Istina o svemu što postoji!
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Znanost
Page 6 of 38
Page 6 of 38 • 1 ... 5, 6, 7 ... 22 ... 38
Re: Istina o svemu što postoji!
teodor.francic wrote:"Osoba je inteligentno živo biće svjesno svoga postojanja, a da bi bilo svjesno mora POSTATI svjesno toga, dakle ne može se to događati vječno, jer onda nikada ne bi bilo svjesno, a to dokazuje da NEMA vječne svjesne osobe, tko to razumije od prve, dobro, tko ne ima vremena, vječnost je duga pa će jednom i to shvatiti, garant!"
Ovo pročitati toliko puta dok ne bude kristalno jasno.
E da!
Воg је vјеčаn – bіblіјѕkі сіtаtі
Мnоgі bіblіјѕkі сіtаtі Воgа оріѕuјu kао vјеčnоg. Рrіmјеrісе, Рѕаlаm 90, 2 glаѕі: „Рrіје nеgо ѕе rоdіšе brеgоvі, рrіје nеgо роѕtаdе kорnо і krug zеmаlјѕkі, оd vіјеkа dо vіјеkа, Воžе, tі јеѕі!“.
Роnоvlјеnі zаkоn 33, 27 Gоѕроdіnа оріѕuје kао „vјеčnоg Воgа“.
Bog vječni vaše je sklonište, u svojim vas rukama nosi
Роѕlаnіса Rіmlјаnіmа 1, 20 о Воgu gоvоrі kао о „vјеčnој ѕіlі.“
Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike.
Роѕlаnіса Еfеžаnіmа 3, 11 gоvоrі о „vјеčnоm nаumu“.
...prema vječnoj nakani koju je ostvario u Kristu Isusu, našem Gospodinu,
Рrvа роѕlаnіса Тіmоtејu 6, 16 рrоgоvаrа о „bеѕmrtnоѕtі“ і „vјеčnој ѕlаvі“ Воgа.
...jedini koji posjeduje besmrtnost, koji nastanjuje nedostupnu svjetlost, kojeg ni jedan čovjek nije vidio niti može vidjeti. Njemu slava i moć vječita. Amen.
Іzаіја 9, 5 о Воgu gоvоrі kао о „vјеčnоm осu“.
Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
U Іzаіјі 26, 4 Воgа ѕе nаzіvа „vјеčnоm ѕtіјеnоm“.
Uzdajte se u Jahvu dovijeka, jer Jahve je Stijena vječna;
U Кnјіzі Роѕtаnkа 21, 33 ѕаznајеmо dа ѕе Воg nаzіvа і vјеčnі Воg: „Аbrаhаm zаѕаdі kоd Вееr Šеbе tаmаrіѕku і оndје zаzоvе іmе Јаhvе – Воgа vјеčnоgа“.
Рѕаlаm 145, 13 роtvrđuје dа је Воžје krаlјеvѕtvо vјеčnо: „Кrаlјеvѕtvо tvоје krаlјеvѕtvо је vјеčnо, tvоја vlаdаvіnа zа ѕvа роkоlјеnја“.
Іѕuѕ Кrіѕt је tаkоđеr vјеčаn јеr рrіраdа Тrојѕtvu. Оn је роѕtојао оd роčеtkа ѕ Воgоm (Іvаn 1, 1). Іѕuѕ је nаučаvао dа је оn „ја јеѕаm“ (Іvаn 8, 58), štо је оріѕ Воgа kојеg nаlаzіmо u Кnјіzі іzlаѕkа 3, 14.
Još bih nadodala da se iz Biblije može zaključiti i da je Bog osoba, jer ako je čovjeka stvorio na svoju sliku(i priliku) a svaki je čovjek osoba, onda je i Bog osoba.
I još k tomu, ne samo da je Bog vječan, nego je i svaki čovjek vječan, s tim da svaki čovjek, za razliku od Boga ima početak. Naime, kad se jednom začne, čovjek više nikada ne umire, rađa se za vječni život.
metilda- Posts : 5140
2021-02-20
Lijepo i pohvalno što si počela citate pisati, eto nitko na spori da Jahve nije vječni Bog, to piše u Bibliji, ali samo je problem što postoje 2 vrste VJEČNOSTI, jedna sa vremenom koje TEČE (u tome mi živimo u našoj dimenziji), a druga vječnost koja nema vremena koje teče (u toj živi pravi vječni Bog, samo kažem).metilda wrote:teodor.francic wrote:"Osoba je inteligentno živo biće svjesno svoga postojanja, a da bi bilo svjesno mora POSTATI svjesno toga, dakle ne može se to događati vječno, jer onda nikada ne bi bilo svjesno, a to dokazuje da NEMA vječne svjesne osobe, tko to razumije od prve, dobro, tko ne ima vremena, vječnost je duga pa će jednom i to shvatiti, garant!"
E da!
Мnоgі bіblіјѕkі сіtаtі Воgа оріѕuјu kао vјеčnоg. Рrіmјеrісе, Рѕаlаm 90, 2 glаѕі: „Рrіје nеgо ѕе rоdіšе brеgоvі, рrіје nеgо роѕtаdе kорnо і krug zеmаlјѕkі, оd vіјеkа dо vіјеkа, Воžе, tі јеѕі!“.
Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike.
...jedini koji posjeduje besmrtnost, koji nastanjuje nedostupnu svjetlost, kojeg ni jedan čovjek nije vidio niti može vidjeti. Njemu slava i moć vječita. Amen.
Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
U Кnјіzі Роѕtаnkа 21, 33 ѕаznајеmо dа ѕе Воg nаzіvа і vјеčnі Воg: „Аbrаhаm zаѕаdі kоd Вееr Šеbе tаmаrіѕku і оndје zаzоvе іmе Јаhvе – Воgа vјеčnоgа“.
Рѕаlаm 145, 13 роtvrđuје dа је Воžје krаlјеvѕtvо vјеčnо: „Кrаlјеvѕtvо tvоје krаlјеvѕtvо је vјеčnо, tvоја vlаdаvіnа zа ѕvа роkоlјеnја“.
Іѕuѕ Кrіѕt је tаkоđеr vјеčаn јеr рrіраdа Тrојѕtvu. Оn је роѕtојао оd роčеtkа ѕ Воgоm (Іvаn 1, 1). Іѕuѕ је nаučаvао dа је оn „ја јеѕаm“ (Іvаn 8, 58), štо је оріѕ Воgа kојеg nаlаzіmо u Кnјіzі іzlаѕkа 3, 14.
Još bih nadodala da se iz Biblije može zaključiti i da je Bog osoba, jer ako je čovjeka stvorio na svoju sliku(i priliku) a svaki je čovjek osoba, onda je i Bog osoba.
