Denkverbot
Page 21 of 50
Page 21 of 50 • 1 ... 12 ... 20, 21, 22 ... 35 ... 50
Re: Denkverbot
violator wrote:aben wrote:i jo morin zamisliti druge svitove ki zaključuju isto, i da je to trivijalno.violator wrote:Ne znam za vas, ali ima mi nesto nakaradno u razgovoru dva covjeka koji dolaze do zakljucka kako je upravo ljudski zivot "svet", " nepovrediv".
Mogu zamisliti neke druge svjetove na kojima nesto-poput-ljudi zakljucuje o vlastitoj vrsti - isto.
Ili zamislimo situaciju u kojoj dvije pliskavice razgovaraju i sloze se da samo svojstva x i y koje njihova vrsta posjeduje cini ih "svetima", odnosno njihov zivot "nepovrediv" (u svim razvojnim fazama) u odnosu na ostale vrste.
Na kozmickoj skali nema "favorita". :)
Sad kad sam to spomenula, rekla bih da je trivijalna istina kako je ljudima upravo ljudski zivot poseban.
ali na kozmičkoj skali, isto ko i na kvantnoj, sve je to non issue. ko da rečeš da indijunci iz 18 stoljeća nemaju favorita između dinama i hajduka. naravski da nemaju.
Napisala sam da je trivijalna istina da je ljudima ljudski zivot - poseban, sto znaci da bez obzira na svojstva koja posjedujemo u odnosu na druge vrste, uvijek cemo favorizirati nasu vrstu i iznalaziti razloge nase posebnosti, kao i razloge za iskoristavanje drugih ne-ljudskih bica.
Tako ce zigota imati svojstvo nepovredivosti na temelju potencijala (Kic ce odnah napisati "nerodjeno dijete"), dok ce istovremeno pliskavica biti na nasem tanjuru...
pa e, i jo se istin složin, ko ča sun već napiso.
Btw, ne stoji ti znak jednakosti izmedju kozmicke i kvantne skale buduci da na kvantnoj skali ipak nema bica sa sposobnoscu autorefleksije. Nesto kao razlika izmedju zigote i djeteta. ;)
https://diffsense.com/diff/actual/potential#:~:text=When%20used%20as%20nouns%2C%20actual,in%20possibility%2C%20not%20in%20actuality.
naravski da ne postoji znok jednakosti; jedno je velo, a drugo je molo.
ali ni na jednoj od tih razina nemo nikakovih bića. zoto je procjenjivanje svetosti čovika s obadvi razine besmisleno.
aben- Posts : 35492
2014-04-16
kic wrote:violator wrote:kic wrote:
znam tu priču u vezi liječene nadkoljenične kosti..
teško je biti dosljedan u ičemu, i za Wagnera sam nedavno čitao kako je jako zagovarao vegetarijanstvo, no se nije mogao držati veganskog menija, ali bar je pokušao mogli bi reći? iako je inspirirao Hitlera koji je isto gurao zdrav život, nepušenje i veganstvo baš zbog Wagnera, a s druge strane je blatantno bio krvožedan..
Vegetarijanstvo i veganstvo nije isto.
Ne razumijem spominjanje Wagnera i Hitlera.
Koliko ima primjera osoba koje mlate vlastitu zenu i djecu, ali iskazuju strahovitu njeznost prema psicima, npr. Trebam li zakljuciti da su empaticni i dobre osobe duboko u sebi? Ne. Oni "vole" tog psica jer im je pokoran, jer im ne prigovara, jer su njegovu volju u potpunosti podcinio vlastitoj. Jer vole obozavanje koje im taj psic dostavlja.
ja, kao i car Hadrijan, plačem i za pokošenom travom :P
iako si nedostajala, dosta mi je za jednu subotu..
:)
Zapravo, htjedoh samo reci i da iskazivanje ljubavi prema zivotinjama (s istovremenom brutalnoscu prema drugom ljudskom bicu, kao sto je i Venus istaknula u svojem postu sa suprugom koljaca svinja) nije pokazatelj niceg...
