Zigmanov:'Sto sad kazu sudionici Porfirijevih 'zagrebackih kruzoka'?
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Zigmanov:'Sto sad kazu sudionici Porfirijevih 'zagrebackih kruzoka'?
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/donosimo-insajderski-izvjestaj-o-zagrebackim-danima-novog-duhovnog-vode-spc-a-15052231
Ugostio je Ivu Josipovića, Radu Borić, Vilija Matulu, Vlatka Silobrčića, Milorada Pupovca, don Antona Šuljića i brojne druge
Ugostio je Ivu Josipovića, Radu Borić, Vilija Matulu, Vlatka Silobrčića, Milorada Pupovca, don Antona Šuljića i brojne druge
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
Broj i sastav sudionika je varirao, ali nerijetko ih je bilo između 50 i 60, a tehnički dio organizacije obavljao je novinar Drago Pilsel. Mnogi od sudionika Porfirijevih kružoka, čine intelektualnu kremu današnje Hrvatske, tako da su na razgovore dolazili bivši predsjednik Ivo Josipović, katolička teologinja Anna Gruenfelder, isusovac Tvrtko Barun, rabin Moše Prelević, glumac Vili Matula, profesori Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Dejan Jović i Dražen Lalić, akademik Vlatko Silobrčić, Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, feministica Rada Borić, protestantski teolozi Peter Kuzmič i bračni par Raffai, novinar Branimir Pofuk, katolički svećenik don Anton Šuljić, liječnici, znanstvenici, nastavnici i brojni drugi. Nekoliko njih potvrdilo je da je Porfirije bio gostoljubiv domaćin, ali prilično diskretan. Najčešće bi ih dočekao, zatim se povukao među publiku i pratio razgovore, a pretkraj se osobno uključivao, ali kao običan sudionik.
Zanimljivo kako se crvenokmerska crkvomrzačka ateistička i antinacionalistička elita brzo sliže s najcrnjom četničijom
Zanimljivo kako se crvenokmerska crkvomrzačka ateistička i antinacionalistička elita brzo sliže s najcrnjom četničijom
Među sudionicima Porfirjievih kružoka bila je i Rada Borić, poznata feministica i saborska zastupnica Nove ljevice. Ona i tadašnji mitropolit upoznali su se u Šibeniku na festivalu Fališ, koji se održava u ljetnim mjesecima, a onda je pozvana i na druženje u Pravoslavnoj gimnaziji. Odmah joj se svidjelo jer su, kako će kazati, teme bile svjetovne, i bavile su se pitanjima kao što su obrazovanje, položaji manjina ili strahovi, a nakon nekoliko uvodnih govornika, uključili bi se i drugi sudionici i slijedio bi neusiljen razgovor.
- Pamtim ugodna druženja na kojima smo raspravljali o zanimljivim temama. Bile su to prilike za susrete i upoznavanje drugih i drukčijih, recimo, vjernika, ako ste kao neki od nas odrastali u ateističkim obiteljima. Kada sam bila u Indiji, Sikhi su me odveli u svoje hramove, a kasnije i kuhinje, da vidim kako žive i uvijek volim doznati kako je drukčijima od nas - ispričala je Rada Borić.
- Pamtim ugodna druženja na kojima smo raspravljali o zanimljivim temama. Bile su to prilike za susrete i upoznavanje drugih i drukčijih, recimo, vjernika, ako ste kao neki od nas odrastali u ateističkim obiteljima. Kada sam bila u Indiji, Sikhi su me odveli u svoje hramove, a kasnije i kuhinje, da vidim kako žive i uvijek volim doznati kako je drukčijima od nas - ispričala je Rada Borić.
