Teorije urote
Page 44 of 50
Page 44 of 50 • 1 ... 23 ... 43, 44, 45 ... 50
Re: Teorije urote
ljubo1212 wrote:https://www.dw.com/hr/kako-reagirati-na-teorije-zavjere/a-60230239
Nisu svi koji se dosad nisu cijepili pristaše teorija zavjere. Neki su još sumnjičavi zato što je nova vrsta cjepiva razvijena tako brzo, zato što kruže brojne dezinformacije i neki ljudi jednostavno ne znaju komu vjerovati.
Ti ljudi su najčešće otvoreni za nove spoznaje – osobito ako osoba od njihovog povjerenja pokuša unijeti reda u taj kaos i prenese im znanstvene spoznaje o cijepljenju. Ali, što učiniti ako iznošenje argumenata više ne pomaže, jer su otac ili teta uvjereni da znaju istinu.
Zvuči jednostavno, ali je strahovito teško: ostati miran čak i kad baka ili ujak počnu širiti svoju teoriju o čipu u cjepivu još prije prve čaše kuhanog vina.
Sačuvati mir ne znači da ne treba proturječiti neznanstvenim tvrdnjama. Ali, tko brzo izgubi smirenost teško će doprijeti do svoga sugovornika – svaka nova riječ je besmislena, a i božićno ozračje će prilično brzo biti pomućeno.
Pitanje je: što želim postići? Kod rodbine i prijatelja se radi o više toga nego pukom natjecanju argumenata. Ti ljudi su nam dragi. I pitamo se, što se s tobom dogodilo? Zašto vjeruješ takve stvari?
Tko viče možda neće više čuti odgovore.
Socijalna psihologinja Pia Lamberty i autorica Katharina Nocun u svojoj knjizi „Fake Facts" pišu o različitim razlozima zašto ljudi rado vjeruju nekim pričama teoretičara zavjere. Razlozi mogu biti razočaranje, strahovi ili preopterećenost.
Teorije zavjere tim ljudima mogu služiti kao sredstvo u borbi protiv tih poteškoća kako se ne bi morali izravno baviti neugodnim ili nezgodnim osjećajima. Osim toga brzo se nađe nekoga tko je dogovoran za vlastitu nesreću: političare, farmaceutske koncerne ili medije koji navodno po nalogu odozgor svi govore isto. Emocionalni deficit se odmah lakše podnosi.
Ljudi koji vjeruju ideologijama zavjere često misle da posjeduju ekskluzivne spoznaje i smatraju svojom zadaćom te spoznaje prenijeti dalje", kaže Kuhn. Iza toga se može kriti želja za djelovanjem na temelju određenih vrijednosti, ali i manjak samopouzdanja koje dobiva na značenju kroz teorije zavjere.
U takvoj situaciji činjenični argumenti nemaju gotovo nikakve šanse. Djed koji uz pomoć priča o teoriji zavjere nastoji popuniti emocionalnu rupu neće tako brzo odustati od te strategije. Osim toga razgovor onda promašuje bit stvari, jer se ne govori više o rani nego samo o njezinom krpanju.
To ne znači da se ne treba razgovarati o navodno opasnom cijepljenju. „Na proturječnosti u argumentaciji se svakako može ukazati", kaže Kuhn. Ako se nuspojave cijepljenja osobito naglašavaju zašto onda ne govoriti i o posljedicama infekcije COVID-om 19?
