ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zbunjuje li Svedska svojim mjerama borbe protiv korone ostatak Europe

Page 11 of 43 Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 27 ... 43  Next

Go down

Zbunjuje li Svedska svojim mjerama borbe protiv korone ostatak Europe  - Page 11 Empty Re: Zbunjuje li Svedska svojim mjerama borbe protiv korone ostatak Europe

Post by veber 2/4/2020, 12:06

AssadNaPodmornici wrote:
marcellus wrote:
AssadNaPodmornici wrote:po meni nas jebe u ovom slučaju niti toliki udio turizma niti industrije, nego općenito ogromna država i javni sektor..

evo i Kenwood Kenon je pristao praktički na sve mjere poslodavaca :D ovo je nevjerojatno..  izjavio je nešto u stilu "ima plaća za 3 i 4 mjesec a dalje ćemo vidjeti" :D  to sve govori o snazi ove države, 2mjeseca jebačke krize i adio bella.

da je pametan odmah bi cijeli državni sektor (koji nije potreban tipa doktori) stavio na minimalac. i naredba bi došla da to naprave i gradovi i općine, svi koji nerade ovih dana, a većina ih ne radi, -- na minimalac. jer pazite, prosječni trošak nekog uhljeba je sada 15 000kn mjesečno.. (brutto plaća + troškovi ladnog pogona).. a uplata u proračun ima ajme malo.. sezone neće biti..

Plenki je napravio prvi korak, to je sada spašavanje ostatak privatnog sektora da ne umre. to je dobro. to su napravile sve države svijeta.

drugi korak  će konačno biti ti rezovi. vidit ćemo to

jebiga neki u tom javnom sektoru i rade.

minimalac za one koji ne rade, ok.

ali ima nešto drugo o čem sam pisao u kolumni ovog tjedna, pa ću ti prenijeti:

Naravno, postoji i druga strana priče: Vlada jest uspješna u borbi protiv virusa, i to daleko iznad svih očekivanja, ali za sad se ne čini da ćemo biti uspješni na suzbijanju ekonomske krize koja slijedi. I to ne samo svojom, nego krivicom svih prethodnih vlada u Hrvatskoj.

Korona je razotkrila strahovit izostanak bilo kakvih reformi u Hrvatskoj. Da, znam, Kenwood Kenon je trenutno jako popularan, vlada čini sve da zaštiti živote starijih građana, Škoro bi rekao „nije sad trenutak za kritiziranje, ali ne mogu si pomoći…“

Jest, sad je trenutak za kritiziranje, i ne Plenkovića kao takvog nego cijelog polusocijalističkog sistema. Cijela hrvatska ekonomija na staklenim nogama, ali kad su vremena dobra nitko ne obraća pažnju na to.

Pritom ne mislim na šuplje priče o tome da „nemamo proizvodnju“;  istina, nemamo dovoljno razvijenu stratešku – prije svega proizvodnju hrane, koja je često gotovo na razini ekstenzivne poljoprivrede, tehnološki još u ranom 20. stoljeću - a čisto komercijalnu ni ne trebamo imati ako nije profitabilna i po mogućnosti izvozna, no mala škola ekonomije i teorije komparativnih prednosti neka ostane za drugi put. Mislim, prije svega, na hipertrofirani javni sektor i izostanak bilo kakve privatizacije zadnjih dvadesetak godina.

Od početka tranzicije u Hrvatskoj, postoje jake snage koje koče svaku reformu, kako političku („nećemo revanšizam, nećemo desničarenje“) tako ekonomsku („zločinačka privatizacija je kriva za sve“). Naravno, te dvije stvari su isprepletene: Uspješnost svake tranzicijske države može se staviti u korelaciju sa stupnjem privatizacije, što više privatizacije – bogatija i uspješnija država. Isto tako, ne postoji bogata i uspješna država na svijetu (niti je ikad postojala) u kojoj bi tvrtke i dionice većinom bile u državnim rukama, bar ne koliko je meni poznato. Naravno, lavež o „zločinačkoj privatizaciji“ nije zbog sela, nego zbog psa, uglavnom od onih koji su u tim firmama uhljebljeni na višim pozicijama.

Problem je što u Hrvatskoj gotovo četrdeset posto zaposlenih radi u državnim institucijama ili tvrtkama u vlasništvu države, grada ili županije, a država raspodjeljuje gotovo 50 posto BDP-a. To je takoreći socijalizam. Kad je nezaposlenost bila velika, nakon krize iz 2008., nitko se nije usudio rezati javni sektor, otpuštati ljude iz njega (ne smanjivati plaće jer to vodi u negativnu selekciju!), jer bi to na ulicu dodalo novu armiju nezaposlenih, uz već postojeće. To je stvorilo i neprijateljski stav prema ljudima iz javnog sektora kao da su svi oni „uhljebi“.