Čest gost bio je novinar i kritičar Branimir Pofuk koji ne skriva oduševljenje novim patrijarhom SPC-a, koji će reći da se u kontekstu crkvenih velikodostojnika u Zagrebu, vladika i mitropolit Porfirije od samog svog dolaska pokazao kao jedinstvena pojava. - Možete li, primjerice, zamisliti da na nadbiskupa kardinala Bozanića naletite slučajno na ulici, u knjižari, u kazalištu ili na koncertu - pita Pofuk i odmah odgovara: "Nemoguće. Upoznao sam ga kao silno obrazovanog, znatiželjnog i prema ljudima i pojavama otvorenog čovjeka i ubrzo se s njim sprijateljio. Naši su razgovori uvijek bili otvoreni i poticajni te u svakom slučaju dvosmjerni. On je čovjek komunikacije".
Znak njegove gostoljubive i prijateljske otvorenosti, ispričao je za Jutarnji list, bilo je i otvaranje vrata institucija SPC-a ljudima koji nisu mogli ni zamisliti da će kod jednog u hijerarhiji tako visoko postavljenog crkvenog poglavara dolaziti na okupljanja i rasprave s ljudima najrazličitijih profila, zanimanja i uvjerenja i osjećati se dobrodošlo i skoro kao kod kuće. I sve to u međusobnom povjerenju, koje ne treba brkati s nekakvom tajnošću.
- Kod Porfirija me fascinira jednostavna kombinacija duboke monaške duhovnosti koja je nenametljiva i nimalo nije smetnja njegovoj sposobnosti komunikacije sa svijetom. Ali, kao najvažnije, mislim da je ključ razumijevanja njegove osobe i djelovanja istinska i iskrena kršćanska ljubav prema svim ljudima kao temeljno pravilo njegova života i djelovanja. U tom duhu sam osjetio da je u svom nastupnom govoru, nakon ustoličenja, Zagrebu i Hrvatskoj i svim svojim prijateljima ovdje iskazao mogli bismo reći i čast, ali u prvom redu ljubav.
Znak njegove gostoljubive i prijateljske otvorenosti, ispričao je za Jutarnji list, bilo je i otvaranje vrata institucija SPC-a ljudima koji nisu mogli ni zamisliti da će kod jednog u hijerarhiji tako visoko postavljenog crkvenog poglavara dolaziti na okupljanja i rasprave s ljudima najrazličitijih profila, zanimanja i uvjerenja i osjećati se dobrodošlo i skoro kao kod kuće. I sve to u međusobnom povjerenju, koje ne treba brkati s nekakvom tajnošću.
- Kod Porfirija me fascinira jednostavna kombinacija duboke monaške duhovnosti koja je nenametljiva i nimalo nije smetnja njegovoj sposobnosti komunikacije sa svijetom. Ali, kao najvažnije, mislim da je ključ razumijevanja njegove osobe i djelovanja istinska i iskrena kršćanska ljubav prema svim ljudima kao temeljno pravilo njegova života i djelovanja. U tom duhu sam osjetio da je u svom nastupnom govoru, nakon ustoličenja, Zagrebu i Hrvatskoj i svim svojim prijateljima ovdje iskazao mogli bismo reći i čast, ali u prvom redu ljubav.
RayMabus wrote:Hektorović wrote:x
najbolje od svega je što ova HR kvazidesnica sad piše kilometre o CG, a o Hrvatima u BiH uvijek u rukavicama, nezaintresirano.
Ta ekipa ne kuži ništa.
Centrima moći na zapadu se mora pokazati šta će se desit BiH ako ne promjene izborni zakon.
Kao i uvijek
No dobro što očekivati od likova koji su dvije godine trubili non stop o Škori kao spasitelju.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Darko Pavičić, novinar Večernjeg lista, rekao je kako je hrvatski vrh oko svega bio dosta neodređen.
