Coronavirus News
Page 28 of 32
Page 28 of 32 • 1 ... 15 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32
Re: Coronavirus News
Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:
ovo bi bila tvoja prehladica:
Imaš problema s (vizualnom) percepcijom?
Moja (ozbiljnija) prehladica bi bila Covid 19. U odnosu na Španjolu, naravno, ne sama po sebi, jer uostalom i ne znamo i ne možemo pouzdano znati kako će ova priča na kraju završiti i u što će se izroditi djelovanje ovog virusa.
Doduše, možemo utemeljeno pretpostavljati, ali to je već druga priča.
nemam. ali imam problema sa tobom kao i uvijek kad dođeš docirati i solit pamet nama "nepismenoj talibanskoj sirotinji".
Očito imaš, ali to ne želiš priznati.
I sa činjenicama, također, a ja kao i uobičajeno ovdje samo ukazujem na činjenice i neke mogućnost koje one nude, a ne govorim o gotovim rješenjima i budućim zbivanjima, jer ta još nikome nisu u potpunosti poznata (niti će ikada biti). Moguće je baratati samo sa određenim projekcijama do nekog manje ili više zadovoljavajućeg stupnja pouzdanosti.
Nepismena talibanska sirotinja je tvoj izraz, ja tako nešto nigdje nisam spomenuo niti bih. Prema tome, ne projiciraj svoje osobine na mene.
ma ajd u pičku materinu.
Guest- Guest
Legendovich wrote:Eto vidis?'O tome pricam..pao si ovdje samo sa namjerom da diskreditiras forumase,bez ijednog argumenta,koji logika priznaje..samo seres da nemaju pojma o ovome i onome..tvoj poznati i tipican pristup...Speare Shaker wrote:Legendovich wrote:Oyea..odjedared si ekspert iza procjenu personalityja..tipicno politikantski i bez argumenata...Speare Shaker wrote:Legendovich wrote:
dude..ovdje smo skoro mjesec dana i TO pratimo,ne samo ja,nego i Miha,Gnjeco..njih uzimam prilicno ozbiljno,kao i onaj materijal sto stavljamo na temi...ne bih dalje sirio fokus ,jer se gubi na ostrini..
Ne sumnjam da pratite, ali to ne znači da su vaša razmatranja automatski zbog stalnosti praćenja i maksimalno objektivna odnosno da predstavljaju ništa drugo doli "truth and nothing but the truth, so help you God".
Ima tu i dosta vaših osobnih intepretacija generiranih raznim stvarima pa i vašim željama, da neke ideološke, političke, svjetonazorske pa i čisto psihološke momente i ne spominjem.
Dakle, treba razlikovati činjenice od osobnih intepretacija koje uvijek bar do neke granice narušavaju objektivnost što si i sam zaključio na nekoj ili čak više drugih tema. Sad to samo provedi u djelo pa si na konju.
dakle,mi najvise drobimo brojke,potom izjave ,kolikotoliko vjerodostojnih eksperata,ukratko baratamo podacima koji su relevantni,i slazu se najvise sa brojkama...
Osobnih kvalifikacija se ostavi,jer puca na nametanje vlastitog misljenja,koje je nama irelevantno..dakle,ako imas suhe matematicke modele ili cinjenice,koje su unakrsno vec potvrdjene iz vise izvora..dobrodosao,u ostalim slucajevima,molimo za suzdrzavanje od spaminga..
Samo me ti nemoj moliti da se suzdržavam od spama, molim te lijepo. :)
Što se tiče matematičkih modela, očito ti nije poznato kako matematika kao formalna znanost (znaš li uopće što to znači? E svašta i ja pitam...) može samo ukazivati na moguća rješenja, ali ne nužno i na ona realna.
Sasvim je lako moguće imati masu modela koji su matematički ispravni i konzistentni i da nijedan nema veze sa realnošću.
Sa iznošenjem brojeva (ne brojki, jer brojke su samo znakovi, a brojevi reprezentiraju određene vrijednosti na brojevnom pravcu) nemam nikakvih problema, ali sa prikazivanjem određenih intepretacija tih brojčanih pokazatelja kao jedino točnih naravno imam, pogotovo kada je evidentno da postoje i druge moguće intepretacije.
I tu dolazi do izražaja osobnost autora takvih intepretacija. A sad, koliko sam pogodio u takvim opisima, neka konačnu ocjenu da budućnost. :)
I da, više izvora nema po sebi neku posebnu vrijednost.
Jesi li čitao knjigu 100 autora protiv Einsteina?
E svašta i ja pitam. :D
Spominjuci nesto ne znaci da to i znas..drze se ti prava(uvjetno receno) i ekipe na cijoj si platnoj listi(ovdje ju nitko ne podnosi)
:D Čuj njega, logika priznaje. :)
Jel' ti uopće znaš čemu nas uči logika?
E svašta i ja pitam. :p :D
Dosljednom zaključivanju, nesrećo. :) Dosljednosti, konzistentnosti u, pazi sad ovo, INTEPRETACIJAMA poznatih činjenica. :)
Intepretacijama, ne spoznavanju. :)
Logika ne spoznaje činjenice, za to nam služi znanost, a ponešto što osobno što iskustvo drugih. Rekao bih posebno ono drugih, jer su naša iskustva najčešće vrlo skučena.