Važno je, kaže Kuhn, da se drugu stranu ne sramoti i ne etiketira kao glupu. To neće spasiti ni majku od močvare ideologija zavjere niti obiteljsku božićnu proslavu. „Kako možeš vjerovati u takve besmislice", neće pomoći
osnovni problem je što ako pokušaš bilo kakvim argumentima razuvjeriti teoretičara zavjere, on će zaključiti da si i ti dio zavjere i plaćenik i automatski će te smatrati neprijateljem
Pa ne znam bas, mislim da su mnogo agresivniji promicatelji neobveznog cjepljenja (forum se ne racuna)kod njih je cak i vlast, psi i pendreci...marcellus wrote:ljubo1212 wrote:https://www.dw.com/hr/kako-reagirati-na-teorije-zavjere/a-60230239
Nisu svi koji se dosad nisu cijepili pristaše teorija zavjere. Neki su još sumnjičavi zato što je nova vrsta cjepiva razvijena tako brzo, zato što kruže brojne dezinformacije i neki ljudi jednostavno ne znaju komu vjerovati.
Ti ljudi su najčešće otvoreni za nove spoznaje – osobito ako osoba od njihovog povjerenja pokuša unijeti reda u taj kaos i prenese im znanstvene spoznaje o cijepljenju. Ali, što učiniti ako iznošenje argumenata više ne pomaže, jer su otac ili teta uvjereni da znaju istinu.
Zvuči jednostavno, ali je strahovito teško: ostati miran čak i kad baka ili ujak počnu širiti svoju teoriju o čipu u cjepivu još prije prve čaše kuhanog vina.
Sačuvati mir ne znači da ne treba proturječiti neznanstvenim tvrdnjama. Ali, tko brzo izgubi smirenost teško će doprijeti do svoga sugovornika – svaka nova riječ je besmislena, a i božićno ozračje će prilično brzo biti pomućeno.
Pitanje je: što želim postići? Kod rodbine i prijatelja se radi o više toga nego pukom natjecanju argumenata. Ti ljudi su nam dragi. I pitamo se, što se s tobom dogodilo? Zašto vjeruješ takve stvari?
Socijalna psihologinja Pia Lamberty i autorica Katharina Nocun u svojoj knjizi „Fake Facts" pišu o različitim razlozima zašto ljudi rado vjeruju nekim pričama teoretičara zavjere. Razlozi mogu biti razočaranje, strahovi ili preopterećenost.
Teorije zavjere tim ljudima mogu služiti kao sredstvo u borbi protiv tih poteškoća kako se ne bi morali izravno baviti neugodnim ili nezgodnim osjećajima. Osim toga brzo se nađe nekoga tko je dogovoran za vlastitu nesreću: političare, farmaceutske koncerne ili medije koji navodno po nalogu odozgor svi govore isto. Emocionalni deficit se odmah lakše podnosi.
Ljudi koji vjeruju ideologijama zavjere često misle da posjeduju ekskluzivne spoznaje i smatraju svojom zadaćom te spoznaje prenijeti dalje", kaže Kuhn. Iza toga se može kriti želja za djelovanjem na temelju određenih vrijednosti, ali i manjak samopouzdanja koje dobiva na značenju kroz teorije zavjere.
U takvoj situaciji činjenični argumenti nemaju gotovo nikakve šanse. Djed koji uz pomoć priča o teoriji zavjere nastoji popuniti emocionalnu rupu neće tako brzo odustati od te strategije. Osim toga razgovor onda promašuje bit stvari, jer se ne govori više o rani nego samo o njezinom krpanju.
To ne znači da se ne treba razgovarati o navodno opasnom cijepljenju. „Na proturječnosti u argumentaciji se svakako može ukazati", kaže Kuhn. Ako se nuspojave cijepljenja osobito naglašavaju zašto onda ne govoriti i o posljedicama infekcije COVID-om 19?