I još k tomu, ne samo da je Bog vječan, nego je i svaki čovjek vječan, s tim da svaki čovjek, za razliku od Boga ima početak. Naime, kad se jednom začne, čovjek više nikada ne umire, rađa se za vječni život.
Dakako da je vječnost koja nema vremena koje teče oduvijek, a postojati će i zauvijek, za razliku od vječnosti u kojoj vrijeme TEČE, u kojoj smo mi sa svemirom, ali i sam Jahve, a koja iako je vječnost ima i početak i kraj, e da.
Mi ljudi nismo vječni, niti smo oduvijek postojali niti ćemo postojati zauvijek, toje činjenica. Živjeti ćemo vječni život, ali u vječnosti u kojoj vrijeme TEČE, u toj i sada živimo, a koja ima i početak i kraj.
Pečetak naše vječnosti se ZNA, kada su rođena PRVA bića u našem prostor-vremenu, ali kada će biti kraj nitko ne zna ni sam Jahve, Isus Krist također to potvrđuje, e da:
Marko 13,32 | "A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac. |
teodor.francic- Posts : 726
2021-04-18
Riječ je Isus Krist, i piše da bijaše ne vječno nego U POČETKU, čega, shvaćaš problem?metilda wrote:Teodor wrote:I pogledaj si to Ivanovo Evanđelje koje si navela, gdje lijepo piše da Riječ, dakle Isus Krist, bijaše U POČETKU (čega?), a ne da bijaše VJEČNO.
Ne piše VJEČNO BIJAŠE RIJEČ, nego u početku čega to, Bog početka NEMA, naravno da to tome ništa ne znaš, ali zato ja to znam, a to ću i dokazati, e da!
Sad ću samo kratko prokomentirati ovo.
Najprije, pogledaj način na koji mi se obraćaš. Od početka se postavljaš kao da nitko ništa ne zna osim tebe što naravno izaziva negativnu reakciju kod tvog sugovornika. Pa tako i kod mene, mada se trudim, jako se trudim biti pristojna.
Nadalje, kršćansko vjerovanje i općeprihvaćenu teoriju velikog praska nazivaš bajkama, dok istovremeno govoriš o vanzemaljcima koji su stvorili čovjeka i tome daješ znanstveni značaj pa si ovu temu otvorio na Znanosti mada prije spada pod Kultne stvari, ne čak ni Na rubu znanosti. Dakle, ako ćemo razgovarati i nadalje, popusti malo u svom nadmenom stavu.
A sad da se vratim na temu. Kad Ivan u proslovu kaže: U početku bijaše Riječ to znači samo jedno a to je da je Bog dao početak svemu što postoji. A Bog ne postoji, On Jest jer je vječan.
U jednom trenutku ušao je u prostor-vrijeme kao Osoba Isusa Krista, uzeo ljudsko tijelo, ali kao Riječ, Logos, Isus je vječan i sve je po njemu postalo kao što i govori citat koji sam stavila.
Eto toliko!
I krščansko vjerovanje u neke tri vječne osobe jesu BAJKE, niti Isus a ni Apostoli nijednom riječju nisu to nigdje spomenuli, nisu ni čuli za to, to je kako sam rekao službeno objavljeno 325 godine u saboru u Niceji, i OD ONDA se zapovjeda u to VJEROVATI svima, pročitaj si sama povijest dogme o Trojstvu, sve ti piše, pa še kak, to je takozvano NICEJSKO VJEROVANJE, a ti lijepo uzmi Apostolsko koje je ORIGINALNO biblijsko, da vidiš u što su stvarno Apostoli vjerovali, e da.
A što se Velikoga praska tiče, e pa početi ćemo i o tome vrlo brzo na ovoj temi, dokazati ću da je to jedna velika BAJKA za malu djecu, ćeš vidjeti, zares.
2021-04-18
A gdje sam ja rekao da su Ilija i Ivan Kristitelj ista osoba, nigdje, rekao sam samo ono što je i sam Isus potvrdio za njega, da je on taj Ilija koji ima doći, jasno da se radilo ne o istoj osobi starozavjetnoga proroka, nego da je bio isti U DUHU U SILI, zato Ivan i tvrdi da nije sam Ilija, jer Biblija ne tvrdi da postoji reinkarnacija, dakako!metilda wrote:teodor wrote:I tko je rekao da Ivan nije Ivan nego Ilija, jel? Tri Ilije koje Biblija opisuje NISU ista osoba, nisi to shvatila, ali imaju ISTU silu i snagu, zato se isto i nazivaju, kao što je to starozavjetni prorok imao, Isus je na to mislio, a ne da je Ivan Krstitelj ista osoba ko i starozavjetni Ilija, treba tebe mnogočemu poučiti iz Biblije, ssmo kažem.
Židovi su se pitali je li se Ilija vratio u liku Ivana Krstitelja.Ivanovo svjedočanstvo (Iv 1,19-25)
(Mt 3, 1–17; Mk 1, 1–11; Lk 3, 1–22)
A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: »Tko si ti?«, 20 on prizna; ne zanijeka, nego prizna: »Ja nisam Krist.« 21 Upitaše ga nato: »Što dakle? Jesi li Ilija?« Odgovori: »Nisam.« »Jesi li Prorok?« Odgovori: »Ne.« 22 Tada mu rekoše: »Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?« 23 On odgovori: »Ja sam glas koji viče u pustinji:
Poravnite put Gospodnji!
– kako reče prorok Izaija.«
24 A neki izaslanici bijahu farizeji. 25 Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: »Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?«
I tako je Ivan posvjedočio da nije Ilija. Prihvaćam da je Isus u njemu vidio duhovnu snagu jednog Ilije, ali Ivan Krstitelj nije Ilija, drugi od tri Ilije koje ti spominješ a koje se ime spominje u Bibliji. Osim toga, "treći" ilija će doći zajedno s Mojsijem (Otk 11, 5-6) pa se zbog moći koji obojica pokazuju može pretpostaviti da će to biti starozavjetni Mojsije i Ilija. Dakle po tome bi Ilija bio samo jedan a ne trojica.
A nema nikakvog dokaza da bi taj Ilija iz Otkrivenja bio ti kako tvrdiš za sebe.
2021-04-18
Izvor toga su sami Bogovi koji su svemir napravili, koji SVE o postanku znaju, za razliku recimo od nas ljudi, samo kažem!metilda wrote:teodor.francic wrote:"Osoba je inteligentno živo biće svjesno svoga postojanja, a da bi bilo svjesno mora POSTATI svjesno toga, dakle ne može se to događati vječno, jer onda nikada ne bi bilo svjesno, a to dokazuje da NEMA vječne svjesne osobe, tko to razumije od prve, dobro, tko ne ima vremena, vječnost je duga pa će jednom i to shvatiti, garant!"