Dakle, logika ne priznaje ništa, a posebno ne činjenice, nego nam pomaže da ih intepretiramo na dosljedan način, da izbjegnemo kontradikcije, jer iste ne mogu realno postojati. :)
Ako je neka intepretacija kontradiktorna, ako vodi u direktno suprostavljene zaključke, onda ne samo da nije nego niti ne može biti realno istinita odnosno ostvariva.
I model koji je konzistentan uopće ne mora biti realno ostvariv odnosno izvjestan, nego je samo realno MOGUĆ.
Razumiješ? :)
Dakle, sudeći po svemu tome upravo sam ja taj koji se drži logike u svojem zaključivanju. :)
Ako si se prepoznao u mojim intepretacijama i ocjenama, meni je žao, ali mi ne pada na pamet da ti se ispričavam. :)
Sam se snalazi u čorbi koju si sam i zakuhao. Ili uz malu pomoć svojih privremenih i kratkotrajnih forumskih istomišljenika, isto ti se piše.
Last edited by Speare Shaker on 19/4/2020, 20:47; edited 1 time in total
Guest- Guest
Gnječ wrote:Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:
ovo bi bila tvoja prehladica:
Moja (ozbiljnija) prehladica bi bila Covid 19. U odnosu na Španjolu, naravno, ne sama po sebi, jer uostalom i ne znamo i ne možemo pouzdano znati kako će ova priča na kraju završiti i u što će se izroditi djelovanje ovog virusa.
nemam. ali imam problema sa tobom kao i uvijek kad dođeš docirati i solit pamet nama "nepismenoj talibanskoj sirotinji".
I sa činjenicama, također, a ja kao i uobičajeno ovdje samo ukazujem na činjenice i neke mogućnost koje one nude, a ne govorim o gotovim rješenjima i budućim zbivanjima, jer ta još nikome nisu u potpunosti poznata (niti će ikada biti). Moguće je baratati samo sa određenim projekcijama do nekog manje ili više zadovoljavajućeg stupnja pouzdanosti.
Nepismena talibanska sirotinja je tvoj izraz, ja tako nešto nigdje nisam spomenuo niti bih. Prema tome, ne projiciraj svoje osobine na mene.
ma ajd u pičku materinu.
Dugo ti je i trebalo. :D
Nešto nisi u formi, da te nije zgrabila korona? :)
Ako i jeste, ne brini se, bar ne za sebe, nije taj virus tako opasan kako to neki tvrde. :)
A na kraju krajeva, sve je to za ljude.
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:Legendovich wrote:Eto vidis?'O tome pricam..pao si ovdje samo sa namjerom da diskreditiras forumase,bez ijednog argumenta,koji logika priznaje..samo seres da nemaju pojma o ovome i onome..tvoj poznati i tipican pristup...Speare Shaker wrote:Legendovich wrote:Oyea..odjedared si ekspert iza procjenu personalityja..tipicno politikantski i bez argumenata...Speare Shaker wrote:
Ne sumnjam da pratite, ali to ne znači da su vaša razmatranja automatski zbog stalnosti praćenja i maksimalno objektivna odnosno da predstavljaju ništa drugo doli "truth and nothing but the truth, so help you God".
Ima tu i dosta vaših osobnih intepretacija generiranih raznim stvarima pa i vašim željama, da neke ideološke, političke, svjetonazorske pa i čisto psihološke momente i ne spominjem.
Dakle, treba razlikovati činjenice od osobnih intepretacija koje uvijek bar do neke granice narušavaju objektivnost što si i sam zaključio na nekoj ili čak više drugih tema. Sad to samo provedi u djelo pa si na konju.
dakle,mi najvise drobimo brojke,potom izjave ,kolikotoliko vjerodostojnih eksperata,ukratko baratamo podacima koji su relevantni,i slazu se najvise sa brojkama...
Osobnih kvalifikacija se ostavi,jer puca na nametanje vlastitog misljenja,koje je nama irelevantno..dakle,ako imas suhe matematicke modele ili cinjenice,koje su unakrsno vec potvrdjene iz vise izvora..dobrodosao,u ostalim slucajevima,molimo za suzdrzavanje od spaminga..
Što se tiče matematičkih modela, očito ti nije poznato kako matematika kao formalna znanost (znaš li uopće što to znači? E svašta i ja pitam...) može samo ukazivati na moguća rješenja, ali ne nužno i na ona realna.
Sasvim je lako moguće imati masu modela koji su matematički ispravni i konzistentni i da nijedan nema veze sa realnošću.
Sa iznošenjem brojeva (ne brojki, jer brojke su samo znakovi, a brojevi reprezentiraju određene vrijednosti na brojevnom pravcu) nemam nikakvih problema, ali sa prikazivanjem određenih intepretacija tih brojčanih pokazatelja kao jedino točnih naravno imam, pogotovo kada je evidentno da postoje i druge moguće intepretacije.
I tu dolazi do izražaja osobnost autora takvih intepretacija. A sad, koliko sam pogodio u takvim opisima, neka konačnu ocjenu da budućnost. :)
Spominjuci nesto ne znaci da to i znas..drze se ti prava(uvjetno receno) i ekipe na cijoj si platnoj listi(ovdje ju nitko ne podnosi)
Dosljednom zaključivanju, nesrećo. :) Dosljednosti, konzistentnosti u, pazi sad ovo, INTEPRETACIJAMA poznatih činjenica. :)
Logika ne spoznaje činjenice, za to nam služi znanost, a ponešto što osobno što iskustvo drugih. Rekao bih posebno ono drugih, jer su naša iskustva najčešće vrlo skučena.