Važno je, kaže Kuhn, da se drugu stranu ne sramoti i ne etiketira kao glupu. To neće spasiti ni majku od močvare ideologija zavjere niti obiteljsku božićnu proslavu. „Kako možeš vjerovati u takve besmislice", neće pomoći
osnovni problem je što ako pokušaš bilo kakvim argumentima razuvjeriti teoretičara zavjere, on će zaključiti da si i ti dio zavjere i plaćenik i automatski će te smatrati neprijateljem
Najveci problem sto su podijelili ljude na cjepljene i necjepljenje a to nije potrebno. Treba ostaviti ljudima pravo izbora tko hoce neka se cjepi tko nece neka nece. Uostalom ako sam cjepljen zasticen sam ne bi me trebali zanimati drugi.
newuser- Posts : 1995
2015-09-09
Noor likes this post
nije nevjerojatno, očekivano je..takvih scena sam se ja nagledao u svom životu ali nikog nije bilo briga jer je bila riječ o "strašnim" huliganima koji su zapali dvije baklje, nevjerojatan krimen...a narod je pljeskao i tražio još, tražio i gole otoke i zakone. na nasilje, ovo u video je pičkin dim, se pljeskalo sa odobravanjem. nitko nikad ne razumije da će to kad tad doć' do njega. kad naša policija pendreči imigrante na granici stvara se jedna navika, novo-normalno, i ta navika neće nestat sa imigrantima, prelit će se na hrvatske ulice i bit će ispendrečen svatko tko na neki način ne odgovara. imaš milion primjera gdje se to polako ispoljava kao npr. ono privođenje lika koji je provalio u onu stanicu kad je bila poplava u zagrebu da spusti ili digne branu ili koji već kurac i na koji način je priveden.Noor wrote:
to su scene kao iz filma, prosto je nevjerojatno da se to događa danas, sada...2022. u Europi
Guest- Guest
ebenica wrote:nije nevjerojatno, očekivano je..takvih scena sam se ja nagledao u svom životu ali nikog nije bilo briga jer je bila riječ o "strašnim" huliganima koji su zapali dvije baklje, nevjerojatan krimen...a narod je pljeskao i tražio još, tražio i gole otoke i zakone. na nasilje, ovo u video je pičkin dim, se pljeskalo sa odobravanjem. nitko nikad ne razumije da će to kad tad doć' do njega. kad naša policija pendreči imigrante na granici stvara se jedna navika, novo-normalno, i ta navika neće nestat sa imigrantima, prelit će se na hrvatske ulice i bit će ispendrečen svatko tko na neki način ne odgovara. imaš milion primjera gdje se to polako ispoljava kao npr. ono privođenje lika koji je provalio u onu stanicu kad je bila poplava u zagrebu da spusti ili digne branu ili koji već kurac i na koji način je priveden.Noor wrote:
to su scene kao iz filma, prosto je nevjerojatno da se to događa danas, sada...2022. u Europi
cuj u ovog soma spike
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
Velin, kazni čovika radi naredbe kako oćeš, ali životinja moro umriti.Noor wrote:ti govoriš o nagonu, jel neumorni :Daben wrote:Noor wrote:
pasa je čovik izdresirao, znači čovika
Ok, ali i pasa.
Nemo iznimki, kad životinja napadne čovika, sve da je to i antivakser, tribo je ubiti.
