Četiri države nude nam avione, šef Glavnog stožera objavio o kojim modelima je riječ
Page 4 of 6
Page 4 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Četiri države nude nam avione, šef Glavnog stožera objavio o kojim modelima je riječ
marcellus wrote:
gdje je rafale rušio f-22, na simulatoru jedino... na vježbama su i migovi rušili f-16, teoretski, u praksi su ih f-16 uvijek pomeli
Itekako ozbiljnim vježbama
U svim parametrima Rafale je ispred F-16, zato ih je i uzela Indija (kontra Pakistanskih F-16) i Grčka (kontra Turskih ultra nabrijanih F-16).
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Četiri države nude nam avione, šef Glavnog stožera objavio o kojim modelima je riječ
marcellus wrote:osim toga to je ko da raspravljamo kolko auto ide na sat i kako ubrzava, a zanemarimo troškove, servis, potrošnju, dostupnost dijelova, praktične vrijednosti... da ne govorim da nisam ljubitelj francuske tehnike, vina, sirevi, moda, to da od francuza... tehnika, ko god je imo francuski auto jebo je majku onom ko ga je napravio
Imao sam i Francusko i Američko auto (Ne neki Ford za europu nego baš GMC)... radije Francusko...
No borbeni avioni su nešto sasvim drugo, to niti nije masovna proizvodnja nego "filigranski" rad... Thales, Snecma i Dassault su vrh svjetske proizvodnje.
Last edited by Hektorović on 10/9/2020, 09:20; edited 1 time in total
2018-04-10
pusti parametre, to je i politička odluka, i ekonomska, ne samo striktno vojna... a u ratu je uvijek bolje imat nešto jeftinije i pouzdanije s dostupnijim servisima i dijelovima nego nešto max performansi
Hektorović wrote:marcellus wrote:osim toga to je ko da raspravljamo kolko auto ide na sat i kako ubrzava, a zanemarimo troškove, servis, potrošnju, dostupnost dijelova, praktične vrijednosti... da ne govorim da nisam ljubitelj francuske tehnike, vina, sirevi, moda, to da od francuza... tehnika, ko god je imo francuski auto jebo je majku onom ko ga je napravio
Imao sam i Francusko i Američko auto (Ne neki Ford za europu nego baš GMC)... radije Francusko...
kupi radije švabu, japanca, koreanca...
marcellus wrote:Hektorović wrote:marcellus wrote:osim toga to je ko da raspravljamo kolko auto ide na sat i kako ubrzava, a zanemarimo troškove, servis, potrošnju, dostupnost dijelova, praktične vrijednosti... da ne govorim da nisam ljubitelj francuske tehnike, vina, sirevi, moda, to da od francuza... tehnika, ko god je imo francuski auto jebo je majku onom ko ga je napravio
Pa imam Audi :D
2018-04-10
marcellus wrote:pusti parametre, to je i politička odluka, i ekonomska, ne samo striktno vojna... a u ratu je uvijek bolje imat nešto jeftinije i pouzdanije s dostupnijim servisima i dijelovima nego nešto max performansi
Rafale je u biti dostupniji, naime ne treba ti supply chain od preko velike bare, nego samo preko alpa.
2018-04-10
I sa Rafale smo de facto mirni do 2050te
2018-04-10
Hektorović wrote:marcellus wrote:pusti parametre, to je i politička odluka, i ekonomska, ne samo striktno vojna... a u ratu je uvijek bolje imat nešto jeftinije i pouzdanije s dostupnijim servisima i dijelovima nego nešto max performansi
Rafale je u biti dostupniji, naime ne treba ti supply chain od preko velike bare, nego samo preko alpa.
gluposti, za F-16 možeš dobiti dijelove od svakog tko ima F-16 praktički
marcellus wrote:Hektorović wrote:marcellus wrote:pusti parametre, to je i politička odluka, i ekonomska, ne samo striktno vojna... a u ratu je uvijek bolje imat nešto jeftinije i pouzdanije s dostupnijim servisima i dijelovima nego nešto max performansi
gluposti, za F-16 možeš dobiti dijelove od svakog tko ima F-16 praktički
Jok, ne ide to kao rabljeni auti
Većina toga je američka strogo kontrolirana tehnologija ... sa jako opsežnim ugovorima o korištenju.
2018-04-10
To ti je židovski auto,ne svapski..Hektorović wrote:marcellus wrote:Hektorović wrote:
Pa imam Audi :D
Guest- Guest
rafale je klasa iznad f-16..no naravno jemeri populisticki,ucjenama i ostalim humanim pristupima namecu svoj avijun
Guest- Guest
e sad ti na klasikuEroo wrote:Luk i strijela i mirno nebo.Leviathan2 wrote:s400 i mirno nebo
ja preporuciji nest malo modernije :D
2016-11-08
Rafale je toliko dobar da čak i nije u kategoriji preostalih. Ali da je skup za održavanje, je. Da ne govorim o cini sata leta. Polovan ili ne, mislim da takav zrakoplov ne triba Hrvatskoj u realnoj osnovi, više ka psiho efekt.
