Potres
Page 16 of 20
Page 16 of 20 • 1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20
Re: Potres
to vas mi guramo. Istra je dio zasebne tektonske ploče tj. nismo na istoj tektonskoj ploči.
Guest- Guest
Seizmolog objasnio koji smo to točno zvuk čuli uz potres
POTRES koji je jutros probudio Zagrepčane najjači je od 1880. godine. Ovaj je bio snage 5,5 po Richteru, onaj čak 6,3. U potresu prije 140 godina poginulo je dvoje ljudi, brojne su zgrade uništene, a dio građana je i tada, baš kao i danas, napustio glavni grad.
Nakon najjačeg potresa u Zagrebu u povijesti uslijedio je niz slabijih potresa, a mjesecima se osjetilo i podrhtavanje tla bez većih posljedica.
Današnji najstrašniji udario je u 6:24, a zatim su uslijedili slabiji, ali za građane jednako strašni.
"Ja sam Seizmološki zavod napustio negdje oko 10 sati nakon drugog potresa, aftershocka. U tih 10 sati dogodilo se dvadesetak potresa. A bilo ih je sigurno i poslije", rekao je u RTL-u Danas seizmolog Ivica Sović.
Komentirao zvuk koji smo čuli
Onaj najjači tresao je dobrih 10 sekundi, a da je dulje trajao i šteta bi bila veća jer bi u zgrade bilo uneseno više energije. Uz potres, mogao se čuti i zvuk.
"Ne oslobodi se cijela energija samo u nečujnom dijelu spektra ispod 16 herca, dio ide u valovima s većom energijom od 16 herca i to se čuje. Bliže epicentru se može čuti nešto nalik eksploziji, a što ste dalje epicentru dolaze dublji tonovi", objasnio je Sović.
Komentirao je i ljude koji su pobjegli iz Zagreba na more: "Nije ugodno doživjeti takav potres, ali pobjeći u seizmički aktivnije područje je čudno. Najrizičniji su južna Dalmacija, Dubrovnik, Sinj, područje Dinare."
Potresi se nažalost ne mogu predvidjeti.
"Ne možete predvidjeti sva tri parametra - mjesto, vrijeme i energiju koja će biti oslobođena. Ako predvidite energiju, mi računamo seizmički hazard, ne možete predvidjeti vrijeme. Možete reći neki povratni period od 500 godina. Što se tiče današnjih potresa, tek ćemo naučiti nešto novo kad sve te potrese analiziramo, stavimo na kartu", rekao je Sović.
POTRES koji je jutros probudio Zagrepčane najjači je od 1880. godine. Ovaj je bio snage 5,5 po Richteru, onaj čak 6,3. U potresu prije 140 godina poginulo je dvoje ljudi, brojne su zgrade uništene, a dio građana je i tada, baš kao i danas, napustio glavni grad.
Nakon najjačeg potresa u Zagrebu u povijesti uslijedio je niz slabijih potresa, a mjesecima se osjetilo i podrhtavanje tla bez većih posljedica.
Današnji najstrašniji udario je u 6:24, a zatim su uslijedili slabiji, ali za građane jednako strašni.
"Ja sam Seizmološki zavod napustio negdje oko 10 sati nakon drugog potresa, aftershocka. U tih 10 sati dogodilo se dvadesetak potresa. A bilo ih je sigurno i poslije", rekao je u RTL-u Danas seizmolog Ivica Sović.
Komentirao zvuk koji smo čuli
Onaj najjači tresao je dobrih 10 sekundi, a da je dulje trajao i šteta bi bila veća jer bi u zgrade bilo uneseno više energije. Uz potres, mogao se čuti i zvuk.
"Ne oslobodi se cijela energija samo u nečujnom dijelu spektra ispod 16 herca, dio ide u valovima s većom energijom od 16 herca i to se čuje. Bliže epicentru se može čuti nešto nalik eksploziji, a što ste dalje epicentru dolaze dublji tonovi", objasnio je Sović.
Komentirao je i ljude koji su pobjegli iz Zagreba na more: "Nije ugodno doživjeti takav potres, ali pobjeći u seizmički aktivnije područje je čudno. Najrizičniji su južna Dalmacija, Dubrovnik, Sinj, područje Dinare."
Potresi se nažalost ne mogu predvidjeti.