Dakle, logika ne priznaje ništa, a posebno ne činjenice, nego nam pomaže da ih intepretiramo na dosljedan način, da izbjegnemo kontradikcije, jer iste ne mogu realno postojati. :)
Ako je neka intepretacija kontradiktorna, ako vodi u direktno suprostavljene zaključke, onda ne samo da nije nego niti ne može biti realno istinita odnosno ostvariva.
I model koji je konzistentan uopće ne mora biti realno ostvariv odnosno izvjestan, nego je samo realno MOGUĆ.
Dakle, sudeći po svemu tome upravo sam ja taj koji se drži logike u svojem zaključivanju. :)
Ako si se prepoznao u mojim intepretacijama i ocjenama, meni je žao, ali mi ne pada na pamet da ti se ispričavam. :)
Sam se snalazi u čorbi koju si sam i zakuhao. Ili uz malu pomoć svojih privremenih u kratkotrajnih forumskih istomišljenika, isto ti se piše.
dude..hajmo kratko i jezgrovito..ne pushim sheme ovjetnicke tipa plahti i zagusivanja forumskih resurasa..u sustini ako te covjek prati,ubrzo skuzi,da puno pricas(pises) a malo toga korisnog kazes...
I vidis,sash se ti sa mnom nadjebavati,ako treba do sutra,ali neke argumente po pitanju teme nesh niti naceti..kujis poantu..TI TU NISI da bi nesto korisno napisao(jer niti ne mozes,nije tvoj fah..nije niti moj,ali sam otvoren za ucenje),nego da bi gladio svoj presveti Ego ,i to je jedina svrha...
Imaj bar postivanja prema autoru teme i samoj temi,pa nemoj nadalje spamati..ja se drzim teme kolikogod je moguce,osim sada,kad jalaovo ti pojasnjavam neke stvari...
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:Speare Shaker wrote:
ma ajd u pičku materinu.
Dugo ti je i trebalo. :D
Nešto nisi u formi, da te nije zgrabila korona? :)
šejkeru, ti si nitko i ništa. mali narcisoidni crv.
Guest- Guest
Legendovich wrote:Speare Shaker wrote:Legendovich wrote:Eto vidis?'O tome pricam..pao si ovdje samo sa namjerom da diskreditiras forumase,bez ijednog argumenta,koji logika priznaje..samo seres da nemaju pojma o ovome i onome..tvoj poznati i tipican pristup...Speare Shaker wrote:Legendovich wrote:
Oyea..odjedared si ekspert iza procjenu personalityja..tipicno politikantski i bez argumenata...
Sam se snalazi u čorbi koju si sam i zakuhao. Ili uz malu pomoć svojih privremenih u kratkotrajnih forumskih istomišljenika, isto ti se piše.
dude..hajmo kratko i jezgrovito..ne pushim sheme ovjetnicke tipa plahti i zagusivanja forumskih resurasa..u sustini ako te covjek prati,ubrzo skuzi,da puno pricas(pises) a malo toga korisnog kazes...
I vidis,sash se ti sa mnom nadjebavati,ako treba do sutra,ali neke argumente po pitanju teme nesh niti naceti..kujis poantu..TI TU NISI da bi nesto korisno napisao(jer niti ne mozes,nije tvoj fah..nije niti moj,ali sam otvoren za ucenje),nego da bi gladio svoj presveti Ego ,i to je jedina svrha...
Imaj bar postivanja prema autoru teme i samoj temi,pa nemoj nadalje spamati..ja se drzim teme kolikogod je moguce,osim sada,kad jalaovo ti pojasnjavam neke stvari...
Sad si ti stručnjak za psihološko profiliranje. :p :D
Da ne spominjem da si se prometnuo u borca protiv spamanja. :p :D
Još se udruži sa longijem i ezekom kao poznatom antispamerskom ekipom pa si na konju. :p :)
Malo korisnog kažem?
Pa kako za koga.
Ako ti ne razumiješ o čemu govorim, to nije moj problem.
Ima tko razumije. A ako i nitko ne razumije, to opet nije moj problem.
Sad ću te opet uputiti na čitanje knjige 100 autora protiv Einsteina, mogao bi nešto i shvatiti iz područja znanosti općenito, a posebno filozofije znanosti. :)
Guest- Guest
Legendovich wrote:Mogu ti reci svoj slucaj..dani urlauba,odmora su isto placeni 100%..mada oni za sve sto ne rade,kazu Urlaub,pa bilio i samo dva dana..Serbinho-3 wrote:Pismejkeru, kakva su pravila u Nemackoj, kada kompanija salje
ljude kuci...
Da li prvo moraju da iskoriste dane odmora, pre nego sto imaju
pravo na pomoc drzave?
Hvala.
Kakogod,radio sam taj tjedan pon i uto,i srijeda na urlaub..dakle,to je urlaub na koji te firma salje,ne onaj na koji ti imas pravo standardno.u bilo kojem slucaju si placen i ne gubish onaj standardni urlaub na koji imas pravo..osim ako nisi drugacije dogovorio..po difoltu,ovo moze trajati hipoteticki i dva mjeseca,tvoj ti standardni urlaub ostaje...nadam se da nisam previse zbrljao..
OK, koliko sam shvatio, ako kompanije ostave zaposlene kuci privremeni period, placa ih drzava i
odmor im ostaje, onoliko, koliko su imali tada, tj. nista im ne skidaju.
Gledam ovde kako pise da je odmor zagarantovan po Ustavu i da je to Pravo svakog zaposlenog.