E da!
Možeš li navesti izvor ovoj tvrdnji? Dapače, za naš daljnji razgovor bilo bi neophodno da navedeš citat koji potvrđuje tvrdnju da nema vječne svjesne osobe. Dakle, molim citat.
2021-04-18
Već sam ti dao jedan dokaz da po Bibliji Jahve NIJE vječni Bog koji oduvijek postoji (a pročitaj si još jednom i nedavni moj post o 2 vrste vječnosti), jer Biblija tvrdi da Boga koji oduvijek postoji NITKO NIKADA NE VIDJE, a Jahvu su zbilja mnogi vidjeli, pa si zbroji dva i dva, e da!metilda wrote:teodor wrote:I ja razmišljam, da li s takvom osobom kao što si ti ima smisla dalje razgovarati o Bibliji, tvrdiš stvari za koje nemaš dokaza u Bbiliji, ozbiljno. Tvrdiš nešto a nemaš argumente za to, pametnome dosta!
I naravno da pisci Biblije daju ljudska obilježba Bogu, da bi ljudi lakše shvatili, ali to ne znači da je Bog ISTO što i mi ljudi, OSOBA, za Boga miloga, ko da s malim djetetom razgovaram.
Kad god govorim o nečemu iz Biblije onda sasvim sigurno to piše u Bibliji. Ne znam naravno napamet cijelu Bibliju niti za razliku od tebe tvrdim da sve znam. No ako nastavimo razgovor potrudit ću se označiti mjesto gdje se tvrdnja nalazi u Bibliji. Međutim, iskustvo pisanja na forumima me je naučilo da nitko ne voli citate. Ti si prva osoba koja ih zahtijeva.
Katolicizam nije religija Knjige, kako stoji i u KKC, nego prije svega religija žive Božje Riječi. A to znači da Bibliju treba tumačiti u svjetlu Predaje. Predaja Crkve znači da je Božja riječ sabrana u Bibliji tumačena i ispitivana od strane crkvenog učiteljstva - "Sveto pismo je većma napisano u srcu Crkve nego u tvarnim knjigama"(Origen)
Bog dakako nije isto što i čovjek, Bog je Bitak i prapočelo svemu što postoji. Ali isto tako Bog je Trojstvo triju Osoba. Biti osoba znači imati svijest o samome sebi: Ja sam koji jesam (Izl 3-14), imati slobodnu volju -po svojoj volji je Bog sve stvorio: "I reče Bog - Neka bude! (Post 1-30), imati razum i spoznaju: I vidje Bog sve što je učinio i bijaše veoma dobro (Post 1,31) Svaka Osoba u Trojstvu ima svoju individualnost i postoji međuodnos među trima Osobama: Bog Otac stvoritelj, Bog Sin po kome je sve stvoreno i Bog Duh sveti "životvorac". Kad bi Bog povukao svoga Duha iz svih živih bića sve bi odjednom prestalo živjeti, zavladala bi potpuna smrt. Moglo bi se pjesnički reći da su Krist i Duh sveti Stvoriteljeve "ruke".
Red je na tebi da ovo osporiš ako možeš.
2021-04-18
Eto, hvala lijepa na citatima, mada sam znao da ćeš to dati, pa še kak.metilda wrote:teodor.francic wrote:Ovako ćemo, možemo ozbiljno o svemu razgovarati, jer moja teorija i tako SVE objašnjava, ali da bi to funkcioniralo kako treba, svatko tko nešto tvrdi mora to i argumentirati, ne samo što se Biblije tiče, nego recimo i Veda, ili bilo čega drugoga, tako se o tome ozbiljno razgovara.
Tko to neće raditi, nema smisla gubiti vrijeme na prepucavanja, dapače.
Eto, da se zna, e da!
U redu Teodore, nećemo se prepucavati. Kao znak dobre volje stavljam citat iz Otkrivenja koji govori o Luciferovom padu.
Otkrivenje 12,7 I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi,
Otkrivenje 12,8 ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu.
Otkrivenje 12,9 Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija - imenom Ðavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi.
Otkrivenje 12,10 I začujem glas na nebu silan: "Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova! Jer zbačen je tužitelj braće naše koji ih je dan i noć optuživao pred Bogom našim.
Ostalo ću prokomentirati nekad kad budem imala vremena. Pozdrav!
A sada te lijepo uljudno pitam GDJE tu piše da je Sotona, iliti Zmaj, iliti Zmija, iliti Đavao neki pali anđeo?
Možeš to podebljati, jer očito slabije vidim kada to tu uopće ne vidim, samo kažem!
2021-04-18
Veliki prasak je teorija koja je opće prihvaćena u svijetu znanosti kao ona koja navodno objašnjava KAKO je naš svemir nastao, ali nastaje veliki problem kada se počnu postavljati pitanja o tome, onda ispada da znanost POJMA NEMA kako je bilo što nastalo iz Velikoga praska.
Sutra ćemo postaviti neka pitanja koja će to i dokazati.
E da!
Sutra ćemo postaviti neka pitanja koja će to i dokazati.
E da!
2021-04-18
Malo si zbrčkao ovaj odgovor. Čas tvrdiš jedno, čas drugo. No u judaizmu, a Biblija je židovska knjiga, posebno kabalisti vjeruju u reinkarnaciju što ćeš naći objašnjeno na ovom linku da ne prepričavam:teodor.francic wrote:A gdje sam ja rekao da su Ilija i Ivan Kristitelj ista osoba, nigdje, rekao sam samo ono što je i sam Isus potvrdio za njega, da je on taj Ilija koji ima doći, jasno da se radilo ne o istoj osobi starozavjetnoga proroka, nego da je bio isti U DUHU U SILI, zato Ivan i tvrdi da nije sam Ilija, jer Biblija ne tvrdi da postoji reinkarnacija, dakako!metilda wrote:teodor wrote:I tko je rekao da Ivan nije Ivan nego Ilija, jel? Tri Ilije koje Biblija opisuje NISU ista osoba, nisi to shvatila, ali imaju ISTU silu i snagu, zato se isto i nazivaju, kao što je to starozavjetni prorok imao, Isus je na to mislio, a ne da je Ivan Krstitelj ista osoba ko i starozavjetni Ilija, treba tebe mnogočemu poučiti iz Biblije, ssmo kažem.
Židovi su se pitali je li se Ilija vratio u liku Ivana Krstitelja.Ivanovo svjedočanstvo (Iv 1,19-25)
A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: »Tko si ti?«, 20 on prizna; ne zanijeka, nego prizna: »Ja nisam Krist.« 21 Upitaše ga nato: »Što dakle? Jesi li Ilija?« Odgovori: »Nisam.« »Jesi li Prorok?« Odgovori: »Ne.« 22 Tada mu rekoše: »Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?« 23 On odgovori: »Ja sam glas koji viče u pustinji:
Poravnite put Gospodnji!