Empatija nije sapun koji se trosi... :p I ne odnosi se na privilegirane (vrste). Iz tog razloga, Tolstojev argument smatram jednim od najjacih argumenata protiv posebnosti neke vrste..
Pozdrav!
Last edited by violator on 12/12/2020, 14:18; edited 1 time in total
Guest- Guest
aben wrote:violator wrote:aben wrote:i jo morin zamisliti druge svitove ki zaključuju isto, i da je to trivijalno.violator wrote:Ne znam za vas, ali ima mi nesto nakaradno u razgovoru dva covjeka koji dolaze do zakljucka kako je upravo ljudski zivot "svet", " nepovrediv".
Mogu zamisliti neke druge svjetove na kojima nesto-poput-ljudi zakljucuje o vlastitoj vrsti - isto.
Ili zamislimo situaciju u kojoj dvije pliskavice razgovaraju i sloze se da samo svojstva x i y koje njihova vrsta posjeduje cini ih "svetima", odnosno njihov zivot "nepovrediv" (u svim razvojnim fazama) u odnosu na ostale vrste.
Sad kad sam to spomenula, rekla bih da je trivijalna istina kako je ljudima upravo ljudski zivot poseban.
ali na kozmičkoj skali, isto ko i na kvantnoj, sve je to non issue. ko da rečeš da indijunci iz 18 stoljeća nemaju favorita između dinama i hajduka. naravski da nemaju.
Napisala sam da je trivijalna istina da je ljudima ljudski zivot - poseban, sto znaci da bez obzira na svojstva koja posjedujemo u odnosu na druge vrste, uvijek cemo favorizirati nasu vrstu i iznalaziti razloge nase posebnosti, kao i razloge za iskoristavanje drugih ne-ljudskih bica.
Tako ce zigota imati svojstvo nepovredivosti na temelju potencijala (Kic ce odnah napisati "nerodjeno dijete"), dok ce istovremeno pliskavica biti na nasem tanjuru...
pa e, i jo se istin složin, ko ča sun već napiso.Btw, ne stoji ti znak jednakosti izmedju kozmicke i kvantne skale buduci da na kvantnoj skali ipak nema bica sa sposobnoscu autorefleksije. Nesto kao razlika izmedju zigote i djeteta. ;)
https://diffsense.com/diff/actual/potential#:~:text=When%20used%20as%20nouns%2C%20actual,in%20possibility%2C%20not%20in%20actuality.
ali ni na jednoj od tih razina nemo nikakovih bića. zoto je procjenjivanje svetosti čovika s obadvi razine besmisleno.
Daj budi dobar decko pa si jos jednom procitaj sto si napisao. :(
Guest- Guest
jasno mi je da postoji argument da se prema zarobljenicima iz tujega plemena ponašoš lipo za slučaj da drugi put tebe uvati njegovo pleme, ali empatije prema kriminalcima nemo smisla.ebenica wrote:prvenstveno radi empatije, zajedništva, plemena....i sebičnosti, ne želimo da isto dogodi i nama.aben wrote:a zoč unda ne bismo činili eksperimente na dužnicima, kriminalcima i sl?ebenica wrote:da je svetost života najobičnije sranje, ljudski egotrip, to je toliko sranje da je u rangu toga da netko snimi zemlju iz zraka i onda sjedne za stol i crta granice po tome što je snimio kao da su granice nešto prirodno kao da stvarno postoje a ne da su produkt samo ljudske izmišljotine. i onda cijeli svijet gleda u to sranje i svi se prave da je to nešto sveto, prirodno, nadnaravno ili kako bi kic rekao: nepovredivo.aben wrote:kic wrote:
riječ trivijalnost mi se bas motala oko tipkovnice xD
pa kad je trivijalno.
ka neko kritiziro pripadnike nekoga oblika pojavnosti da više pazu na svoju pojavnost, ili joj pripišuju atribute ke ne pripisuju ostalin pojavnostima, ča un zapravo oće reći?
dakle, pojasni malo pobliže, zoč ne bismo vršili eksperimente na kriminalcima?