Sada, drzava je odlucila da se prvo potrosi odmor a zatim neko ima pravo da bude placen od
strane drzave, pa mu dodje da nekome uzmu 30 dana odmora a neko nije ni imao, potrosio, stoga
je odmah placen 80% od drzave.
Serbinho-3- Posts : 27671
2014-08-25
ajmo o činjenicama... evo ja imam jedno pitanje ako ima netko da pojasni... što bi značilo kritično stanje oboljelog kad je u pitanju Covid-19, pa bih da onda o činjenicama raspravimo... u duhu štovanja ozbiljnih sugovornika
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
[size=30]Nema više iluzija: Zapadne zemlje štite svoju ekonomiju od EU[/size]
Zemlje Zapada sve više se usled krize izazvane epidemijom Kovida 19 štite i ekonomski jedna od drugih.
IZVOR: SPUTNIK NEDELJA, 19.04.2020. | 13:57 -> 15:20
Da nemaju više iluzija pokazuje najava Italije i Nemačke da će preduzeti mere zaštite strateških kompanija od nepoželjnih stranih interesa, čak i onih iz EU.
Italija i Nemačka rešene su da najavljenim merama spreče pokušaje aktera iz EU ili izvan nje da kupuju udele ili preuzimaju njihove strateški važne kompanije čija je vrednost akcija trenutno u padu zbog ekonomskih posledica pandemije koronavirusa. To bez sumnje predstavlja još jedan snažan udarac ideji globalizacije i liberalnog svetskog poretka - a u korist ponovnog snaženja nacionalne države.
Mere zaštite strateških kompanija
Potpredsednik Vlade Italije Rikardo Frakaro je nedavno rekao da će zahvaljujući novim ovlašćenjima, Rim ubuduće moći da blokira pokušaje stranaca od neprijateljskih preuzimanja u italijanskim strateški važnim preduzećima, pre svega kada su u pitanju celokupan bankarski i osiguravajući sektor, ali i strateške kompanije iz sektora enegretike, telekomunikacija, vojne opreme i proizvodnje hrane...
Nacrt zakona će uskoro biti predložen italijanskoj vladi, a kako je rekao Frakaro, "propisi će se primenjivati i na transakcije unutar EU".
S obzirom da je Italija (pored Nemačke i Francuske) jedna od tri zemlje starog jezgra Evrope i osnivača EU, posebnu težinu ima poruka Rima da se veto na kupovinu italijanskih kompanija ne odnosi samo na neeevropske igrače, već jednako i na transakcije unutar EU.
U Italiji očigledno nema previše iluzija kada su u pitanju solidarnost i evropsko jedinstvo, a u prilog naglašenog značaja državnog suvereniteta, verovatno naslikovitije govore preporuke uticajnog skupštinskog odbora za sigurnost u parlamentu Italije (COPASIR) - koji je Vladu pozvao da pripremi krizni plan kako bi se sprečio svaki pokušaj eventualnog preuzimanja vodećih italijanskih zajmodavača i osiguranja, prenosi Sputnjik.
Dakle, Italijanima nije ni na kraj pameti da svoj bankarski sektor kao jedan od ključnih atributa suvereniteta prepuste strancima. A to objašnjavaju rizikom da bi se neki novi zajmodavci koji bi preuzeli italijanske banke, mogli "udaljiti od matične zemlje", i tako u najmanju ruku kompromitovati refinansiranje italijanskog državnog duga "teškog" 2.400 milijardi evra.
Kako je to jasno definisao italijanski zamenik premijera Rikardo Frakaro –glavni prioritet očuvanja strateških domaćih kompanija i sektora je "zaštita nacionalnog interesa od bilo kog špekulantskog cilja".
Za Nemačku glavna opasnost kapital iz SAD
Da Rim nije usamljen u ovakvom razmišljanju potvrđuje i primer najmoćnije evropske privrede – Nemačke, čiji je ministar ekonomije Piter Altmajer rekao da je Berlin u okviru mera za sanaciju ekonomskih posledica pandemije Kovida19, takođe odlučan da zaštiti nemačke kompanije od neželjenog preuzimanja – za koju namenu je već formiran poseban Fond za stabilizaciju ekonomije.
Ono što je u neku ruku novina u nemačkom slučaju jeste blaga promena narativa, jer treba podsetiti da su Nemci do pre neku godinu svoje strateške kompanije gotovo isključivo javno štitili od neželjenog preuzimanja iz Kine. Međutim, Berlin danas poručuje da se sada valja braniti od svog glavnog transatlanskog saveznika.
"Odlučni smo da zaštitimo svoje kompanije i radna mesta", saopštio je nemački ministar ekonomije Altmajer, uz dodak da se ova poruka direktno odnosi na (američke) hedž fondove.
Dakle, nema nikakve sumnje da je epidemija kornavirusa u potpunosti ogolila kakva je stvarna priroda odnosa među zapadnim i NATO saveznicima, te da je na površinu isplivala atmosfera nepoverenja, u kojoj niko ne dopušta da mu se "saveznici" mešaju ili steknu većinski paket akcija prilikom odlučivanja u sopstvenoj kući.
Takođe, sada se i kristalno jasno vidi kako zaista razmišljaju zapadne prestonice o spoljašnjem kapitalu kao lokomitivi razvoja, a koji bi, kako to decenijama preporučuju, trebalo da preporodi domaću nacionalnu ekonomiju, i to u momentu kada se uloge zamene, odnosno kada EU i NATO "mentori" postanu potencijalni plen stranih ulagača.
