Potvrdilo ispitivanje: Rusko cjepivo izazvalo stvaranje antitijela
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Potvrdilo ispitivanje: Rusko cjepivo izazvalo stvaranje antitijela
Ja bih pristao kad bi pisalo latinicom.
crvenkasti- Posts : 29707
2014-04-17
pa bit ce i na latinici :Dcrvenkasti wrote:Ja bih pristao kad bi pisalo latinicom.
Ruski naučnici su u međunarodnom medicinskom časopisu Lanset objavili rezultate ispitivanja vakcine protiv virusa korona. Eksperti smatraju da podaci ohrabruju, ali da je potrebno da se ona ispita na većem broju ljudi, piše američki portal Foks Njuz.
Proizvodnja vakcine u Rusiji (foto:Sputnik / AFK Sistema)
Testiranje ruske vakcine protiv virusa korona je pokazalo dobre rezultate: antitijela su se pojavila kod svih dobrovoljaca za tri nedjelje. Rezultati su objavljeni u časopisi Lanset, u kome su vakcinu okarakterisali kao bezbjednu i naveli da je pacijenti dobro prihvataju, navodi portal.
Prema riječima naučnika, oni su proanalizirali dvije varijante vakcine, zamrzavali ih i pakovali tako da ih je moguće transportovati u slabo pristupačna područja. Vakcina je napravljena korišćenjem adenovirusa čovjeka.
Prva istraživanja su pokazala, da pacijenti koji su primili vakcinu imaju bolji imunitet, nego oni koji su preležali virus korona. Veliki rast antitijela se belježi do 14. dana i dalje tokom cijelog praćenja. Specifične T-ćelije će svoj vrhunac dostići 28. dana poslije vakcinacije. Upravo ove ćelije prepoznaju neprijatelja i napadaju ga.
Naučnici su primijetili nekoliko kontraindikacija od vakcine, kao na primjer: bol na mjestu gde je vakcina primljena, glavobolja i slabost. Međutim, kontraindikacije nisu bile jake i nemaju posljedice. Slijedi treća faza istraživanja, u kojoj će učestvovati 40.000 dobrovoljaca različitog uzrasta.
Američki eksperti su u intervjuu za Foks Njuz izjavili da navedeni rezultati ohrabruju.
- To je novi detalj u slagalici stvaranja uspješne vakcine protiv kovid 19. Rezultati istraživanja su isti kao u mnogim ranijim istraživanjima vakcina, oni pokazuju da je bezbjedna i efikasna u stvaranju imuniteta - rekao je direktor odjeljenja infektivnih bolesti jedne bolnice u Njujorku.
Prema njegovom mišljenju ti podaci pokazuju, da će ruska vakcina biti efikasna u zaštiti od virusa korona, što daje nadu.
Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije su napomenuli, da u svijetu ima mnogo kandidata za vakcinaciju, ali će vakcina biti korišćena tek kada bude dokazana njena bezbjednost i efektivnost, navodi portal.
Ruski naučnici su u međunarodnom medicinskom časopisu Lanset objavili rezultate ispitivanja vakcine protiv virusa korona. Eksperti smatraju da podaci ohrabruju, ali da je potrebno da se ona ispita na većem broju ljudi, piše američki portal Foks Njuz.
Proizvodnja vakcine u Rusiji (foto:Sputnik / AFK Sistema)
Testiranje ruske vakcine protiv virusa korona je pokazalo dobre rezultate: antitijela su se pojavila kod svih dobrovoljaca za tri nedjelje. Rezultati su objavljeni u časopisi Lanset, u kome su vakcinu okarakterisali kao bezbjednu i naveli da je pacijenti dobro prihvataju, navodi portal.
Prema riječima naučnika, oni su proanalizirali dvije varijante vakcine, zamrzavali ih i pakovali tako da ih je moguće transportovati u slabo pristupačna područja. Vakcina je napravljena korišćenjem adenovirusa čovjeka.
Prva istraživanja su pokazala, da pacijenti koji su primili vakcinu imaju bolji imunitet, nego oni koji su preležali virus korona. Veliki rast antitijela se belježi do 14. dana i dalje tokom cijelog praćenja. Specifične T-ćelije će svoj vrhunac dostići 28. dana poslije vakcinacije. Upravo ove ćelije prepoznaju neprijatelja i napadaju ga.
Naučnici su primijetili nekoliko kontraindikacija od vakcine, kao na primjer: bol na mjestu gde je vakcina primljena, glavobolja i slabost. Međutim, kontraindikacije nisu bile jake i nemaju posljedice. Slijedi treća faza istraživanja, u kojoj će učestvovati 40.000 dobrovoljaca različitog uzrasta.
Američki eksperti su u intervjuu za Foks Njuz izjavili da navedeni rezultati ohrabruju.
- To je novi detalj u slagalici stvaranja uspješne vakcine protiv kovid 19. Rezultati istraživanja su isti kao u mnogim ranijim istraživanjima vakcina, oni pokazuju da je bezbjedna i efikasna u stvaranju imuniteta - rekao je direktor odjeljenja infektivnih bolesti jedne bolnice u Njujorku.