Kasnije, kad su vremena bila bolja i kad bi ti ljudi mogli naći posla na tržištu rada i ojačati realni sektor ekonomije – a to je bilo sve do nedavno – opet se još manje diralo u to sve skupa, jer zašto bi otpuštali iz javnog sektora kad novca ima?

Ista je i stvar s državnom blagajnom, koja je kronično prazna. Novac bi trebalo staviti na stranu u dobra vremena, kako bi se imalo rezervi kad dođu loša. No svaka vlast kod nas je novac  trošila kad ga je bilo, a zaduživala se kad ga nije bilo. Nisu to nikakve velike mudrosti, već osnove vođenja domaćinstva. A velika Maggie Thatcher je uvijek vođenje države s financijske strane uspoređivala s vođenjem obiteljskog budžeta: „Ne možete stalno trošiti više nego što zarađujete“, govorila je, „jer ćete kad-tad propasti“.

Pametne države bi uvijek trebale biti pripremljene na najgore, i trebaju se pripremati kad im ide dobro. Jer kad jednom krene po zlu, više nema mogućnosti ni vremena za pripreme. Zato će, bojim se, ekonomske posljedice korone biti među najvećima i najgorima na svijetu.

e pa to je to.

država po meni raspoređuje sa 60% ukupne love u ekonomiji. praktički mi smo socijalistička ekonomija. ali još gora vrsta socijalizma. u yugi je država raspolagala sa 85% ekonomije , ali vojska je u vojnom roku znala ići na farme raditi, proizvoditi hranu, imali su neku drljavu opskrbu.. zapravo juga je bila  u apokalipsi cijelo vrijeme.. standard je bio loš, ali nije se umrlo od gladi i bilo je nešto materijalnih dobara..

naš ovaj Hrvatski socijalizam , nisu prekobrojni uhljebi na nekoj farmi -- nego najgora vrsta socializma, onog kancelarijskog  . u yugi bi ti "izmislili" posao u tvornici, u farmi, ali barem su ljudi znali nešto napraviti rukama, iako su većinu vremena svirali kurcu, ali nešto su znali proizvesti .

a šta zna neka kurvica koja je postala preko veze direktorica samo zato što je bandićeva rodica neka iz njegovog sela? ili joj ćaća lokalni HDZovski lopov iz imotskog?
zna kurac. a država na nju troši mjesečno 10k , 20k , 30k kuna..

sićate se još prije mjesec dana smo otvarali teme o raznim kurvicama koje  sa 25godina i kupljenom diplomom postaju direktorice državnih i gradskih firma, itd , pa su neki pisali(ne ti ali većina drugih) , "yoda ljubomoran, yoda sere kvakve, yoda oni su brži i sposobniji od tebe".

e sada postoje stotine tisuća takvih koji su višak, a svatko od njih košta u prosjeku minimalno 15 000kn mjesečno, možda i 20 000kn mjesečno.
ako ih imaš 100 000viška, i košta 20 000kn mjesečno (netto + brutto plaća + ostali troškovi ), koliko je to milijardi kn mjesečno nepotrebno bačenih u vjetar? 2milijarde kn.
a onda penzije, udruge, pičke materine, sve će nam sada doći na naplatu što sam upozoravao, pogotovo ako se sranje produži
prije 10 godina sam napisao da je jeftinije otpustiti 50 000 štakora uz otpremninu nego ih dalje plaćati.
danas, 10g kasnije ima ih već 100 000 i hrvatska privreda to nemre podnesti.

veber

2014-12-30

Back to top Go down

Zbunjuje li Svedska svojim mjerama borbe protiv korone ostatak Europe  - Page 11 Empty Re: Zbunjuje li Svedska svojim mjerama borbe protiv korone ostatak Europe

Post by marcellus 2/4/2020, 12:16

tre wrote:No ima onaj jedan moment kod seljaka a to je da bi sa 10 hektara zemlje htio voziti na kraju sezone mečku, nešto slično kao i ovi koji žive od turizma pa nabiju na klip kuhanog kukuruza 40 kn a plati ga 50 lp.

i to ne da bi htio vozit mečku s 10 hektara nego bi sadio pšenicu na tih 10 hektara a traktor od 500 konja kupljen poticajima stoji parkiran pred seoskom birtijom.

pa gledo i čito za nizozemske poljoprivrednike, jer su oni unatoč puno većem standardu najveći izvoznici hrane u europi, pa kad vidiš kako oni rade i KOLIKO rade smrzneš se...