24 A neki izaslanici bijahu farizeji. 25 Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: »Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?«
I tako je Ivan posvjedočio da nije Ilija. Prihvaćam da je Isus u njemu vidio duhovnu snagu jednog Ilije, ali Ivan Krstitelj nije Ilija, drugi od tri Ilije koje ti spominješ a koje se ime spominje u Bibliji. Osim toga, "treći" ilija će doći zajedno s Mojsijem (Otk 11, 5-6) pa se zbog moći koji obojica pokazuju može pretpostaviti da će to biti starozavjetni Mojsije i Ilija. Dakle po tome bi Ilija bio samo jedan a ne trojica.
A nema nikakvog dokaza da bi taj Ilija iz Otkrivenja bio ti kako tvrdiš za sebe.
https://atma.hr/reinkarnacija-u-judaizmu/
2021-02-20
teodor.francic wrote:Izvor toga su sami Bogovi koji su svemir napravili, koji SVE o postanku znaju, za razliku recimo od nas ljudi, samo kažem!metilda wrote:teodor.francic wrote:"Osoba je inteligentno živo biće svjesno svoga postojanja, a da bi bilo svjesno mora POSTATI svjesno toga, dakle ne može se to događati vječno, jer onda nikada ne bi bilo svjesno, a to dokazuje da NEMA vječne svjesne osobe, tko to razumije od prve, dobro, tko ne ima vremena, vječnost je duga pa će jednom i to shvatiti, garant!"
E da!
Možeš li navesti izvor ovoj tvrdnji? Dapače, za naš daljnji razgovor bilo bi neophodno da navedeš citat koji potvrđuje tvrdnju da nema vječne svjesne osobe. Dakle, molim citat.
A sad mi odgovori zašto ja trebam stavljati citate, što meni doduše nije mrsko jer sam uvijek voljela citatima potkrijepiti svoje tvrdnje, a ti smatraš da je za tvoje tvrdnje dovoljno reći "bogovi su mi šapnuli". Gdje je to što tvrdiš zapisano, u kojim knjigama? Ako ćemo nastaviti komunikaciju želim da ona bude na ravnopravnim temeljima i da i ti stavljaš citate.
Hvala!
2021-02-20
teodor.francic wrote:Riječ je Isus Krist, i piše da bijaše ne vječno nego U POČETKU, čega, shvaćaš problem?metilda wrote:Teodor wrote:I pogledaj si to Ivanovo Evanđelje koje si navela, gdje lijepo piše da Riječ, dakle Isus Krist, bijaše U POČETKU (čega?), a ne da bijaše VJEČNO.
Ne piše VJEČNO BIJAŠE RIJEČ, nego u početku čega to, Bog početka NEMA, naravno da to tome ništa ne znaš, ali zato ja to znam, a to ću i dokazati, e da!
Najprije, pogledaj način na koji mi se obraćaš. Od početka se postavljaš kao da nitko ništa ne zna osim tebe što naravno izaziva negativnu reakciju kod tvog sugovornika. Pa tako i kod mene, mada se trudim, jako se trudim biti pristojna.
Nadalje, kršćansko vjerovanje i općeprihvaćenu teoriju velikog praska nazivaš bajkama, dok istovremeno govoriš o vanzemaljcima koji su stvorili čovjeka i tome daješ znanstveni značaj pa si ovu temu otvorio na Znanosti mada prije spada pod Kultne stvari, ne čak ni Na rubu znanosti. Dakle, ako ćemo razgovarati i nadalje, popusti malo u svom nadmenom stavu.
A sad da se vratim na temu. Kad Ivan u proslovu kaže: U početku bijaše Riječ to znači samo jedno a to je da je Bog dao početak svemu što postoji. A Bog ne postoji, On Jest jer je vječan.
U jednom trenutku ušao je u prostor-vrijeme kao Osoba Isusa Krista, uzeo ljudsko tijelo, ali kao Riječ, Logos, Isus je vječan i sve je po njemu postalo kao što i govori citat koji sam stavila.
Eto toliko!
I krščansko vjerovanje u neke tri vječne osobe jesu BAJKE, niti Isus a ni Apostoli nijednom riječju nisu to nigdje spomenuli, nisu ni čuli za to, to je kako sam rekao službeno objavljeno 325 godine u saboru u Niceji, i OD ONDA se zapovjeda u to VJEROVATI svima, pročitaj si sama povijest dogme o Trojstvu, sve ti piše, pa še kak, to je takozvano NICEJSKO VJEROVANJE, a ti lijepo uzmi Apostolsko koje je ORIGINALNO biblijsko, da vidiš u što su stvarno Apostoli vjerovali, e da.
A što se Velikoga praska tiče, e pa početi ćemo i o tome vrlo brzo na ovoj temi, dokazati ću da je to jedna velika BAJKA za malu djecu, ćeš vidjeti, zares.
Najprije ću te opet opomenuti zbog vrijeđanja mog vjerovanja nazivajući ga bajkama. Kad bih se htjela spustiti na tvoju razinu mogla bih tvoje vjerovanje nazvati psihijatrijskim poremećajem. Ali to ću učiniti samo ako nastaviš s uvredama.
Drugo: već sam ti odgovorila na koji se početak odnosi prvi redak Ivanovog proslova - na početak svega stvorenja, onoga što ga je Bog stvorio po Riječi, tj Logosu, tj Isusu Kristu. Ili ne čitaš pažljivo ili ti nije stalo do razmjene mišljenja ili ti je slaba koncentracija.
Naime, biblijski pisac ne bavi se nastankom bogova niti kozmičkim sukobom među bogovima kao što se naprimjer bavi mezopotamski mit Enuma Eliš. Biblijskom piscu je u centru pažnje Bog Jahve koji je izabrao židovski narod i njegov čin stvaranja svijeta.
Treće: Trojstvo ćeš pronaći u Bibliji. Već u samom početku postanka spominju se Stvoritelj i Duh Božji koji je lebdio nad vodama.
Nadalje, sve tri Osobe Trojstva spomenute su prilikom krštenja Isusa u Jordanu. Kada je Isus izašao iz vode ugledao je otvorena nebesa i Duha Svetoga poput goluba gdje silazi na njega a glas se zaorio s nebesa: Ti si sin moj ljubljeni, u tebi mi sva milina" (Mt 3,17; Mk 1,11; Lk 3,22)
2021-02-20
teodor.francic wrote:Već sam ti dao jedan dokaz da po Bibliji Jahve NIJE vječni Bog koji oduvijek postoji (a pročitaj si još jednom i nedavni moj post o 2 vrste vječnosti), jer Biblija tvrdi da Boga koji oduvijek postoji NITKO NIKADA NE VIDJE, a Jahvu su zbilja mnogi vidjeli, pa si zbroji dva i dva, e da!metilda wrote:teodor wrote:I ja razmišljam, da li s takvom osobom kao što si ti ima smisla dalje razgovarati o Bibliji, tvrdiš stvari za koje nemaš dokaza u Bbiliji, ozbiljno. Tvrdiš nešto a nemaš argumente za to, pametnome dosta!
