RS i Srbija prelaze na čirilicu, olakšice privrednicima koji koriste to pismo
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
RS i Srbija prelaze na čirilicu, olakšice privrednicima koji koriste to pismo
U PRIPREMI NOVI ZAKON
RS i Srbija prelaze na ćirilicu, olakšice za privrednike koji koriste to pismo
U Srbiji i Republici Srpskoj će 15. septembra biti usvojen zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi "jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma". Prije nego što ga odobre dva parlamenta, učinile su to danas dvije Vlade.
Oglasi o sniženjima, rasprodajama, popustima, čak i o nazivima firmi, uskoro bi mogli biti ispisani na ćirilici. Vlada RS je usvojila Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi "jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma", koji predviđa olakšice za sve privrednike koji informacije o svom biznisu budu komunicirali upravo na ćirilici. Olakšice za privrednike koji budu upotrebljavali ćirilicu ne znače i zabranu latinice onima koji je upotrebljavaju.
Prijedlog zakona definiše i "način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika i ćirilice, kao i Vijeće za standardizaciju jezika i ćiriličnog pisma koje će funkcionisati kao tijelo upravnog i inspekcijskog nadzora", prenosi RTRS.
"Donošenje ovog zakona osigurava zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku. Takođe, osigurava širenje saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma", saopćeno je iz Vlade RS.
Zakonom, koji bi i u Banjoj Luci i u Beogradu trebao da bude usvojen 15. septembra, između ostalog predviđeno je i da sve institucije, javna preduzeća i privredna društva sa većinskim javnim kapitalom, kao i udruženja, u svom radu ubuduće upotrebljavaju "srpski jezik i ćirilicu".
https://www.klix.ba/vijesti/bih/rs-i-srbija-prelaze-na-cirilicu-olaksice-za-privrednike-koji-koriste-to-pismo/210902131
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: RS i Srbija prelaze na čirilicu, olakšice privrednicima koji koriste to pismo
RayMabus wrote:
Oglasi o sniženjima, rasprodajama, popustima, čak i o nazivima firmi, uskoro bi mogli biti ispisani na ćirilici. Vlada RS je usvojila Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi "jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma", koji predviđa olakšice za sve privrednike koji informacije o svom biznisu budu komunicirali upravo na ćirilici. Olakšice za privrednike koji budu upotrebljavali ćirilicu ne znače i zabranu latinice onima koji je upotrebljavaju.
?
2014-04-11
Re: RS i Srbija prelaze na čirilicu, olakšice privrednicima koji koriste to pismo
U kojem su ovi svijetu kad je ekonomija u pitanju ?!?!?!
Svašta. Ovo je diskriminacija po ekonomskoj osnovi.
2014-04-11
RS će dobit veliku veliku prijavu i ekonomsku blokadu zbog usvajanja ovoga.
Bez obzira šta sam entitet nosi naziv republika srpska u njoj su svi narodi kao i pisma jednakopravni a ovo je čista diskriminacija.
Oooo kako ćete ekonomsku blokadu i ekonomske sankcije snosit ako ovo usvojiš.
Bez obzira šta sam entitet nosi naziv republika srpska u njoj su svi narodi kao i pisma jednakopravni a ovo je čista diskriminacija.
Oooo kako ćete ekonomsku blokadu i ekonomske sankcije snosit ako ovo usvojiš.
2014-04-11
Ako ovo usvoje RS ću ekonomski uništit. Pa ovo je čisto srbovanje.
Oooo kako ću vas ekonomski uništit ko entitet ako ovo usvojite.
Oooo kako ću vas ekonomski uništit ko entitet ako ovo usvojite.
2014-04-11
Dakle da rezoniramo , ti ćeš sad ekonomski izgurati latinici u RS a ona tamo ima isti status ko i čirilica , dakle prvo kršiš Dejton samim time šta jedno pismo favoriziraš i to još po ekonomskom sistemu. Tjeraš druge a otvaraš prostor srpskim investicijama ( riječ je o srpskoj čirilici ).