– Mi sada pred očima imamo tri Porfirija, to je bio Porfirije zagrebački, nakon toga smo vidjeli Porfirija beogradskog, a sada imamo prilike vidjeti Porfirija cetinjskog. Porfirije Zagrebački je bio uglađen, vrlo razgovorljiv i susretljiv. Sada ga vidite na Cetinju s pancirkom, je li to taj isti Porfirije? Imali smo Porfirija beogradskog koji se vrlo brzo okrenuo protiv Stepinca i katoličke crkve. I sada imamo Porfirija cetinjskog koji na nasilan način ustoličuje svog mitropolita. Tko vodi pravoslavnu crkvu danas?
– Imate situaciju da Zagreb još nema novog mitropolita, odnosno da je patrijarh Porfirije još uvijek mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Postavljam sad pitanje, hoće li se sličan scenarij jednog dana ponoviti u Zagrebu – upitao je.
– Mi sada pred očima imamo tri Porfirija, to je bio Porfirije zagrebački, nakon toga smo vidjeli Porfirija beogradskog, a sada imamo prilike vidjeti Porfirija cetinjskog. Porfirije Zagrebački je bio uglađen, vrlo razgovorljiv i susretljiv. Sada ga vidite na Cetinju s pancirkom, je li to taj isti Porfirije? Imali smo Porfirija beogradskog koji se vrlo brzo okrenuo protiv Stepinca i katoličke crkve. I sada imamo Porfirija cetinjskog koji na nasilan način ustoličuje svog mitropolita. Tko vodi pravoslavnu crkvu danas?
– Imate situaciju da Zagreb još nema novog mitropolita, odnosno da je patrijarh Porfirije još uvijek mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Postavljam sad pitanje, hoće li se sličan scenarij jednog dana ponoviti u Zagrebu – upitao je.
kao odgovor pavičiću, ne postoje tri porfirija nego sam jedan, i taj jedan je četnik, zato su ga rada i klasić i pofuk i ekipa mnogo voleli jer oni se instinktivno sližu sa svime što je kontra hrvata
Cemu cudjenje...porfirije je samo iskoristio ekipu koja za leskovacku muckalicu i harmoniku uz uvce prodali bi rodjenog cacu a kamo li ne drzavu,naciju...svaka cast prvoslavu sto je napravio istorijski dribling sa dudekima levicarima..naravno imao je svesrdnu pomoc agenta spc-a i beograda i pape franje drage chice carlosa jovana mule pilsela..nije im bilo tesko
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Uopće se ne postavlja to pitanje jer to Hrvate nije briga a niti se imaju uopće želju miješati u to koga će Spc postavit na čelo tih svojih ogranaka okolo.marcellus wrote:Darko Pavičić, novinar Večernjeg lista, rekao je kako je hrvatski vrh oko svega bio dosta neodređen.
Mora poštivati zakone ko i ostali i to je to. Koga će oni postavit na čelo ovdje to nit je ikoga ovdje briga a nit su to naša posla ( ta odluka ).
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Svi sudionici svadbe i domjenka negativni na virus
» Iz zagrebačkih vrtića u mjesec dana ispisano 800 djece
» Tomislav Zigmanov:'Kada bi otisao na proslavu 'Oluje' ne bih se smio vratiti u Srbiju'
» Nakon rehabilitacije koljaca Kalabica u Srbiji,Zigmanov trazi ukidanje tog zakona.
» Azimov: ‘Smatram da je potrebno jedan od središnjih zagrebačkih trgova nazvati njegovim imenom i podići spomenik slavnom sinu grada Zagreba‘
» Iz zagrebačkih vrtića u mjesec dana ispisano 800 djece
» Tomislav Zigmanov:'Kada bi otisao na proslavu 'Oluje' ne bih se smio vratiti u Srbiju'
» Nakon rehabilitacije koljaca Kalabica u Srbiji,Zigmanov trazi ukidanje tog zakona.
» Azimov: ‘Smatram da je potrebno jedan od središnjih zagrebačkih trgova nazvati njegovim imenom i podići spomenik slavnom sinu grada Zagreba‘
Page 2 of 2