Prema njegovom mišljenju ti podaci pokazuju, da će ruska vakcina biti efikasna u zaštiti od virusa korona, što daje nadu.
Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije su napomenuli, da u svijetu ima mnogo kandidata za vakcinaciju, ali će vakcina biti korišćena tek kada bude dokazana njena bezbjednost i efektivnost, navodi portal.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
super vijesti, ali svakako se neću cijepiti protiv bolesti koju je u RH prebolilo preko 200 000 ljudi, a umrla samo jedna osoba mlađa od 50godina (a ta je imala abecedu drugih bolesti)
ali da sam plus 60godina onda bi se svakako cijepio.. dakle cijepiti penziće, ljude u staračkim domovima, sestre i doktore, i to je to.. oni dobiju imunitet, a mlađi od 50 statistički ionako nemogu umrijeti od te bolesti(iako opet u bosni zna pokositi nekoga, zanimljivo kod nas još nikoga ne znam kako to, nemogu objasniti)
ali da sam plus 60godina onda bi se svakako cijepio.. dakle cijepiti penziće, ljude u staračkim domovima, sestre i doktore, i to je to.. oni dobiju imunitet, a mlađi od 50 statistički ionako nemogu umrijeti od te bolesti(iako opet u bosni zna pokositi nekoga, zanimljivo kod nas još nikoga ne znam kako to, nemogu objasniti)
ne vjerujem da će cjepivo bit dostupno na zapadu, iz ekonomskih razloga
2015-08-15
izbacit će zapad cijepivo, američko dolazi za mjesec ipo dana.. u EU isto tako neće puno proćimarcellus wrote:ne vjerujem da će cjepivo bit dostupno na zapadu, iz ekonomskih razloga
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
AssadNaPodmornici wrote:izbacit će zapad cijepivo, američko dolazi za mjesec ipo dana.. u EU isto tako neće puno proćimarcellus wrote:ne vjerujem da će cjepivo bit dostupno na zapadu, iz ekonomskih razloga
edit, trebalo je pisat iz političkih razloga... lapsus
AssadNaPodmornici wrote:super vijesti, ali svakako se neću cijepiti protiv bolesti koju je u RH prebolilo preko 200 000 ljudi, a umrla samo jedna osoba mlađa od 50godina (a ta je imala abecedu drugih bolesti)
Loš i težak život, zagađen okoliš, očajno zdravstvo.
2018-04-10
sve jedno pokosi često , vi stavite u medije, tu i tamo umre naizgled mlada i zdrava osoba..Hektorović wrote:AssadNaPodmornici wrote:super vijesti, ali svakako se neću cijepiti protiv bolesti koju je u RH prebolilo preko 200 000 ljudi, a umrla samo jedna osoba mlađa od 50godina (a ta je imala abecedu drugih bolesti)
iako kada se sjetim, Sarajevo je jedan od najzagađenijih gradova cijele Europe, a isto je i Sjeverna Italija gdje je visoka smrtnost od Covida19
evo nekome doslovno za istraživanje, istražiti postoji li korelacija između zagađenosti zraka i veće smrtnosti od covid-19
mogu i ja to obaviti, ako će me netko platiti 1000€
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
AssadNaPodmornici wrote:sve jedno pokosi često , vi stavite u medije, tu i tamo umre naizgled mlada i zdrava osoba..Hektorović wrote:AssadNaPodmornici wrote:super vijesti, ali svakako se neću cijepiti protiv bolesti koju je u RH prebolilo preko 200 000 ljudi, a umrla samo jedna osoba mlađa od 50godina (a ta je imala abecedu drugih bolesti)
iako kada se sjetim, Sarajevo je jedan od najzagađenijih gradova cijele Europe, a isto je i Sjeverna Italija gdje je visoka smrtnost od Covida19
evo nekome doslovno za istraživanje, istražiti postoji li korelacija između zagađenosti zraka i veće smrtnosti od covid-19
mogu i ja to obaviti, ako će me netko platiti 1000€
Sarajevo, Zenica, Tuzla su međunajzagađenijim gradovima svijeta...
Kotline, griju se na ugalj, teška prljava industrija...
Ljudi žive nezdravo, puše, masna hrana,...
2018-04-10
2018-04-10
marcellus wrote:ne vjerujem da će cjepivo bit dostupno na zapadu, iz ekonomskih razloga
Možda bude ... ak' stave etiketu s duginim bojama.
Guest- Guest
[size=40]COVID-19 vaccine shipped to all Russian regions to be delivered on September 14[/size]
On August 11, Russia became the first country to register a coronavirus vaccine, which was named Sputnik V
2018-04-10
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Drugo rusko cjepivo registrirano
» Srbija će proizvoditi rusko cjepivo
» Rusko cjepivo radi bez greške
» Stiglo rusko cjepivo u Mađarsku
» Ursula viče na Hrvatsku jer želi rusko cjepivo
» Srbija će proizvoditi rusko cjepivo
» Rusko cjepivo radi bez greške
» Stiglo rusko cjepivo u Mađarsku