Nove generacije u FBiH sve manje znaju ćirilicu, iz RS-a tvrde da ravnopravno koriste oba pisma
Page 1 of 1
Nove generacije u FBiH sve manje znaju ćirilicu, iz RS-a tvrde da ravnopravno koriste oba pisma
Iako Ustav Bosne i Hercegovine garantuje ravnopravnu upotrebu ćirilice i latinice, kao dva zvanična pisma u našoj zemlji, nove generacije sve manje znaju oba pisma, a najviše zbog školskih programa koji nisu naklonjeni ravnopravnom učenju i upotrebi i latinice i ćirilice.
Poslijeratne generacije školaraca u Federaciji BiH sigurno se sjećaju kako su u drugom ili trećem razredu osnovne škole imali nekoliko lekcija i lektira na ćirilici u sklopu predmeta bosanski jezik i književnost. Slična situacija bila je i s latinicom u manjem bh. entitetu. Tako mnogi, rođeni 90-ih, nerijetko danas ćirilicu čitaju slovo po slovo. S druge strane, za vrijeme bivše Jugoslavije, školarci su jednu sedmicu pisali latinicom, a drugu ćirilicom...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nove-generacije-u-fbih-sve-manje-znaju-cirilicu-iz-rs-a-tvrde-da-ravnopravno-koriste-oba-pisma/170822082
Poslijeratne generacije školaraca u Federaciji BiH sigurno se sjećaju kako su u drugom ili trećem razredu osnovne škole imali nekoliko lekcija i lektira na ćirilici u sklopu predmeta bosanski jezik i književnost. Slična situacija bila je i s latinicom u manjem bh. entitetu. Tako mnogi, rođeni 90-ih, nerijetko danas ćirilicu čitaju slovo po slovo. S druge strane, za vrijeme bivše Jugoslavije, školarci su jednu sedmicu pisali latinicom, a drugu ćirilicom...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nove-generacije-u-fbih-sve-manje-znaju-cirilicu-iz-rs-a-tvrde-da-ravnopravno-koriste-oba-pisma/170822082
EstebanEnrique-
2014-04-16
Re: Nove generacije u FBiH sve manje znaju ćirilicu, iz RS-a tvrde da ravnopravno koriste oba pisma
...pisalo se dvije sedmice latinicu ...dva tjedna cirilicu ...kolko se sicam ...negdje u grund sule oko prvi do cetvrti razred ...
EstebanEnrique-
2014-04-16
Re: Nove generacije u FBiH sve manje znaju ćirilicu, iz RS-a tvrde da ravnopravno koriste oba pisma
...cak je i povelja kulina bana bila pisana na bosancici koja dosta podsjeca na cirilicu ...a danas mladje generacije ne uce to pismo...
EstebanEnrique-
2014-04-16
...nasa sam i drugu grijesku u tesktu ....u sklopu predmeta bosanski jezik i književnost...jezik se tada zvao ...ofisel srbsko hrvatski ....skraceno sh.
EstebanEnrique-
2014-04-16
To mi je bio prvi top u životu, diktat na ćirilici...
Jebiga, protivilo se mom biću da pišem na stranom pismu, sjećam se da sam pisao latinicom te bih samo gdjegod ubacio pokoje slovo na ćirilici, znao sam možda 5-6...
pa i ima samo toliko istih slova ...
imao sam srecu da sam azbuku naucio preko poznatih narodnih pjevaca ...pa se provukao i uciteljica mi dala dobru ocjenu ...
imao sam srecu da sam azbuku naucio preko poznatih narodnih pjevaca ...pa se provukao i uciteljica mi dala dobru ocjenu ...
EstebanEnrique-
2014-04-16
Lažu. U BL uopće na korzu nećete vidjeti ćirilicu.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Sve će manje biti ćirilice, jebiga, facebook, instagram, wiber, sve je to na latinici...
Do buđenja naroda čak i u Hrvatskoj među Srbima ćirilica se rijetko koristila. Čak i na grobljima.Totenkopf wrote:Sve će manje biti ćirilice, jebiga, facebook, instagram, wiber, sve je to na latinici...
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Da su ostali na tome, moglo ih je danas bit više koji koji pišu ćirilicom...
Znanje bilo kojeg pisma vise ili jezika,ne moze skoditi..ucim rusku chirichu..i bas je oke..trebat ce mi jednog dana,kao i sam jezik..
Guest- Guest
svakako tko ne zna ruski,pismom i govorom,uskracen je za jako velike stvari,od kulture,muzike,najboljih cura na svijetu....svega..
Guest- Guest
Ruski se nekada učio u školama ravnopravno s engleskim, francuskim, njemačkim...
Danas mislim da toga nema, nego u privatnu školu pa plati...
Šteta jer ruski, osim što nam je blizak, meni barem zvuči jako lijepo...
Danas mislim da toga nema, nego u privatnu školu pa plati...
Šteta jer ruski, osim što nam je blizak, meni barem zvuči jako lijepo...
Rusi su veliki narod i nacija..cak i ne toliko brojem samim,ali moraju biti posebni kad imaju toliko veliku drzavu,koja se usprkos svim potresima,ratovima i svemu nije raspala..
Kad pricas sa Rusima,cisto odisu dostojanstvom,svjesnoscu da su "nesto",kao neka carska rasa..a opet,jako kulturni i pristojni,tihi..
Rujke..ehhh.... ili te voli ili te ne primjecuje..nema nis izmedju...zakon su..
Kad pricas sa Rusima,cisto odisu dostojanstvom,svjesnoscu da su "nesto",kao neka carska rasa..a opet,jako kulturni i pristojni,tihi..
Rujke..ehhh.... ili te voli ili te ne primjecuje..nema nis izmedju...zakon su..
Guest- Guest
uffffff....sto u Moskwi rade twinski njujorski???
Guest- Guest
Jako bitno
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Similar topics
» RS i Srbija prelaze na čirilicu, olakšice privrednicima koji koriste to pismo
» Nove generacije o zivotu, braku, djeci..
» Francusko-njemački savez na razvoju topništva nove generacije
» ''Studentski zbor - poligon za stvaranje nove generacije HDZ-ovih uhljeba''
» '' oblaci nove generacije + AAA - UN LEGALIZIRA KEMIJSKE TRAGOVE! Započinje doba aerosolnog geoinženjeringa ''
» Nove generacije o zivotu, braku, djeci..
» Francusko-njemački savez na razvoju topništva nove generacije
» ''Studentski zbor - poligon za stvaranje nove generacije HDZ-ovih uhljeba''
» '' oblaci nove generacije + AAA - UN LEGALIZIRA KEMIJSKE TRAGOVE! Započinje doba aerosolnog geoinženjeringa ''
Page 1 of 1