https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/09/holland-agriculture-sustainable-farming/

ovo i slavonija - starship enterprise i stari jugo

2014-04-16

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 2/4/2020, 12:18

tre wrote:
marcellus wrote:
vili40 wrote:
tre wrote:
AssadNaPodmornici wrote:
nisam baš siguran.

u americi na selima i farmama je 1-2% stanovništva, a proizvode hranu za 1milijardu ljudi

to da, u vremenima totalne apokalipse , biti na selu je super, međutim ovo nije totalna apokalipsa, -- jer recimo nafta je gotovo besplatna , pa automatski znači da se može održavati strojna i industrijska proizvodnja hrane, dakle nema potrebe da itko ide na sela
To ćeš tek vidjeti, ima da se prekopavaju vrtovi i traži komad slobodne zemlje za bilo što jer će svega zafaliti.
zato jer smo jako ovisni o uvozu hrane,bit će tu još svega,sve dođe na naplatu pa tako i dugogodišnji nemar prema poljoprivredi.

zapravo nismo, tu su konkretni podaci, problem je što uglavom proizvodimo proizvode male dodane vrijednosti (žitarice) jer je tu najmanje posla

a nikom se ne da zajebavat s uzgojem povrća jer je to puno posla

https://gospodarski.hr/rubrike/agroekonomika/koliko-hrvatska-ovisi-o-uvozu-hrane/
Da, to sam napisao ali malo drugačije, ne žele se zajebavati sa visokoproduktivnim stvarima nego da za cirka 10 jebenih radnih po hektaru(obrada zemlje,sijanje, prihrana i žetva) dana zgrnu milijune kuna na kraju sezone.
Kad sam ja na to ukazivao, vjerojatno bi se neki mogli sjetiti
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by Šandor Winnetou 2/4/2020, 12:21

michaellcmacha wrote:
tre wrote:
marcellus wrote:
vili40 wrote:
tre wrote:
To ćeš tek vidjeti, ima da se prekopavaju vrtovi i traži komad slobodne zemlje za bilo što jer će svega zafaliti.
zato jer smo jako ovisni o uvozu hrane,bit će tu još svega,sve dođe na naplatu pa tako i dugogodišnji nemar prema poljoprivredi.

zapravo nismo, tu su konkretni podaci, problem je što uglavom proizvodimo proizvode male dodane vrijednosti (žitarice) jer je tu najmanje posla

https://gospodarski.hr/rubrike/agroekonomika/koliko-hrvatska-ovisi-o-uvozu-hrane/
Da, to sam napisao ali malo drugačije, ne žele se zajebavati sa visokoproduktivnim stvarima nego da za cirka 10 jebenih radnih po hektaru(obrada zemlje,sijanje, prihrana i žetva) dana zgrnu milijune kuna na kraju sezone.
Davno miha, jako davno :tu

Male
2017-12-31

Back to top Go down

Post by veber 2/4/2020, 12:26

michaellcmacha wrote:
tre wrote:
marcellus wrote:
vili40 wrote:
tre wrote:

može se od žitarica živjet. onaj forumaš iz osjeka prije dosta godina je kupio ona jtraktor od milju eura, bio je i na telki.
samo što on obrađuje pun kurac hektara i tvrdi da nije stvar cijene već stvar količine i da super živi od toga.

moj frend ima 1000ha voćnjaka po hrvatskoj i super živi od njih. 
kruške sve preradi u rakiju i proda u francusku.

problem je pola hektara, kravica i 4 kokice.
zato sve razvijene zemlje imaju površinski cenzus za svaku kulturu.

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by marcellus 2/4/2020, 12:27

Zbunjuje li Svedska svojim mjerama borbe protiv korone ostatak Europe  - Page 11 Nizoz10

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 2/4/2020, 12:29

veber wrote:
michaellcmacha wrote:
tre wrote:
marcellus wrote:
vili40 wrote:

može se od žitarica živjet. onaj forumaš iz osjeka prije dosta godina je kupio ona jtraktor od milju eura, bio je i na telki.
samo što on obrađuje pun kurac hektara i tvrdi da nije stvar cijene već stvar količine i da super živi od toga.

veber a šta sam ja drugo reko?

da, može se živjet od kuruze i pšenice ak imaš 1000 hektara.

ali ak imaš 10 onda se ne može, ni u hrvatskoj ni u nizozemskoj ni igdje drugdje.

a od 10 hektara se isto može jako dobro živjet, ali samo ako radiš na pet katova povrće u staklenicima uz LED osvjetljenje i sve robotizirano, sadnju i branje

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 2/4/2020, 12:32

A kada će srezati Kolindin ured ?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by marcellus 2/4/2020, 12:35

veber wrote:tvrdi da nije stvar cijene već stvar količine i da super živi od toga.

economy of scale, poznato stoljećima.

i u poljoprivredi važi isto što i u industriji.