2014-04-16
evo, jesviolator wrote:aben wrote:violator wrote:aben wrote:i jo morin zamisliti druge svitove ki zaključuju isto, i da je to trivijalno.violator wrote:Ne znam za vas, ali ima mi nesto nakaradno u razgovoru dva covjeka koji dolaze do zakljucka kako je upravo ljudski zivot "svet", " nepovrediv".
pa e, i jo se istin složin, ko ča sun već napiso.Btw, ne stoji ti znak jednakosti izmedju kozmicke i kvantne skale buduci da na kvantnoj skali ipak nema bica sa sposobnoscu autorefleksije. Nesto kao razlika izmedju zigote i djeteta. ;)
2014-04-16
aben wrote:evo, jesviolator wrote:aben wrote:violator wrote:aben wrote:i jo morin zamisliti druge svitove ki zaključuju isto, i da je to trivijalno.violator wrote:Ne znam za vas, ali ima mi nesto nakaradno u razgovoru dva covjeka koji dolaze do zakljucka kako je upravo ljudski zivot "svet", " nepovrediv".
Dobro. Dakle i dalje tvrdis da na makroskali nema nikakvih bica? Skala koju opisuje opca teorija relativnosti. Razina zvijezda i planeta? Mi nismo dio tog makrosvijeta? Nismo djeca naseg planeta?
Guest- Guest
da.violator wrote:aben wrote:evo, jesviolator wrote:aben wrote:violator wrote:aben wrote:i jo morin zamisliti druge svitove ki zaključuju isto, i da je to trivijalno.violator wrote:Ne znam za vas, ali ima mi nesto nakaradno u razgovoru dva covjeka koji dolaze do zakljucka kako je upravo ljudski zivot "svet", " nepovrediv".
Dobro. Dakle i dalje tvrdis da na makroskali nema nikakvih bica? Skala koju opisuje opca teorija relativnosti. Razina zvijezda i planeta? Mi nismo dio tog makrosvijeta? Nismo djeca naseg planeta?
kozmičke udaljenosti nas čine zanemarivo sitnima, a kozmičko vrime zanemarivo kratkotrajnin.
fizički jesmo de toga svita, isto ko ča smo de i mikro svita, ali za ono o čemu govorimo- ljudcki koncepti o ljudima- potpuno je irelevantno.
2014-04-16
aben wrote:da.violator wrote:aben wrote:evo, jesviolator wrote:aben wrote:violator wrote:aben wrote:i jo morin zamisliti druge svitove ki zaključuju isto, i da je to trivijalno.violator wrote:Ne znam za vas, ali ima mi nesto nakaradno u razgovoru dva covjeka koji dolaze do zakljucka kako je upravo ljudski zivot "svet", " nepovrediv".
kozmičke udaljenosti nas čine zanemarivo sitnima, a kozmičko vrime zanemarivo kratkotrajnin.
fizički jesmo de toga svita, isto ko ča smo de i mikro svita, ali za ono o čemu govorimo- ljudcki koncepti o ljudima- potpuno je irelevantno.
Jesmo, dio smo i mikrosvijeta, ali ne kao bica s autorefleksijom, vise smo kvantna pjena.
Ti i ja mozda i jesmo jako sitni i zanemarivi u odnosu na dugotrajnost zvjezdanih sustava, ali mislila sam da govorimo o vrstama, dakle, razlicitim vrstama diljem kozmosa. I nasoj posebnosti/svetosti/nepovredivosti koja bi malo drugacije izgledala da raspravljamo o njoj s nekom visokonaprednom vrstom, a da polazimo od postavki koje ste Kic i ti prezentirali...
Guest- Guest
ne samo ti i jo, nego cela zemlja i sva živa i neživa bića.
ne bi. bilokakov razgovor s talosijancima ili kevlansima ne bi uopće premini stav o svetosti čovika, isto ko ča to ne bi učinilo ni eventualno novo manlike biće koje bi se razvilo na zemlji.
ne bi. bilokakov razgovor s talosijancima ili kevlansima ne bi uopće premini stav o svetosti čovika, isto ko ča to ne bi učinilo ni eventualno novo manlike biće koje bi se razvilo na zemlji.
