Losi rezultati DM: uzroci, posljedice i mjere
Page 3 of 3
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Re: Losi rezultati DM: uzroci, posljedice i mjere
Fakultet mora dati više, ovo što si napisao, profesionalac da, to je nešto drugo ali ne može mi sa fakulteta doći neupotrebljiv čovjek a to se prečesto događa jer im pune glave pizdarijama. Sve što znam kada dođe čovjek sa faksa je da je vjerojatno uporan i marljiv i to je to. A to NIJE dovoljno!niels wrote:
Apsolutno, fakultet daje podlogu i stvara pretpostavke za daljnje usvajanje znanja.
Čovjek postane profesionalac radom, a ne učenjem.
Gubite iz vida realitet većeg problema, mladi dugo studiraju prekomplicirane i zastarjele sveučilišne programe, nakon toga dođu raditi potpuno nespremni za rad i godinama rade za mizeriju od plaće(jer više niti realno ne vrijede), zato kasno sele od roditelja, kasno se žene, kasno se odlučuju za potomstvo i napose oni najbolji koji stvarno postanu profesionalci na kraju - odu van.
Ako ne vidite da je obrazovanje jedan od ključeva lošeg stanja u ovoj državi...jebiga oftamologija na Rebru je navodno dost dobra...
Brain32- Posts : 1394
2014-04-15
Brain32 wrote:Fakultet mora dati više, ovo što si napisao, profesionalac da, to je nešto drugo ali ne može mi sa fakulteta doći neupotrebljiv čovjek a to se prečesto događa jer im pune glave pizdarijama. Sve što znam kada dođe čovjek sa faksa je da je vjerojatno uporan i marljiv i to je to. A to NIJE dovoljno!niels wrote:
Apsolutno, fakultet daje podlogu i stvara pretpostavke za daljnje usvajanje znanja.
Čovjek postane profesionalac radom, a ne učenjem.
Gubite iz vida realitet većeg problema, mladi dugo studiraju prekomplicirane i zastarjele sveučilišne programe, nakon toga dođu raditi potpuno nespremni za rad i godinama rade za mizeriju od plaće(jer više niti realno ne vrijede), zato kasno sele od roditelja, kasno se žene, kasno se odlučuju za potomstvo i napose oni najbolji koji stvarno postanu profesionalci na kraju - odu van.
Ako ne vidite da je obrazovanje jedan od ključeva lošeg stanja u ovoj državi...jebiga oftamologija na Rebru je navodno dost dobra...
Pa Bolonjski proces je iznimno retardirao sveučilišta i snizio kriterije.
Neovisno o tome, ne možeš očekivati, posebno u nekim zanimanjima, da studenti jednom rukom uče, a drugom rade, npr. u medicini ili inžinjerstvu.
Mislim inače da svakako moramo krenuti u reformu, ali ključ mora biti u srednjim školama. Kad dijete ima 14, on barem može reći da li mu bolje radi lijeva ili desna strana mozga, odnosno prirodne ili društvene znanosti. Gimnazije ne može svatko pohađati, a i ne treba, jer kad završiš gimnaziju naprosto moraš na fakultet.
Uz to, certificirana specijalizacija i cjeloživotno učenje moraju ići paralelno, ne može se diplomirati i to je to. Treba uspostaviti sustav stimuliranja, tj. održavanja diploma suvremenima.
Nastavnici ne mogu imati iste plaće za različita opterećenja, ali to ne mogu ocjenjivati u Zagrebu, daje se budžet za plaće i pravilnik o koeficijentima. Natjecanja, ekstrakurikularne djelatnosti, ocjene maturanata itd. itd. moraju utjecati na plaću.
Mislim da je na kraju ipak najvažnije pronaći nadarenu djecu dovoljno rano u sustavu i razvijati njihovu nadarenost. To je zadaća društva, uvijek i svugdje, meritokracija.
niels-
2021-04-26
ajme seke, DM je DM, parfemi, maramice i te trice.
Potpuno sam promasio:)
Potpuno sam promasio:)
dijagram-
2015-08-09
darth_vader likes this post
Bolonjski proces nije napravio golog kurca jer između ostaloga nije proveden kako treba nego - preko kurca. Jedino što je lakše je što nakon njega studoši mogu dati ispit kroz više malih ispita umjesto jednog velikog i to ne na svim fakultetima, programima pa niti predemetima. Osim toga ovo su ti dvostruka mjerila DM je super je vani imaš SAT ali Bolonja je u kurcu iako vani imaš upravo to. Znači donosiš sud na temelju vlastitih predkoncepcija i zapravo mlatimo praznu slamu.niels wrote:
Pa Bolonjski proces je iznimno retardirao sveučilišta i snizio kriterije.