Epidemija koronavirusa se bez sumnje pokazala kao odlična pokazna vežba i test iskrenosti, ali i odlična prilika da se konačno otvore oči i zemljama u razvoju.
Zemlje Zapada sve više se usled krize izazvane epidemijom Kovida 19 štite i ekonomski jedna od drugih.
IZVOR: SPUTNIK NEDELJA, 19.04.2020. | 13:57 -> 15:20
Da nemaju više iluzija pokazuje najava Italije i Nemačke da će preduzeti mere zaštite strateških kompanija od nepoželjnih stranih interesa, čak i onih iz EU.
Italija i Nemačka rešene su da najavljenim merama spreče pokušaje aktera iz EU ili izvan nje da kupuju udele ili preuzimaju njihove strateški važne kompanije čija je vrednost akcija trenutno u padu zbog ekonomskih posledica pandemije koronavirusa. To bez sumnje predstavlja još jedan snažan udarac ideji globalizacije i liberalnog svetskog poretka - a u korist ponovnog snaženja nacionalne države.
Mere zaštite strateških kompanija
Potpredsednik Vlade Italije Rikardo Frakaro je nedavno rekao da će zahvaljujući novim ovlašćenjima, Rim ubuduće moći da blokira pokušaje stranaca od neprijateljskih preuzimanja u italijanskim strateški važnim preduzećima, pre svega kada su u pitanju celokupan bankarski i osiguravajući sektor, ali i strateške kompanije iz sektora enegretike, telekomunikacija, vojne opreme i proizvodnje hrane...
Nacrt zakona će uskoro biti predložen italijanskoj vladi, a kako je rekao Frakaro, "propisi će se primenjivati i na transakcije unutar EU".
S obzirom da je Italija (pored Nemačke i Francuske) jedna od tri zemlje starog jezgra Evrope i osnivača EU, posebnu težinu ima poruka Rima da se veto na kupovinu italijanskih kompanija ne odnosi samo na neeevropske igrače, već jednako i na transakcije unutar EU.
U Italiji očigledno nema previše iluzija kada su u pitanju solidarnost i evropsko jedinstvo, a u prilog naglašenog značaja državnog suvereniteta, verovatno naslikovitije govore preporuke uticajnog skupštinskog odbora za sigurnost u parlamentu Italije (COPASIR) - koji je Vladu pozvao da pripremi krizni plan kako bi se sprečio svaki pokušaj eventualnog preuzimanja vodećih italijanskih zajmodavača i osiguranja, prenosi Sputnjik.
Dakle, Italijanima nije ni na kraj pameti da svoj bankarski sektor kao jedan od ključnih atributa suvereniteta prepuste strancima. A to objašnjavaju rizikom da bi se neki novi zajmodavci koji bi preuzeli italijanske banke, mogli "udaljiti od matične zemlje", i tako u najmanju ruku kompromitovati refinansiranje italijanskog državnog duga "teškog" 2.400 milijardi evra.
Kako je to jasno definisao italijanski zamenik premijera Rikardo Frakaro –glavni prioritet očuvanja strateških domaćih kompanija i sektora je "zaštita nacionalnog interesa od bilo kog špekulantskog cilja".
Za Nemačku glavna opasnost kapital iz SAD
Da Rim nije usamljen u ovakvom razmišljanju potvrđuje i primer najmoćnije evropske privrede – Nemačke, čiji je ministar ekonomije Piter Altmajer rekao da je Berlin u okviru mera za sanaciju ekonomskih posledica pandemije Kovida19, takođe odlučan da zaštiti nemačke kompanije od neželjenog preuzimanja – za koju namenu je već formiran poseban Fond za stabilizaciju ekonomije.
Ono što je u neku ruku novina u nemačkom slučaju jeste blaga promena narativa, jer treba podsetiti da su Nemci do pre neku godinu svoje strateške kompanije gotovo isključivo javno štitili od neželjenog preuzimanja iz Kine. Međutim, Berlin danas poručuje da se sada valja braniti od svog glavnog transatlanskog saveznika.
"Odlučni smo da zaštitimo svoje kompanije i radna mesta", saopštio je nemački ministar ekonomije Altmajer, uz dodak da se ova poruka direktno odnosi na (američke) hedž fondove.
Dakle, nema nikakve sumnje da je epidemija kornavirusa u potpunosti ogolila kakva je stvarna priroda odnosa među zapadnim i NATO saveznicima, te da je na površinu isplivala atmosfera nepoverenja, u kojoj niko ne dopušta da mu se "saveznici" mešaju ili steknu većinski paket akcija prilikom odlučivanja u sopstvenoj kući.
Takođe, sada se i kristalno jasno vidi kako zaista razmišljaju zapadne prestonice o spoljašnjem kapitalu kao lokomitivi razvoja, a koji bi, kako to decenijama preporučuju, trebalo da preporodi domaću nacionalnu ekonomiju, i to u momentu kada se uloge zamene, odnosno kada EU i NATO "mentori" postanu potencijalni plen stranih ulagača.
Epidemija koronavirusa se bez sumnje pokazala kao odlična pokazna vežba i test iskrenosti, ali i odlična prilika da se konačno otvore oči i zemljama u razvoju.
2014-08-25
Hrvati u panici: Česima ove godine zabranjeno letovanje van svoje zemlje
Češki predsednik Miloš Zeman poručio je građanima da uživaju u lepoti svoje zemlje ovog leta, budući da bi putovanja u druge države, zbog pandemije koronavirusa, mogla biti zabranjena godinu dana.