ovaj pas to nije napravio nagonski, nego po naredbi...a to u prvom redu moraš razlučiti, jer da mu čovik nije dao znak, pas nikoga ne bi ni napao ni ugrizao
2014-04-16
E, postoji jedna neprirodna koalicija izmedju ovakovih ljevičara i umjerenih fašistov koju je cijepljenje stvorilo. Našli su se s iste strone, i baš će biti zabavno ka to pukne:)prckov wrote:ebenica wrote:nije nevjerojatno, očekivano je..takvih scena sam se ja nagledao u svom životu ali nikog nije bilo briga jer je bila riječ o "strašnim" huliganima koji su zapali dvije baklje, nevjerojatan krimen...a narod je pljeskao i tražio još, tražio i gole otoke i zakone. na nasilje, ovo u video je pičkin dim, se pljeskalo sa odobravanjem. nitko nikad ne razumije da će to kad tad doć' do njega. kad naša policija pendreči imigrante na granici stvara se jedna navika, novo-normalno, i ta navika neće nestat sa imigrantima, prelit će se na hrvatske ulice i bit će ispendrečen svatko tko na neki način ne odgovara. imaš milion primjera gdje se to polako ispoljava kao npr. ono privođenje lika koji je provalio u onu stanicu kad je bila poplava u zagrebu da spusti ili digne branu ili koji već kurac i na koji način je priveden.Noor wrote:
cuj u ovog soma spike
2014-04-16
aben wrote:E, postoji jedna neprirodna koalicija izmedju ovakovih ljevičara i umjerenih fašistov koju je cijepljenje stvorilo. Našli su se s iste strone, i baš će biti zabavno ka to pukne:)prckov wrote:ebenica wrote:
nije nevjerojatno, očekivano je..takvih scena sam se ja nagledao u svom životu ali nikog nije bilo briga jer je bila riječ o "strašnim" huliganima koji su zapali dvije baklje, nevjerojatan krimen...a narod je pljeskao i tražio još, tražio i gole otoke i zakone. na nasilje, ovo u video je pičkin dim, se pljeskalo sa odobravanjem. nitko nikad ne razumije da će to kad tad doć' do njega. kad naša policija pendreči imigrante na granici stvara se jedna navika, novo-normalno, i ta navika neće nestat sa imigrantima, prelit će se na hrvatske ulice i bit će ispendrečen svatko tko na neki način ne odgovara. imaš milion primjera gdje se to polako ispoljava kao npr. ono privođenje lika koji je provalio u onu stanicu kad je bila poplava u zagrebu da spusti ili digne branu ili koji već kurac i na koji način je priveden.
cuj u ovog soma spike
neprirodna koalicija
je, bice fino za citat
2014-04-19
a kaj ti točno znaš o hrvatskoj stvarnosti iz svoje australske vukojebine?prckov wrote:ebenica wrote:nije nevjerojatno, očekivano je..takvih scena sam se ja nagledao u svom životu ali nikog nije bilo briga jer je bila riječ o "strašnim" huliganima koji su zapali dvije baklje, nevjerojatan krimen...a narod je pljeskao i tražio još, tražio i gole otoke i zakone. na nasilje, ovo u video je pičkin dim, se pljeskalo sa odobravanjem. nitko nikad ne razumije da će to kad tad doć' do njega. kad naša policija pendreči imigrante na granici stvara se jedna navika, novo-normalno, i ta navika neće nestat sa imigrantima, prelit će se na hrvatske ulice i bit će ispendrečen svatko tko na neki način ne odgovara. imaš milion primjera gdje se to polako ispoljava kao npr. ono privođenje lika koji je provalio u onu stanicu kad je bila poplava u zagrebu da spusti ili digne branu ili koji već kurac i na koji način je priveden.Noor wrote:
cuj u ovog soma spike
prosvijetli me.
Guest- Guest
nemere se tebe prosvjetlit pudliceebenica wrote:a kaj ti točno znaš o hrvatskoj stvarnosti iz svoje australske vukojebine?prckov wrote:ebenica wrote:
nije nevjerojatno, očekivano je..takvih scena sam se ja nagledao u svom životu ali nikog nije bilo briga jer je bila riječ o "strašnim" huliganima koji su zapali dvije baklje, nevjerojatan krimen...a narod je pljeskao i tražio još, tražio i gole otoke i zakone. na nasilje, ovo u video je pičkin dim, se pljeskalo sa odobravanjem. nitko nikad ne razumije da će to kad tad doć' do njega. kad naša policija pendreči imigrante na granici stvara se jedna navika, novo-normalno, i ta navika neće nestat sa imigrantima, prelit će se na hrvatske ulice i bit će ispendrečen svatko tko na neki način ne odgovara. imaš milion primjera gdje se to polako ispoljava kao npr. ono privođenje lika koji je provalio u onu stanicu kad je bila poplava u zagrebu da spusti ili digne branu ili koji već kurac i na koji način je priveden.
cuj u ovog soma spike
prosvijetli me.
samo te gurnit nazad u septicku
2014-04-19
to sam i mislio, nemaš blage veze o hrvatskoj stvarnosti.prckov wrote:nemere se tebe prosvjetlit pudliceebenica wrote:a kaj ti točno znaš o hrvatskoj stvarnosti iz svoje australske vukojebine?prckov wrote:
cuj u ovog soma spike
prosvijetli me.