I naravno da pisci Biblije daju ljudska obilježba Bogu, da bi ljudi lakše shvatili, ali to ne znači da je Bog ISTO što i mi ljudi, OSOBA, za Boga miloga, ko da s malim djetetom razgovaram.
Kad god govorim o nečemu iz Biblije onda sasvim sigurno to piše u Bibliji. Ne znam naravno napamet cijelu Bibliju niti za razliku od tebe tvrdim da sve znam. No ako nastavimo razgovor potrudit ću se označiti mjesto gdje se tvrdnja nalazi u Bibliji. Međutim, iskustvo pisanja na forumima me je naučilo da nitko ne voli citate. Ti si prva osoba koja ih zahtijeva.
Katolicizam nije religija Knjige, kako stoji i u KKC, nego prije svega religija žive Božje Riječi. A to znači da Bibliju treba tumačiti u svjetlu Predaje. Predaja Crkve znači da je Božja riječ sabrana u Bibliji tumačena i ispitivana od strane crkvenog učiteljstva - "Sveto pismo je većma napisano u srcu Crkve nego u tvarnim knjigama"(Origen)
Bog dakako nije isto što i čovjek, Bog je Bitak i prapočelo svemu što postoji. Ali isto tako Bog je Trojstvo triju Osoba. Biti osoba znači imati svijest o samome sebi: Ja sam koji jesam (Izl 3-14), imati slobodnu volju -po svojoj volji je Bog sve stvorio: "I reče Bog - Neka bude! (Post 1-30), imati razum i spoznaju: I vidje Bog sve što je učinio i bijaše veoma dobro (Post 1,31) Svaka Osoba u Trojstvu ima svoju individualnost i postoji međuodnos među trima Osobama: Bog Otac stvoritelj, Bog Sin po kome je sve stvoreno i Bog Duh sveti "životvorac". Kad bi Bog povukao svoga Duha iz svih živih bića sve bi odjednom prestalo živjeti, zavladala bi potpuna smrt. Moglo bi se pjesnički reći da su Krist i Duh sveti Stvoriteljeve "ruke".
A ja sam tebi stavila 10 citata iz Biblije koji pokazuju da je Bog (Jahve) vječan.
Nakon njih si napisao ovo:
teodor mutikaša wrote:eto nitko na spori da Jahve nije vječni Bog, to piše u Bibliji,
Sad si opet promijenio ploču. O dvije vrste vječnosti ću neki drugi put ako večeras ne stignem.
2021-02-20
teodor.francic wrote:Eto, hvala lijepa na citatima, mada sam znao da ćeš to dati, pa še kak.metilda wrote:teodor.francic wrote:Ovako ćemo, možemo ozbiljno o svemu razgovarati, jer moja teorija i tako SVE objašnjava, ali da bi to funkcioniralo kako treba, svatko tko nešto tvrdi mora to i argumentirati, ne samo što se Biblije tiče, nego recimo i Veda, ili bilo čega drugoga, tako se o tome ozbiljno razgovara.
Eto, da se zna, e da!
U redu Teodore, nećemo se prepucavati. Kao znak dobre volje stavljam citat iz Otkrivenja koji govori o Luciferovom padu.
Otkrivenje 12,7 I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi,
Otkrivenje 12,9 Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija - imenom Ðavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi.
Otkrivenje 12,10 I začujem glas na nebu silan: "Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova! Jer zbačen je tužitelj braće naše koji ih je dan i noć optuživao pred Bogom našim.
A sada te lijepo uljudno pitam GDJE tu piše da je Sotona, iliti Zmaj, iliti Zmija, iliti Đavao neki pali anđeo?
Možeš to podebljati, jer očito slabije vidim kada to tu uopće ne vidim, samo kažem!
Već sam ti rekla da katolicizam nije religija Knjige ili samo Knjige nego i Predaje. Od kada su napisana Evanđelja i nastalo kršćanstvo stotine tisuća kršćanskih umova bavilo se biblijskim tekstovima i u svjetlu Isusovog obećanja da će poslati Duha Istine koji će ih uvesti u svu Istinu
Evanđelje – Iv 15, 26-27; 16, 12-15
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.
Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.
Dakle, vođeni Duhom Istine bezbrojni teolozi, učitelji, crkveni oci, filozofi i mistici dolazili su do određenih zaključaka. O Sotoni kao palom anđelu nauk je donesen na IV lateranskom saboru 1215. godine a na temelju Iv 8,44:
Vama je otac đavao i hoće vam se vršiti prohtjeve oca svoga. On bijaše čovjekoubojica od početka i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži.
- kao i na temelju citata iz Otkrivenja koji sam već stavila. Samo Otkrivenje ne možemo shvatiti kao točno kronološki naviještene događaje, pa se pad sotone može shvatiti i kao pobunu anđela prije stvaranja vidljivog svijeta.
O tome piše i Sveti Ivan Damašćanski, a da ne nabrajam koji su se sve sveci i mistici duhovno i fizički borili sa sotonom i svjedočili o njemu.
Osim toga, u citiranom tekstu iz Otkrivenja ni Mihaela se ne naziva anđelom, nego piše: MIhael i njegovi anđeli.
Isto tako piše Zmaj (sotona, đavao) i njegovi anđeli.
Ne misliš valjda da se radi o pravom zmaju? Ja ne mislim.
2021-02-20
teodor.francic wrote:
Osoba je svjesna svoga postojanja, a da bi bila svjesna mora POSTATI svjesna toga, dakle ne može se to događati vječno, jer onda nikada ne bi bila svjesna, sve jasno da to dokazuje da NEMA vječne svjesna osobe, tko to razumije od prve, tko ne ima vremena, vječnost je duga pa će jednom i to shvatiti, garant!
A dobro, tražiš citate iz Biblije pa evo citata koji govore da je i čovjek vječan, tj da ima život vječni. Da utvrdimo, čovjek je svjesna osoba i Isus mu obećava vječni život, tj. vječnost. Nešto kasnije ću ti staviti svoja razmišljanja o one tvoje dvije vrste vječnosti, sad imam drugog posla.