Trenutna ograničenja na granicama trebalo bi da traju godinu dana, da se ne bi dogodio novi talas zaraze, rekao je Zeman, prenosi Hina pozivajući se na češke medije.
Zemanova reakcija došla je nakon što je udruženje čeških turoperatora pokrenulo inicijativu za uspostavljanje "vazdušnog koridora", kojim bi Česima bilo omogućeno letovanje u Hrvatskoj i Slovačkoj, uz posebne potvrde da nisu zaraženi koronavirusom.
Premijer Andrej Kenwood Kenon i njegov češki kolega su već razgovarali telefonom na tu temu i zadužili resorne ministre da razmotre inicijativu i predlože eventualno rešenje za dolazak čeških turista u Hrvatsku.
2014-08-25
miloš zeman ne odlucuje vec premijer...to kao da zoki kaze hrvati nema van hrvatske godinu dana....dobro ovo je vise politikanstvo milosa zemana...koji je reagirao nakon dogovora ceskog i hrvatskog premijera..znamo na ciju stranu vuce zeman..nije nepoznanicaSerbinho-3 wrote:
Češki predsednik Miloš Zeman poručio je građanima da uživaju u lepoti svoje zemlje ovog leta, budući da bi putovanja u druge države, zbog pandemije koronavirusa, mogla biti zabranjena godinu dana.
Trenutna ograničenja na granicama trebalo bi da traju godinu dana, da se ne bi dogodio novi talas zaraze, rekao je Zeman, prenosi Hina pozivajući se na češke medije.
Zemanova reakcija došla je nakon što je udruženje čeških turoperatora pokrenulo inicijativu za uspostavljanje "vazdušnog koridora", kojim bi Česima bilo omogućeno letovanje u Hrvatskoj i Slovačkoj, uz posebne potvrde da nisu zaraženi koronavirusom.
Premijer Andrej Kenwood Kenon i njegov češki kolega su već razgovarali telefonom na tu temu i zadužili resorne ministre da razmotre inicijativu i predlože eventualno rešenje za dolazak čeških turista u Hrvatsku.
vuksadinare- Posts : 100253
2015-09-08
ŠOK INTERVJU ŠVEDSKOG EPIDEMIOLOGA! Karantini nisu utemeljeni na naučnim dokazima, COVID-19 JE BLAGA BOLEST slična gripu
PLANETA
20.04.2020. 12:45h
U Švedskoj je do danas ujutro zabeleženo oko 14.500 zaraženih i najmanje 1.570 smrtnih slučajeva.
Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, posete bolnicama i staračkim domovima, a nastava na fakultetima i u školama odvija se onlajn. Mnogi zaposleni rade od kuće.
Međutim, Švedska je verovatno jedina evropska država u kojoj još može da se ode u kafić ili restoran i u kojoj su otvorene sve radnje i šoping centri.
Inspekcije su prošlog vikenda u Stokholmu kontrolisale da li restorani poštuju propise o razmaku između gostiju i njih 20-ak dobilo je opomene, ali nijedan još nije zatvoren.
Bivši glavni državni epidemiolog Johan Gjesek smatra da je zatvaranje ljudi u kuće loša ideja.
"Karantini i zatvaranja evropskih zemalja nisu mere utemeljene na naučnim dokazima. Mislim da je ispravna politika zaštititi starije i ranjive, dok bi ostali trebali da imaju na umu da je COVID-19 blaga bolest slična gripu i da je ljude najviše preplašilo to što nisu znali ništa o njoj", rekao je profesor emeritus na Univerzitetu Karolinska u Stokholmu.
"Istorija je pokazala da su pranje ruku i socijalna distanca najbolje metode borbe protiv svake virusne bolesti. Kad jednom bude dostupno masovno testiranje na antitela, verujem da će se pokazati kako je 50 posto švedske populacije već prebolelo COVID-19 i da će stopa smrtnosti na kraju iznositi oko 0,1 odsto", dodao je on.
2014-08-25
vuksadinare wrote:miloš zeman ne odlucuje vec premijer...to kao da zoki kaze hrvati nema van hrvatske godinu dana....dobro ovo je vise politikanstvo milosa zemana...koji je reagirao nakon dogovora ceskog i hrvatskog premijera..znamo na ciju stranu vuce zeman..nije nepoznanicaSerbinho-3 wrote:
Opet Srbi za sve krivi.
Problem resen.
2014-08-25
ja nisam spomenuo srbe u postuSerbinho-3 wrote:vuksadinare wrote:miloš zeman ne odlucuje vec premijer...to kao da zoki kaze hrvati nema van hrvatske godinu dana....dobro ovo je vise politikanstvo milosa zemana...koji je reagirao nakon dogovora ceskog i hrvatskog premijera..znamo na ciju stranu vuce zeman..nije nepoznanicaSerbinho-3 wrote:
Opet Srbi za sve krivi.
Problem resen.
vuksadinare- Posts : 100253
2015-09-08
20.04.2020. • 14:41 Srbija Danas
Tužan dan: Korona ubila DVA DOKTORA iz Novog Sada, u smrt otišao i stomatolog optužen da je širio zarazu
Foto: Reuters
Do sada je u našoj zemlji preminulo 12 lekara.
Sindikat je pozvao sve lekare u našoj zemlji da u ponedeljak, 20. aprila u 10 sati, minutom ćutanja, odaju počast preminulim kolegama.