"Ne možete predvidjeti sva tri parametra - mjesto, vrijeme i energiju koja će biti oslobođena. Ako predvidite energiju, mi računamo seizmički hazard, ne možete predvidjeti vrijeme. Možete reći neki povratni period od 500 godina. Što se tiče današnjih potresa, tek ćemo naučiti nešto novo kad sve te potrese analiziramo, stavimo na kartu", rekao je Sović.
vili40-
2015-08-02
Zanimljivo je što nitko nije zamijetio poveznicu potresa u Zagrebu u 19. stoljeću i ovog...
red wolf-
2016-02-10
bojim se ići spavati
2014-04-16
Zašto?...mortal wrote:bojim se ići spavati
red wolf-
2016-02-10
i ja, čim uđem u spavaću, vrati me u one sekunde užasa ujutromortal wrote:bojim se ići spavati
trešnja kreveta me probudila i kad sam se trgnula, otvorila oči još nije stalo,, tek koji tren kasnijered wolf wrote:Zašto?...mortal wrote:bojim se ići spavati
sekunde kao minute
a udaljeni smo dosta km
nitko ne zna gdje i kad može biti slijedeći udar
immortal-
2014-04-16
I mene je treslo jednom prilikom...I što?...Trese...mortal wrote:trešnja kreveta me probudila i kad sam se trgnula, otvorila oči još nije stalo,, tek koji tren kasnijered wolf wrote:Zašto?...mortal wrote:bojim se ići spavati
sekunde kao minute
a udaljeni smo dosta km
red wolf-
2016-02-10
gađat ću te praćkomred wolf wrote:I mene je treslo jednom prilikom...I što?...Trese...mortal wrote:trešnja kreveta me probudila i kad sam se trgnula, otvorila oči još nije stalo,, tek koji tren kasnijered wolf wrote:Zašto?...mortal wrote:bojim se ići spavati
sekunde kao minute
a udaljeni smo dosta km
immortal-
2014-04-16
Zašto?mortal wrote:gađat ću te praćkomred wolf wrote:I mene je treslo jednom prilikom...I što?...Trese...mortal wrote:trešnja kreveta me probudila i kad sam se trgnula, otvorila oči još nije stalo,, tek koji tren kasnijered wolf wrote:Zašto?...mortal wrote:bojim se ići spavati
sekunde kao minute
a udaljeni smo dosta km
red wolf-
2016-02-10
takored wolf wrote:Zašto?mortal wrote:gađat ću te praćkomred wolf wrote:I mene je treslo jednom prilikom...I što?...Trese...mortal wrote:trešnja kreveta me probudila i kad sam se trgnula, otvorila oči još nije stalo,, tek koji tren kasnijered wolf wrote:
Zašto?...
sekunde kao minute
a udaljeni smo dosta km
immortal-
2014-04-16
Jesi našla poveznicu s onim u 19. stoljeću?...mortal wrote:takored wolf wrote:Zašto?mortal wrote:gađat ću te praćkomred wolf wrote:I mene je treslo jednom prilikom...I što?...Trese...mortal wrote:
trešnja kreveta me probudila i kad sam se trgnula, otvorila oči još nije stalo,, tek koji tren kasnije
sekunde kao minute
a udaljeni smo dosta km
red wolf-
2016-02-10
nisamred wolf wrote:Jesi našla poveznicu s onim u 19. stoljeću?...mortal wrote:takored wolf wrote:Zašto?mortal wrote:gađat ću te praćkomred wolf wrote:
I mene je treslo jednom prilikom...I što?...Trese...
immortal-
2014-04-16
Znam...;)))))mortal wrote:nisamred wolf wrote:Jesi našla poveznicu s onim u 19. stoljeću?...mortal wrote:takored wolf wrote:Zašto?mortal wrote:
gađat ću te praćkom
red wolf-
2016-02-10
http://www.mgz.hr/hr/izlozbe/potres-u-zagrebu-1880-i-izgradnja-nakon-potresa,301.html
Last edited by mortal on Sun 22 Mar - 19:06; edited 1 time in total
2014-04-16
Kad se je dogodio? Ne treba ti ta kobasica od teksta...;))))
red wolf-
2016-02-10
Kad se dogodila velika poplava u Zagrebu...I ona ima poveznicu s ovime danas...;))))
red wolf-
2016-02-10
Potres se dogodio 9. studenog 1880. u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde, prema podacima meteorološke postaje u Zagrebu.
(wikipedija)
(wikipedija)
immortal-
2014-04-16
9.11.1880.mortal wrote:Potres se dogodio 9. studenog 1880. u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde, prema podacima meteorološke postaje u Zagrebu.
(wikipedija)
Potres jučer --> 22.03.2020.
red wolf-
2016-02-10
šta želiš rećired wolf wrote:9.11.1880.mortal wrote:Potres se dogodio 9. studenog 1880. u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde, prema podacima meteorološke postaje u Zagrebu.
(wikipedija)
immortal-
2014-04-16
Kad je bila poplava?mortal wrote:šta želiš rećired wolf wrote:9.11.1880.mortal wrote:Potres se dogodio 9. studenog 1880. u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde, prema podacima meteorološke postaje u Zagrebu.
(wikipedija)
red wolf-
2016-02-10
Page 16 of 20 • 1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20
Similar topics
» Potres-Haiti
» POTRES U BRITANIJI
» negdje je potres
» Potres u HNS-u!Ruše Šukera?
» Jak potres osjetio se u Splitu!
» POTRES U BRITANIJI