Neovisno o tome, ne možeš očekivati, posebno u nekim zanimanjima, da studenti jednom rukom uče, a drugom rade, npr. u medicini ili inžinjerstvu.
Mislim inače da svakako moramo krenuti u reformu, ali ključ mora biti u srednjim školama. Kad dijete ima 14, on barem može reći da li mu bolje radi lijeva ili desna strana mozga, odnosno prirodne ili društvene znanosti. Gimnazije ne može svatko pohađati, a i ne treba, jer kad završiš gimnaziju naprosto moraš na fakultet.
Uz to, certificirana specijalizacija i cjeloživotno učenje moraju ići paralelno, ne može se diplomirati i to je to. Treba uspostaviti sustav stimuliranja, tj. održavanja diploma suvremenima.
Nastavnici ne mogu imati iste plaće za različita opterećenja, ali to ne mogu ocjenjivati u Zagrebu, daje se budžet za plaće i pravilnik o koeficijentima. Natjecanja, ekstrakurikularne djelatnosti, ocjene maturanata itd. itd. moraju utjecati na plaću.
Mislim da je na kraju ipak najvažnije pronaći nadarenu djecu dovoljno rano u sustavu i razvijati njihovu nadarenost. To je zadaća društva, uvijek i svugdje, meritokracija.
Nadalje nisam rekao da moraju raditi ali ih moraju na fakultetu učiti relevantnim vještinama i upoznavati sa strukom a ne zamarati glupostima. Primjerice ako uče knjigovodstvo onda da ih uče knjigovodstvu kakvo se radi u praksi na programima koji se koriste u praksi a ne da je prvi semestar "Pragmatički pravac filozofije knjigovodstva u zapadnom Urugvaju" bog mater...
Što se tiče nadarenih oni će se uvijek isprofilirati sa time nikada i nigdje nije bilo problema, ali na prosjeku se gradi nacija a ne na čekanju mesije. Apsolutni cilj obrazovnog sustava treba biti prebaciti što više ljudi u tercijarno obrazovanje pa makar to značilo 90% korisnih bakalara naspram 10% magistara i doktora jer ih realno više niti ne može biti.
Viša(VŠS) je nova srednja, tko misli da sam zabrijo neka otvori oči...
Brain32-
2014-04-15
Svi znamo na koga se odi insinuirojasambrend wrote:Sniženi kriteriji od samog početka obrazovanja... inflacija odličnih učenika. Pretjerano tetošenje, a premalo ozbiljnosti u radu... iii... kroničan nedostatak stručnog kadra koji je poprilično nemotiviran raditi za kikiriki nakon što završe uvjetovani PMF da bi mogli predavati...
dijagram-
2015-08-09
o kriste krolju :)dijagram wrote:Svi znamo na koga se odi insinuirojasambrend wrote:Sniženi kriteriji od samog početka obrazovanja... inflacija odličnih učenika. Pretjerano tetošenje, a premalo ozbiljnosti u radu... iii... kroničan nedostatak stručnog kadra koji je poprilično nemotiviran raditi za kikiriki nakon što završe uvjetovani PMF da bi mogli predavati...
Tesla nije ovisio od onoga u kavu školu je išao u Karlovcu ili di već
Dakle, ako ste nadareni, niš ne brinite ako su vam profe lijene i glupe.
Kad tad ćete biti druge Tesle.
Malo sam se našalio, ali je većina napisanog istinita.
Dakle, ako ste nadareni, niš ne brinite ako su vam profe lijene i glupe.
Kad tad ćete biti druge Tesle.
Malo sam se našalio, ali je većina napisanog istinita.
Eroo- Posts : 78935
2016-07-22
dijagram wrote:Svi znamo na koga se odi insinuirojasambrend wrote:Sniženi kriteriji od samog početka obrazovanja... inflacija odličnih učenika. Pretjerano tetošenje, a premalo ozbiljnosti u radu... iii... kroničan nedostatak stručnog kadra koji je poprilično nemotiviran raditi za kikiriki nakon što završe uvjetovani PMF da bi mogli predavati...
:)
darth_vader-
2014-04-17
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Izbori u BiH 2018: Rezultati i posljedice
» Papa: Islam je religija mira, uzroci terorizma su kapitalizam i socijalna nepravda
» Što mu rade loši sluge lošeg gospodara
» Istoričari: Srbi su već tri decenije "loši momci"
» Biden zna tko su losi a tko dobri momci na Balkanu
» Papa: Islam je religija mira, uzroci terorizma su kapitalizam i socijalna nepravda
» Što mu rade loši sluge lošeg gospodara
» Istoričari: Srbi su već tri decenije "loši momci"
» Biden zna tko su losi a tko dobri momci na Balkanu
Page 3 of 3