2014-04-16
violator wrote:venus wrote:violator wrote:Ne znam za vas, ali ima mi nesto nakaradno u razgovoru dva covjeka koji dolaze do zakljucka kako je upravo ljudski zivot "svet", " nepovrediv".
...dok istovremeno život svinje im nije svet, dok im se slatki psić mota oko nogu, živ i veseo.
Nekima pak ni ženin život svet, pogotovo ako hormonalna glupača donese svom presvetlom mužu tupi nož za peljat upravo zaklanu svinju :P pa je malo istuče da se nauči reda, "glupa koza".
Toliko o svetosti i nepovredivosti života, nabijem vas filozofe u mlaćenje prazne slame
Violatorice, sad mi je život konačno kompletan...
Da. :)
Svinja nema sposobnost autofleksije, iako je inteligentna poput psa kojeg ljube u njuskicu...
----
A brizna ti, ako ti je zbog ovog zivot kompletan! :D
Sala! I meni je drago tebe vidjeti! :-*
Jesi li dobro?
Svinja je izuzetno inteligentna životinja i izražava emocije prema ljudima o kojima ovisi.
Fališ.
Ako nisam dobro, resetiram se na tvorničke postavke, pa opet budem dobro.
Ova godina je zbilja bila izazov svima.
Guest- Guest
radi modernih etičkih i moralnih normi jer se to kroz povijest radilo a možda se radi još uvijek daleko od očiju javnosti. i to nikakve veze nema sa svetosti života.aben wrote:
ljudski život u usporedbi sa životom pčela ili biljaka ne znači ništa, bez ljudi život na planeti bi nastavio dalje, bez života biljaka ili pčela bilo kakav život bi bio ugrožen, toliko o svetosti ljudskog života.
ali zakaj ja to objašnjavam tebi, tebi svatko tko uzme bambus u ruke ionako ne zaslužuje život.
Guest- Guest
aben wrote:
jasno mi je da postoji argument da se prema zarobljenicima iz tujega plemena ponašoš lipo za slučaj da drugi put tebe uvati njegovo pleme, ali empatije prema kriminalcima nemo smisla.
Guest- Guest
aben wrote:ne samo ti i jo, nego cela zemlja i sva živa i neživa bića.
Antropocentrizam (starogrčki: άνθρωπος: antropos - čovjek, ljudsko biće + κέντρον: kentron - centar) je naziv za ideologiju ili općeniti stav da je čovjek superioran prirodi ili njen najvažniji i najvrijedniji dio.
Antropocentristi vjeruju da je čovjek nije ravnopravan drugim stvorenjima, nego da ima pravo upravljati nad florom, faunom i općenito Zemljom. Antropocentrizam se kao stav osobito razvio među abrahamskim religijama, pa tako Stari zavjet opisuje kako je Jahve stvorio čovjeka da bude gospodar svim drugim bićima.
Koncept antropocentrizma je došao pod žestoku kritiku od ekologa, pogotovo poklonika duboke ekologije koji ga smatraju "sebičnim".
Antropocentrizam u svom užem, i rjeđem, značenju označava stav kakav se pojavljuje u djelima znanstvene fantastike koja špekuliraju o susretu čovječanstva sa vanzemaljskim stvorenjima i civilizacijama i pretpostavlja da će se u tim slučajevima čovječanstvo pokazati tehnički, moralni ili na neki drugi način nadmoćnim.
