-mandatara-za-vladu-italije-15049925

Prodali se za lovu i on i Zvjezdice i zato su gadno ispušili na ovim izborima.Pošteno.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by debotoijusto Tue 5 Oct - 7:15

lijepo
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 7:27

debotoijusto wrote:lijepo
Pošteno.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by debotoijusto Tue 5 Oct - 7:30

RayMabus wrote:
debotoijusto wrote:lijepo
Pošteno.
jel salvini rekao ukralo ?
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 7:36

Salvini je pod utjecajem industrijskog sjevera jer on je Lega nord ( sjeverna liga ).

Nema toga šta 209 miljardi eura iz Brisela ne može zaliječiti. lol!

Baš gledam eu grupu u eu parlamentu di je Lega nord glavna jer ima najviše zastupnika u toj grupi ( 25 ) i predsjednik je neki njegov prika iz okolice Bergama ( Lombardija ).

Ako su se oni tako prodali Briselu za pare onda ovi i nisu oporba u eu parlamentu.

Tu je još i AfD I FPO iz Austrije , dvoje gubitnika. Le Pen iz Francuske druga po jačini tu.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 5 Oct - 9:20

Vidim da im se u toj eu desničarskoj grupaciji u EU parlamentu a pod vodstvom Talijana sad raspada i francuska politička stranka u istoj.

https://www.ex-iskon-pleme.com/t48677-le-pen-nece-uci-u-drugi-krug-na-predsjednickim-izborima-u-francuskoj
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Sora Tue 5 Oct - 14:55

Tito se vraća na ovaj svijet

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics