Izbori u Cnoj Gori
Page 38 of 54
Page 38 of 54 • 1 ... 20 ... 37, 38, 39 ... 46 ... 54
Re: Izbori u Cnoj Gori
kaj sam neoprezan?epikur37 wrote:veber wrote:nisam makro a kaja nije kurvaepikur37 wrote:veber wrote:dječji upis.epikur37 wrote:
ok
svi troje ste jednako pametni
od toga barem jednom od vas imponira ova tvrdnja :D
pitaj kaju za broj.
možda se nađete, možda se poseksate.
pitaj. ne košta nikaj.
a zašto tebe imam...dogovori to sve
:)
Nisam ni pomislio, ali ti si neoprezan sa svojim upisima pa bi netko drugi na mom mjestu to drukčije protumačio.
kada već komentiramo nekog s foruma nije kurva.
veber- Posts : 53509
2014-12-30
Ovaj gore svaku temu pokušava skrenuti tamo di ga život žulja.
Xepikur37 wrote:[size=38]Odnosi u Crnoj Gori kuhaju još od sredine devedesetih.
Dok je NATO razarao Srbiju 1999., Crna Gora je već vodila autonomnu politiku moljanjakanja da se njih ne bombardira. Tako je i bilo. Crnogorski državotvorci su mudro i strpljivo pripremali teren za osamostaljenje što se i bezbolno dogodilo 2006. Bezbolno u formalnom smislu, ali za odnose u samoj Crnoj Gori vrlo bolno. [/size]
[size=38]Naime, pravoslavna zajednica, ako je tako možemo nazvati, skoro je popola podijeljena na one koji se izjašnjavaju kao Srbi i one koji se izjašnjavaju kao Crnogorci (s ipak nešto većim brojem ovih drugih).
Ipak, prevagu za neovisnost Crne Gore donijeli su Bošnjaci, Muslimani i Albanci. [/size]
[size=38]Crnogorsku suverenističku politiku autokratski je vodio Milo Đukanović koji je podršku našao i u NATO savezu gdje je uspio Crnu Goru ekspresno priključiti. Najviše kako bi nadjačao prosrpsku opoziciju. [/size]
[size=38]Ono što je bitno za odnose u Crnoj Gori ipak je brzo priznanje neovisnosti Kosova što nije toliko pokvarilo odnose sa Srbijom koliko je razbjesnilo Srbe u Crnoj Gori. Taj rascjep angažirao je i Srpsku pravoslavnu crkvu u političkje odnose. [/size]
[size=38]Politički sukob Đukanovićevog DPS-a i SPC-a kulminirao je prošle godine kada je Parlament Crne Gore usvojio Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Eufemistički naziv zakona krije vrlo ozbiljan udar na slobodu Srpske pravoslavne crkve koji sadrži izrazito ponižavajuće odredbe za ovu dominantnu vjersku organizaciju, i najstariju instituciju u Crnoj Gori. Treba napomenuti da je oko 80% vjernika u Crnoj Gori, bez obzira kako se izjašnjavaju, pripadnika SPC-a!
Crkva je na zakon reagirala žestoko. Pokrenute su stalne molitve vjernika (litije) u svim gradovima Crne Gore. Jedna je čak održana i na Cetinju, Đukanovićevom najjačem uporištu u kojem postoji i nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva. Inače, ovu crkvu pokrenuo je sam Đukanović, deklarirani ateist(!?)[/size]
[size=38]Litije su najintenzivnije bile u gradovima sjevera Crne Gore gdje su dominantni Srbi, ali i u Nikšiću, Baru i Podgorici. Najveću molitvu na otvorenom, onoj u Podgorici kada je prisustvovao i Patrijarh SPC-a, mediji u regiji su potpuno ignorirali. Iako se okupilo skoro 200.000 vjernika: Gotovo trećina crnogorske populacije! [/size]
[size=38]Tu se vidjelo da su mediji iz regije ustvari naslonjeni svi na isti financijski izvor koji podržava „proeurospkog“ autokratu Milu Đukanovića. [/size]
[size=38]Ono što ti isti mediji ne umiju jeste objasniti razloge poraza tog istog Đukanovića, pa stvari pojednostavljuju utjecajem Crkve i Vučića. [/size]
[size=38]Prvo što se mora znati jeste da su politički odnosi u Crnoj Gori toliko „zakucani“ da tu i nema mnogo prostora za djelovanje. Ukupan procenat neodlučnih glasača ne prelazi 5%, tako da ni jedna strana nije mogla imati ogromnu pobjedu/poraz. [/size]
[size=38]Drugo, kao što se „pravoslavna“ populacija dijeli na Srbe i Crnogorce, tako se i muslimanska dijeli na Bošnjake i Muslimane. Ove izbore bila je podijeljena i katolička na dvije stranke pa nisu prešli izborni prag od 0,3%. Jedini koji nisu podijeljeni su Albanci koji sada presuđuju o sastavu vlasti. [/size]
[size=38]Inače, ovi izbori predstavljaju i poraz tzv. građanske Crne Gore, jer je skoro 99% glasača glasovalo za svoje etničke stranke. [/size]
[size=38]No, ono što se zanemaruje u regionalnim medijima jeste pojednostavljivanje crnogorske opozicije i etiketiranje kao četničke.