Guest- Guest
zašto bi morala?aben wrote:Velin, kazni čovika radi naredbe kako oćeš, ali životinja moro umriti.Noor wrote:ti govoriš o nagonu, jel neumorni :Daben wrote:
Ok, ali i pasa.
Nemo iznimki, kad životinja napadne čovika, sve da je to i antivakser, tribo je ubiti.
ovaj pas to nije napravio nagonski, nego po naredbi...a to u prvom redu moraš razlučiti, jer da mu čovik nije dao znak, pas nikoga ne bi ni napao ni ugrizao
ebenica wrote:to sam i mislio, nemaš blage veze o hrvatskoj stvarnosti.prckov wrote:nemere se tebe prosvjetlit pudliceebenica wrote:
a kaj ti točno znaš o hrvatskoj stvarnosti iz svoje australske vukojebine?
prosvijetli me.
ali imam o somovima
2014-04-19
newuser wrote:Pa ne znam bas, mislim da su mnogo agresivniji promicatelji neobveznog cjepljenja (forum se ne racuna)kod njih je cak i vlast, psi i pendreci...marcellus wrote:ljubo1212 wrote:https://www.dw.com/hr/kako-reagirati-na-teorije-zavjere/a-60230239
Najveci problem sto su podijelili ljude na cjepljene i necjepljenje a to nije potrebno. Treba ostaviti ljudima pravo izbora tko hoce neka se cjepi tko nece neka nece. Uostalom ako sam cjepljen zasticen sam ne bi me trebali zanimati drugi.
gle jebe se meni ko će se cijepit, da je cjepivo učinkovito u sprječavanju prijenosa obaveza cijepljenja bi imala smisla, kao što je obavezno cijepljenje za ospice, boginje i ta sranja. I niko se ne buni.
no cjepivo nije učinkovito pri sprječavanju prijenosa, pa čak i da uzmemo da pomaže kod težih oblika bolesti to je svačija privatna stvar. Dakle nema potrebe da ga se forsira, naročito kod omikrona. Da šteti, ne šteti.
stvar je u tome da ja govorim o terijama zavjera, što je i tema.
odnosno, o tome kako one funkcioniraju, psihološki. U pravilu, što je neka teorija realnija i bolje argumentirana, manje će je ljudi prihvatiti. Što je neka teorija besmislenija i luđa, više će je ljudi prihvatiti.
super za tebe.prckov wrote:ebenica wrote:to sam i mislio, nemaš blage veze o hrvatskoj stvarnosti.prckov wrote:
nemere se tebe prosvjetlit pudlice
ali imam o somovima
Guest- Guest
pudlice nemam vise vremena za tebe
mozes ic
mozes ic
2014-04-19
uvijek isto monotono. najdosadnija knjiga ikad napisana. zijev.prckov wrote:pudlice nemam vise vremena za tebe
mozes ic
Guest- Guest
ebenica wrote:uvijek isto monotono. najdosadnija knjiga ikad napisana. zijev.prckov wrote:pudlice nemam vise vremena za tebe
mozes ic
Pssst! Je li uopce na ovoj temi netko spomenuo prethodnicu svih teorija zavjere?
Guest- Guest
d covida
Očigledno je da je u samosvjesnim nacijama postotak takvih minoran. Veoma su agresivni, što upućuje
na na nešto drugo. O tome će se više govoriti nakon epidemije,kao što je bilo u HR i nakon rata.
Uvijek je bilo teoretičara zavjere, kojima smo se doslovce smijali,ali ovo sada je e epidemijom produbljeno.
