da se zabiljezi na danasnji dan
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
da se zabiljezi na danasnji dan
PRVI put u Republici Hrvatskoj registrirano je više građanskih brakova od vjerskih. Prema posljednjem Statističkom prikazu Ministarstva uprave, od ukupno sklopljenih 19.942 braka prošle godine, građanskih brakova bilo je 9996, a vjerskih 9946.
Podsjetimo, prema posljednjem popisu stanovništva njih 86,28 posto izjasnilo se kao katolici.
U posljednjem desetljeću bilježi se znatan pad broja sklopljenih brakova u Hrvatskoj - s 22.382 u 2009. na 19.942 u 2019. godini. Tome je vjerojatno pridonijela i činjenica da se na sklapanje braka u Hrvatskoj odlučuju stranci, iako statistika pokazuje da broj tih brakova opada.
Brak u Hrvatskoj može se sklopiti u građanskom ili u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, pred matičarom ili službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Brak može sklopiti osoba koja je navršila 18 godina i poslovno sposobna osoba. Iznimno brak može sklopiti, uz prethodnu dozvolu suda, i osoba koja je navršila 16 godina.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-hrvatskoj-prvi-put-vise-gradjanskih-brakova-od-crkvenih/2162831.aspx
Podsjetimo, prema posljednjem popisu stanovništva njih 86,28 posto izjasnilo se kao katolici.
U posljednjem desetljeću bilježi se znatan pad broja sklopljenih brakova u Hrvatskoj - s 22.382 u 2009. na 19.942 u 2019. godini. Tome je vjerojatno pridonijela i činjenica da se na sklapanje braka u Hrvatskoj odlučuju stranci, iako statistika pokazuje da broj tih brakova opada.
Brak u Hrvatskoj može se sklopiti u građanskom ili u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, pred matičarom ili službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Brak može sklopiti osoba koja je navršila 18 godina i poslovno sposobna osoba. Iznimno brak može sklopiti, uz prethodnu dozvolu suda, i osoba koja je navršila 16 godina.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-hrvatskoj-prvi-put-vise-gradjanskih-brakova-od-crkvenih/2162831.aspx
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Re: da se zabiljezi na danasnji dan
Civilne brakove lakše je raskinit a i manje uzvanika moraš pozvat na sam čin sklapanja braka ( kum i kuma dovoljno ).
https://direktno.hr/zivot/obitelj/porazna-statistika-svaki-treci-brak-u-hrvatskoj-zavrsava-razvodom-a-najcesce-se-prekida-nakon-15-godina-170174/
Jeftiniji su i lakše se raskidaju.
https://direktno.hr/zivot/obitelj/porazna-statistika-svaki-treci-brak-u-hrvatskoj-zavrsava-razvodom-a-najcesce-se-prekida-nakon-15-godina-170174/
Jeftiniji su i lakše se raskidaju.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Pa kad ti nasa crkva ne daje rastavu.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Ja ako se buden ženija bit će kod matičara , kum i kuma i pet minuti i ajmo ća doma.jastreb wrote:Pa kad ti nasa crkva ne daje rastavu.
Može se tuć nogon u guzicu ako i to dobije tj da san je uopče oženija. Crkveni pir je skup i kompliciran a svako treći brak je rastava tako da kod matičara i nekakvi predbračni ugovor i Bog.
2014-04-11
daje ako si gradjanin 1 redajastreb wrote:Pa kad ti nasa crkva ne daje rastavu.
2014-04-12
Društevno je bitnija stopa razvoda a ovo je miks svega pomalo , dobrim dijelom i šta ljudi danas nemaju para za veliki crkveni pir ( čin je u crkvi to moraš pola sela pozvat ) , pa sve se kasnije iđe u brak pa im je dovoljan i matičar , ima puno razvoda pa onda tako a i dosta ljudi se dva il više puta upuste u brak a to onda uglavnom kod matičara tako da uglavnom više manje je to ta priča tako nije nešto društveno bitna stvar šta je manje crkvenih a više kod matičara štaviše očekivano s obzirom na sve.
2014-04-11
nije bilo maticara u bosni ?epikur37 wrote:Ja sam se vjenčao samo u crkvi.
2014-04-12
debotoijusto wrote:nije bilo maticara u bosni ?epikur37 wrote:Ja sam se vjenčao samo u crkvi.