Ivan 3,16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
1. Korinćanima 2,9: „Što oko ne vidje i uho ne ču i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube.“
Biblijsku definiciju života — osobito vječnoga života – dao je sam Isus: „A ovo je vječni život: da poznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i onoga koga si poslao — Isusa Krista“ (Ivan 17,3)
Drugo, vječni život, život koji kršćanina istinski zanima, ne određuje duljina trajanja, već odnos s Bogom. To je razlog zašto nam je rečeno da jednom kada se obratimo i primimo dar Duha Svetoga, već imamo vječni život (1. Ivanova 5,11-13):
I ovo je svjedočanstvo: Bog nam je dao život vječni; i taj je život u Sinu njegovu.
Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega, nema života.
To napisah vama koji vjerujete u ime Sina Božjega da znate da imate život vječni.
U našem sadašnjem stanju „gledamo kroza zrcalo, u zagonetki“ (1. Korinćanima 13,12). Jednog dana ćemo vidjeti Boga licem u lice, i spoznat ćemo ga u potpunosti kao što ćemo i sami biti spoznati (1. Korinćanima 13,12):
Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat!
Pavao nas opominje: „Za onim gore težite, ne za onim što je na zemlji! Ta umrijeste, i život je vaš skriven s Kristom u Bogu“ (Kološanima 3,2-3
"Jer je plaća grijeha smrt, a milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu" (Rimljanima 6:23).
Božja riječ nas uvjerava da će svatko tko vjeruje u Gospodina Isusa Krista imati vječni život (Ivan 3,16; 6,47; 1. Ivanova 5,13)
Otkrivenje 22,14: Blago onima koji peru svoje haljine: imat će pravo na stablo života i na vrata će smjeti u grad!
1. Solunjanima 5,9-10:
Ta Bog nas nije odredio za gnjev, nego da imamo spasenje po Gospodinu našem Isusu Krist koji je za nas umro da - bdjeli ili spavali - zajedno s njime živimo
Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.” (Ivan 11,25).
2021-02-20
teodor.francic wrote:Lijepo i pohvalno što si počela citate pisati, eto nitko na spori da Jahve nije vječni Bog, to piše u Bibliji, ali samo je problem što postoje 2 vrste VJEČNOSTI, jedna sa vremenom koje TEČE (u tome mi živimo u našoj dimenziji), a druga vječnost koja nema vremena koje teče (u toj živi pravi vječni Bog, samo kažem).metilda wrote:teodor.francic wrote:"Osoba je inteligentno živo biće svjesno svoga postojanja, a da bi bilo svjesno mora POSTATI svjesno toga, dakle ne može se to događati vječno, jer onda nikada ne bi bilo svjesno, a to dokazuje da NEMA vječne svjesne osobe, tko to razumije od prve, dobro, tko ne ima vremena, vječnost je duga pa će jednom i to shvatiti, garant!"
E da!
Dakako da je vječnost koja nema vremena koje teče oduvijek, a postojati će i zauvijek, za razliku od vječnosti u kojoj vrijeme TEČE, u kojoj smo mi sa svemirom, ali i sam Jahve, a koja iako je vječnost ima i početak i kraj, e da.
Mi ljudi nismo vječni, niti smo oduvijek postojali niti ćemo postojati zauvijek, toje činjenica. Živjeti ćemo vječni život, ali u vječnosti u kojoj vrijeme TEČE, u toj i sada živimo, a koja ima i početak i kraj.
Pečetak naše vječnosti se ZNA, kada su rođena PRVA bića u našem prostor-vremenu, ali kada će biti kraj nitko ne zna ni sam Jahve, Isus Krist također to potvrđuje, e da:
Marko 13,32 "A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.
Da pokušam izaći na kraj sa ovim tvojim bućkuriš objašnjenjima. Kažeš da postoje dvije vječnosti. Pretpostavljam da misliš na vječnost koja predstavlja beskonačnost i nepromjenjivost bez početka i kraja koja je svojstvena Bogu i vječnost koja je vlastita nama ljudima, iako tvrdiš na drugom mjestu da nijedna svjesna osoba nije vječna. Dakle, taj tvoj Bog koji je vječan nije svjestan pa ne znam kako je onda uopće Bog. A za Jahvu kažeš da nije vječan jer je svjestan. Blago rečeno, ovo je sklepano zbrda zdola mada ima nešto istine u svemu.
Iz mog kuta gledanja vječnost se tumači kao nepromjenjivo beskonačno stanje koje je svojstveno Bogu u Trojstvu. Ta vječnost nema ni početka ni kraja i predstavlja samog Boga.
Čovjek je također vječno biće za što sam ti stavila citate iz Biblije pa ne znam kako ćeš ih opovrgnuti. Čovjekov vječni život ima 4 faze.
1. Faza prije začeća kada postoji u Božjoj zamisli i sveznanju.
2. Faza života od začeća do smrti u kojoj je, oživljen po Božjem Dahu kojim je dobio besmrtnu dušu čovjek postao dionikom božanske naravi u određenom vremenu i prostoru..
3. Faza međustanja od smrti do uskrsnuća kada čovjekova duša prebiva u Raju, paklu ili čistilištu
4. I konačno, trenutak uskrsnuća u Tijelu koje više nije raspadljivo nego suobličeno Kristovom slavnom tijelu i ta faza uskrsnuća tijela znači odlazak čovjekov u vječno svjetlo (život s Bogom) ili vječnu tamu (život bez Boga sa Sotonom u tijelu koje je vječno ali sotonski izobličeno).
Kad razmišljamo ili zamišljamo ove 4 faze možemo se poslužiti slikom putovanja cestom. Mi vidimo samo kratku dionicu puta i ne vidimo suputnike ako su daleko od nas. No Bog koji je iznad nas vidi sve četiri dionice naše vječnosti tako da smo mi zapravo su-vječni s Bogom jer u njemu živimo, mičemo se i jesmo (Djela apostolska 17,28), samo što smo u trenutku našeg začeća ušli u prostor-vrijeme i u toj fazi smo njime potpuno ograničeni. No, iz jednog od citata koje sam ti stavila vidi se da vječnost počinje već za vremenitog života (1. Ivanova, 5,11-13)
I ovo je svjedočanstvo: Bog nam je dao život vječni; i taj je život u Sinu njegovu.
To napisah vama koji vjerujete u ime Sina Božjega da znate da imate život vječni.
Ili, kako sam na jednom forumu pročitala zaključak jednog sotoniste – kršćani su osuđeni na život. E da!