Gripen je najbolja opcija, tim više ak su sprimni spustiti cinu za 750 milijuna ojra.
Gripen je najbolja opcija, tim više ak su sprimni spustiti cinu za 750 milijuna ojra.
AlfaOmega wrote:Rafale je toliko dobar da čak i nije u kategoriji preostalih. Ali da je skup za održavanje, je. Da ne govorim o cini sata leta. Polovan ili ne, mislim da takav zrakoplov ne triba Hrvatskoj u realnoj osnovi, više ka psiho efekt.
Operativni troškovi sata leta za f-16 su oko 12.000 eura, a za Gripen gotovo 20.000 eura.
ne znam koliko je rafale, ali svakako više od gripena.
Neka me netko obavijesti zašto smo mi ono točno u NATO-u i kakve konkretne koristi imamo od njega, osim da preskupo plaćamo zastarjelu tehnologiju koja je trebala završiti u otpadu jer nitko osim Rusa ne nudi pošteni dogovor za prihvatljivu cijenu (ne na ovom natječaju nego inače), osim ako naravno, ne gledamo offset. A što se offseta tiče, još su Šveđani najbolji jer nude konkretne investicije u ekonomiju. Neka me netko podsjeti zašto ne valja Gripen.
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
Ajmo ovako: je li bolji novi Gripen ili novi F 16?
2015-08-09
Ja bih ovomelkior wrote:Ajmo ovako: je li bolji novi Gripen ili novi F 16?
Suhoj Su-35BM
Ili to ili nove Rafale. Mađarska ima gripene. Ako nabavljamo gripene, onda ti gripeni moraju biti noviji u odnosu na mađarske. Ne bi ste vjerovali, ali Mađarska nam je susjed gotovo isto kao i Srbija, ali opasniji
A za Italiju nam trebaju male i tihe podmornice i barem S-300. Za Srbiju i Bosnu nam ne treba ništa, osim tupih kašika jer to najvolijeju Balkanci. I puno ljute rakije. Vojska se ne gradi prema slabom nego prema jačem neprijatelju.
2015-08-09
I za kraj: možete li zamisliti da bi u nekom imaginarnom raspadu NATO Pakta Hrvatsku u odnosu na susjede prije spasila ruska nego zapadna tehnologija?
Hrvatska dugoročno treba avion minimalno 4,5 generacije. Već avion 4. generacije je prestar, ako ga ne prate najnoviji radari i protuzračna obrana, koju mi nemamo. I avioni se kupuju za narednih 20-30 godina, nikakvih 40 godina. Jeftinije nam je ukinuti pola općina i županija pa milijardu eura istresti za nove avione i pripadajući offset te ulaganja u industriju nego kupovati jeftina prijateljstva zato jer nemamo para i pri tome nastaviti trošiti na drugim područjima kao pijani milijarder.
Hrvatska dugoročno treba avion minimalno 4,5 generacije. Već avion 4. generacije je prestar, ako ga ne prate najnoviji radari i protuzračna obrana, koju mi nemamo. I avioni se kupuju za narednih 20-30 godina, nikakvih 40 godina. Jeftinije nam je ukinuti pola općina i županija pa milijardu eura istresti za nove avione i pripadajući offset te ulaganja u industriju nego kupovati jeftina prijateljstva zato jer nemamo para i pri tome nastaviti trošiti na drugim područjima kao pijani milijarder.
2015-08-09
Su-27 :)
Prestanite davati pare za civilno društvo i Crkvu, ukinite 10-ak županija i 200 općina te dajte milijardu eura za nove avione kako Bog zapovijeda uz pripadajući offset. Jebala vas Općina Babina Greda.
2015-08-09
Page 4 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Dosad nezabilježen pokušaj političke otmice načelnika Glavnog stožera
» Nacelnik Glavnog stozera Srbije o vojnoj reakciji na Kosovu:Vojska je spremna i motivirana
» Milanovićevi kriteriji za načelnika Glavnog stožera: Obrazovan, branitelj, iskusan zapovjednik, govornik engleskoga
» Održan radni sastanak Predsjednice Republike s izaslanstvima Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera Oružanih snaga RH
» ''OTVORENO PISMO Zuckerberg objavio manifest kojim želi promijeniti svijet; evo što je rekao''
» Nacelnik Glavnog stozera Srbije o vojnoj reakciji na Kosovu:Vojska je spremna i motivirana
» Milanovićevi kriteriji za načelnika Glavnog stožera: Obrazovan, branitelj, iskusan zapovjednik, govornik engleskoga
» Održan radni sastanak Predsjednice Republike s izaslanstvima Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera Oružanih snaga RH
» ''OTVORENO PISMO Zuckerberg objavio manifest kojim želi promijeniti svijet; evo što je rekao''
Page 4 of 6