DPS Mila Đukanovića posljednih godina vodio je izrazito antispsku politiku, tako da ostale stranke u odnosu na njega zaista djeluju prosroski. Ali, daleko je to od protivljenja crnogorskoj državnosti. Prosrpski karakter opozicionih stranaka svodi se na iskorištavanje političkih potencijala SPC-a. Ipak, teško je tvrditi da SPC upravlja s tri koalicije. Još manje da će upravljati Albancima u Crnoj Gori. [/size]
[size=38]I na kraju, posljednja velika greška koju tupavi regionalni mediji nisu u stanju osvijetliti je uloga Aleksandra Vučića. Adem Vuchiqi ne samo da ne stoji iza pobjede opozicije, nego je njihov direktni protivnik.[/size]
[size=38]Ono što je također promaklo regionalnim medijima posljednjih godina jeste sukob SPC-a i Vučića u Srbiji. Razlog je Vučićeva spremnost i pripremanje terena za priznanje Kosova. Nadalje, SPC je u Crnoj Gori rekao da je Adem Vuchiqi nepoželjan doći u pravoslavne objekte! [/size]
[size=38]Treće i najvažnije: Aleksandar Adem Vuchiqi i Milo Đukanović podržavaju jedan drugog! Obojica su na vlasti zahvaljujući nepresušnoj podršci zapada. Drugačije ova dvojica europskih atokrata ne bi egzistirali, a jedan drugom su pomogli u nebrojeno prilika. Na koncu, veže ih strah od SPC-a. [/size]
[size=38]Stoga, najzaslužniji za izvjesni pad Mila Đukanovića je upravo SPC. Sljedeći na kojeg će se SPC obrušiti upravo je Aleksandar Adem Vuchiqi, jer sada je ostao samo on. [/size]
[size=38]Za neupućenu regionalnu javnost, zajednički slogan SPC-a i opozicije u Crnoj Gori je „Ne damo svetinje“. Ovaj slogan uskoro ćemo vidjeti i u Srbiji, u tek nešto malo izmjenjenom izgledu – „Ne damo svetinju“. A svetinja je dakako – Kosovo. [/size]
[size=38]...[/size]
[size=38]Što se tiče Bosne i Hercegovine, i tu su rovovi davno iskopani. Kada je Milo Đukanović trebao u službenu pojetu BiH, pozvali su ga Šefik Džaferović i Željko Komšić dok je Milorad Dodik posjetu blokirao. [/size]
[size=38]Komšić je, u kroničnom nepoznavanju prilika u susjedstvu i po običaju pogrešno procjenjujući, podržao Đukanovića. Dodik je na vrijeme izabrao pobjedničku stranu, što će ojačati njegov politički položaj u regiji. Naime, srpskohrvatski član Predsjedništva BiH tako bi mogao biti prvi strani državnik koji će posjetiti Crnu Goru! [/size]
[size=38]...[/size]
[size=38]Za više informacija o metamorfozi Mila Đukanovića iz Miloševićeve desne ruke u proeuropskog lidera: https://www.vijesti.me/zabava/36140/vrijeme-kad-je-ljubav-cvjetala[/size]
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Pošteno džango...Tvrtko je sjajan hercegbosanski analitičar.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Tri dana će se čudit i onda će morat prihvatiti novu situaciju i idemo dalje. Nije CG centar svita a sad kad je u NATO to je zaključano.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Nema dalje.jastreb wrote:
Last edited by dzango on Tue 1 Sep - 22:43; edited 1 time in total
2014-04-19
Lepo je čovek izneo genezu Milovih zabluda i pada. I lepo je primetio da Milo i Vućić nisu nikakvi protivnici već deo iste priče i da Vućića ni malo ne vesele rezultati izbora u CG.epikur37 wrote:[size=38]Pošteno džango...Tvrtko je sjajan hercegbosanski analitičar.[/size]
2014-04-19
Ne trebas se suzdrzavat radi mog forumskog polozaja. Samo podrzavam izrugivanje onima koji misle da nemaju dovoljno vlastitih problema u svojoj drzavi, u sadasnjosti, vec se bave problematikom druge drzave i pozivaju na prava iz proslosti.pizzon wrote:mislis,Maggie19 wrote:jasambrend wrote:Pripojiti si Boku, Ulcinj šiptarima, a nek se jedni i drugi četaji kolju oko Nikšića. Najpoštenije.