2021-02-20
U Bibliji nema reinkarnacije, kratko i jasno, to u što tko vjeruje pa i Židovi je sasvim druga priča, samo kažem, e da.metilda wrote:Malo si zbrčkao ovaj odgovor. Čas tvrdiš jedno, čas drugo. No u judaizmu, a Biblija je židovska knjiga, posebno kabalisti vjeruju u reinkarnaciju što ćeš naći objašnjeno na ovom linku da ne prepričavam:teodor.francic wrote:A gdje sam ja rekao da su Ilija i Ivan Kristitelj ista osoba, nigdje, rekao sam samo ono što je i sam Isus potvrdio za njega, da je on taj Ilija koji ima doći, jasno da se radilo ne o istoj osobi starozavjetnoga proroka, nego da je bio isti U DUHU U SILI, zato Ivan i tvrdi da nije sam Ilija, jer Biblija ne tvrdi da postoji reinkarnacija, dakako!metilda wrote:teodor wrote:I tko je rekao da Ivan nije Ivan nego Ilija, jel? Tri Ilije koje Biblija opisuje NISU ista osoba, nisi to shvatila, ali imaju ISTU silu i snagu, zato se isto i nazivaju, kao što je to starozavjetni prorok imao, Isus je na to mislio, a ne da je Ivan Krstitelj ista osoba ko i starozavjetni Ilija, treba tebe mnogočemu poučiti iz Biblije, ssmo kažem.
Poravnite put Gospodnji!
https://atma.hr/reinkarnacija-u-judaizmu/
2021-04-18
Citati su za Bibliju i slične knjige, a ne tko je što osobno doživio, kako će biti citata ako još nije objavljeno, jel?metilda wrote:teodor.francic wrote:Izvor toga su sami Bogovi koji su svemir napravili, koji SVE o postanku znaju, za razliku recimo od nas ljudi, samo kažem!metilda wrote:teodor.francic wrote:"Osoba je inteligentno živo biće svjesno svoga postojanja, a da bi bilo svjesno mora POSTATI svjesno toga, dakle ne može se to događati vječno, jer onda nikada ne bi bilo svjesno, a to dokazuje da NEMA vječne svjesne osobe, tko to razumije od prve, dobro, tko ne ima vremena, vječnost je duga pa će jednom i to shvatiti, garant!"
E da!
A sad mi odgovori zašto ja trebam stavljati citate, što meni doduše nije mrsko jer sam uvijek voljela citatima potkrijepiti svoje tvrdnje, a ti smatraš da je za tvoje tvrdnje dovoljno reći "bogovi su mi šapnuli". Gdje je to što tvrdiš zapisano, u kojim knjigama? Ako ćemo nastaviti komunikaciju želim da ona bude na ravnopravnim temeljima i da i ti stavljaš citate.
Hvala!
2021-04-18
Prvo, Trojstva kao tri vječne osobe NEMA u Bibliji, to će ti reći svaki malo bolji teolog, e da.metilda wrote:teodor.francic wrote:Riječ je Isus Krist, i piše da bijaše ne vječno nego U POČETKU, čega, shvaćaš problem?metilda wrote:Teodor wrote:I pogledaj si to Ivanovo Evanđelje koje si navela, gdje lijepo piše da Riječ, dakle Isus Krist, bijaše U POČETKU (čega?), a ne da bijaše VJEČNO.
Eto toliko!
Najprije ću te opet opomenuti zbog vrijeđanja mog vjerovanja nazivajući ga bajkama. Kad bih se htjela spustiti na tvoju razinu mogla bih tvoje vjerovanje nazvati psihijatrijskim poremećajem. Ali to ću učiniti samo ako nastaviš s uvredama.
Drugo: već sam ti odgovorila na koji se početak odnosi prvi redak Ivanovog proslova - na početak svega stvorenja, onoga što ga je Bog stvorio po Riječi, tj Logosu, tj Isusu Kristu. Ili ne čitaš pažljivo ili ti nije stalo do razmjene mišljenja ili ti je slaba koncentracija.
Naime, biblijski pisac ne bavi se nastankom bogova niti kozmičkim sukobom među bogovima kao što se naprimjer bavi mezopotamski mit Enuma Eliš. Biblijskom piscu je u centru pažnje Bog Jahve koji je izabrao židovski narod i njegov čin stvaranja svijeta.
Treće: Trojstvo ćeš pronaći u Bibliji. Već u samom početku postanka spominju se Stvoritelj i Duh Božji koji je lebdio nad vodama.
Nadalje, sve tri Osobe Trojstva spomenute su prilikom krštenja Isusa u Jordanu. Kada je Isus izašao iz vode ugledao je otvorena nebesa i Duha Svetoga poput goluba gdje silazi na njega a glas se zaorio s nebesa: Ti si sin moj ljubljeni, u tebi mi sva milina" (Mt 3,17; Mk 1,11; Lk 3,22)
Drugo, nije bitno kdo početka Ivanova Evanđelja što je sve po Riječi, nastalo, tu se svi slažu, nego da je Riječ bila U POČETKU, a d aje bila vječno, probaj to shvatiti, seveda.
Treće, ti možeš i ono što ja mislim ili pišem zvati bajkom, imaš pravo na to, nije to vrijeđanje, već nečije mišljenje, druga je stvar ako imaš dokaza za to, samo kažem.
2021-04-18
Ništa ja nisam promijenio, lijepo sam objasnio tko je vječni oduvijek a tko samo u našoj dimenziji, jednom ćeš to do kraja shvatiti, sada nije toliko bitno, garant.metilda wrote:teodor.francic wrote:Već sam ti dao jedan dokaz da po Bibliji Jahve NIJE vječni Bog koji oduvijek postoji (a pročitaj si još jednom i nedavni moj post o 2 vrste vječnosti), jer Biblija tvrdi da Boga koji oduvijek postoji NITKO NIKADA NE VIDJE, a Jahvu su zbilja mnogi vidjeli, pa si zbroji dva i dva, e da!metilda wrote:teodor wrote:I ja razmišljam, da li s takvom osobom kao što si ti ima smisla dalje razgovarati o Bibliji, tvrdiš stvari za koje nemaš dokaza u Bbiliji, ozbiljno. Tvrdiš nešto a nemaš argumente za to, pametnome dosta!
A ja sam tebi stavila 10 citata iz Biblije koji pokazuju da je Bog (Jahve) vječan.
Nakon njih si napisao ovo:teodor mutikaša wrote:eto nitko na spori da Jahve nije vječni Bog, to piše u Bibliji,
Sad si opet promijenio ploču. O dvije vrste vječnosti ću neki drugi put ako večeras ne stignem.
Jedno je vječni Bog koji oduvijek postoji a sasvimd drugo vječni Bog (jer je svaka dimenzija jedna vječnost), koji postoji u nekoj dimenziji, a Jahve je ovo drugo, sve sam lijepo objasnio, ima vremena da to shvatiš, pa še kak!