Ne, tu u ZD, samo u crkvi...a onda crkva pošalje papire dolje u ured.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
A prošao sam i župni seminar za mladence :)
2015-08-06
Ako ćemo iskreno meni je čudno šta se uopće i žene danas.RayMabus wrote:Društevno je bitnija stopa razvoda a ovo je miks svega pomalo , dobrim dijelom i šta ljudi danas nemaju para za veliki crkveni pir ( čin je u crkvi to moraš pola sela pozvat ) , pa sve se kasnije iđe u brak pa im je dovoljan i matičar , ima puno razvoda pa onda tako a i dosta ljudi se dva il više puta upuste u brak a to onda uglavnom kod matičara tako da uglavnom više manje je to ta priča tako nije nešto društveno bitna stvar šta je manje crkvenih a više kod matičara štaviše očekivano s obzirom na sve.
Znaš oni vic : Iđu ćaća i sin livadon kad ono konj , kobila i ždrijebe. Mali zasta pa gleda i vidi da je mali konj sam pa priupita ćaću : Zašto veliki konj ima ženu a mali nema.
E moj sine , samo se veliki konji žene.
2014-04-11
Pa ja sam se tako ozenio,ali u crkvi.RayMabus wrote:Ja ako se buden ženija bit će kod matičara , kum i kuma i pet minuti i ajmo ća doma.jastreb wrote:Pa kad ti nasa crkva ne daje rastavu.
Može se tuć nogon u guzicu ako i to dobije tj da san je uopče oženija. Crkveni pir je skup i kompliciran a svako treći brak je rastava tako da kod matičara i nekakvi predbračni ugovor i Bog.
Isto nisam pravija svatove.
2014-04-22
I ne. Crkveno vjencanje n8je skupo. Ako se dobro sjecam 300 kn.
2014-04-22
jastreb wrote:I ne. Crkveno vjencanje n8je skupo. Ako se dobro sjecam 300 kn.
Pa vjenčanje ima auru, smisao i dubinu jedino u crkvi.
ovo kod javnog bilježnika (matičar)...je ponižavanje institucije braka
2015-08-06
Pa i je.epikur37 wrote:jastreb wrote:I ne. Crkveno vjencanje n8je skupo. Ako se dobro sjecam 300 kn.
2014-04-22
A je moš mislit , pa onda moraš pozvat po sela.jastreb wrote:I ne. Crkveno vjencanje n8je skupo. Ako se dobro sjecam 300 kn.
2014-04-11
Pa normalno da ćeš ponižavat žene u matrijarhu tako da ih nećeš ženit nit imat posla s njima a na kraju će biti sretna ako je oženiš i pred matičarem , kumom i kumom.epikur37 wrote:jastreb wrote:I ne. Crkveno vjencanje n8je skupo. Ako se dobro sjecam 300 kn.
Nema većeg poniženja za mamatrijarjh nego kad dan o kojem sve sanjaju pretvoriš u pet minuta kod matičara na brzaka.
2014-04-11
Prije su naši stari ženi prvu bračnu noć odma zalipili plesku tako da odma zna di joj je misto a danas njihovi potomci to isto rade tako da ih omalovažavaju pa umisto crkvenog glamuroznog vinčanja fino ura parkinga i kod matičara i dva svjedoka tako da cili život zna kako si je ponizio.
To se tako radi , metoda je druklija al je poanta ista.
To se tako radi , metoda je druklija al je poanta ista.
2014-04-11
Svećenik: “Pristaje li mladoženja promijeniti status veze u oženjen?” Mladoženja: “Da”.
Svećenik: “Pristaje li mlada promijeniti status veze u udana?”
Mlada: “Da.”
Svećenik: “Molim kumove da lajkaju!!”
Svećenik: “Pristaje li mlada promijeniti status veze u udana?”
Mlada: “Da.”
Svećenik: “Molim kumove da lajkaju!!”
2014-04-12
gdje ti lik u haljini objasnio kako s djecom.epikur37 wrote:A prošao sam i župni seminar za mladence :)
sve vas treba u tursku poslat. čisto da osjetite rečenicu: njemačkoj trpat i ostale floskule
2014-12-30
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» na današnji dan
» Na danasnji dan
» Na današnji dan osnovani su BBB
» Današnji muškarci su p**ke
» Dogodilo se na današnji dan
» Na danasnji dan
» Na današnji dan osnovani su BBB
» Današnji muškarci su p**ke
» Dogodilo se na današnji dan