Foto: FacebookPrintscreen/Sindikat lekara i farmaceuta Srbije
Novosadski stomatolog Stanislav Ostojić, inače je, zubar protiv kojeg je pokrajinska vlast najavila krivičnu prijavu jer je navodno radio zaražen. On je preminuo u Kliničkom centru Vojvodine (KCV).
Ostojić je bolovao i od sarkoidoze pluća, a borio za život još od 21. marta, od kada se nalazio na respiratoru.
On se, kako smo već objavili, uredno javljao lekarima, za šta njegova supruga poseduje svu dokumentaciju, kao dokaz da nije ignorisao simptome.
Foto: FacebookPrintscreen/Sindikat lekara i farmaceuta Srbije
Radio je u jednoj privatnoj ordinaciji. Iza sebe je ostavio troje dece i suprugu.
Preminulo 12 belih mantila
Do sada je u našoj zemlji preminulo 12 lekara, navodi sindikat. Obolelo je više od 600.
U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 324 slučaja korona virusa, a preminulo je pet osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Do 15 časova u nedelju registrovano je ukupno 6.318 potvrđenih slučajeva COVID 19.
Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 2.673 osobe od kojih je 324 pozitivno. Hospitalizovano je 3.900 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 120 pacijenata. Preminulo je još pet osoba, četiri osobe su ženskog i jedna osoba muškog pola.
Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 122. Do sada je testirana ukupno 38.701 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. Ukupan broj izlečenih građana je 753, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
2014-08-25
Ovo je posledica odluke Vucica da pusti
gastose iz Austrije, Svice i tako to...
Kasnije trenira strogocu nad drugima,
umesto da krene od sebe.
gastose iz Austrije, Svice i tako to...
Kasnije trenira strogocu nad drugima,
umesto da krene od sebe.
2014-08-25
20.04.2020. • 13:04 Srbija Danas/Blic
NOVA NAUČNA ISTRAŽIVANJA O KORONA VIRUSU: Napada čak i MOZAK i nervni sistem, simptomi podeljeni u TRI grupe
Simptomi koji mogu da se jave kod takvih pacijenata jesu glavobolja, nejasan govor, posrnuće tokom hoda, napadi, neuropatske bolove....
Istraživanje sprovedeno na pacijentima u kineskom gradu Vuhanu, prvom najvećem žarištu korona virusa, pokazalo je da ova infekcija oštećuje mozak i nervni sistem polovine teško obolelih pacijenata i trećine svih zaraženih.
Simptomi koji mogu da se jave kod takvih pacijenata jesu glavobolja, nejasan govor, posrnuće tokom hoda, napadi, neuropatske bolove....
Ova studija po prvi put je dovela u relaciju moždane probleme i korona virus, uz sugestiju da ovakvi simptomi mogu da ukažu na pacijente visokog rizika, piše "Daily Mail".
U istraživanje je uključeno 214 pacijenata iz bolnice u Vuhanu, a sprovodilo se od sredine januara do sredine februara pod vođstvom neurologa Bo Hua sa Univerziteta Huazhong za nauku i tehnologiju.
Naučnici su neuorloške simptome podelili u tri kategorije:
1. Simptomi koji se manifestuju na centralnom nervnom simptomu - vrtoglavica, gubitak svesti, gubitak koordinacije, napadi, poremećaj ravnoteže
2. Simptomi u vezi sa perifernim nervnim sistemom - poremećaj ukusa, mirisa, vida, neuropatski bolovi
3. Komplikacije sa skeletnim mišićima
- Od ispitanika je njih 78, odnosno 36, 4 odsto, imalo neku vrstu neuroloških simptoma. U poređenju sa pacijentima sa blagom infekcijom, teško oboleli bili su u najvećem broju starijih godina, već su imali narušeno zdravlje, sa akcentom na hipertenziju, a pokazivali su manje karakaterističnihz simptoma Kovida-19 poput temperature i kašlja. Pacijenti s težom infekcijom pokazivali su neurološke simptome, poput cerebrovaskularnih bolesti (5 naspram 1), gubitka svesti (13 naspram 3) i povreda skeletnog mišića (17 naspram 6) - navodi se u studiji.
Kineski naučnici savetovali su lekarima da ako tokom pandemije korona virusa nalete na takvog pacijenta, da uzmu u obzir teški akutni respiratorni sindrom izazvan korona virusom kao diferencijalnu dijagnozu .Tvrde da će tako umanjiti šanse za kasnu ili pogrešnu dijagnozu, te da će to sprečiti dalji prenos virusa.
- Zapažanje neuroloških komplikacije kod jednog dela zaraženih pacijenata jeste vredna primene, ali ne bi trebalo da odvlači pažnju od glavnog problema, odnosno akutonog respiratornog distres sindroma - smata virolog Jan Džon sa Univerziteta Riding u Velikoj Britaniji.
- Gotovo polovina ovde navedenih pacijenata imala je neke zdravstvene probleme od ranije i nema direktnih podataka o prisustvu virusa na neurološkim lokacijama. Viremija, prisustvo virusa u cirkulaciji, odakle može da pristupi nervnom tkivu, javljala se prilikom SARS-a (još jedan tip korona virusa), ali ne kod svih pacijenata, i uvek je bila prolazna. To se događa, ali to uglavnom nije ono što rade korona virusi - dodaje ovaj stručnjak.
- U ovom trenutku na neurološke komplikacije najbolje je gledati kao na posledicu ozbiljnosti bolesti Kovid-19, a ne kao na novi simptom - zaključuje Džons.