Dakle ti ne znaš jel nekome treba latinica za tržište BiH al svejedno njega ćeš diskriminirat. Dakle otvorit ću sjedište firme u Federaciji BiH i njima ću plaćat poreze. To ti je prvo šta će ti se desit po pitanju ekonomije RS.
Dakle ti ne znaš jel nekome treba latinica za tržište BiH al svejedno njega ćeš diskriminirat. Dakle otvorit ću sjedište firme u Federaciji BiH i njima ću plaćat poreze. To ti je prvo šta će ti se desit po pitanju ekonomije RS.
2014-04-11
Uglavnom možete počet jesti travu jer kad pričaš s nekim tko je poslovni čovjek onda ne pričaš s idiotom.
Sad će prebacivanje sjedišta firmi u Federaciju BiH. Aj ti moj čao. Pravi ti nekoga drugog idiotom. Ti i tvoj Vučic.
Sad će prebacivanje sjedišta firmi u Federaciju BiH. Aj ti moj čao. Pravi ti nekoga drugog idiotom. Ti i tvoj Vučic.
2014-04-11
omni-
2014-04-12
RayMabus wrote:U kojem su ovi svijetu kad je ekonomija u pitanju ?!?!?!
Pa imaju puno pravo, u Grčkoj je sve na Grčkom pismu, u Armeniji na Armenskom, u Gruziji na Gruzijskom, isto kao i Bugarska čirilica u Bugarskoj...
Izrael isto forsira Hebrejsko pismo, kao i islamske zemlje Arapsko.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Nemaju. RS bez obzira na naziv ima jednakopravnost naroda , jezika i pisma. Ide im tužba a ovo je otvaranje prostora firmi iz Srbije u RS a tjeranje sviju ostalih da sjedišta prebace u Federaciju BiH jer ih se u entitetu RS diskriminira.Hektorović wrote:RayMabus wrote:U kojem su ovi svijetu kad je ekonomija u pitanju ?!?!?!
Pa imaju puno pravo, u Grčkoj je sve na Grčkom pismu, u Armeniji na Armenskom, u Gruziji na Gruzijskom, isto kao i Bugarska čirilica u Bugarskoj...
Mogu počet jest travu.
2014-04-11
Malo ću se pozabaviti ja sad s vama a kad ti to kaže netko kao ja ( general GF s pet zvjezdica , pripadnik Aštar komande i anđeoska hijerarhija kojemu je nadimak Pakao ) onda smatraj da si gotov.
2014-04-11
Dakle da rezoniramo , ja ne znam čirilicu. Nismo je učili u školi i ne koristimo je. Nije uopće stvar u tome jel želim znati pismo više jer odgovor je uvijek da jer znanje je moć. I sad ja otvaram firmu kod tebe a tržište mi je takvo da mi za poslovanje treba latinica a ti daješ prednost firmama iz Srbije dok firmu iz Hrvatske diskriminiraš.
Oooo pa to će biti baš fino. Pripremite se na udar.
Oooo pa to će biti baš fino. Pripremite se na udar.
2014-04-11
Prvo vam ide tužba na međunarodnim sudovima a vjerojatno i preko visokog predstavnika jer kršite Dejtom ( ekonomski diskriminirate jedno pismo koje je potpuno ravnopravno s drugim po slovu zakona ). To je poruka stranim investitorima da tu nisu čista posla i da tamo ne otvaraju urede.
Onda vam ide prebacivanje sjedišta firmi koje jednostavno zbog prirode posla moraju koristiti latinicu a da tebi uplačuju porez a ti s njime finaciraš ove druge jok pajdo taj film nećeš gledat.
Zatim to vaše srbovanje kako ćete izbaciti sve firme a favorizirati srpske ( jer srpska čirilica ima prednost i dobija pare ) će vam završiti tako da će vam sve iselit negdje drugdje a tržište RS neće biti ključno za kompanije koje se bave prodajom.