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Antropocentrizam
----
antropocentrizam (antropo- + -centrizam), nazor prema kojemu je čovjek temelj i središte zbiljnosti, koji cjelokupnomu kozmosu daje vrijednost i smisao bilo kao vrhovna vrijednost ili tako da se sve u svijetu odnosi na njega. Začetci takva mišljenja javljaju se u antičkoj Grčkoj, u Protagorinu stavu prema kojemu je »čovjek mjera svih stvari, onih koje jesu da jesu, a onih koje nisu da nisu«. Kršćanski mislioci pak smatraju da proces subjektiviranja počinje tek s kršćanskim postavkama slobodne volje (sv. Augustin) kada se subjekt jasnije razlikuje od objektivnog svijeta. U novovjekovnoj filozofiji antropocentrizam se izražava u različitim mišljenjima, a vrhunac doživljava od Kantova »kopernikanskog obrata« prema kojemu je čovjek kao spoznajni subjekt mjerilo spoznatoga. Svoju radikalnu varijantu doživljava u filozofiji Ludwiga Feuerbacha gdje je doveden do razine antropoteizma (obogotvorenja idealiziranog čovjeka). Obično je povezan sa subjektivizmom, nihilizmom i geocentrizmom.
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=3184
Guest- Guest
venus wrote:violator wrote:venus wrote:violator wrote:Ne znam za vas, ali ima mi nesto nakaradno u razgovoru dva covjeka koji dolaze do zakljucka kako je upravo ljudski zivot "svet", " nepovrediv".
...dok istovremeno život svinje im nije svet, dok im se slatki psić mota oko nogu, živ i veseo.
Nekima pak ni ženin život svet, pogotovo ako hormonalna glupača donese svom presvetlom mužu tupi nož za peljat upravo zaklanu svinju :P pa je malo istuče da se nauči reda, "glupa koza".
Toliko o svetosti i nepovredivosti života, nabijem vas filozofe u mlaćenje prazne slame
Violatorice, sad mi je život konačno kompletan...
Da. :)
Svinja nema sposobnost autofleksije, iako je inteligentna poput psa kojeg ljube u njuskicu...
----
A brizna ti, ako ti je zbog ovog zivot kompletan! :D
Sala! I meni je drago tebe vidjeti! :-*
Jesi li dobro?
Svinja je izuzetno inteligentna životinja i izražava emocije prema ljudima o kojima ovisi.
Fališ.
Ako nisam dobro, resetiram se na tvorničke postavke, pa opet budem dobro.
Ova godina je zbilja bila izazov svima.
Tocno. Ironiziram hipotezu o svetost covjeka na temelju autorefleksije... :)
Naisla sam na jedan lijep dokumentarac o hobotnicama.
The film shows how, in 2010, Foster began free-diving in a cold underwater kelp forest at a remote location in False Bay, near Cape Town, South Africa.[3] The location was near Simon's Town on the Cape Peninsula,[4] which is exposed to the cold Benguela current of the Atlantic Ocean.[5] He started to document his experiences and, in time, met a curious young octopus that captured his attention. He decided to keep visiting her den and tracking her movements every day for a year to win the animal’s trust. The two form a bond where she plays with Foster and allows him into her world to see how she sleeps, lives, and eats. In the film, Foster describes the impact on his life of his relationship with the octopus....
----
Samo mi budi dobro, radosno i debelo. :)
Svidja mi se sto se nikada ne prepustas beznadju. Ja sam mnogo puta dosad pokleknula.
U posljednje vrijeme razmisljam o kauzalnoj mrezi ciji smo dio, odnosno u kolikoj mjeri mozda utjecemo na svjetska zbivanja, a da toga nismo ni svjesni (deterministicki kaos). Ta me razmisljanja dovode do ideje o nekim tihim sidrima nase realnosti. Sto ako smrt neke osobe/osoba toliko poremeti tu kauzalnu mrezu da se stvarnost pocne pogorsavati? Sto ako neki ljudi naprosto postoje da bi svojim zivotom (djelovanjem/mislima) drzali/sidrili stvarnost, sprijecavali da sve ne ode u nesto daleko ruznije.
Ova godina cini mi se kao posljedica smrti takvih ljudi... Jasno, znam da me razumijes i o kome mislim kad spominjem takve ljude..