Prije desetak dana sam na tu temu razgovarao s jednim istraživačkim novinarom, koji se bavio s razlozima
niske procjepljenosti u slovenskom društvu. Istraživanje je proveo među mlađom populacijom po školama,
jer je htio doći do posrednih (iskrenih) podataka...Kaže mi da je 43% ispitanika uvjereno da je svako cjepivo otrov,
kojeg im neki zli ljudi žele na silu uštrcati. Tako reko tata. Za 15% je rekao da su bili cijepljeni, a za razlog su naveli smrt
njihovi bližnjih od covida. Ostalo je bilo negdje između - neodlučno u odgovorima.
Iz ovoga se može vidjeti što je krajnja mogućnost procjepljenosti u mojoj državi. Vjerujem da je slično i u HR.
Procijepljenost u državama zapadne civilizacije je negdje oko 75%, a u nekoliko njih je blizu ili preko 90%.marcellus wrote:
Očigledno je da je u samosvjesnim nacijama postotak takvih minoran. Veoma su agresivni, što upućuje
na na nešto drugo. O tome će se više govoriti nakon epidemije,kao što je bilo u HR i nakon rata.
Uvijek je bilo teoretičara zavjere, kojima smo se doslovce smijali,ali ovo sada je e epidemijom produbljeno.
Prije desetak dana sam na tu temu razgovarao s jednim istraživačkim novinarom, koji se bavio s razlozima
niske procjepljenosti u slovenskom društvu. Istraživanje je proveo među mlađom populacijom po školama,
jer je htio doći do posrednih (iskrenih) podataka...Kaže mi da je 43% ispitanika uvjereno da je svako cjepivo otrov,
kojeg im neki zli ljudi žele na silu uštrcati. Tako reko tata. Za 15% je rekao da su bili cijepljeni, a za razlog su naveli smrt
njihovi bližnjih od covida. Ostalo je bilo negdje između - neodlučno u odgovorima.
Iz ovoga se može vidjeti što je krajnja mogućnost procjepljenosti u mojoj državi. Vjerujem da je slično i u HR.
Eroo- Posts : 78956
2016-07-22
Eroo wrote:d covidaProcijepljenost u državama zapadne civilizacije je negdje oko 75%, a u nekoliko njih je blizu ili preko 90%.marcellus wrote:
Svatko od nas pristaje uz neku TZ jer je takva nasa narav, popuniti praznine, ne ostaviti nepoznato - nepoznatim. Traziti uzrok, nalaziti razloge. Radije pristajemo uz najnevjerojatnije pojasnjenje nekog fenomena nego sto ga ostavljamo takvim, bez odgovora. Konacno, ne bi ni postojala ideja bogova ili Boga da tome nije tako. A u takvu TZ vjeruje vecina ljudstva. Vidis, i ti si u toj skupini i bas se pitam gdje je "sala za smijeh". :)
Ima strahovito glupih TZ, ali ima i onih lijepih, vrlo korektno odradjenih za koje se moze reci "pa, gle, moglo bi biti"... U zadnje dvije godine podosta se toga i ostvarilo na sto su "zavjerenici" na 'Rona topicu upozoravali.
Guest- Guest
Page 44 of 50 • 1 ... 23 ... 43, 44, 45 ... 50
Similar topics
» Teorije urote
» Nevidljiva ruka napreduje: Francuska zabranjuje teorije urote i suprotne verzije službenih izvješća hahahah
» Teorija urote o teorijama urote
» Od viteza Templara i Breivika do urote...Slobodna mijenja retoriku
» Šire se teorije zavjere o potresu u Turskoj
» Nevidljiva ruka napreduje: Francuska zabranjuje teorije urote i suprotne verzije službenih izvješća hahahah
» Teorija urote o teorijama urote
» Od viteza Templara i Breivika do urote...Slobodna mijenja retoriku
» Šire se teorije zavjere o potresu u Turskoj
Page 44 of 50