2021-04-18
Vidiš, i sama priznaješ da nema citata koji tvrdi da je Sotona neki pali anđeo, nego da je to netko tako razumio skoro tisuću godina poslije, a što ja tebi pričam, da to NE POSTOJI u Bibliji, a sada vjerovati Bibliji ili ljudima, jel, pitanje je osobno za svakoga pojedinca, ti očito više ljudima vjeruješ nego Bibliji, samo kažem, e da!metilda wrote:teodor.francic wrote:Eto, hvala lijepa na citatima, mada sam znao da ćeš to dati, pa še kak.metilda wrote:teodor.francic wrote:Ovako ćemo, možemo ozbiljno o svemu razgovarati, jer moja teorija i tako SVE objašnjava, ali da bi to funkcioniralo kako treba, svatko tko nešto tvrdi mora to i argumentirati, ne samo što se Biblije tiče, nego recimo i Veda, ili bilo čega drugoga, tako se o tome ozbiljno razgovara.
Eto, da se zna, e da!
Već sam ti rekla da katolicizam nije religija Knjige ili samo Knjige nego i Predaje. Od kada su napisana Evanđelja i nastalo kršćanstvo stotine tisuća kršćanskih umova bavilo se biblijskim tekstovima i u svjetlu Isusovog obećanja da će poslati Duha Istine koji će ih uvesti u svu Istinu
Evanđelje – Iv 15, 26-27; 16, 12-15
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.
Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.
Dakle, vođeni Duhom Istine bezbrojni teolozi, učitelji, crkveni oci, filozofi i mistici dolazili su do određenih zaključaka. O Sotoni kao palom anđelu nauk je donesen na IV lateranskom saboru 1215. godine a na temelju Iv 8,44:
Vama je otac đavao i hoće vam se vršiti prohtjeve oca svoga. On bijaše čovjekoubojica od početka i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži.
- kao i na temelju citata iz Otkrivenja koji sam već stavila. Samo Otkrivenje ne možemo shvatiti kao točno kronološki naviještene događaje, pa se pad sotone može shvatiti i kao pobunu anđela prije stvaranja vidljivog svijeta.
O tome piše i Sveti Ivan Damašćanski, a da ne nabrajam koji su se sve sveci i mistici duhovno i fizički borili sa sotonom i svjedočili o njemu.
Osim toga, u citiranom tekstu iz Otkrivenja ni Mihaela se ne naziva anđelom, nego piše: MIhael i njegovi anđeli.
Isto tako piše Zmaj (sotona, đavao) i njegovi anđeli.
Ne misliš valjda da se radi o pravom zmaju? Ja ne mislim.
I eto tko je Mihael po Bibliji, da nešto i naučiš a ne da pričaš napamet:
https://www.jw.org/hr/biblioteka/knjige/sto-biblija-uci/tko-je-arhandjeo-mihael-isus/
Dakle jasno je da Zmaj NIJE anđeo isto kao što ni Mihael nije anđeo, nego je Mihael sam Isus Krist.
Nema na čemu, dapače!
Last edited by teodor.francic on 7/9/2021, 20:29; edited 3 times in total
2021-04-18
Život vječni imamo mi ljudi ali u našoj dimenziji, a ona ima i početak i kraj, lijepo sam ti dao citat gdje sam Isus tvrdi da On NE ZNA kada će biti kraj, ali će ga biti, kaj sad opet tu nije jasno, e da!metilda wrote:teodor.francic wrote:
Osoba je svjesna svoga postojanja, a da bi bila svjesna mora POSTATI svjesna toga, dakle ne može se to događati vječno, jer onda nikada ne bi bila svjesna, sve jasno da to dokazuje da NEMA vječne svjesna osobe, tko to razumije od prve, tko ne ima vremena, vječnost je duga pa će jednom i to shvatiti, garant!
A dobro, tražiš citate iz Biblije pa evo citata koji govore da je i čovjek vječan, tj da ima život vječni. Da utvrdimo, čovjek je svjesna osoba i Isus mu obećava vječni život, tj. vječnost. Nešto kasnije ću ti staviti svoja razmišljanja o one tvoje dvije vrste vječnosti, sad imam drugog posla.
Ivan 3,16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
1. Korinćanima 2,9: „Što oko ne vidje i uho ne ču i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube.“
Biblijsku definiciju života — osobito vječnoga života – dao je sam Isus: „A ovo je vječni život: da poznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i onoga koga si poslao — Isusa Krista“ (Ivan 17,3)
Drugo, vječni život, život koji kršćanina istinski zanima, ne određuje duljina trajanja, već odnos s Bogom. To je razlog zašto nam je rečeno da jednom kada se obratimo i primimo dar Duha Svetoga, već imamo vječni život (1. Ivanova 5,11-13):
U našem sadašnjem stanju „gledamo kroza zrcalo, u zagonetki“ (1. Korinćanima 13,12). Jednog dana ćemo vidjeti Boga licem u lice, i spoznat ćemo ga u potpunosti kao što ćemo i sami biti spoznati (1. Korinćanima 13,12):
Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat!
Pavao nas opominje: „Za onim gore težite, ne za onim što je na zemlji! Ta umrijeste, i život je vaš skriven s Kristom u Bogu“ (Kološanima 3,2-3
"Jer je plaća grijeha smrt, a milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu" (Rimljanima 6:23).
Božja riječ nas uvjerava da će svatko tko vjeruje u Gospodina Isusa Krista imati vječni život (Ivan 3,16; 6,47; 1. Ivanova 5,13)
Otkrivenje 22,14: Blago onima koji peru svoje haljine: imat će pravo na stablo života i na vrata će smjeti u grad!
1. Solunjanima 5,9-10:
Ta Bog nas nije odredio za gnjev, nego da imamo spasenje po Gospodinu našem Isusu Krist koji je za nas umro da - bdjeli ili spavali - zajedno s njime živimo
Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.” (Ivan 11,25).
2021-04-18
Page 6 of 38 • 1 ... 5, 6, 7 ... 22 ... 38
Similar topics
» U hrvatskom društvu postoji odbojnost prema svemu hrvatskom
» Biden: Zaustavite RT, cenzurirajte fejs i twiter sve su to fejk njuz istina je ono što vam mi kažemo da je istina
» Ne postoji "problem" u Jajcu, postoji samo pokušaj otimačine imovine Islamske zajednice
» Istina i samo istina
» “Ne postoji evropski, francuski ili umjereni islam – postoji samo islam”
» Biden: Zaustavite RT, cenzurirajte fejs i twiter sve su to fejk njuz istina je ono što vam mi kažemo da je istina
» Ne postoji "problem" u Jajcu, postoji samo pokušaj otimačine imovine Islamske zajednice
» Istina i samo istina
» “Ne postoji evropski, francuski ili umjereni islam – postoji samo islam”
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Znanost
Page 6 of 38