Guest- Guest
a, bismo li trebali vršiti eksperimente na životinjami?ebenica wrote:radi modernih etičkih i moralnih normi jer se to kroz povijest radilo a možda se radi još uvijek daleko od očiju javnosti. i to nikakve veze nema sa svetosti života.aben wrote:
2014-04-16
ne, ne bismo.aben wrote:a, bismo li trebali vršiti eksperimente na životinjami?ebenica wrote:radi modernih etičkih i moralnih normi jer se to kroz povijest radilo a možda se radi još uvijek daleko od očiju javnosti. i to nikakve veze nema sa svetosti života.aben wrote:
koji dio tebi točno nije jasan? kao vrsta smo opremljeni sa širokim spektrom osjećaja, od ljubavi, empatije, suosjećanja i to osjećamo prema drugim bićima, neki više neki manje i ništa od toga nije vezano za filozofsku spoznaju dva pizdeka s nekog foruma, zato ja osjećam empatiju za pobijene japance u hirošimi i nagasakiju, osjećam empatiju za svakoga tko je u nekoj boli, nad kim se vrši nepravda i to osjećam automatski kao i većina ljudi, ne sjednem pa kažem "život je svet trebao bi osjetiti to i to". a tebi kojem je filozofska spoznaja "život je svet", japanski životi u hirošimi ili nagasakiju nisu jer se filozofske spoznaje prilagođavaju trenutku, pa su ti neki životi sveti a neki nisu, i kao takve su sranje, smeće, retardacija dva pizdeka s jednog foruma. isto tako ja mogu osjetiti empatiju prema nekoj ženi koja se odluči na pobačaj jer znam da to većini žena koje se na to odluče nije zajebancija, nije zato što je utorak pa im se tak pička okrenula nego ozbiljna i promišljena odluka koja na njih ostavlja i psihološku i tjelesnu posljedicu i da im ne trebaju neka dva pizdeka pričat o svetosti života kako bi njihov filozofsko usrani zaključak imao smisla i da im se ne povrijede osjećaji svetih pizdeka i nepovredivost njihovih usranih malih života. kapiš? to što osjećamo prema drugim ljudima ili bićima nema apsolutno nikakve veze sa "vrijednosti života" već s onime s čime se kao pojedinci rodimo.
Guest- Guest
ebenica wrote:nekoj ženi koja se odluči na pobačaj jer znam da to većini žena koje se na to odluče nije zajebancija, nije zato što je utorak pa im se tak pička okrenula nego ozbiljna i promišljena odluka koja na njih ostavlja i psihološku i tjelesnu posljedicu i da im ne trebaju blablasra...
meanwhile: https://mobile.twitter.com/PrisonPlanet/status/1328872375404949504
ebenica wrote:ne, ne bismo.aben wrote:a, bismo li trebali vršiti eksperimente na životinjami?ebenica wrote:radi modernih etičkih i moralnih normi jer se to kroz povijest radilo a možda se radi još uvijek daleko od očiju javnosti. i to nikakve veze nema sa svetosti života.aben wrote:
a, ok. tebi ljudcki život unda stvarno ni sveti.
2014-04-16
kic wrote:
meanwhile: https://mobile.twitter.com/PrisonPlanet/status/1328872375404949504
???
Ovo je dokaz za sto, tocno? Ne razumijem.
Ti doista mislis da je ova snimka, ocito nastala kao namjerna provokacija zbog opetovanog zabadanja nosina u zenska medjunozja onih kojih se to najmanje dotice, reprezentacija svih onih koji smatraju da pravo na pobacaj spada posve opravdano u zenska reproduktivna prava?!
Znaci, poput retarda cupkamo radosno prema nekoj ordinaciji jer smo se zaboravile zastititi na vrijeme kad smo, boze pomozi, pozeljele iskusiti seks prije braka.. :)
Guest- Guest
Gnječ wrote:o abene abene strila nebeska ti u pastole hitila!
a ča je, ćo?
ni valjo da bi i ti zabroni eksperimentiranje na životinjami i tako pušti da ljudi umiru od korone?
2014-04-16
Page 21 of 50 • 1 ... 12 ... 20, 21, 22 ... 35 ... 50
Page 21 of 50