zasluzluzujes odgovor
od kojeg cu se uzdrzati.
ne zato sto si moderator...
Pri tom, vjerojatno imam vise objektivnih prava od vecine ovdje izrugivat se i bavit se ovom problematikom jer, s jedne strane, vucem porijeklo iz Boke.
;-)
Srbija je naučila nešto iz katastrofalnih grešaka koje je počinila u prošlosti.
Nisu nasjedali na Milove provokacije i strpljivo radili po planu i osvojili Crnu Goru. Da je Milošević vodio politiku prema CG, on bi se posvađao s Cnogorcima i proglasio ih neprijateljima.
Srbija je djelovala podmuklo, iznutra.
Ovo je npr. Hram Svetog Jovana Vladimira izgrađen 2006. u Baru,
Nisu nasjedali na Milove provokacije i strpljivo radili po planu i osvojili Crnu Goru. Da je Milošević vodio politiku prema CG, on bi se posvađao s Cnogorcima i proglasio ih neprijateljima.
crvenkasti-
2014-04-17
Kule babilonske: novokomponirano pretjerivanje i kiceraj, cega nisu ni nasi sakralni graditelji zadnjih desetljeca liseni, na zalost.
I ti si naša? Meni je pokojna baba od Vasojevića. Da nismo nešto u rodu?Maggie19 wrote:Ne trebas se suzdrzavat radi mog forumskog polozaja. Samo podrzavam izrugivanje onima koji misle da nemaju dovoljno vlastitih problema u svojoj drzavi, u sadasnjosti, vec se bave problematikom druge drzave i pozivaju na prava iz proslosti.pizzon wrote:mislis,Maggie19 wrote:jasambrend wrote:Pripojiti si Boku, Ulcinj šiptarima, a nek se jedni i drugi četaji kolju oko Nikšića. Najpoštenije.
zasluzluzujes odgovor
od kojeg cu se uzdrzati.
Pri tom, vjerojatno imam vise objektivnih prava od vecine ovdje izrugivat se i bavit se ovom problematikom jer, s jedne strane, vucem porijeklo iz Boke.
;-)
2014-04-19
Sasvim pristojan hram u vizantijskom stilu.Maggie19 wrote:Kule babilonske: novokomponirano pretjerivanje i kiceraj, cega nisu ni nasi sakralni graditelji zadnjih desetljeca liseni, na zalost.
2014-04-19
Ne izmisljaj sad. Moras bit ti kad sam ja ;-Ddzango wrote:I ti si naša? Meni je pokojna baba od Vasojevića. Da nismo nešto u rodu?Maggie19 wrote:Ne trebas se suzdrzavat radi mog forumskog polozaja. Samo podrzavam izrugivanje onima koji misle da nemaju dovoljno vlastitih problema u svojoj drzavi, u sadasnjosti, vec se bave problematikom druge drzave i pozivaju na prava iz proslosti.pizzon wrote:mislis,Maggie19 wrote:jasambrend wrote:Pripojiti si Boku, Ulcinj šiptarima, a nek se jedni i drugi četaji kolju oko Nikšića. Najpoštenije.
zasluzluzujes odgovor
od kojeg cu se uzdrzati.
;-)
Nismo, ja sam na onih sto su ostali na iskonskoj vjeri ;-^^
Meni to previse šljašti ;-@dzango wrote:Sasvim pristojan hram u vizantijskom stilu.Maggie19 wrote:Kule babilonske: novokomponirano pretjerivanje i kiceraj, cega nisu ni nasi sakralni graditelji zadnjih desetljeca liseni, na zalost.