NOVA NAUČNA ISTRAŽIVANJA O KORONA VIRUSU: Napada čak i MOZAK i nervni sistem, simptomi podeljeni u TRI grupe
Istraživanje sprovedeno na pacijentima u kineskom gradu Vuhanu, prvom najvećem žarištu korona virusa, pokazalo je da ova infekcija oštećuje mozak i nervni sistem polovine teško obolelih pacijenata i trećine svih zaraženih.
Ova studija po prvi put je dovela u relaciju moždane probleme i korona virus, uz sugestiju da ovakvi simptomi mogu da ukažu na pacijente visokog rizika, piše "Daily Mail".
U istraživanje je uključeno 214 pacijenata iz bolnice u Vuhanu, a sprovodilo se od sredine januara do sredine februara pod vođstvom neurologa Bo Hua sa Univerziteta Huazhong za nauku i tehnologiju.
Naučnici su neuorloške simptome podelili u tri kategorije:
1. Simptomi koji se manifestuju na centralnom nervnom simptomu - vrtoglavica, gubitak svesti, gubitak koordinacije, napadi, poremećaj ravnoteže
2. Simptomi u vezi sa perifernim nervnim sistemom - poremećaj ukusa, mirisa, vida, neuropatski bolovi
3. Komplikacije sa skeletnim mišićima
- Od ispitanika je njih 78, odnosno 36, 4 odsto, imalo neku vrstu neuroloških simptoma. U poređenju sa pacijentima sa blagom infekcijom, teško oboleli bili su u najvećem broju starijih godina, već su imali narušeno zdravlje, sa akcentom na hipertenziju, a pokazivali su manje karakaterističnihz simptoma Kovida-19 poput temperature i kašlja. Pacijenti s težom infekcijom pokazivali su neurološke simptome, poput cerebrovaskularnih bolesti (5 naspram 1), gubitka svesti (13 naspram 3) i povreda skeletnog mišića (17 naspram 6) - navodi se u studiji.
Kineski naučnici savetovali su lekarima da ako tokom pandemije korona virusa nalete na takvog pacijenta, da uzmu u obzir teški akutni respiratorni sindrom izazvan korona virusom kao diferencijalnu dijagnozu .Tvrde da će tako umanjiti šanse za kasnu ili pogrešnu dijagnozu, te da će to sprečiti dalji prenos virusa.
- Zapažanje neuroloških komplikacije kod jednog dela zaraženih pacijenata jeste vredna primene, ali ne bi trebalo da odvlači pažnju od glavnog problema, odnosno akutonog respiratornog distres sindroma - smata virolog Jan Džon sa Univerziteta Riding u Velikoj Britaniji.
- Gotovo polovina ovde navedenih pacijenata imala je neke zdravstvene probleme od ranije i nema direktnih podataka o prisustvu virusa na neurološkim lokacijama. Viremija, prisustvo virusa u cirkulaciji, odakle može da pristupi nervnom tkivu, javljala se prilikom SARS-a (još jedan tip korona virusa), ali ne kod svih pacijenata, i uvek je bila prolazna. To se događa, ali to uglavnom nije ono što rade korona virusi - dodaje ovaj stručnjak.
- U ovom trenutku na neurološke komplikacije najbolje je gledati kao na posledicu ozbiljnosti bolesti Kovid-19, a ne kao na novi simptom - zaključuje Džons.
2014-08-25
Pa zar Svedjani ne rekose da je blagi grip...
2014-08-25
20.04.2020. • 12:04 Tanjug
Srbi, važna informacija: Iz Grčke stigao odgovor da li ćemo tamo moći na letovanje ove godine!
Foto: Profimedia/ilustracija
Pitanje popuštanja mera u turizmu biće u maju.
Infektolog i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Atini dr Nikos Sipsas ističe da ćemo moći na leto da idemo na odmor u Grčku, ali pod strogim pravilima koje bi ova država trebalo da ustanovi u narednom periodu.
Prema njegovim rečima, Grčka treba da dočeka turiste, ali ne i masovni turizam ove godine.
Biće to izabrani turizam i dosta proređeniji od onog inače – izjavio je za TV Skai dr Sipsas.
Govoreći o popuštanju mera koje su Grčkoj očekuju od 27. aprila, kada je turizam u pitanju, istakao je da će se one razmatrati u maju ako zemlja nastavi da smanjuje broj zaraženih.
- Ako se dogodi povratak korona virusa to će biti gore i po zdravlje stanovništva i po ekonomiju – zaključio je.
Stoga nema sumnje da nas očekuje više nego neobično leto ako se odlučimo da putujemo u Grčku.
2014-08-25
Samo znaci za odabrane, ostali fajront.
2014-08-25
jebe se tebe... ti si iznad crte... :)Serbinho-3 wrote:Samo znaci za odabrane, ostali fajront.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
Page 28 of 32 • 1 ... 15 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32
Similar topics
» There’s More Bad News on the Long-Term Effects of the Coronavirus
» Coronavirus updates: The latest news on the outbreak and the global response
» The Coronavirus Explained & What You Should Do
» Coronavirus: What is a recession and how could it affect me?
» Stockholm No-Go Suburb Most Affected by Coronavirus
» Coronavirus updates: The latest news on the outbreak and the global response
» The Coronavirus Explained & What You Should Do
» Coronavirus: What is a recession and how could it affect me?
» Stockholm No-Go Suburb Most Affected by Coronavirus
Page 28 of 32