Pa pa
Onda vam ide prebacivanje sjedišta firmi koje jednostavno zbog prirode posla moraju koristiti latinicu a da tebi uplačuju porez a ti s njime finaciraš ove druge jok pajdo taj film nećeš gledat.
Zatim to vaše srbovanje kako ćete izbaciti sve firme a favorizirati srpske ( jer srpska čirilica ima prednost i dobija pare ) će vam završiti tako da će vam sve iselit negdje drugdje a tržište RS neće biti ključno za kompanije koje se bave prodajom.
Pa pa
2014-04-11
Hektorović wrote:RayMabus wrote:U kojem su ovi svijetu kad je ekonomija u pitanju ?!?!?!
Bugarska ćirilica je dobar primjer zašto tu zemlju strane investicije zaobilaze.
Evo idu opet na izbore.
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/bugarska-ide-prema-novim-izborima-trecima-ove-godine-20210902
Grčka odavno u EU i euro , povoljan zemljopisni položaj te zainteresiranost većih globalnih sila za tu državu. Turska i Rumunjska latinica.
Evo sve trće strani investitori tamo da se muče s njihovom čirilicom. Aj zdravo.
2014-04-11
Neće to ić tako kako su oni zamislili. Za istočnu RS me nije ni brige al ovo da mi u zapadnoj RS favoriziraš srpske firme a istiskuješ hrvatske...
To će te koštati. Jako.
To će te koštati. Jako.
2014-04-11
Egipat je u škole uveo hijeroglife
Mi bi trebali glagoljicu.
2018-04-10
Ja mislim da ti uopće nisi shvatio ništa od onoga šta sam ja napisao. Ili si podkapacitiran ili ne želiš shvatiti. U oba dva slučaja nemam ti namjeru ponovo objašnjavati.Hektorović wrote:Egipat je u škole uveo hijeroglife
Javni dug RS je za sto miljona veći nego od Federacije ( koja između ostalog ima puno jaču ekonomiju ).
https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/9/2/dug-republike-srpke-ce-vracati-gradjani-porezima
Sad ću vas totalno potopit nakon šta ste ovo uveli.
2014-04-11
RayMabus wrote:Ja mislim da ti uopće nisi shvatio ništa od onoga šta sam ja napisao. Ili si podkapacitiran ili ne želiš shvatiti. U oba dva slučaja nemam ti namjeru ponovo objašnjavati.Hektorović wrote:Egipat je u škole uveo hijeroglife
Javni dug RS je za sto miljona veći nego od Federacije ( koja između ostalog ima puno jaču ekonomiju ).
https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/9/2/dug-republike-srpke-ce-vracati-gradjani-porezima
Sad ću vas totalno potopit nakon šta ste ovo uveli.
RS nema županijsku razinu tako da se uglavnom zadužuje entitet, dok u federaciji to uz entitet rade više i gradovi i županije
2018-04-10
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Nove generacije u FBiH sve manje znaju ćirilicu, iz RS-a tvrde da ravnopravno koriste oba pisma
» Izbori u Bugarskoj : Nacionalisti koji negiraju makedonsku naciju ne prelaze izborni prag
» Psihologija terorista: Terorizam je alat koji kriminalci koriste za zastrašivanje
» Branitelji se bune jer je država kamp koji koriste dala u zakup - branitelju
» PSIHOLOZI OTKRIVAJU: Ljudi koji često koriste psovke imaju jednu veliku prednost
» Izbori u Bugarskoj : Nacionalisti koji negiraju makedonsku naciju ne prelaze izborni prag
» Psihologija terorista: Terorizam je alat koji kriminalci koriste za zastrašivanje
» Branitelji se bune jer je država kamp koji koriste dala u zakup - branitelju
» PSIHOLOZI OTKRIVAJU: Ljudi koji često koriste psovke imaju jednu veliku prednost
Page 1 of 2