Ne izmišljam, jeste.Maggie19 wrote:Ne izmisljaj sad. Moras bit ti kad sam ja ;-Ddzango wrote:I ti si naša? Meni je pokojna baba od Vasojevića. Da nismo nešto u rodu?Maggie19 wrote:Ne trebas se suzdrzavat radi mog forumskog polozaja. Samo podrzavam izrugivanje onima koji misle da nemaju dovoljno vlastitih problema u svojoj drzavi, u sadasnjosti, vec se bave problematikom druge drzave i pozivaju na prava iz proslosti.pizzon wrote:mislis,Maggie19 wrote:
zasluzluzujes odgovor
od kojeg cu se uzdrzati.
;-)
Kakve veze ima koje si vere ako smo naši?
2014-04-19
Tako je na slici. Ima malo i romanike u priprati.Maggie19 wrote:Meni to previse šljašti ;-@dzango wrote:Sasvim pristojan hram u vizantijskom stilu.Maggie19 wrote:Kule babilonske: novokomponirano pretjerivanje i kiceraj, cega nisu ni nasi sakralni graditelji zadnjih desetljeca liseni, na zalost.
2014-04-19
Mozda i jesmo, tko zna.dzango wrote:Ne izmišljam, jeste.Maggie19 wrote:Ne izmisljaj sad. Moras bit ti kad sam ja ;-Ddzango wrote:I ti si naša? Meni je pokojna baba od Vasojevića. Da nismo nešto u rodu?Maggie19 wrote:Ne trebas se suzdrzavat radi mog forumskog polozaja. Samo podrzavam izrugivanje onima koji misle da nemaju dovoljno vlastitih problema u svojoj drzavi, u sadasnjosti, vec se bave problematikom druge drzave i pozivaju na prava iz proslosti.pizzon wrote:mislis,Maggie19 wrote:
zasluzluzujes odgovor
od kojeg cu se uzdrzati.
;-)
Kakve veze ima koje si vere ako smo naši?
Ja i prezime imam.
B-)
Morala bih vidit u zivo.dzango wrote:Tako je na slici. Ima malo i romanike u priprati.Maggie19 wrote:Meni to previse šljašti ;-@dzango wrote:Sasvim pristojan hram u vizantijskom stilu.Maggie19 wrote:Kule babilonske: novokomponirano pretjerivanje i kiceraj, cega nisu ni nasi sakralni graditelji zadnjih desetljeca liseni, na zalost.
Kakva je unutrasnjost?
Pratimo šta se dešava. Budu li se četnici dirali u Hrvate po CG Hrvatska neće čekat Glas Amerike nego će se aktivirat a onda bi se moga desit obrat pa će Krilaši potirat SPC.
Pratimo. Drži ih ipak onaj Šiptar na konopu tako da ne sme puno četnikovat jer može u sekund okrenit se cila situacija protiv njih.
Pratimo. Drži ih ipak onaj Šiptar na konopu tako da ne sme puno četnikovat jer može u sekund okrenit se cila situacija protiv njih.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
[quote="crvenkasti"]Srbija je naučila nešto iz katastrofalnih grešaka koje je počinila u prošlosti.
[img]https://www.avlprojekt.rs/images/galler
asocira na ruske crkve
to je nedostatak crkvene novogradnje
nase stare crkve su autenticne
neko zeli od nas da napravi
drugacije, svoje srbe
[img]https://www.avlprojekt.rs/images/galler
asocira na ruske crkve
to je nedostatak crkvene novogradnje
nase stare crkve su autenticne
neko zeli od nas da napravi
drugacije, svoje srbe
pizzon- Posts : 5017
2020-04-21
Page 38 of 54 • 1 ... 20 ... 37, 38, 39 ... 46 ... 54
Similar topics
» Ključni izbori za kontrolu senata u USA - izbori u Georgiji (važniji su ovi izbori u jednoj USA državi za senat nego svi izbori u RH)
» Dule Savic part.2 'Gori,gori Notre Damme ebo vas cale siptarski'
» Srbiji prijete prijevremeni parlamentarni izbori?Vučić i SNS prijete ako ne dobiju 128 glasova u parlamentu za Brnabić idu novi izbori
» izbori HDZ
» USA - izbori
» Dule Savic part.2 'Gori,gori Notre Damme ebo vas cale siptarski'
» Srbiji prijete prijevremeni parlamentarni izbori?Vučić i SNS prijete ako ne dobiju 128 glasova u parlamentu za Brnabić idu novi izbori
» izbori HDZ
» USA - izbori
Page 38 of 54