možeš radit jeftine aute u velikim serijama, i na tome zarađivat.

ili možeš radit skupe aute u malim serijama, i na tome zarađivat.

ali ne možeš radit jeftine aute u malim serijama i na tome zarađivat.

isto tako, možeš sadit pšenicu na 1000 hektara i živjet od toga,
ili možeš sadit jagode, cvjetaču, kestene, salatu kristalku, na deset hektara i dobro živjet od toga,

ali ne možeš imat deset hektara pod kuruzom i od toga dobro živjet jer oko kuruze ionak nemaš kaj radit puno

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 2/4/2020, 12:44

Eto Marc,ako nounarska pogača bude previse otvrdla,uvijek te mogu ovdje ubaciti :clown

https://www.laepple-automotive.de/
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Counter-Strike 2/4/2020, 12:45

kuruzi su skupi,moze se na njima dobro zaraditi

2018-03-12

Back to top Go down

Post by veber 2/4/2020, 12:46

marcellus wrote:
veber wrote:
michaellcmacha wrote:
tre wrote:
marcellus wrote:

veber a šta sam ja drugo reko?

da, može se živjet od kuruze i pšenice ak imaš 1000 hektara.

ali ak imaš 10 onda se ne može, ni u hrvatskoj ni u nizozemskoj ni igdje drugdje.

a od 10 hektara se isto može jako dobro živjet, ali samo ako radiš na pet katova povrće u staklenicima uz LED osvjetljenje i sve robotizirano, sadnju i branje
sa pšenicom nemaš posla. da i imaš sto hektara to je cca 500 000kg što je 450000kn za 500h rada. troškovi neka su s porezom pola ostane ti 225000kn

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by veber 2/4/2020, 12:52

i još 2250/ha poticaja
znači sa 100ha imaš 500 000kn/god
netto

što će reći da s 10ha imaš mjesečno 4000kn

Last edited by veber on 2/4/2020, 12:53; edited 1 time in total

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by marcellus 2/4/2020, 12:53

je pa zato hrvati i sad pšenicu masovno jer oko nje nema posla

2014-04-16

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 2/4/2020, 12:57

marcellus wrote:je pa zato hrvati i sad pšenicu masovno jer oko nje nema posla
Upravo tako, ali i zato jer dobiju poticaj... Logičnije bi bilo da se poticaj daje povrćarima
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by Guest 2/4/2020, 13:05

Pade mi na pamet onijah 25000 tona šenice,koju je "NETKO" popalijo neke godine iz mlinova TENE (Đakovacki mlinovi)..

pojio fuk magarca.. No
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by marcellus 2/4/2020, 13:08

michaellcmacha wrote:
Upravo tako, ali i zato jer dobiju poticaj... Logičnije bi bilo da se poticaj daje povrćarima
to je prvo što bi napravio da sam vlast ("da sam vlast" je hrvatska potštapalica koju inače mrzim, ali eto ovaj put baš MORAM).

Tulavi Hrvati su srali da zašto Toda dobiva poticaje "jer je boooogaaaat" jer tulavi Hrvateki ne razumiju da POTICAJI NISU SOCIJALNA POMOĆ.

Oni su tu radi konkurentnosti, a ne da bi seljak s tri kravice mogao od toga živjeti.

poticaje bi ja još digao tako da ih dobivaju samo velike farme, jer nama trebaju velika imanja koja mogu proizvoditi rentabilno, a ne mali farmeri. Osim ako ne rade nešto što je inače radno intenzivno pa se ne može raditi na velikim farmama.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 2/4/2020, 13:09

dakle dijelio bi poticaje samo velikim i uspješnima i samo onima koji rade stvari koje donose najveću dobit.

demotivirao bih one koji rade na malo, da se okrupne imanja.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by veber 2/4/2020, 13:10

michaellcmacha wrote:
sve države daju poticaje na žitarice jer je strateški važna namirnica. ameri isto daju poticaje za pšenicu, raž, ječam, rižu i kuruzu.
da nema poticaja svi bi se okrenuli grašku, recimo graška gdje imaš 70t/ha i kunu i nekaj otkupnu cijenu

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by Guest 2/4/2020, 13:11

marcellus wrote:dakle dijelio bi poticaje samo velikim i uspješnima i samo onima koji rade stvari koje donose najveću dobit.

demotivirao bih one koji rade na malo, da se okrupne imanja.
ti bi djelio(opet ne bi radio)..yebote...a da ti malo krenes zasukati rukave i raditi u poljoprivredi,pa da ti MI iz produkcije djelimo poticaj ako budes dobar bauer??? :rasta :rasta :rasta
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 11 of 43 Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 27 ... 43  Next

Back to top

- Similar topics